login |

Survivor – 42×09: :O

2022. 05. 03. 20:00 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

– Noooo!
– Yes.

Olyan arcot vágott a legutóbbi rész egyik “leleplezésénél” pár játékos, mint a címben látható (nem a végén, nyugi), elég beszédes pillanat volt. Én már annyira sem emlékszem a tavalyi szezonra, hogy megmondjam, hogy ott is meglépték-e azt, amit most, szóval ha igen, akkor azt kéne írnom, hogy várható volt ez a húzás (nyilván a nézők számára), ha viszont nem, akkor mindenki meglepődhetett.

A csavar az egészben, hogy nem azért lett ritka szokatlan ez az epizód, mert történt egy szokatlan húzás benne, hanem annak következményének volt olyan következménye, ami… De inkább spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Rocksroy esett ki.

És Tori esett ki.

Hmm. Lehet, hogy Romeo és Drea helyett? Mondjuk akármi is történt, nem érzem azt, hogy Drea ne idolozott volna, és akkor… talán Tori esik ki? Vagy Maryanne? Sosem tudjuk meg? Szóval lehet, hogy a második tribal történéseinek nem volt kihatása a végkimenetelre, de passzolok, először a csavar.

Szóval volt egy rövid unmerge, a tízeket két csapatra szedték, hogy utána az ötösök szerezzenek egy-egy védettség nyakláncot, majd kiszavazzanak maguk közül egy-egy delikvenst. Kiszámíthatatlan? Igen. Teszik? Igen. Ez viszonylag jó módszer arra, hogy az ilyenkor belépő papírforma kiszavazásokat kicsit felrázzák, de mégsincs túlirányítva. Korábban is ilyenkor akadtak dupla kiesős (dupla) részek, de így még a szövetségek közötti válaszvonalak is mozoghatnak, ami mindenképp jót tesz a taktikai oldalnak.

Más kérdés, hogy a random elég komoly szerepet játszik abban, hogy milyen ötös csapatok jönnek létre, és itt bizony, miután felmerült a hat fős Guy Alliance (ami valójában lehet, hogy csak egy 4,5 fős kisebbség – fél, mert Omar mindenhol ott van), az egyik ötös csupa fiúból állt, a másik meg a lányokból és Jonathan-ből. Abból a Jonathan-ből, aki valami giga nagyot küzdött Lindsay ellen a hatalmas szélben a védettségért, és sikerrel járt. A nagy kérdés, hogy vajon a lányok összefogtak volna ellen (akár Lindsay nélkül), vagy a Taku Strong kitartott volna? Érdekes lett volna látni, de így másfele ment a sztori.

Először ahelyett, hogy Romeo távozott volna, a megint remekül szervezkedő Omar közbenjárásával (nem fog már sokáig tisztának látszik a többiek szemében) Rocksroy került célpontba, és a jelek szerint végül Mike is beadta a derekát, így ő búcsúzott – ilyenkor mindig szívesen vágják be a részbe azt, amikor a később kiszavazott nyugodt tábori állapotokról és minimális scrambling-ről beszél és közben nem gondol bele abba, hogy talán nem véletlen, hogy nem tapasztal ilyesmit.

A másik ötös tagjai kőkeményen meglepődtek a végeredményen, ami alapból lehet, hogy némi stratégiaváltást idézett volna elő, de Drea-nál elpattant a húr – ugye pont legutóbb hivatkoztam arra, hogy mennyire nyugodt, és tanulságos volt hallani, ahogy kitér arra, hogy nem véletlenül játszik így.

Azokat a részeket mindig szeretem, amik a játékosok karakteréből fakadóan érzelmesre sikerednek (még akkor is, ha esetleg kényelmetlenek – a hatás az hatás), azt meg különösen, amikor olyan nézőpontokat hallok, amik nem magától értetődőek számomra, mert teljesen nyilvánvaló, hogy másképp hatott Drea-ra az előző kiszavazás eredménye, mint mondjuk Tori-ra. Szóval minden egyes plusz látásmód árnyalni tudja azt, hogy mit hogy lát az ember. Nyilván nem a gondolkodásán változtat, hanem inkább csak tágítja annak a kereteit? (Ez tényleg egy olyan szegmens volt, ahol nem tudtam senkit hibáztatni (vajon kinek vagy minek a hibája, hogy nincs “hibás”?:), mindenkinek igaza volt, senkiben nem volt semmi hátsó szándék, de azért az mégiscsak tankönyvszerű példa volt, ahogy Jonathan és Drea az agresszió kapcsán beszélt egymással (de örülök, hogy semmilyen külső Survivor-kommentet nem olvasok, mert tippre vannak olyan monolit szekértáborok, akik mindkettejüket verbálisan megcsépelték) – mondjuk Jonathan esetében a Lindsay-vel való parti beszélgetése is elég “klasszikus” volt:)

Kíváncsi vagyok, hogy a történteknek lesz-e hatása (akár tudatos, akár tudatalatti, ha már ez szóba került) – nagyon nehéz lenne elhinni, hogy ne lenne. Cserébe én nem változtatok a preferenciáimon, ha már múlt héten Lindsay mellett tettem le favoritként a voksomat, akkor a mostani rész csak megerősített ebben, nem csak a challenge, hanem a tribal miatt is. Tudom, hogy van, akiből más érzéseket váltanak ki ezek a részek, de én mindig Lindsay vagyok ilyenkor.

Természetesen ettől még sajnáltam Tori-t, kár érte, és biztos, hogy érdekesebb lett volna látni a kavarásait a képernyőn, de most tényleg nagyon szurkoltam ellene a shot in the dark esetében a személyes preferenciáim miatt. Szoros másodikként egyébként szorítok Omar-nak, valamint Jonathan-nek is, mert az tényleg emberfeletti teljesítmény lenne, ha képes lenne (szó szerint) tűz közelbe jutni úgy, hogy még talán előnyöket sem szerzett – Drea-val ellentétben.

ui: Ejj, milyen kellemes meglepetés volt a két kieső búcsúja. Még akkor is, ha nyilván mindkettőben ott a tüske.

11 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2022. 05. 04. 20:35

42×09 (pótlás múlt csütörtökről)

Nem tudom, mikor jelöltem ezen kívül utoljára Survivor-epizódot a hét csalódásába, de baromi keserű szájízt hagyott maga után ez a rész.
Na de menjünk időrendben:

– Áhá, Romeo ezért szavazott Hai-ra, hogy kicsit paranoiássá tegye -> ééés be is jött :D
– Felmerült a “guys alliance”, érdekes módon Romeo bevétele nélkül, azonban Omar is megvétózta arra gondolván, hogy a top5-ben majd Jonathan meg Mike nehézségű ellenfelekkel kéne küzdenie a védettségért. Valahol jogos.

Amikor megláttam, hogy 5 és fél percnél már immunity challenge-re mennek, felvontam a szemöldököm, de aztán kiderült, hogy dupla védettség mellé dupla tribal és így két kieső is lesz. 4 lány és Jonathan került össze, meg is nyerték a nagyobb rewardot Jonathan miatt, a másik oldalon Hai lett védett. Na és itt beindult a két részre bontott szervezkedés, pedig jobban belegondolva mennyivel érdekesebb lett volna ugyanabban a táborban hagyni szervezkedni a két külön szavazó törzset, nem?

Romeo-Mike-Omar-Hai-Rocksroy ötös:
Sejtettem, hogy Omar az egyértelműnek látszó Romeo-kiszavazást megkavarja a háttérből megint, egyelőre nagyon ügyesen indítja el ezeket a szervezkedéseket. Romeoval megvoltak ketten, Hai a harmadik, aki részéről Mike bevonását már túl veszélyesnek éreztem…. de aztán Rocks 4:1-gyel esett ki, ezek szerint sikerült a tűzoltót is meggyőzni, amit nem hittem volna (amennyire erősködött, hogy akkor szavahihetetlenek lesznek).
(sidenote: A “we should go for rocks” kifejezés itt mennyire kétértelműen is hangozhatott már :D)

Jonathan és a lányok:
Hát itt tényleg érdekes a kérdés (@posztreakció), hogy vajon Jonathanra rámentek-e volna, ha nem ő lenne védett, de ez egyelőre tárgytalan.
Helyette Drea kigolyózása volt a terv, amihez először Jonathan annyira bután állt hozzá, hogy csak na: “Figyi, Maryanne, Dreát rakjuk ki, mert nála idol van, de neki azt mondjuk, hogy rád szavazunk, oké?” -> dehogy oké, tök érthető hogy ennek Maryanne nem örült – ha Drea csak megneszel bármit, akkor ő megy haza. És ezt Lindsay is levezette Jonathannek, de még így se értette meg, pláne hogy azt hozta fel kifogásként, hogy ha Torit bevonják, ő biztos elmondja Dreának… -.-
A másik baromság, amit izomagyunk csinált, hogy megindokolta Dreának, hogy Maryanne-re azért kell szavaznia, mert idolja van. És az meg se fordul a fejedben, hogy ettől Drea gyanút fog, hogy halló, hát neki is?? Nyilván ez is történt… -.-

Tribal #2:
Kellett volna egy ilyen supercut a posztba arról, hogy milyen fejeket vágott Rocks kiesésére a másodikként bejövő ötös, nagyon vicces volt :D
És akkor ezzel le is tudtuk a tribal pozitív részét. :(
Eszembe nem jutott volna, hogy bárki bőrszín miatti indokokat (akár tudatalattiakat) lát bele Rocksroy kiszavazásába, teljesen egyetértek Jonathannel, aki próbálta mentegetni a helyzetet, erre leugatták, hogy ne szóljon bele, meg az nemisúgyvót. Pláne annak fényében nem értem, hogy a másik törzsben majd biztos a muszlim Omar, meg az ázsiai Hai (és Romeo) rasszista indíttatásból szavazza ki Rockst, és nem azért mert kiállhatatlan, vagy jelen esetben ami felmerült, hogy nem irányítható olyan könnyen.
Félreértés ne essék, nem azzal van bajom, hogy társadalmi ügyeket hozunk be a műsorba, hiszen ez mindig is része volt a Survivornek, emlékezzünk a Zeke transgender outing esetre, vagy Touchy Dan, ott teljesen helyénvaló volt ezekről a dolgokról beszélni a törzsi tanácson. De itt most felhozni a semmiből egy ilyen megérzés alapján ezt… jó hogy nem majd az lesz ebből az egészből, hogy átesünk a ló túlsó oldalára, és nem mernek egy színesbőrű játékosra szavazni, nehogy ilyen vádakkal legyenek illetve.
Szóval ezután az egész tribal nevetségessé vált: Drea kijelentette, hogy ő tutira idolozni fog, Maryanne szintúgy, szegény Tori meg ott ül a szélén, és semmit nem tudott csinálni, egy befuccsolt SitD-kísérleten kívül. Az meg szerintem egy “Survivor first”, hogy gyakorlatilag nyíltan mindenki megmondta Torinak, hogy miért szavazna rá inkább Lindsay helyett, és ezzel el is maradt a tényleges szavazás, mindössze Tori ment fel a kockázást megpróbálni. Nem jött össze, bye-bye Tori, hajrá Omar meg Lindsay (utóbbi nagyon diplomatikusan reagálta le a tanácson történt dolgokat, és lehet hogy a játék szempontjából ez a legjobb döntés).

winnie - 2022. 05. 05. 08:35

Enzo: nekik sem az jutott eszükbe, hogy bőrszín miatt van a kiszavazás, és ez nem ázsiai vagy muszlim kérdés, sosem volt az – más a feketék helyzete. itt a reakció a beszédes. a kulcs ott van, amit én is írtam, hogy nem jutott az eszedbe. meg nekem sem. mert miért is jutna? mert nem így gondolkodunk. mert nincs okunk rá. és ez az, amire (szerintem) nem elutasítva vagy felháborodva érdemes reagálni (ugye itt szokás behozni a fehér törékenység témakörét, ami ugye a klasszikus, defenzív reakció, amit jonathan is előadott (mert ő joggal érezte magát sértve, de pont azért, mert csak a saját nézőpontját éli meg), vagy akár mi is), hanem a másik reakcióját megérteni próbálva. erre próbáltam utalni, hogy lehet, hogy kényelmetlen a dolog, de létező a jelenség.

ők (a lányok) pedig, annak ellenére, hogy a világon semmi előzménye nem volt a dolognak, egymástól függetlenül ugyanarra gondoltak. nem azért, mert vádolnak valakit, nem azért, mert bármi előzménye lenne, egyszerűen azért, mert nekik (érthető okokból) ez (jobb szó híján) “kódolva” van a gondolkodásukba. annak az életnek köszönhetően, amit élnek, a társadalomnak köszönhetően, amiben élnek. ez az, amiről az ember nem tehet, de ha két emberben teljesen függetlenül egymástól ez mozdul meg, akkor kiterjeszthető úgy is, hogy még nagyon, nagyon sok emberben ez mozdulna meg. nem a konkrét helyzet, hanem az élet sok terén tapasztalt dolgok miatt.

nehéz ezt körbeírni, én is csak felszínesen próbáltam megérteni idő híján, meg itt különbséget kell tenni a gyűlöleten alapuló rasszizmus (nyilván ilyenről a játékban szó sincs), illetve tudatalatti dolgok, illetve a manapság egyre jobban kiemelésre kerülő rendszerszintű dolgok között. utóbbit (systemic racism) szerintem sokan látják az elmúlt években emlegetni, ez az, ami nem gyűlöleten, hanem max előítéleten vagy még annál is “ártatlanabb”, tudat alatti dolgokon alapul. korábban például a survivor kapcsán is előkerült (ami nyilván nekem új volt, mert nincs okom így gondolkodni, de ha valaki tiszta fejjel ilyesmit lát a játékban, akkor megadtam neki az esélyt, hogy elolvassam az érvelését) – ez az, amit szerintem nem érdemes elhessinteni anélkül, hogy az ember tájékozódna a kérdésben. az, hogy aztán egyetért vagy sem, az más kérdés, és semmilyen módon sem minősíti őt.

(voltak jobb példák, de ami frissen feljött és eszembe jut, az még a 4. évadban volt két fekete játékos, ahogy beszélgetett erről, és ott konkrétan ki is mondták, hogy azzal, hogy beszélgetnek, már gyanakvást keltenek. és valahol itt van az egész gyökere: ha összegyűlik pár fekete játékos, akkor egy külső szemlélő gyanakodni kezd. ha összegyűlik pár fehér, akkor nem kezd gyanakodni – ki tudja, lehet, hogy ez működik nőkkel és férfiakkal:) Hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, nem tudom, de szerintem ez figyelemreméltó és nem elhessinteni való.

winnie - 2022. 05. 05. 08:36

(az, hogy létező a dolog és elég érzékeny téma, az szerintem abból derül ki, hogy milyen reakciók érkeznek a jonathan vs drea történtekre, és ezt anélkül lehet tudni, hogy bármilyen reakciót olvasna az ember. és szerintem ebből lehet következtetéseket levonni, mert a reakciók nem a reagálót minősítik. abban ugyanúgy biztosak lehettünk, hogy nagyon sokan Dreát ostorozzák majd, hogy hogy mert csúnya dolgokat állítani. de abban is biztosak lehettünk, akik (olykor nagyon szélsőségesen) Jonathannak esnek a rész miatt, hogy pontosan, az utolsó centiig úgy reagált, ahogy sokan reagálnának, mondhatni pontosan Drea szavait támasztotta alá (ld. az agressziv sztereotípia és a “De igenis agresszív vagy!”) – ennek kapcsán szerintem a nézőnek azt a kérdést érdemes feltennie, hogy a rész láttán mit gondolt? azt, hogy szinte mindenki Dreát fogja ostorozni, vagy azt, hogy mindkettejüket elég komoly negatív reakció fogja érinteni? Mert szerintem sokakban az előbbi fordult meg, holott szerintem utóbbi sokkal szenvedélyesebb réteget mozgathatott meg.

ezen így mentén szerintem az is beszédes, hogy a magyar nézők nagy, nagy többsége a vitában Jonathan mellé állna. kijelenthetem ezt így biztosan? szerintem igen. és nem azért, mert neki van feltétlenül igaza. elvileg ez a kulcs. és ezzel nem másra mutogatok, mert én sem mondom, hogy Drea mellé állnék, sőt, konkrétan az van bennem, hogy persze, hogy Jonathannak van igaza. és ebben van az az elfogultság, ami a kérdés középpontjában van. meg az érzékenység, amikor az ember kikéri magának, hogy őt megbélyegezzék valami csúnyával.

winnie - 2022. 05. 05. 08:41

szerintem egyébként a téma nagyon érdekes és tanulságos, csak tényleg azt lehet észrevenni, hogy ha terítékre kerül, akkor vannak, akik nem a mondandót “támadják”, hanem azt, aki mondja. tippre lesz olyan, aki elolvasva a kommenteket, azt gondolja, hogy “winnie egy XXXX”, pedig még csak a véleményemet sem írtam le, mert magam sem tudom, hogy mit gondoljak. csak az biztos, hogy rám is hatott, mint rád – csak másképp, nem teljesen negatívan, hanem felkavaró módon, ami összességében sokkal inkább a pozitív irányba tolta el számomra a részt. nem azért, amit sugalltak, ahogy sugallták, hanem azért, mert előjöttek az érzelmek, és nagyon érdekes volt látni az emberek különféle reakcióit. és azt is, hogy amit látok, az tényleg kényelmetlenül érint.

ezért is nehéz beszélni a témáról, mert sokan az első reakció után a másik oldal érveivel már nem is foglalkoznak. pedig ez nem “neki igaza van, neki meg nincs igaza” kérdés szerintem. Ennek megfelelően az egész nem meggyőzésről vagy térítésről szól, inkább horizont tágításáról.

asdbsd - 2022. 05. 05. 22:19

En nagyon csalodott voltam, hogy nem volt szavazas. Szerintem az a jatek lenyege, hogy mindegy ki mit mond es mit csinal tribal kozben vagy elotte, a titkos szavazas dont es kesz. Szerintem ebbol az egybol nem kene engedni, akkor sem ha nagyon illik a narrativahoz.

Thomas - 2022. 05. 06. 17:10

A rész, amikor elkezdtem a Survovort tekergetni, jegyezzük fel. Számomra ez minősíthetetlen volt, és nem azért mert egyikkel vagy másikkal értek egyet, egyszerűen csak azért, mert ez az egész nem érdekel, nem az én ügyem, és ez nem egy szórakoztató műsorba, egy játékba való! És mindez a “legalább 50% nemfehér” casting miatt, amiből abban a percben tudtam, hogy semmi jó nem fog kisülni. Mondanám, hogy itt most akkor abba is hagyom a Survivort és a Big Brothert is, csak az a probléma, hogy nézős realityk nem nőnek ki a semmiből ezek helyett a 15-20 éve futó veteránok helyett, nem fogom tudni majd helyette a Beyond the Edge-et nézni, mert feltehetőleg nem is lesz 2. évadja (meg a celebek amúgy sem mozgattak meg), ahogy pl. a The Glass House-nak sem lett anno.

És most tényleg nem azért vagyok kiakadva, mert valakit igazságtalanság ért, még csak nem is azért, hogy a kedvencemnek így kellett kiesnie. Mert azért arra számítottam, hogy Drea elveszi Maryanne idolját és kiejti vele, akit akar (nyilván Torit), tökre benne volt, ha van esze, ebben a szituban valamit fel kell használni az előnyei közül. Ha úgyis mindenki tudott a saját idoljáról, akkor elfogadom, hogy azt több értelme volt használni, és majd a lopást később megejti, de ahogy lezajlott az egész, egyáltalán, hogy ezt így adásba küldik, azzal kinyírták a Survivort, mint játékot. Megtehették volna, hogy az egészet kivágják, és akkor kezdjük onnan, hogy ki akar idolozni és szavazzunk és akkor nincs a keserű szájíz. Sőt, továbbmegyek, az egyetlen megoldás arra, hogy újra a játéké legyen a főszerep egy játékban, az lenne, hogy a páratlan évadban csak fehérek, a párosakban meg feketék szerepelnek! De ilyen úgysem lesz, mert láthatóan Jeffék élvezik ezt a faji alapú drámázást, még inkább rá is játszanak.

Winnie, természetesen azt is megértem, amit leírtál, elfogadom, hogy másnak ez fontos, és teljesen másképp éli meg, de az én nézőpontomból Magyarországról ez egy teljesen bagatell dolgon történő problémázás volt, ami egy hírműsorba illene, nem egy játékba. Üljenek össze, beszéljék meg a sérelmeiket, de az már egy másik műsor. Á, mindegy, nem is tudok mit mondani, már jó pár éve csalódás nekem a Suvivor, ez a húzás volt a cseresznye a tetejére. Szóval nem is arra haragszom igazán, akinek ez meg az rosszul esik, és így reagál, hanem inkább a műsor készítőire, hogy ennek az egésznek teret adnak. Meg kellene tartani ezt játék szintjén, nem nekik kellene az emberek gondolkodását megreformálni.

Josh - 2022. 05. 07. 09:31

Ez a realityk lényege. Most valódiak voltak. A Survivor korábban volt, hogy mesterségesen is próbált bizonyos dolgokat elősegíteni, de ez most teljesen organikus volt. A készítőknek biztos, hogy nem érdeke nézők elidegenítése. A társadalmi párbeszéd más, de itt pontosan tudták, hogy ez polarizál. De az mindennél többet elmond az elhangzottak fontosságáról, hogy vannak, akik zokon veszik a dolgokat. Mármint ezt ne úgy értsétek, hogy felháborítja őket vagy kikérik maguknak, hanem az is idetartozik, hogy untatja őket. Egyszer eljutunk arra a pontra, hogy ez nem lesz téma, de addig másképp nem lehet eljutni, csak úgy, hogy beszélünk. Lehet, hogy a nézőnek jobb érzés, ha nem hall ilyesmiről, de egy biztos, az nem megoldás, hogy elhallgattatunk, kivágunk, direkt megszorításokat alkalmazunk, nem beszélünk róla csak azért, mert kényes egy téma. Van, aki nem olvas háborús híreket, mert az jobb neki. Van, aki nem foglalkozik azzal, hogy milyen aszteroidák indulnak el a bolygó felé, mert a tudatlanság áldás, és a franc akar szorongani tök feleslegesen. És van, aki mások problémájáról nem akar hallani addig, amíg őt nem érintik. És nem mondom, hogy nem értem meg, gondolom, ugyanez lenne a reakció, ha a harmadik világbeli országok éhezése lenne téma sok helyen, vagy mondjuk a klímaváltozás, de akkor sem értek egyet azzal, hogy a kényes, de embereket érintő problémákat be kéne zárni egy dobozba (a híradóba), ahol csak azok férhetnek hozzá, akik hozzá akarnak férni.

Egyébként meg egyetértek asdbsd-vel. A szavazás elhagyása ostobaság volt.

winnie - 2022. 05. 07. 10:09

bár ők még nem látták a 41. évadot, az legalább pozitív, hogy az aggodalmam, hogy “jaj, félünk, mit gondolnak majd arról, hogy így szavazunk” nem volt valós (lehet, hogy majd most), ami mutatja, hogy ebben semmi célzottan tudatos nincs, az pedig, hogy mi fér bele a sokszor használt “unconscious bias” kategóriába, pont azért fejthető meg nehezen, mert nem tudatos. az ember szeret az ellen harcolni, hogy benne nincs semmi efféle, hogy a döntéseit tudatosan hozza, de a franc tudja, hogy mit mi vált ki.

más.

én összességében továbbra is azon vagyok, hogy azok nagyon jó epizódok tudnak lenni, ha bizonyos témák felmerülnek, szóval ha nálam nem volt annyira jó a rész, akkor nem a beszélgetés része húzta le. én tényleg oda vagyok azért, amikor az emberből kendőzetlenül buknak ki a gondolatok, a nyers érzelmek, miután minden taktikai réteg lebomlik, ami másféle viselkedésre késztette őket. szerintem ezek a részek nagyon erősek a realitykben, hiszen azok nagyon sokszor szólnak fake viselkedésről, kamera játékról, vagy taktikáról. és itt tényleg lehet említeni Zeke esetét, az összebújós gate-et vagy Dawn fogait is. ezek nagy része mind emberi dolog, és nem hiszem, hogy mást érdemes idekeverni.

Enzo - 2022. 05. 07. 15:02

@winnie:
Én értem, hogy Drea egyszerűen ezt érezte, és mi nem tudunk a feketék fejével gondolkodni, csak én meg azt éreztem, hogy teljesen indokolatlanul, bármiféle tényleges kiváltó ok nélkül képződött itt egy olyan szituáció, amitől mindenki szarul érezte magát:
– Drea és Maryanne szarul érezte magát, mert unconscious bias
– Jonathan (és akár Lindsay), mert azt érezhették, hogy valamiféle akaratlan rasszizmussal vádolják őket
– Tori is szarul érezte magát, mert szerencsétlennek még csak az se adatott meg, hogy egy rendes szavazás részeként essen ki, hanem ilyen megalázóan kellett távoznia “jobb híján”
– és végezetül a néző is szarul érezte magát, mert egy keserű szájízű és kicsit nevetséges epizódot kapott az egyébként egészen élvezetes szezonban
(Jeffet nem tudom, hogy hogy érezhette magát :D)
Rám egy felkavaró és kényelmetlen jelenet összességében negatívan hat, elvégre ezek negatív jelzők, szerintem ez a természetes. Sőt szerintem még aki mondjuk totálisan egyetért Dreával, az se érezhette magát különösebben jól vagy pozitívan az egészet látva, maximum feltüzelten.

Én azért nem állítanám párhuzamba ezt a Zeke vagy a Dan/Kelley üggyel, mert ott mindkettőnél volt egy kiváltó ok (szóban vagy tettben), amivel elkerülhetetlenül be kellett hozni az adott társadalmi issue-t a műsorba. Ez a mostani meg kicsit nekem olyan szitu, mint amikor a feleség azt álmodja, hogy a férje megcsalja, és ezért lecseszi (jó, nem teljesen jó az analógia, de ez jutott eszembe).
Persze az jó kérdés, hogy az unconscious bias-t hogy lehetne máshogy felhozni, ha egyszer azért tudatalatti, mert nincs konkrét kiváltó oka, erre én se tudom a jó választ.
(Dawn protkója, jézusom, tényleg, olyan is volt!)

(Side note: vajon Maryanne-nek is tényleg magától eszébe jutott volna ugyanez, vagy csak rákontrázott Drea véleményére? Ha mondta hogy igen, akkor oké, de nem akarom harmadszor is visszanézni a szegmenst.)

Az “összegyűlik pár fekete játékos” témához:
szerintem ez nőkkel/férfiakkal egyértelműen működik (lásd: hányszor volt emlegetve girls/guys alliance), feketékkel is (talán a múlt évadban mintha lett is volna ilyen törekvés), fehérekkel viszont szerintem azért nem, mert ki lenne olyan hülye, hogy “white alliance”-t kezd szervezni? Hát úristen, rasszizmus, felsőbbrendűség, minden.

@Thomas:
Kivágni se biztos hogy jó döntés lett volna, mert akkor meg (némileg jogosan) megkapják a készítők azt, hogy eltussolnak egy ilyen fontos témát. A szegregált évadokat meg sztem te se gondoltad komolyan :D

Thomas - 2022. 05. 11. 03:01

Josh jól leírta:
“Van, aki nem olvas háborús híreket, mert az jobb neki. Van, aki nem foglalkozik azzal, hogy milyen aszteroidák indulnak el a bolygó felé, mert a tudatlanság áldás, és a franc akar szorongani tök feleslegesen. És van, aki mások problémájáról nem akar hallani addig, amíg őt nem érintik.”

De azért nálam nem arról van szó, hogy azért nem olvasok háborús híreket, meg azért nem akarok mások problémájáról hallani, mert a tudatlanság áldás, hanem azért, mert ami eljut hozzám információ, az bőven elég számomra, így csak azzal foglalkozom külön, amiről többet szeretnék tudni. De mivel véges az időm, és arra sincs, ami sokkal jobban érdekelne, nem szeretnék egy szórakoztató műsorban 10 perceket eltölteni a feketék faji problémázásával. Mindennek megvan a maga helye, és nem szeretem, ha valamit le akarnak nyomni erőszakkal a torkomon, én nem erre fizettem be, amikor a Survivort elkezdtem nézni 15-20 éve.

Igazából nálam a Big Brother 23 verte ki a biztosítékot, azelőtt sokkal toleránsabb voltam ezzel az egész problémakörrel szemben. De aki azt végigszenvedte valahogy (egy idő után kénytelen voltam ott is áttérni a tekergetésre, mert már nem bírtam), az szerintem bőven többet megtudott a dologról, mint amit valaha is szeretett volna. És ezután már akárhányszor előjön egy realityben (kb. mindegyikben), érzem, hogy azonnal felmegy a pumpa, mert nem szeretném századszor is végighallgatni ugyanazt a (számomra) unalmas drámát más emberektől, ami elhiszem, hogy nekik fontos, de én hiába tudok róla, meg értem meg, sosem fogom átérezni, annyira más a hátterem. És csak elrontja a játékot.

Ott a pont Enzónál, mindenki szarul érezte magát Jeffet kivéve, aki szerintem nagyon élvezi ezeket a beszélgetéseket. Torit pedig megalázó helyzetbe hozták ezzel az dupla idolozással, meg a szavazás kihagyásával.

Azt meg biztos írtam többször is, hogy eleve nem szeretem a tribalokat. Persze a kiszavazás a játék része, de a beszélgetés aránytalanul sok időt kap ahhoz képest, amennyi információ elhangzik (a legtöbbször semennyi). Engem már eleve ez untat, ahogy nagy általánosságban beszélnek a dolgokról, gondosan ügyelve arra, hogy semmit se mondjanak, maximum homályos utalásokat téve. Szerintem 1-2 kérdést bőven elég lenne bevágni, vagy esetleg akkor többet, ha valaki elszólja magát és van valami érdekes reakció, vagy akármi, ami a játék szempontjából számít. A többi nekem csak időhúzás, amiért cserébe (mintha hosszabbá is vált volna az idők folyamán) folyamatosan kerülnek ki azok az apróságok, amiktől Survivor a Survivor (tree mail, reward challenge-ek, kiesettek búcsúztatása, tükör és mérleg, maga az egész túlélés aspektus… stb). De egy ilyen beszélgetésre meg persze van 10 perc, vagy mennyi.

“Kivágni se biztos hogy jó döntés lett volna, mert akkor meg (némileg jogosan) megkapják a készítők azt, hogy eltussolnak egy ilyen fontos témát. A szegregált évadokat meg sztem te se gondoltad komolyan :D”

Hát igen, de kitől kapnák meg, ha senki sem tudná, hogy mit “tussoltak el”?:) Persze szoktak lenni hírek, hogy mi maradt ki az adásból, de nem hiszem, hogy sokan foglalkoznának azzal. Inkább akkor az a kérdés, hogy mivel lett volna alátámasztva, hogy miért idoloznak ketten is. Szóval nem jó ez sehogy nyilván, de én akkor is amellett állok, hogy a játékosokra rá kéne szólni, ha nagyon elkalandoznak a témától, a játékkal foglalkozzanak inkább. A szegregált évadokat csak a saját lelki békém miatt írtam, hogy megszűnjön ez az egész dráma, de nyilván pont hogy nem ez a cél (lásd a százalékos castingot, ami indukálja).

ciru - 2022. 05. 13. 20:43

És akkor az előző évad black alliance mi volt, ha nem nettó rasszizmus? És az nem unconscious volt…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz