login |

Inside No. 9: kezdett a 7. évad

2022. 05. 02. 21:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

Olyannyira kíváncsi voltam a BBC weird epizodikus antológiájának visszatérésére, hogy inkább vártam egy hetet a premier megnézésével, hogy utána egyszerre két epizódot is láthassak belőle – kár, hogy egyikre sem illett a magyar cím, A kilences szám alatt (ejj, amikor még téma volt a hazai premier…!), mert az egyik helyszíne egy vízibicikli volt, a másiké pedig egy osztályterem.

Természetesen jó volt a kezdés, de valahol ismét csalódást okozott. Azonban ezúttal fordítva, mint korábban olyankor, amikor egy rész végi csavar öntött erőt az epizódba. Mind a 7×01-et, mind a 7×02-t jó volt nézni, élveztem, azonban a befejezés egyiknél sem hozta azt, amit korábban sokszor a sorozat. Sebaj, majd talán a 7×03. (Aki a részekről bővebben is hallani akar, annak továbbra az Inside Inside No. 9-podcastet ajánlom, amiben Steve Pemberton és Reece Shearsmith beszél spoileresen az epizódokról, a készítésükről, illetve a mögöttük lévő gondolatokról, az eredetükről és egyéb kulisszatitkokról – itt az első és a második linkje – utóbbiból kiderül, hogy felmerült, hogy a főhős ugyanaz legyen, mint az 1×03-ban, a Tom and Gerri-ben.)

Két nagyon, de nagyon eltérő hangulatú epizód érkezett, az egyik vicces, pikáns és elborzasztó volt, a másik inkább drámaibb, lehangolóbb, az egyik inkább a történetre koncentrált, a másik a karakterekre, az egyikben az volt a nagy csavar, hogy talán nem is volt csavar benne, míg a másiknál úgy lehetett végig találgatni, hogy mi lehet a háttérben, hogy kaptunk egy nyugtalanító befejezést.

Az idei sztárparádét a 7×01 kezdte meg Mark Gatiss és Diane Morgan révén, és érdekes volt látni, ahogy nem egy házban vagyunk, hanem kint a szabadban. Egy mini osztálytalálkozó szerveződik barátok között, amin feltűnik egy hívatlan vendég, miközben valaki a távolból kémleli az eseményeket. A borongós hangulat remekül átjött, és talán még egy nem gyakorlott néző fejében is ott motoszkálhatott végig, hogy vajon mire megy ki a játék.

A 7×02-ben egy wales-i falusi iskolába érkezik egy új tanár London-ból, akinek nem egyszerű elfogadtatnia magát a diákokkal, hiszen Ausztráliába elutazó elődje túlságosan mély nyomot hagyott bennük. Persze ez csak a kiindulás, elég meglepően kanyarodik a történet, imádnivalóan és viccesen gonosz, valamint eléggé kétértelmű hangulat mellett.

Egy ilyen all time sorozat esetében a csalódottságot a helyén kell kezelni. Még véletlenül sem jelenti azt, hogy a következő rész ne lenne azonnal nézős vagy, hogy bármi is veszélyeztetné az Inside No. 9 helyet a örökranglistámon, egyszerűen csak arról van szó, hogy a korábbi magas szint, ha reprodukálható is állandó jelleggel, kizárt, hogy mindig ugyanúgy hasson rám, az univerzálisan kedvelt pár epizód mellett mindig is igaz volt, hogy kire ez, kire pedig az hatott igazán. (Például a 7×02 esetében engem maga a(z al)műfaj hagy teljesen hidegen, még szerencse, hogy csak a legvégén derül ki, hogy miről van szó.)

9 hozzászólás Ne habozz!

ubul - 2022. 05. 03. 07:06

Anno miattatok néztem meg az első két évadot, szerettem ,de valamiért elmaradt. Aztán a 6. évad végére elkezdtem pótolni tavaly, és mindegyik rész többé-kevésbé tetszett, míg a 6. évadba bele nem kezdtem, és félbe nem hagytam (azt hiszem 3 rész lenne még hátra)

Lehet kifulladt az ötlettár? Legalábbis tényleg, a 6. évadnál járt a fejemben az, hogy csak azért nézem, hogy tudjam le, ha már eddig eljutottam, de valahogy már nem volt meg a varázs.

Löfli - 2022. 05. 03. 07:28

nekem mindkét rész bejött, nem éreztem csalódásnak, hogy nem volt egyik se zseniális, azért így is magas minőséget képvisel továbbra is, szerintem nem fulladt még ki :)

Scat - 2022. 05. 03. 07:42

Anno GO-n fennvolt belőle pár évad. Talán négy.

Maxra átkerült esetleg új évadokkal?

winnie - 2022. 05. 03. 07:58

igen, erre céloztam, de azok már lekerültek jó ideje, és nem hiszem, hogy jönnének.

gricsi - 2022. 05. 03. 09:18

Milyen jó, hogy azért így sem maradunk magyar felirat nélkül :)

Amúgy nekem is bejött mindkét rész, bár nyilván részrehajló vagyok.

AlfStokes - 2022. 05. 03. 12:07

@Gricsi: Megragadnam az alkalmat, hogy kifejezzem halamat a feliratokert. Altalaban angol felirattal egesz jol elboldogulok, ennel a sorozatnal azonban nagyon jol jon az igenyes magyar feliratod. Bitte Danke!

gricsi - 2022. 05. 03. 12:57

Nagyon szívesen, AlfStokes! Add át üdvözletem Ivy-nak is :)

winnie - 2022. 05. 03. 13:19

(amit nem akartam beírni a posztba, nekem ez a wicker manes, folklóros izé sosem volt a kedvencem sajnos a verseléssel, de egyébként a koncepció király volt, höhö!)

Sherlock20 - 2022. 05. 13. 21:16

Na, a 3. rész végre ízig vérig inside no 9-os volt, messze jobb volt mint eddigi 2 rész az évadból, remélem nem ennyi volt a villanás azért

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz