login |

Pilot: The Thaw

2022. 04. 09. 14:50 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Az Enyhülés a múlt héten, A besúgóval együtt futott be az HBO Max-ra két résszel – egy lengyel átívelő nyomozásos thrillerről van szó, és ebben szinte minden benne is van róla. Aki elvan az átívelős sorozatos buborékjában, az már rég rá is cuppant, viszont aki csak néha néz bele a műfajba, nos nekik nem tudom annyira ajánlani.

A történet nyilván a szokásos lépéseken halad, bár egy kicsit megkavarják azért a dolgokat. Első körben felfedik, hogy a nyomozót milyen sötét trauma nyomasztja, a férjét megölték, de a vizsgálat szerint öngyilkos volt. Miután ezen gyorsan átestünk, egy hajléktalan tetemének környékén találnak egy méhlepényt a rendőrök, avagy frissen szült anyát és annak gyerekét kezdik keresni.

Az anya meg is lesz gyorsan, a Szczecin melletti tóban (vagy folyóban?) találnak rá, természetesen holtan. Viszont minden arra mutat, hogy a gyerek még él valahol. Na meg elkezdik a rendes nyomozást is, elővéve a férjet, elmondva a történteket a ügyész apának, és a többi. Nyilván felhelyezik a sakkbábukat.

Ahogy néztem a részt, egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy az átívelős krimikbe fásultam most bele egy kicsit, vagy csak a The Thaw gyengébb. Mármint technikailag nem az, nem rossz, az “északi krimi”-zsánerbe tökéletesen illeszkedik, elég jól van megcsinálva pár gyönyörűen fényképezett jelenettel, és valahogy így kell elkezdeni felvezetni a nyomozás kibontását, de… közben iszonyat untam így, hogy nem vagyok a műfaj nagy rajongója.

Mondjuk az semmiképp sem segített, hogy minden túl volt lassítva. Itt konkrétan a jeleneteket értem ez alatt, nem a történetet. A főszereplő olyan furán lassan beszélt (szinkronnal és eredeti hangon is), jó pár dolog a nem túl vidám zenével túl sokáig volt mutogatva. Nem gördült előre a rész olyan természetesen, nem volt flow, csak járták a kicsit kötelezőt.

Tényleg, ha hátralépek korrektnek is mondhatnám, de valami hiányzott. Tipikus 6/10, nem ez lesz az átívelő nyomozós, ami most befurakodik a nézős sorozataim közé.

2 hozzászólás Ne habozz!

phoenix26 - 2022. 04. 09. 18:58

Mint a mufaj rajongoja, igy 4 resz utan 8/10 siman.

jszkfer - 2022. 04. 20. 09:36

Teljesen korrekt tucatkrimi, vetekszik a skandináv szériákkal, amiket alapul vesz. Nem mondom, alapsztori, karakterek, fordulatok, jelenetek, minden tekintetében bőségesen akadnak benne klisék, de összességében még így is minőségi munka. Van lendülete, hangulata, a színészek igyekeznek, a fényképezés szép, és főként: legalább annyira megírt a történet, hogy fenntartsa a figyelmemet. Nem egy Emmy-díjas alkotás, de simán leültet a tévé elé.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz