login |

Pilot: The Man Who Fell To Earth

2022. 04. 25. 21:32 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Annyira vártam a Showtime sci-fijét, A földre pottyant férfit, hogy még a készítők felét kitevő Alex Kurtzman sem tudott elrettenteni tőle. Nem mellesleg a másik készítő, Jenny Lumet is a modern Star Trek-sorozatokból tűnt fel. Igen, néha kikapcsol a védekező mechanizmusom, mindenkivel megesik, viszont ilyen bevezető után sem földbedöngölés jön, jaj, lelőttem a csattanót.

A történet tényleg a címében is levő pillanattal kezd: egy humanoid forma űrlény lezuhan a Földre, és ott ember formát öltve kalandokba keveredik, amik során tech céget alapít, vagyis szerez. Mármint ez utóbbival indítanak tényleg, egy Steve Jobs-szerű termékbejelentéssel, ahol igazi sztár CEO-ként tűnik fel a Man, és onnan indítja a története elmesélését.

A pilotot az mozgatja, hogy az őt ideküldők kicsit elszámolták magukat, így a tényleges instrukcióinak beszerzéséhez 200 mérföldet kell utaznia, és közben még meg kell tanulnia emberként viselkedni és kommunikálni is – azaz a fő szál alig látszik egyelőre. Ehhez segítségre lesz szüksége, egy korábban tudós nőre, akiről tudnak az űrlények, mivel ő jutott legközelebb a fúziós technológia megfejtéséhez. Szóval a pilot elég nyílegyenes, a gyorsan tanuló Man többször is szembesül a borzasztó emberiséggel.

Igazából teljesen alap szinten látom, hogy mire megy ki a sorozat története, a Man meg akarja menteni a faját, ami tökéletes motivációnak tűnik (van tippem az árra is), ahogy a mellé csapódó nőé is a beteg apával. Viszont hogy tényleg miről akar szólni, az eldönthetetlen egy rész alapján. A sok techbro oltás ellentettje? Görbe tükör az emberiségnek?

Mindezek ellenére a kezdő részt jó volt nézni, ahogy az iszonyat furcsa űrlényként viselkedő Chiwetel Ejiofor botladozott az itteni létezésben, az vicces és szórakoztató volt végig. Tetszett, ahogy felrúgta a társadalmi szabályokat, és tulajdonképpen megfigyelte az emberi viselkedést, hiszen tanulgatni akarja.

Minden pozitívum ellenére nem igazán pörögtem rá a folytatásra. A látomás-szerű “üzenet” amit kap már most olyan plot-device-nak tűnik, amitől a falra tudok mászni (minden random infó csak úgy bedobható a levesbe, ha épp úgy akarják rángatni a karaktereket), és ami miatt dobtam a Discovery-t a végtelen letöltött bizbasszal, aminek már a neve sem jut eszembe. Nyilván nem akarnám előre leírni az egészet, hogy “random fasza ötletek” kicsit erőltetett összefűzése lesz, de nekem ilyesmi hangulatot árasztott, nem pedig egy tényleg jobb sci-fit.

Hogy pop sorozatnak jó lesz-e? Majd a kommentekben lekövethetjük talán. Az biztos, hogy bár a kezdés sima 7/10, mégsem lettem tele reménnyel, pedig a látvány eléggé lenyűgöző volt, voltak óriási hatású jelenetek, pedig ezt nem hittem volna az előzetes alapján.

9 hozzászólás Ne habozz!

Llew - 2022. 04. 25. 22:20

“az iszonyat furcsa űrlényként viselkedő Chiwetel Ejiofor botladozott az itteni létezésben, az vicces és szórakoztató volt végig”

Ezek után szerintem adja magát a kérdés, hogy egy Resident Alienhez képest milyen?

human - 2022. 04. 25. 22:24

ööö, agresszívabb?

hufnagel - 2022. 04. 25. 22:45

A 76-os film Bowieval jó volt.
Ez ahhoz képest durvára silány.

Annatar - 2022. 04. 26. 01:38

A filmet pár éve láttam, így viszonylag friss élmény, de nagyon bizarr és vontatott volt. Ahhoz képest ebben mintha kicsit egyenesebb lenne a plotline, de kissé vontatott ez is. A végén a látomás adott egy kis reményt, hogy alakul belőle valami (SPOILER: úgy tűnik, a filmre épül, nem reboot, hanem folytatás).

Nopeless - 2022. 04. 26. 11:14

Nagy reményekkel futottam neki, de nekem a “man” botladozása nagyon nyögvenyelős és béna lett. Inkább cringe, mint vicces.

bvr - 2022. 04. 27. 08:53

Nekem eddig rendben van, és részemről várom a folytatást. Alapvetően minden rendben volt, és ami tényleg nagy extra az a vizualitás, rögtön az elejétől kezdve szépen volt fényképezve, végig sok szép és kreatív kamerahasználatot is kaptunk, plusz amit a poszt is írt hogy volt több kimondottan szép, érdekes és grandiózus cgi jelenet is.
Aztán majd meglátjuk (pl. a resident alienből (tök más egyébként) a második évadot már nem érdekelt hogy elkezdjem.

Malachi - 2022. 05. 14. 21:18

Szeretném megjegyezni, hogy nagyon szeretem ezt a sorozatot. Fogalmam sincs miért, azt hiszem kb. értem mit szeretnének közölni a készítők és igaz, hogy nem sikerül igazán jól visszaadni, de a karakterek, a párbeszédek, az egész lehetetlen szituáció nekem simán eladják. Nem indult erősen, de minden résszel egyre jobb.

Annatar - 2022. 05. 16. 11:40

Egyetértek, egyre jobb. Lehet, hogy érdemes lenne újranézni a filmet, sok a visszautalás rá. Meg úgy egyébként Bowie munkásságára is. A legutóbbi részben a “Tell my wife I love her very much – She knows” – priceless. Meg ugye az epizódcímek is Bowie-dalok címei.

Zopeto - 2022. 05. 17. 07:27

Nem gondoltam volna hogy Clay (CIA) karaktere szimpatikus lesz akár egy pillanatig is, de öröm volt nézni ahogy helyretette az arisztokratát játszó tulajdonosnőt. Ahogy mondják: the right tool for the right job.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz