login |

A besúgó: vége az 1. évadnak

2022. 05. 13. 15:50 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Bármi van, sose menj szembe a rendszerrel.

Erős kezdés után némi visszaeséssel vegyes stagnálás, majd egy felpörgést követően egy aprócska pukkanás – nálam ez volt a hazai gyártású európai HBO Max Original-sorozat évadíve. Nem csak csalódás volt ez a zárás, de még magasan a leggyengébb epizód is lett a szezonból, amiért kár.

Lehet, hogy sorozatszinten van egy erős készítői elképzelés A besúgóról, de visszanézve a szezonra azt kell mondjam, hogy annak nem volt komolyabb kifutása. Igen, lehet mondani, hogy történet szempontjából kaptunk egy csúcspontot (ehh…), de a karakterek többsége nem futotta meg az ívét, a többség lógva maradt, és ami talán a legkardinálisabb “bűn” (oké, hiányosság), hogy az erős payoff, a katarzis is elmaradt.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nyilván annak idején nem annyi idős voltam, mint Száváék, így nem tudom, hogy az énekléseknek és a gyűléseknek, ellengyűléseknek, csoportosulásoknak milyen hatása volt, de mai szemmel, a sok ezres, tízezres megmozdulások korában elég fura volt látni, hogy mekkora feneket kerítenek a megemlékezésnek, és a megemlékezés megzavarásának, ezért sem hatott rám annyira az egész (a dalolással együtt, pedig vártam, hogy jön valami borzongás…), ahogy kellett volna, pedig a potenciál megvolt, és a jelenetsornak is voltak erős pillanatai, még ha a “kamerázós” nézőpontot nem is nagyon értettem.

A karakterizálás megint csak kicsiben folytatódott, inkább csak villanásokat kaptunk a szereplőktől, egy-egy jópofa vagy jellemző momentumot – lehet, hogy ebbe a műfajba csak ennyi fér bele, és el is fogadom, hogy beszédesebb tud lenni egy jobbegyenes a kommunista hivatalnok állán, mint mondjuk egy 5 perces, lélekboncolgató szinkron-köldökbámulás, de itt kifejezetten hiányérzetem volt, mert míg más sorozatokban a jól megírt karakterek esetében egyértelmű, hogy bizonyos szituációban hogy cselekednek, itt erről szó sem volt. Persze ez hordoz magában némi kiszámíthatatlanságot, de akkor sem annyira jó nézői élmény a nem “maguktól”, hanem az író kénye-kedve szerint cselekvő karaktereket látni.

Hirtelen nem is tudom, hogy kivel bántak el cudarabbul az írók: Kiss elvtárssal vagy a lányával? Főleg az előbbi sztorija olyan, hogy elkezdtek valamit felépíteni, majd lifegni hagyták, semmi sejtetést nem kaptunk arra nézve, hogy mire számíthatunk vele kapcsolatban – pedig ugye adja magát, hogy a klasszikus módon összeálljon az ellenséggel (az egyébként röviden, de jól felépített közös “főgonosz” ellenében), belőle legyen “kettős ügynök”.

Mint ahogy az sem volt a jelek szerint kiemelt jelentőségű, hogy kapjunk valami cliffhangert, vagy legalább irányt egy esetleges második szezonra. Legalábbis gondolom a végén Kata feltűnése nem ezt a célt szolgálta – az a jelenet elég fura volt: mert, ha fenyegetést akartak bemutatni vele, akkor úgy tettek, mintha azonnal le lett volna söpörve, ha pedig a főhőst akarták jellemezni vele, akkor sok újat nem mondtak. Szóval lehet, hogy inkább csal az akkori és a mostani időszak közé akartak valami relációt vonni, egy újabb múltbéli “jós” mondattal, amiből volt elég a sorozat során, és amik egyébként elég hatásosan sültek el.

Ha lesz második szezon (tényleg nem nagyon jött le ebből a zárásból, hogy mik a tervek, végülis Judit mondata a besúgókról akár egy leendő történetszálat is megpendíthetett, de simán lehet, hogy csak jelezni akarták, hogy Gergő, bármit csinál, mindig ott fog motoszkálni benne, hogy lebukhat), akkor nyilván vissza fogok térni, de nagy kérdés, hogy ugyanezt a Demeter-központú, műfaji sztorit akarják tovább vinni, vagy nagyobbat akarnak markolni, és politikusabbak, forradalmibbak lesznek, és a hatalom, valamint a változtatni akarók szembenállását emelik ki.

40 hozzászólás Ne habozz!

Don Fanucci - 2022. 05. 13. 12:05

Számos kisebb-nagyobb sebből vérzett ez a sorozat, de minden tekintetben hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem élveztem minden egyes percét. A fényképezés gyönyörű volt, a színészek egyszerűen hasítanak, Patkós Márton hihetetlen, a párbeszédek élesek, kemények, tökösek, belevalók. És amikor a végén Demeter áll szemben a Parlamenttel és felcsendül a “nincsen apám, se anyám” – az katartikus…

Valódi helyzetek, döntések, karakterek és nagyon erős pillanatok jellemezték ezt az évadot, és ha nem lesz folytatás, akkor is ez lesz az egyik legnagyszerűbb dolog, ami ebben az évtizedben az országban történt.

Aki hozzám hasonlóan minőségi high concept anyagokon nőtt fel, az konkrétan sír örömében, hogy egy újabbal lettünk gazdagabbak. Ráadásul olyannal, ami ilyen fajsúlyos témában tudott nagyon újat mondani. Hihetetlen évadzáró volt, napokig a hatása alatt leszek, az biztos…

Broski - 2022. 05. 13. 12:16

Nekem abszolút hozta, az első 20p abszolút csudálatos volt!!! Azt kaptam amit vártam, remekül szórakoztam és tuti újranézős dara lesz az egész sorozat.

SPOILER

=========

Bírtam Gerinek a folyamatos csikicsukiját az elvtársal, Karcsi ahogy kiütötte az arcot, Barna és Geri “bonding”-ja, Barna beszólása Vasas drukker főmuftinak, Kata összelegózta mi történt Aszódon, Száva hogy fért be abba a csomagtartóba lmao.

HOL A MÁSODIK ÉVAD BERENDELÉÉÉÉS

secret - 2022. 05. 13. 16:48

sajnalom, hogy ez lett belole. a vegen teljesen mulatsagossa valt.

ki fognak nevetni
nem
miert
mert en vagyok szava zsolt

ok

Cápi - 2022. 05. 13. 17:57

A Bognár elvtársat alakító színész valami rettenetes volt, mintha folyamatosan felolvasná a szövegét. Nem kéne ennyire színházas színészeket erőltetni a tévében, ég és föld a kettő. Nevetséges volt, köze nincs a nem színházi alakításhoz, hiába első tévés szerepe, ez vérgyenge.
A vége tényleg eléggé ilyen mi a F ez volt. Sokat akartak markolni, kb semmi nem lett belőle. Azt se értem, hogy ez a Száva Zsolt felgyújtja magát korábban honnan jött. Mármint nem tagadta, de lol, semmi mást nem lehet amúgy meg felgyújtani?
Meg az hogy van, hogy mindenki már jegyben járt ilyen 7-8 hónap után? Juditék is meg Katkáék is. ??? Értelmetlen.
Sok volt így visszanézve a hatásvadász jelenet, Zsolt minden 2. részben püfölte idegből azt a boxzsákot. Remélem kicsit értelmesebb folytatást kap, pedig tök jól indult.

Malachi - 2022. 05. 13. 17:57

kár, hogy megírta már minden nagy híroldal, hogy szerintük miért nem jó, mert így divatnak tűnhet, ha azt írom én sajnos 5 rész után hagytam – de a kibeszélőben néhány hete szerintem azt is leírtam miért, szóval megkímélem a közönséget.

addig legalább jó próbálkozásnak tűnt, amiből később lehet bármi, de ha tovább tartott a lejtmenet, akkor mindegy is. de hátha kedvet kap majd más is feldolgozni azt a korszakot sorozattal, kicsit ügyesebben, meg érettebben.

hufnagel - 2022. 05. 13. 18:16

Nem tudom mitől függ az esetleges 2. évad. Amit látni, hogy hazai pályán minden pénteken nagyot ment mikor kijöttek a rilízek. Ma jelentek meg a rarbg-n SD évadpakkok, ugyan a rarbg csak pillanatnyi számokat mutat meg sima usereknek, de asszem inkább gyenge mint közepes, a két verzióra (ezek külön szoktak egy original nyelvű meg egy angol “dubbed” verziót csinálni) van úgy a szűk harmada mint a közvetlenül felette levő Lincolnos ügyvédén. Nekem gyanús, hogy ez elég lesz…….
Mondjuk még abban se vagyok biztos, hogy a 2. évadra egyáltalán benevezek, nagyon elszúrták ennek a végét.

Aldo - 2022. 05. 13. 19:38

Nem volt brutál nagy cliffhanger, igazából semmilyen sem.

SPOILER

Ugrottunk pár hónapot előre, mert még a Queen koncert előtt vagyunk, mindenki boldog, senki sem ment sittre – kivéve Imre bát – Demeter lett a főgóré, Száva lelépett.
Kíváncsi leszek mi a terv a folytatásra, hogy megmaradjon a besúgó cím, főleg, hogy Száva lelépett és Demeter lett az új góré. Esetleg már beleszövik a 87-88-as ellenzéki pártok megalakulását?

Divide - 2022. 05. 13. 22:15

“Jó napot kívánok, feljelentést szeretnék tenni! … Nem várok! Kitört a forradalom, b.sszameg!” :D
Számomra ez volt a záró epizód legjobb pillanata, és ezzel nagyjából el is mondtam mindent. Igen, nem jött a katarzis, a “kamerázós” snittek meg pluszban jól ki is zökkentettek. Lelankadt a végére a dolog, kár érte.

Cápi: az önfelgyújtás téma onnan jöhetett, hogy Száva szobájában volt valami fotó a falon egy hasonló akcióról, és a KISZ-es lány jelentőségteljesen pont akkor vette észre, miután megtalálta a kannát. :-)

Egyébként imádom, hogy mindig valami isten háta mögötti helyen kell a besúgó az arcába vágni, hogy tudjuk, ki ő, pl. éjszaka a folyóparton, lolcsi. Akkoriban senki nem olvasott/nézett krimiket? :D
A szereplők kora felett továbbra sem sikerült napirendre térnem, mert ugyan az önmagában pl. nem baj, hogy csak 10 évvel vagy idősebb annál a színésznél, akinek az apját játszod, az viszont már igen, ha ez ötnek (se) tűnik.

A történelmi hűséget én nem kérem számon a sorozaton, mert eleve nem volt ilyen igényem felé, és minden baki ellenére elég jól szórakoztam, ezért nálam simán 7/10.

redriot - 2022. 05. 14. 08:13

-Tessék Karcsikám, úgysem mersz megüt…
BUMMM!!!!

Az a saller nagyon ott volt! :D
Nem volt hibátlan sorozat, az utolsó részben is voltak bénaságok. Pl. mikor kiderült hogy Száva nem akar menni a tüntetésre simán annyiban hagyták a dolgot a többiek. Most komolyan, nem az lett volna az életszerű hogy legalább hatan felrohannak hozzá “az apja f*szát, mit szórakozik ez?!” felkiáltással?
Furcsa volt az is, hogy a BM fejes Csaplár elvtárs is kivonul kollégiumi szobákat átkutatni a kisrendőrökkel. Vagy hogy a 30 éves egyetemistának kb. 38 éves faterja van. :D

De ezekkel együtt is (vagy ezek ellenére?) végig nagyon jól szórakoztam a sorozaton, mindig vártam a következő részt. Remélem lesz folytatás!

Fegyula - 2022. 05. 14. 11:36

Nem nagy dicsőség, de fiatalon éltem át a 80-s évek közepét.
Kár a sorozatért, kár, hogy az író nem kérdezett meg olyanokat, akik átélték azokat az éveket. Így torz tükör, melyből hamis következtetések is levonhat a mai fiatalság.
Sajnos maga a kor sincs feldolgozva, a jelenleg hatalom biztosan nem is fog hozzá és pénzt sem ad, mert…
Amikor felkerült a MAX-ra, az első részt megnéztem, sikerült is felhúzni magam, így tovább nem is néztem.
Egy ilyen sorozatnál – főleg a kor feldolgozatlanság miatt – én elvártam volna ennél nagyon történelmi hitelességet. Vagy az elején ki kellett volna írni, hogy a sorozat távol van a valóságtól.
Ennyit megérdemeltek volna azok, akik a valóságban is átélték azokat az éveket.

Ayrons - 2022. 05. 14. 12:48

Hiába lenne pénz a korszak feldolgozására: nem tudod megtenni. Az ügynök aktákat nem hozták teljesen nyilvánosházra. A jó részük pedig eltűnt. A másolatok Moszkvában vannak, de az oroszok nem fogják kiadni. Sosem fogod megtudni, mi volt valójában.

szk - 2022. 05. 14. 17:11

Összességében jól szórakoztam. Nem is emlékszem magyar sorozatnál ez mikor történt meg utoljára. Biztos voltak pontatlanságok, de ez játék- és nem dokumentumfilm, úgyhogy engem ez nem igazán érdekel.

Külön köszönet a készítőknek a Kex együttes Tiszta szívvel című dalának szerepeltetéséért, nem ismertem még eddig.

punyapapa - 2022. 05. 14. 17:40

1×8
Ez csalódás volt minden tekintetben.
Már a 7. rész végén az amerikai szál behozása, totál erőltettnek éreztem. Nagyhatalmi szálakat behozni egy kis léptékű sztoriba….
A 8. részben voltak jó momentumok, pl Bognár kiütése. De az összkép nagyon félrement.
“Mert én vagyok Száva Zsolti” :D
Azért az egész évadot nézve, látok potenciált a folytatásban, és egy esetleges 2. évad első részt tuti megnézek. De addig alapvetően eldönthetnék, hogy hatalmi játszámakat, vagy személyi drámákat mutatnak be.

Sragi - 2022. 05. 14. 19:43

Hú, eléggé vegyes érzéseim vannak a sorozattal kapcsolatban.
Nem tudom mennyire korhű az egész, tekintve, hogy 91-ben születtem, nyilván vannak ismereteim arról az időszakról, de ebbe a részébe nem akarok belekötni. (bár a Bujtor filmeket sokszor láttam, azért az eléggé valós képet mutatott, legalábbis abból a szempontból, hogy ki mit viselt stb).
Amit ki kell emelni az a zenék, fényképezés.
Viszont a hangkeverés borzasztó lett.
Nem hinném, hogy süket vagyok, de kb 2x akkora hangerőn kellett néznem a sorozatot, hogy bármit is értsek a párbeszédekből.
A casting eléggé félre ment, nem a színészi játék, mert az szerintem tök rendben volt, de az első pillanatban kilógott a fele csapat a koruk miatt :D Egyszerűen hiteltelen volt, ordított róluk, hogy nem 20-22 éves egyetemisták…
Karakterek fele ki sem lett bontva, az egész sztori íven kapkodás érződött. A tempó emiatt gyors volt, ami valahol előnye is volt a sorozatnak, viszont rettenetes össze lett csapva az utolsó rész.
Tkp kaptunk egy totál érdektelen lezárást.
Amit viszont még kiemelnék azok a rejtett párhuzamok és kikacsintások a mostani rendszert illetően. (nekem legalábbis feltűnt néhányszor, de lehet csak bele akarom látni).
Nem tudom lesz e második évad, mert alapvetően jól szórakoztam, de ennél több kell érzésem szerint.
Hazai szinten átlag feletti lett a sztori miatt is ezt nem lehet elvitatni.

Snipers - 2022. 05. 14. 20:13
Annatar - 2022. 05. 14. 23:02

Meglátszott a sorozaton, zömmel hogy olyanok készítették, akik nem élték át ezt az időszakot. Engem kizökkentettek olyan apróságok, mint pl. az utolsó részben a mozijegy. Én 85-86-ban rengeteget jártam moziba, úgyhogy tudom, hogy az akkori mozijegyeken nem tüntették fel a film címét. A zsernyák meg ránéz a jegyre, és bemondja a filmet. Persze lehet, hogy Judit úgy tette el emlékbe a jegyet, hogy ráírta a film címét, mint én, de ha a zsebében volt, akkor ez kétséges, de ha mégis, ezt akkor jó lett volna megmutatni az ilyen szőrszálhasogatók miatt, mint én :D

winnie - 2022. 05. 15. 04:41

“ömmel hogy olyanok készítették, akik nem élték át ezt az időszakot. ”

mármint zömmel olyanok készítették, akik átélték ezt az időszakot. mert XY tárgy benne volt, és tudom, hogy létezett akkor – ezen logika alapján.

nyilván abszurdnak lenne, ha ez lenne az első magyar (mainstream) sorozat (mozgókép), amit 35-40 év alattiak készítettek volna, ez látatlanban nem igaz. bármennyire is sok a tehetség a műfajban. nem abból lehet egy stáb (a rendező, a színész, a díszletes) korára következtetni, hogy mi egy forgatókönyv félmondata.

Kempesbaba - 2022. 05. 15. 12:12

,,Meg az apátok f@sza!” Anno nagyapám kászálódót ki a fotelból ezzel a fél mondattal egy-egy túl ,,látványosra” sikeredett második világháborús film megnézése után. Tudta mit beszél, megélte. Az én agyamon is valami hasonló gondolat futott át a nyolcadik rész megtekintését követően. Az évad egészét tekintve se nagyon törekedtek a készítők a történelmi hitelességre, de itt a végére mintha teljesen elgurult volna a gyógyszerük (lásd például a rendőrökkel lefolytatott pankrációt. Azért manapság is kijárna 2-3 év fegyház). Nem mondom, hogy nem volt egy szórakoztató sorozat, de az első epizód után valami teljesen másra számítottam-lásd Száva gyújtó hangú beszéde.
Ha lesz második évad, természetesen leülök elé, de az biztos hogy át fogom kalibrálni a sorozattal kapcsolatos elvárásaimat, mert ez nem Magyarország, ez hálivúd :P

irgum76 - 2022. 05. 15. 14:52

szerintem jó kis sorozat volt ez
pár reagálás:
most az utolsó részben Barnának ki mondták a korát 25 éves
és a 80-as években “felnőttesebbek” voltak a fiatalok
25 évesen már általában családosok (30-an meg elváltak :) )
a 38 éves apa meg a 2001-es Moszkva tér idején volt kb 25 éves
hangminőségről: százszor jobb, érthetőbb volt mint a szokásos magyar elfuserált érthetetlen hang

ja de amiért írok:
“még ha a “kamerázós” nézőpontot nem is nagyon értettem.”
lehet butaság de nekem az a gyanúm, hogy ott korabeli archív felvételek voltak összevágva a most forgatott jelenetekkel

soha rosszabb magyar próbálkozást

Uff

szk - 2022. 05. 15. 18:00

Snipers:

Érdekesnek találom hogy a cikk két szakértője mennyire biztos abban hogyan és miért lettek beszervezve az emberek akkoriban, de ugyanakkor az akták nagy része el lett tüntetve vagy nem került nyilvánosságra. Szóval ők se tudják a felét se hogy történtek korábban a dolgok. Az ilyen kijelentéseket mint “az ellenzék ennél mélyebb szintű értelmiségi munkát csinált, elemzett, és stratégiát alkotott” és “hogy a valóságban az ellenzékben dolgozó embereknek teljesítménye volt” elég megmosolyogtatónak tartom.

irgum76 - 2022. 05. 15. 19:24

“Érdekesnek találom hogy a cikk két szakértője mennyire biztos abban hogyan és miért lettek beszervezve az emberek akkoriban”

biztos 3/3-asok voltak akkoriban

trefasnyul - 2022. 05. 15. 21:05

Nekem adta, főleg mert mindenki máshogy élte meg azt az időszakot és sokaknak megszépült az emlék. Suliban úgysem tanítják, legalább arra tökéletes, hogy az emberek beszélnek róla és elkezdjük feldolgozni, hogy hogy is volt az, hogy a szomszéd is felnyomta a szomszédját… Mert ha másról még beszélnek is, erre egyik nyugger sem büszke, hogy fenntartott egy ilyen rendszert…

Mikes 77 - 2022. 05. 16. 12:53

Alsós voltam még 85-ben, kevés dologra emlékszem. De rendőrt megütni (szerintem) elképzelhetetlen volt akkoriban. Nem volt vaj a fejünkön, de még a 90-es elején is “vigyázz”-ban álltunk, ha igazoltattak. Egy cpg-s videóban nyilatkozta tán Güzü(?): ha a rendszer akarta volna, egyszerűen eltünteti őket…

majomka - 2022. 05. 16. 15:03

S megy tovább ebben a kibeszélőben is a “sosetudjukmeg-ozás”, a titkosítás, a korabeli archív filmes forradalom. Könyörgöm emberek… semmi ilyesmi NEM VOLT. Mi az, hogy sose fogjuk megtudni? Azóta 40 év sem telt el. 60 körüliek százezerszám élnek még. Mindenki tudja közülük, hogy semmiféle hatalmi terror nem létezett a nyolcvanas évek második felében. Forradalom és titkos ellenállás meg aztán végképp nem. De majd előbújnak itt is az utólagos önjelölt forradalmárok. Kezdem mindjárt én: emlékszem mikor senki nem figyelt, a kuka mellé dobtam a túrórudis papírt, ezért akkoriban 10 év gulag járt, nagyon durva idők voltak! :)

Zanzi bár - 2022. 05. 16. 15:14

Cápi,
“Azt se értem, hogy ez a Száva Zsolt felgyújtja magát korábban honnan jött.”

Biztos nagyon fiatal vagy, de akkor ezek szerint nem hallottál Jan Palach-ról, vagy Bauer Sándorról!?

1969. január 16-án Jan Palach a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a Vencel téren felgyújtotta magát. A prágai egyetemista drámai tette (aki három nappal később belehalt életveszélyes égési sérüléseibe), hatalmas visszhangot váltott ki a szabad világban, a Szovjetunió uralta keleti tömb országaiban viszont igyekeztek agyonhallgatni Palach kétségbeesetten elszánt tettét. Jan Palach a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás szimbóluma lett, akinek tettét négy nappal később egy magyar fiatalember, Bauer Sándor is megismételte a Múzeumkertben.

Szívesen.

Kvanar - 2022. 05. 16. 16:33

Ez rosszabb volt, mint egy éjjel-nappal budapest epizód.

Egy újabb elszalasztott lehetőség ez a story.

Niki - 2022. 05. 17. 08:21

Nekem nagyon tetszett mind a 8 rész. Téma,szereplők, rendezés, 10/10

ntr - 2022. 05. 17. 09:53

Szerintem keverte a sorozat a korszakokat. Oké, én sem vagyok történész de a sorozat idejében már éltem és családi mesélésekből megvan azért, hogy ez a fajta ‘besúgó’ rendszer azért kicsit korábban működött nagyüzemben. 85-86 fele már inkább a nyugati nyitás volt a jellemző, nem a rendszer ellenségeinek felhajtása (nem hiába volt mo. a vidám barakk).

Amúgy ez pont hidegen hagy, mert egyrészt meghagyja a lehetőséget arra, hogy talán mégis igaz lehet a sztori, plusz ha leveszem a történelmi részt, akkor is egy izgalmas, nézhető program az estékre.

irgum76 - 2022. 05. 17. 11:00

“a korabeli archív filmes forradalom. Könyörgöm emberek… semmi ilyesmi NEM VOLT.”

a főcím szinte 100% archív felvétel és abban is van kokárdával vonuló kislány mint ahogy puskatussal bemosás is…

majomka - 2022. 05. 17. 12:36

irgum76: jah, tényleg ritka volt, hogy minden évben március 15-én vonulgattak fel-le a kislányok és kisfiúk kokárdában, éreztem én is minden alkalommal mekkora forradalmárok vagyunk

Donkó Csaba - 2022. 05. 17. 20:08

Lehetett volna némi alázat a készítőkben a történelmi hűség szempontjából: a sorozat szembeköpi azokat a rendőröket, akik a rendszerváltás után szereltek fel. Tudniillik, ezt az egyenruhát 1991-ben rendszeresítették a rendőrségnél. A sorozat idején a rendőrök még mindig műbőrszíjas, vörös csillagos tányérsapkát hordtak, és az övcsatjukon is Kádár-címer volt. A készítőknek jó nagy arcuk lehetett, amikor a jelmezeket beszerezték. Kár, hogy nem szólt nekik senki: “Hé, gyerekek, ne azokat az egyenruhákat szedjétek le a polcról!”

Hogy miért rugózom ezen? Azért, mert ez az apróságnak tűnő baki szarvashibának minősül akkor, amikor az egész sorozatot nézzük, és látjuk, hogy a saját történelmi múltunkat hogyan hazudjuk el. Réz András írt egy tökéletes kritikát erről. Nem kellene a producereknek és a készítőknek akkora kisisteneknek lenniük, hogy ezt az általuk összefércelt és felhype-olt vacak anyagot átnyomják a szakma szűrőin. ( Ha egyáltalán létezik még ilyen.) Mint az események résztvevője, személyesen érzem sértve magam ezzel a sorozattal. Nem kéne folytatni. Elég volt ennyi is belőle.

Bikuci - 2022. 05. 18. 10:16

Ez ilyen egyszer nézős sorozat. Semmi extra nincs benne. Sajnos nem elég látványos (akció zéró), nem izgalmas a történet, a szereplők sem karizmatikusak, történelmileg nem mond semmit. Kicsit nihilista (a végén volt egy kis hazafias fellángolás). A szép fiú (csencselő gyerek) és a szép lány (Száva első nője) szép.

Váginé Nyári Mária - 2022. 05. 18. 17:33

Huszonéves voltam azokban az években, lehet kicsit nosztalgia de nagyon jó ez a sorozat, végig lekötött, sőt végig izgultam. Remélem lesz folytatás🙏

irgum76 - 2022. 05. 19. 08:56

Majomka:

“jah, tényleg ritka volt, hogy minden évben március 15-én vonulgattak fel-le a kislányok és kisfiúk kokárdában, éreztem én is minden alkalommal mekkora forradalmárok vagyunk”

egy szóval nem mondtam, hogy forradalomról volt archív felvétel
én azt mondtam azt gyanítom, hogy archív felvételekkel volt összevágva mintha az hozzá tartozna a filmhez
ennyi

atalanta - 2022. 05. 21. 14:12

Én már az elején elengedtem a hitelességét a sorozatnak, hiszen a 80-as évek második fele nagyon langyos volt, hiszen akkor már darabjaira hullott a rendszer. De ha ettől elvonatkoztat az ember, akkor egy szórakoztató, jól összerakott, igényesen kivitelezett magyar sorozatot kapunk, ami szerintem manapság érték. Szóval jöhet a második évad!

Enzo - 2022. 05. 23. 00:39

1×08 (pótlás múlt szombatról)

Ahogy az évad közepén az aszódi gyűlés került fókuszba, úgy most az évadzáró nagyrészt a november 7.-ei rendezvények körül forgott. A tüntetéses témát viszont megcsavarták, mert a helyszín is megváltozott (mekkora volt a KISZ-gyűléses beszédbe szép lassan beleszűrődő távoli éneklés!), sőt egy darabig úgy nézett ki, hogy Száva oda sem megy… de aztán csak megjelent és fel is gyújtotta a szovjet zászlót, yeah! Geri megpróbált keménykedni a lebukott Imre utódjával is (Ördög Tamás szerintem remekül hozta a pszichopata Bognárt), ám Juditot féltve végül csak besúgónak kellett maradnia.
Apropó, választ kaptam a kérdésemre: Geri engedte ki Barnát – nyilván nem lettek puszipajtások, viszont az egy meglepő aspektus, hogy így meg őszintén lelkizhettek, hiszen nem kellett titkolniuk egymás elől semmit. Később azért Barna is kapott némi megváltásos szálat, főleg amikor megjött kimenekíteni hőseinket a taxival a BTK-ra -> én itt azt vártam, hogy menekülni fognak, ehelyett simán elkaptak majdnem mindenkit a koli-klubban. Ééés aztán jött a kihallgatás…meg a nem túl hihető történések. Mármint persze, tök menő volt, ahogy Barna a beszervezési kísérletre elküldte a f@szba a Vasas-drukker pártfőnököt, vagy ahogy Karcsi kiütötte Bognárt, de ezek után egészen hiteltelen, hogy ezekért meg a rendőrverésért gyakorlatilag semmilyen büntetést nem kaptak, a hatóságokat annyira csak és kizárólag Száva érdekelte…
…aki pedig nyilván nem arra menekült, amerre Máté kamuzta, hanem helyette korábban már látott (Máté faterja) és még nem látott (Barna tesója) karakterek segítségével ki lett csempészve az országból hajón.
Mindenki boldog, vagyis hát csak látszólag, mert például Geri nem lehet nyugodt Judit azon kijelentésétől, hogy a tartótiszteknél csak a besúgókat utálja jobban. Ja és Katka is tudja a titkát, de ez a húzás egyrészt azért gyenge, mert miért ennyi idő után kérdezi csak fel Gerit (előbb is rájöhetett volna, hogy ő tudott a listáról és ő ült mellette), másrészt Geritől a rákontrázás (hogy “elmondom Petinek, hogy Szávától van a gyerek”) se lett túl acélos, nem ugyanolyan súlyú fenyegetés. (Side note: azért annak örülök, hogy a belebegtetni látszott Száva-Katka-Geri szerelmi háromszöget nemhogy nem játszották be, hanem szétszedték három különböző irányba.)

Szóval összességében elég közepesre sikerült a zárás, mint ahogy az egész évaddal is voltak néha gondok, mindemellett azért én azt éreztem, hogy jó nézni A besúgót és tudtam várni a következő részt. Hogy lesz-e 2.szezon, és hogy miről szólna, az egy jó kérdés, például a Kilián koli biztos nem szerepelhet helyszínként, hiszen azóta lebontották a Ménesi úti épületet. Meglátjuk, én vevő lennék egy folytatásra.

Darabkák:
– KicsiSzáva flashbackkel kezdtünk, amiben leginkább azon ütköztem meg, hogy a börtönőr fickó csak így lazán bemondja a kisgyereknek, hogy “szia, anyukád felakasztotta magát”… :O
– Béci úgy látom nem értesült a Száva-Adél összemelegedésről, de még azon kívül is nagyon cringe jelenet volt, amikor megpróbálta a csajt elhívni randira :D
– Patkós Márton szerintem nagyot játszott a részben, meg az évadban is a jobb színészi teljesítmények közé tartozik.

#hétidézete:
“Volt egy mongol szakos csajom” :D /Máté/

walaki - 2022. 05. 24. 22:38

Jó volt ez! A vége tényleg csak kicsit pukkant, de lássuk be, ebből a kiindulásból elég nehéz volt lezárni a történetet úgy, hogy ha nem lesz 2. évad, akkor se legyen hiányérzete a nézőknek, de ha lesz, akkor meg mégis lehessen folytatni.

rajzszög - 2022. 05. 28. 16:01

“KicsiSzáva flashbackkel kezdtünk, amiben leginkább azon ütköztem meg, hogy a börtönőr fickó csak így lazán bemondja a kisgyereknek, hogy “szia, anyukád felakasztotta magát”… :O”

És, hogy 1969-ben már nem nagyon voltak sitten az 56-os foglyok, mert 63-ban az általános amnesztiarendelettel kiengedték azokat, akiket nem akasztottak fel korábban.

walaki - 2022. 05. 30. 19:43

Kedves winnie / human!

Ha esetleg befutnának a számok, hogy külföldön mennyire volt nézett (illetve kedvelt), kérlek ne felejtsétek el megosztani velünk! Nagyon kíváncsi vagyok a külföldi fogadtatására!

Köszönjük!

Dohi - 2022. 07. 25. 20:50

guilty epphogy pleasure, amit a nosztalgia (ide ertve a soundtracket) vitt el a hatan, nem az amator szinjatszo tarsulat. bar engem tobbnyire szorakoztat a gagyi, nem idegesit, szoval vegulis ez is hozzatett, ha nem is a keszitok altal elkepzelt modon. es nem a szineszek irtak a sztorit meg a borzaszto parbeszedeket, hozott anyagbol dolgoztak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz