login |

Pilot: Agatha Christie’s Hjerson

2022. 04. 04. 15:50 - Írta: gromit

6 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Ez a dupla részekkel operáló, a címe alapján tetszetős svéd krimisorozat az Epic Drama műsorára érkezik a mai napon. Ami már csak azért is meglepő, mert a csatorna kifejezetten kosztümös drámában utazik, márpedig ez nem olyan széria. Lehet, hogy ők is csak a címet nézték és arra ugrottak? Merthogy ez egy kissé fura darab abszolút modern, manapság játszódik. Hogy mi köze Agatha Christie-hez, az nemsokára kiderül.

A Stockholmban élő, eredendően finnországi svéd Sven Hjerson állítólag Európa legjobb bűnügyi nyomozója, de egy botrányos eset óta visszavonult, és igazából nem is tudom mivel foglalkozik, miből él. Klara Sandberg egy sikeres és népszerű reality producere, de beleunt a műsorba, ami intellektuálisan nem nagy kihívás számára, és elhatározza, hogy megszerzi Hjersont egy új true crime műsorhoz. Az első részben Klara gyakorlatilag átmegy stalker üzemmódba, követi Hjersont a Svédországból Finnországba tartó éjszakai komphajón, ahol gyilkosság történik. Ha már pont ott vannak, nyomozni kezdenek.

Sven Hjerson eredetileg valóban Agatha Christie karaktere – elég meta jelleggel. A Poirot-történetekben felbukkanó írónő, Ariadne Oliver regényhőse Sven Hjerson (Agatha Christie saját magát és saját Hercule Poirot-val való kapcsolatát figurázza ki vele). Ehhez képest nagyon meglepődtem, amikor megláttam a nyitányban az óriási kompot meg a produceri értekezletet egy MILF-es realityről. Látszik, hogy előzetesen nem olvastam el a rövid leírást vagy csak nem emlékeztem rá (most írás előtt rákerestem, itt a blogon is volt róla röpke szó), nagyon nem ezt vártam.

Lehetne ez egy olyan modernizált feldolgozás, mint mondjuk a Sherlock – az első rész alatt a képernyőn felvillanó feliratok miatt amúgy is egyből beugrott az angol széria. Csakhogy Sherlock Holmes (és Dr Watson) figurája közismert, a történeteket is lehet ismerni vagy utánanézni, elolvasni.

Itt viszont néhány említésből kellene tudnunk elképzelni a világot, aztán még egy csavarral modern korra átültetni. Persze nem lehetetlen, volt már olyan, hogy fiktív író “életre kelt”, hogy fiktív műve valóságos lett és nyomtatásban is megjelent (lásd pl. a Richard Castle-könyveket), de itt kell még egy lépés, és ehhez nekem nincs elég fogódzóm, hogy igazából működjön. Lehet, hogy ez csak az én hibám, hogy Hjersont nem ismerem kellőképp, hogy nem figyeltem Mrs Oliverre eléggé, amikor Poirot-nál találkoztam vele.

A legutolsó, amire a világnak szüksége van, még egy krimisorozat a tévében

Ezt Hjerson mondja a második ügy nyomozása alatt, és én hajlamos vagyok vele egyetérteni (a német szinkronból fordítottam most hirtelen). Ha valaki nagy Agatha Christie-rajongó és tüzetesen is ismeri Ariadne Olivert és az ő karakterének karakterét, annak érdekes lehet, hogy mennyire jön át Sven Hjerson figurája, vagy neki is csalódáskeltő pont emiatt. Ha valaki “csak úgy” szereti a klasszikus krimiket, de nem tudja betéve Mrs Oliver utalásait és megjegyzéseit, annak talán érdemesebb eltekinteni a címben szereplő “Agatha Christie” névtől, és úgy tenni egy próbát.

Mrs Oliver finnként emlegeti Sven Hjersont, de a neve nem finn. Maga a sorozat svéd (finn, német és angol koprodukciós partnerekkel), svéd színészekkel, ha nem szinkronnal néznénk, akkor svédül. Fontos helyszíne a Finnországhoz tartozó, de többnyire svéd nyelvű Åland-szigetek, illetve hát az oda tartó komp az első részben.

Az első eset szerintem elég átlagos, a második már érdekesebb, rögtön a kezdő jelenete is ígéretesebb, de még mindig nem látom bizonyítottnak, hogy Hjerson Európa legjobb nyomozója lenne. Annak ellenére, hogy svéd a sorozat, nem egy nordic noir. Helyenként könnyedebb, bár ez leginkább a hóbortos karakterekből adódik, kissé meta humorral. Extra réteget tehetne hozzá a sorozatos insiderség, de még a 2. dupla részben is ott tartunk, hogy Klara próbálja rábeszélni Hjersont, miközben a felvázolt műsora a jelek szerint berendelést kapott.

Hát, talán a folytatásban, végül is van annyi szórakoztató faktor ebben az “északi Poirot” figurában, hogy még maradok.

6 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2022. 04. 04. 19:05

Mit mondjak, nem így képzeltem el a karaktert. Sokkal inkább egy kosztümös, vegetáriánus különcként, amilyennek Ariadne leírta. Azért nem mondok le rögtön róla, de így első blikkre nem fogott meg túlzottan. :)

gromit - 2022. 04. 04. 19:48

A vegetáriánus különc itt is megvan, csak a kosztüm hiányzik. Néha teljesen :D

Á, bocs, ezt végül kifelejtettem, de akkor csak így kommentben. Ez a modernizálás eleve nem üthet annyira, mert hát manapság azért nem olyan nagy különlegesség, ha valaki vegetáriánus. De ettől még lehet jó meg szórakoztató, csak tuti nem tud ugyanúgy hatni, mint Ariadne Oliver korában.

speranza - 2022. 04. 04. 19:59

LOL!:D
Pont ez a gondom vele, hogy modern környezetben nyomozó, ilyen-olyan páros már rengeteg létezik, míg kosztümös csak elvétve. Ezzel kicsit kitűnhetett volna a tömegből, mert mással így ránézésre nem nagyon tud, de azért kap egy esélyt. :)

Jakab Szabolcs - 2022. 04. 28. 11:35

Hát nem egy nagy valami, de így kódolás közben, háttérben elment. Letoltam 6 részt magyar szinkronnal. Eldöcög…

gromit - 2022. 05. 06. 23:12

Végignéztem az évadot, úgy-ahogy. A 2. rész ügye érdekesebb volt, de összességében nálam is leginkább csak háttérnek volt jó home office-ban (német szinkronnal néztem, legalább olvasni nem kellett :) )

Továbbra se értem, hogy igazából mi ebben az Agatha Christie…

vbela - 2022. 08. 20. 19:21

Vegán, nem vegetáriánus
Végre nem egy amerikai típusú krimi, sajátos humorral. Nekem nagyon bejött a sorozat, alig várom, hogy folytatódjon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz