login |

Pilot: Star Trek: Strange New Worlds

2022. 05. 06. 20:50 - Írta: human

48 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mivel a cél az, hogy az év összes hetén legyen Star Trek-epizód, így természetesen már itt a következő széria, amit kifőztek a Paramount+-ra. Elvileg kalandosabb, felfedezősebb szériát ígérnek Pike kapitány vezetésével, amiből a pilotban…

A történet, ha jól értem, a Star Trek Discovery után játszódik, ahol Pike kapitány olyasmit látott, ami teljesen megrázta a személyiségét. Ezt jól az emlékezetünkbe döngölik folyamatosan, hogy a kőék egyszerűségű első ügyének megoldásában szerepe legyen. És ezzel fel is dolgozzák a traumát? Viszont legalább tényleg nem erőszakkal és minden robbanással oldják fel a konfliktust!

Ha valakit az érdekel, hogy milyen a Discovery 2. évadjának felénél való abbahagyás után ülni a Strange New Worlds elé, az főleg olvasson tovább, de röviden: minden érthető volt. Miért ne lenne? Nyilván nem csak a kőkemény rajongóknak készítik egy IP új iterációját, bár nekik is akad sok finomság benne, hiszen jön Uhura, és ott lesz Kirk is! Meg nyilván sok más is akad, de mondom, a fő történet azért simán érthető.

Ami biztos, a Strange New Worlds is inkább a J.J. Abrams által lefektetett blockbuster világba érkezett, bár tény, hogy valamennyire visszanyúlt a felfedezős alapokhoz, és rögtön az első részben meg is szegte a Prime Di General Order 1-t, hiszen muszáj volt. Na meg Spock-nak nem jutott idő egy remek szerelmi beteljesedésre.

Igazából minden ígéret ellenére számomra olyan ez a Star Trek-sorozat is, mint az összes többi új széria. A pilot minden tényleges mélységet nélkülözött és nyílegyenes volt, a végén ott az előzetes a sok akcióval ami várható, szóval valójában mennek az említett úton, amin a Discovery és a Picard is járt, bár tény, hogy utóbbit csak tippelem, mert azt sajnos nem bírtam 2 résznél tovább. Ha kedveljük az itteni karaktereket, jó pár régi kedvenc feltűnik, akkor pedig tarthatunk is velük a sok képtelenségbe.

Bevallom, nem voltak nagy elvárásaim, és számomra egyáltalán nem szent tehén a Star Trek-brand, elvoltam az Abrams-filmekkel is, szóval magában sorozatként értékelve ez iszonyat lapos volt, inkább munkásemberek keze alól kikerült termék, nem több ennél. Ezt tetézi, hogy annyira sokszor állnak körbe és magyaráznak a nézőnek, hogy esküszöm, úgy éreztem, hülyének néznek. Mármint az vagyok, de valami iszonyat rossz mennyire képtelenek audiovizuálisan bármit bemutatni, hanem a legundinamikusabb (elnézést!) módon a szánkba ráááágják.

Elvileg a felfedezésről szólna a sorozat, de ahhoz a folytatásban egyszerűen több fantázia kéne, és ez alatt a megvalósítást is értem. Ma morgós vagyok, úgyhogy 5/10, de valójában 6-nak lássátok.

48 hozzászólás Ne habozz!

Xylas - 2022. 05. 06. 21:05

Részemről teljes mértékben adta szegény megboldogult fiatalságomból még derengő Star Trek érzést. Nem próbált rögtön felvezetésben valami galaxis méretű problémát, összeesküvést elénk tolni, egy epizódnyi helyzetet dobott fel amit a korai évados Next Generation-os megoldással le is zárt.

Lehet csak engem egyszerű meggyőzni, de egyelőre bemelegítésként sikerült. Egy epizodikus “megyünk egyik helyről a másikra, problémákkal találkozunk, azokat megoldjuk, esetleg moralizálunk kicsit, nem csak lensflare lézerekkel/phaser-ekkel lövöldözünk” sorozatot vártam, azt is kaptam. Jöhet a következő epizód.

winnie - 2022. 05. 06. 21:11

szerintem egy rajongó és egy kalandor másképp fogja megítélni, miképp egy modern rajongó és egy régimotoros is. legalábbis az eddigi pozitív kommentek alapján ezt vélem látni.

Ace - 2022. 05. 06. 21:55

Még nem sikerült megnéznem (kicsit maga alá temetett a munka) ha lesz időm jövőhéten lehet írok róla egy rajongói kritikát is. Ahogy láttam eddig pozitívak a visszajelzések de egy új ST sorozatnál mindíg vegyesek az “érzelemk” ugye.

kpeter - 2022. 05. 06. 22:28

Hát a Picard 2. évadhoz képest ez eddig kb. Shakespear-i remekmű.

polovcev - 2022. 05. 07. 00:25

Nekem is tetszett, mert legalább felderengett benne a régi ST érzés. Lehet átmegy kreténbe, mint a Picard, de remélem legalább egy évadot kihúz.

Adok neki 4-5 epizódot, de nem többet. A kettő másik sorozat sikeresen redukálta a türelmemet.

FP Jones - 2022. 05. 07. 06:49

én nem nagyon néztem egy ST sorozatot se, de ez tetszett. eléggé.

JKJ - 2022. 05. 07. 06:56

5 percet néztem a pilot-ból, de kivárom a későbbi részekre érkező reakciókat. A Discovery és a Picard után nem pazarolok rá időt, ha nem kell…

winnie - 2022. 05. 07. 07:00

Ace: köszi!

Malachi - 2022. 05. 07. 07:55

Átlagos sorozatos szemmel nézve ez egy nagyon jó kis kezdés volt minden szempontból, karakterek látvány, sztori. Anson Mount egyedül elvinné az egészet a vállán, Pike karaktere magasan, messze a legjobb dolog, amit az újkori tévés Star Trek kitermelt magából. De nagy szerencsénkre végre a többiek is rendben vannak. Jó a humor, nincs agyonerőltetve a kötelező PC és társadalomkritika, nem éreztem azt, hogy cipőkanállal erőltették bele – helló Picard, helló Disco. És csak annyira van jelen, amennyire egy Star Trektől elvárható. Az, hogy nincs már az első részben univerzumzabáló fenyegetés az hihetetlenül üdítő, nem is emlèkszem mikor láttam utoljára olyat, hogy egy epizód, egy megoldandó feladat – és le is zárják!

Lesz persze valami átívelés, Pike és a pót Number One sztorija biztosan, de jó az arány.

Megnéztem pár vastagon Trekkie kritikát is, ők az Enterprise-t és a környezetet emelik ki még, hogy aha ilyennek kellene lennie egy modern változatnak, ha hű akarna maradni az eredetihez. Meg szintén azt, hogy (nem is tudom, hogy mondják, jobb híján): monster of the week epizódok várhatók.

Szóval egyelőre nagyon ígéretes, a Disco és Picard után friss hegyi levegő, de simán sorozatként is teljesen korrekt.

walaki - 2022. 05. 07. 13:18

Nagyon jó írás! Szépen összefoglalja a lényeget és a pilot bajait! SZVSZ nagyon tárgyilagos, jó, hogy nem egy elvakult ST-fan írta.

“Igazából minden ígéret ellenére számomra olyan ez a Star Trek-sorozat is, mint az összes többi új széria. A pilot minden tényleges mélységet nélkülözött és nyílegyenes volt”

Van olyan ST széria (nemcsak új, hanem régebbi is), amire ez ne lenne igaz?

“Ezt tetézi, hogy annyira sokszor állnak körbe és magyaráznak a nézőnek, hogy esküszöm, úgy éreztem, hülyének néznek.”

Na, pontosan ez volt mindig is a bajom az ST-vel, ezért nem bírtam egy szériát se végignézni. Én bepróbálok minden sci-fit, de nálam nemcsak a Picard lett piszokgyorsan kuka, hanem a Discovery is.

Minden kritikáddal egyetértek, de ennek ellenére (talán mert kalandosabb, felfedezősebb szériát ígérnek?), úgy döntöttem, mégis adok egy esélyt neki. Aztán valószínűleg meg fogom bánni, pont, mint a többinél, de egyelőre még bizakodó vagyok, hátha!

Ha csak egy kicsit is vissza tudnak venni a nyílegyenességből és szájbarágásból, és csak egy kicsit is sikerül érdekesre kihozniuk a felfedezős szálat (értsd: nem akkora blama, mint a vákummban (!) szálingózó gombasprórák, ami révén még utazni is lehet), akkor lehet még esélye. Tudom, elég nagy “HA”, de egyetlen rész alapján nem akarom még leírni.

fromdtod - 2022. 05. 07. 15:30

Tökéletes Star Trek sorozatepizód. Ezzel visszajött a nextgen-nek, meg az enterprise-nak a feelingje. Nekem a picard is tetszik. De az teljesen más hangulat. A Discovery-vel nem tudok megbékélni, de még az is oké. Minden ami startrek az oké.

Kargarosz - 2022. 05. 07. 15:33

Az új Star Trek sorozatok közül eddigi legjobb pilot. Alapvetően szimpatikusak a karakterek, és tényleg, hogy fentebb írták Anson Mount remek Casting. Én nagyon várom a folytatást , és ahogy olvasom a véleményeket sokaknak tetszik. A Discovery első 2 évadig jó volt utána kezdett elromlani a Picard még nekem kiamradt mivel az Eterprise-ot gyűröm még az első évad végénél járok.

RoyStampler - 2022. 05. 07. 15:44

Nekem ez nagyon bejött. A humora, a naivitása és az egyszerűsége (nem pejoratív értelemben) tényleg a TOS-t idézi. Az is tetszik, hogy a látványvilág modernizálásában szerintem megtalálták az arany középutat: természetesen sokkal szebb az egész, mint az eredeti sorozat (és ugyanolyan nem is lehetne, elvégre csak eltelt 56 év), viszont valahogy a kosztümökkel, a kütyükkel, az Enterprise belső design-jával és sok egyéb aprósággal mégis elérték, hogy az itt látottakat könnyebb legyen gondolatban szervesen a TOS elé képzelni (ezt az élményt a Discovery pl. egyetlen percig sem adta meg). Remek volt a számos (néha csak egyszavas) visszautalás a korábbi sorozatokra és filmekre, amelyek egy új néző számára szerintem egyáltalán nem tolakodóak, egy magamfajta régi rajongó szívét viszont megdobogtatják. A kontinuitással egyelőre nincs problémám, az olyasmik meg kifejezetten tetszenek, hogy elővették pl. Spock (leendő) “feleségét” (akinél ráadásul arra is figyeltek, hogy a haja olyan legyen, mint régen!) vagy egy másik karaktert a TOS-ból (spoiler miatt nem nevezem nevén), az afféle apróságok meg nem érdelnek, hogy Uhurának miért rövid a haja (a frizura amúgyis változhat).

Anson Mount továbbra is remek Pike – róla változatlanul tartom, hogy talán a legjobb “dolog” volt a Discovery II. évadában -, bár Pike karaktere az idők folyamán valahogy mindig szimpatikusra sikeredett (ideértve a TOS-t és a 2009-es mozis rebootot is). A többi szereplővel sincs gond (Rebecca Romijn meg egyenesen a gyengém).

Az is jó, amit már más is említett, hogy (egyelőre) nincs átívelő történeti szál. Bár alapvetően a high concept sorozatokat szeretem, a klasszikus Star Trek epizodikus. (A DS9-t mondjuk épp az átíveléséért imádtam, de azért alapvetően abban is az egyepizódos történetek domináltak.)

Jöhet a folytatás.

korum - 2022. 05. 07. 17:46

Ez nyugodtan lehetett volna egy TOS/TNG/VOY epizód is. Ami szerintem pozitívum, de teljesen érthető, ha valakinek nem, már akkor sem mindenki szerette a Treket.

Húsleves Kocka - 2022. 05. 07. 19:50

Nem tudom megszokni, ahogy az Enterprise modernizálódik. Az újabb filmekben és sorozatokban.

Érdekes lenne látni, hogy mit tudnának kihozni CGI hologram kijelzők nélkül retró környezetben. Pecaboton lóbált hungarocell űrhajókkal. :-)

Ettől függetlenül lekötött.

Yooha - 2022. 05. 08. 07:47

Nekem nagyon bejött, de em tudom miért! :)
Kőegyzserű volt, nem akart nagyot markolni, a szereplők eddig érdekesek, meglatjuk milyen lesz.
Remélem heti ügyes, időnként 1-1 karakterre fókuszálós lesz.

korum - 2022. 05. 08. 12:09

Meg végre van egy legénység. Nem másfél ember főszereplő meg a többiek a háttérben, hanem valamiért működnek együtt.

Mrs Broccoli - 2022. 05. 08. 12:15

@RoyStampler – 58 évvel ezelőtt.

@Húsleves Kocka – gondolom a pecabotos hungarocellel csak vicceltél.

Más: elkeserítőek a kommentek, tisztelet a kivételnek.

Aldo - 2022. 05. 08. 22:45

“Érdekes lenne látni, hogy mit tudnának kihozni CGI hologram kijelzők nélkül retró környezetben. Pecaboton lóbált hungarocell űrhajókkal. :-)”

Na, mit hoznának ki? Nem értem a nyafogást. A film és sorozatkészítők mindig is használták a rendelkezésükre álló legmodernebb technikát. Ha az 1960-as években lett volna CGI, akkor nem pecaboton lóbált űrhajókkal dolgoztak volna, hanem ezzel.

Maga a pilot nem volt rossz, viszonylag hamar lepergett a majd egy órás játékidő. Volt benne kalandos felfedezés, egy probléma, amit meg kell oldani, terepre kimenő kapitány és első tiszt, a végén pedig némi moralizálás, hogy gyerekek ne háborúzzatok már, hanem üljetek le és beszéljétek meg.
Elsőre is érthető volt, hogy Pike szét van csúszva, felesleges volt ennyiszer kihangsúlyozni.

Nem tudom, hogy kitartok-e az évad végéig, lehet, hogy meg kéne várni, hogy lemenjen pár rész.

symor - 2022. 05. 08. 22:59

Így néz ki egy ST epizód.

A hibái és az erényei azt tükrözik amiről a égi szériák szóltak, vagy szólni akartak, laposan, de nem hatástalanul.

Platschu - 2022. 05. 09. 02:12

Strange New Worlds 1×01

Hihetetlen jó sorozatnyitót kaptunk! Az előzetes hírek alapján is megörültem, hogy a szerializált történetmesélés helyett itt visszatérnek az epizódikushoz. Végre nem kell galaxisméretű problémákkal foglalkozni, mert kerek, lezárt kalandot kapunk. Mivel ez a sorozat abszolút a Discovery 2. evad eseményeinek alapján született rajongói nyomásra, így reméltem, hogy betartják az ígéreteiket.

Kezdjük a karakterekkel! Mindenkit bemutattak, majd 1-2 mondatos hátteret adva elhelyeztek a legénység sorai között. A főszereplők kaptak kellő mélyítést. Már most látszik, hogy több energiát fektettek abba a Disvoveryhez képest, hogy a nézők a nevekre is emlékezzenek. Kicsit persze jobb lenne még több idegent látni a személyzet tagjai között.

Álomszépek a díszletek, ami egyszerre retró TOS hangulatot áraszt, de közben a sok szép világítással mégis modern is tudott maradni.

Az effektek terén sem lehet panaszunk, mert igencsak változatosak lettek. Nem tudom, hogy mennyi pénzt szántak rá, de simán mozifilmes minőség. A főcím is klassz.

A forgatókönyv is nagyszerű, mert a karakterek mellett volt mélyebb mondandója is a sztorinak. Így is rendesen figyelni kell, mert sok információ lett belesürítve a párbeszédekbe.

Pár kisebb dolog nem tetszett. Az egyik ilyen volt a harmadik világháború, mert nem tudtam róla, hogy ez része az ST fővonalának. Nem szeretem az elpusztult jövőt, még ha a biodómok kapcsán volt egy kis feloldozás. A másik probléma, hogy ugyan nem név szerint, de sokat beszéltek Michaelről és az idővonalat érintő ugrásukról. Mintha arról lett volna szó, hogy annyira titkos minden, hogy ebből semmi nem szivároghat ki. Ennek ellenére kedélyesen többször is szóba került.

Kiváncsian várom, hogy sikerül a saját hangjukat megtalálni a nagy egészben. Vajon láthatjuk-e majd Georgiout, Voqot vagy a klingon vezetőt, hogy elhintsék velük a Section 31 spinoffot is? Visszatérnek-e Spock szülei vagy esetleg T’Pol az ENTből, akit pár rajongó várna? Mivel ez a széria a TOS előzménye, így nem igazán kapcsolódhat a TNG/DS9/VOY/PIC/LOW/PRO vonalhoz.

Ott tartok, hogy ez egy nekem való sorozat lesz és biztosan maradok. Már most újranézném, ami igazán nagy szó. Ahogy a rengeteg fajnevet és rendszernevet felvillantották az egyik közeli képen, az alapján is bőven lesz minek utánaolvasni. Nem is értem, hogy ha ilyen minőséget is le tudnak tenni az asztalra, akkor miért bicsaklott meg itt-ott a többi spinoff. Remélem sokáig marad porondon ez a széria, mert ezt nyugodt szívvel tudom mindenkinek ajánlani.

punyapapa - 2022. 05. 09. 07:58

Nem volt rossz pilot. A pozitívumokat mind felsorolták már elöttem. Nekem is felüdülés lenne az 1 epizód 1 bolygó felállás. Bár az agyam nem dobtam el tőle, de simán nézette magát.
Platschu
A 3. világháborúról már többször is szó esett pl.: Az első kapcsolatfelvételben is a Borg nem sokkal a 3. vh után érkezett meg a Földre.

Gábor - 2022. 05. 09. 09:44

Egyértelműen az volt a célja készítőknek, hogy átvegyenek amit lehet a régi sorozatból – bár én rögtön észrevettem ismét a star trek filmekben látott óceánjáró hajó gépházat, ami szerintem szörnyen fest. A másik, hogy bár modernizáltak, szerintem néhol már túlzásba vitték. A kevesebb néha több problémája már mondjuk rég jelen van. Fele ennyi CGI, lens flare, szerényebb berendezéstől is néznénk, nem emiatt nézték sokadszorra meg a rajongók egy régi star trek sorozatot, hanem, hogy volt egy kerete egy hangulata, megismertük jól, szerettük a legénységet. Ezt nem értik meg, próbálnak valami nagyon látványosat csinálni, nagy átéléseket, de közben mindkét modern sorozatban mondhatni egyik karaktert se kedvelhettük meg, laposak, de azt már tudjuk pl hogy Michael hogy ,,érez” át vagy hogy Picard, egy pincében futkosott gyerekként és Q generált egy értelmetlen tö9rténetet. Mikor véget ért a második évad, néztem ki magamból, hogy ez mi volt..

heidfeld - 2022. 05. 09. 10:10

2000-es évek elején, “pihés” arcú suhancként, éjszakai ismétlésekben láttam ST-sorozatokat. Csajommal, egy kölcsönlakásban voltunk, tulaj hajnalban jött, így nem aludtam.
Nos, ezeket idézte meg a pilot.
Nem volt ez lehengerlő-elsöprő, de úgy jött az Star Trek-hangulat, mint a másik kettőben soha.
Pike meg volt zuhanva, kicsit túl lett tolva, de ki nem lenne a helyében?
Változások kifejezetten érdekesnek tűnnek. Biztonsági tiszt, tiszta Drummer. Nővér, meg határozottan eyecandy-szerű(Nyomozni is fogok, mindkettő esetében)
díszletek-látvány nagyon rendben van.
Simán 8/10

Mammut - 2022. 05. 09. 19:05

Ahogy twitteren is írtam még a hétvégén, nekem tetszett. Szerintem kicsit Kirköt idézte a GO1-nal szembemenő megoldása, de talán egyébiránt volt benne némi Picard is.

Gábor - 2022. 05. 10. 03:01

Sziasztok.

Hol, hogyan tudom megnézni?
Magyar felirat van már hozzá?

winnie - 2022. 05. 10. 05:36

A hazai hivatalos premier ősszel lesz a SkyShowtime-on. És gondolom, nincs magyar felirata.

Kargarosz - 2022. 05. 10. 10:18

Platschu: ”vagy esetleg T’Pol az ENTből, akit pár rajongó várna?”

Tök jó, hogy ezt írod mert időrendbe tényleg adná magát. Örülnék, ha létrejönne főleg, ha tartják a további epizódok a minőséget. Ígéretes lehet ez a sorozat minden szempontból.

Isaac - 2022. 05. 10. 10:33

Úgy néz ki menthetetlen sw és st rajongó vagyok (vagy legalábbis sci-fi a gyengém) ,mert bármelyikről is legyen szó mindig csak a pozitív oldalát látom meg :D Eddig mindet végignéztem és max volt amelyik kevésbé tetszett,de annyira sosem volt rossz,hogy kaszáljam ;)
A strange szerintem is a jobbak közé sorolandó.

Platschu - 2022. 05. 11. 23:08

Off. Úgy hallottam kampányoltak a rajongók már Enterprise 5. évad mellett is, így lehet még azzal is célt érnek.

Ne felejtsétek el, hogy több spinoff is van még fejlesztés alatt:
– Section 31 : Voq és Georgiou
– Starfleet Academy : talán Tilly ebben lesz benne
– Tales of Federation : antológia sorozat tervezet

Zach - 2022. 05. 12. 00:11

human: nem csupán az ügy megoldásával oldják fel Pike traumáját, kell még hozzá egy beszélgetés Spockkal meg a biztonsági tiszttel. Sajnos itt még nem része a legénységnek egy (félig betazoid) tanácsadó.

Szerintem sem volt rossz a pilot, bár a “Kössetek békét!”-rész nagyon sablonos. Úgy tűnik, ez könnyedebb hangvételű sorozat lesz, mint két elődje és nem terheli a főszereplő vállát állandóan a galaxis (vagy minimum a Föderáció) megmentésének a súlya.
A gépész kivételével bemutatták az összes fő karaktert és szerepük is volt, ez nekem is tetszett.

Érdekességek:
– amikor a sorozat játszódik (2259-ben) James Kirk már parancsnokhelyettes, a bátyja, Samuel viszont még csak hadnagy.
– a film, amit Pike az epizód elején néz, az 1951-es “Aznap, amikor a Föld megállt”, amit ugyanaz a Robert Wise rendezett, aki az első (1979-es) Star Trek-filmet.

Kapunk még utalásokat a korábbi sorozatokra (T’Pring, Stamets komp, USS Archer), hiába, a fanservice-re továbbra is szükség van.
Ja, és most már a Star Treknek is van logója/emblémája. Nyilván az alkotók úgy gondolták ha már a Star Wars (meg a Marvel, DC) kapott, akkor nekik is legyen egy.
Egyébként T’Pol-t én is várom…

winnie - 2022. 05. 12. 07:35

“Off. Úgy hallottam kampányoltak a rajongók már Enterprise 5. évad mellett is, így lehet még azzal is célt érnek.”

elsőre nem akartam szólni, de az “is”-re azért felkaptam a fejemet. annyira nem jó ezt túlbecsülni, mert mindig a visszájára sül el a dolog, mármint egyrészt az kezdi el kapni az ívet, aki nem hallgat ilyesmire, plusz a rajongó azt hallva elhiszi, hogy neki szava van, és elkezd még jobban követelőzni. a rajongónak van szava: az előfizetés:) még, ha a készítők creditet is adnak nekik, az csak taktika, hiszen érdekük beállítani magukat úgy, mint olyanok, akik számára minden a rajongó, még akkor is, ha pont ők idézték elő azt, hogy valamit akarjanak a rajongók. és ezt jól mutatja az is, hogy az esetek 99%-ban nem ér semmit a “rajongói” szó. épp ezért fura olvasni, hogy amikor véletlenül egy csatornadöntés egybevág vele, akkor hirtelen a rajongó kapja az érdemet, holott 1. annyira nagy a tömegbeli különbség (bármennyi hang is szólal fel, az messze van attól, ami számottevő lehet egy platformnak), 2. csak a szokásos: vajon az ún. rajongók hány százaléka lehet annyira rajongó, hogy konkrétan tesz is egy sorozat sikeréért, azaz előfizet a szolgáltatóra, ami a sorozatot gyártja. nyilván nem mindenkinek van lehetősége ilyesmire, de gondolom odakint as akadnak olyan rajongók, akik csak úgy rajonganak, hogy beszélnek egy sorozatról, és nem úgy, hogy támogatják is. ez persze nem egy spinoffra vonatkozik, hanem mondjuk egy kasza elleni ágálásra.

Adam - 2022. 05. 12. 16:05

Belenézek, bár Discoveryt és Picardot már elkaszáltam. Csak nehogy idén az Orville legyen a legjobb Star Trek :)

Kargarosz - 2022. 05. 12. 19:37

Platschu: El is felejtettem, hogy terveznek még más sorozatokat köszi az emlékeztetőt :D

Nem lenne rossz egy Enterprise 5. évad,de én már annak örülnék ,ha a mostani tiszteletét tenné a Vulcani.

Platschu - 2022. 05. 13. 00:06

Winnie : A Strange New World spinoffot a rajongók rimánkodták ki, erre már most 2 rész után sokkal szimpatikusabb, mint a Discovery. Erre a sorozatra vonatkozott az “is”, mert elvileg ez nem volt betervezve.

SNW 1×02

Csak lelkendezni tudok újfent. Ha így is tudnak kerek történetet írni látványos elemekkel, karakterépítéssel és mondandóval, akkor eddig ezt miért nem sikerült.

winnie - 2022. 05. 13. 05:17

Platschu: pontosan azért reagáltam, mert magamat is meglepve azt elengedtem, hogy a strange new worlds a rajongók érdeme (mert tényleg nem célom az ilyesmi:), de a kommentem ennek a negatív oldaláról szólt, arról az “is”-ről, ami megjelent a következő kommentedben. mert innen indul el a delíriumexpressz, miszerint a rajongók döntenek, és ha valami nem valósul meg, akkor az a szemét készítők miatt van, mert ha már valami megvalósult a rajongók miatt, akkor abból az következik, hogy más is megvalósulhatna, csak direkt nem akarják. (te is tudod, hogy a stargate sem a rajongókon múlik, és mindegy, hogy kinél vannak a jogok, valaki van, aki tehetné lépéseket, de ez a rajongók ellenére sem történt meg eddig, még a fejlesztés alá került projektekből sem lett semmi, pedig rajongókban nincs hiány.)

tehát pontosan ezt mondom, amit írtál. ld. fenn a kommentemet.

hogy van, aki képes magának ezt bebeszélni, ami rettenetesen káros és az embereket illúzióvilágba kényszeríti ld. fent az okokat.

mármint arra célzok, hogy semmi, de semmi konkrét tudásunk nem lehet erről, max az, hogy “ezt mondják”. ami…, ugyan már.

nem az a kérdés, hogy ez történt vagy sem. nem azt mondom, hogy nem ez történt, csak azt, hogy aki meg van győződve arról, hogy ez történt, az tévúton jár. mármint tényleg félre ne érts, nem kioktatás meg “okosabb vagyok” dolog ez, csak a gyanakvásra célzok. meg arra, hogy hogy ha van esze egy illetékesnek, akkor nem azt mondja, hogy “csináltunk egy spinoffot” vagy, hogy “direkt elültettük egy spinoff magvait a sorozatban, mert, ha abból lesz valami, akkor az nekem nagyon sok pénzt jelent” (ami így van, hiszen a készítőnek minden egyes spinoff plusz lépés a generációs gazdagság felé, amivel a családja jövőjét nagyon sokáig gondtalanná teszi – egyetlen rész elején egy “created by” hat számjegy, persze, hogy mindenki spinoffról álmodik), hanem azt, hogy “ez a sorozat csak és kizárólag a rajongók érdeme.” mindig ezt kell mondani, nem? és azért mondja, mert tudja, hogy lesznek, akik elhiszik. ami jó PR, és mindent, ami a sorozattal kapcsolatos szebb fényben fogja feltüntetni. mármint nem a minőséget (mert az adott), hanem a készítőt, a vezetőt, a platformot. senki sem veszít.

a lényeg, hogy az illetékesnek semmi oka nincs azt mondani, hogy bármi, ami jó döntés, az a saját ötlete volt, és nem a rajongóké.

a gond az, hogy a rajongó ennyi alapján arra gondol, hogy “hopp, befolyásom van”, és akkor jönnek a csalódások, amikor nyomnak valamit, és nem lesz belőle semmit, ami negatív érzelmeket vált ki. arról nem is beszélve, hogy egy ilyen pozitív visszacsatolás, hogy a “rajongók miatt lett a sorozat” arra is ösztönzést ad a “rajongónak” (az igazi rajongóknak a mínuszos képviselői), hogy negatív dolgokra is lehet hatás. ha ugyanis elhiszi, hogy befolyása van (és erre látjuk a példákat), elkezdi negatív dolgokat nyomni (szüntessék meg, rúgják ki, utálom ezt), hátha elér vele valamit.

nyilván a fenti dolgok a “rajongói kampány miatt mentettünk meg egy sorozatot/fordítottuk vissza a kaszát” jelenségre vonatkoznak általában, amikor ugyancsak képtelenség bármilyen korlátos netes aktivitás (ráadásul “tetszettek volna nézni” emberek visszajelzései) alapján úgy dönteni, hogy valami mégse legyen kasza, mert egy sorozat megéléséhez nem 100 vagy 500 ezer tweetelő kell, hanem sokkal több _néző_. az effélék meg a zsarolás ellenére kaszák inkább arra ösztönöznek produkciós cégeket, hogy még alacsonyabbra lőjék be a licencdíjukat, amire a vevő már bólint, és akkor, mintegy marketingként, lehet a rajongókra mutogatni, hogy “ez nektek volt köszönhető”. mert miért ne tennék?

Tyberius - 2022. 05. 14. 11:51

Írtam már máshol is, hogy nagyon vártam anno a Discovery-t, mert a DS9-ban (3-7-dik szezon) és az Enterprise-ban (3-4-dik szezon) is az átívelések voltak nagyon jók és ezt ígérték a Discoverynél is; ugyanakkor a nagyobb epizód szám miatt simán “elvesztek” az epizódikusabb részek a lassabb karakter építéssel. Mindemellett a Discovery évados antológiának volt ígérve anno (mint az AHS és ACS) és baromira vártam egy olyan konceptet, mert még Star Trek fanfictionös időszakomban (20 éve) vizionáltam én is hasonlót.
És valahogy ez még működött is az első másfél évadban, viszont totálisan kiégtem tőle a 3-4-dikben, mert egy duplarészre vagy max 4-4 részre elegendő sztorit nyújtottak 13-13 részre. A Picardnál ez még inkább igaznak érződik.
És valahol ezek után a régi szériák epizódikus szerkezete baromira felértékelődött nálam. Szóval elkezdtem lelkesedni a SNW után.
És eddig eléggé bejön. Nem éreztem Pike kínlódását túl soknak az 1×01-ben és valahol érthető, hogy ez egy hosszabb feldolgozás lesz, és persze akik ismerik a történetét, azok tudják, hogy max a remény hal meg utoljára…
Eddig tetszik a crew is, ami viszont már most nem tetszik az a belengetett Kirk szál a második évadban, mert van egy olyan érzésem, hogy idővel ez át fog menni egy TOS rebootba ha megél annyi ideig a sorozat.

1×02 érdekes és jó rész volt, ez is hozta vissza a régi idők hangulatát csak új köntösbe csomagolva. Kíváncsian várom a folytatást.

Húsleves Kocka - 2022. 05. 14. 21:21

@Platschu @winnie Remélem azért egy sorozat, vagy bármilyen mozgóképes alkotás, nemcsak a rajongóknak, hanem a nézőknek is készül.
Utóbbi szerintem egy picit nagyobb kör és, ha nézőnek tetszik valami (van rá kereslet), akkor azt a rajongó is sokáig (9+ évadig) :) élvezheti.

Nem biztos, hogy jót tesz nekünk rajongóknak sem, ha maradéktalanul kiszolgálják az ízlésünk. Én még hiszek abban, hogy egy történetnek (műfajtól függetlenül) legyen, valami morális, (erkölcsi) tanító célja is. Az életben sem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk. A Star Trek szerintem pont az a széria, amiben helye van az ilyennek.

@Mrs Broccoli @Aldo Igen vicc volt a hungarocell űrhajó. :) Semmi bajom azzal, ha a legmodernebb technológiát alkalmazzák a gyártók, de az ne öncélú legyen. Legyen történet is mögötte.

citrom - 2022. 05. 15. 14:40

2 rész után ez a legjobb “újvonalas” ST sorozat.
.
Végre ismét lehet kötődni a híd tisztjeihez.(nem 4 évad alatt ismerjük meg őket…)
.
Végre ismét “emberi” szinten van tétje a dolgoknak, nem mindig valami univerzumpusztító nyavalyát kell megállítani.
(Mondjuk, a ST nekem mindig is a felfedezős/moralizálós szériákról szólt..)
.
Külön pacsi a retro terekért és a tengeralattjáró “ping” hangokért.
(Meg úgy általában az ambience nagyon jó lett.)

McClane - 2022. 05. 16. 08:19

Két rész után már most jobban ismerjük a karkatereket, mint a Discovery 4 évada után. Sokkal “emberibbek”, jófejeskednek, mint ahogy kb egy munkahelyen lenni szokott.

Egyáltalán nem hiányzik a sok moralizálás, suttogva sírás vagy az elnyújtott lelkizés. Valahogy ez a sorozat jobban hozza a Star Trek feelinget, mint a több újvonalas mű, beleértve még az új mozifilmeket is. Nem tudom hol rejtegették eddig a készítőket.

heidfeld - 2022. 05. 16. 10:43

Előttem szóló elmondta a lényeget.
Annyit tennék hozzá, hogy több a jó színész is, mint a Discovery esetében.
Kifejezetten tetszettek ezek a retró hangok. Sokat tesznek hozzá.
2. rész is 8/10.

Zach - 2022. 05. 17. 00:51

A 2. rész kifejezetten “startrekkes”. Az üstökössel való kommunikáció egy kicsit a 10-C fajra emlékeztet a Discoveryből, de pont ilyen a klasszikus Star Trek.
Továbbra is pozitívum, hogy a sorozat nem akar világmegváltó lenni, inkább felfedező, mint a TOS és a hangvétele is könnyedebb. S közben az újonc Uhura beilleszkedését is láthatjuk.
Ugyanakkor Pike még mindig küzd a traumájával, remélem ez az epizód utolsó jelenetével lezárul.
Hemmer karakterét viszont csíptem, a beszólások és a poénok is szórakoztatóak.

Platschu - 2022. 05. 17. 11:18

Eddig pár apró dolog nem tetszett :

1. Az első részben Pike a békítő beszédében emlékeim alapján megvadult elefántokról beszélt. Ami az embereknek jelent valamit, de egy idegen faj számára nem releváns, mert nem ismerhetik ezt az állatot. Az univerzális fordító sem bírkózott meg ezzel a metaforával, mert utána már nagyobb botokra váltottak. Tehát valamilyen szinten valóságossá tették és javították a kapcsolatfelvételt az írók.

2. Una és Uhura neve nagyon hasonló. Bár feltételezem ez a kánon része.

3. Uhura kapcsán csak az nem tetszett, hogy neki is kenyai hátteret adtak. Mármint az első részben a főorvos is onnan jött és még említették is, hogy Pikekal milyen jó barátok a civil életben is. Mennyi az esély, hogy ketten egy hajón dolgozzanak ugyanabból az országból? Választhatnak volna a dokinak más országot is, ha Uhura múltja fix a TOS miatt. Ezt a hardcore rajongók biztosan jobban tudják.

Más. Nem is tudtam, hogy Rebecca Romijn első férje John Stamos volt, aztán Jerry O’Connell oldalán kötött ki. Az egykori Sliders főszereplő a Star Trek : Lower Decks spinoffban is hallható.

Tyberius - 2022. 05. 17. 15:51

@citrom
“Végre ismét lehet kötődni a híd tisztjeihez.(nem 4 évad alatt ismerjük meg őket…)”

Egyébként ez inkább a nézői elvárás hibája, szerintem. És mondom ezt úgy, hogy engem is zavart, hogy 3-4 évadba telt mire megtanultam a nevüket és még mindig nem tudom mindnek kapásból.
A probléma ott kezdődik, hogy a Discovery egy évados antológiának indult tervező asztalon és szándékosan nem a híd személyzetét tették középpontba (ezzel akartak újítani) sőt ezt később is tartani próbálták a behozott karakterekkel Michael vagy mások szálán, szóval a híd főtisztjei kb egyenrangúak lettek Quwark bárjának (DS9) alkalmazottaival vagy random visszatérő vendégeivel.
Ami nálam működött is volna, ha Michaelt megtartják a hídon kívül és csak Saru-n vagy az épp aktuális kapitányon keresztül van kapcsolata a híddal. Viszont ahogy elkezdték felpakolni őt oda úgy kapott a híd is nagyobb szerepet és vált zavaróvá, hogy lófaszt nem tudunk az ottaniakról, de kapunk helyette Adirát meg Bookot, akik csak kevéssel voltak egy biodíszlet funkciója felett…
Valszeg gyorsabban kellett volna koncepciót váltaniuk, vagy szánni időt arra évadonként egy-két filler epizód formájában, amikor Michael helyett ezek a karakterek vannak valamiképp a középpontban és akkor működött volna jobban.

Ehhez képest pl. az SNW nagyon szépen építi már 2 rész után is a főbb karaktereket, de itt meg pont ez a koncepció. A Discoverynél más volt…

Zach - 2022. 05. 19. 18:47

Platschu: Uhura kenyai származása már korábban ismert volt, ha jól emlékszem, egy TOS epizódban megemlítik. Vagyis a doki származási helyét kellett volna megváltoztatni.
Ami Number One keresztnevét illeti, érdekes, hogy az “una” olaszul “egy”-et jelent.

Platschu - 2022. 05. 19. 19:39

1×03

A történet sablonosan indult, de aztán tetszett, hogy nem humanoid idegeneket is láthattunk végre. Több karakterrel is mélyebben foglalkoztak. Szóval klassz volt. Öröm nézni ezt a szériát.

Llew - 2022. 05. 19. 20:54

Három rész alapján nekem nagyon tetszik. Epizodikusság, de a karaktereket is megismerjük kicsit. Kíváncsi voltam mikor kerül elő Khan neve a biztonsági csaj kapcsán. Bár arra számítottam, hogy ő lesz fejlesztett.

Python - 2022. 05. 20. 23:53

Három rész alapján nagyon tetszik. A Discoveryt a 4. évad felénél kaszáltam, a Picardal összességében elvoltam, de az SNW nagyon betalált! :)
Az új ST sorozatok közül ez tűnik a legösszeszedettebnek forgatókönyv írásilag; és szó szerint látszódik, hogy a színészek élvezték nem csak a forgatást, hanem a megszemélyesített karaktereket is. ;) :)
Anson Mount továbbra is bitangerős Pike kapitányként, Ethan Peck jó választás volt Spocknak. Rebecca Romijn egyese azaz Una karaktere pedig elég jól el lett mélyítve a 3. részben nem kis meglepetésemre! ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz