login |

Pilot: Thirty-Nine – írta Scat

2022. 04. 21. 15:50 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Mostanában szinte hetente van egy dél-koreai sorozatpremier a Netflixen, bár nagy részük nem saját gyártás, mint a Squid Game vagy az All of Us Are Dead, hanem a saját, tévés piacukra készített darabok, amik így heti két epizóddal érkeznek, ahogy ott is sugárzásra kerülnek.

A Harminckilenc már néhány hete fut itthon is a pár héttel korábbi világpremier után, de csak most jutottam el odáig, hogy írjak róla (az elég nagy nézettségi siker Business Proposal-ról is lesz írás, bár arról már lehet, hogy csak teljes évados). Ez a beszámoló az első kettő rész alapján készült.

A sorozat három harminckilenc éves barátnőről szól, az ő életükről, hétköznapjaikról. Egyikük Cha Mi-jo (Son Ye-jin, a Crash Landing on You főszereplőjének alakításában), aki egy bőrgyógyászati klinikának a főorvosa (bár ha jól vettem ki, ő ott az egyetlen orvos, szóval talán túlzok a megnevezéssel).

A klinikát mostohanővérével együtt vezetik. Karakterének legmeghatározóbb sarokköve az, hogy fogadott gyerek. Bár mostoha családja mindig is kedvesen és szeretettel bánt vele, máig jóban vannak és gyakran is találkoznak egymással, mégis gyötri a szorongás azért, mert adoptálták. Emiatt el is akar utazni az Egyesült Államokba egy évre, hogy kipihenje magát, átgondolja a dolgokat, tisztába jöjjön magával.

Az utazás miatt azonban kell egy helyettesítő orvos, aki addig átveszi a praxisát. Mivel múltját nem feledi, barátnőivel gyakran ellátogatnak abba az árvaházba, ahol felnőtt, hogy az ott lévő gyerekekkel töltsenek egy kis időt.

Itt találkoznak Kim Seon-woo-val, aki angol nyelvet ment oda tanítani. Majd kiderül, hogy ő lesz az a bőrgyógyász, akivel Mi-jo barátja látatlanban találkozót szervezett, mint lehetséges jelölt. Később persze a munkán túl már a magánéletre is kiterjed majd a kapcsolatuk. Vagy legalábbis az első kettő rész alapján úgy tűnik.

A másik főszereplő Jeong Chan-young, aki színészoktató, és legsikeresebb színészével, mostanra már egy évek óta tartó se veled, se nélküled kapcsolatba bonyolódtak. Nála az ezzel kapcsolatos őrlődést figyelhetjük meg és azt, hogy hiába mondják barátnői, hogy így csak elfecsérli az éveit a semmire, az érzéseknek nem lehet parancsolni. Sőt, úgy olykor úgy tűnik, hogy a másik fél sem közömbös iránta, azonban ez inkább látszik egy csapdahelyzetnek, semmint bármi jobbnak.

A harmadik barátnő pedig Jang Joo-hee, aki kozmetikai menedzser (ha ennek lenne szebb magyar neve, bocsi, ennyire futotta tőlem). Az első kettő rész alapján hármójuk közül ő kapja a legkevesebb játékidőt. Karaktere egyelőre kimerül abban, hogy a többieknek asszisztál. Ne értsetek félre, neki is sejtet egy történetszálat az sorozat az újonnan nyíló kínai étterem tulajával, de ez egyelőre gyerekcipőben jár. Gyakorlatilag annyit láthattunk belőle, amit most leírtam.

Egy baráti társaságra épülő sorozat min múlik? Nyilván azon, hogy a társaság szimpatikus-e vagy sem. Hiába vannak jópofa mellékszereplők, ha a főszál karakterei ellenszenvesek (pl. számomra That ’70s Show utolsó évada) vagy fordítva (esetemben mondjuk az Atypical). Szerencsére itt egyelőre működik a dolog. Nyilván ez nem egy klasszikus komédia, sőt, nem is igazán komédia, csak azért hasonlítottam ahhoz az előbb, mert általában abban vannak baráti társaságok a középpontban.

Ez egy szokásos romantikus dráma, egy kis mindennapokkal (slice of life) fűszerezve. Annyi csavar van benne, hogy az első rész rögtön egy temetéssel indít, ahol megtudjuk, hogy a három barátnő közül látjuk az egyikét, ellenben nem derül ki, hogy kiét. A második rész végén már felfedik azért.

Az viszont, hogy a részek majd csak az évad végére vezetnek el ehhez az eseményhez, vagy esetleg menet közben történik meg, egyelőre nem tudjuk. Bár meglepődnék, ha az egyik főszereplő csak néhány részig szerepelne. Persze a halál sem végleges dolog, voltak olyan sorozatok, ahol évadokon keresztül szerepelt a megölt szereplő – nálam a Money Heist delikvense a „holtan hány szezonon át szerepel a karaktered” verseny éllovasa.

Azt kell mondjam, hogy eddig érdekes a Harminckilenc, legalábbis engem foglalkoztat, hogy kivel mi történik a folytatásban, szóval nézni fogom. Meglepett egyébként, hogy ezúttal nem tizenhat részes az évad, ahogy általában a doramák, hanem csak tizenkettő. Nem tudom, hogy ez jó vagy rossz lesz-e, bár mivel ez nem egy Twenty-Five, Twenty-One amiből úgy érzem, hogy bármennyit meg tudnék nézni, ezért azt semmiképpen nem írnám, hogy ez baj lenne. Meglátjuk. Egyelőre 6/10.

1 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2022. 04. 21. 19:37

Annyiban javítanám a példámat, hogy az Atypicalnál is főleg az utolsó évadra igaz. Túlságosan előtérbe került a húga, míg a tényleg vicces indiai haver (és a főszereplő is) meg háttérbe. Főleg emiatt nem is néztem már végig.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz