login |

Pilot: Tokyo Vice

2022. 04. 08. 21:40 - Írta: human

32 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– So many suicides.
– Welcome to Japan.

Mit akar a 90-es évek végén egy amerikai srác Japánban? Újságíróskodni? A miért és minek kérdések mellett azért elfér az is, hogy az igaz történet feldolgozásának kezdő perceiben a jakuzák befenyítik: hagyja a tervezett sztoriját. Aztán jöhet, hogy miképp jutott ide.

Az HBO Max tegnapi premierjét (itthon sajnos csak mai, és 3 helyett 2 részes) Michael Mann (Heat) rendezte, a második és harmadik részt nem, szóval még akkor is be kellett volna próbálnom, ha érdektelen témát dolgoz fel a sorozat, hát még így.

A történet Jake Adelstein dokukönyvére épül. Az első három részben azt mutatják be, hogy miképp készült az újságíró vizsgájára Tokióban, vették fel első külföldiként az egyik legelismertebb japán laphoz, és kezdte meg alulról a munkát a szakmában.

A szar sztorik és mellényúlások mellett azért lassan kibontakozik, hogy mi fűti őt, és persze kezdi jobban kiismerni magát a városban is. Nyilván a fő vonal az lesz, hogy miképp tud meg egyre többet a jakuzákról és a társadalmi helyzetükről, hiszen ebben a három részben is rajtuk (meg egy bárt nyitni akaró hostess lányon) van még a fő hangsúly a srác küszködése mellett.

A lényeg, hogy egyáltalán nem akciósorozatról van szó, viszont nem is szájbarágós dokumentarizmus felé fordultak. Ennek ellenére vannak rohadt feszült jelenetek benne, kezdve ugye az első befenyítéssel, viszont bőven akad humor is, miközben ahogy a főszereplő, úgy mi is egyre többet tudunk meg a rendőrség helyzetéről ebben a világban, és hát az emberekéről a jakuzák környezetében, vagy épp Tokióban.

Nekem kicsit a Spotlight vagy a Zodiac ugrott be a megvalósításáról. Azaz nem pörög ezerrel a sztori, ellenben a ‘szöszölés’ tud nagyon izgalmas lenni, amit szerintem nagyon feldob Ansel Elgort alakítása, hihető ahogy rácsodálkozik dolgokra, de sosem csügged a karaktere, és persze párszor iszonyat szerencséje is van. Mellette Ken Watanabe kőkemény, ahogy megszoktuk. Igazából mindenki jó.

Az egészből pedig süt nagyobb költségvetés, amit nem a trükköre értek, hanem sok statisztás, néha utcán forgatás, tele korrekt és remek alakítással még a legkisebb szerepekben is. Amíg moziban egyre kevesebb ilyen thrillert kaptunk, addig tévében megint jött egy felnőttes, nyugis, feszült, komoly témás darab.

Mindezek mellett maga a város valami iszonyat szép, nekem nagyon feldobja a Tokyo Vice-ot, hogy belenézhetünk ebbe a kultúrába rendesebben, nem pedig széttúlozva mindent. Nyilván van dramatizálás, de nincs túltolva. És a nosztalgia sincs erőltetve szerencsére, bár nyilván itt egy “bármikor releváns” sztorit akarnak bemutatni, nem pedig kornyomot tenni.

Már megint jött egy heti nézős. Az az igazság, hogy ez a tél vége-tavasz időszak iszonyat jó sorozatokat hozott, hiszen ezen három rész után egy másik minőségi darabbra nyergelek át, de arról majd vasárnap. Nekem a kezdő hármas olyan 8/10 körül volt végig, de ehhez szerintem a kíváncsiságom a környezet iránt azért hozzájárult kicsit.

32 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2022. 04. 08. 21:59

Tegnap éjjel kezdtem is nézni – abszolut bejött!
Nagyon aláhúznám én is hogy milyen rengeteget dob rajta hogy tényleg Tokióban forgatták, nagyon jó a kulturálisatmoszféra.
Michael Mann nálam is alap, jópár filmje van a legnagyobb kedvenceim között, és hát nála azért az éjszakai metropolisz (még ha most nem is los angeles) egyébként is elég otthonos terep. Meg mivel én Japánt is szeretem, ez rögtön két plusz dolog volt az indulásnál.
És én is szintén kiemelném hogy mennyire ízléses a múlt-idézés, folyamatosan érezzük hogy ezredforduló de egyáltalán nincs túltolva és manapság kb nem lehet eléggé kiemelni hogy ez mekkora kincs (mert amilyen jó értelemben adott óriási pluszt ez mondjuk egy Stranger Things első évadhoz, azóta csak az egyre szörnyűbb példák jönnek, lásd most épp a magyar Besúgó, ahol a felhasználási módja simán giccs, olcsó bazári filmes eszköz. Na itt ennek nyoma sincs, abszolut mestermunka (ebből a szempontból is)
Nekem a történet is tetszik, és rögtön meg is néztem hogy jó tempóban érkezik, innentől hetente két résszel (illetve az utolsó az majd önmagában), nyilván hogy minél kevesebben hagyják ott hogy na-ebben-a-részben-sem-jutottunk-sokat-előre, de én a magam részéről ennek csak örülök, egyben is simán végignéztem volna!

kpeter - 2022. 04. 11. 18:59

Nekem nagyon bejön az atmoszféra. Egybe le is csúszott a 3 rész.

Flora - 2022. 04. 13. 13:52

Én nagyon szerettem anno a Tokyo Vice könyvet Adelsteintől, ezért nagyok a várakozásaim. Mindjárt az első résztől nagy plusz pont, hogy ennyi japánt hallok a sorozatban (eredeti nyelven nézem angol felirattal), tehát megadták a kellő tiszteletet a témának. Az első részben még nem jött be a főszereplő srác, mert nem olyan volt, mint amilyennek a fekete hajú dörzsölt rámenős Jake Adelsteint képzeltem, de a másodiktól már kezd rámnőni a karaktere. A könyvhöz hűségesek abban is, hogy nem erőltetik az akciófilm-stílust, mert realisztikus, és a doku könyv is erről szól, hogy a yakuza nem a bandaháborúkról szól, hanem a pénzkeresésről, és a bandaháború árt az üzletnek, csak akkor csinálják, ha nagyon muszáj.

Amiben még habozom, hogy tetszik-e, az az, hogy a könyv yakuza-sztorijai epizodikusak, a TV sorozat viszont úgy tűnik, átívelő összefüggő nagysztorival dolgozik, és ez a történet már nem ismerős a könyvből. Hmm, azért remélem, a kedvenc eseteim be fognak kerülni.

Dorin - 2022. 04. 15. 22:48

Sziasztok! Nem ertem hogy adagoljak ezt a sorozatot. 2 resz van fent Max-on. A 3. resz 04.07-en kijott mar. Azota a 4. , 5. is elvileg. Hogy van ez? Hogy lehet hogy meg mindig csak 2 resz elerheto?

Malachi - 2022. 04. 16. 09:23

Milyen három, öt! Mindegy, fizetek érte szóval nem furdal a lelkiismeret.

A sorozat nagyon jó, nem találtam benne hibát. Nem erőltetett, nem túlzó, külön tetszik, hogy a yakuza emberi oldalát is bemutatja (a kocsiban éneklős részen vigyorogtam) de nyomasztó is. Tokió meg… Tokió.

winnie - 2022. 04. 16. 09:28

” Nem ertem hogy adagoljak ezt a sorozatot. 2 resz van fent Max-on. ”

Amerikában 3 résszel indított és utána 2-esével érkeznek a részek.
itthon 2 résszel indított és utána 1-esével érkeznek a részek. ez okozhatja a diszkrepanciát.

Anthonz - 2022. 04. 22. 14:26

4 rész is ütött, marha jó sorozat.
Backstret Boys: I Want It “That” Way

heidfeld - 2022. 04. 25. 18:52

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Zseniális a sorozat, kiváló a casting.
Remélem, hamarosan rendeződik a covid-helyzet Ázsiában is, és el tudok jutni, Japánban élő baráti házaspárhoz!

zetevar - 2022. 04. 25. 23:07

Nézem és tetszik! Nagyon szeretem a japán sztorikat. Viszont most nem tudom, mi történt, mert keresem, de nem találom a Maxon. Az még hagyján, hogy nincs az épp nézett filmek között, de máshol sincs. A keresővel sem dobja fel.
Mi történhetett?!

winnie - 2022. 04. 26. 05:58

ejha, ez érdekes.

winnie - 2022. 04. 26. 07:01

visszatért.

risztiankrigo - 2022. 04. 28. 11:06

Sziasztok!

Tudni esetleg, hogy mikor kerülnek fel a további részek? Egy ideje csak az első négy van fent.

Köszi,
K.

winnie - 2022. 04. 28. 14:27

pentek óta van négy rész. minden pénteken jön a következő.

a premiernaptarban ott a premierdatum, es mindig plusz 7 nap a kovetkezo resz: https://www.sorozatjunkie.hu/2022/01/09/2022-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

risztiankrigo - 2022. 04. 28. 15:10

Csak az a fura, hogy amit azóta találtam külföldi oldalakon, aszerint ma már a 8. utolsónak fel kell kerülnie és a nem hivatalos kölcsönzőkön is fent van már 7 rész. Na mindegy, azért köszi winnie.

AlfStokes - 2022. 04. 28. 16:20

Jahogy ez a mai, 8-dik resz mar evadzaro volt?
Jo sok minden tortent, utolag belegondolva beillik zarasnak is, csak azt hittem, legalabb az elso resz elejen bemutatott talalkozoig eljut a sorozat.

Amugy en az HBO Max-ot elengedtem. Rohej, hogy 4 resz lemaradas van a kulfoldhoz kepest. A feliratok botranyosak, mar ha epp felkerulnek egy-egy sorozathoz.
Nagyon meg akartam javulni (netflix, hbo, amazon elofizetesek), oszt lassan annyit torrentezek, mint regen.

Ena - 2022. 04. 28. 19:25

Azért van csak fent 4 rész, mert mi itt Magyarországon a másodrangú előfizetők táborába tartozunk és kétszer annyi idő után kapunk meg egy teljes évadot, mint külföldön. Aki előfizet, az így jár, aki nem, az (is) elérheti az összes részt más forrásból hamarabb, előfizetési díj nélkül. És mindezt előre nem is kommunikálták ugye.
És nem is minden sorozatnál egységes ez, van, amiből 2 rész jön egyszerre, van amiből az elején kettő, majd csak heti egy. Hivatalos infó erről nincs, ilyenformán – az egyébként kiváló itteni – premiernaptár se ad pontos támpontot.

Gordon - 2022. 04. 28. 21:28

Imádom. Abszolút bejönnek a Japánnal foglalkozó bármilyen filmek. Nagyon jók benne a színészek, Ansel igazi gaidzsin, a felügyelő szuper, az újságíró hölgy is nagyon hozzátesz a légkörhöz, nem túl gyors de nem is túl lassú a menete… Egyre mindig rácsoldálkozom: Mennyire kuszák már az utcai áramvezetékek. Többször figyeltem. Bár Indiához képest még istenes… :-)

Akinek bejön a sori annak ajánlom, a Fekete eső című 1989-es filmet ha van aki még nem hallott róla. Igazi klasszikus. Én abban az időben voltam általános iskola legvégén, hogy mikor adták itthon nem tudom, csak arra emlékszem, hogy négyszer néztem meg moziban, annyira magával ragadott. Minden jelenete aranyat ér, nem tudnék rossz részt kiemelni belőle, bár én elfogult vagyok. Michael Douglas, Andy Garcia, Kate Capshaw és sok kitűnő japán színész, akik közül a közelmúltban halt meg a Masahiro felügyelőt alakító Ken Takakura.
Még figyeltem is hátha van párhuzam a két mű között, de csak annyi, hogy abban is van egy Sato nevezetű jakuza, meg ott is hostess a főszereplőnő.
Bocsánat a hosszú posztért.

Szerintem annak akinek ez tetszik megéri megnézni.

Gordon - 2022. 04. 28. 21:30

Ja! És a zenéje brilliáns. Hans Zimmer. Szintén kötelező.

clegane - 2022. 04. 29. 00:48

csinált már ilyet valaha sorozat, hogy olyan jelenetet “flash-forwardol”, amire nem is kerül sor abban az évadban? elég pofátlan szerintem! én meg itt várom hogy na mikor jön, aztán egyszercsak kiderül hogy ez volt az utolsó epizód. what!
amúgy nem volt rossz sori, bár kicsit lassú volt az eleje, az amerikai karakterek meg kicsit irritálóak, bár az alighanem szándékos.

Running - 2022. 04. 29. 10:10

Lement az utolsó rész is. Valóban furcsa volt, hogy nem került sorra az első rész kiemelt jelenete.
Ennek ellenére nagyszerű volt. Érdekes és jól vezetett karakterek, jó hangulat, jó színészek. Nagyon tetszett. És mennyi szép japán hölgy szerepelt…dekár, hogy nem szomszédos ország. :)))
Remélem lesz még belőle évad.
Nézzétek bátran.

JRC - 2022. 04. 30. 09:07

Az évadzárónak nagyon olyan hangulata volt, mintha még lenne utána egy rész a valódi záróepizóddal.

Ghostika - 2022. 04. 30. 23:17

Vagy lehet, hogy a 2. evad tudataban irtak a sorozatot? Mert itt ranezesre, van meg jopar story amit ki lehet bontani.

Ghostika - 2022. 04. 30. 23:20

SPOILER UTOLSO RESZ

Az a gond, hogy neha nehez szamomra megkulonboztetni az azsiai karaktereket/szineszeket. Az utolso reszben, ki volt az aki az egyik karaktert megszurta? Ugyan ahhoz a csaladhoz tartozik, igaz?

Malachi - 2022. 05. 02. 09:37

Ghostika – ingadozom, vagy a balfék kölyök nagybácsikája (akihez visszavitte ugye a arácot, de csak akkor mutatták, amikor ott jártak pár résszel ezelőtt, talán mert szégyent hozott rá) vagy ja a sebhelyes arcú kolléga az alagsorból.

Nagyon jó volt, nagy kár, hogy így lett vége. Nem értem én sem az első jelenetet, semmit nem tettígy hozzá a sorozathoz, vizsont az izgalmat totál kivette a jelenetből, amikor a nyomozó bemegy a raktárba. Ha évekkel később még él, akkor ugye… Na mindegy.

AlfStokes - 2022. 05. 03. 06:27

A klantarsa szurta meg, akit korabban osszevert.

Ghostika - 2022. 05. 03. 17:04

Na azt nem ertem akkor, marmint a miertet :D
Meg hat az evadnyito jelenet ertelmeben tudjuk, hogy kivel mi lesz. Nem lehet, hogy felbe kellett vagniuk az evadot es nem igy terveztek eredetileg?

bvr - 2022. 05. 15. 09:15

na a 444en újabb elég kritikus írás, ezúttal jelen sorozat kapcsán. A könyvet nem olvastam, de eddig azt hittem az amúgy valami hiteles, valós dolog (és pont ezért nem is elrugaszkodott) de ezek szerint nem éppen… A sorozat szempontjából persze annyiból mindegy hogy ahogy a behivatkozott készítő is mondta, az amúgy is csak egy kiindulás, viszont (sajnos) én a sorozatnál is azt éreztem hogy ahogy megyünk előre nagyjából a felétől/kétharmadától azért nálam egyre csökkent a lelkesedés mert egyre több (nem jó értelemben vett) wtf dolog történt sajnos… Ami viszont végig jó volt, az az atmoszféra. De majd ha lesz kibeszélő bővebben ott akkor majd bővebben (amúgy amit itt több komment is említett, ezzel a flashforwarddal, ez is rendkívül furcsa volt… Összességében tök olyan érzés mintha a felétől/kétharmadától nem úgy valósult volna meg a sorozat ahogy eredetileg tervezték (aztán vagy így vagy nem, mindenesetre ilyen érzés. Kb mint amikor a covid alatt voltak a szétszedett meg összevissza vágott évadok, és mindig csak utánaolvasva derült ki hogy miért volt olyan furcsa)

Marcipáncica - 2022. 05. 26. 23:21

Nálam nagyon betalált ez a sorozat. Hangulat, szereplők, nagyon ottvan minden. Rögtön az utolsó rész után lecsekkoltam az első epizód indítójelenetét, de nem lettem sokkal okosabb, csak sejtéseim vannak. Ki csinálta még ezt? Kezeket fel! :)
A 2. évadról van már hír? Nagyon remélem hogy berendelik.

Lindello - 2022. 05. 27. 13:26

Nekem nagyon bejött! De,a 8.rész volt az évadzáró? Remélem lesz következő évad, mert ez így emberiség elleni vétek.

fffff12 - 2022. 05. 27. 14:27

Nekem is bejött a sorozat, de annyira nem ütött nálam, úgy fogalmaznám meg hogy profi iparosmunka, jó hangulattal és érdekes környezettel.
Fináléról: Szato halálát sajnáltam az egyik legjobb karakter volt(bár nem biztos hogy meghal). Samantha átverését messziről látni lehetett, ahogy Miyamoto/katagiri páros csapdába csalása is egyértelmű volt.
Flashforward-ot betenni hiba volt, ahogy elöttem írták, egy kicsit el vett az izgalomból. Amellett szerintem a történet közelébe se jár a flashforwardnak, tekintve hogy 2 évet visszaugrik az időben, (2001-ről 1999-be) és 1. évad alatt nem telt el egy év sem maximum pár hónap, bár nem érzékeltették mennyi idő telt el(vagy csak nekem nem tűnt fel.

Flora - 2022. 06. 08. 11:02

Yess, 2. évad confirmed!

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-news/tokyo-vice-renewed-for-season-2-at-hbo-max-1235160161/

Ebből kiderül az is, miért volt olyan megoldatlanul abbahagyva az évad: eredetileg 10 részből állt volna.

bvr - 2022. 06. 14. 16:57

na ez a 2. evad egyreszt jo hir, masreszt akkor beigazolodott amit sejtettem es amiert ezt irtam: “Összességében tök olyan érzés mintha a felétől/kétharmadától nem úgy valósult volna meg a sorozat ahogy eredetileg tervezték (aztán vagy így vagy nem, mindenesetre ilyen érzés. Kb mint amikor a covid alatt voltak a szétszedett meg összevissza vágott évadok, és mindig csak utánaolvasva derült ki hogy miért volt olyan furcsa)”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz