login |

Finálė előtt: A besúgó

2022. 05. 12. 15:50 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Imre, leszarom, oldd meg!

Kezd kibújni a szög a zsákból? Miközben a mainstream sajtó kezdi egy kicsit megcibálni a szent tehén HBO bajszát A besúgó kapcsán (ami ugye nem HBO, hanem HBO Max-sorozat, de ezt most engedjük el, hiszen eleve a “nagy”, azaz az amerikai HBO és az HBO Europe is csak névrokon), addig azt is látni visszajelzéseken, hogy elég korrekt támogatói bázis épül ki körülötte – tényleg  kíváncsi lennék, hogy népszerűbb-e, mint az Aranyélet, mert ahogy a pilotírásomban is jellemeztem, ez egy teljesen kommersz, popcorn sorozat, ergó sokkal komolyabb tábort mozgathat meg.

Én továbbra is ott tartok, hogy bár látom, hogy sok mélység nincs a sorozatban (ami helyenként, skiccesen előfordul, számomra az is megteszi), abszolút nézős maradt, élvezem, mert a maga kiszámítható módján izgalmas, pörög, kis túlzással zsánersorozatnak is mondható lenne, pedig olyanokkal a hazai színtéren nem vagyunk elárasztva. Talán ezért is lehet, hogy sokkal jobban viszonyul hozzá a hazai átlagnéző, mint egy random külföldi kettős ügynökös szériához.

Konkrétan ez is az egyetlen komoly kritikám A besúgó kapcsán, hogy a műfajt annyira nem játssza ki. Az amerikai országos csatornákon az elmúlt 5-10 évben volt bőven hasonló stílusú széria, de azok sokkal több kiélezett szituációt prezentáltak, ilyen szempontból a popcorn pattogtatására szánt kapacitás egy részét elvitte a nosztalgikus körítésre fordított erőfeszítés, de még ezt sem bánom igazán, mert tényleg olyan vizuálisan az egész, mintha a gyermekkori tárgyaim között turkálnék, konkrétan időt utaznék, és ilyen szempontból biztos, hogy nem akadok fenn azon, hogy valami a 80-as évek elejére vagy a végére volt jellemző.

Az 5. résznél jelentkeztem legutóbb, és azóta ugye Gergő közel került a lebukáshoz (és a halálhoz is), köszönhetően pár elég nagyívű set piece-nek, amik törvényszerűen a fent említett mélységtől ugyan még jobban megfosztották a szériát, de cserébe körömrágással szolgálhattak – sajnos azzal, hogy a fókusz túlságosan is beállt 1, max 2-3 szereplőre, a többi mellékkarakter fájó módon a perifériára szorult. (Katka kapcsán az 1×07 nézése közben már fogalmaztam is magamban azt, hogy mit fogok írni, hogy mennyire elpocsékolt szereplő, hogy igazából semmit sem kezdtek vele, amikor hopp, hirtelen kapott egy vargabetűt a sztorija, én pedig máris tágra nyílt szemekkel kezdtem figyelni, és közben vizionáltam azt, hogy milyen is lehetne így majd a 2. évad – legalábbis remélem, hogy a fináléban nem fogják rögtön lezárni az új vonalát.)

A 8 részes közepesen rövid évad törvényszerűen sajnos/szerencsére azzal jár, hogy a főhőssel sokkal gyorsabban kell megjáratni a kívánt utat, így lehet, hogy kissé hirtelennek tűnik az, amin végigment Gergő, ahogy a teszetoszaság után elég komolyan kézbe vette saját sorsa irányítását és mondhatni szélsőségesen betorzult (és nyilván az is eléggé fel van pörgetve, ahogy a klasszikus csavart behozva egy oldalra kerül a nemezisével), de ennek kapcsán inkább csak az aggaszt, hogy innen merre lehet út a folytatásban, egy esetleges 2. és 3. évadban, mert ha valaki megjárja egy szezon alatt a saját ívét, akkor onnan már nehéz lesz elmozdítani. Remélem, hogy nem csak egy évadban gondolkoznak. A Duna kör behozása miatt én reménykedem, hogy lehet folytatás.

ui: Beszédes a nosztalgiás elfogultságom kapcsán, hogy engem már azzal meg lehetett venni, amikor a neonfénycső-hangokat hallom.

12 hozzászólás Ne habozz!

Adam - 2022. 05. 12. 16:18

Engem csak az zavar, hogy a színészek ránézésre is öregek a szerepükre, amúgy egyetértek.

bvr - 2022. 05. 12. 16:36

“a mainstream sajtó kezdi egy kicsit megcibálni a szent tehén HBO bajszát”

ráadásul a mainstream sajtó ezen kritikájában sokszor csak szemléz (mondjuk az Alindától, ahol olyan vendégek beszélgettek ugye akiknek valós tapasztalatuk van arról miről is lenne itt szó) Én egyébként az első két rész után parkolópályára tettem (vagy talán el is kaszáltam) mert ha félretenném a történeti hűséget (kisgyerek voltam, de ahhoz nem kell történésznek állnom hogy ennek kb semmi köze az akkorhoz) egyszerűen mint kémtörténet volt komolyanvehetetlen hogy nehéz volt röhögés nélkül nézni (és megintcsak, ehhez nem kémnek kellett lenni, és tudni hogy (ahogy pl az említett Alindában elmondják hogy ez és ez miért ttotális marhaság) hanem egyszerűen végiggondolatlan, értelmetlen dolgokkal van tömve. Drámának meg limonádé.

Aldo - 2022. 05. 12. 16:44

Nekem továbbra is az az érzésem, hogy főleg a retró életérzésből akarnak megélni, hogy a 40-es 50-es korosztály nosztalgiázzon, hogy “jaj, akkor voltunk fiatalok, gondtalanabb volt az élet, mint most.” Amúgy is van a köztudatban ilyen bezzeg régen minden jobb volt hangulat – ami persze nem igaz – és csak a fenti dologból adódig, hogy sokan akkor voltak fiatalok és gondtalanabb életük volt, mint érett felnőttként.
Csak ezzel a retróval a rendszerváltás utáni generáció nem nagyon tud mit kezdeni, mert kb. csak egy töri érettségi tételnek számít és nem úgy viszonyulnak hozzá, mint az egy generációval korábbiak.
A sztori továbbra sem valami szövevényes, 2-3 mondatban össze lehetne foglalni. Először azt hittem, hogy végig a fóti találkozóról fog szólni, amit elhúznak a fináléig, de azt viszonylag hamar lezavarták és már november 7-én vagyunk, tehát eddig nagyjából 2 hónap telt el a sztoriban.
Demeter valóban hatalmas utat járt be, a találkozón történt elverése óta kb. 180 fokos fordulatot tett meg. Szemrebbenés nélkül besározta Barnát eltervelne magáról a gyanút, simán kiosztja “Imre bát”.
Több karakter került parkolópályára. Mintha csak azért írnának nekik egy-két mondatot, hogy ne felejtsük el, hogy ők is itt vannak még, de minek.
Nem tudom mik a tervek hosszútávra. Hogyan lehetne egy esetleges 2-3. évadban folytatni, hogy hűek maradjanak a besúgó címhez. Száva lebukik miközben megpróbál átkelni a határon, sittre kerül és Demetert is beteszik mellé?
Elég elcsépelt csavar lenne a végére, hogy kiderül, van egy másik besúgó is a csapatban.

Dani - 2022. 05. 12. 17:24

Nekem nagyon csalódás, de akkor úgy könyvelem el hogy nem nekem készült a sorozat. Nem egy felszínes, közel nulla történelmi pontosságú popcornra számítottam. De ez akkor my problem :)

sankovari - 2022. 05. 12. 18:43

Van esély 2. évadra?

winnie - 2022. 05. 12. 18:55

ezt nem hiszem, hogy bárki is tudná.

ha terveznek vele, akkor van, de a világon semmi rálátás nincs a streaming sorozatoknál (kivéve netflix) arra, hogy mi hogy szerepel, mennyire váltja be a hozzáfűzött reményeket.

feleki - 2022. 05. 12. 19:08

Dani: Közel nulla? Értem én, hogy van, aki leolvad bizonyos dolgoktól, de amikor valaki csak két értékben tud gondolkozni, a 100-ban és a 0-ban, akkor ott mindig óvatosan kell kezelni a leírtakat. Segítek: a közel nulla pontosság akkor lenne, ha német lenne az anyanyelv, belgrád lenne az ország fővárosa és kőbaltával járnának az emberek négykézláb. Folytathatnám a 10-zel meg a 20-szal is. Ha mondasz hétszáz pontatlanságot, akkor is lehet kétszerannyi pontosságot mondani.

perelli - 2022. 05. 12. 21:05

Úgy látom, itt mindenki öregebb nálam, mint Mészáros Juli is.
Szerintem a sori minden hülyeségével, életszerűtlenségével stb. egy élvezhető, hangulatos széria.
BTW ígértek mást, többet? Vagy csak sokan túlgondolták.
Amúgy szerintem igen jól visszaadja a 80-as évekbeli fiatalok világlátását, bár inkább 87-89 volt már ilyen.
Nem árt tudni, hogy a bibós Stumpf Horváth István belügyminiszter veje volt, Lévai Anikó és Pokorni apja ügynök volt. A valóságban is megesett ám az ilyesmi. Orbánékat a lőtéri kutya nem vette komolyan, ugyanilyen ex-KISZ-es hülyegyerekek voltak, amíg SZDSZ-nek nem kellettek a kerekasztalnál. És bár nem tudom, miért, de 87-től nem fosott itt már senki. Se Grósztól, se a ruszkiktól.
Szóval köze nincs a sorinak a valósághoz, sok minden nem is történhetett volna meg, viszont több meg bizony igen. Eleve a rendszer jelentős része is rendszerváltást akart, ha nem is biztosan így. Nem kell mindent elhinni, amit ma akár történészek mondanak. Szar rendszer volt, de sokan nem nosztalgiából sírják vissza. Hanem mert sokkal kisebbek voltak a különbségek, és a végén élt a remény, hogy egyszer nálunk is Nyugat lehet. Semmi több, de ez elég volt a többségnek.

kisanna - 2022. 05. 13. 08:19

a 444-es kritikának minden szavával egyetértek:
“Ennek ellenére a hetedik rész után csak egyre erősebb bennem az az érzés, hogy egy teljesen átlagos, kereskedelmi csatornán futó, érdektelen tinidrámával telepakolt sorozatot nézek, és a sztori, de még a karakterek fejlődése sem érdekel. Leginkább mert a sztori és a karakterek sem mozdulnak értelmezhető irányba.”

winnie - 2022. 05. 13. 08:26

kisanna: mindegyik szavával?:O

nem tudom, szerintem teljesen abszurd, hogy tinidrámát emlegetnek. ez hatalmas benézés. nem csak azért, mert ahhoz karakterizáció kell, itt pedig a legtöbb karaktereleme a plothoz és a műfajhoz valóan kapcsolódva jelenik meg. a sorozatban 10-15-20 perces üldözési, követési, akciózós jeleneteket vannak. ez teljesen más műfajt sugall.

lehet, hogy elfelejtek valamit, de tinédzser szinten a dráma EGYETLEN kvázi szakítás volt, nem több, illetve egy nem kívánt terhesség miatti őrlődés.

ez “TELEPAKOLÁS”??? ide nekem a tinidrámával, főleg a jó tinidrámával, de A besúgóból pont ez hiányzik. a tinidráma.

ami dráma van, az nem a tini aspektus miatt, hanem pont a zsáner aspektus miatt. az ügynökösködés miatt, ami kínálja az akciójeleneteket is.

Enzo - 2022. 05. 14. 00:20

@feleki: köszönöm, hogy leírtad helyettem :)
“közel nulla pontosságú”-nak nevezni a sorozatot orbitális túlzás, amikor kábé olyan szintű dolgokon akadtak ki történeti hitelesség szempontjából, hogy “jaj, ez a fajta kocsi, ami szerepelt a részben, az ’85-ben még nem volt itthon, csak ’88-tól” … aki csak végletekben tud kritikát megfogalmazni, az inkább ne csinálja -.-

@kisanna @winnie:
hát ezek után inkább bele se nézek a 444 kritikájába (volt már rossz tapasztalatom onnan kritikával), ez a tinidrámának nevezés is jó nagy marhaság, meg hogy a sztori és a karakterek nem haladnak értelmezhető irányba…

Enzo - 2022. 05. 14. 14:28

1×07 (pótlás tegnapról)

Továbbra is fura a keménycsávóba átment Gerit nézni, de ha a túl hirtelennek tűnő pálfordulástól eltekintünk, akkor végülis jól csinálja, amit csinál. Imrének is hogy visszapofázott – persze mostmár utóbbi sem ugyanabban a hatalmi pozícióban van, úgy könnyebb. Azért még egy búcsúlátogatást tettek az ÁB épületében (tetszett a gyorsan improvizált rabosítás), és mivel a negatívokat korábban nem sikerült elpusztítani, Imre felgyújtja az egész labort, lol.
Ennél is durvább volt utána Demeter húzása, hogy megunva a Barnával játszott kölcsönös zsarolást, hamisított a srácról beszervezési nyilatkozatot (áhá, ehhez kellett az ÁB-tól lenyúlt pecsét!), és szerencséjére Száváék nem voltak olyan alaposak mint Barna, úgyhogy nem jártak utána alaposan. (De vajon hogy szabadul ki a srác a csomagtartóból?)
Apropó Száva, a szívrohamán nem lepődtem meg, viszont azon igen, hogy fel akarja gyújtani magát – egy kanna benzinnél érdekesebb tartalomra számítottam a titokzatos csomagban. De lehet, hogy ebből se lesz semmi, a zárójelenet miatt, komoly hogy pont Adél hozza be az amerikai nagykövetségi szálat és a közös disszidálás (meg szívműtét) lehetőségét :O

Darabkák:
– Imre gyónós flashback, hogy eljátszotta a kis genyó, hogy meleg és csőbe húzta a papot :O
– Tetszett a párhuzamos montázs a Geri-Judit ágyjelenet és Barna megverése közti váltogatással.
– Adél hozta a minimális eyecandy-faktort megint :)
– A mostanában eléggé alulreprezentált Katka szálán is komoly a fordulat, hogy mégis itthon marad, sőt ellenmozgalmat indít ezzel a V.Tóth nevű Duna-körös csávóval meg Vinczepetivel, ez a szál nekem is felkeltette az érdeklődésemet :O

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz