login |

Pilot-mustra: The Pentaverate – 1×01

2022. 05. 09. 15:50 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Jó rég láttuk Mike Myers-t. Jóformán… a 90-es évek óta nem, amikor is a Wayne’s World és az Austin Powers (meg nem látható módon a 2000-es év elején a Shrek) révén örökre megalapozta az életét anyagilag? Akkor még fel-feltűnt más filmekben is, az elmúlt 20 évben viszont alig, pár éve elég nagy WTF volt a Margot Robbie-s Terminal-ben és a Bohemian Rhapsody-ban látni egy évtized kihagyás után. A jelek szerint megkezdte a visszatérését. Nem mintha sokakat érdekelt volna.

Ehhez pedig nem egy új Austin Powers-film kellett (majd az is lesz elvileg), hanem egy Netflix-sorozat. Amiben, ha már lúd, legyen kövér alapon, ismét a klasszikus stikkjével él Myers, azzal, hogy egy csomó másik szerepet is eljátszik, mint mondjuk elég gyakran Eddie Murphy. A nagy kérdés számomra az volt, hogy a mai (szinkronos) premier A pentavirátus vajon csak random idiotizmusról fog szólni, vagy azért egy fokkal komolyabb lesz – már amennyire egy komédia komoly lehet.

THE PENTAVERATE – 1×01 – 5,5/10

Ahhoz képest, hogy mennyire nem érdekelt alapból a sorozat, nagyon kellemes meglepetés volt a start. Mármint nem azért, mert letaglózott és beszippantott (de persze továbbnézem, látok kis esélyt, hogy maradok), hanem mert az elvárásaimat múlt magasan felül. Ennyi meg is teszi kezdetnek, nem?

Számomra ugyanis jó hír volt, hogy a sorozat (legalábbis a pilot alapján) nem csak ökörködésről és karakterparódiákról szól. A Myers által készítőként is jegyzett széria ugyan vicceskedős, de legalább nem full karikatúra a’la Dr. Evil. És még története is van. Legalábbis látszólag, majd kiderül, hogy mennyi szufla van benne, hogy akarnak-e komolyabban foglalkozni vele.

A sorozat középpontjában a világ legrégebbi titkos társasága, A Pentavirátus áll. Ezt az 5 fő által vezérelt szervezetet az különbözteti meg a többi hasonlótól, hogy ők jófiúk, a világ segítése, előremozdítása érdekében tevékenykednek. A 14. század óta létező társaság egyik főmuftija a napokban elhalálozott (mindegyik vezetőt Myers alakítja), ezért elrabolnak egy tudóst (Keegan Michael-Key), hogy az legyen az utódja. Neki ugyan ehhez nincs sok kedve, de mivel a másik lehetősége a halál, ezért nem sok mindent tehet.

Ez az egyik szál, mely révén megismerjük az egyszerre modern (mesterséges intelligencia, hipermodern környezet) és régiesnek ható (kámzsások) társaságot, a működését, és minden mást (az egész kifejezetten elborult és vicces, tele fura és elborult gegekkel, remélem, minél jobban belemennek a “mitológiájába”). A másik szálon egy kedves kanadai tévériportert követünk (őt, ahogy nézem, Mikó István játssza, akit ugyancsak Mike Myers alakít), akit nyugdíjba akarnak küldeni, mert már nem készít izgalmas anyagokat. Azonban mégiscsak kap egy utolsó esélyt, egy összeesküvés elméletes konferenciáról tudósíthat, ahol tudomást szerezni A Pentavirátus létezéséről, és úgy dönt, utánamegy a témának, ami révén (elvileg) idővel a világ sorsa fog függni tőle.

Ahogy írtam, nagyon kellemes csalódás volt a pilot, teljesen vállalható (nyugi, lesznek, akik nem fogják annak tartani), még akkor is, ha a stílusa teljesen all over the place volt, mindenbe belemarkolt (az idióta szójátékoktól és karakter-sztereotípia paródiáktól kezdve a nézőkre való meta kikacsintáson (most komolyan!) át egészen a pisi-kaki-végbélnyílás poénokig (a 3-ból 2 volt csak, de abból az egyik kétszer is!), sőt, még a képarányokkal kapcsolatos geg is belefért). Szóval az egész inkább érződik egy braintstorming nyers eredményének, ahol még nem húzták meg feszesre az anyagot. Persze nem mondanám, hogy cseppet sem szórakoztatott, még azt sem, hogy ne érdekelne mind a titkos társaság, mind pedig az, hogy merre megy a sztori.

Ahogy már utaltam rá feljebb, a pozitív hozzáállásomat leginkább az alapozta meg, hogy Myers karakterei nem voltak eltúlzottak karikatúrák. A főhős teljesen normális (aki nem azért vicces, mert viccelődik), az útitársa ugyan süsü, de mégsem full paródia, míg a Pentavirátus tagjai nem szerepelnek túl sokat, és ott is visszafogta a komikus magát. Akkor van remény? Majd kiderül a 2-3. rész után, de egyelőre bizakodom.

ui: Gondolom, az Austin Powers-ök is működnek magyar szinkronnal, így afelől sincs kétségem, hogy ez is fog (Kálloy Molnár Péter a sok Myers), de ettől még igaz, hogy pár poént muszáj a fordíthatatlanság miatt kinyírnia a magyar szöveget készítőknek, így 100%-os nem lehet a végeredmény. Bár mindig lehet hozzátenni, így kompenzálva az arányt.

14 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2022. 05. 09. 16:37

nekem tetszett. nem egyszer felröhögtem rajta :D

Dohi - 2022. 05. 09. 16:43

ahogy olvastam (mert mar nem emlekszem), a pentaverate emlitve volt a so I married an axe murdererben futolag, aztan 30 evvel kesobb maris lett belole sorozat. egy epizod eleg volt, de meg igy is jobb lett, mint gondoltam.

copass - 2022. 05. 09. 17:22

szeretem mike myers, de ez túl sok nekem…

Csigusz - 2022. 05. 09. 18:12

Nyilván full primitív, és kb ez az 5/10-es értékelés teljesen reális, de pl a motel nevén vagy egy napig röhögtem, pedig teljesen low effort poén :D

Mammut - 2022. 05. 09. 19:34

mindenképp nézős lesz

“de ettől még igaz, hogy pár poént muszáj a fordíthatatlanság miatt kinyírnia a magyar szöveget készítőknek, így 100%-os nem lehet a végeredmény. Bár mindig lehet hozzátenni, így kompenzálva az arányt.”

én mindig mondtam, hogy vígjátékoknál néha két tök más filmet láthatsz egy áráért, ha külön megnézed angolul és szinkronnal :)

Illés Gergely - 2022. 05. 09. 20:15

Hát végig néztem de volt pár kínos jelent DE…volt pár tényleg nagyon jó is mint az utolsó részben az orgia cenzurálisa. Tipikus Mike Meyers határok nélkül XD

sil - 2022. 05. 09. 21:22

még nem néztem meg, de már látatlanba hiányzik Józsa Imre hangja. :(

GipszJakab - 2022. 05. 09. 23:15

Humor nagyon szubjektiv. En speciel 2x neztem meg eddig a sorozatot, es erzem, hogy addig fogom nezni, mig beteve nem tudom az egeszet.

“Shit this fuck”

Scoo - 2022. 05. 10. 08:04

Az első rész alapján nagyon kretén és sajnos sokszor inkább csak primitív humorral operál. Annyira nem rossz, hogy ne nézzem meg a második részt, de egyelőre nem rántott be.
A hasonló témájú Konspirációs korporáció eddig nekem jobban tetszett.

Samott - 2022. 05. 10. 10:29

sil: igen, nekem is Józsa Imre jutott eszembe, annyira nem tudom massal elkepzelni magyarul. De mostanaban ugyis eredeti hanggal nezem az ilyesmit.

AbyssR - 2022. 05. 10. 11:15

Ez tényleg olyan “Mike Myers”es :) Úgy vagyok vele, hogy egy ideig nézem, s amikor besokallok a sok kreténségtől, abbahagyom. Egy fajta rossz guilty pleisure.
Néháyn poén angyon jó. A fekete lány pólóján a feliraton kb én is 20 percig vigyorogtam.

JKJ - 2022. 05. 19. 08:44

Bele kell rázódni, de megéri! Nálam a második részben a túl sok fuck már kezdett zavaró lenni, de kiderült, hogy ez egy hosszabb poén része. Utána már nem voltak kétségeim, hogy ez jó sorozat.

Bálint - 2022. 05. 24. 15:13

Netflix borítókép alapján én is néztem, hogy Mikó István mit keres ott :)

tibiúr - 2022. 06. 22. 13:42

“letaglózott és beszippantott”

:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz