login |

Pilot: Star Trek: Strange New Worlds

2022. 05. 06. 20:50 - Írta: human

123 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mivel a cél az, hogy az év összes hetén legyen Star Trek-epizód, így természetesen már itt a következő széria, amit kifőztek a Paramount+-ra. Elvileg kalandosabb, felfedezősebb szériát ígérnek Pike kapitány vezetésével, amiből a pilotban…

A történet, ha jól értem, a Star Trek Discovery után játszódik, ahol Pike kapitány olyasmit látott, ami teljesen megrázta a személyiségét. Ezt jól az emlékezetünkbe döngölik folyamatosan, hogy a kőék egyszerűségű első ügyének megoldásában szerepe legyen. És ezzel fel is dolgozzák a traumát? Viszont legalább tényleg nem erőszakkal és minden robbanással oldják fel a konfliktust!

Ha valakit az érdekel, hogy milyen a Discovery 2. évadjának felénél való abbahagyás után ülni a Strange New Worlds elé, az főleg olvasson tovább, de röviden: minden érthető volt. Miért ne lenne? Nyilván nem csak a kőkemény rajongóknak készítik egy IP új iterációját, bár nekik is akad sok finomság benne, hiszen jön Uhura, és ott lesz Kirk is! Meg nyilván sok más is akad, de mondom, a fő történet azért simán érthető.

Ami biztos, a Strange New Worlds is inkább a J.J. Abrams által lefektetett blockbuster világba érkezett, bár tény, hogy valamennyire visszanyúlt a felfedezős alapokhoz, és rögtön az első részben meg is szegte a Prime Di General Order 1-t, hiszen muszáj volt. Na meg Spock-nak nem jutott idő egy remek szerelmi beteljesedésre.

Igazából minden ígéret ellenére számomra olyan ez a Star Trek-sorozat is, mint az összes többi új széria. A pilot minden tényleges mélységet nélkülözött és nyílegyenes volt, a végén ott az előzetes a sok akcióval ami várható, szóval valójában mennek az említett úton, amin a Discovery és a Picard is járt, bár tény, hogy utóbbit csak tippelem, mert azt sajnos nem bírtam 2 résznél tovább. Ha kedveljük az itteni karaktereket, jó pár régi kedvenc feltűnik, akkor pedig tarthatunk is velük a sok képtelenségbe.

Bevallom, nem voltak nagy elvárásaim, és számomra egyáltalán nem szent tehén a Star Trek-brand, elvoltam az Abrams-filmekkel is, szóval magában sorozatként értékelve ez iszonyat lapos volt, inkább munkásemberek keze alól kikerült termék, nem több ennél. Ezt tetézi, hogy annyira sokszor állnak körbe és magyaráznak a nézőnek, hogy esküszöm, úgy éreztem, hülyének néznek. Mármint az vagyok, de valami iszonyat rossz mennyire képtelenek audiovizuálisan bármit bemutatni, hanem a legundinamikusabb (elnézést!) módon a szánkba ráááágják.

Elvileg a felfedezésről szólna a sorozat, de ahhoz a folytatásban egyszerűen több fantázia kéne, és ez alatt a megvalósítást is értem. Ma morgós vagyok, úgyhogy 5/10, de valójában 6-nak lássátok.

123 hozzászólás Ne habozz!

Xylas - 2022. 05. 06. 21:05

Részemről teljes mértékben adta szegény megboldogult fiatalságomból még derengő Star Trek érzést. Nem próbált rögtön felvezetésben valami galaxis méretű problémát, összeesküvést elénk tolni, egy epizódnyi helyzetet dobott fel amit a korai évados Next Generation-os megoldással le is zárt.

Lehet csak engem egyszerű meggyőzni, de egyelőre bemelegítésként sikerült. Egy epizodikus “megyünk egyik helyről a másikra, problémákkal találkozunk, azokat megoldjuk, esetleg moralizálunk kicsit, nem csak lensflare lézerekkel/phaser-ekkel lövöldözünk” sorozatot vártam, azt is kaptam. Jöhet a következő epizód.

winnie - 2022. 05. 06. 21:11

szerintem egy rajongó és egy kalandor másképp fogja megítélni, miképp egy modern rajongó és egy régimotoros is. legalábbis az eddigi pozitív kommentek alapján ezt vélem látni.

Ace - 2022. 05. 06. 21:55

Még nem sikerült megnéznem (kicsit maga alá temetett a munka) ha lesz időm jövőhéten lehet írok róla egy rajongói kritikát is. Ahogy láttam eddig pozitívak a visszajelzések de egy új ST sorozatnál mindíg vegyesek az “érzelemk” ugye.

kpeter - 2022. 05. 06. 22:28

Hát a Picard 2. évadhoz képest ez eddig kb. Shakespear-i remekmű.

polovcev - 2022. 05. 07. 00:25

Nekem is tetszett, mert legalább felderengett benne a régi ST érzés. Lehet átmegy kreténbe, mint a Picard, de remélem legalább egy évadot kihúz.

Adok neki 4-5 epizódot, de nem többet. A kettő másik sorozat sikeresen redukálta a türelmemet.

FP Jones - 2022. 05. 07. 06:49

én nem nagyon néztem egy ST sorozatot se, de ez tetszett. eléggé.

JKJ - 2022. 05. 07. 06:56

5 percet néztem a pilot-ból, de kivárom a későbbi részekre érkező reakciókat. A Discovery és a Picard után nem pazarolok rá időt, ha nem kell…

winnie - 2022. 05. 07. 07:00

Ace: köszi!

Malachi - 2022. 05. 07. 07:55

Átlagos sorozatos szemmel nézve ez egy nagyon jó kis kezdés volt minden szempontból, karakterek látvány, sztori. Anson Mount egyedül elvinné az egészet a vállán, Pike karaktere magasan, messze a legjobb dolog, amit az újkori tévés Star Trek kitermelt magából. De nagy szerencsénkre végre a többiek is rendben vannak. Jó a humor, nincs agyonerőltetve a kötelező PC és társadalomkritika, nem éreztem azt, hogy cipőkanállal erőltették bele – helló Picard, helló Disco. És csak annyira van jelen, amennyire egy Star Trektől elvárható. Az, hogy nincs már az első részben univerzumzabáló fenyegetés az hihetetlenül üdítő, nem is emlèkszem mikor láttam utoljára olyat, hogy egy epizód, egy megoldandó feladat – és le is zárják!

Lesz persze valami átívelés, Pike és a pót Number One sztorija biztosan, de jó az arány.

Megnéztem pár vastagon Trekkie kritikát is, ők az Enterprise-t és a környezetet emelik ki még, hogy aha ilyennek kellene lennie egy modern változatnak, ha hű akarna maradni az eredetihez. Meg szintén azt, hogy (nem is tudom, hogy mondják, jobb híján): monster of the week epizódok várhatók.

Szóval egyelőre nagyon ígéretes, a Disco és Picard után friss hegyi levegő, de simán sorozatként is teljesen korrekt.

walaki - 2022. 05. 07. 13:18

Nagyon jó írás! Szépen összefoglalja a lényeget és a pilot bajait! SZVSZ nagyon tárgyilagos, jó, hogy nem egy elvakult ST-fan írta.

“Igazából minden ígéret ellenére számomra olyan ez a Star Trek-sorozat is, mint az összes többi új széria. A pilot minden tényleges mélységet nélkülözött és nyílegyenes volt”

Van olyan ST széria (nemcsak új, hanem régebbi is), amire ez ne lenne igaz?

“Ezt tetézi, hogy annyira sokszor állnak körbe és magyaráznak a nézőnek, hogy esküszöm, úgy éreztem, hülyének néznek.”

Na, pontosan ez volt mindig is a bajom az ST-vel, ezért nem bírtam egy szériát se végignézni. Én bepróbálok minden sci-fit, de nálam nemcsak a Picard lett piszokgyorsan kuka, hanem a Discovery is.

Minden kritikáddal egyetértek, de ennek ellenére (talán mert kalandosabb, felfedezősebb szériát ígérnek?), úgy döntöttem, mégis adok egy esélyt neki. Aztán valószínűleg meg fogom bánni, pont, mint a többinél, de egyelőre még bizakodó vagyok, hátha!

Ha csak egy kicsit is vissza tudnak venni a nyílegyenességből és szájbarágásból, és csak egy kicsit is sikerül érdekesre kihozniuk a felfedezős szálat (értsd: nem akkora blama, mint a vákummban (!) szálingózó gombasprórák, ami révén még utazni is lehet), akkor lehet még esélye. Tudom, elég nagy “HA”, de egyetlen rész alapján nem akarom még leírni.

fromdtod - 2022. 05. 07. 15:30

Tökéletes Star Trek sorozatepizód. Ezzel visszajött a nextgen-nek, meg az enterprise-nak a feelingje. Nekem a picard is tetszik. De az teljesen más hangulat. A Discovery-vel nem tudok megbékélni, de még az is oké. Minden ami startrek az oké.

Kargarosz - 2022. 05. 07. 15:33

Az új Star Trek sorozatok közül eddigi legjobb pilot. Alapvetően szimpatikusak a karakterek, és tényleg, hogy fentebb írták Anson Mount remek Casting. Én nagyon várom a folytatást , és ahogy olvasom a véleményeket sokaknak tetszik. A Discovery első 2 évadig jó volt utána kezdett elromlani a Picard még nekem kiamradt mivel az Eterprise-ot gyűröm még az első évad végénél járok.

RoyStampler - 2022. 05. 07. 15:44

Nekem ez nagyon bejött. A humora, a naivitása és az egyszerűsége (nem pejoratív értelemben) tényleg a TOS-t idézi. Az is tetszik, hogy a látványvilág modernizálásában szerintem megtalálták az arany középutat: természetesen sokkal szebb az egész, mint az eredeti sorozat (és ugyanolyan nem is lehetne, elvégre csak eltelt 56 év), viszont valahogy a kosztümökkel, a kütyükkel, az Enterprise belső design-jával és sok egyéb aprósággal mégis elérték, hogy az itt látottakat könnyebb legyen gondolatban szervesen a TOS elé képzelni (ezt az élményt a Discovery pl. egyetlen percig sem adta meg). Remek volt a számos (néha csak egyszavas) visszautalás a korábbi sorozatokra és filmekre, amelyek egy új néző számára szerintem egyáltalán nem tolakodóak, egy magamfajta régi rajongó szívét viszont megdobogtatják. A kontinuitással egyelőre nincs problémám, az olyasmik meg kifejezetten tetszenek, hogy elővették pl. Spock (leendő) “feleségét” (akinél ráadásul arra is figyeltek, hogy a haja olyan legyen, mint régen!) vagy egy másik karaktert a TOS-ból (spoiler miatt nem nevezem nevén), az afféle apróságok meg nem érdelnek, hogy Uhurának miért rövid a haja (a frizura amúgyis változhat).

Anson Mount továbbra is remek Pike – róla változatlanul tartom, hogy talán a legjobb “dolog” volt a Discovery II. évadában -, bár Pike karaktere az idők folyamán valahogy mindig szimpatikusra sikeredett (ideértve a TOS-t és a 2009-es mozis rebootot is). A többi szereplővel sincs gond (Rebecca Romijn meg egyenesen a gyengém).

Az is jó, amit már más is említett, hogy (egyelőre) nincs átívelő történeti szál. Bár alapvetően a high concept sorozatokat szeretem, a klasszikus Star Trek epizodikus. (A DS9-t mondjuk épp az átíveléséért imádtam, de azért alapvetően abban is az egyepizódos történetek domináltak.)

Jöhet a folytatás.

korum - 2022. 05. 07. 17:46

Ez nyugodtan lehetett volna egy TOS/TNG/VOY epizód is. Ami szerintem pozitívum, de teljesen érthető, ha valakinek nem, már akkor sem mindenki szerette a Treket.

Húsleves Kocka - 2022. 05. 07. 19:50

Nem tudom megszokni, ahogy az Enterprise modernizálódik. Az újabb filmekben és sorozatokban.

Érdekes lenne látni, hogy mit tudnának kihozni CGI hologram kijelzők nélkül retró környezetben. Pecaboton lóbált hungarocell űrhajókkal. :-)

Ettől függetlenül lekötött.

Yooha - 2022. 05. 08. 07:47

Nekem nagyon bejött, de em tudom miért! :)
Kőegyzserű volt, nem akart nagyot markolni, a szereplők eddig érdekesek, meglatjuk milyen lesz.
Remélem heti ügyes, időnként 1-1 karakterre fókuszálós lesz.

korum - 2022. 05. 08. 12:09

Meg végre van egy legénység. Nem másfél ember főszereplő meg a többiek a háttérben, hanem valamiért működnek együtt.

Mrs Broccoli - 2022. 05. 08. 12:15

@RoyStampler – 58 évvel ezelőtt.

@Húsleves Kocka – gondolom a pecabotos hungarocellel csak vicceltél.

Más: elkeserítőek a kommentek, tisztelet a kivételnek.

Aldo - 2022. 05. 08. 22:45

“Érdekes lenne látni, hogy mit tudnának kihozni CGI hologram kijelzők nélkül retró környezetben. Pecaboton lóbált hungarocell űrhajókkal. :-)”

Na, mit hoznának ki? Nem értem a nyafogást. A film és sorozatkészítők mindig is használták a rendelkezésükre álló legmodernebb technikát. Ha az 1960-as években lett volna CGI, akkor nem pecaboton lóbált űrhajókkal dolgoztak volna, hanem ezzel.

Maga a pilot nem volt rossz, viszonylag hamar lepergett a majd egy órás játékidő. Volt benne kalandos felfedezés, egy probléma, amit meg kell oldani, terepre kimenő kapitány és első tiszt, a végén pedig némi moralizálás, hogy gyerekek ne háborúzzatok már, hanem üljetek le és beszéljétek meg.
Elsőre is érthető volt, hogy Pike szét van csúszva, felesleges volt ennyiszer kihangsúlyozni.

Nem tudom, hogy kitartok-e az évad végéig, lehet, hogy meg kéne várni, hogy lemenjen pár rész.

symor - 2022. 05. 08. 22:59

Így néz ki egy ST epizód.

A hibái és az erényei azt tükrözik amiről a égi szériák szóltak, vagy szólni akartak, laposan, de nem hatástalanul.

Platschu - 2022. 05. 09. 02:12

Strange New Worlds 1×01

Hihetetlen jó sorozatnyitót kaptunk! Az előzetes hírek alapján is megörültem, hogy a szerializált történetmesélés helyett itt visszatérnek az epizódikushoz. Végre nem kell galaxisméretű problémákkal foglalkozni, mert kerek, lezárt kalandot kapunk. Mivel ez a sorozat abszolút a Discovery 2. evad eseményeinek alapján született rajongói nyomásra, így reméltem, hogy betartják az ígéreteiket.

Kezdjük a karakterekkel! Mindenkit bemutattak, majd 1-2 mondatos hátteret adva elhelyeztek a legénység sorai között. A főszereplők kaptak kellő mélyítést. Már most látszik, hogy több energiát fektettek abba a Disvoveryhez képest, hogy a nézők a nevekre is emlékezzenek. Kicsit persze jobb lenne még több idegent látni a személyzet tagjai között.

Álomszépek a díszletek, ami egyszerre retró TOS hangulatot áraszt, de közben a sok szép világítással mégis modern is tudott maradni.

Az effektek terén sem lehet panaszunk, mert igencsak változatosak lettek. Nem tudom, hogy mennyi pénzt szántak rá, de simán mozifilmes minőség. A főcím is klassz.

A forgatókönyv is nagyszerű, mert a karakterek mellett volt mélyebb mondandója is a sztorinak. Így is rendesen figyelni kell, mert sok információ lett belesürítve a párbeszédekbe.

Pár kisebb dolog nem tetszett. Az egyik ilyen volt a harmadik világháború, mert nem tudtam róla, hogy ez része az ST fővonalának. Nem szeretem az elpusztult jövőt, még ha a biodómok kapcsán volt egy kis feloldozás. A másik probléma, hogy ugyan nem név szerint, de sokat beszéltek Michaelről és az idővonalat érintő ugrásukról. Mintha arról lett volna szó, hogy annyira titkos minden, hogy ebből semmi nem szivároghat ki. Ennek ellenére kedélyesen többször is szóba került.

Kiváncsian várom, hogy sikerül a saját hangjukat megtalálni a nagy egészben. Vajon láthatjuk-e majd Georgiout, Voqot vagy a klingon vezetőt, hogy elhintsék velük a Section 31 spinoffot is? Visszatérnek-e Spock szülei vagy esetleg T’Pol az ENTből, akit pár rajongó várna? Mivel ez a széria a TOS előzménye, így nem igazán kapcsolódhat a TNG/DS9/VOY/PIC/LOW/PRO vonalhoz.

Ott tartok, hogy ez egy nekem való sorozat lesz és biztosan maradok. Már most újranézném, ami igazán nagy szó. Ahogy a rengeteg fajnevet és rendszernevet felvillantották az egyik közeli képen, az alapján is bőven lesz minek utánaolvasni. Nem is értem, hogy ha ilyen minőséget is le tudnak tenni az asztalra, akkor miért bicsaklott meg itt-ott a többi spinoff. Remélem sokáig marad porondon ez a széria, mert ezt nyugodt szívvel tudom mindenkinek ajánlani.

punyapapa - 2022. 05. 09. 07:58

Nem volt rossz pilot. A pozitívumokat mind felsorolták már elöttem. Nekem is felüdülés lenne az 1 epizód 1 bolygó felállás. Bár az agyam nem dobtam el tőle, de simán nézette magát.
Platschu
A 3. világháborúról már többször is szó esett pl.: Az első kapcsolatfelvételben is a Borg nem sokkal a 3. vh után érkezett meg a Földre.

Gábor - 2022. 05. 09. 09:44

Egyértelműen az volt a célja készítőknek, hogy átvegyenek amit lehet a régi sorozatból – bár én rögtön észrevettem ismét a star trek filmekben látott óceánjáró hajó gépházat, ami szerintem szörnyen fest. A másik, hogy bár modernizáltak, szerintem néhol már túlzásba vitték. A kevesebb néha több problémája már mondjuk rég jelen van. Fele ennyi CGI, lens flare, szerényebb berendezéstől is néznénk, nem emiatt nézték sokadszorra meg a rajongók egy régi star trek sorozatot, hanem, hogy volt egy kerete egy hangulata, megismertük jól, szerettük a legénységet. Ezt nem értik meg, próbálnak valami nagyon látványosat csinálni, nagy átéléseket, de közben mindkét modern sorozatban mondhatni egyik karaktert se kedvelhettük meg, laposak, de azt már tudjuk pl hogy Michael hogy ,,érez” át vagy hogy Picard, egy pincében futkosott gyerekként és Q generált egy értelmetlen tö9rténetet. Mikor véget ért a második évad, néztem ki magamból, hogy ez mi volt..

heidfeld - 2022. 05. 09. 10:10

2000-es évek elején, “pihés” arcú suhancként, éjszakai ismétlésekben láttam ST-sorozatokat. Csajommal, egy kölcsönlakásban voltunk, tulaj hajnalban jött, így nem aludtam.
Nos, ezeket idézte meg a pilot.
Nem volt ez lehengerlő-elsöprő, de úgy jött az Star Trek-hangulat, mint a másik kettőben soha.
Pike meg volt zuhanva, kicsit túl lett tolva, de ki nem lenne a helyében?
Változások kifejezetten érdekesnek tűnnek. Biztonsági tiszt, tiszta Drummer. Nővér, meg határozottan eyecandy-szerű(Nyomozni is fogok, mindkettő esetében)
díszletek-látvány nagyon rendben van.
Simán 8/10

Mammut - 2022. 05. 09. 19:05

Ahogy twitteren is írtam még a hétvégén, nekem tetszett. Szerintem kicsit Kirköt idézte a GO1-nal szembemenő megoldása, de talán egyébiránt volt benne némi Picard is.

Gábor - 2022. 05. 10. 03:01

Sziasztok.

Hol, hogyan tudom megnézni?
Magyar felirat van már hozzá?

winnie - 2022. 05. 10. 05:36

A hazai hivatalos premier ősszel lesz a SkyShowtime-on. És gondolom, nincs magyar felirata.

Kargarosz - 2022. 05. 10. 10:18

Platschu: ”vagy esetleg T’Pol az ENTből, akit pár rajongó várna?”

Tök jó, hogy ezt írod mert időrendbe tényleg adná magát. Örülnék, ha létrejönne főleg, ha tartják a további epizódok a minőséget. Ígéretes lehet ez a sorozat minden szempontból.

Isaac - 2022. 05. 10. 10:33

Úgy néz ki menthetetlen sw és st rajongó vagyok (vagy legalábbis sci-fi a gyengém) ,mert bármelyikről is legyen szó mindig csak a pozitív oldalát látom meg :D Eddig mindet végignéztem és max volt amelyik kevésbé tetszett,de annyira sosem volt rossz,hogy kaszáljam ;)
A strange szerintem is a jobbak közé sorolandó.

Platschu - 2022. 05. 11. 23:08

Off. Úgy hallottam kampányoltak a rajongók már Enterprise 5. évad mellett is, így lehet még azzal is célt érnek.

Ne felejtsétek el, hogy több spinoff is van még fejlesztés alatt:
– Section 31 : Voq és Georgiou
– Starfleet Academy : talán Tilly ebben lesz benne
– Tales of Federation : antológia sorozat tervezet

Zach - 2022. 05. 12. 00:11

human: nem csupán az ügy megoldásával oldják fel Pike traumáját, kell még hozzá egy beszélgetés Spockkal meg a biztonsági tiszttel. Sajnos itt még nem része a legénységnek egy (félig betazoid) tanácsadó.

Szerintem sem volt rossz a pilot, bár a “Kössetek békét!”-rész nagyon sablonos. Úgy tűnik, ez könnyedebb hangvételű sorozat lesz, mint két elődje és nem terheli a főszereplő vállát állandóan a galaxis (vagy minimum a Föderáció) megmentésének a súlya.
A gépész kivételével bemutatták az összes fő karaktert és szerepük is volt, ez nekem is tetszett.

Érdekességek:
– amikor a sorozat játszódik (2259-ben) James Kirk már parancsnokhelyettes, a bátyja, Samuel viszont még csak hadnagy.
– a film, amit Pike az epizód elején néz, az 1951-es “Aznap, amikor a Föld megállt”, amit ugyanaz a Robert Wise rendezett, aki az első (1979-es) Star Trek-filmet.

Kapunk még utalásokat a korábbi sorozatokra (T’Pring, Stamets komp, USS Archer), hiába, a fanservice-re továbbra is szükség van.
Ja, és most már a Star Treknek is van logója/emblémája. Nyilván az alkotók úgy gondolták ha már a Star Wars (meg a Marvel, DC) kapott, akkor nekik is legyen egy.
Egyébként T’Pol-t én is várom…

winnie - 2022. 05. 12. 07:35

“Off. Úgy hallottam kampányoltak a rajongók már Enterprise 5. évad mellett is, így lehet még azzal is célt érnek.”

elsőre nem akartam szólni, de az “is”-re azért felkaptam a fejemet. annyira nem jó ezt túlbecsülni, mert mindig a visszájára sül el a dolog, mármint egyrészt az kezdi el kapni az ívet, aki nem hallgat ilyesmire, plusz a rajongó azt hallva elhiszi, hogy neki szava van, és elkezd még jobban követelőzni. a rajongónak van szava: az előfizetés:) még, ha a készítők creditet is adnak nekik, az csak taktika, hiszen érdekük beállítani magukat úgy, mint olyanok, akik számára minden a rajongó, még akkor is, ha pont ők idézték elő azt, hogy valamit akarjanak a rajongók. és ezt jól mutatja az is, hogy az esetek 99%-ban nem ér semmit a “rajongói” szó. épp ezért fura olvasni, hogy amikor véletlenül egy csatornadöntés egybevág vele, akkor hirtelen a rajongó kapja az érdemet, holott 1. annyira nagy a tömegbeli különbség (bármennyi hang is szólal fel, az messze van attól, ami számottevő lehet egy platformnak), 2. csak a szokásos: vajon az ún. rajongók hány százaléka lehet annyira rajongó, hogy konkrétan tesz is egy sorozat sikeréért, azaz előfizet a szolgáltatóra, ami a sorozatot gyártja. nyilván nem mindenkinek van lehetősége ilyesmire, de gondolom odakint as akadnak olyan rajongók, akik csak úgy rajonganak, hogy beszélnek egy sorozatról, és nem úgy, hogy támogatják is. ez persze nem egy spinoffra vonatkozik, hanem mondjuk egy kasza elleni ágálásra.

Adam - 2022. 05. 12. 16:05

Belenézek, bár Discoveryt és Picardot már elkaszáltam. Csak nehogy idén az Orville legyen a legjobb Star Trek :)

Kargarosz - 2022. 05. 12. 19:37

Platschu: El is felejtettem, hogy terveznek még más sorozatokat köszi az emlékeztetőt :D

Nem lenne rossz egy Enterprise 5. évad,de én már annak örülnék ,ha a mostani tiszteletét tenné a Vulcani.

Platschu - 2022. 05. 13. 00:06

Winnie : A Strange New World spinoffot a rajongók rimánkodták ki, erre már most 2 rész után sokkal szimpatikusabb, mint a Discovery. Erre a sorozatra vonatkozott az “is”, mert elvileg ez nem volt betervezve.

SNW 1×02

Csak lelkendezni tudok újfent. Ha így is tudnak kerek történetet írni látványos elemekkel, karakterépítéssel és mondandóval, akkor eddig ezt miért nem sikerült.

winnie - 2022. 05. 13. 05:17

Platschu: pontosan azért reagáltam, mert magamat is meglepve azt elengedtem, hogy a strange new worlds a rajongók érdeme (mert tényleg nem célom az ilyesmi:), de a kommentem ennek a negatív oldaláról szólt, arról az “is”-ről, ami megjelent a következő kommentedben. mert innen indul el a delíriumexpressz, miszerint a rajongók döntenek, és ha valami nem valósul meg, akkor az a szemét készítők miatt van, mert ha már valami megvalósult a rajongók miatt, akkor abból az következik, hogy más is megvalósulhatna, csak direkt nem akarják. (te is tudod, hogy a stargate sem a rajongókon múlik, és mindegy, hogy kinél vannak a jogok, valaki van, aki tehetné lépéseket, de ez a rajongók ellenére sem történt meg eddig, még a fejlesztés alá került projektekből sem lett semmi, pedig rajongókban nincs hiány.)

tehát pontosan ezt mondom, amit írtál. ld. fenn a kommentemet.

hogy van, aki képes magának ezt bebeszélni, ami rettenetesen káros és az embereket illúzióvilágba kényszeríti ld. fent az okokat.

mármint arra célzok, hogy semmi, de semmi konkrét tudásunk nem lehet erről, max az, hogy “ezt mondják”. ami…, ugyan már.

nem az a kérdés, hogy ez történt vagy sem. nem azt mondom, hogy nem ez történt, csak azt, hogy aki meg van győződve arról, hogy ez történt, az tévúton jár. mármint tényleg félre ne érts, nem kioktatás meg “okosabb vagyok” dolog ez, csak a gyanakvásra célzok. meg arra, hogy hogy ha van esze egy illetékesnek, akkor nem azt mondja, hogy “csináltunk egy spinoffot” vagy, hogy “direkt elültettük egy spinoff magvait a sorozatban, mert, ha abból lesz valami, akkor az nekem nagyon sok pénzt jelent” (ami így van, hiszen a készítőnek minden egyes spinoff plusz lépés a generációs gazdagság felé, amivel a családja jövőjét nagyon sokáig gondtalanná teszi – egyetlen rész elején egy “created by” hat számjegy, persze, hogy mindenki spinoffról álmodik), hanem azt, hogy “ez a sorozat csak és kizárólag a rajongók érdeme.” mindig ezt kell mondani, nem? és azért mondja, mert tudja, hogy lesznek, akik elhiszik. ami jó PR, és mindent, ami a sorozattal kapcsolatos szebb fényben fogja feltüntetni. mármint nem a minőséget (mert az adott), hanem a készítőt, a vezetőt, a platformot. senki sem veszít.

a lényeg, hogy az illetékesnek semmi oka nincs azt mondani, hogy bármi, ami jó döntés, az a saját ötlete volt, és nem a rajongóké.

a gond az, hogy a rajongó ennyi alapján arra gondol, hogy “hopp, befolyásom van”, és akkor jönnek a csalódások, amikor nyomnak valamit, és nem lesz belőle semmit, ami negatív érzelmeket vált ki. arról nem is beszélve, hogy egy ilyen pozitív visszacsatolás, hogy a “rajongók miatt lett a sorozat” arra is ösztönzést ad a “rajongónak” (az igazi rajongóknak a mínuszos képviselői), hogy negatív dolgokra is lehet hatás. ha ugyanis elhiszi, hogy befolyása van (és erre látjuk a példákat), elkezdi negatív dolgokat nyomni (szüntessék meg, rúgják ki, utálom ezt), hátha elér vele valamit.

nyilván a fenti dolgok a “rajongói kampány miatt mentettünk meg egy sorozatot/fordítottuk vissza a kaszát” jelenségre vonatkoznak általában, amikor ugyancsak képtelenség bármilyen korlátos netes aktivitás (ráadásul “tetszettek volna nézni” emberek visszajelzései) alapján úgy dönteni, hogy valami mégse legyen kasza, mert egy sorozat megéléséhez nem 100 vagy 500 ezer tweetelő kell, hanem sokkal több _néző_. az effélék meg a zsarolás ellenére kaszák inkább arra ösztönöznek produkciós cégeket, hogy még alacsonyabbra lőjék be a licencdíjukat, amire a vevő már bólint, és akkor, mintegy marketingként, lehet a rajongókra mutogatni, hogy “ez nektek volt köszönhető”. mert miért ne tennék?

Tyberius - 2022. 05. 14. 11:51

Írtam már máshol is, hogy nagyon vártam anno a Discovery-t, mert a DS9-ban (3-7-dik szezon) és az Enterprise-ban (3-4-dik szezon) is az átívelések voltak nagyon jók és ezt ígérték a Discoverynél is; ugyanakkor a nagyobb epizód szám miatt simán “elvesztek” az epizódikusabb részek a lassabb karakter építéssel. Mindemellett a Discovery évados antológiának volt ígérve anno (mint az AHS és ACS) és baromira vártam egy olyan konceptet, mert még Star Trek fanfictionös időszakomban (20 éve) vizionáltam én is hasonlót.
És valahogy ez még működött is az első másfél évadban, viszont totálisan kiégtem tőle a 3-4-dikben, mert egy duplarészre vagy max 4-4 részre elegendő sztorit nyújtottak 13-13 részre. A Picardnál ez még inkább igaznak érződik.
És valahol ezek után a régi szériák epizódikus szerkezete baromira felértékelődött nálam. Szóval elkezdtem lelkesedni a SNW után.
És eddig eléggé bejön. Nem éreztem Pike kínlódását túl soknak az 1×01-ben és valahol érthető, hogy ez egy hosszabb feldolgozás lesz, és persze akik ismerik a történetét, azok tudják, hogy max a remény hal meg utoljára…
Eddig tetszik a crew is, ami viszont már most nem tetszik az a belengetett Kirk szál a második évadban, mert van egy olyan érzésem, hogy idővel ez át fog menni egy TOS rebootba ha megél annyi ideig a sorozat.

1×02 érdekes és jó rész volt, ez is hozta vissza a régi idők hangulatát csak új köntösbe csomagolva. Kíváncsian várom a folytatást.

Húsleves Kocka - 2022. 05. 14. 21:21

@Platschu @winnie Remélem azért egy sorozat, vagy bármilyen mozgóképes alkotás, nemcsak a rajongóknak, hanem a nézőknek is készül.
Utóbbi szerintem egy picit nagyobb kör és, ha nézőnek tetszik valami (van rá kereslet), akkor azt a rajongó is sokáig (9+ évadig) :) élvezheti.

Nem biztos, hogy jót tesz nekünk rajongóknak sem, ha maradéktalanul kiszolgálják az ízlésünk. Én még hiszek abban, hogy egy történetnek (műfajtól függetlenül) legyen, valami morális, (erkölcsi) tanító célja is. Az életben sem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk. A Star Trek szerintem pont az a széria, amiben helye van az ilyennek.

@Mrs Broccoli @Aldo Igen vicc volt a hungarocell űrhajó. :) Semmi bajom azzal, ha a legmodernebb technológiát alkalmazzák a gyártók, de az ne öncélú legyen. Legyen történet is mögötte.

citrom - 2022. 05. 15. 14:40

2 rész után ez a legjobb “újvonalas” ST sorozat.
.
Végre ismét lehet kötődni a híd tisztjeihez.(nem 4 évad alatt ismerjük meg őket…)
.
Végre ismét “emberi” szinten van tétje a dolgoknak, nem mindig valami univerzumpusztító nyavalyát kell megállítani.
(Mondjuk, a ST nekem mindig is a felfedezős/moralizálós szériákról szólt..)
.
Külön pacsi a retro terekért és a tengeralattjáró “ping” hangokért.
(Meg úgy általában az ambience nagyon jó lett.)

McClane - 2022. 05. 16. 08:19

Két rész után már most jobban ismerjük a karkatereket, mint a Discovery 4 évada után. Sokkal “emberibbek”, jófejeskednek, mint ahogy kb egy munkahelyen lenni szokott.

Egyáltalán nem hiányzik a sok moralizálás, suttogva sírás vagy az elnyújtott lelkizés. Valahogy ez a sorozat jobban hozza a Star Trek feelinget, mint a több újvonalas mű, beleértve még az új mozifilmeket is. Nem tudom hol rejtegették eddig a készítőket.

heidfeld - 2022. 05. 16. 10:43

Előttem szóló elmondta a lényeget.
Annyit tennék hozzá, hogy több a jó színész is, mint a Discovery esetében.
Kifejezetten tetszettek ezek a retró hangok. Sokat tesznek hozzá.
2. rész is 8/10.

Zach - 2022. 05. 17. 00:51

A 2. rész kifejezetten “startrekkes”. Az üstökössel való kommunikáció egy kicsit a 10-C fajra emlékeztet a Discoveryből, de pont ilyen a klasszikus Star Trek.
Továbbra is pozitívum, hogy a sorozat nem akar világmegváltó lenni, inkább felfedező, mint a TOS és a hangvétele is könnyedebb. S közben az újonc Uhura beilleszkedését is láthatjuk.
Ugyanakkor Pike még mindig küzd a traumájával, remélem ez az epizód utolsó jelenetével lezárul.
Hemmer karakterét viszont csíptem, a beszólások és a poénok is szórakoztatóak.

Platschu - 2022. 05. 17. 11:18

Eddig pár apró dolog nem tetszett :

1. Az első részben Pike a békítő beszédében emlékeim alapján megvadult elefántokról beszélt. Ami az embereknek jelent valamit, de egy idegen faj számára nem releváns, mert nem ismerhetik ezt az állatot. Az univerzális fordító sem bírkózott meg ezzel a metaforával, mert utána már nagyobb botokra váltottak. Tehát valamilyen szinten valóságossá tették és javították a kapcsolatfelvételt az írók.

2. Una és Uhura neve nagyon hasonló. Bár feltételezem ez a kánon része.

3. Uhura kapcsán csak az nem tetszett, hogy neki is kenyai hátteret adtak. Mármint az első részben a főorvos is onnan jött és még említették is, hogy Pikekal milyen jó barátok a civil életben is. Mennyi az esély, hogy ketten egy hajón dolgozzanak ugyanabból az országból? Választhatnak volna a dokinak más országot is, ha Uhura múltja fix a TOS miatt. Ezt a hardcore rajongók biztosan jobban tudják.

Más. Nem is tudtam, hogy Rebecca Romijn első férje John Stamos volt, aztán Jerry O’Connell oldalán kötött ki. Az egykori Sliders főszereplő a Star Trek : Lower Decks spinoffban is hallható.

Tyberius - 2022. 05. 17. 15:51

@citrom
“Végre ismét lehet kötődni a híd tisztjeihez.(nem 4 évad alatt ismerjük meg őket…)”

Egyébként ez inkább a nézői elvárás hibája, szerintem. És mondom ezt úgy, hogy engem is zavart, hogy 3-4 évadba telt mire megtanultam a nevüket és még mindig nem tudom mindnek kapásból.
A probléma ott kezdődik, hogy a Discovery egy évados antológiának indult tervező asztalon és szándékosan nem a híd személyzetét tették középpontba (ezzel akartak újítani) sőt ezt később is tartani próbálták a behozott karakterekkel Michael vagy mások szálán, szóval a híd főtisztjei kb egyenrangúak lettek Quwark bárjának (DS9) alkalmazottaival vagy random visszatérő vendégeivel.
Ami nálam működött is volna, ha Michaelt megtartják a hídon kívül és csak Saru-n vagy az épp aktuális kapitányon keresztül van kapcsolata a híddal. Viszont ahogy elkezdték felpakolni őt oda úgy kapott a híd is nagyobb szerepet és vált zavaróvá, hogy lófaszt nem tudunk az ottaniakról, de kapunk helyette Adirát meg Bookot, akik csak kevéssel voltak egy biodíszlet funkciója felett…
Valszeg gyorsabban kellett volna koncepciót váltaniuk, vagy szánni időt arra évadonként egy-két filler epizód formájában, amikor Michael helyett ezek a karakterek vannak valamiképp a középpontban és akkor működött volna jobban.

Ehhez képest pl. az SNW nagyon szépen építi már 2 rész után is a főbb karaktereket, de itt meg pont ez a koncepció. A Discoverynél más volt…

Zach - 2022. 05. 19. 18:47

Platschu: Uhura kenyai származása már korábban ismert volt, ha jól emlékszem, egy TOS epizódban megemlítik. Vagyis a doki származási helyét kellett volna megváltoztatni.
Ami Number One keresztnevét illeti, érdekes, hogy az “una” olaszul “egy”-et jelent.

Platschu - 2022. 05. 19. 19:39

1×03

A történet sablonosan indult, de aztán tetszett, hogy nem humanoid idegeneket is láthattunk végre. Több karakterrel is mélyebben foglalkoztak. Szóval klassz volt. Öröm nézni ezt a szériát.

Llew - 2022. 05. 19. 20:54

Három rész alapján nekem nagyon tetszik. Epizodikusság, de a karaktereket is megismerjük kicsit. Kíváncsi voltam mikor kerül elő Khan neve a biztonsági csaj kapcsán. Bár arra számítottam, hogy ő lesz fejlesztett.

Python - 2022. 05. 20. 23:53

Három rész alapján nagyon tetszik. A Discoveryt a 4. évad felénél kaszáltam, a Picardal összességében elvoltam, de az SNW nagyon betalált! :)
Az új ST sorozatok közül ez tűnik a legösszeszedettebnek forgatókönyv írásilag; és szó szerint látszódik, hogy a színészek élvezték nem csak a forgatást, hanem a megszemélyesített karaktereket is. ;) :)
Anson Mount továbbra is bitangerős Pike kapitányként, Ethan Peck jó választás volt Spocknak. Rebecca Romijn egyese azaz Una karaktere pedig elég jól el lett mélyítve a 3. részben nem kis meglepetésemre! ;)

Sparrow - 2022. 05. 24. 22:01

Egyetértek Human, ez nagyon gyenge. Mintha gyerekeknek szólna. A 3. epizód után vagyok, de nem akarom félbehagyni, talán jobb is lesz ez. A Star Trek elvégre az optimizmusról, a jövőbe vetett hitről szól… :(

walaki - 2022. 05. 24. 22:52

3. rész után még mindig tetszik, és nincs semmi, aki kiugróan bántana benne (ellentétben az összes többi ST-vel). Nem ismerem az eredeti szériát (2-3 rész után kaszsa), de valamiért van egy olyan érzésem, hogy annak a reboot-jénak szánták. Az tény, hogy remekül sikerült!

Nagy sci-fi fanként örülök, hogy mostanában ennyire kényeztetnek minket. Love Death & Robots, Halo, és most ez is kifejezetten minőségi szórakoztatás, amit nagyon hiányoltam már!

Zach - 2022. 05. 25. 01:46

1×3: Ez egy ütős epizód volt, némi drámával. Kezd belendülni a sorozat.

Amithyel - 2022. 05. 26. 10:53

Nagggggyon imadom ezt a sorozatot!!!!! Pike eszbontoan jo benne, de szinte minden szereplot imadok…talan csak Celia Rose Gooding (Uhura) kicsit idegesito nekem.Nagyon nem szeretem amikor olyan ribisen vigyorog. Idegesito)

zolij - 2022. 05. 26. 23:22

wow, ez az 1×04.. just wow

Yooha - 2022. 05. 27. 15:17

Jó volt ez a tengeralattjárós rész. :)
Még “mindenki néma csendben, feszülten hallgatja a szonárt” jelenet is volt!

Húsleves Kocka - 2022. 05. 29. 09:56

Jó volt!

SPOILER

Nem olvastam utána, de remélem a Gorn lesz ennek a sorozatnak a visszatérő ellensége?

Llew - 2022. 05. 29. 10:11

Inkább visszatérő, epizód gonoszak lesznek, mert elvileg végig epizódikus lesz a sorozat

Zach - 2022. 05. 30. 20:08

1×04: Egyre jobb lesz a sorozat. Bár a sztori kicsit olyan, mint a Balance Of Terror (TOS) és a Khan haragja remake-je, de tudott újszerű és erős lenni.
Emellett egy kissé gyászoltak is a végén, a legénység elhunyt tagjai kaptak némi tiszteletet (ez szintén a Balance Of Terrorra emlékeztetett), nem lényegtelennek tekintették, mint sok korábbi Star Trek részben és filmben.
S most már a Corbomite, a Picard- és a Riker- mellett van Pike-manőver is…
Jó azt is látni, hogy a legénység minden bemutatott tagja kiveszi a részét a feladatból, nem szűkítik úgy le, mint a Discoverynél.
Ami a Gornt illeti, a TOS is epizódikus volt, mégis ott voltak főgonosznak a klingonok, úgyhogy elvileg lehetséges, hogy itt meg a Gorn lesz az.

gravedigger - 2022. 06. 02. 18:55

Eddig is imádtam, de ezzel az 5. résszel kilóra megvettek. Nem volt benne akció, mégis minden benne volt amiért a Star Trek-et imádjuk. Egyszerűen tízes!

Sparrow - 2022. 06. 02. 22:47

Úbasszus, az 5. részt majdnem félbehagytam.

SPOILER

Megint itt van Spock nője, aki teljesen emberi módon hisztizik, csak passzív-agresszíven, mert vulkáni, de egyértelműen érzelmeket mutat. És csókolóznak, ahelyett, hogy összeérintenék két ujjukat. És szexelnek, pedig nincs is pon-farr. Két flottatiszt meg egymásra lődöz fézerrel, játékból! 🤦‍♂️ Még a magyar honvédségnél is beléd verik, hogy fegyvert emberre nem fogunk. És Spock meg a nője testet cserél, és csak pislognak, hogy most mi legyen, nem tudjuk. 🤦‍♂️ És ököllel üt arcba, amikor a vulkániak idegfogással kábítanak, elegánsan, nem kocsmai módon. Ebben a sorozatban semmi elegancia, semmi nemesség nincs a vulkániakban. A kapitány pedig nem főszereplő, nem az ő erkölcsi dilemmáit érezzük át: ő csak egy karakter a sok közül. Nem jó. :(

McClane - 2022. 06. 03. 05:43

Az elejen a harc nagyon visszahozta a TOS egyik reszet (amikor Kirk harcol Spock ellen): https://youtu.be/AphxyjrH4SE

A jelenet zenéjét is sikerült belecsempészni. Nagy flash volt.

Endymion - 2022. 06. 03. 15:35

Méééérföldekkel jobb, mint a Discovery! Abban most tartok a 3. évad 2. részénél, de már most alig várom, hogy végre egyszer kiírják Tilly karakterét. Valami elképesztően irritáló, ahogy a színésznő előadja ezt a hebehurgya, izgága, cukinak szánt, de valójában végtelenül irritáló szereplőt. Ráadásul az felmosórongy a fején, büntetés nézni.
Ebben a szériában legalább kedvelhetően a karakterek! Igazából mindenki jófej, de mentes a nyáltenger ál-pátosztól. A Discovery-ben Saru-n és Giorgio császárnőn kívül nem volt egy igazán érdekes és kedvelhető karakter sem, kivéve Pike-ot, akit hál istennek átemeltek ide. Egy teljesen kedvelhető, szimpatikus kapitány, aki azért lehetne… kompetensebb. Reméljük, ezen a jövőben finomítana majd.

Tyberius - 2022. 06. 05. 02:31

Az 5-dik rész teljesen fun volt. A két Number One és az Enterprise Bingo tök jó volt. Spock szála is egész rendben volt, akadtak viccess helyzetek meg szituációk. Kellett egy ilyen egyszerűbb rész…

@Sparrow: szerintem átsiklottál pár dolog felett. A két flotta tiszta pontosan azért lövöldözött egymásra játékból, hogy megpróbálják megérteni a legénység motivációját a játékkal kapcsolatban. Igen gyerekes volt, de pont ez volt a cél. Ez a magyar honvédséges hasonlat meg azért sántít, mert itt kb a letompított fézerek egyenlőek vagy még gyengébbek is mint a csúzlik. Szóval kb olyasmi, mint amikor a kamaszok egymásra csúzlival lövöldöznek…
Spock és nője szerelmi jelenetei. Azért mert 1966-ban nem lehetett ilyesmi ábrázolni és ezért megkerülték a dolgot ujj összeérintéssel, 2022-re picit enyhültek az ilyesfajta tv-s/filmes szabályok. Nem hiszem, hogy pon-farron kívül ne lehetne közöttük testi kontaktus, amennyire emlékszem pon-farr során mindenképp szükségük van a vulkániaknak erre, de az nem jelenti azt, hogy csak akkor szexelhetnek. Bár ködösek az emlékeim…
És Spock parasztlengővel ütötte ki a másikat, mert felkúrták az agya emberi részét, szóval a taktikai nerv-pinch helyett repült a parasztlengő…

A kapitány pedig nem főszereplő, nem az ő erkölcsi dilemmáit érezzük át: ő csak egy karakter a sok közül. Nem jó. :(

Kifejezetten jó. Miért kéne mindig a kapitány dillemáját átérezni? A korábbi sorozatokban sem mindig a kapitány volt a középpontban (bár az pl. tök idegesítő volt a Voyagerben, hogy tök mindegy mekkor a faszság volt Janeway álláspontja akkor is neki volt “igaza”, ha egyébként nem is) és nem is mindig az ő szemszögéből volt vizsgálva a sztori. Voltak Sisko, vagy Janeway vagy Pickard központú részek, de voltak olyanok is ahol pl. O’Brian, vagy Riker, vagy Worf (vagy Worf & Jadzia), vagy Paris, Neelix voltak a középpontban…
Egyébként fura, amit írsz, mert itt is Pike szolgáltatta a megoldást. Ő jött rá arra, hogy mire kattannak a tárgyaló partnereik.

walaki - 2022. 06. 05. 08:07

Szerintem is jó volt.

Nem vagyok otthon vulkanológiában, így nem tudom megítélni, hogy a viselkedésük gáz-e, vagy sem. Nekem nem volt zavaró egyáltalán, hihetőnek tűnt (de mégegyszer, nem vagyok ST-fan, csak egy egyszerű néző).

Az is rendben van, hogy kell néha-néha egy ilyen egyszerűbb, kapitányt mellőző, inkább a mellékszereplőkre összpontosító, karakterizáló rész, nincs ezzel semmi baj, sőt!

Végre egy ST sorozat, amit valószínűleg végig fogok tudni nézni! :-) Csak így tovább!

Neonknights - 2022. 06. 05. 11:02

Endymion: Van egy jó hírem: Tilly a 4. évadban (ami egyébként az eddigi leggyengébb lett az összes Disco évad közül) alig szerepel. A 4. epizód után távozik és csak a záróepizódra (13.) tér vissza.

Eddig nekem is eléggé bejött a Strange New Worlds, “Trónok harca a világűrben” helyett végre egy igazi “régisulis” Star Trek sorozatot kaptunk annak minden bájával együtt. Ezt a vonalat kéne folytatni ahelyett, amit a Discoveryben és a Picardban erőltetnek sajnos egyre gyengébb színvonalon.

Malnabokor - 2022. 06. 06. 09:12

Nekem is nagyon tetszik eddig az egész évad, ez az ötödik rész pedig különösen. Tényleg félelmetes, hogy a Discovery-hez képest mennyivel gyorsabban és mélyebben megismerjük a karaktereket.
Visszatérve az ötödik részre, én a régi ST sorozatokat nem láttam, viszont ez az epizód nagyon emlékeztetett stílusban pár karakterközpontú Csillagkapus részre.

Sigismundus - 2022. 06. 06. 17:41

STW 1×05

Egyetértek az előttem szólókkal, többet nem is tudok hozzátenni, ezt nagyon jól eltalált egy rész volt – megint.

Sigismundus - 2022. 06. 06. 17:41

Jav.

SNW 1×05…

Malachi - 2022. 06. 06. 19:36

5 rész után most már biztos, hogy ez egy jó sorozat lesz. még egy ilyen laza, feelgood, romantikus, karakterközpontú részt sem tudtak elrontani. nagyon jól esik nézni, nagyon hasonlít azokra a “régi” jó kis 90-es, 2000-es években készült sci-fi sorozatokra. nagy kár, hogy kiment a divatból ez a stílus, nagy öröm, hogy képesek még ilyet készíteni.

Zach - 2022. 06. 06. 22:53

Sparrow: van egy jelenet, amiben Spock és a “nője” (ahogy te írod) összeérintik az ujjukat, úgyhogy ez is megvolt. Az pedig nem tudni, hogy van-e éppen pon-farr. Spock talán pont ezért álmodik a T’Pringgel való kapcsolatáról, mert van.
Egyébként tetszett, hogy az utóbbi karakterét is árnyalták, nem olyan egyoldalú, mint amilyennek az eredeti sorozatban láttuk.
Valóban jó volt az is, hogy mindenféle kaland nélkül, sok párbeszéddel is működött az epizód. Ez egy klasszikus stílusú Star Trek rész.
Azzal egyetértek, hogy a kapitány lehetne kissé markánsabb, Jeffrey Hunter és Bruce Greenwood alakítása erőteljesebb volt ebben a szerepben, mint eddig Anson Mounté.
Christine Chapel karaktere viszont lazább, mint a TOS-ban.
Ja, és vajon mit csinált egész idő alatt Hemmer? A gépházban töltötte a szabadságát? :)

Malachi - 2022. 06. 07. 02:04

ja és régen volt már ilyen, de szerelmes vagyok Nurse Chapelbe. minden gesztusát imádom.

Platschu - 2022. 06. 07. 11:59

Szerintem klassz volt, ahogy 2-3-4 kisebb történetszálat is össze tudtak kapcsolni.

Láttam olyan elemzéseket, hogy Pike zöld egyenruhája is passzolt a TOS miatt. Vagy ahogy bejátszották a TOS zenéjét, illetve megidézték a komplett eredeti jelenetet a nyitásban. Tehát figyelnek a kánonra a készítők.

Nekem nagyon bejött eddig a széria. Kicsit sajnálom, hogy csak 10 epizód lesz, de szerencsére már forgatják a 2. évadot is.

Kargarosz - 2022. 06. 08. 00:53

Zach: Nagyon jó kis rész volt a mostani,de őt én is hiányoltam kicsit :D Jó lett volna ,ha mutatják:D Valószínű ott dekkolt :D

Sparrow - 2022. 06. 11. 12:34

1×06
Teljesen jó volt, megismertünk benne egy idegen kultúrát. Viszont Pike továbbra sem tetszik nekem. Túl halk szavú, szelíd, és poénkodik a legénységgel. Nem látom rajta a ranglétrán való felemelkedés éveit, ahogy tekintélyt vívott ki magának. Számomra Picard a hiteles kapitány. De még Janeway is keményebb volt, mint Pike. Mindegy, nem akarom leszólni, nézem tovább.

punyapapa - 2022. 06. 11. 17:43

1×6 is remek volt.
Kis spílerekkel
Adott egy gondolkodni valót, arról, hogy szenvedjen egy egyén a társadalom boldogságáért, vagy fontosabb az egyén, mint a társadalom.
Chapel nővér minden jelenése megdobbantja a szívem <3

Platschu - 2022. 06. 11. 21:39

Én a FaceBookon olvastam, hogy a Hemmert játszó színész a valóságban is vak. Ez szép és bátor gesztus a készítőktől.

winnie - 2022. 06. 12. 09:08

(Igazából én ezt nem gesztusnak, hanem természetesnek mondanám. Ma, főleg vendégszerepekben, mindent megtesznek, hogy ne kelljen ne “mínuszos” színészt castingolni ilyen szerepekbe.)

Zach - 2022. 06. 13. 20:20

Sparrow: Ezért írtam, hogy a korábban Pike-ot játszó színészek markánsabbak voltak.

Platschu: A Hemmert alakító Bruce Horak az egyik szemére vak (ha jól vettem ki a fotókon, a jobb szemére).

1×06: Már az epizód elején lehetett érezni, hogy a majalisiak valamit titkolnak. Amikor később Kier (az árulónak tartott Őr) arról beszél, hogy meg akarja menteni a gyereket, még inkább sejteni, itt valami nem stimmel. Főleg, mivel Alora önfeláldozásról is beszél.
Igen, ez a miénktől valóban idegen kultúra és most már így volt egy drámaibb rész is a sorozatban.

heidfeld - 2022. 06. 14. 08:02

Simán 8/10 eddig a szezon.
Nagyon komoly drámát kaptunk a határokról, közösségért milyen áldozat az elfogadható.
Chapel nővér minden pillanata aranyat ér.
Ennyi karakterrel simán jöhetnének egy órás részek! The Orville esetén is simán ki tudják tölteni.
Nem Pike kapitány van a központban. Nagy traumával küzd, érthető is.

symor - 2022. 06. 18. 22:16

Teljesen más hullámhosszon működik mint az utóbbi 30 év Star Trek felhozatala.

Van benne valami bohém játékosság, valami megnyerő könnyedség, amiben képes nem venni magát komolyan, de ugyanakkor nem kerüli ki a karakterépítést vagy a bonyodalmak mögötti tartalmasabb mondanivalót, csak simán nem görcsöl rá.

7 epizód alapján vakai olyantól aki gyerekként először a Voyager és a DS9 alapján találkozott a Star Trek felhozatallal az Enterprise mozik mellett azt kell mondanom kezd az egyik legjobb kánon-sorozattá válni.

Annak, aki még sosem látott ST-sorozatot ma azt mondanám kezdje ezzel, aztán lépjen tovább a sci-fi mitológiában.

Sparrow - 2022. 06. 19. 17:22

1×07

Szuper! Kéretik ezen a színvonalon folytatni. Egy apró kifogásom volt csak: egy vulkáni nem a folyosón beszélné meg a párkapcsolati gondjait, hanem egy diszkrétebb helyen.

Sparrow, vulkanológus professzor.

walaki - 2022. 06. 20. 16:28

Valóban egész más színvonal, mint minden korábbi ST. Ez lenne az általam minimálisan elvárt sci-fi minőség a többi sorozatnál is!

@Sparrow: szerintem érthető, hogy nem látod rajta, mivel az utóbbi időben nem önmaga, amióta átélte a halálát. Inkább az lenne zavaró, ha nem lenne megtörve.

@Malachi: hátrább az agyarakkal, Chapel az enyém!!! :-D :-D :-D Tényleg a színésznő minden perce aranyat ér, zseniálisan játszik! Amikor Spockkal flörtöl a kantinban, és lubickol abban, hogy Spocknak semmi sem esik le az egészből, na azért a jelenetért külön díj járna mindkét színésznek! Az szvsz simán AAA kategóriás alakítás a részükről.

Giorgio - 2022. 06. 20. 23:25

Ami az eddigi felhozatalt illeti, én nagy reményekkel ültem neki a sorozatnak, hittem benne. Amit 7 rész alatt felmutatottak a színézek, a rendezők, az írók, az több, mint amire számíthattam volna egy “mai” sci-fi sorozattól. Itt élményt nyújt minden rész, és bízom benne, így is marad. Nem agresszív világépítést látok itt, mint más mai sorozatokban vagy filmekben, egyszerűen csak végre van valami amit megnézek és kikapcsol. Utoljára 2016-ban volt az, hogy vártam minden egyes részt a Trónok harcából. Most ugyanúgy várom a részeket, csak tudom, hogy nem valami nagyvolumenű világegyetempusztító ellenség kerül elő, hanem valami könnyed, mégis szórakoztató epizódot kapok, ami visszaállítja az emberiségbe vetett hitemet. Rég problémám volt a Discovery-vel. A Picard-dal is, mert kaptam egy semmitmondó történetet, amit hiába forgattam, a vége az lett, hogy nincs értelme.

Endymion - 2022. 06. 21. 01:07

Én most tartok a 6. résznél és kifejezetten tetszett ez a morális dilemma, amit feldobott. Kár, hogy csak a végére került elő a kérdés, hosszú volt a felvezető odáig.

Leszögezném, hogy nem vagyok egy “trekkie”, ahogy a star trek rajongók nevezik magukat. Nem tudom az idővonalakat, nem láttam az összes sorozatot és filmet, csak a Voyager-t néztem még anno a Viasat3-mon. Viszont annyit tudok a Star Trek-ről, hogy az essenciája egy olyan sci-fi, aminek pozitív a jövőképe és ami sci-fi köntösbe csomagolva morális, társadalmi, kultúrális, filozófiai kérdésekkel foglalkozik. Mindezt úgy, hogy új világokkal, fajokkal találkoznak, ismerkenek meg a szereplői. Alapvetően liberális, antirasszista, befogadó és elfogadó.

Úgy gondolom, hogy ez az új széria, a Strange New Worlds teljesíti ezeket.
Ami nagyon tetszik benne, hogy a kapitány, legénység tagjai alapvetően mennyire támogatóak egymással. Szerintem ez pont az eredeti Star Trek szellemisége. Egy kicsit pozitív és optimista alaphozzáállás, üzenet. Ennek a legénységnek a tagja ezerszer szimpatikusabbak, kedvelhetőbbek és érdekesebbek, mint a Discovery-é(, aminél még 4 évad után sem tudjuk a főbb karakterek nevét és nincs is miért kedvelnünk őket).
Ehhez jön az, hogy Pike az egyik legemberibb, legszimpatikusabb kapitány. Szerintem sem kellőképpen hangsúlyos a részekben, ezt elismerem. Sokszor mások hozzák meg helyette a döntéseket, viszont mégis kompetensnek tűnik, támaszkodik a legénységre, támogató, elfogadó, ha kell határozott, hatalmas szíve van és ami nagyon fontos, jó a humora! :)
Igazából mindenkit bírok a legénységből, mert tényleg kedvelhetőek, jófejnek vannak megírva. Hogy ez így nem reális, nem életszerű? Biztosan, de ennek a szériának részben ez az üzenete.
Te hol szolgálnál szívesebben? A Discovery-n vagy az Enterprise-on?

Kargarosz - 2022. 06. 21. 11:10

”Te hol szolgálnál szívesebben? A Discovery-n vagy az Enterprise-on?”

A Nyugati pályaudvaron :D
Viccet félretéve szerintem sokaknak egyértelmű a válasz. Bár én, ha úgy van elmennék a Discovery-re is egy kicsit megnézni mi a helyzet:D

Sokaknak nem tetszik ami mondjuk jogos,de szerintem az első 2 évad egész jó lett sőt kifejezetten a 2.dik. Aztán a 3.tól kezdett indulni a lejtmenet,de még nézhető volt az is. No igen a 4. évad az már több sebből vérzik kb. az évadból a végén lévő 2 rész volt igazán nézhető.

Picardot nem láttam még, mert útközbe úgy gondoltam akkor kezdjük időrendbe egy Enterprise sorozattal. A 2. évad közepénél járok egyáltalán nem rossz. Viszont Strange ezzel a 7 résszel is simán oda-vissza veri persze nálam.
Számítottam egy jó kis minőségre,de meglepően jobb mint amit reméltem, hála az égnek.

Sokan emlegetik itt Chapel karakterét ,hogy milyen jól játszik, és tényleg látszódik rajta, hogy nagyon élvezi mint mindenki aki itt van. Viszont nekem az egyik személyes kedvencem Christina Chong akit szintúgy nagyon jó nézni.
Talán a legnagyobb erőssége ennek a sorozatnak ,hogy olyan embereket sikerült Castingolni akikről egyből lejön, hogy élvezik nagyon amit csinálnak, és szerintem ez adja meg a legnagyobb töltést az egész szériának.

Azért a 7. rész vége remek lett.

Malachi - 2022. 06. 21. 14:27

most láttam a 7. részt. imádom ezt a sorozatot. ezt a teljesen új karaktert, az Angel nevű kalózkapitányt 20 perc alatt annyira megszerettették velem az írók, hogy komolyan tökre sajnáltam, amikor kiderült, hogy trükközött. illetve hát a színésznő is nagyon jól játszott és uhm. előnyösen mutatott lépcsőmászás közben is. khm.

mikor a doki gyorsan újra meg akarta vizsgálni Pike-ot a fura javaslata miatt, konkrétan hangosan felröhögtem. közben az egész rész teljesen korrekt volt megint, amikor kell komoly, amikor kell érzelmes – az is mekkora klasszikus ötlet, hogy Nurse Chapel a kis orvosi eszközével aratott a kalózok között, hehe. ha szakács és palacsintasütő lett volna, az egy elcsépelt húzás, de ez így mégis tetszett.

hát szóval kész vagyok teljesen, voltak jó sorozatok idén szerencsére eddig is, de ez abszolút meglepetés úgy általában is, a kisiklatott Discovery és a semmilyen Picard után pedig egyenesen csoda. teljes, 22 részes évadot akarok. kár, hogy nem lesz.

Platschu - 2022. 06. 21. 20:03

Az SNW nem tud hibázni. Rég élveztem már scifi sorozatot ennyire. Jók a sztorik, kibontják a karaktereket, van kisebb átívelés, vannak látványos betétek, akció és érzelem. Szóval ez kiváló és végre oly mértékben szórakoztató, hogy van újranézhetőségi értéke is. Csak így tovább!

Endymion - 2022. 06. 21. 22:04

ez a 7. rész sajnos gyengébb volt az eddigieknél, de azért nem vészesen.
én az egyik előző hozzászóló véleményének pont az ellenkezőjét vallom. az új vendégszereplő kb a feléig elfogadhatóan játszott, utána viszont olyan szinten túljátszotta, ez a fajta színpadias modorosság egyszerűen kilógott a sorozatrészből. nagyon nem volt jó.

amúgy vicces, sejtettem, hogy valami nem “okés” ezzel az új szereplővel, a vonásai, a testalkata, és valóban, ő egy transz-nemű színésznő. vagyis eredetileg pasinak született. :) ehhez kapcsolódik, hogy nem értem, miért jellemző ez a fajta modoros túljátszás a meleg és transz-nemű színészekre? nem hiszem, hogy direkt ezt kérik a rendezők. mert ott van például Laverne Cox, aki amellett, hogy echte nőnek néz ki, teljesen természetes, modorosságtól mentes a játéka.
félreértés ne essék, engem csak a színészi játék zavar, ha nem jó. és ebben a részben a figura pálfordulásáig okés volt, utána viszont rossz ripacskodásba csapott át.

viszont (szerintem) a készítők belenyúltak a tutiba Pike és Spock castingjával. mindkét színész nagyon jó a szerepében, sőt! nekem ez a Spock jobban bejön, mint az eredeti. remélem, nem fogják elcsábítani mozifilmekbe egy darabig a színészt, mert az egyik legnagyobb erőssége a szériának. de ahogy fentebb is írtam, az egész csapat szimpatikus, jó volt a casting. azért Orteganak írhatnának majd rendesebb szövegeket és szerepeket is az poénkodásain túl. :)

már csak 3 rész van hátra és vége az évadnak! :(((

Malachi - 2022. 06. 21. 23:17

Na akkor Thaiföldre se megyek, simán átvernének a lányfiúk, haha. A túljátszásban igazad van amúgy, voltak zavaró pillanatok miután meggonoszult, de betudtam kalózos vonásnak. A szakállas fazon is hasonló stílusban tolta, csak a másik végleten.

Zach - 2022. 06. 22. 02:12

Klassz volt az epizód, de Hemmert már megint kihagyták! (Igaz, most Uhurát is.)
Azzal egyet értek, hogy Ortegasnak írhatnának több (és jobb) szöveget is.
Spock és T’Pring kapcsolata itt még idilli, kérdés, mikor fog ez megváltozni (ugyebár egy rövid időre feltűnt Stonn is).
Angel, úgy tűnik, visszatérő gonosz lesz. Vajon Sybok mennyivel másabb itt, mint az ötödik mozifilmben? Remélem, erre a hátralevő részekben kapunk valamilyen választ.
Ja, és tessék Bruce Horakot többet szerepeltetni!

Platschu - 2022. 06. 22. 08:01

A főcím eleje is szivárványos volt a Pride hónap miatt, ha feltűnt. Internetes csoportokban be volt harangozva, hogy jönni fog egy transznemű színésznő, de nekem le se esett, hogy róla van szó. Alkatilag annyi tűnt fel, hogy milyen magas, mennyire extrán vékony és hogy alig van izomzata. A jelmeze kicsit furcsa volt a harisnyával, de a játékával sem volt baj. Szerintem még jópofa is volt a gonoszkodás a székben ülve, ahogy Spockékra reagált. A Discoveryben látott Grey-Adira párosra köröket ver rá.

A 2. évadot már forgatják.

Endymion - 2022. 06. 22. 09:39

B@sszus, teljesen elérzékenyültem attól, hogy megtudtam, a Hemmer-t alakító színész valóban vak (9%-os látással). Biztosan sok gyakorlás van mögötte, de egyáltalán nem látszik a mozgásán mindez, ahogy jár-kel a díszletek között. Én ezt olyan nagyra értékelem! Pont ez az inkluzivitás a szellemisége a sorozatnak.

Discovery-vel összevetve: amíg ott olyan szinten túltolják szinte minden részben a melodrámát, hogy az egész széria egy taknya-nyála összefolyó non-stop sírás-rívás és (ál-)drámázás, a SNW-ben képesek a drámát, a traumát, a szentimentális pillanatokat, a súlyos döntéseket hatásosan, de mégis könnyzápor nélkül megvalósítani.

Spock féltestvérét elkezdék felvezetni, de szerintem a 2. évadban lesz majd vele jobban foglalkozva és gyanúm szerint markáns szereplő lesz. A mozifilmet nem láttam, úgyhogy semmit se tudok róla. Bár nekem jobban bejönnek ezek az epizódikus részek, valószínűleg lesznek átívelő szálak. És igen, 10 rész helyett mennyivel jobb lenne 22 rész! :)

Kargarosz - 2022. 06. 23. 19:57

Biztos megosztó lesz, de én csak annyit tudok mondani:

Abra..cadabra! :D

Az évad legjobbja része volt nekem eddig.

Platschu - 2022. 06. 23. 23:44

SNW 1×08

Mintha összemixelték volna a Stargate SG1 “Grace” című részét az Atlantis “The Tower” című epizódjával. Szépek voltak a díszletek és a jelmezek, de ez a rész majdnem nézhetetlenül gyenge volt számomra. A szándékosan túljátszott szerepek annyire idegesítőek voltak, hogy ezt az epizódot inkább nem nézném újra. Túl magasra volt téve a léc az évadban és sajnos becsúszott ez a botlás, de sose rosszabbat.

Yooha - 2022. 06. 24. 08:23

Én hetero férfi vagyok, sört iszom, a falon van egy csajos naptár, de Anson Mount-ot imádom.
Az összes ripacskodás az epizódban fenomenális volt!

Kargarosz - 2022. 06. 24. 10:39

”Az összes ripacskodás az epizódban fenomenális volt!”

Örülök ,hogy nem vagyok vele egyedül.

Llew - 2022. 06. 24. 11:05

Ez most összessegébe nekem sem annyira jött be. A Voyagerben bírtam a Fair Havenes reszeket, de többynire ezek a kiugrasok nem jönnek be. Viszont Anson Mount tényleg zseniális volt.

Zach - 2022. 06. 25. 01:36

1×08: Ez egy rendkívül szórakoztató rész volt, némi drámával és megható befejezéssel.
Engem a TNG Robin Hood-os, illetve a DS9 James Bond-os epizódjára emlékeztetett. Főleg az utóbbira, mivel ott is a doki meg egy földönkívüli keverednek kalandokba, a többiek meg nem emlékeznek ott se semmire.
Navia, Mount és Horak vitték a prímet és igen, csak azért is: “Abra…kadabra!”

Sparrow - 2022. 06. 30. 23:27

1×09
SPOILER

Szemtelen Alien-koppintás, de tetszett. Viszont nem értem, mi a céljuk az alkotóknak a két fővel lecsökkentett létszámmal… Új karaktereket akarnak behozni a helyükre? De miért pont a leginkább szerethető karaktert nyírták ki? 😩

Llew - 2022. 07. 01. 00:55

Hát ez az 1×09 kurva jó rész volt.
Azért volt benne nem kevés kiszámíthatóság. A főszereplő mellé benyomott, az előléptetéssel meg a ivós poénkodással kiemelt “red shirt”-ök halála elég nyilvánvaló volt, ahogy a sztori Alien koppintása, megvalósítása is.

Mégis valahogy jól elfért az eddigiek mellé ez a horroros beütés. Az tetszik, hogy behoztak egy olyan ellenséget, aki minden téren fenyegetést jelent a föderációnak és eddig nem (így) ismertük. Bár a semmi szenzorral nem érzékelhető, felfegyverzett legénységre egymagában veszélyt jelentő lény már kissé túlzás. Szinte olyan, mint a borg biológiai változata.

A végével viszont megleptek, nem gondoltam, hogy fő(bb)szereplőt is beáldoznak. Kár Hemmerért, keveset szerepelt, de akkor nagyon jó volt. Elnéztem volna még pár évadig a figurát.
Kirk idegesítő ő mehetett volna helyette, de neki nyilván van egyfajta plot armorja.

És az epizód vége meg szinte teljesen évadzáró hangulatú lett. Még szerencse, hogy van egy rész.

Platschu - 2022. 07. 01. 07:38

1×09

Jól volt megvalósítva, mert tényleg volt pár félelmetes jelenet. Hemmer kapcsán megleptek, de úgy tűnik La’ant is kiírták egy időre.

Az itteni Kirk tudtommal a bátyja a későbbi kapitánynak.

Malachi - 2022. 07. 01. 21:20

tényleg annyira évadzárósnak tűnt, hogy néztem is, hogy mi a fene, 9 részes az évad vagy mi? de az utolsó rész gondolom Pike központú lesz. hátha beugrik valami nevesebb karakter is.

jó rész volt ez is, na igen hát az Alien tisztelgést le se tagadhatná, de rendben volt. ajj Spock öregem, ha rám nézne így Chapel nővér én nem hagynám ott úgy a folyosón. :(

DJackson - 2022. 07. 02. 00:36

1×09 Nagyon sajnálom, hogy kiírták Hemmer-t, az egyik kedvencem volt Pike mellett! Nem hittem volna, hogy meg merik húzni egy főszereplő halálát, főleg ilyen korán! Lehet ezután lassan behozzák Scotty is?
A rész amúgy jó volt, úgy mint az eddigiek, de az Alien, Predator koppintás már annyira erősre sikeredett, hogy szinte ide hallom amint gépelnek az ügyvédek.

Már épp feladtam volna a modern Star Trek et, de szerencsére még belenéztem ebbe a sorozatba és egy rész alatt mentette az egészet! Örülök, hogy végre van igazi Star Trek, remélem a többi “ST” sorozat is tanul belőle!

polovcev - 2022. 07. 02. 22:34

Jó ellenség ez a gorn, mert bár majd 60 éve részei a kánonnak csak kétszer bukkantak fel. Csak rohadt sok kérdést vetnek fel.
Nem tűnnek elég intelligensnek ahhoz, hogy űrhajókat építsenek. Ráadásul ha ilyen gyorsan szaporodnak és nőnek fel, akkor hogyan nincs túlnépesedés az anyabolygójukon. Bár lehet éppen ezért ilyen aggresszív népség.

Hemmert én is sajnáltam, ráadásul az ő kiírása és La’an távozása olyan hangulatot kelt, mintha a második évad egy soft reboot lenne. Az igazat megvallva már a M’benga lányának a szála is olyan fúrcsán lett lerendezve. Nem azt mondom, hogy ST-től idegen húzás volt, csak azt, hogy elég váratlanul jött.

A legfontosabb kérdés viszont az, hogy ha tudnak ilyen Treket is írni, akkor mi a franc történik a másik két sorozatnál? Mert ezt a legénységet 9 rész alatt sokkal jobban meg lehetett ismerni és szeretni, mint pl. a Discovery csapatát 4 évad alatt.

zolij - 2022. 07. 03. 11:35

Platschu: igen, ő George Samuel Kirk, de mivel szerepelt a TOS-ban, így védi a plot armor, ahogy a legénység egy jelentős részét.

walaki - 2022. 07. 03. 21:10

Kicsit elmaradtam, most sikerült pótolni.

8. rész

Nem volt rossz, de nem az én ínyemre való. Persze megértem, hogy kellett egy olyan rész, ahol a színészek megmutathatják, tudnak ők más karaktert is alakítani. Attól függetlenül, hogy nekem személy szerint nem tetszett, elismerem, jó rész volt.

9. rész

Hát igen, ez egy igazi meh! Annyira Bolygó neve halál nyúlás, hogy csak na, annak viszont irtó gyenge. Amikor a kiscsaj koszosan ül a orvosiban az asztalon, szinte már vártam, hogy mikor mondja: “Többnyire éjjel jönnek elő. Többnyire…” És akkor a többiről még nem is beszéltünk… Ennyire ötlettelenek lennének az írók, hogy muszáj lopni? A többi rész pedig elég jó volt eddig (sőt, kifejezetten a legjobb ST nálam).

Kicsit megrezgett a léc emiatt, de azért maradok, egy gyengébb rész nem fog még eltántorítani.

SPOILER
Ja, én is sajnáltam Hemmert, de kell a hely Scotty-nak. Meg így megindokolták, miért marad Uhura.

@polovcev: “Nem tűnnek elég intelligensnek ahhoz, hogy űrhajókat építsenek.”

Ott a pont, ez nekem is szemet szúrt. Ráadásul hogy fognak szerszámot a karmaikkal? Vagy csak kikaparják az térhajtóművet a nyers fémből?

“Mert ezt a legénységet 9 rész alatt sokkal jobban meg lehetett ismerni és szeretni, mint pl. a Discovery csapatát 4 évad alatt.”

Tökéletes meglátás!

Zach - 2022. 07. 05. 01:58

@Platschu: George Samuel Kirk a TOS első évadának utolsó részében hal meg (William Shatner “alakításában”).

Egyetértek a fentiekkel. Hemmert és La’ant később is ki lehetett volna írni, nem mindjárt az első évadban. Ráadásul James Kirk karakterét be akarják hozni a 2. évadban. Szerintem adhattak volna még néhány évet ennek a legénységnek.
Ami a Gornt illeti, lehet, hogy többféle van belőlük. Nyilván vannak intelligensebbek, ha űrhajókat tudnak építeni. Úgyhogy ezt még valószínűleg ki fogják fejteni a sorozatban.
Reméljük, az évadzáró jól sikerül.

Endymion - 2022. 07. 05. 12:29

9. rész
Azzal egyetértek, hogy maga a történet most sem volt egy nagy eresztés, bár még mindig jobban tetszett, mint a 8. rész. De még ennek ellenére is úgy gondolom, hogy dícséret illeti az alkotókat.
Ami szerintem elismerést érdemel az a mértéktartás és a jó arányok eltalálása.
Mindenképpen szeretném párhuzamba állítani a Discovery-vel, hogy látszódjon, mennyivel kompetensebbek a SNW alkotói (pedig úgy látom, hogy a producerek ugyanazok, fura..). Innentől Spoileres leszek:
– egy szereplő halála. A Discovey-ben egyáltalán nem működött, nulla érzelmi hatást váltott ki, amikor a 2. évadban meghalt a félig ember, félig android szereplő, akinek szerintem addig a nevét sem tudtuk, csak a háttérben díszletként funkcionált. Nem hatásos egy szereplő halála, ha őt csak abban a részben mutatják be. Akkor mesélik el a történetét, adnak róla egyáltalán bármilyen információt és utólag, a búcsúztatásán mesélnek róla dolgokat, amiket mi sosem láttunk, hallottunk tőle. Elmondják milyen volt, de mi valójában nem tudjuk. Ezzel szemben a SNW-ben azért működött a szereplő halála, mert addigra már megismertük és megkedveltük. Nem egy random szereplő volt, aki éppen csak akkor került bemutatásra. Nem volt túlbeszélve a dolog. Ráadásul szemben a Discovery-vel itt a búcsúztatáson Uhura azokat a dolgokat idézte vissza, amiknek mi is tanúi voltunk, így valóban hatásos és hiteles volt a dolog. Hál istennek nem könnyzáporral áztatott 10-15 perces melodrámába csomagolt dráma is és érzelmes pillanatok voltak ezek.
Igen, nagy különbség van ÉRZELGŐS és ÉRZELMES között. A Discovery sajnos az előbbi.
– egy szereplőtől búcsút vettünk. Itt is dícséretes a mértéktartás. Míg a Discoveryben ez valószínűleg egy szipogós, könnyes 5 perces picsogós monológ lett volna, a SNW-ben sokkal jobban megoldották:
“- Captain… Chris. Thank you… For everything.”
Nincs túlmagyarázva. Nincs elmondva, hogy mit kellene éreznünk, hanem érezzük és tudjuk anélkül, hogy a szánkba rágánk az érzéseket és a gondolatokat.
2 szereplőtől vettünk búcsút, de nem voltak patak könnyek, csak Uhura sírt, aki a szereplők közül a legközelebb került Hammerhez.
És egy harmadik:
– az utolsó jelenet. Uhura belép a hídra, megáll mozdulatlanul, szétnéz és egy kicsit mosolyra húzódik a szája. Megérkezett, hazaért. Nem kellettek szavak, nem kellett monológ, nem kellett oda senki más, hogy elmondja mit érez, mi jár a fejében, és mégis a nézővel közölték, hogy ez a szereplő most megérkezett ide, haza, eldöntötte.
Meglehet, hogy egy Alien koppintás volt magának a résznek a története, de ahogy a karakterekkel bánik a sorozat, ahogy felépíti a motivációkat, tetteket, köröket ver a Discovery-re!
Nagyon tetszett, hogy Spock és Chapel jelente a folyosón sem volt túlmagyarázva. A néző nem hülye, jó rendezésnek hála mindent tud értelmezni.

Nagyon sajnálom, hogy már csak 1 rész van hátra!

Zach - 2022. 07. 08. 00:42

@Endymion: “a 2. évadban meghalt a félig ember, félig android szereplő” neve már az első évadban is ismert volt. Airiam parancsnok-helyettes a harmadik számú vezető volt a hajón a kapitány és Saru után (legalábbis az első évadban).
Az első évadban Sara Mitich, a másodikban Hannah Cheesman játszotta (nekem Mitich alakításában jobban tetszett). A karakter halála után Nilsson hadnagy került a hídra Airiam pótlására, akit szintén Sara Mitich alakít.

McClane - 2022. 07. 08. 07:28

@Zach: hiába néztem végig, totál nem volt érdekes a karaktere, még annak ellenére sem, hogy még egy rész is épült rá. Igazából nem is érdekelt mi van vele. A főszereplő annyira lenyomott mindenkit, hogy a többi szereplő statiszta csak

Endymion - 2022. 07. 08. 10:55

@Zach
Én elhiszem, hogy a keményvonalas rajongók ezt tudják, akik mindennek utána olvasnak és néznek, de szerintem abszolút nem az én hibám, vagy a többi nézőé, ha ezt nem tudják. Ugyanis annak a szereplőnek, meg a többinek (kormányos, a fekete csaj, a fekete navigátor talán?) jóformán szöveget sem adtak az első, de talán második évadban sem. Csak ott voltak és néha volt 1-1 szavasuk. Nem csak én állítom ezt, jóformán konzenszus. Had ne kelljenm már a mezei nézőnek szemfülesként minden pillanatot sasszemmel és rókafüllel hallgatnia, hogy elejtett pillanatokban tudjon meg alapvető információkat ezekről az elhanyagolt szereplőkről.
A SNW néhány része után már tudtam, hogy ki kicsoda és kinek mi a feladata, sőt nagyvonalakban a személyisége is körvonalazódott. Ahogy annak lennie kell.
A Discovery posztjai alatt pont eleget olvashatod, hogy nagyjából még a 4. évadra is alig lehet tudni valamit a legénység többi tagjáról Burnhamen, Sarun és Tillyn kívül, pedig a kezdetek óta velük vannak.
Illetve ha más fórumkat is olvasol, akkor igencsak láthattad, hogy mindekinek az volt a problémája, hogy nem működik egy olyan szereplő elvesztésének drámája, aki addig a részig csak a háttérben némán sertepertélt, de addig semmit se tudtunk róla. A rész elején adtak róla személyes infót, hogy a rég végén elbúcsúzzanak tőle, így nem is működhetett az érzelmi töltete. Mondjuk annak a szériának a rákfenéje a rossz írás. Nem érzelmeket akarnak kiváltani, hanem megmondani, hogy mit kellene éreznie a nézőknek.
Hidd el, a nézők többségének az sem tűnt föl, hogy a 2 évadban más alakította az androidot annyira marginális, jóformán szövege nélküli szereplő volt.

Kargarosz - 2022. 07. 08. 17:42

”Hidd el, a nézők többségének az sem tűnt föl, hogy a 2 évadban más alakította az androidot annyira marginális, jóformán szövege nélküli szereplő volt.”

Jó, hogy írod mert nekem egyáltalán nem tűnt fel a csere. Végig semleges volt a karakter számomra elvesztése pedig semmit se mozgatott meg. Pedig az első 2 évad a Discoveryből szerintem jó lett, utána indult a lejtmenet.

Mammut - 2022. 07. 08. 18:39

Hát, ez a James Kirk egyáltalán nem kapott szimpatikus színészt. Remélem, lecserélik, mire komolyabban szerepel majd, ha már színészcserékkel jöttök. :)

Malachi - 2022. 07. 08. 18:58

nekem bejött Kirk is. van a karakterében valami klasszikus, “régies”. érdekes.

két dolog az évadzáróból: Spocknak abban a bizonyos szemöldökráncolásában és Pike utolsó pillantásában több karakter meg érzelem volt mint az összes Discoveryben a 4 évad alatt, amennyit láttam.

nagyon örülök ennek a sorozatnak. nagyon. remélem lesz írás a főoldalon az első évadról.

walaki - 2022. 07. 09. 11:53

Hát, én csalódtam az évadzáróban. Végig az volt az érzésem, hogy csak úgy összecsapták, mert a készítők igazából még szerették volna továbbcsinálni, csak hát itt az utcsó rész, valamit kellett domborítani. SZVSZ. Nem tudom miért, de ezt éreztem végig, hogy nagyon nem akarták volna még lezárni az évadot.

Kirk szerintem is katasztrófa, de lássuk be, az összes többi színész telitalálat, itt volt az ideje egy mellényúlásnak… Kár, hogy pont Kirk lett az, de ez van.

polovcev - 2022. 07. 09. 15:17

Engem speciel nem zavart az új Kirk. Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem vagyok TOS rajongó, szerintem az epizódoknak kb. a felét láttam.

Viszont érdekes volt látni a Balance of terror újragondolását és ahogy gyakorlatilag megmagyarázták, hogy miért nem maradhat Pike az Enterprise parancsnoka. Persze az is igaz, hogy mivel ismeri a romulánokkal való összecsapás részleteit, éppenséggel haladhatna ezen az úton is.

Zach - 2022. 07. 10. 00:36

@Endymion: Az igaz, hogy a hídon szereplő karakterekről keveset tudunk meg a Discoveryben, de a nevük jó párszor elhangzik a sorozatban (a fekete navigátor csaj például Owosekun). Ha valaki így sem tudta megjegyezni őket, nem kell mélyre ásni, elég megnézni a Wikipédiában.

Platschu - 2022. 07. 10. 10:07

1×10

Fura helyzetben vagyok, mert bár klassz volt a rész, valahogy nem éreztem csapatepizódnak. Ez az egész Pikeról és Kirk felvezetéséről szólt. Mindenki más csak részt vett az eseményekben. Talán még Erica beszélt a legtöbbet.

Az arab srác halálát feloldhatták volna, ha tudjuk, hogy minden mesterkedés ellenére meghalt volna az apjával együtt. Így Pikenak se lenne bűntudata.

Azt sem értettem, hogy Spock miért rejtőzködik egy olyan szituációban, ahol a Romulánok felfedték magukat. Vártam volna valami olyasmit, hogy odaáll Pike mellé.

Jó volt hallani Scottyt is. Kicsit sajnálom, hogy így darálják az írók a karaktereket : Hemmer, La’an és most Una. Mintha helyet akarnának csinálni az “igazi” TOS legénységnek. De majd kiderül a 2. évadban, hogy hová fut ez ki és lesz-e valódi stafétaátadás.

Sparrow - 2022. 07. 10. 21:53

1×10

Spoiler

Én csodálkoztam, hogy Spock nem ismeri a romulánokat. Azt hittem, a vulkániak tudják, hogy ők a rokonaik… Nem tudom, ez mikor derült ki, számomra mindig is tény volt.

Az új Jim Kirk nem hasonlít Shatnerre. :(

Scotty hangján elmosolyodtam. “I’m an engineer, not a miracle-worker” :)

Jó rész volt.

Zach - 2022. 07. 11. 19:37

1×10: Őszintén szólva, nem tudom, mi szükség volt erre a részre. Eddig úgy tűnt, hogy Pike tudomásul vette, mit hoz a jövő, most meg kiderül, hogy mégsem.
James Kirk szerepére szerintem sem Paul Wesley-t kellett volna választani. Bár az alakításával nem volt bajom, nem elég erős alkatú és nem kerek arcú.
Azt meg egyáltalán nem értem, ha ez a sorozat a Kirkéket megelőző legénység kalandjairól szól, akkor miért kell már az első évadban három karaktert kivenni belőle?
Ezt meg lehetett volna tenni az utolsó egy-két évadban, elvégre itt még csak 2259-et írunk, Kirk pedig 2264-ben lesz az Enterprise kapitánya.
Igaz, lehet, hogy La’an és Una még visszatérnek, mivel az előbbi bizonytalan időre hagyta el a hajót, Number One pedig az alternatív jövőben volt több, mint hat éve fogoly. Főleg, hogy az epizód végén Pike az mondja: “Ezzel még nincs vége!”, majd eltökélt arccal néz a kamerába.
Reméljük, az alkotók meghallják a tiltakozó hangokat és még marad egy ideig ez a csapat.
Egyébként az eredeti idővonalban a 2250-es években James Kirk hadnagyként szolgált a USS Farraguton…

Zach - 2022. 07. 11. 20:17

@Sparrow: az eredeti részben, a Balance of Terrorban sem egyértelmű, hogy Spock ismeri-e a romulánokat vagy csak feltételezi, hogy közösek az őseik.

Még annyit, mivel James Kirkkel az alternatív jövőben találkozunk Paul Wesley alakításában, ezért lehet, hogy a 2. évadban másik színész fogja játszani a karaktert.

Platschu - 2022. 07. 15. 07:29

Itt arra értettem, hogy amikor a hìd kijelzőjén megjelent a Romulán pali, akkor és utána sem volt érdemi reakció Spocktól, hanem lement molyolni Scottyval.

Húsleves Kocka - 2022. 07. 17. 14:48

@Platschu

Vulkáni! Az a logikus, hogy nincs érdemi(érzelmi) reakciója! :-)

Hádész - 2022. 07. 18. 12:58

Nekem nem volt bajom a fináléval, szerintem ezzel pontot is tettek Pike sorsával való témázásnak, a továbbiakban ennyit sem fognak vele foglalkozni. Más részről az előző rész jobban ütött volna évadzáróként, mint ez.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz