login |

Made For Love: kezdett a 2. évad

2022. 05. 01. 21:50 - Írta: Shyllard

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár főleg izgatottan vártam a Cristin Milioti főszereplésével készített HBO Max-sorozat visszatérését, azért volt bennem egy kevés félelem is azzal kapcsolatban, hogy mégis merre fogják tovább vinni a Szerelemre tervezve történetet.

Az előző évad végének a kivitelezésével nem voltam teljesen megelégedve, miközben az alkotás kemény tematikájához illeszkedve a kifuttatott, ámde bőven nyitottan hagyott befejezésre önmagában nem lehetett sok panaszom. Viszont mivel nagyon szépen felvázolták a fizikai és lelki, kapcsolaton belüli erőszak sokrétűségét, ezúttal legfőképpen az a gondolat foglalkoztatott, hogy van-e a készítők tarsolyában elég szufla ahhoz, hogy ne érződjön erőltetettnek a folytatás.

Szerencsére az első két rész alapján úgy fest nem kell félteni a Made For Love-ot, ami még mindig iszonyat egyedi és zsánersorozat, tartva magát a kis elszállt humoros sci-fi világához (bedobva ezúttal egy ígéretes mellékszálat ebben a témában), aminek a hitelessége már egyre kevésbé számít. Azonban ezen széria esetében én ezt nem is érzékelem negatívumnak, mert a stílus és a koncepció miatt továbbra is működik a még mindig humoros, ámde még az előzménynél is árnyaltabb tálalás. Mindez, pedig a „vagy bejön, vagy nem” technikai megvalósítás mellett a színészeknek is bőven az érdeme.

Főszereplőnk esetlen, valós és elég rossz irányú megküzdési stratégiái egyelőre inkább a nevetség tárgyát szolgálták a 2. évad nyitányában, viszont a tavalyi epizódokban is összképileg, a befejezéshez érve rajzolódott ki igazán markánsan egy teljesebb karakterrajz esetében. Talán a legnagyobb felróható negatívum Hazel esetében, hogy Milioti-nak ezen szerepét már több helyen is láttam apróbb variálásokkal. Viszont ez sokkal inkább a szinte csak és kizárólag karakterszínészek garmadáját felsorakoztató Made For Love-os szereplőválogatás hibája, avagy érdeme, mintsem a színésznőé.

Hiszen az abszurd, önmagát is folyamatosan parodizáló sorozat világának furcsa működéséhez, szerintem nem kicsit járul hozzá, hogy a fő- és mellékszereplők szinte mindegyike hasonló, általuk sokszor, másutt is megjelenített karaktertípusok bőrébe bújnak. Ilyen Ray Ramono is, akit azért is emelnék ki, mert a mostani évad első két részében ő volt képes a legtöbb nevetést szállítani, nagyon eltalált apavicceken keresztül. Eközben, pedig az ő szálán boncolgatott apa-lánya kapcsolat az előzményekhez képest számomra talán egy fokkal érdekesebb momentumokat tudott szállítani. Valahogy nagyon el van találva a kémiája Milioti-val, ami így a folytatáshoz visszatérve szerintem csak javulni tudott, nagyon organikus kapcsolatot eredményezve. Bár javukra szóljon, hogy első évadban sem lehetett sok panaszunk kettejük közös jeleneteire.

Kémia terén, pedig szerencsére Milioti és ellenpólusa, Billy Magnussen is remekel még mindig. Nagyon jó nézni, hogy milyen hatásosan tudnak egyszerre úgy a képernyőn lenni, hogy minden mozdulatukkal, szavukkal és mimikájukkal elképesztően jól képtelenek még egy minimális harmóniát is belecsempészni elnagyolt, bár nagyon is valós alapokon nyugvó „párkapcsolatukba”. Hazel folytonos elutasítása Byron legártatlanabbnak tűnő kedveskedő gesztusai irányába még lelombozó is lehetne, ha közben nem lennénk újra meg újra emlékeztetve a férfi valós énjére. Ez, pedig főleg Magnussen érdeme, aki elképesztően hatásosan képes konstansan tenyérbemászó lenni, miközben ezúttal elkezdték még az előzményekhez képest is elmélyíteni.

S itt jön képbe a legfőbb előrevetített félelmem a kezdés alapján, méghozzá annak a kérdésköre, hogy vajon meg fog-e tudni valóban bocsátani Hazel Byron-nak? Személy szerint nem örülnék neki, ha ide futtatnák ki a sztorit, mert az eddigi 10 epizód történéseit ezen döntés egymagában képes lenne konkrétan kidobni az ablakon. Viszont nem is érzem, hogy feltétlen ez lenne a célja a sorozatnak, s amennyiben nem jutunk el valami elfuserált befejezéshez, alapvetően tetszik Byron humanizálása. Mostanra sokkal kevésbé képezi vicc tárgyát a karaktere, mint az előzményekben, ami számomra jó iránynak tűnik, hiszen az előző évadban is a két főszereplő egymással szembe ülő beszélgetései voltak a legütősebbek. Viszont ezek működéséhez mindkét oldalról komplex karakterek szükségesek. Amik úgy fest, hogy továbbra is megvannak, illetve meg fognak maradni.

A fő hármasunk mellett a 2. évad kezdésében legfőképpen még egy FBI-szál lett behozva, ami őszintén szólva minden máshoz képest nem nagyon mozgatott meg. Van egy fontos szerepe ezen történetnek és az ügynök karakterének, viszont keretezésen és világ elmélyítésen kívül nem különösebben volt képes bármi érdemlegeset nyújtani. Nagyon funkcionálisnak érzem ezt a vonalat, ami bár ténylegesen nem fölösleges, de a főszereplőkhöz képest nagyon el van maradva érdekességben. Viszont talán az új szál által Gogol bukása is be lehet betonozva, hacsak nem dobnak be egy-két feketébb csavart. Amire már az előzményben ugye bőven mutattak hajlandóságot.

Összefoglalva számomra a Made For Love visszatérése hozta, amit vártam. Ami eddig működött, az továbbra sem romlott el, az első évad témáját szerencsére nem hagyták a porban maguk mögött a készítők, miközben a főszereplők közötti kémia is képes volt továbbfejlődni a maga módján. Ami szerintem nagy szó, merthogy a humor és néhol abszurd megvalósítás mellett pont ezen utóbbi elem volt az, amely úgy igazán emlékezetessé tette az első évadját a sorozatnak. Vannak aggodalmaim, de inkább kíváncsian várom merre fog kanyarodni a sorozat, mert úgy fest szerencsére van még mit mondaniuk az íróknak.

1 hozzászólás Ne habozz!

vérnarancs - 2022. 05. 12. 14:14

Jól kezdett a 2. évad. Még mindig kedvenc sorozat. Kíváncsi leszek a Skynet ébredéséhez, vajon milyen irányban tereli majd tovább a sorit. Abban azért bízom én is, hogy nem találnak újra egymásra, az egy tökönlövés lenne a készítők részéről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz