login |

Sanditon: kezdett a 2. évad – írta speranza

2022. 05. 05. 15:50 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– I believe you met your husband here last summer, Lady Babington. Have you any advise for one hoping to find a good match of her own?
– Disdain his every world. If he persists, marry him.

Picit csalok, mert az évad időközben már be is fejeződött, de tudom, sokan lemaradtak róla, és számos hátráltató tényező miatt én is csak a napokban tudtam elkezdeni megnézni. A csúszásért elnézést kérek, cserébe viszont külön fogok írni a fináléról is. 

Nos, hol is kezdjem? 

Azt hiszem, nem csak a magam nevében mondhatom, hogy sokunk vágya vált valóra, amikor kiderült, hogy a kaszáltnak elkönyvelt sorozatot felélesztették, sőt, rögtön két további szezonra kapott berendelést a PBS-től. Az üröm az örömben, hogy Theo James sajnos kiszállt a projektből és azt, hogy ez a lépés végérvényes volt, már az első percekben egyértelművé tették, hiszen az első rész Sidney Parker halálával és temetésével indul, Antigua szigetén. 

Miss Lambe, a gyámja halála után sorra kosarazza ki a hozományvadász kérőket, és ez nagyon aggasztja a Parker házaspárt. Segítségül ismét elhívják hát az összetört szívű Charlotte-ot, hátha egy barátnő közelsége jó hatással lesz a nehezen kezelhető lányra. Ő azonban nem érkezik egyedül, ezúttal vele tart az egyik cserfes húga, Alison (Rosie Graham) is. 

Sanditon már nem ugyanaz a hely, amit Charlotte kilenc hónappal korábban maga mögött hagyott, mert a befolyásos pártfogóknak köszönhetően az üdülőváros benépesült. Ezzel együtt számos új szereplővel gazdagodott a sorozat, néhány korábbról ismert arctól pedig pár sorban búcsút vettek.

Mielőtt továbbhaladnék, meg kell állnom egy pillanatra, hogy Andrew Davies és csapata munkáját méltassam. Látatlanul is biztosra vettem, hogy az egyik legfontosabb szereplő távozása után is lesznek ötleteik, hogyan lehetne izgalmassá tenni a folytatást. Nem csalódtam, már az első percekben felvezettek több érdekes, jó kiállású úriembert is Sidney pótlására, de az igazi nagyágyút – aki vélhetően főszereplőnk méltó párja lesz majd idővel – egy kicsit későbbre tartogatták. 

Az újonnan bemutatott karakterek, valamint a cselekményvezetés is hű a legkedveltebb kosztümös sorozatok szelleméhez, és sok az ismerős panel. Mégis egyfajta frissesség és könnyedség árad az egészből, de pont ezért szeretjük annyira azokat a szériákat, amikhez Davies-nek köze volt. Magától értetődő természetességgel ötvözi mindazt, amit szerettünk az S1-ben, a figyelemfelkeltő, új egyéniségekkel és cselekményszálakkal. 

A történet középpontjában továbbra is a szerelem és a családi boldogság keresése áll, mindkét család, és Parkerék vendégei életében is. Egyedül Charlotte az, aki mély gyászában nem hajlandó részt venni a férj utáni hajszában. Szilárd elhatározása, hogy a saját lábára áll, ezért nevelőnői állást vállal Alexander Colbourne (Ben Lloyd-Hughes) rideg otthonában. (Aki engem az első benyomások alapján a Jane Eyre Mr. Rochester-jére emlékeztet.)  

Lehet, hogy ő lesz az, aki végül elrabolja majd hősnőnk szívét? Vagy netán a fess Lennox ezredes, (Tom Weston-Jones) aki a regimentjével Sanditon határában verte fel a sátrait? Esetleg Charles Lockhartnak (Alexander Wlahos), a bohém festőnek sikerül megtalálnia az utat Charlotte lelkéhez? Ebben a pillanatban még én sem tudom, de a készítők gondoskodtak arról, hogy a mellékszereplők további sorsa legalább annyi fejtörést okozzon a nézőnek, mint a főszereplőnké. Visszatért ugyanis a városba a Denham család egyik fekete báránya, a tékozló Edward, és Esther élete sem felhőtlen Lord Babington feleségeként.

A legérzékenyebb, legmegindítóbb alakítást egyébként ezúttal is Esthertől, azaz jobban mondva az őt megszemélyesítő Charlotte Spencertől láttam, de az előző évadból kedvencem maradt a Lady Denham-et alakító Anne Reid is.

Elöljáróban elég is ennyi, a lényeg, hogy a Sanditon még mindig remek szórakozás a műfaj kedvelőinek. Az első epizód alapján nagyjából egy 7,5/10-es évadra számítok, és hamarosan jelentkezek a finálét értékelő szösszenetemmel.

8 hozzászólás Ne habozz!

Nina - 2022. 05. 05. 17:30

Pár részt néztem meg, de rendkívül idegesítő volt… Unalmas és semmit nem érintett meg bennem. Hozzáteszem, az első évad sem nagyon, de azt végignéztem. Ezt kaszáltam.

Wanheda - 2022. 05. 05. 18:24

Ezek szerint van, aki végignézte az első évadot. :-) Én nem tudtam, borzasztóan unalmas volt, pedig nagyon akartam …

Florabell - 2022. 05. 05. 21:02

Nekem nagyon tetszett, szerintem még a Bridgertonnál is jobb volt. Az viszont kár, hogy még mindig nem kapott rendes lezárást Charlotte románca.

Alice - 2022. 05. 11. 18:28

Óriási kedvencem az 1. évad, az utóbbi évek legjobb kosztümösének tartom, rendkívül jól megírt sztori és az eddig sosem látott tengerparti helyszín nagyon feldobta. Nekem cseppet sem unalmas, szvsz 100x pörgősebb/merészebb a műfajban megszokottnál. Máshol is írtam már, az évad végét utáltam több okból, de ettől még százszor újranézem, hiszen a többi 95% szuper.

A 2. évad: Daráltam. Az 1. évadnak nem ér nyomába, de örök hála, h újra összeszedték a stábot, megérte! Összességében tetszik a történet, volt sok áthallás a Büszkeség és Balítéletből is, amikor megszállták őket a “tisztek”. Ámde a telenovellás melodrámából visszavettem volna, szerintem nem méltó hozzájuk, annyira olcsó húzások is voltak. Pár ismétlődő történés kioltotta egymást sajna, amikor ugyanabba a gödörbe estek páran, amibe korábban ugyanők vagy mások.

A színészek ismét nagyon jók és jó látni ennyi nem fekete-fehér karaktert! A fél gárdát fel lehetne sorolni, de talán a legemlékezetesebb Allison, Augusta karaktere a volt számomra most, utóbbit remélem, látjuk még.

Az nem lepett meg, h nem zárták le, csak nem hittem volna, hogy ezekkel a szereplőkkel lépik meg a cliffhangereket.

Alice - 2022. 05. 11. 18:48

A lényeg lemaradt: Köszi az ajánlót! Az utolsó előtt kép jelenetén amúgy szétröhögtem magamat, annyira jó hanghatások voltak :)

dorgo - 2022. 05. 11. 22:54

Az első évadnak is voltak hibái mégis jobban szerettem, mint ezt a második évadot. (hozzá teszem, lehet nem hulla fáradtan kellett volna ledarálni :)) Majd ha lesz hozzá magyar felirat, akkor egy pihentebb pillanatomban valószínűleg újra nézem.
Én is hálás vagyok, hogy folytatták, a kosztümösök még mindig kedvencek.
Hiányoltam Babingtont, örültem volna egy jó kis szócsatának közte és a felesége között, legalább az utolsó részben. :) Stringer is hiányzott, mindig is úgy képzeltem, hogy Charlotte húgát fogja elvenni.
De végülis jó volt, várjuk Charlotte happy endjét. :)

Zsana - 2022. 05. 25. 16:45

Hol néztétek meg a 2.évadot? Biztos én vagyok a béna, de nem találom sehol :)

Divide - 2022. 06. 01. 17:52

Zsana: féllegális forrásból. ;)
Jó kis limonádé volt ez, egy kis Jane Eyre, egy kis Büszkeség és balítélet, teljesen kiváló agyradír, de a “CGI” valami iszonyatosan gagyi, és az a zárás, csak azt tudnám feledni, hát az mekkora baromság volt már. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz