login |

Pilot-mustra: Shining Girls – 1×01

2022. 05. 05. 21:30 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az Apple TV+ múlt heti premierjéből, a Tündöklő lányokból (itthon is megjelent könyv adaptációjáról van szó) kivételesen nem néztem meg a premier napján kiadott összes részt, mert… (ELLENTMONDÁS!) annyira beszippantott az első rész, és annyira csak kapkodtam a fejem WTF-ügyben, hogy úgy gondoltam, érdemes lesz bevárnom pár további epizódot is, hogy megmaradjanak benne az összefüggésel. Főleg, hogy akkor majd újra megnézhetem a pilotot is, ami piszkosul bejött.

Ahogy Twitteren is írtam az, amiért annyira bejött ez a kezdés, lehet, hogy sokakat pont el fog taszítani a sorozattól. A Shining Girls-nek ugyanis elég magas a belépési küszöbe, nem nagyon fogja a néző kezét, az elején marhára nem lehet érteni, hogy mi miért és hogyan történik, és csak szép lassan kezd el összeállni a kép, ami a 3. részre talán már teljes lesz, de a pilot végére még nagyon töredezett. Azonban engem teljesen feldob, hogy nem értem, hogy mi van, hogy sokasodnak a kérdőjelek, és hogy tele van WTF-okkal. Mások viszont pont ezért lehet, hogy hamar el fogják engedni – mert tele van furcsaságokkal.

SHINING GIRLS – 1×01 – 8/10

A legrosszabb az egészben, hogy teljesen esélytelen írni a lényegről. Nem csak azért, mert egy aspektusa elég komoly spoiler, hanem mert egy rész után nem is biztos benne az ember abban, hogy mi történik (nem szoktam előzetest nézni, leírást olvasni, szeretek mindent magamnak felfedezni, szóval azok lehet, hogy valamennyire irányt mutatnak), szóval lehet, hogy hülyeséget mondanék, de annyi talán belefér, hogy egy sorozatgyilkosos sztoriról van szó, aminek van egy “scifis” aspektusa. Akinek persze ennyi nem elég, az olvashat tovább.

Egy elég creepy jelenettel indítunk valamikor a 60-as években, amikor creepy Jamie Bell megkörnyékez egy kislányt, ami végül szerencsére csak egy ajándék átadásával fejeződik be, de ha idegen felnőttről van szó, ez sem biztos, hogy szerencsés dolog. A lényeg, hogy nem tudjuk, mi van. Ezután a 90-es években ugrunk, amikor látjuk, hogy egy nő erősen jegyzetel az ágyán, a körülötte lévő dolgokat írja fel, például azt, hogy van egy cicája (akinek a nyakörvéről nézi le a nevét). A lényeg, hogy nem tudjuk mi van. (De azért lett egy egészséges Memento-s hangulatom!)

Utána kiderül, hogy az Elisabeth Moss által alakított hősünk, Kirby Chicago-ban él az anyjával és egy napilapnál dolgozik az irattárban magába forduló szürke kisegérként, akit korábban valami elég komoly trauma ért, aminek elkövetője még mindig szabadlábon van. Az első komolyabb fejvakarás akkor érkezik, amikor Kirby munkája közben le akar ülni korábban már látott asztalához, és meglepetten látja, hogy más ül ott, aki azt mondja, hogy neki mindig is a terem túloldalán lévő asztal volt a helye. A lényeg, hogy nem tudjuk mi van.

Tovább nem is nagyon írnám a sztorit, de elég hamar lesznek még fejvakarások, miközben megismerünk egy újságírót a szerkesztőségből (Wagner Moura), aki valami randa, föld alatti gyilkossághoz száll ki tudósítani, valamint egy csillagvizsgálóban dolgozó tudóst (Philippa Soo), aki fura és ijesztő dolgokat kezd tapasztalni maga körül.

Persze mondanom sem kell, hogy minden összefügg mindennel, események, karakterek és elég hamar formálódni kezd előttünk valami a masszából, amit talán már az elején is ki lehet következtetni, de teljes bizonyossággal nem lehet állítani, azt pedig végképp nem tudni a pilot után, hogy mi az ok és mi az okozat, illetve, hogy mire megy ki a játék – én pedig imádom az efféle sötétben való tapogatózást. (És ezt tényleg azért emelem ki, mert más meg nagyon nincs oda ilyesmiért.)

A sok kérdőjel és a rejtély persze egy dolog, a Shining Girls-nek mellé van egy nagyon erős hangulati eleme. Elég lehúzós a téma, borongós az összkép, nem érdemes sok vidámságra számítani, Moss karaktere pedig bármennyire is próbál valami hétköznapi álcát magára erőltetni, nagyon látszik rajta, hogy valami feszíti, hogy valami bujkál benne, és ennek a feltárása, a pszichológiai vonal is kifejezetten izgalmasnak érződik számomra.

Bármennyire is nem volt fogalmam arról, hogy mi történik a Shining Girls-ben, marhára élveztem az egészet, már ha lehet ilyesmit mondani egy elég komoly és komor témákkal foglalkozó alkotásra. És ez már akkor is maradéktalanul igaz volt, amikor még egy perc hátra volt az 1×01-ből. Aztán jött az utolsó jelenet és… PAFF! Mondanám, hogy azonnal néztem volna a folytatást, de nem mondom, mert nem néztem, pedig ott volt előttem.

12 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2022. 05. 05. 22:50

A premier óta is még csak a pilotig jutottam, abszolut minőségi darab csak eléggé súlyos is (Elisabeth Mosstól amúgy is számítottam rá) , de persze majd folytatom!

Gbs - 2022. 05. 05. 23:08

Erdekes a story, minosegi szineszi jatek, de vmi elkepesztoen nyomaszto..

mSO - 2022. 05. 05. 23:29

A regény elvileg nagyon felkavaró, durva érzelmileg nyomasztó – ezek szerint ez a hangulat megjelenik a sorozatban is. Esélyes, hogy sikersorozat lesz, mint a Gesztenyeember.

doodle - 2022. 05. 06. 19:57

Wagner Moura mennyit valtozott a Narcos ota..Bar szerintem ez az igazi kulseje es csak az Escobaros szerepert szedett fel egy kis sulyt. ;)

Pipacs - 2022. 05. 07. 12:58

Nem is akartam folytatni a pilot után. Idegesített hogy mennyire se füle se farka. A harmadik rész környékén kezdett összeállni a kép, egy-két dolog a helyére került. Úgyhogy várom a jövő heti (5.) részt…:))
SPOILER:
Szerintetek a rádium lesz a kulcsa az “ugrásoknak”? Mármint hogy azzal magyarázzák a pasi “képességeit”? Egyelőre ez a megfejtésem, 4 rész után…

rvtull - 2022. 05. 20. 10:52

5. rész után nekem még mindig elég WTF érzésem van, de nagyon behúzott.
csodálkozom is, hogy nincs itt egyelőre több komment :D
hangulatos és erős az atmoszféra, maga a rejtély meg szerintem szépen kezd kibonatkozni és pont fenntartja az érdekődést.
abban érzek néha kis ellentmondást, hogy Kirby körül változnak ugye a dolgok elég sűrűn és ezt más nem érzékeli (ez ok), viszont sokszor olyan dolgok változnak, amik korábban ráhatással voltak későbbi dolgok kimenetelére (gondolok itt pl a gyufásdoboz-kocsma kombóra) és efelett elsiklik mindenk ki – de annak örültem, hogy SPOILER: az autó változásnál végre kifejtette, hogy ő hogy éli meg és volt vonatkozása a másik autónak is korábbról

ArpHalliwell - 2022. 05. 24. 15:09

6. rész de jó volt, csak azt nem értem még mindig miért is kezdte Harper a gyilkolászást.
Kirby meg talán Klara-ra emlékezteti, kapcsolódási pont, és ha jól értelmezem, többször nem ment vissza Klara-ért, ezért ült egyedül a pultnál, és ezért változott a fülbevaló sztorija is.

El Diablo - 2022. 06. 08. 10:35

“…Moss karaktere pedig bármennyire is próbál valami hétköznapi álcát magára erőltetni, nagyon látszik rajta, hogy valami feszíti, hogy valami bujkál benne…” és ezt Moss annyira jól tudja eljátszani, hogy leesik a fejem, elképesztő ez a színésznő, eddig is az volt, de ez után meg már szavak nincsenek rá mennyire jó.

Divide - 2022. 06. 08. 11:10

SPOILER, ha nem láttad végig, ne olvasd el

Újabb lufi sorozat, NULLA kérdésre kaptunk választ a végén, hányok már tőle, mikor széttrollkodják a nézőket azzal, hogy felvezetnek egy-két-huszonhét rejtélyt, aztán a végén egyszerűen lesöprik őket az asztalról. Miért kezdett sorozatgyilkolni a fickó? Miért éppen ezeket a nőket? Miért a rádium? Miért hagyott tárgyakat az áldozatokban? Mi az elvarázsolt ház sztorija? Válaszok: 1. csak, biztos megsértődött 2. mert miért ne? 3. mert éppen az volt a keze ügyében 4. biztos jó ötletnek találta 5. kit érdekel, odanőtt az erdőbe, azt’ kész.

Fantasztikus időtöltés volt…

wisteria - 2022. 06. 12. 14:17

@Divide: Kb ugyanezek a kérdéseim lennének, plusz még kismillió.
Nagy elvárásokkal kezdtem a sorozatnak, de a csalódás lett csak nagy a végére. :( Mondjuk ahogy jöttek az új részek, már annyira csavarták szana-szét a történetet, hogy sejtettem nem lesz itt szinte semmi megmagyarázva. És sajnos igazam lett. Sajnálom ezt a jó pár órát, amit elpazaroltam rá.

karit - 2022. 06. 16. 01:54

A legvége kissé összecsapottnak érződött: mint amikor egy kényelmes tempójú forgatás vége felé érkezik a kasza híre, és a szezonzáró cliff helyett kénytelenek pár sebtében összerakott beállítással lezárni a sztorit – ami ettől még nagyon rendben volt.
És végül is, ha már az eleje afféle belecsapás volt a lecsóba, a végét se muszáj Tarr Bélásra nyújtani.

(Azt meg 12 év + két hete megtanultam, hogy ezt a zsánert nem a dokumentarista válaszok miatt jó nézni.)
8/10 simán.

dzsoker76 - 2022. 06. 26. 13:18

Kicsit kár,hogy a vége felé elment

SPOILER:

időutazós popcorn irányba,és nem maradt meg a kezdeti komoly krimiszálnál,de még így is élvezhetőbb volt sok sorozatnál.
Nem tudom,hogy az eredeti alapanyag is ezzel a megoldással élt-e,nem olvastam.
A srác tetteire a magyarázat félig-meddig az utolsó részben hangzik el,hogy mindig is ilyen volt a természete,hiszen az apácák sem akarták befogadni,pedig ők mindenkit befogadnak.Valószínűleg a közeg,ahol felnőtt az tehette őt olyanná.
Igen,a házra nem volt teljes magyarázat,hogy az Ulrich Thomsen által alakított tudós(?),hogy hozta létre.Talán majd egy esetleges 2. évad választ ad rá.
A rádium leginkább csak Juliánál játszott szerepet,ahogy láttam,mivel azáltal ott maradt a nyoma az ágyon,mintha mindig lenne valaki a gyilkos mellett,nem lenne barátnő nélkül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz