login |

Pilot-mustra: Bosch: Legacy – 1×01

2022. 05. 10. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Na, jó, azért mindennek van határa. Szoktuk azt mondani, hogy ez vagy az az új sorozat kvázi egy másik folytatása, de a Bosch: Örökségben semmi kvázi nincs, ez konkrétan a Bosch 8. évadja. Többek között azért, mert annak ellenére, hogy papíron új a sorozat, egy emlékeztetővel indul, és eltelt idő ide vagy oda, a 7. évad egyik szálát is tovább viszi, azt, hogy ki akarta megölni főhős lányát.

Szóval ez a 8. évad, ami az Amazon ingyenes streaming platformjára, az áprilisig IMDb TV néven futó Freevee-re készült, és ami itthon is felkerült magyar felirattal a Prime Video-ra (úgy, hogy a hetedik szezon még mindig nem aktív…), ennek ellenére nem gond bekapcsolódni új nézőknek, hiszen csak három kiemelt szereplőt tartottak meg az eredeti sorozatból, így a rendőrségi karakterekkel való személyes kapcsolatok és dinamikák miatt nem kell aggódnia a frissen beszállóknak.

BOSCH: LEGACY – 1×01 – 6/10

Ugye az alaphelyzet az, hogy Bosch eljött a rendőrségtől és magánnyomozó praxis nyit (rutinosan titkos telefonszámmal), egy jófej segítőt is kap maga mellé (egyetlen új szereplőként), miközben a lánya rendőrnek állt és újonc járőrként rója az utcákat. A sérüléseiből felépült Honey Chandler pedig folytatja ügyvédi munkáját. Mindegyik meg is kapja saját szálát, Bosch-t egy öreg milliárdos fogadja fel fiatalkori barátnője megkeresésére, Honey egy gyilkossággal vádolt hajléktalant véd, Maddie meg random eseteket kap (bár az egyik megragadni látszik) és alakul rendőrként, jó eséllyel Bosch-szerűre. És mindezt ernyőként a már említett 7. évados átúszó szál fogja össze, ami mindhárom karaktert összehozza, ugyanis a rosszfiú szabadulni látszik, miután az ügyében az esküdtszék döntésképtelennek bizonyult, és ez nyilván nem tetszik Bosch-éknak.

Nem vagyok vak, és látom, hogy a Bosch mennyire elismert sorozat volt, bár nem tudom, hogy főleg a krimirajongók, vagy mondjuk azok között, akik egyébként nem nagyon néznek krimiket, és éppen ezért fáj, hogy engem egyszerűen képtelen beszippantani. Az a tipikus “nem rossz, nem rossz, mégsem elég”-kategória, aminél olykor meg csettintek is, de összességében nem köt le, folyamatosan elmegy mellettem. És a Legacy-val is ez volt a helyzet.

Persze az, hogy akinek eddig sem volt kenyere a Bosch, annak most sem lesz, azt is jelenti jó eséllyel, hogy az eddigi nézőknek nem fog megrázkódtatást okozni az “átállás”. Mivel a készítők sem változtak, az alap továbbra is egy Michael Connelly-regény, így ebben nincs semmi meglepő. Maximum azt kell elfogadni, hogy a fókusz némiképp elkerült a főhősről, és osztoznia kell a többiekkel is a játékidőn.

És egyébként ez a fenti aspektus az, ami nálam beverte a szöget a koporsóba, és ami miatt azt gondolnám, hogy a Legacy nem biztos, hogy akkora kedvenc lesz, mint az eredeti széria. Bennem ugyanis már nagyon régóta rosszul csapódik le az, amikor egy sorozat arra kényszerít, hogy 4 másik, különálló történetet nézzek egyszerre, amiket egymás után is leadhatnának. Csak ugye akkor közel sem lenne magas a tetszési indexük. És itt Bosch, Honey és Maddie szála (plusz a Carl Rodgers-sztori) teljesen egymás mellett fut, ide-oda váltogatnak közöttük, és hiába érdekelne mondjuk Bosch kutakodása, két jelenete között muszáj megnéznem azt, ahogy Honey a tárgyalóteremben ül, vagy Maddie éppen egy csendháborítás miatt ajtókat rugdos be. Vagy épp valamelyik saját személyes drámája miatt örlődik.

Félreértés ne essék, a pilotban még a Honey és a Maddie-féle szál is okés volt, de előre sejthető, hogy amint komolyabban beindulnak, kevés esély lesz, hogy ugyanolyan érdeklődéssel figyeljem őket, mint Bosch nyomozását, és az rég rossz, amikor az ember nézne egy őt érdeklő sztorit, amit folyton mások történeteivel szakítanak meg. (Nyilván olykor össze-összefutnak a szereplők, és nekik köszönhetően a szálak is, de egyelőre nem látszik, hogy lenne komolyabb big picture ezek kapcsán.)

Ha a krimi nem is annyira erős (és sajnos nem is meglepetésekre vagy nagy felfedezésekre építkezik), karakterszinten továbbra is teljesen korrekt a Bosch. Én ugyan azt kevésbé bírom, hogy annyira levegősre, ráérősre veszik a jeleneteket, hogy végig kell néznünk, amint Bosch fél perc alatt elsétál a szoba egyik végéből a másikba, hogy benyisson egy ajtón, azonban némely magányos, illetve közös jelenet pár szó vagy tekintet kíséretében nagyon erős tud lenni. De igazán nyert ügye a Legacy esetében csak annak lesz, aki a másik két főszereplőt legalább ugyanúgy kedveli, mint Bosch-t.

7 hozzászólás Ne habozz!

heidfeld - 2022. 05. 10. 16:44

Erősen megnyirbálhatták a költségvetést, több állandó kivételével, de egyéb téren is spórolósra vették. / Honey irodája/
Magam nem szeretem a krimiket, csak 1-2, amit nézek.
Pont az összetartás, ami eladta a Bosch előző 7 évadát.
Mert finoman szólva sem kedvelték őt, pláne a módszereit, de segítették egymást. Bárki-bármikor felbukkanhat.
Eléggé komótos a tempó, ez is a Bosch egyik erénye. De hármójukat kedvelem, így érdekel is.
Kiválóan haladok az elmaradásokkal, de percig nem volt kérdés, hogy hamar nézem, Bosch spinoff-ot is.
Tetszett a 4 rész. 7/10

Annatar - 2022. 05. 11. 11:05

Látszik,winnie,hogy nem jött be, nem is figyeltél a részletekre. A milliomos nem a lányát keresi, hanem a fiatalkori barátnőjét, akit terhesen hagyott el. Nem tudja a megbízás időpontjában, hogy született-e gyereke, és ha igen, milyen nemű.

Nekem amúgy pont azért tetszik, mert megszerettem a karaktereket. Az eddigiekben sem csak Bosch-ról szólt a történet, a nyomozás maga csak egy része a nagy egésznek.

Benjy - 2022. 05. 13. 13:08

Nekem csont nélkül bejött, de azt hiszem ebben az esetben a leghelytállóbb a comfort food elnevezés. Azt adja vissza mint az anyasorozat, semmi sallang, csak egy realista detektív történet. És aláírom, hogy aki újoncként kapcsolódik be, és nem ismeri a karaktereket, az főleg ásítozni fog hosszútávon.

De valahol az is beszédes, hogy a legnépszerűbb sorozatok között, pl. ma 7. helyen van.

Kérdés: Az őj részek rendszeresen felkerülnek az amazon honlapjára? Mert ma jött ki a következő két rész, de én még nem találom őket a magyar Amazon felületén.

winnie - 2022. 05. 13. 17:32

annatar: azért ez nem részlet volt, amire az ember lehet, hogy nem figyel, csak tévedés, előfordul. természetesen rosszul írtam, gondolom, bennem maradt, hogy mi derül ki a folytatásban, javítva.

AlfStokes - 2022. 05. 21. 09:58

Nagy rajongoja vagyok a sorozatnak, kezdetektol nezem, de a vegere ereztem azert nemi faradast. Valahogy az ugyek sem voltak olyan izgalmasak, es a foszereplo manirjai is kezdtek tulzoak lenni. Mondjuk Titus Wellivernek en sok mindent meg tudok bocsatani.
Gondoltam az uj evaddal, a hangsulyok mashova helyezesevel javulni fog a helyzet, de ugy erzem, tevedtem. Nem rossz meg most sem, de amikor a sorozat csucsponja a ket oreg zsaru, vagy J.Edgar feltunese, az sokat elarul.
Ami mellett viszont nehez elmennem, az a lanyat alakito szineszno borzalmas szineszi jateka, amit az elozo evadokbol/sorozatbol sikeresen ide is atmentett. Raadasul raadtak szegenyre egy rendor egyenruhat, aminek az ovcsat resze tobbet nyom, mint szegeny lany. Sokszor eleg viccesen nez ki. A Southlandban meg tudtak oldani Lucy Liut ugy, hogy ne tunjon hiteltelennek, itt sajnos nem.
Mindegy, nem fikazni akarok, tovabbra is szeretem a sorozatot, most is azonnal lenyomom a ket reszt, ha megjon a Prime-ra, de kicsit vegyesek az erzeseim.

Benjy - 2022. 05. 29. 00:01

Elég nagy cliffhangert húztak az évad végére. Összességében tetszett az évad, én végig élveztem, úgyhogy nyilvánvaló hogy részemről jöhet a folytatás.

Ancsa - 2022. 06. 28. 22:42

Most daráltam le, nekem nagyon bejött. Az eddigi évadokat is imádtam, ez sem kivétel. Akinek azok tetszettek, ez is fog!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz