login |

Pilot-mustra: The Baby – 1×01

2022. 04. 29. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Rögtön magyar szinkronnal érkezett itthon az HBO Max-ra A baba című Sky-sorozat, ami a nagy HBO-val való együttműködésben készült, és ami remekül illeszkedik a fura műfajkavalkádot viselő fél órás szériák közé, amik a platformon megtalálhatók, gondolok itt az HBO-s bérgyilkosos (de vicces) Barry-re, vagy az HBO Max-os scifis (de vicces) Made for Love-ra. A The Baby horroros (de vicces) sorozat lett, ami elég különc és még magam sem tudom, hogy mi akar lenni. Azt viszont tudtam az első rész után, hogy azonnal nézném tovább.

THE BABY – 1×01 – 7,5/10

A korai leírások alapján nem nagyon tudtam hova tenni magát a szériát, így csak a műfaja miatt érdekelt, de szerencsére a pilot elég hamar tisztába teszi a dolgokat. Azt tudtuk, hogy lesz benne a kisbaba, akiben a főhős valami levakarhatatlan rossz megtestesítőjét látja, de az csak utólag derül ki, hogy nem a saját gyerekéről van szó. De akkor kiéről?

Nos, az első jelenetből az derül ki, hogy egy nő a gyerekkel egy magas szirt felé rohan a rendőrökkel a nyomában (le akarja dobni onnan a babát?), azonban még mielőtt azt gondolhatnánk, hogy most egy flashforwardot látunk és legközelebb a szezon végén találkozunk ezzel a szegmenssel, előbb a nő, majd a baba zuhan le a mélységbe, mi pedig meg vagyunk ütközve, hogy akkor mi van most, miért láttuk azt, amit, és kiről fog szólni A baba?

Szerencsére elég hamar helyére kerülnek a dolgok, miután megismerjük a főhőst, aki nem nagyon rajong a kisgyerekekért. Ez lehet, hogy nem afféle személyes averzió és inkább csak azt rühelli, hogy a barátjait elragadják tőle a kisdedek, de az biztosnak tetszik, hogy ő nagyon nem akar gyereket még 30-on bőven túl sem. Épp ezért elég komoly megrázkódtatás lesz számára, amikor mégiscsak a nyakába kap egy kisbabát.

Nyilván egy ilyen típusú ember és egy gyerek kapcsolata alapból magában hordozhatja a humort, és erre csak ráerősít az egyébként eléggé maga alatt lévő és boldogságát a magányban kereső főhős nem tipikus karaktere és stílusa, de ahogy Michelle de Swarte az egészet egy egyszemélyes show-vá teszi, az imponáló és nagyon szórakoztató. Komikus módon.

És ez a komikus elem tényleg különlegessé és nem mindennapivá teszi a The Baby-t (kiegészítve a totálisan WTF-zenével), amiben a body count-tal sem spórolnak, majdnem féltucat elhalálozást lehet rögzíteni az első fél óra során, miközben csak pislogunk, hogy most akkor mi történik, és miért történik, meg egyébként is, mi a franc van ezzel a babával. Lehet, hogy jobb, ha meg sem tudjuk?

A The Baby-nek gondolom lesznek majd válaszai a miértekre (nem mintha izgatnának), de azoktól függetlenül is nagyon élvezetes volt a kezdés a különlegessége miatt, kérdés, hogy a felvezetés után a folytatás mennyire lesz friss, vagy variációk egy témára-módon párszor még megismétlik pepitában a babától való undorodást és a halálesetek mixét, illetve, hogy a magától értetődő áthallásokon kívül (anyaság metaforák és tsaik) lesz-e valami mélység is a sorozatban, vagy csupán egy jópofa alapötletet dolgoznak ki filmhossz helyett egy 6*30 percben?

5 hozzászólás Ne habozz!

k.dave - 2022. 04. 30. 08:38

WTF zene, valóban pluszpont, de nekem sajnos nem adta el magát az első rész. Egyszer sem tudtam rajta nevetni, klisés volt a történetvezetés, a főszereplő baromira gyerekes és fájt nézni a szenvedéseit. Kétlem, hogy később tudna annyira váratlant húzni, és a gore is elég visszafogott volt. Nálam ez nem talált be sajnos.

Mammut - 2022. 04. 30. 21:20

Hát, felcsigáztál, de szerintem a felesleges szájtépés helyett simán belefért volna inkább még négy hulla.

punyapapa - 2022. 05. 02. 06:19

2 rész után nekem nagyon bejött. Imádom az ilyen elborult dolgokat.
Sode gondoltam volna, hogy egy babát ennyire ijesztővé lehet tenni. Azon filoztam a sorozat közben, hogy nagyon nem akarok gyereket :D

Gery89 - 2022. 05. 07. 21:49

Ez nézős, nekem jó kis Servant pótló :)

Dohi - 2022. 06. 14. 15:19

igen borzaszto volt az elso resz. idegesito zene, a gyerek nyilvan szinten, es bar osztom a foszereplo velemenyet, nem lopta be magat a szivembe o sem. a masodik utan kihajitottam volna, de a harmadikba meg beleneztem, mert kimberley nixon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz