login |

Pilot-mustra: How We Roll – 1×01

2022. 05. 04. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2021/22, kritika, pilot-mustra,

Mivel mindig mindenről ugyanaz jut eszembe, ezért szerintem ezt már írtam, de a PeakTv arról ismerszik meg, hogy míg korábban egy országos újonc sorozatról a premiert követő héten két pilotkritikát is írtunk, manapság az is előfordul, hogy hónapokig nincs írás róla. Ősszel is iszonyatosan elmaradtam a kritikáimmal, és tavasszal követtem ezt a sormintát némelyik szériával. És nem azért, mert pontosan tudom, hogy itthon a jelenlegi kínálat mellett minimális lesz a nézőtábora, hiszen szeretek versenyt űzni abból, hogy olyasmiről írok, amit nem sokan fognak követni.

Oké, ez nyilván nem igaz, de emlékszem még arra az időre, amikor egy országos, többkamerás komédia indulása esemény volt, még egy olyané is, mint mondjuk 2007-ben a Welcome To The Captain (vicces ez a link, mert olyan, mint egy horrorfilmben a jump scare, ha ráklikkel valaki, akkor már csak egy hangeffekt kéne mellé). És ennél a CBS-szitkomnál elég klasszikus a felállás és ismerősek a szereplők ahhoz, hogy az ember szemügyre vegye, hogy mi is ez.

HOW WE ROLL – 1×01 – 4/10

Nincs itt semmi látnivaló? Lassan a testtel, ez csak a saját többkamerás skálám, nyilván egy átlagnéző ezt a bowlingos családi komédiát teljesen elfogadhatónak találná (hát még egy szitkomkedvelő!), hiszen nincs benne semmi vállalhatatlan, szimpatikus emberekkel van tele (még akkor is, ha némelyik olykor fortyog) és teljesen pozitív. Oké, mondjuk itthon pont a főszereplő Pete Holmes-t lesz nehezebb eladni, de egy Chi McBride vagy Katie Loewes kellemes látvány a drámázások után ebben a műfajban.

Szóval a komédia családi és bowlingos, mint olyan saját élményekre épül. A főhőse épp elveszti az állását, és (a felesége jóváhagyásával, sőt, kezdeti húzódozása után aktív bátorítása mellett) úgy dönt, hogy ad egy esélyt (értsd: hat hónapot) annak, hogy profi bowlingos váljon belőle, hiszen már jó ideje nyaggatja emiatt az edzője. És a döntés jónak bizonyul, elkezd eredményeket elérni, de a csúcsig nyilván hosszú út vezet.

Valahogy így kell beöltöztetni egy szimpla családi komédiát, hogy eladható legyen? Érdekes ez a dolog, mert egyrészt az csak a stúdióknak szokott pluszt jelenteni, ha egy sorozatkészítő személyesen érintett a témában (minket ugyanis hidegen hagy, hogy kitalálják-e a sztorikat, vagy azok saját tapasztalatra építenek), másrészt pedig hiába van egy plusz témája a How We Roll-nak, mintha ez leszűkítené a lehetőségeket, ráadásul véges érzetet is sugároz magából.

Arra gondolok, hogy a történet így igazából a családi fészek mellett szinte végig a bowling pályán játszódik (így lesz félig munkahelyi?), ahol csak nem lehet túl sok történetet elmesélni (oké, a feleség munkahelye is bejön a képbe egy csavarral), másrészt magát a bowling aspektust sem tudom igazán elképzelni, hogy milyen lesz, hiszen a feltörekvő sportolós sztorik után idővel elér a főhős egy magasabb szintre, ahonnan már nincs sok előre jutási lehetőség, és ez némi repetitivitást sugall nekem.

Persze nyilván csak az én fantáziám nem elég hozzá, azonban jó eséllyel nem is nagyon fogom megtudni, hogy mire futtatják ki. Az a pár mosolygás és sokkal több kiszámíthatóság nekem sajnos nem volt elég, a bowling pedig sosem érdekelt komolyabban, bár nyilván nem ezen fog múlni, hogy ki érdeklődik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz