login |

Pilot: The Kardashians

2022. 04. 17. 15:50 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

A néhány évvel ezelőtti énem most nagyon furcsán nézne, ha látná, hogy miről írok, mert rettentően ellenszenvesnek tartottam felületes ismeretanyagaim alapján a Kardashian-Jenner klánt, mondhatni hallani se akartam róluk. A Netflixre (és az Amazonra is) azonban felkerült itthon egy-két éve az első realityjük, a Keeping Up With The Kardashians (a szezonok azóta is érkeznek rendszeresen), és elkezdett érdekelni, hogyan is kezdődött ez az egész, miért is lettek ennyire híresek és sikeresek. Most pedig itt vagyok 10 KUWTK-évaddal a hátam mögött.

Azt azért nem mondom, hogy megszerettem ezt a családot, mert attól eléggé messze állunk, inkább ezt a dokureality stílust tudtam megkedvelni, ugyanis ez az első ilyen, amit nézni kezdtem – jó, ott volt még a Győzike Show évekkel ezelőtt, ami nem versenyes valóságshow, de na, azért a kettő mégsem egy kategóriába sorolható.

Leginkább azért tartom élvezhetőnek a Kardashian-valóságshow-t, mert annak ellenére, hogy nem kell nagy agymunka hozzá, egészen sokrétű. Néha nagyon érzelmes és szinte tanító jellegű (ezt leginkább a 10. évadnál éreztem, amikor Bruce Jenner előbújt Caitlyn Jennerként), néha egyszerűen röhejes (“nagy emberek problémái”, na meg olyan fenomenális jelenetek, mint amikor Kris-nek rá kell szólnia Kimre, hogy ne szelfizgessen annyit, amikor éppen a húgáért mennek a börtönbe), a család összetartása és a gyerekek szeretete rettentően szívmelengető. És mindez felfogásához nem kell krimiszakértőnek lenni vagy remek humorral rendelkezni, így egy hosszú nap után remek kikapcsolódás.

Azért is írok ennyit az E!-n 20 szezont megért KUWTK-ról a Hulu-n a héten induló The Kardashians kapcsán, mert Kardashianék új realityje valójában annak a folytatása némi vizuális turbózással. A központi szereplők ugyanazok, értelemszerűen “szerepeik” sem változtak. Mindössze egy évet hagytak ki, amit sokszor meg is említenek, mint valami hosszú időszak kamerák nélkül, de belegondolva, 2007 óta ez az első év, amikor privátabb életet éltek.

A The Kardashians-ről egyébként produkciós szempontból annyit kell tudni, hogy már mások dolgoznak a kamerák mögött, sőt, külföldön már elérhető a Disney+-on, ráadásul magyar specifikációval, így az alig két hónapos rajtnál nálunk is nézhető lesz jó eséllyel.

Aki nem követi a lányok életét, az egy olyan közegbe fog csöppenni a sorozat nézése közben, ahol hat rettentően gazdag üzletasszony mindennapjaiba tekinthetünk be. A legidősebb lány az érzéseit nehezen kimutató Kourtney Kardashian, aki 3 gyermeket szült Scott Disick-nek, majd szétmentek a férfi alkoholproblémái miatt (hivatalosan legalábbis ez az ok), és most Travis Barker zenésszel jár (olyan, mintha kicserélték volna, ennyit nem lehetett látni a KUWTK-ban mosolyogni, mint itt, ezért ő most egy egészen érdekes szereplővé válik).

Húga, Kim az üzletasszony és négygyermekes anyuka, aki válófélben van Kanye West rappertől és éppen ügyvédnek tanul, hogy elhunyt édesapja nyomdokaiba lépjen (aki OJ Simpson védőügyvédje volt). Khloé a legfiatalabb hármuk közül, rendkívül szókimondó és nyers tud lenni, ugyanakkor mindenki sorsát a szívén hordja, most azonban igyekszik csak barátja lenni lánya apjának, miután az megcsalta, amikor terhes volt.

Féltestvéreik közt van Kendall Jenner, aki rettentő fiatalon lett szupermodell és saját tequilamárkája van (az epizódból COVID miatt hiányzott), valamint a pilot alatt második gyermekével várandós Kylie Jenner, aki sminkkollekcióiról híres. A hatodik dáma pedig édesanyjuk, Kris Jenner, a momager, aki minden lány menedzsere és marketingese, aki imádja lányait, ugyanakkor néha elgondolkodhatunk, hogy a hírnévnél is jobban szereti-e őket – nem véletlen, hogy sokan azt gondolják, a KUWTK-ot elindító szexvideószivárgás is az ő műve.

Az új reality szeretne új nézőkhöz is szólna azzal, hogy az interjúk során magyaráznak azért a lányok elősztorikat, ugyanakkor régi nézőket is megszólítja, hiszen megtartotta azt a régi stílust (és természetesen a karaktereket) akiket annyi évadon keresztül követhettek a rajongók, de azért feltuningolta egy kicsit. Ezek mellett az átvezetők változtak, kicsit a zene is erősebb fókuszt kapott.

Ennek kapcsán egyébként néha elég indokolatlannak tartottam a feliratokat, amikor a rész közepén kiírták hatalmas betűkkel, hogy kié lesz a következő jelenet, illetve a drónnal felvett intró is jónak tűnt első blikkre, de erősen túl lett tolva, mire eljutottunk az ötödik lányhoz, már untam a házakban repkedést. Ez egyszeri volt gondolom, a névkiírás meg ki tudja, megmarad-e a maradék 9 részre. Nem látom túl sok értelmét.

A pilot egy évvel azután játszódik, hogy Kardashianék befejezték az előző realityt, a család élete pedig négy esemény körül forog: Kourtney és Travis kapcsolata és ezzel együtt Scott kiszorulása a családból (ami hoz azért elég érzelmes jeleneteket tudván, hogy Scottnak már nem élnek a hozzátartozói, egyedül a Kardashianok jelentik neki a családot), Kylie terhessége, valamint Kim Saturday Night Live-ra való felkészülése és az az eset, amikor a kisfia odaállít egy online játékkal, ahol az ő sírós arca látható egy felirattal, ami egy eltitkolt szexvideóra utal – mindebben egyébként rengeteg önirónia van, ami sokat dob az epizód hangulatán.

Már ekkor elmosolyodtam, hogy ez a reality is Kim felvételével indít, később ki is mondták a szereplők ugyanezt. Pedig tök jó lett volna, ha nem ennyire Kim-központú lett volna az epizód. Ahogy írtam, Kendall a járvány miatt kimaradt, Kylie viszont magyarázat nélkül tűnt el (bár őt őszintén nem is bánom, ha megengedtek), Kris pedig szimplán csak a háttérben húzódott meg a legtöbb esetben.

Pedig ez nem a Kimshow, sőt, már a KUWTK-ban is kiderült, hogy a többiek élete és személyisége is jó alapanyag a műsorhoz (főleg Khloé-é, nálam ő az egyetlen, akit tényleg megkedveltem, a többiket max elviselem), illetve közösen igazán erősek. De itt inkább Kim kapta a legnagyobb szerepet, az ő interjúi is domináltak az egész epizód alatt. Kár, mert új nézőkben talán nincs meg az a gondolat, ami bennem is, hogy ez a KUWTK-ban is ciklikusan változott, ki mekkora szerepet kapott az adott részben.

Kourtney: And I will continue to live my life and pretend noone’s watching.
Khloé: Ha!

Érdekes volt látni, hogy egy alapvetően Disney-s darab tud ennyire cenzúrázatlan lenni. A “shit” szó rendszeresen elhangzik (a többit már sípolják, de ez nem érződik problémának, mondhatni, ez a kiiundulópont nem felnőtteknek szóló tartalmaknál), nyíltan szóba kerül a szexvideó, vagy az olyan, hogy Kim egyik pillanatról a másikra közli, hogy a gyerekszoba kitakarítása felizgatja.

Amerika legtehetősebb családja tehát mindössze kis vizuális és vágási turbózással, de lényegében ugyanúgy tért vissza, ahogy az elmúlt 13 évben uralta a reality tévét. A lányok ugyanazok, a mellékkarakterekben van némi rotálás, de aki eddig szerette a valóságshow-jukat, az most sem fog csalódni bennük. Pontozni személyiségeket nyilván nem fogok, pusztán a technikát meg nem látom értelmét értékelni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz