login |

Slow Horses: vége az 1. évadnak

2022. 05. 03. 15:51 - Írta: Shyllard

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Az Apple Tv+-os fekete kémkomédia, thriller meg miegymás, Az utolsó befutók, úgy érzem, sok mindenki máshoz hasonlóan Gary Oldman nevével tudott elsődlegesen bevonzani. Nem mintha bajom lenne a műfajjal, de ha nem lett volna benne a zseniális színész, kétlem, hogy el tudta volna kerülni a mostanában iszonyatosan duzzadó „majd sort kerítek rá valamikor” gyűjteményemet az alkotás.

Szerencsére viszont hétről-hétre már nem is csak Oldman, hanem a sorozat hangulata, csavaros, ámde csak egy-két nap eseményeit magába ölelő története és kifejezetten szórakoztató humora miatt tértem vissza a részekhez, minden egyes alkalommal minőségi élményhez jutva.

A lassú nyitányhoz képest az évad maradék epizódjai rendesen rányomták a lábukat a gázpedálra, s egészen az utolsó percekig nem is voltak hajlandóak megállni. A 2. rész végi csavart még követte számos további is, nem egyszer humoros szituációkat eredményezve.

A thriller aspektusai az alkotásnak számomra teljes mértékben képesek voltak jól működni, hiszen a kezdéshez hasonlóan az évad további játékidejében sem riadtak vissza a készítők egy-egy főbb karakter likvidálásától, folyamatos súlyt adva a történéseknek. Ez a komoly, reális tétekkel rendelkező aláfestés, pedig remekül képes volt működni az amúgy sokszor nevetséges szerencsétlenkedés mellett, amelyet az MI5 bürokratikus rendszere, s az abban mozgó egyszerű munkások tevékenységén keresztül tapasztalhattunk meg.

Ehhez az is nagyban hozzájárult, hogy Oldman-hez hasonlóan még a többi ismert, illetve kevésbé ismert angol színész is olyan ruházattal és sminkkel lett megjelenítve, amely a lehető legközelebb hozta őket a hétköznapi emberek vizualitásához. Emellett játékuk is kifejezetten változatosra sikeredett, különböző helyzetekhez, sokrétű emberekkel nagyon más arcukat mutatva egyes kollégák, vagy felettesek irányába.

Főszereplőnk, Cartrwight (Jack Lowden) és főnöke, Lamb (Gary Oldman) között egyre növekvő, makacs kölcsönös tisztelet egy nagyon halovány, ámde jól működő mentori kapcsolatba tudott átmenni az évad során, miközben a Slough House tahó vezetője és segédje, Standish (Saskia Reeves) közötti interakciók sokkal emberibbekre, problematikusabbakra sikeredtek, mint bárki más esetében.

Lamb és Taverner (Kristin Scott Thomas) eközben végig elképesztően ellenségesen voltak képesek professzionálisak lenni, s utóbbi amúgy arrogáns, s fellengzős stílusa is egy pillanatra képes volt eltűnni az ő felettese jelenlétében. Volt itt egy-két munkahelyi románc is, melyek közül az évad sok humoros, de mégis szívmelengető fénypontját tudta szállítani Louisa (Rosalind Eleazar) és Min (Dustin Demri-Burns), akik esetlen kettősének lehetetlen volt nem szorítani.

Még sorolhatnám mennyire sokféle arcát tapasztalhattuk meg szinte mindegyik karakternek, de azért is érzem fontosnak kiemelni mindezt, mert bár ez alap elvárás lehetne, de ebben a sorozatban számomra, – talán a kémfilmes műfajnak is köszönhetően – rendkívül jól kezelték és ábrázolták azt, hogy a legtöbb ember, legfőképpen munkahelyi kapcsolatok terén milyen mértékben képes változatos lenni.

Mindez az erős, emberközeli megközelítés mellett, pedig maga a felgöngyölített ügy is kifejezetten izgalmasra sikeredett, hiszen a folyamatosan egymás ellen játszó főbb karakterek újra meg újra képesek voltak mások terveit keresztbe húzni, legtöbb esetben saját magukat is ártva tetteikkel. Gyenge pontom az, mikor egy alkotás jól képes kifigurázni a bürokratikus működését egy szervezetnek, s mivel itt egy országos szintű kémügynökségről volt szó, csak még kellemesebbé tette az élményt.

Lehetett látni merre fognak kifutni a szálak, de az elrablók terén remeklő Brian Vernel által játszott Curly, amolyan „Wild Card”-ként folyamatosan képes volt tartani a feszültséget, egyre kiszámíthatatlanabbá és feszültebbé téve a helyzetet. Ami társulva az őket kereső, ámde nem feltétlenül megtalálásukat előnyben részesítő MI5 szerencsétlenkedéseivel azért képes volt némely kételyt hagyni a történet biztonsága terén.

Emellett az általában kevésbé szép angol tájak előnybe részesítése, s az esetlen karakterinterakciók, önző motivációk folyamatosan képesek voltak két lábbal a talajon tartani a sorozatot, még itt-ott reflektálva is a politikai extremitások időnkénti nevetségességére. Az emberrablók és áldozatuk, Hassan (Antonio Aakeel) közötti beszélgetések nem csak humorosra, de kellemesen társadalomkritikusra is sikeredtek, folyamatosan rávilágítva egy-egy, másoknak ártó nézőpont abszurditására és értelmetlenségére.

Röviden összefoglalva tehát a Slow Horses első évadja egy nagyon szórakoztató thriller lett, ami a sokrétű műfajmerítései ellenére képes volt minden tekintetben remekelni. Az ügy felgöngyölítése, a folyamatos hátba szurkálások izgalmasnak sikeredtek, a bürokratikus és hétköznapi szerencsétlenkedések szórakoztatóak voltak, miközben Oldman-hez hasonlóan szinte mindenki képes volt hozni a maximumot, legtöbb esetben érzékeltetve, hogy maguk a színészek sem érezték vélhetőleg rosszul magukat a forgatás során.

Mellékszálakon már el is kezdték bedobni a következő évad várható főbb konfliktusait is, amely az utolsó részt követő előzetesnek köszönhetően szintúgy izgalmas és szórakoztató élménynek ígérkezik. A még megmaradt felgöngyölítendő rejtélyek biztos fognak még kavarni a főszereplők viszonyain, miközben az MI5 szerencsétlenkedését kétlem, hogy egyhamar meg fogom tudni unni. Így, pedig, eme remek első évad alapján én mindenképpen izgatottan várom mi vár a Slow Horses-ra a jövőben.

11 hozzászólás Ne habozz!

Tiger27 - 2022. 05. 03. 16:47

SPOILER!!

Azt elmagyarazna valaki, hogy az utolsó jelenetben miért követte el Oldman figurája azt a gyilkosságot a múltban? És hogy, mivel vették rá, hogy azt megtegye?

Robi - 2022. 05. 03. 17:32

Nem lett kibontva, h miért tette. Sztem ez is megy a következő évadra. Én arra tippelnék, h Partner kettős ügynök volt, ezért kellett meghalnia. De mivel rossz fényt vetett volna az ügynökségre, ha kiderül, inkább öngyilkosságnak álcázták.

tatuko - 2022. 05. 03. 17:35

Nagyon kellemes meglepetés volt ez a sorozat. A színészek jók, a történet végig lekötött – főleg a Lamb és Taverner közötti viszály.
Az első rész még kissé döcögősen ment, aztán beindult a 2-3. résztől és később is csak a romantikus szál zavart néha. Cuki volt, de inkább néztem volna mi történik a többiekkel.
7,5/10 nálam.

Shyllard - 2022. 05. 03. 19:49

Tiger27: szerintem ez pont a következő évadban fog kiderülni, vagy nem tudom van-e valaki, aki olvasta a könyveket. De a sorozaton belül nem kerülte el ezen a téren semmi sem a figyelmed :)

Toma - 2022. 05. 03. 22:26

Tiger27 Szerintem valami árulás lehet a háttérben. Volt egy eszmefutatása a Lambnak a berlini fal ledöntése utánról, hogy megindultak a bosszúk és hogy sok árulás kiderült

Camelkilla - 2022. 05. 03. 23:23

@Tiger27
KÖNYVES SPOILER
Én nem mondanám olyan nagy spoilerek, igazából csak azért fontos, mert ez adja az alapját Catherine Slough House -ba való landolásanak, illetve, a Lamb és Catherine közötti kapcsolatot alapozza meg, na meg persze azt, hogy a néző illetve olvasó ne a látszatnak higyjen amikor Lambet látja, hiszen ahogy a könyvben is mondják aki egyszer Joe volt az mindig is Joe marad, hiába néz ki szarul azért a faszi még mindig rettenetesen halálos. Amúgy akit megölt az Cathrine volt főnöke az egykori first desk, akiről Lamb derítette ki hogy kettős ügynök volt és mivel régi barátok voltak ezért ő maga kérte, hogy o legyen az aki pontot tesz a dolog végére. Persze Catherine találja meg a holttestet és emiatt lesz alkoholista és ez Lambet nyomasztja. De muszáj volt hogy így jatsza le, mert így volt tökéletes az öngyilkosság látszata. Még a kutyák sem tudtak rajta fogást találni.
Egyébként ha egy könyv egy évad akkor mindennek már az első evedban ki kellett volna derülnie…

Sigismundus - 2022. 05. 04. 06:22

Megnézvén mint a hat részt, és olvasva a könyvet, jobb lett a sorozat mint a könyv. Jót tett neki, hogy egyes sztori szálakat, karaktereket jobban megírtak, kb mint a Berlin/Babylonnál.

Annak örültem hogy nem Stephen Graham lett Lamb, mintha az utóbbi idők minden brit sorozatban benne van. Garry Oldmant nem nagyon láttam TVben, filmen is rég.

Ami viszont már túlzás volt hogy kiemelten az arcunka dugják a Borkai-style-os szakadt zoknis lábát. Oké, hogy ilyen ápolatlan alkesz a karaktere, és egyszer, elsőre jó poén volt, de minden jelenetben már túlzás.

És jöhet a második évad, szívesen nézném még ezt a Utolsó csapatot, mit alkotnak még.

bvr - 2022. 05. 04. 14:31

Összességében remek sorozat volt! Ez a lényeg, de részleteiben kicsit azért árnyalnám.
Szóval baromira tetszett ahogy indult, jó volt a hangulat és a casting i (nyilván Gary Oldman, Kristin Sott Thomas, Jonathan Pryce az természetes, így mellettük aki abszolut pozitív meglepetés, mert egyáltalán nem ismertem korábbról, az a kvázi-főszereplő Jack Lowden, és mert pont az ilyen ifjú hot shot karakterekből annyi casting befürdött már de ő baromi jó volt. Mint ahogy a mellékkarakterek döntő többsége is persze)
Na és mivel a 4. rész után már nagyon türelmetlen voltam, gondoltam elkezdem olvasni a könyvet (és mivel pont egy ráérősebb hétvége jött gyorsan végeztem is vele) , és az a helyzet hogy kb. pont a 4. részig ez mint adaptáció brilliáns. Vannak kis eltérések, leginkább karaketerekben és viszonyaikban, de apróságok, és van amiben a könyv tetszett jobban, van amiben a sorozat, de amúgy mindkettő – na és sajnos aztán az 5. résztől egyre jobban billen el az arányokban a sorozat, és sajnos nem jó irányba. Azért persze rossz nem lett így sem, de jobb lett volna ha akkor sem kezdenek a készítők enynire önállóskodni mert messze nem ment ez annyira jól nekik mint amikor az első kétharmadban “csak” adaptáltak.
(ráadásul pont a kémregény-aspektusból, bármitől függetlenül, a végén jópár olyan hülyeség csúszott be ami teljesen leesik a képernyőről hogy na ez így egész biztosan nem működhet (mind a MI5 csapat gyilkossága és kísérlete, mind a flashback öngyilkossága)
De mivel annyi minden más pozitívum volt végig az egész évadban, így ezek teljesen bocsánatosak, várom is a következő évadot!

bvr - 2022. 05. 04. 14:36

könyves spoiler (bár ahogy fentebb is volt már, nem túl jelentős) Cathrine nem amiatt lesz alkoholista, már előtte is az volt, Charles Partner (a meggyilkolt főnök) segítette ki ebből elvonóval és hogy ezután továbbra is maga mellett tartotta.

zagloba - 2022. 05. 22. 00:02

Ennél középszerűbb sorozatot rég láttam. Nagyon jókat igen, nagyon rosszakat is. De ez, ez egy szürke, unalmas, elcsépelt klisékből építkező valami.

A történet annyira átlagos és fárasztó a “csavarjaival”, a karakterek színtelenek, felépítetlenek, többségük szimplán idegesítő és/vagy érdektelen.

Gary Oldman figurája az emblémája az egész szériának. Ez a lepukkant, állandóan fingó, lyukas zokniban járkáló ügynökroncs (aki persze a sorozat szerint így is tízszer zseniálisabb, mint aktív kollégái), hát igen.
Annyira nevetséges volt az első pillanattól kezdve.
Ilyen a sorozat maga is: annyira erőlködik, hogy egyedi legyen, de azt semmivel nem tudja elérni, legfeljebb Oldman zsíros hajával.

A sztori semmi olyat nem mutat, amit már százszor, ezerszer ne láttunk volna. Az emberrablásban semmi súly, semmi izgalom sincs, nincs egyetlen pillanat, ami érdekfeszítő lenne. Az ember csak nézi és közben halad az idő mellette.

Akkor miért néztem? Nem néztem végig, természetesen kasza lett.

Nikolka - 2022. 05. 23. 15:34

Annyira ki vagyok éhezve minden ilyesmire, hogy igazából lehet, hogy elfogult vagyok. (Mondjuk a hozzászólásokat olvasva mégsem) De nekem nagyon tetszett. Egy sokszor látott történetet sikerült teljesen egyedivé és izgalmassá tenni.

A 2. évadot már az elsővel együtt felvették? Vagy az első ennyivel később került bemutatásra, hogy már tudtak a 2.hoz anyagot vágni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz