login |

PBC: az 1. évad

2022. 04. 25. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika,

A YouTube ugye leállt a saját gyártású sorozatokkal, amik anno YouTube Red, illetve YouTube Premium címkével futottak (és többek között olyan remek darabokkal szolgáltak, mint a Netflix-en új életre találó Cobra Kai (durva belegondolni, nem? YouTube!), az ugyancsak máshol folytatott táncos Step Up: High Water, vagy a sokak által még mindig fel nem fedezett Wayne, esetleg a Ryan Hansen Solves Crimes on Television*, arról nem is beszélve, hogy a 4 saját drámából 3 a science fiction műfaját képviselte, és némelyik nem is rosszul! És akkor némelyik komédiát még nem is említettem).

Mivel van YouTube-előfizetésem, ezért nem tudom, hogy vajon már mindegyik korábbi saját gyártás elérhető-e ingyenesen, vagy valamelyik még nem, de elvileg a PBC (itt a playlist), ami egy független stúdió komédiája, szabadon nézhető a gyártó csatornáján. Igazából persze websorozatként is lehetne kezelni, de a klasszikus struktúrája, a 20+ perces epizódjai, a teljes évados premier és az ismertebb színészek miatt normál szériaként kezelném – és ezzel párhuzamosan megkérdezném, hogy milyen hasonló, csak YouTube-ra készül, szkriptelt, mégsem websorozatnak ható sorozatok vannak a 20 perces epizódhosszban?

A PBC egy klasszikus munkahelyi komédia, ami könyvelőkről szól. A főhőse egy kissé merev fiatal nő, aki besokall munkahelyén és úgy dönt, hogy a privát szférában folytatja tovább egy tech startupnál. Naivan és lelkesen veti magát újoncként a munkába, világot akar megváltani, azonban azzal nem számol, hogy kollégái ezt a lelkesedését nem igazán díjazzák, inkább kerülni próbálják a melót, aminek minden porcikája inkább csak nyűg számukra.

A kommentek alapján a PBC elég jól megragadja a könyvelői munka (árny)oldalait, így nyilván adja magát, hogy kinek ajánlható, de annak ellenére, hogy közel sem nagy eresztés szerintem, aki szereti a műfajt, az adhat ennek is egy esélyt, mert abban biztos vagyok, hogy ennek az első részeit sokkal szívesebben néztem, mint némelyik országos komédia kezdését.

Persze látszik, hogy némiképp esetlen a sorozat, de a készítői lelkesedés nem tagadható, mint ahogy az sem, hogy azért is lelkesednek, amit csináltak, hiszen egyes jelenetekre, illetve magukra a részekre is lehet, hogy ráfért volna helyenként a kurtítás, mert olykor vannak nagyobb üresvágányok, közel sem annyira érdekes és vicces minden, ami képernyőre kerül, mint ahogy hiszik.

A többnyire ismeretlen színészek mellett pár ismerős, sorozatos arc is feltűnik (hozzák magukat), és a stílus kapcsán nyilván meg kell említeni a dokus stílust, amit (természetesen) kamerába beszéléssel egészítenek ki, amik talán a legjobb részei a PBC-nek, abban bontakoznak igazán ki a karakterek.

A karakterek (direkt) tipikusak (főleg a könyvelők fognak bólogatni?), csak túlságosan egypoénosak ahhoz, hogy ne minden rész ugyanazokat a köröket fussa le (a régiek szívatják az újat), így igazából akkor kezd az első két rész után működni a PBC, amikor vagy kívülről hoznak be új szereplőket (pl. a könyvvizsgálók), vagy pedig a(z elég imkompetesnek tűnő) főnöket, esetleg más kollégákat vonják be a képbe.

Nem nagyon megy át fergetegesbe a sorozat, de pont azért válik egyre szerethetőbbé a maga hibáival együtt, mert egy független darabról van szó. És ki tudja, talán az esetleges második évadra olyan részeket is láthatok, amiket összességében valóban jónak fogok értékelni.

1 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 04. 25. 16:14

asszem valamelyik itt elejtett kommented miatt kerestem ra, aztan meg is neztem gyorsan. jopofa volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz