login |

A besúgó: 5 rész után

2022. 04. 28. 15:50 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Holnap célegyenesbe fordulunk, és talán azért is írok ez előtt, mert az HBO Max öt epizódot osztott meg premier előtt az újságírókkal, ami alapján véleményt mondhattak a sorozatról. Általában pozitív véleményt, amihez én hozzátettem, hogy sajnos a kezdeti lelkesedésem nem fokozódott részről részre, inkább csak megmaradt szinten annak köszönhetően, hogy még mindig nagyon erős a nosztalgiavonat.

Az 1×05 volt eddig talán a legjobb példa arra, amit korábban is írtam, hogy annak ellenére, hogy pörgős a sorozat, valójában sok minden nem történik benne, a sztorija még mindig nagyon röviden összefoglalható. Folyamatosan nyílnak a potenciállal teli szálak, amiket vagy hamar elvarrnak a készítők, vagy pedig egy kicsit meglifegtetnek komolyabb következmények nélkül. Nem a túlzott komplexitást várnám el, hanem valami mélységet, ami lehetőséget adna komolyabb kibeszélésre, mert egyelőre még mindig inkább csak az a téma a nézők között, hogy milyen volt a kor, amiben játszódik a széria.

Ettől még a külsőségeknek köszönhetően, a maga popcorn módján továbbra is zseniálisan csúszik a sorozat. Kíváncsi vagyok, leköt, szórakoztat –  a jelek szerint Szentgyörgyi Bálint pontosan tudja, mivel lehet a nézők (vagy legalábbis egyes nézők) kedvében járni, hiszen jó volt látni, mind a hazautazást, az “akciózást” a demokrata dzsemborin, sőt, még a romantikus szálak további erősítését is, csak sokat még mindig nem haladunk előre, és ha mégis, akkor is csak túlságosan durva ecsetvonásokkal rajzolják meg a követendő utat, valahogy nem észrevétlenül fésülik egymásba a szálakat, inkább csak egymás után kerülnek, miközben “ez és ez is van” módra követjük a szereplőket. Nincsenek átmenetek, a párfordulások (veled vagy vs nem vagyok veled, haver vagy vs nem vagy haver, szeretlek vs nem szeretlek) csak megtörténnek, illetve minimális, tessék-lássék írói rásegítéssel elősegítik a “megtörténésüket”, vagy hogy mondjam.

Persze mindez komolyabban nem zavar, de tényleg próbáltam valahogy rálelni arra, hogy mi hiányzik A besúgóból, hogy mi az, ami valóban megkerülhetetlen szereplővé tehetné a hazai sorozatos palettán, melyen egyébként nincs kétségem afelől, hogy igen előkelő helyre fog kerülni, akár 2022-t nézzük, akár az elmúlt évtizedet. És ezt nem hinném, hogy korai lenne kijelenteni, mert van benne valamiféle biztonsági játék, ami egy-egy merész és/vagy ellentmondásos megoldás bedobása ellenére is egy bizonyos szintnél lejjebb nem engedné.

Talán a rész befejezése már járni fog némi következménnyel, hiszen belátható közelségbe került a lebukás, de persze az efféle jó eséllyel csak mézesmadzag, hiszen ez a “csak nem húzzák meg!”-kategória lehet, szóval holnap kiderül, hogy pusztán beetetésről van-e szó, vagy valójában komoly váltásra kerül sor, amivel A besúgó alapfelállását is elég komolyan felborítanák. Ahogy írtam, én még mindig kifejezetten élvezem a nosztalgiába csomagolt egyensúlyozást a két oldal között, kár lenne a kettős ügynökös szálat elengedni.

18 hozzászólás Ne habozz!

Kopasz gyerek - 2022. 04. 28. 18:56

Ez ugye csak hat részből áll? Vagy rosszul tudom?

Turcsányi Botond - 2022. 04. 28. 18:59

8 részes lesz.

dexike3 - 2022. 04. 28. 19:06

nálam ezek az opciók mielőtt köp Szávának
1: bekasztlizzák
2: baleset éri
3: valahogy hiteltelenné válik

Alain Prosztó - 2022. 04. 28. 20:04

Szász Júlia (Katka) a jelenetek viszonylag jelentős részében csúnyán elvérzik.

Desmond Wallace - 2022. 04. 28. 20:55

Remélem, hogy már dolgoznak a folytatáson, mert jövő tavasszal már nézném a 2. évadot.

Egy dolog nem tetszett az 1×5-ben: Katka rosszulléte. Ez jó nagy klisé.

Egyébként nagyon bejön ez a sorozat. Tény, hogy nincs túl sok esemény, és az állambiztonság is túl nagy feneket kerít ennek a pár ellenzékinek, de az írók olyan jól sáfárkodnak a minimális cselekménnyel, mint Máté a csempészáruval.

Kissur - 2022. 04. 28. 21:13

Én nem tudom, hogy mikor élveztem utoljára bármilyen sorozatot. Teljesen magával ragadott, és falom a részeket. A színészi játék főként hiteles, főleg Patkós Márton, viszont Mátét játszó színész rettenetesen túltolja. Más bajom nincs vele. Durva.

peterke4074 - 2022. 04. 28. 21:16

Szerintem valaki Gerit is figyeli és kihúzza majd ebből a helyzetből…

Broski - 2022. 04. 29. 09:49

Hol a hatodik rész waa

irgum76 - 2022. 04. 29. 12:02

1×06

hú bazz ez kegyetlen jó rész volt
eddig talán ez volt a legjobb
feszültebbnél feszültebb szituációk
pörgött végig
megint a zenék a pop vs underground nem voltam soha VHK rajongó de most ez nagyon jókor szólalt meg

a telefonos jelenet mindent vitt

10/10

Lina - 2022. 04. 29. 14:24

dexike3: nekem még van egy tippem.
Mivel a rendszer lehetetlenítette el Barna futballista karrierjét,az is adhatja vissza. Úgy gondolom, a lehetőség h ha felajánlanák neki h újra játszhat (cserébe nem köpi be Gerit),az lenne az egyetlen dolog amivel hallgatásra lehetne bírni. Volt egy jelenet ahol a koleszban focimeccset néztek. Ő nem bírta nézni és kiment. A be nem teljesült álma még mindig nyomasztja.

Don Fanucci - 2022. 04. 29. 15:23

Jó felé tapogatózol, bár nem a te verziód a helyes :)

Bocs, közben láttam az 1×06-ot, könnyen beszélek…

cet4 - 2022. 04. 29. 16:51

Engem elvarázsolt a sorozat. Akkoriban 1985-ben voltam egyetemista, bár vidéken, de szerintem eddig jól visszaadta a korta film. 1984-ben márc.15-én voltunk a feleségemmel a Múzeumnál, most már értem, a szüleink miért nem tapsikoltak ennek, mikor elárultuk.

trefasnyul - 2022. 04. 29. 17:36

Azért a 6ik rész odateszi

Broski - 2022. 04. 30. 00:38

Top tier rész. Legyen újra péntek :) mi cliffhanger, számítottam a húzásra kár lett volna kihagyni, de valahogy a tálalás mégis annyira jól sikerült.

Borderline - 2022. 05. 03. 17:58

Én is úgy vagyok vele, hogy csúszik, nézeti magát, de az események nagy részének nincs eléggé megágyazva, csak úgy megtörténnek, minden komolyabb megalapozottság nélkül. Így kicsit elnagyoltnak, levegősnek érzem a sztorit. Sűrűbb forgatókönyv kellett volna. A veszélyes helyzetek pedig túl gyorsan, túl könnyen, szinte izgalommentesen megoldódnak.
De ennek ellenére a sztori jó, a karakterek és a színészek jók, a 80-as évek fílingje nagyon átjön. Összességében soha rosszabbat.

Nemkati néni - 2022. 05. 06. 09:57

Ah, remek ez, ha a Barnát alakító Lengyel Benjámin kicsit kigyúrná magát, nagyon szexi lenne, Hermányi Mariann pedig gyönyörű, nem tökéletes szépség, de van benne valami vonzó, meg egy icipici Gillian Anderson. Jókat alakítanak a fiatalok és nem elviselhetetlenek, életszerűek a dialógusok. Mondjuk a Dawson-casting eléggé feltűnő számomra, mindenki 5-10 évvel idősebb a játszott koránál.

Nemkati néni - 2022. 05. 06. 10:00

Varga Ádám a legfeltűnőbb, kellően tenyérbemászó, viszont rajta nagyon látni, hogy a forgatás idején nem 20–21 volt, hanem tízzel több.

AbyssR - 2022. 05. 10. 09:44

Zseniális volt, ahogy Katka új platformot alapít a “normálisabb” ellenzékiekkel. Teljesen visszadobja azt az érzést, amit anno éreztünk, hogy az ellenzék is már az elejétől megosztott (MDF / SZDSZ). Ugye a Bős-Nagymarosi tüntetést főleg a későbbi SZDSZ-esek szervezték.
Jó lenne, ha berendelnék a 2. évadot. Bár asszem a Kilién kolesznak új épületet kell találni, lévén a pártállam most bontja a Mányoki / Ménesi úti zöldkazettás épületegyüttest, ahol forgatták.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz