login |

A besúgó – 1×03: Dzsembori készül

2022. 04. 08. 15:50 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Most meg fog enni a rendszer, fiam.

Na, ki találja ki, hogy az idei pilotkritikák közül melyik kettő volt kommenteltebb A besúgó első részes írásánál? Magyar produkció ide vagy oda, azért ez nem semmi. A poszt végén elárulom a megfejtést*. (Ez egyébként mindig jó ujjgyakorlat és érdekes utánanézni, amit akkor konstatáltam, amikor meglepődtem azon, hogy 2020-ban a zseniális Tales From The Loop-hoz írtunk a blogon a legtöbb kommentet a pilotok közül. Azóta mindig azt mondom, hogy beszédes, hogy mely címek nyerik el ezt a titulust.)

Az HBO Max jóvoltából a sajtó egy része 5 részt falt be a The Informant angol címre hallgató magyar sorozatból, hogy aztán hosszú heteket várhasson a folytatásra, ennek ellenére azért megpróbálkozom egy epizodikus kritikával, bár kicsit nehéz lesz elválasztani egymástól a részek határait. Ami egyébként jól mutatja, hogy A besúgó valami piszkosul könnyen csúszik. És ez számomra az egyik legnagyobb pozitívuma.

Ami nem azt jelenti, hogy abszolút elégedett lennék a sorozattal. Nem, távolról sem. Sőt, szerintem az első két rész jött be leginkább azokból, amit láttam, és lehet, hogy kicsit zavarnia is kéne annak, amit kiemeltem múlt héten, hogy a hangulat egészen magával ragad és elfedi a vékony, kettős ügynökös sztori hiányosságait, amit tényleg csak helyenként dobnak fel elgondolkodtatóbb és bizonyos dolgokra remekül reflektáló mondatok. De akkora baj lenne az, hogy egy sorozat “csak” leköt és szórakoztat, ha egy másodpercig nem untat és a játékideje észrevétlenül elsuhan? Ha megtekintés után valamennyire elillan és nem sok mindent lehet utána kibeszélni róla? Bár ki tudja, talán ez sem igaz, majd most kiderül.

A legjobb példa egyébként a hangulatbombára az 1+ perces bulira vonuló egysnittes volt (egy perceset nevezhetünk már egysnittesnek?). Annak ellenére, hogy amerikai szám bömböl a háttérben (naná! és milyen!) a tervezett Rambo-vetítés előtt, remekül átadta az életérzést, de ugyanígy jöhetnének még olyan kolesz előtt lógós fiatalos életképeket, mint a lenti, Trabantos. Némiképp ugyan csalódás volt a rész elején nem a két lányt sztorijának a folytatását látni, de a jelek szerint ezt a karakterflashback-es szerkezetet fogják végigvinni, mindenkinek belepillantva az előéletébe, így támogatva meg némiképp a karaktereket. Nem gond, jöhetnek, talán majd a tartótiszt is fog kapni.

A történet kapcsán amennyire megemelte a téteket az 1×02 zárása, olyannyira lehangoló volt látni, hogy milyen könnyen megúszta Geri a lebukást. Ami persze máshonnan még ugyanúgy érkezhet, szóval az egyensúlyozás a két oldal között megmarad, de az efféle megoldások túlságosan is kötelező csalik érzetét keltik. Cserébe viszont láttuk és hallottuk a besúgás, jelentés menetét és mikéntjét, amiről eszembe jutott, hogy az igazi az lenne, hogy a néző kétségben legyen afelől, hogy mik a valódi céljai a főhősnek, de itt nem hiszem, hogy bárki kételkedni abban a kérdésben, hogy vajon melyik oldalon áll. Főleg, hogy még gyógyszert is kapott.

Sajnos a rész után továbbra is a történet vékonyságát éreztem legnagyobb problémának, annak ellenére, hogy viszonylag gyorsan egymásra voltak pakolva ezek a lebukik?/nem bukik le? szálak, alapvetően a nagy ellenzéki dzsembori (ez kissé felfújtnak érződik – abban a korban még csak gyerek voltam, így gőzöm sincs, hogy milyen rendezvény kellene számítani) és a szavazás körél szerveződött minden, az ellentéteket (sorozat-játékidőben) szokás szerint 10 perccel később letudva, de azért megágyazva későbbi konfliktusoknak.

Kellemes meglepetés volt, hogy a múlt héten még csak a KISZ-es Antal marcona “verőemberének” néma szerepében látott Béci kiemelést kapott, belőle kérnék minél többet. Meg egyébként is, annak örülök, hogy Antalt nem hanyagolták el, hanem foglalkoznak vele. Bármennyire is nem előtérbe tolt szereplő, vele sok mindent lehetne még kezdeni.

Már múlt héten is kitértem rá, de most nevesítenék is a zene kapcsán, mert szerintem továbbra is lenyűgözően sokoldalú Asher Goldschmidt szerzett zenéje, és úgy tűnik a dalokra és a zenei szerkesztésre az HBO megint ráeresztette Weyer Balázst, aki slágereket és underground dalokat és prezentál. Sosem voltam KFT-rajongó, a számaikat sem igazán ismerem, de azonnal leesett, hogy az 1×03 zenei csúcspontját hozó Bábu vagy az ő daluk: ez az eredetiez pedig a Carson Coma feldolgozás-változata a sorozatból. Szuper választás volt.

Addig is jöhet a folytatás! Hogy melyik rész, az mindegy, az 1×03 után is ezt éreztem. Annak meg továbbra is külön örülök, hogy a nosztalgiavonat ennyire szégyentelenül meg van tolva, sőt, ha kell még úgy is teszek, mintha nem érteném azokat, akikben ez negatívumként csapódik le. Felőlem még akár jobban is ráerősíthetnek erre a vonalra.

*A The Woman in The House és a Severance kapott csak több kommentet, bár nyilván egyik teljes évados premier volt, a másik heti, így nem ugyanazt jelenti a két szám.

25 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2022. 04. 08. 16:11

egyik új kedvencem ez a sori. marha jó

Dani - 2022. 04. 08. 16:29

Könnyen túltette magát mindenki a hazugságon. Azért ezt így gyorsan elvarrták, mint ahogyan túl könnyen bevették a csapatba is.

Ebédel a lánnyal, elautóznak Aszódra a bányába, megírja a jelentést, kiviszi a temetőbe, aztán meg este buli. Bárcsak ennyi mindenre jutott volna időm az egyetemen. :D

Nagyon sűrű ez így, túl gyorsan halad a sztori. Megértem, hogy van x db rész, abba bele kell férnie mindennek.

Nosztalgia faktor viszont megvan, bár a 80-as évek közepén még csak 6-7 éves voltam.

McLane - 2022. 04. 08. 18:32

@Dani: en is ennyi idos voltam akkor, de a kollegiumban megallt az ido. 97-ben is detto ilyen volt. Igaz nem Lux szappannal, hanem CD irasbol ugyeskedtunk

perelli - 2022. 04. 08. 19:52

Nem tudom, mikor jártál egyetemre, én a 90-es évek elején közgázra. Mai szemmel sok előadás és kevés gyakorlat volt. Sokszor az egyetem felé se néztem. Mondjuk másnaposan. Elitképzés volt, aki bekerült, kb. el is végezte, 7 % járt a felsőoktatásba. A 80-as évekre még inkább igaz.Simán életszerű, hogy időmilliomosok voltak. A hazugság kevésbé, ráadásul nem világos, hogy amúgy is gyanúsan könnyedén engedték el őket, akkor miért nem kötik össze ezek a zsenik az újonccal, aki mindig véletlenül jó helyen van.

irgum76 - 2022. 04. 08. 20:57

még csak az első rész feléig jutottam (bealudtam rajta de ez nem a minőség miatt volt)
ezért nem merem elolvasni a kritikát ha volt róla szó akkor elnézést

szóval a nemzetközi visszhang illetve számok érdekelnének ha van már ilyenről adat

winnie - 2022. 04. 08. 21:21

streaming, szóval nincsenek számok, visszhangnak pár kritika van, majd lehet, hogy összegyűjtöm őket.

irgum76 - 2022. 04. 08. 21:37

köszi

de a Netflixnél azért van rangsor, HBO-nál nincs?

winnie - 2022. 04. 08. 22:55

csak a netflix ad ki bármiféle számot. rangsor van az amazonnál is (nem tudni, mi alapján), és volt anno hbo go-s havi, de ilyen most nincs.

irgum76 - 2022. 04. 08. 23:06

értem, köszönöm

binyó - 2022. 04. 09. 20:20

Végre van eyecandy magyar szinésznő.

irgum76 - 2022. 04. 10. 06:43

na most így három rész után nekem bejön
egy dolog ami zavar az a zene

olyan jó kis underground ejtsd:”undor grund” OST-t hoztak össze, hogy sokszor inkább arra figyelek mintsem a cselekményre :)

remélem lesz URH is

85-ben én még Leó fagyit ettem Szandukános pólóban mint kisdobos

úgyhogy nem sokat tudok az akkori politikai helyzetről de reálisnak tűnik számomra

kisanna - 2022. 04. 10. 07:40

csak engem zavar, hogy ennyire az arcunkba van tolva a RETRO? hogy így minden rettentően az, de ha nem vennénk észre, még ki is mondják, hogy tuti legyen…
ezen kívül kb 4 szereplő van az egész soriban és egy helyszín, ami persze lehetne jó is, de itt nekem nagyon kevés. unalmas.
és kb. ugyanez várható végig, gondolom, semmi nagyra nem kell számítani.

winnie - 2022. 04. 10. 08:33

a nosztalgiás dologról pont írtam a posztban:) a szereplők kapcsán azért vannak vagy nyolcan az állandók, plusz említésreméltó mellék figurák is vannak a lányoktól a posztban valóban említett antalig és béciig, nekem nem tűnt fel ez (az biztos, hogy minden velük történik, és míg az első részben azért komolyabb szerveződést sejtettek, ez így elég szűkös csak hat emberrel).

a helyszín helyrajzilag mindenképp jogos, sok minden történik a koleszben, de végülis ott töltik idejük nagy részét, és ha azt nézed, azon belül bőven vannak egyéb helyszínek, a tető, a pince, az előtér, volt lépcsőház, szobák, még a kolesz előtt is voltak dolgok:)

remi - 2022. 04. 10. 10:45

Én ugyan nem fővárosi egyetemre jártam akkoriban, de érdemi szerveződést nemigen lehetett tapasztalni, ha mégis volt akkor ilyen párfős nagyon konspiratív, jóval fedettebb a sorozatban ábrázoltnál. Sokkal több már csak azért sem lehetett, mert, be kell vallani, akkoriban a “p” betűs dolgokból nagyjából kettő volt az érdeklődés homlokterében, konkrétan a pia meg a pi.a. Ennek megfelelően volt heti 2-3 másnap és 2-3 este logisztika, úgymint szobacserélgetés meg ilyesmi. Előfordult persze politika is, de elsősorban kiscsoportos kocsmai foglalkozásokon, olyan körben amiben mindenki megbízott, azt nem nagyon szerette volna senki, hogy elvigyék, mert tudtuk, hogy ez bizony megeshet. És igen, azt az időszakot valóban 3 fő területen éltük: legnagyobbrészt a koliban (akkoriban vidéken majdnem mindenkinek jutott), a kocsmában és egyéb szórakozóhelyeken (egy este volt 2-3 ahogy zártak be úgy vonultunk tovább) és persze az egyetem épületében. Hétvégére majdnem mindenki hazament, a vizsgaidőszakokban sokan hazamentek, sokan nem.

remi - 2022. 04. 10. 10:59

Winnie, ha mégis látsz valami releváns külföldi számot vagy egyebet lécci arról írjál már majd főoldalas posztot. Bár lehet tőle tartani, hogy külföldön max. a keleti blokkban értik úgy-ahogy ezt az egészet, viszont itthon kiugróan magas számokat látok a zárt trackereken.
Külföldi rilíz elég szegényesen van, gyakorlatilag csak KOGi-t látok, bár már az is valami, hogy az RMT eddig mind a 3-hoz megcsinálta a szokásos 480-720-1080 rilízeit (a PSA sajnos nem), mondjuk a 101-103 az Aranyélethez is megvolt, azóta néma csend és persze letöltési számokat ezektől nem lehet kinyerni sehogyse és az mutatna valamit ha lenne ION10 meg RARBG rilíz, de az meg nincs és feliratot se látok csak angolt.

Kris - 2022. 04. 11. 12:31

A Dead or Alive brit, nem amerikai.

Sztem menő lett a sori. Mondjuk kicsit tartok Szabó Simontól, remélem jól fog játszani. ;)

Miss B - 2022. 04. 12. 12:34

nekem annak ellenére bejön, h dramaturgialiag rengeteg hiba van benne, furcsállom is kicsit, h ez így átment hbo-nál, de elkapott a retro vonat, úgy hogy csak 83-ban születtem, és még csak nem is ebben az országban, de tetszik az egész feeling vizuálisan is, zeneileg is. kúl :)

walaki - 2022. 04. 12. 12:59

Eddig se volt rossz, de ezzel a 3. résszel végleg berántott a sorozat! Tetszik, hogy senki sem fekete-fehér, és elkezdett érdekelni a szereplők sorsa.

A hangulatért meg hatalmas nagy piros pont, nagyon eltalálták!

Rapguruz88 - 2022. 04. 12. 19:17

88-as vagyok, ezért a nálam idősebbeket kérdezem az örökös vitatema kapcsán : Abban (80-as évek közepe) vagy a mai korban jobb élni?
Akkor ugye jóval kevesebb dolgot jött be nyugatról, de nem is tudtak az emberek hogy mennyi minden van már a Nyugaton, biztosabb anyagi helyzetben voltak a családok, talán boldogabbak is mert becsülték amijuk van? .. Viszont kommunizmus volt minden hátrányaval együtt is.. Szemben a mai liberális világgal, amiben minden a miénk lehet és igazából kevesebbek vagyunk mint 40eve.. Szabadon mehetünk a nagyvilágban akármerre (Korona khmmm), de örök elégedetlenek is vagyunk, mindig több és több kell… Szerintetek? Ti melyik korban lennétek (újra) fiatalok??

Rapguruz88 - 2022. 04. 12. 19:39

Ti melyik korban elnetek fiatalkorotokat szívesebben?
80-as évek közepén vagy a mai világban?

remi - 2022. 04. 13. 07:56

Abban a korban egyetemistának lenni sokkal jobb volt mint a maiban. Ezt onnan tudom, hogy én abban a korban jártam egyetemre a gyerekeim meg ebben. Persze ez jelentős részben abból fakadt, hogy akkoriban bekerülni volt nehéz, kőkemény felvételik voltak a létszámok pedig a mostaninak talán a tizede (és abból is elvitt egy részt a “pirostelefonos” nem odavalók), bennmaradni annak ellenére is könnyebb volt a mostaninál, hogy az oktatás sokkal magasabb szintű volt. A kádári-éra végét nem véletlenül nevezik ma “puha” diktatúrának, ha nem lett volna “puha” akkor nem járhattam volna egyetemistaként Bécsben többször is, de voltam Münchenben és Párizsban is, szóval pontosan tudtuk, hogy “a nyugat” más és azt is miben más. Vágytunk persze arra a fajta jólétre, de igazából komoly szerveződés vidéken nem volt, nem véletlen, hogy az a rendszer nem is bukott meg, szétporlott belülről, igazából már akkor is voltak kitörési pontok (lehetett “maszekolni”, voltak cégeken belüli jelentős pluszpénzt termelni képes lehetőségek, én pl. egy év alatt lazán összeszedtem egy új “ezeröcsi” árát, persze újat venni azt gyakorlatilag nem lehetett, éveket kellett rá várni, de egy ház árát is gyorsan össze lehetett szedni ha volt hajlandóság pluszmunkára, nem kellett gazdag családba születni érte mint ma ésatöbbi) de persze az emberrel mindig éreztették, hogy van plafon és elég alacsonyan. Aztán ez elmúlt és minden más lett. Sokan ebben a mostani szisztémában is megtalálták a számításukat hátszél nélkül is, de sokkal többen meg nem.
Szóval ez egy bonyolult kérdés és mivel mindenki pont abban a korban volt fiatal amelyikbe született a “régen minden jobb volt” effektus nagy torzítást tud adni.

walaki - 2022. 04. 14. 00:49

@Rapguruz88: én felosztanám a válaszom.

Ha egy átlagos melós volt az ember, mindenféle úri huncutságok és igények nélkül (értsd megfelel a panellakás, bejön az önkikoszt, nem akarsz saját kertesházat és hasonlók), akkor a 80-as, minden vitán felül.

Ha viszont kreatív egyén az illető, akkor mindkét korszak szívás, de míg a 80-as évek egyenesen lehetetlen volt számukra, addig manapság legalább egy minimális esély van a sikerességre, hála a netnek (nem túl sok, tegyük hozzá, a kapcsolati tőke meg a talpnyalás még mindig sokkal többet számít, mint a tehetség, a neten meg túl nagy a zaj).

Végezetül – társadalomtudósokat leszámítva – tudósnak, tanárnak, egyetemistának, meg úgy általában értelmiséginek lenni jobb volt akkor, bár a diplomához kötelező volt a párttagság is, anélkül tuti zsákutca. Szerencsére ezt a 80-as évek közepe, vége felé már senki sem vette komolyan, olyan volt a krásznájáknyíga mint a személyi, mégegy pecsétes irat, semmi több.

Amiben leginkább érdemes szerintem összevetni a két korszakot, az inkább az emberek közérzete. A nagy átlag (akik nem terveztek bulit Aszódra), azoknak sokkal pozitívabb volt a világszemléletük, mint manapság. Ehhez mondjuk az is jócskán hozzájárult, hogy nem volt éghajlatpara, élősködő nagyvállalatok, de még Csernobilról sem számoltak be a hírek, mindenki boldogan, tudatlanul ment majálisozni másnap. Mára már a Kinder tojás is mérgező, meg még egy tök semleges és átlagos hírből is folyton ellenségképet faragnak, ha épp azt igényli a szél, de úgy általában is sokkal több a rossz hír.

Hogy tudalannak lenni jobb-e, vagy tudatosnak az álhírtengerben, azt mindenki döntse el maga, de az tény, hogy az emberek optimistábbak voltak akkor, mint ma.

Enzo - 2022. 04. 15. 12:49

1×03 (pótlás keddről)

Ezt egész jól megúszta Geri… egyrészt hogy az alezredes meglepően lájtosan fogadta a szuprafon elvesztését, másrészt Száva is kiakadhatott volna rá jobban, ehelyett amolyan gengszterfilmes módon elvitte “kocsikázni”. A srác kezére játszott a taxi lerohadása, amit okosan belengettek előre (amikor mondta Barna, hogy már el kéne vinni szervizbe), aztán elmesélve a sztori felét (hogy az öccse beteg) Száva végül nemhogy megbocsátott neki, hanem még jobban be is vonta… mert hogy ugye készülődik a nagy találkozó, aminek tuti hogy lesz egy külön epizódja, ami köré épül, és egyelőre elhalasztatnia se sikerült Katkának.

Pluszpont, hogy jobban megismertük Barna karakterét egy focis flashback révén, illetve hogy Barna és Máté között enyhítik a feszkót, pedig előbbi azért elég genyó volt az elején Máté beköpésével. Mátét meg bírom, hogy csakazértis kiszervezte a takarítós büntetést :DD

Darabkák:
– Juditot is elkezdik komolyabban behozni, helyes. (mármint ez a döntés, meg maga Judit is :P)
– Jót röhögtem azon a jeleneten, mikor elkezd táncolni az Antal(l?) gyerekkel, rászól a másik csaj, hogy “az KISZ-es”, erre otthagyja :D
– Na és a végén a plot twist pedig megcsavarja a dolgokat, ennek örültem – Máté máris szerzett gyógyszert, hoppá! :O

Andi - 2022. 04. 29. 04:33

Azért az érdekes, hogy az aszódi találkozó senkinél nem nyomta be a gugli gombot. Nálam igen.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Monori_tal%C3%A1lkoz%C3%B3

nagyon gyanús volt, hogy van valós alapja

winnie - 2022. 04. 29. 08:47

de hát… nyilván voltak ilyen találkozók, vagy legalábbis ez evidensnek tűnik, hogy van alapja, még ha Monor azért egy fokkal másabb is volt. az együtt gondolkodás ilyen alapokon elég népszerű volt, jobb híján másképp nem is volt végrehajtható.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz