login |

Pilot: Dodger

2022. 04. 12. 15:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Amikor kijött a pilot, rögtön megjegyeztem, hogy sejtem, hogy a rengeteg sorozat közt el fog veszni a BBC-re érkező Dodger, és sajnos igazam is lett, mert egy hónappal később írom róla úgy a kritikát, hogy azóta se indítottam el a második epizódot. Sőt, jó eséllyel már soha nem is fogom.

Pedig nagyon szeretem Twist Oliver történetét és mindent, amit az inspirált, ugyanis a nincstelen utcagyerekek története annyi réteget tartalmaz. Lehet a gyerekekkel játékos, szerethető karaktereket villantani, miközben mélyenszántó gondolatokat és morális kérdéseket lehet feldolgozni a rengeteg éhező, nincstelen árvával, akik csak egymásra számíthatnak.

Erre jön a Dodger, ami ezt a pilotban olyan szinten halogatott, hogy mire végre megcsillant a dráma, addigra elvesztettem a lelkesedésem az egész iránt. A történet ugye egy halom gyerekről szól az 1800-as években, akiket folyamatosan, szörnyű körülmények között dolgoztatnak gyárakban, majd megszöknek és összedolgozva zsebtolvajokként próbálnak túlélni az ipari forradalom közepén.

A pilot éppen ezt az élethelyzetváltást mutatja be, ahogy főhőseinket dolgoztatják, megszöknek, majd egymásra találnak. Amit viszont nagyon furcsálltam, hogy mennyire könnyedre, humorosra vették. Persze nem vágyom arra, hogy a gyerekek folyamatosan sínylődjenek és zokogjanak, de jó sokáig úgy tűnt, hogy elmarad a drámai közeg, amiben tényleg szembesülnek a nyomorral és állandó bujkálásra kényszerüléssel a gyerekek.

Szerencsére a végére azért már elértünk ehhez, de még mindig csak a felszínt kapargattuk. Mármint itt aztán ránk öntötték a drámát, csak nem volt túl sok és sokrétű. Inkább érződött kötelező körnek, mintsem olyannak, ami tényleg a központi eleme lenne a sorozatnak, amivel tényleg meg akarna fogni.

Inkább a gyerekek és azok élethelyzetének bemutatására helyezte a hangsúlyt, ami sajnos szintén nem érződött túl erősnek. Konkrétan úgy ültem fel a pilot után, hogy egy karakterre se tudtam igazán azt mondani, hogy megkedveltem és érdekel a sorsa.

Így pedig tényleg elveszett a többi sorozat között. Javult a végére, úgyhogy a 4/10-et megkapja, amit még a remek kosztümöknek is köszönhet. De egyébként nem hiszem, hogy több szót érdemelne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz