login |

Pilot-mustra: The Seven Lives of Lea – 1×01

2022. 04. 30. 14:50 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Vannak sorozatok, amik a rövid leírásukkal azonnal kötelezővé válnak a szememben. Szóval, az elmúlt egy hét premierjeit nézve, ha valaki saját holtteste mellett ébred, vagy különböző valóságok között sorozatgyilkost üldöz, az azonnal felkerül a listámra, így mondanom sem kell, hogy amikor tavaly áprilisban először írtunk a Netflix berendeléséről, a Lea 7 élete (Les 7 vies de Léa) című darabról, rögtön megjegyeztem a címét, hiszen az alapsztori szerint nem elég, hogy a főhős visszakerül a múltba, nem elég, hogy minden nap más testben ébred, még rejtély is van, vagy legalábbis egy gyilkos után is nyomoz.

THE SEVEN LIVES OF LEA – 1×01 – 7/10

Meglepően rövid felvezetést kapunk, már a hetedik percben megtörténik az időutazás. Megismerünk egy narrálós lányt, aki egy szabadtéri, folyómedres rave bulin vesz részt, lenyúl némi drogot és belebotlik egy csontvázba. Még gyorsan látjuk ahogy a rendőrségen van, majd felvezetnek pár szereplőt (akiknek találkozik majd 30 évvel korábbi énjeikkel), és huss, miután fáradtan elnyúlik az ágyán, másnap egy fiú bőrében ébred 1991. június 15-én. A dátumot jó nagy számokkal írják ki, minden epizód egy napot fog lefedni.

Jé, tiszta Quantum Leap? Némi nyomozással? Inkább vicces csetlés-botlással és felszínen maradási törekvésekkel, mert a pilot elég sokáig foglalkozik a sokkal, ami először a másik testben való ébredést jelenti, majd idővel annak a felfedezésével, hogy a múltban kötött ki. Szerencsére idővel megismerjük az áldozatot (egy zenész és zenei karrierrel kapcsolatos álmokat dédelgető srácról van szó) és elkezdik bemutatni a környezetét is, aminek (hogyhogy nem) szerves részei Lea leendő apja és anyja, sőt nagyszülei is, hogy némi Vissza a jövőbenes humort is kapjunk.

Az első rész alatt végig azon gondolkodtam, hogy szegény Raïka Hazanavicius, kapott egy Netflix-főszerepet, hogy aztán kiderüljön, hogy mindössze 5 perc van a képernyőn, mert onnantól kezdve a karakterét mindig más színész alakítja, de szerencsére azért nem az a helyzet, hiszen amellett, hogy eléggé feleslegesen narrálgat (illetve helyzeteket reagál le) az idegen testben, minden epizód végén visszaugrunk a jelenbe is, hogy ott folytatódjon a sztori (némi nyomozgatással, illetve az új múltbeli tapasztalatok feldolgozásával, a szerzett infók alkalmazásával) a következő lefekvésig – kár, hogy az 1×02 nem úgy végződött, hogy kiderült, kinek a bőrében fog felébredni.

A 7 részes szezon azt sejteti, hogy 7 különböző testben fog magához térni Lea (párat lehet sejteni, de kíváncsi vagyok, hogy még kik lesznek a múltbeli alakok közül kiemelt szereplők), de a nagy kérdés az, hogy min lesz a hangsúly? Mert ugye adott a krimiszál (hogy halt meg Ismael és ki ölte meg?), de ennek kapcsán nem sokat haladunk két rész alatt, igazából nyomozás sincs, hanem, ahogy írtam, inkább csak próbál “túlélni”Lea az új testben, de elkezd a saját, illetve a szülei múltjáról is megtudni dolgokat, és lehet, hogy ez az önfelfedezés sokkal komolyabb szerepet fog játszani, annak nagyobb hatásai lesznek jelenbéli énjére, mely egyébként eléggé irányavesztett és lehet, hogy ráférne egy gatyába rázás.

Egyes időutazós sorozatokban talán zavarni szokott valaki az, amikor a főhős túl könnyen alkalmazkodik a közeghez és a kezdeti sokk után minden gond nélkül elfogadja, hogy olyasmi történt vele, amire nincs épeszű magyarázat. Ez a széria mintha a túloldalra akarna átesni azzal, hogy Lea az első részekben képtelen alkalmazkodni, idegesítően sokszor bénázik másik bőrében, ért félre szituációkat, illetve szólja el magát (még a második részben is többször leapázza leendő apját, aki tinédzser – igazán lehetett volna a szinkronban apafejezéssel kikacsintani), lehet, hogy a túlzott valósághűség (már, ha az) sem nyerő ötlet.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az első két részben igencsak vártam volna egy Nagy Találkozást. Az időutazós műfajban ezek a húzások a kedvenceim, amikor valaki ismeri valakit a múltban, és később a jelenben is találkoznak. Akkor a felismerés és az egymásra találás piszok hatásos lehet. Itt is lehet, hogy lesz majd ilyen, de az 1×01-ben hiába adta magát egy ilyen pillanat,  csak egy félmondatos sejtetéssel intézték el

A Lea 7 élete (sajnos) nem fullad bele a nosztalgiába, szemben mondjuk az ugyancsak francia, streaminges Mixte-tel, itt nem nagyon gyúrnak rá a korra. Persze nem arra célzok, hogy anakronisztikus a sorozat, csak nem tolakodnak ezzel, nem látványosan 30 évvel ezelőtti a közeg – már persze azon kívül, hogy olykor mondjuk egy magnókazetta a főhős kezébe kerül. (Zenék kapcsán mindkét részben egy-egy ismert szám felcsendül azért, személy szerint Red Hot Chilli Peppers-t ritkán hallottam sorozatban.)

Hadd húzzam alá még egyszer: a Lea 7 élete a kezdés alapján egy laza, popcorn darab, semmi kiemelkedő nincs benne, túlzott mélységre sem érdemes számítani, a stílusa (legyen szó rendezésről vagy írásról) sem olyan, hogy bármilyen szuperlatívuszt lehetne írni róla, de a maga módján kellemesen szórakoztató, és mint írtam, egy ilyen időutazós, “testcserés” történet nálam tuti hamarabb bepróbálós (és végignézős) lesz, mint bármelyik komolyabb darab (mondjuk a We Own This City, ami ugyancsak érdekel). Ezt sosem fogom szégyellni, túl régóta szeretem ezeket a műfajokat. De aki a leírástól nem indul be, annak (egyelőre) nem hiszem, hogy megérné kalandoznia. Legalábbis az első két rész alapján ezt érzem.

10 hozzászólás Ne habozz!

Trallala - 2022. 04. 29. 22:51

Dara volt, nagyon tetszett.

Scat - 2022. 04. 30. 16:17

Pedig én is bírom az időutazós történeteket, de ha inkább a vicceskedés a hangsúlyos, miközben elhunytak halálának okát kellene kiderítenie, az kissé eltántorít.

Na mindegy, beteszem listába, aztán majd valamikor belenézek, hátha tetszene.

winnie - 2022. 04. 30. 16:24

szerintem nem hangsúlyos a vicceskedés, csak meglepett, hogy mennyire vicceskedős volt, főleg az első részben.

Mammut - 2022. 04. 30. 18:21

Hú, ez nálam mindenképp kötelező lesz majd 1-2 év múlva franciául, legalábbis addigra remélem, eljutok arra a szintre. :)

Mammut - 2022. 04. 30. 18:25

Amúgy a franciák ilyenek, a kedvenc képregényem az Ekhö, az is vicces sztori (egy, a mi világunkat kifigurázó fantasy tükörvilágban), pedig mindig egy halott szelleme szállja meg a főszereplőt és neki ki kell derítenie, miért halt meg.

human - 2022. 05. 01. 14:52

ennyi szép ember baszki a világon nincs

winnie - 2022. 05. 01. 22:22

eddig részenként egy híres szám volt, de az 1×03-ban a shoop shoop sng vicces volt masodiknak.

meg mindig kicsit bénácska olyan tekintetben, hogy mit és miért csinál a főhős (ő ezt teszi, még ha másnak nem is lesz logikus, el kell engedni), ez a rész jelentett a végén a gamechanger csavarral elég komoly szintlépést. más mkérdés, hogy eltávolodást is a gyilkosságról.

Peppper - 2022. 05. 03. 16:03

Ez zseniális volt, nálam eddig az év legjobbja. Gyönyörű a helyszín, jók a színészek és muszáj volt egymás után indítani a részeket, annyira izgalmas volt. A befejezés pedig nagy meglepetés volt számomra, teljesen mást tippeltem volna.
Valaki írta hogy mennyi szép ember, én pont úgy láttam hogy végre nem, ami nekem szintén plusz pont volt. Legalábbis nekem Léa is inkább átlagos volt, Peys is, az apa is és még jópáran.

Sparks - 2022. 05. 03. 22:38

Huhh ez baromi jó volt! Az év eddigi legkellemesebb sorozatos élménye volt. Imádtam! Még sok ilyen kellene, 7 rész úgy elment, hogy észre sem vettük.

winnie - 2022. 05. 04. 22:15

nemsokara jon az evadkritika. kicsit ellentmondasos lesz, de ez csak a krimi es a rejtelykedvelo enem miatt van, mert az a szal tteljesen felejtos, de a lenyeg, a belso utazas, az emberi kapcsolatok, az eltemetetett ezrzesek, a baratsagok remekul mukodtek.

a befejezes szuper volt, az piszok eros, amikor eloszor felmerul a dolog, azota kattogott ezen az agyam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz