login |

Attack on Titan: vége a 4. évad második fejezetének – írta Scat

2022. 04. 15. 15:49 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

Elégedett vagy már?! Ez volt az, amit akartál?!

Nos, az utolsó évad, utolsónak hitt fele véget ért. Azóta viszont kiderült, hogy ez igazából a második harmad volt. A harmadik, elméletileg már tényleg utolsó részlet/fejezet 2023-ban jelenik meg. Feltételezem az is év elején, ahogy a mostani, de erről hivatalos információ nincsen.

Ahhoz képest, hogy az etap eleje ugye az Eren-Reiner bunyóval indult, egész nagyra nőtte ki magát a cselekmény. Érdekes látni a kontrasztot az első évaddal, ahol kétszer ennyi részben is csak alapoztak, néhány dolgot fedtek csak fel, a legtöbb mindent csak sugallták, míg most eljutottunk odáig, hogy már egy részen belül is mindig történik valami meghatározó dolog.

Persze az is igaz, hogy én az első évadot is ugyanúgy élveztem, szóval én minden esetben jól jártam. Közben ugye egy stúdióváltás is lezajlott, ami a karakterek kisebb átalakításával is járt. Ezt eleinte egész jól el tudtam engedni (kivéve Mikaszánál, hogy belőle miért kellett férfit rajzolni, az rejtély), de most azért már előfordult, hogy felbukkant egy régen látott karakter (Hitch), és őt úgy átalakították, hogy azt sem tudtam kicsoda, míg el nem hangzott a neve.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A történetre kitérve, végre kiderült az, amit gyanítottam korábban, hogy Erennek esze ágában sincs Zeke eutanáziatervével kiirtani az eldiánokat, ezzel megszüntetve az óriások létezését. Helyette mindenkit el akar pusztítani, aki nem az Éden-szigeten, az ő szülőhelyén él. Ehhez viszont el kellett árulnia Zeke-et, úgy alakítani az eseményeket, hogy ez végül megtörténhessen.

Hát nem te vagy az, aki elkezdte ezt a történetet?

Ekkor pedig előtérbe került a Támadó óriásnak a harmadik évadban látott „emléklátása”, amivel a nemcsak a korábbi, de a jövőbeni tulajdonosok emlékei is láthatóak. Csak míg akkor ez ösztönösnek, véletlenszerűnek tűnt, Eren mostanra már valamiképp képes volt ezt tudatosan irányítani (ha megmagyarázták, akkor bocsi, rég láttam már azt a részt). Annyira tudatosan, hogy nem csak azt láthatta, mit tartogat számára a jövő, hanem képes volt üzenni a korábbi használóknak, egészen konkrétan az apjának.

Én nagyon szeretem az ilyen időmanipulálós (közben végre azt is láthattuk, hogyan alakultak ki az óriások kétezer évvel ezelőtt), „mi lenne, ha?”-történeteket, fordulatokat, úgyhogy mikor kiderült, hogy ő vette rá az apját arra, hogy megszerezze az Alapító óriás erejét, leesett az állam! Az egy dolog, hogy maga a tett is rendkívüli, de az, ahogyan ezt beágyazták a visszaemlékezésbe, ahogyan felsejlett előttünk, nézők előtt, hogy ez hogyan is történt, és mivel is járt az apjának (akarata ellenére kellett ölnie, nem is akárkiket), megdöbbentő volt.

Ráadásul mindezt úgy, hogy közben ezt Zeke-nek mutatta meg, aki nem csak látta Eren emlékeit, de még az apjával is beszélhetett! Ugye az apja nem láthatta volna őt, de Erenen keresztül (a Támadó óriás hatalmával) mégis tudta, hogy ott van, és még diskurálhattak is. Eláshatták az évtizedes csatabárdot és megbocsáthattak egymásnak, miközben Zeke-re rávetült a halál árnyéka.

Hiszen ahhoz, hogy Eren elindíthassa azt, amiért éveken, vagy a képességének hála évtizedeken (esetleg még hosszabb időn) át küzdött, az volt az ára, hogy Zeke-et elárulja. Ezután pedig megkezdődhetett a menetelés, ami minden korábban, az óriásképességeknek hála alkotott megkeményítést feloldott, vagyis visszatérhetett egy első évados szereplő, Annie is.

Tetszett, hogy ahogyan a korábbi évadokban érzékeltették velünk, hogy Eren és Reiner között rengeteg a hasonlóság, ezúttal ugyanezt megkaptuk, Eren és Reiner csapatával is. Ellenségek voltak, gyűlölték egymást, de a menetelés okozta kvázi világvége miatt össze kell fogniuk, meg kell ismerniük egymást, és rá kell jönniük arra, hogy ugyanazért küzdöttek, csak az ellenség volt más, magyarul képesek lehetnek összedolgozni.

Az utolsó részek végig erről szóltak, hogy míg a marley csapat azt látta be végül, hogy az eldiánok is ugyanolyan emberek, akárcsak ők, addig az eldián brigádnak arra kellett rájönnie, hogy bár érthető Eren motivációja, sőt, valójában mindezt értük, a barátaiért teszi, mégsem biztos, hogy ez a helyes megoldás. Nem halhat meg mindenki, nem pusztulhat el a szigeten túl a civilizált világ, mert kell lennie más megoldásnak. Ehhez pedig össze kell fogni a marley-kal.

Valakinek muszáj megtennie.

Tetszettek az erről szóló párbeszédek a tábortűznél (közben Handzsi, és Levi is visszatért, bár utóbbi elég leharcolt állapotban), ahogy az is, hogy igazából már nem nagyon lehet hova árnyalni a karaktereket, mégis kaptunk egyfajta párhuzamot nemcsak Eren és Reiner között, hanem Armin és Bertholdt, illetve Mikasza és Annie között is. Hisz míg a lányok mozgatórugója csakis az, hogy megvédjék szeretteiket, Armin szépen lassan kezdte megérteni Bertholdt szenvedését azzal, hogy bár tudta, nem helyes, amit tesz, de valakinek muszáj (ebben egyébként a visszaemlékezések is segítettek). Illetőleg mindegyiküket egy jó barátjuk, talán éppen a legjobb vette rá ezekre a dolgokra.

Sőt, az utolsó előtti részre még a marley Magath parancsnok és Erenék kiképzőtisztje, Keith Shadis között is sikerült egy elgondolkodtató hasonlóságot kialakítani azzal, hogy végül mindegyikük meglátta a másikban a segítőtársat és a lehetőséget arra, hogy segíthessenek az alárendeltjeiknek, a társaiknak, a gyerekeknek.

Igazából, ha így utána gondolok, mégiscsak rengeteget foglalkoztak a karakterekkel, például Conny dilemmájával, hogy ahhoz, hogy megmenthesse az édesanyját, meg kellett volna ölnie valakit, vagy éppen a csapattal, akiknek mindenféle értelemben fel kellett nőniük, miután Zeke „bora” miatt szinte minden bajtársuk óriássá változott, de akár Gabi „megtérése” is ilyen, ahogy az események hatására be kellett látnia, hogy nincsenek ott ördögök, csak emberek, akár a szárazföldön.

Én kifejezetten élveztem ezeket a jeleneteket is, a Pyxis parancsnokkal való találkozásuk például engem meglepően megérintett. Persze ehhez a kiválóan válogatott zene is hozzájárult, amik között több visszatérő is volt korábbi évadokból. Vagyis több olyan, amire eddig nem is emlékeztem, hogy lett volna az utolsó szezonban.

Mindemelett kaptunk egy Eren és Historia közötti beszélgetést, ami nem teljesen világos miről szólt, de van egy olyan érzésem, hogy ennek még lesz jelentősége. Bár ezek alapján elgondolkodtatott, hogy fontos lehet-e, ki Historia gyerekének az apja?

Az utolsó részben pedig e beszélgetésen túl azt is láthattuk, hogyan is épültek be Erenék a marley-k közé. A sok húsbavágó, és meglepően véres jelenet után (az a kikötői ostrom nem volt semmi!) éles váltás volt ez a könnyed, bohókás eseménysor, de egész jól működött. Visszatért például Sasha is, illetve a rengeteg rácsodálkozás az újdonságokra (autó, fagyi) megmosolyogtató volt. Plusz ezzel együtt azt is láthattuk, hogy nem mindenki gonosz a szárazföldön. Feltételezem ezzel egyfajta dilemmába akartak állítani minket, nézőket is, miszerint bár lehet, hogy Erennek igaza van, mégsem érdemli meg mindenki a halált

Megkaptuk a keretes szerkezetet az első részekkel, mikor a falakon belüli katonaság hiába lőtte ágyúval a Páncélos óriást, hiába próbáltak harcolni majd elmenekülni, esélyük sem volt. Eközben pedig letekintett rájuk a magasból a Kolosszális óriás, Bertholdt. Ezúttal viszont a menetelő óriások ellen hiába fogott össze minden nemzet, hiába küldték ki az összes hadihajójukat ellenük, hiába ágyúzták őket, esélyük sem volt, és most Eren volt az, aki letekintett az emberekre, az ellenségekre, akikkel kapcsolatban elhangzott tőle az a mondat, ami az első évadban még az óriásoknak szólt:

Kiirtom őket erről a világról… mind egy szálig!

Na és végre láthattuk az új formába alakult Erent is, még ha csak első sorban szemből is.

Ha jól tudom kilenc fejezet maradt hátra feldolgozásra a mangából. Hogy ez egy új befejezéssel is jár (a mangáé nem tudom mi lett, és nem is akarom, csak látom a neten, hogy sokak nem szerették) vagy más átalakításokkal, esetleg egy rövidebb, nem tizenkét részes évaddal, azt csak jövőre tudjuk meg.

Mész tovább előre. Még ha bele is halsz. Még a halálod után is.

8 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2022. 04. 15. 21:16

Én meg elkezdtem az egészet darálni, mert azt hittem ez az etap a sorozat vége… de akkor tévedtem. Csodás. Várhatok majd egy évet a végére. :D

wizyw - 2022. 04. 15. 23:11

Jaj de borzasztó kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből, és hogy hogy fogom kibírni a következő egy évben, hogy ne olvassam el a maradék 9 fejezetet. :D

Semmi okom a panaszra. Még mindig imádom a sztorivezetést, a párhuzamokat, a folyamatosan visszatérő motívumokat, az emberek emberiek, a zene top-notch (egyik legjobb opening/end credits zenék voltak a part2ben imho), a mangát szépen követi, és mintha az animációra is több idejük/büdzséjük (?) lett volna, mint az évad első felénél. Bár személy szerint nekem a Wit animációi sokkal jobban bejöttek, de ehhez a 4.évados sötét storylinehoz lehet, hogy jobban illett a Mappa karcos 3Ds stílusa (pl. a rumblinghoz meg a ymir-flashback epizódhoz mást nem is nagyon tudnék elképzelni). Tény, hogy a régi karakterek új dizájnjai kissé… furcsák, de pár rész alatt ehhez is hozzá lehetett szokni, illetve ahogy néztem, a BluRay kiadáson csomó minden meg lesz/lett szépítve.

Nagyon sok kérdésem maradt, és nagyon remélem, hogy nem lesz annyira elrontva a vége, mint ahogy a neten lehet hallani – bár a közvéleménnyel ellentétben nekem a Lost vége is bejött, szóval én még simán lehetek boldog. :D.

Tatakae!

JshooterHUN - 2022. 04. 17. 18:45

Senkit nem akarok lelombozni, de végigolvasva a mangát, hát……csak a szokásos. Több kérdést tettek fel mint amennyit érdekesen meg tudtak/akartak válaszolni.

walaki - 2022. 04. 17. 20:34

@Pr13m: “Én meg elkezdtem az egészet darálni, mert azt hittem ez az etap a sorozat vége…”

Ez volt a terv. Csak menet közben gondolták meg magukat, hogy hozzácsapnak még pár részt.

@JshooterHUN: ezzel már Shyllard is riogatott minket, de azért remélem annyira nem lesz rossz!

Egyébként ha valaki egy igazán feelgood animére vágyik, aminek a végén tutira nem lesz csalódás, most futottam bele a “Kono Healer, Mendokusai” c. sorozatba. Az egész egy hatalmas agymenés, de a legjobb fajtából! :-)

Tudom, nem a leg megfelelőbb hely, de remélem nem gond, ha itt ajánlom röviden, egy kis idézet hogy be tudjátok lőni, miféle: sebesült lovag magához tér, és kérdezi az őt ápoló szörnyet:
– Te gyógyítottál meg?
– Nem, ő volt (rámutat az ágya mellett ülve alvó sötét elfre, aki korábban “véletlenül” megátkozta a lovagot)
– Azt mondta, valami akkupunktúrás varázslatot használt (snitt, mutatnak egy voodoo bábut irtózatosan televerve szegekkel). És képzeld, annyira súlyos volt a sebed, hogy egy varázslat nem is volt elég, egész éjjel fent volt és újra meg újra meg újra elismételte…

Hououin Kyouma - 2022. 04. 22. 08:34

“Ez volt a terv. Csak menet közben gondolták meg magukat, hogy hozzácsapnak még pár részt.”

Mivel egy olyan manga adaptációról beszélünk, ami a kezdetektől gyakorlatilag 99%-os pontossággal követi a mangát, ez a mondatod értelmezhetetlen

walaki - 2022. 04. 23. 17:13

@Hououin Kyouma: az eredeti terv az volt, hogy a 4. évad második felének végére eljutnak a manga végére (ezt több helyen is olvastam, hogy így akarták, többek között itt is), de menet közben meggondolták magukat, és ebben az etapban mégsem jutnak el a manga végére, lesz még több rész (5. évad? 4. évad harmadik fele? Mind1, hogy hívjuk, lesz még több anime rész, az a lényeg).

Így már jó?

Hououin Kyouma - 2022. 04. 24. 00:55

Ilyet hivatalos forrásból biztosan nem hallottál, max rajongói találgatást olvashattál. A szivárogtatók pedig a Part 2 kezdete előtt megmondták, hogy a 131. fejezetig jutunk el (így is lett). Az pedig a Part 2 első részével biztossá is vált, hogy ezzel a tempóval nem fognak eljutni a végéig. A kibeszélő alatt az én első kommentemben jeleztem is amúgy, hogy a kibeszélő cikk valószínűleg tévesen találgatja, hogy ez lesz az utolsó etap

walaki - 2022. 04. 24. 11:17

@Hououin Kyouma: “Ilyet hivatalos forrásból biztosan nem hallottál”

Tény, csakis itt a sorozatjunkie-n olvastam róla, de itt több cikkben is, például ebben a mostaniban is.

(Nagyon ritka, hogy egy sorozat annyira lekössön, hogy utánnajárjak hivatalos forrásoknak és rajongói oldalakon. Nekem bőven meg szokott felelni, amit itt az SJ-n megtudok.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz