login |

Barry: kezdett a 3. évad

2022. 04. 29. 21:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

The Raven lives in the shadows, my friend.

A Russian Doll után egy másik sorozat is 3 év után folytatódott – durva belegondolni egy ilyen komoly kihagyásba, bár a gárda nem tétlenkedett, hiszen a COVID-leállás alatt megírták a negyedik szezont is, majd visszamenőleg nagygenerált adtak a harmadiknak, hogy minden illeszkedjen és megfelelően előkészítsenek későbbi húzásokat. Most már csak az a kérdés, hogy konkrét lezárásban gondolkodnak (majd valamikor) a sorozat kapcsán (ami igazából vagy tragikus lehet, vagy “hepiend), vagy megy, amíg az HBO akarja.

Felhozónak a NoHo Hank-féle recap videót ajánlom, mert nem csak feleleveníti a korábbi történéseket, hanem sokadjára is rávilágít arra, hogy mennyire jó karakter Hank, akinek a viszonya a mostani szezonra megváltozni látszik a főhőssel. A mostani kezdés még felhozó nélkül is feleleveníti bennünk, hogy miért a Barry a jelenleg futó egyik legjobb komédia és talán legjobb HBO-sorozat, a folytatás pedig erre nagyon durván ráerősít. Engem a szokatlansággal és a műfajkavalkáddal mindig meg lehet venni.

Sajnos a sorozat fél órás jellege miatt az évadnyitó nem sok mindennel szolgált a szezon irányát illetően, most igencsak elkélt volna még egy epizód, hiszen a legtöbb idő arra ment el, hogy a szereplők kapcsán elmeséljék, hogy jelenleg milyen helyzetben vannak és, hogy mi vár rájuk – a sakkfigurák felrakosgatása után csak jövő héten derül ki a konkrét irány. De soha rosszabb báburakosgatást!

Szegény Barry, miután a 2. évad végén betorzult, most alkalmi bérgyilkos melókból él (elég lealacsonyítókból, inkább csak azért, hogy edzésben maradjon), cserébe Sally elég komoly lépést tett Hollywood irányába, hiszen saját (életrajzi!) sorozata van, aminek nem csak a főszereplője, de a showrunnerje is, legalábbis nagyon úgy tűnt. Hank-nek a magánélete vett meglepő fordulatot, miközben kiderül, hogy a rendőrség szaglászik utána (aminek ő nagyon örül!), Cousineau biznisze bedőlt és bosszút forral, Fuches pedig…, ő nagyon messze van.

Szó sincs arról természetesen, hogy Barry visszavenne a gyilkolászásból, de az biztos, hogy nagyon ramaty állapotban van, így mindenképp helyre kell rántania magát, főleg, hogy baljós látomásai is vannak, amik kapcsán minket is megvezethetnek, hogy éppen mi a valóság és mi csak kitaláció. Hogy ebből miképp fog kilábalni, azt csak sejthetjük, abban viszont biztosak lehetünk, hogy szem nem marad szárazon, és itt nem csak a nevetésre célzok.

A Barry ugyanis szerintem többek között azért az HBO egyik legjobb és a gyomrot helyenként leginkább megfekvő sorozata, mert amellett, hogy tele van zseniális színészi alakításokkal és szerethető (“szerethető”?) karakterekkel, egy másodpercig sem vesz vissza a durvulásból, legyen szó itt komoly akciójelenetekről, nagyon erőszakos húzásokról és más gyomrosokból. Egy ilyen alapfelállás mellett minden esetlenség, fizikai komédiás megmozdulás vagy random poénkodás, szellemesség nagyon furán veszi ki magát, mégis működik, bár abszolút megértem, hogy a két véglet egymás mellett sokak számára felejtőssé teszik a sorozatot – vagy túl idétlennek ítélik meg a bérgyilkosos sztorit, vagy túlontúl sötétnek a komédiát.

Annak ellenére, hogy tényleg csak egy felvezető epizódot kaptunk, határtalanul élveztem, jó volt mindenkit viszontlátni (ha az ember az összes karaktert szereti, akkor ez természetes), az pedig külön öröm volt, hogy a sorozatforgatás kapcsán egy insider szálat is kaptunk, ami gőzöm sincs, hogy merre fog kanyarodni, de egy hatásos egysnittessel vezették fel, és ott van benne Elsie Fisher is.

9 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2022. 04. 29. 22:24

nekem egy rész nagyon kevés volt ebből ahhoz, hogy belerázódjak, így inkább csak a “hát ez mi a fene” oldala tudott kidomborodni. halványan emlékszem arra hogy korábbi évadokban emellett az érzés mellett tök jó dolgok is kisültek belőle, de ez most még várat magára, és egyelőre inkább egy összevissza kulimásznak tűnik, amit érdemben le kellett volna zárni a második évad végén, mert már nem nagyon tudnak ebből hova kijönni úgy, hogy nyomokban a realitás is megmaradjon.
érdekes, hogy a sorozat koncepciója mintha az lett volna az elején, hogy “színészi pályába vágja a fejszéjét a bérgyilkos mert normális életre meg érzelmekre vágyik”, és ebből mostanra semmi sem maradt. persze nem muszáj egy sorinak végig arról szólnia, amivel az elején eladták, de fura hogy még 2 évadig sem bírta a koncepció.
na mindegy most kicsit húzom a számat de bízom benne hogy később jobban összeáll, pláne ha egyszerre találtak ki két évadot, ami amúgy jól hangzik.

k.dave - 2022. 04. 30. 08:35

Igen, winnie írása (mivel gondolom ő nézett előre pár részt) optimizmusra ad okot, de ha a csak az első részből indulok ki, nekem is lefelé görbül inkább a szám. Persze, okozhatja ezt az is, hogy mekkora kimaradás volt és nem iparkodtam felhozni magam vele, de inkább éreztem szerkesztetlennek és kapkodónak a történetet. Mintha az az óriási gap a a két évad között a filmben is megtörtént volna. Persze, egy rész nem ok arra, hogy feladjam, és most már bízok abban, hogy a folytatás ismét elkap, egyszerűen csak túl sok minden változott az első részre, hogy érezzek bármilyen kapcsolatot a múlttal, vagy a karakterek között egymással.

winnie - 2022. 04. 30. 09:00

clegane: egyelőre nincs terepe annak, hogy színészkedjen, de _szerintem_, nem adtak le a koncepcióból, max nem az a koncepció, amire gondolsz:) mármint, ami változás történik, az szerves, mert lehet, hogy nem annyira a színészkedés a lényeg, hanem a kiszállni akaró, illetve azzal küszködő PTSD-s bérgyilkos “utazása”, aminek az egy jellemzője, hogy színészetre adná a fejét.

bumblebee - 2022. 04. 30. 11:47

Engem se hozott lazba ez a kezdes. Az elozo evadok sem voltak olyan nagyon kimagasloak szamomra, nagyon szolid komedia sorozat es nezeti magat az emberrel de egyaltalan nincs benne semmilyen toplistaban nekem.

clegane - 2022. 05. 04. 09:43

na a 2. rész már jobb volt.
látom nagyon antihőst csinálnak Barryből, nehéz lesz innen kedvelhetővé tenni, na de majd meglátjuk.

k.dave - 2022. 05. 23. 20:59

Az ötödik részre már ismét magasságokban. Félelmetes milyen jól ugrálnak a komikus és a drámai pillanatok között. Annyira jól csinálják azt is, hogy állandóan behoznak random új karaktereket, akik már klisés módon jelentenek újabb fenyegetéseket Barryre, de valahogy minden alkalommal szórakoztató az egész.

k.dave - 2022. 06. 13. 21:32

Aztarohadtélet!!! Mi volt ez! Azt hiszem már nyugodtan lehet klasszikusról beszélni.

reatard - 2022. 06. 16. 19:58

brutális gyomros volt az évadzáró! És az egész évad íve se semmi ahogy eljutott ide. Állítólag lesz negyedik évad de elképzelésem sincs, hogy lehet ezt innen folytani.

Peti - 2022. 06. 26. 14:23

Ugye azt tudjátok, hogyha netán NoHO Hanket és Cristobalt elkapnák a rendőrök, és egy cellán kéne osztozniuk, akkor az hivatalosan:

“50-50…with Cristobal!” :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz