login |

Pilot: Theodosia

2022. 04. 14. 15:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Egyelőre valamiért hiába várjuk az HBO Max francia ifjúsági sorozatát (más piacokon március 10-én premierezett az első évad felével, ami 13 epizódot jelent), de ettől még szakítanánk rá némi időt. Főleg, mert ránézésre is a 2010-es évek Nickelodeonos és Disney-s fantasy sorozatokra emlékeztetett (Anubisz házának rejtélyei! Hú, de rég volt), amik egyszer elmentek, ha volt rájuk idő, egyébként nem mondhatók túl tartalmasnak vagy lebilincselőnek.

Ez a véleményem a pilot alapján nem is változott. Sajnos azóta a rengeteg új és jó sorozat miatt nem sikerült folytatnom, és jó eséllyel soha nem is fog, ami szintén sokatmondó lehet. De talán másoknak, esetleg a fiatalabbaknak be fog jönni.

A Theodosia 1900-as évek elején Egyiptomban indít, ahol egy archeológus házaspár ásatást vezet, ahova természetesen a két fiatal gyereküket is magukkal vitték. Amikor a 14 éves Theodosia egyedül akar felfedezni egy templomot, a szülei elengedik, de megkérik, vigye magával az öccsét is. Ekkor találnak egy rejtélyes amulettet, na meg egy macskát ábrázoló szobrot, amit Theo egyből zsebre vág.

Miután rájuk omlott a templom és egy kígyó kivezette őket, azzal kell szembesülniük, hogy nem kapták meg az engedélyt a további ásatásokra, ezért haza kell menniük Londonba, ahol újabb szereplőkkel találkozunk: egy tolvajjal, aki megpróbálja Theotól ellopni az amulettet, illetve egy utcai varázslóval, Willel, akivel szinte sosem sikerül egy teljes beszélgetést véghez vinni, mert a tolvaj mindig megjelenik. Még akkor is, amikor éjszaka az amulett átkot szór az egyik lakóra Theoéknál.

Azon túl, hogy az efféle ifjúsági sorozat nem annyira az én zsánerem, sajnos rögtön megpecsételte számomra a sorát az, hogy mennyire ostoba alapokra építkezik. Miért viszik el a gyerekeket egy veszélyes ásatásra? És miért hagyják, hogy azok egyedül menjenek kalandozni? Miért lop egyből Theo, amint meglát valamit a helyiségben?

Szerencsére ezzel még nem utáltam meg egyből a karaktert, ugyanis az őt alakító Eloise Little tesz arról, hogy szerethetőbbé váljon, sőt, az ilyen könnyed darabokba azért nem érdemes túl komplex karaktereket várni, inkább egyértelműen kedvelhető vagy utálható jellemek kerülnek bele, amit itt abszolút sikerült eltalálni.

Van a pilotban egyébként egy-két (gyerekek számára) meglepően hátborzongató snitt, ami miatt nem mondanám, hogy kisebbeknek is simán nézhető, de közben tiniknél egyértelműen nem lőném feljebb a célcsoportot. Habár van benne annyi könnyedség és mágia, hogy akár az érettebbek is tudják élvezni azzal a feltétellel, hogy nem kapnak komolyabb komplexitást.

A sztori egyébként innen még bárhova mehet, egy néhány fős kis csoportnak a gonosz elleni harcát tudom elképzelni, ahogy próbálják az egyiptomi átkot megtörni, és az onnan elhozott varázslatot felhasználva hétköznapi életüket visszaszerezni. Sajnálom, hogy ennek még a küszöbére sem jutottunk el a pilotban, így nem tudni igazán, milyen is lesz, mert ez tényleg csak alapozás volt.

5/10-re értékelném az első epizódot, hiszen a sztori nemigen halad, nagyon bugyuta az alap és eléggé kihagyhatónak érződik, ugyanakkor gyorsan meg lehet szeretni a karaktereit, akik közül a főhős egyértelműen kitűnik hála a színésznő kisugárzásának. Ki tudja, talán idővel kikerekedik valamivé, és ha nem lenne rengeteg más néznivaló, akkor talán folytatnám is, de sajnos nem egy évtizeddel korábban érkezett, így most semmi esélye már versenyben maradnia nálam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz