login |

Outlander: kezdett a 6. évad

2022. 04. 17. 21:30 - Írta: Desmond Wallace

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Lassan már a szezon felét is láthattátok, de én még csak az évadnyitón rágtam át magam, az itthon a Netflixre továbbra is hetiben, világpremierként érkező Outlander – Az idegenből, mely sorozat sok év után a héten szinkronnal is folytatódott a tévében.

Az 5. évadtól egyáltalán nem voltam elájulva: lassú, vontatott és eseménytelen epizódokat kaptam. Sajnos a 6×01-ről pont ugyanezt tudom mondani. Közel másfél órás epizód, rettenetesen hosszú cold open (19 perc), aztán ráérős történetmesélés.

Régen volt már az 5. évad, hatalmas szünetet kaptunk (de legalább készül a 7. szezon is), így jól jött az epizód eleji összefoglaló, mivel nem minden eseményre emlékeztem ebből a távlatból. A karaktereket még mindig kedvelem, de ennél fontosabb lenne a cselekmény, mert ha ismét ugyanazokat a köröket futják le, az már erősen önismétlő lesz. Van még valaki a Fraser-klánban, akit nem kínoztak vagy erőszakoltak meg? Röviden menjünk bele a spoilerekbe a tovább mögött!

Jött egy új szereplő Jamie múltjából, akit nem annyira kedvel, de kapott egy jó hosszú felvezetést ez az új (?) karakter. Rajta kívül is van viszont elég problémája a Fraser-családnak, hamarosan pedig a függetlenségi háború is kirobban.

Minden karakter megkapta a maga néhány percét, szokás szerint szexjelenet is volt, azt is látjuk, hogy kikkel lehet majd probléma a folytatásban, de igazából olyan semmilyen volt ez a kezdés. Nem tudom, hogy a többi epizódban változott-e valami azóta, de ez nekem nagyon kevés.

A fényképezés persze még mindig remek, a kosztümök is szépek, de nem lenne rossz, ha történne is valami. Aki már a többi epizódot is látta, az tudja, hogy változott-e valami a lassú kezdés óta. Részemről tervben van a folytatás, de egyelőre abszolút nincs prioritása az Outlandernek a többi sorozatom mellett. Röviden ennyi, a kommentekben majd bővebben kifejtitek, hogy milyen az évad.

31 hozzászólás Ne habozz!

AniCica - 2022. 04. 18. 07:57

Sajnos tovabbiakban is igen lassu, abban remenykedek, hogy ezzel inkabb majd a 7. evadot vezetik fel, ahol azert mar varhatoak az amerikai polgarhaboru esemenyei. Nekem ez az evad amolyan “vihar elotti csend”.

jensen1213 - 2022. 04. 18. 08:29

Én nézem a sorozatot hetiben de sajnos nem tudok jókat mondani. A lassú kezdés után lassú folytatás jött. Most végre a hatodik részben történt valami, ami majd felhúzza az utolsó két részt de azért ez igy kevés lesz.
Csak a szereplők miatt nézem, és persze a következő évadot is nézni fogom emiatt. Szerintem az a baj hogy a story túl sokat foglalkozik a történelemmel, a szereplők teljesen leragadtak egy helyen, az időutazás meg teljesen háttérbe szorult.

Florabell - 2022. 04. 18. 14:14

Tényleg vihar előtti csend az egész évad, az utolsó 2-3 részt leszámítva, de azért élveztem nézni. Pörgős cselekményre viszont senki ne számítson. Nekem mondjuk ez a nyugodt romantikus stílus is bejött.

wisteria - 2022. 04. 18. 15:18

Nekem a 3. évad óta egyre gyengébb a sorozat. Az hogy a két főszereplő középkorú lett, eleve kissé elvett abból a szinte páratlan varázsból, amit a köztük levő kémia adott. Brianna és férje pedig semmiképp nem méltó utódok, színtelenek és unalmasak.Nehezen tudom elképzelni, hogy ebből még egy évadnyi szenvedés lesz, nálam abszolút kifulladt a sztori.

Kata - 2022. 04. 18. 16:12

Nekem nagyon tetszik, nem nyomathatnak folyamatosan háborút és vért.

Hayako - 2022. 04. 18. 19:10

Tényleg lassan kezdett, de hátha most a hatodik résszel beindul valami… nem olvastam ezt a kötetet, de elvileg a könyvek sem érdekesebbek, mint amit látunk.
Az ötödik etap meg nekem sem lett a kedvencem (a negyedik még jó volt), nagyon unalmas volt és a hatodik elejét se élveztem. Abban bízom, hogy a következő évadban változtatnak valamit a formulán.

Snoopyzit30 - 2022. 04. 19. 10:32

Már olyan régen volt az 5. évad, hogy megint az évad felét újranézhetem, ha képbe akarok kerülni. Brrr…
Sebaj, ezt a bizalmat még megkapja tőlem a sorozat, de a könyvek olvasását már a 3. után befejeztem, annyira vontatott volt, hogy egyszerűen nem bírtam. Már az évad felénél járunk, szóval bele kell húznom.

VanillaSky - 2022. 04. 19. 22:09

Az itt pozitív mozzanatként felhozott 6. rész lett számomra a sorozat kaszája.

Rendkívül ostoba történetvezetés és sajnos ez a műbalhé az 5. évad utáni eseményfeldolgozáshoz egyszerűen bugyuta. Másrészről elég fura az, hogy az első évadokban a kreatív főszereplők – évszázados előnyükkel főleg – ennyire ostobákká váltak és a névtelen mellékszereplők alakítják az egész sztorit. Ez a Malva szál volt ennek megkoronázása, de már Fergus picsogása is előszele volt, hogy ezen a vonaton nincsen fék.

Adam9456 - 2022. 04. 21. 14:07

Szerintem a hatodik rész volt eddig a legjobb az évadban, eddig kicsit lassú volt és nem sok minden történt, de most felgyorsultak az események. Kíváncsi leszek még a hátralévő 2 részre.

Desmond Wallace - 2022. 04. 21. 17:56

“Kíváncsi leszek még a hátralévő 2 részre.”

Csak 8 részes az évad?
Azt hittem, hogy 12 lesz.

Isaac - 2022. 05. 01. 16:49

Spoiler…

Mennyi minden történt a fináléban,de mégis lógva hagytak sok szálat :(
Van egy olyan érzésem ,hogy a zárkában a Colonel Bogey March-ot fütyülő fogoly és az Malva pont Claire veteményesében lelte halálát összefügg (talán ő ölte meg a lányt). Mivel az eredeti zenét ,amit fütyült 1914-ben szerezték ezért mindenképp az utánról kellett érkezzen az utazó (sokan a Híd a Kwai folyónból ismerik) a film 1957-es. Mielőtt Claire másodszor is visszajött láthatta a filmet is ;)
Nagyon várom a következő évadot!!!

Néző - 2022. 05. 06. 00:48

Most néztem meg az évadzárót, és ezt én így nem bírom. Szóval segítséget kérnék: a 6. évad mely könyvet vagy könyveket fedi le? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy a következő évad, amiben kiderül, mi lesz ennek a tárgyalásnak a vége, olvasható már magyarul, könyv formájában?
(De ha valaki elspoilerezi nekem, az is jó, csak mondjatok valamit, mert én nagyon utálom az ilyen függővégeket, és hogy most egy-másfél évet kellene várnom, aztán egy-egy hetet.)

Neoprimitiv - 2022. 05. 06. 18:27

@Néző: a 7. évad forgatása már folyik, várhatóan év végén, vagy 2023 elején kerül adásba. A COVID miatt kényszerből megrövidített 6. évaddal szemben 16 részes lesz és a 6. kötetből ebbe az évadba már nem fért sztorival indul, aztán folytatódik a 7. kötettel. (Természetesen a sorozat bármikor és bármiben eltérhet a könyvektől!) Tudtommal már mindkét könyv kapható magyarul.

Alheira - 2022. 05. 08. 13:39

Spoiler.

Malva halálának nincs köze a futyoreszo fogolyhoz, az ok a könyvre oly jellemző beteg dolog. A könyvben ez nagyon felületes szálat kapott szerintem, a sorozatban remélem méltóbb büntetése lesz a gyilkosnak.
Én nehezen fogadom el, hogy a főszereplők megoregedtek. Szamitasaim szerint a 6. Évad végén Claire 61,62 eves, Jamie 6,7 évvel fiatalabb. Talán ha a főszerepet át tudta volna venni tőlük Brianna és a férje..a 6.konyvben már foszerepe a politikának és a haborus keszulodesnek van, így számomra folyamatosan veszít a kezdeti varazsabol.

bellu - 2022. 05. 09. 14:39

Azért még nem annyira öregek. Jamie 1721-ben született, Claire 1918-ban, szóval csak 3 év van közöttük. A 6. évad 1770-1775 között játszódik, azt hiszem, szóval Jamie 54, Claire 57 éves 1775-ben. De jól tartják magukat ! :) Először engem is nagyon zavart, hogy annyira belassultak az események a sorozatban és a könyvekben is, az első két könyvhöz képest. De most már megszoktam, és élvezem, hogy ennyire korhűek a jelmezek, tárgyak, az emberi gondolkodás. Van idő “nézelődni”, és hálát adni, hogy nem akkor éltem. Viszont ez a függő vég alaposan kiverte nálam is a biztosítékot. Megjelent már magyarul a 7. első része, persze megint két kötet lesz, ami úgy kb 8-9 ezer Ft-ba fog kerülni. Ugyanakkor az írónő még talán két kötetet meg sem írt ! Pedig nagyon kíváncsi lettem volna, hogy az első évadban mit keres Jamie szelleme 1945-ben Claire ablaka alatt. Ha így halad az írással soha nem tudom meg, ahogy a Trónok harcának irói befejezését sem. Szóval aki már esetleg olvasta a 7. kötetet spoilerként megírhatná, hogy szabadul ki Claire. Kiderül a gyilkos kiléte, vagy megszöktetik ? Légyszi… légyszi… :)

Wyrr - 2022. 05. 09. 20:47

Öt év van köztük.
Claire 1945-ben, 27 évesen megy vissza az időben, és 1743-ba érkezik, amikor Jamie 22.

Neoprimitiv - 2022. 05. 10. 07:47

Mivel itt könyvekre épülnek az évadok (amennyire olvasom, többé-kevésbé hűen követve azok fő történéseit), nem lehet az írókat vádolni a klasszikus, “az ötödik évadtól kezdve lejtmenet” gyakorlattal. Csak az első kötetet olvastam a sorozat indulásakor, de már akkor is borzasztóan gyengének éreztem a sorozathoz képest. Úgy tűnik Gabaldon sem lett tehetségesebb attól, hogy a kiadó újabb köteteket rendelt tőle.

Nagyjából az ötödik évadtól kezdve érdektelen történetté vált, amit az sem tud feldobni, hogy vannak benne komoly drámák. A három eredeti alkotóelemből (látványos történelmi háttér, időutazós “én már tudom” elemek, és ne tagadjuk, bőséges szex) mára csak a történelmi környezet maradt, de az meg már csak a háttér háttere, alig észrevehető. Az időutazós rész teljesen mellékvágány lett, évadonként egy-egy sehova sem vezető utalással. Ahogy sok más lávsztorit, itt is a két főszereplő rajongótábora tartja felszínen a sorozatot. A szexet érthetően kevésbé erőltetik, a Robertet és Briannát alakító színészek között pedig nulla kémia működik, ha lenne rá írói szándék, akkor sem tudnák átvenni a főszereplőktől a stafétabotot.

Plusz itt van az öregedés is. Egy regényben az olvasótól függ, akarja-e hatvanhoz közelítő párként elképzelni őket, egy sorozatban viszont a megjelenésük nem szakadhat el teljesen az életkoruktól. Pedig olyan “apróságokról” még nem is beszéltünk, hogy itt évtizedek alatt sincs senkinek kihúzott foga, Claire kezein sem látszik fizikai munka, stb.

Rossz szokásom szerint a színészek tartanak még valamennyire a sorozat mellett, de ez az évad volt a vége a számomra. Szerencsére Balfe és Heughan is dolgozik egy csomó más munkán is (aki nem látta még a Belfastot, az sürgősen nézze meg!), nem kell időhúzó szerencsétlenkedésben nézni őket.

zetevar - 2022. 05. 10. 13:58

@bellu

Igen, én is kivi vagyok arra, mit keres Jamie 1945-ben Claire ablaka alatt. Sztem. nehéz lesz magyarázni…

Alheira - 2022. 05. 11. 07:11

Spoiler!!!
.
.
.
.

Claire kiszabadul a börtönből az orvosi tudása miatt, nem lesz baja,nem szoktetik,de nem is teljesen szabad.
Kiderul ki Malva gyilkosa (a konyvben) és sztem kifejezetten utal rá a szereplő viselkedese a sorozatban, a könyvben nekem nem volt meglepetés.
Többnyire végig követte a sorozat a konyvet,volt ahol precízen,volt ahol eseményeket kissé osszevonva, minimálisan változtatva. Most remélem először,hogy elter majd a konyvtol, izgalmasabb lesz.

wisteria - 2022. 05. 12. 11:47

Emlékszem évekkel ezelőtt elkezdtem olvasni az első kötetet, és ledöbbentem, mitől akkora nagy durranás ez. Félbe is hagytam. Aztán jött a sorozat és meglepődtem, hogy az milyen jól sikerült, pont fordítva szokott ez lenni! Aztán újra belefogtam és tán az első két kötetet sikerült elolvasnom, azt is szenvedősen. A sorozatot egyértelműen a két főszereplő viszi, kezdetben még voltak méltó társaik (Dougal, Frank/Jack Randall) mostanra unalmas, színtelen mellékszereplők vannak. Engem már csak a legvége érdekel, legjobban az 45-ben ablak alatt álló jelenség izgat, úgy látom ezzel nem vagyok egyedül. Az időutazás témát sajnálom, hogy ennyire hanyagolják, semmi magyarázat arra sem, hogy ez a két rettentően unalmas, érdektelen figura (Brianna+Roger) miért nem tudott visszamenni a saját idejükbe. :( Hát, kár ezért a sorozatért is, vagy inkább Gabaldont hibáztassam?

Neoprimitiv - 2022. 05. 13. 13:39

@wisteria: a sorozat elég hű a könyvekhez a kommentek alapján, szóval igen, itt is bejött a tipikus minél több, annál gyengébb felállás. Az eredeti koncepciónak kb. ott lett vége, amikor megérkeztek Amerikába. Onnan kezdve ez már egy új történet, ami rendelésre készül, mert a kiadónak jól jön egy fixen eladható franchise. Csak éppen az írónak nincs még egy azonos fajsúlyú története. Így aztán mindig történik valami, de ezek már csak egymás mellé rakott jelenetek. Másik oldalról valóban nagyon hiányzik egy érdemi antagonista. Most szemét vagy rosszindulatú emberek vannak, de pl. a Brownok másfél évad után is pont olyan érdektelenek maradtak, mint ha az egész sztorijukat lerendezték volna négy epizódban.

Barbie - 2022. 05. 16. 23:45

Szép napot!
Tudni hány részes lesz a 6. évad?? :)
Köszönöm a választ.:D

winnie - 2022. 05. 17. 05:35

nem lesz, hanem “van”, már véget ért, 8 rész volt.

Barbie - 2022. 05. 17. 10:49

Ohh szóval “csak ennyi”…:( értem.
Köszönöm a választ.:)

Lia - 2022. 05. 19. 13:35

A Netflixen mikor lesz látható az utolsó két rész? (7.és 8.)

Lia - 2022. 05. 19. 13:43

Elnézést. Hülyeséget kérdeztem.

Barbie - 2022. 05. 24. 21:44

Lesz 7.évad?? Köszönöm.:)

Neoprimitiv - 2022. 05. 26. 19:45

Barbie: persze, már forgatják.

Klaudia - 2022. 06. 14. 01:21

Van netflixem de nekem hogy hogy nincs fent rajta a sorozat? Sehogy sem találom ! 🥺 pedig a 6.évadot szeretném megnézni 🥺🥺🥺

Niki - 2022. 10. 11. 18:32

Sziasztok! A hatodik évad várhatóan mikor jön ki magyar szinkronnal? Nagyon köszönöm! :)

winnie - 2022. 10. 11. 21:24

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz