login |

Pilot: Under the Banner of Heaven

2022. 05. 02. 15:50 - Írta: human

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az FX sorozata a Hulu-ra került fel, de ez a része minket nem érint. Az Under the Banner of Heaven remekül van megcsinálva, mégis úgy éreztem magam, hogy sosem lesz vége ennek a kiadott 2 résznek.

A megtörtént esemény alapján készült sorozat cselekményének beindítója egy mormon közösségben elkövetett brutális gyilkosság, aminek során egy gyereket is lefejeznek. A helyszínen letartóztatott családapa kihallgatása közben viszont az egyszerű ügyből, “mindig a férj a gyilkos” egy sokkal bonyolultabb eset kezd kibontakozni, amit több szálon mesélnek el, rengeteget felfedve a házaspár találkozásától kezdve a szörnyű éjszakáig.

A témát egy szintén mormon nyomozó szemszögéből közelítik meg, akinek sokkal tisztább még a hite, mint a családnak, amiben a gyilkosságok történtek. A társa pedig egy sokkal öregebb róka, aki ha jól értem Vegas-ból lett a környékre helyezve. Nyilván kettejük gondolkodása között vannak bőven eltérések.

Igazából minden meglenne itt valami többhöz, és ritkán sütök rá ilyesmit egy sorozatra, de itt teljesen azt éreztem, hogy elművészesieskedték. Nem úgy, mint a The Walking Dead szokta, bőven van gondolat a széria mögött, és nem is köldöknézős a megvalósítása, de 10-10 percek kivágása feltehetően jót tett volna neki, mert nem lassú, hanem valahogy remekből iszonyat semlegesre puffadt jó pár jelenete. Pedig ránézésre szinte még a True Detective-hez való hasonlítás is benne lehetett volna.

Becsülendő, hogy teljesen beleálltak a mormon vallás maradibb részeibe, bár nyilván minden oda vezet, hogy valójában az ember rontja meg az esetleg tisztább eszméket, nem pedig “ez a vallás szar”, de mégis sokszor látszik a vallás kritikája is a képsorokon, amikor a mormon nyomozó szépen-lassan ráébred, hogy talán nem külsős követte el a szörnyű gyilkosságot.

Pedig a megvalósítás és az alakítások gyönyörűek, egyszerűen jó nézni – ha lehet ilyesmit mondani egy gyilkossággal kezdő sorozatra. Nyilván Andrew Garfield szokás szerint remekel, de valami eszméletlen rajta kívül is a szereplőgárda. Nem írom most mindenki nevét ide, rengeteg ismerős arc, és ott van a trailernél a lista.

Pont utóbbiak miatt is gondolom, hogy ha felkerül itthon majd a (valószínűleg) Disney+-ra, akkor még visszanézek rá. Igazából igyekeztem nem lebeszélni senkit, mert valahol nagyon nem tipikus nyomozást látunk, és ha punnyadtabb hónapban érkezett volna, akkor lehet nálam is tovább jut, de itt minden pozitívum ellenére is elmaradt a gyomros. Ettől még megvolt a kezdés 7/10, de inkább lefelé tartott nálam.

2 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2022. 05. 02. 19:50

ez volt nekem is a bajom. 2×40 perc bőven elég lett volna, néha úgy éreztem, sose lesz vége.

Mill - 2022. 09. 10. 11:25

Human, végignézted azóta? Vagy valaki más?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz