login |

Pilot: We Own This City

2022. 04. 26. 21:30 - Írta: human

18 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A pepecselős, anézőt mégis képernyőre szögelős David Simon visszatért! A The Wire készítője megtörtént eseményekhez nyúlt az HBO új sorozatában, a Miénk a városban. Természetesen Baltimore a helyszín, ahol a rendőri korrupció van a lencse előtt.

Igazából szokásos David Simonos módon a kezdésről nagyon nehéz írni. Vagy csak nekem kihívás. A középpontjában pár tilosban járó rendőr (és persze A Rendszer) van, akik első sorban látszólag a túlkapásaik, gyanúsítottak verése miatt kerülnek célkeresztbe, de az előzetes alapján egyáltalán nem csak ezt csinálták.

Ami viszont minden látottat aláhúz, hogy a sorozat Justin Fenton tényfeltáró könyvén alapszik. Nyilván számít a mesélés módja, mint minden valós történetnél, iszonyat nézeti magát a We Own This City, viszont durva tudni, hogy mindezt így le is zajlott. Itt aztán tényleg nem lehet mondani, hogy bármilyen korrektség vezényelte a készítőket, mert a valóságot kapjuk, azt ahogy a baltimore-i rendőrség egy része törvényen felülinek érezte magát, teljesen visszaélve a hatalmával, amit nagyon lassan ért tetten a rendszer. És nyilván nem csak ők ilyenek.

A kidolgozás annyira hasonlít a The Wire-re, hogy akkor is hasonlítások sorát kapná, ha más csinálta volna, nem pedig David Simon és George Pelecanos. Tudjátok, rengeteg szál és arc, karakter, erőtejesen bíznak a nézőben, hogy nem nyomkodja a telefonját közben, és már a pilot végére is látszik, hogy elkezdenek összeérni ezek. 6 rész lesz az évad, szóval igyekeznek a végkifejlet felé.

Az egyedüli nagyobb húzás, hogy nem mindent időrendben látunk, így tudták a drámát erősíteni, meg a nyomozás izgalmassá tenni. Bármikor felmerül valami, akkor odaugrunk és elkezdjük lekövetni azt a szálat is. Mondom, rengeteg “pepecselős” apróság, amiben hatalmas beérési lehetőség van. Mindezt megfejelve a remek fényképezéssel és eszméletlen szereplőgárdával, amit a pilotban ural Jon Bernthal, de mindenki más is tökéletes benne, és nem csak Bernthal lesz ismerős arc itt.

Tapasztalt sorozatnézőként az osztag bizony a The Shield-ben láthatóra hasonlít, pedig azokat is a valóság inspirálta valószínűleg, viszont itt tényleg más nézni, hiszen a valóságot látjuk a visszafogott rendezésben. Igazi nyomozós sorozat, ami nem szarral gurigázik. Nem lesz mindent vivő hype a Miénk a város, viszont a kezdés simán 8/10.

18 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2022. 04. 26. 23:56

Hm, hát sajnos azért ez kissé csalódás, a Wirehez képest is, és hát azóta mennyi idő, mennyi sorozat eltelt már. Ezzel azt akarom mondani hogy persze részemről abszolut megadom a bizalmat és fogom nézni, és remélhetőleg okkal bízom abban hogy mint teljes egész a sorozat jó lesz – na de ez mint sorozat pilot, nemhogy semmi extra de kimondottan gyenge volt (pl. a posztban említett The Shield, bár az sem volt különösen kedvencem, na de ott azért a pilot ütött. Vagy hogy a közelmúltból mondjak valami igazán kiemelkedően erőset szintén a komor műfajban, Mayor of Kingstown.
Persze ha kiadták volna egyben az egész évadot (vagy legalább az első pár részt) akkor azt mondom nem gond, megyünk a következő részre, de így – hát ez csalódás. Szinte vakmerőségnek tartok egy ennyire langyos pilottal kijönni hogy nem számít ez, a nézők majd úgyis maradnak. Hát majd meglátjuk.
(amúgy nem is feltétlen akkora drámai mélyütés kell persze mint a már említettekben. De maradva a bűnügyi vonalon, a Tokyo Vice pilotja az tényleg olyan volt hogy önmagában a hangulat elvitte már önmagában az első részt is (és ráadásul abból rögtön hármat lehetett megnézni. Na mindegy)

todie - 2022. 04. 27. 07:14

minden percet elveztem. reg ereztem ilyet uj sorozatnal, hogy azonnal neznek tobb evadot is akar. nagyon keves lesz ez a 6 resz.

Quantumleap - 2022. 04. 27. 07:34

bvr: Ahogy én emlékszem, a Wire sem rántotta be annyira az embert a pilottal. Engem legalábbis csak úgy 5-6 rész után kapott el a feeling.

bvr - 2022. 04. 27. 07:50

persze, én is így értettem hogy az még egy más korban készült (és ha jól rémlik a kult státuszt is később nyerte el) Pilotra a pozitív példát a The Shieldre és legfőként a Mayor of Kingstownt írtam, illetve a Tokyo Viceot is.
Itt pont arra gondoltam hogy 2022ben azért csak figyelni kellene már arra hogy a pilot is berántson vagy akkor legalább egyben kiadni két-három részt mert simán lehet hogy akik belekezdenek (de amúgy nincs bennük pozitív lekesedés) egy hét kihagyás után még egyszer már nem fogják hanem majd inkább helyette valami mást.

ubul - 2022. 04. 27. 07:56

Quantumleap

ahogy monndod…én meg is akadtam a 2. résznél :D tudom, pótolni kéne

Quantumleap - 2022. 04. 27. 10:06

ubul:

Inkább teljesen őszinte leszek. Először csak az első 4 részt néztem meg, és ott abbahagytam. Majd három évvel később úgy döntöttem, adok még egy esélyt, elkezdtem megint elölről. És akkor elkapott úgy 5-6 rész után. :)

winnie - 2022. 04. 27. 10:09

egy dolog, hogy az ember anno és akkor, vagy nem most, hogy rántotta be, de ettől még szerintem nagyon sokakat rögtön berántott – másokat meg soha nem rántott be. mármint egy dolog a személyes tapasztalat, de nem általánosítható.

romanista - 2022. 04. 27. 10:33

Na, én még várok egy-két részt, utána kezdem el.
A The Shield nálam all time top 5, szóval nehéz lesz überelni, ha egyáltalán überelni lehet. A másik nagy kedvenc volt még a SouthLand.

VajÁk - 2022. 04. 27. 10:38

Ubul:

én 6 év alatt 4-szer kezdtem el a Drótot. Utolsó alkalommal az első évad vége felé rántott be annyira, hogy 3 hét alatt lenyomtam az összes részt :)

Pikolo Machiavelli - 2022. 04. 27. 14:47

Az HBO Maxon van egyébként két részben kapcsolódó doksi a témában, az egyik a The Slow Hustle (amiben azért a karakterek is megjelennek), illetve a Baltimore Rising (ez kevésbé kapcsolódik a történethez, de a kontextushoz ad némi pluszt).

human - 2022. 04. 27. 15:56

“ettől még szerintem nagyon sokakat rögtön berántott”

ebben eskü nem vagyok biztos, bár már kezd nagyon off lenni, de a legtöbb anekdotás vélemény hogy a helyszínelés környékére lett alapsorozat, nem a pilotjával. igazi slow burner.

És ez tök hasonló, amikor jobban egymásra fednek majd a szálak akkor lesz, hogy is mondjam, jobban lebilincselő.

PCampbell - 2022. 04. 28. 12:14

Ez sajnos nem az én sorozatom, pedig Bernthal miatt nagyon vártam, de számomra csalódás!
Az első fél órába kétszer aludtam bele, utána ki is nyomtam, szerintem dögunalmas.
Tokyo Vice kilométereket ver rá, ha már valaki itt írta korábban.

Gerion - 2022. 04. 30. 20:29

A’ight, a’ight! Nem a Wire, persze, hogy nem az bár a fél szereplőgárda ebben is részt vesz, ez külön plusz pont. Jó lesz ez és még alakulni is fog, úgy látom. Nekem nagy poén, hogy akik a Wire-ben utcakölyköt vagy drogdílert játszottak, most tizenév elteltével zsaruszerepben térnek vissza. És persze Jaybird mint rendőrfőnök, hatalmas!:-)

Robb - 2022. 04. 30. 23:48

“rengeteg szál és arc, karakter”
“Az egyedüli nagyobb húzás, hogy nem mindent időrendben látunk”

Na ezek meg is ölték a sorit nekem.
Pedig jónak tűnt, de pont ezeket nem bírom, hogy mire végre kezdenél megismerni valakit, jön egy hótidegen fazon, aztán még egy és még egy, aztán kiderül, hogy nem is azt látod ami most van, hanem ami volt, lesz , vagy esetleg lesz.
Pedig jó színészek, még a true story is elmegy, de…..

clegane - 2022. 05. 04. 09:46

szerintem nagyon hasonló a tempója a Wire-höz, akinek az meg tudott tetszeni, annak gondolom ehhez is lesz türelme. de már a Wire is elég rétegsori volt azért, azzal együtt hogy akinek bejött, annak #1 all time lett.

vérnarancs - 2022. 05. 27. 04:19

Nekem nincs bajom a lassú sorikkal..de ez nagyon félrement nálam. Egy kicsit túlhype-oltnak érzem én ezt. Meg kb. olyan, mintha elmesélném, hogy elmegyek boltba, közben találkozok 2 cicával, meg 3 madárkával, aztán visszaugrunk az időben, mikor felveszem a cípőt, aztán ugrunk egyet megint, paradicsomot válogatok, majd visszamegyünk az időben, kinyitom a kaput, köszön a szomszéd, majd a végén jövök haza a szatyrokkal. Ugye milyen izgi volt? :)

human - 2022. 06. 02. 18:04

lehet ha érdekesen meséled akkor máris jobb még a boltos sztori is, mintha simán időrendben, erről szól az írás mestersége.

ellenben itt az elmesélés egyértelműen a bizonyítékokat követte nagy vonalakban, és azok bizony nem időrendben esnek be, avagy nem “így izgalmasabb” módon ültek elé, hanem kőkemény koncepció volt amiből szerintem pont kilógott, viszont kellett nézőileg szerintem, a Jenkins-es keret. Nyilván ettől még nem kell tetsszen vagy ilyesmi, ha mellé akkor mellé, csak mondom.

Vérnarancs - 2022. 06. 04. 18:09

Nekem itt nem az időugrásokkal volt bajom, hanem a történettel, olyan se füle se farka.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz