login |

Pilot-mustra: Welcome To Eden – 1×01

2022. 05. 14. 14:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Vicces volt, hogy ez a spanyol Netflix-sorozat, a szinkronnal érkező Üdvözöl az Éden! pont azon a napon kapott premiert (megjegyzem: eredetileg áprilisban lett volna, szóval lehet, hogy nem is véletlen a dolog), amikor a Prime Video-ra megérkezett a The Wilds 2. szezonja, mert mindkét sorozat hasonló alapkoncepcióra épül: fiatalok egy “lakatlan” szigeten. A különbség az, hogy a The Wilds minimum korrekt, míg ez…, nos, nem az.

Vagy lehet, hogy csak nem nekem szól, hiszen az azért beszédes hogy idehaza már majdnem egy hete első a nézettségi toplistán, ami azt jelzi, hogy a nézők nem csak belekaptak a sorozatba, hanem végig is mennek vele. És még ezen sem csodálkozom, mert pont azt a stílust hozza, ami a dara modellre tökéletes, hiszen a részek ha nem  is cliffhangerrel érnek véget, de úgy, hogy “majd a következő részben végre…” kiderül valami, vagy lesz valami. Hogy aztán ne legyen semmi?

WELCOME TO EDEN – 1×01 – 5/10
WELCOME TO EDEN – 1×02 – 3,5/10

A sorozat a világ legfeleslegesebb flashforwardjával nyit, amit a tévés/reklámos modellben még meg is értenék, de egy Netflix-nél tök indokolatlannak tűnik, főleg, hogy jó eséllyel legalább az alapkoncepcióval tisztában van a néző, ha más nem, akkor a sorozat adatlapjáról, ahonnan elindította a lejátszást, de legyen. A kezdés abból, hogy egy lány rohangál valakit szólítgatva magányosan egy sziget tengerpartján. És ennyi.

Miután mindenki beindul, hogy ilyen kezdés után ezt látni kell és nem fog elkapcsolni arról, amit eleve, célirányosan elindított, megismerjük a lányt, ahogy nem éppen tökéletes életét az dobja fel, hogy kap egy üzenetet egy érdekesnek tűnő buliról, amit egy bevezetés előtt álló energiaital kapcsán rendeznek. Nosza, barátnőjével (aki nem kapott meghívót) ott hagynak csapot, papot, családot, és elindulnak.

Mindenféle hitech rejtélyeskedés kíséretében előbb egy raktárépületbe, majd egy partibuszra kerülnek sokadmagukkal, hogy némi hajókázás után (persze hátrahagyva a mobiljaikat, mert… csak, úgy lehet jól reklámozni!) egy szigeten kössenek ki – szó szerint. Ahol aztán egy hatalmas kék buliban vesznek részt, amin pár kiválasztott vedelheti is az energiaitalt a többiek asszisztálása mellett.

Az elég jól szervezett eseményt titkolózó személyzet támogatja, nekünk pedig az keltheti fel a figyelmünket, hogy valakik kamerákkal figyelik a bulizókat, és pár kiválasztottak delikvensről tárgyalnak rejtélyeskedve, tervezve velük valamit. És miután lezajlik a buli, akkor kerül sor a rész eleji jelenetre, amikor Zoé nem talál senkit, hogy aztán még pár magára hagyott társával elkezdjenek körül nézni a szigeten, hogy vajon kik azok, akik odahívták őket és mit akarnak kezdeni velük. (A főhős, bár kicsit lelkileg zakkant, de legalább szimpatikus volt, a többiek már sokkal kevésbé.)

Nem tudom, hogy ez mikor derül ki, hogy egyáltalán kiderül-e, de alapvetően minden promókép elárulja, hogy valami, a kék színt igencsak előnyben részesítő kommunáról (szektáról?) van szó, akik között a katonás fegyelem ellenére akadnak széthúzások és belső feszültségek, amik persze a pár flashbackkel megtámogatott új jövevényeknek is feltűnnek, akik természetesen különféleképpen reagálnak arra, hogy kvázi elrabolták és akaratuk ellen tartják a szigeten őket. Bár végülis elég korrekt körülmények között.

Ha az első rész után még érdeklődtem is valamennyire, hiszen akkor kezdődött el valójában a sorozat és még bármerre elindulhatott volna, nagyon hamar bizonyossá vált számomra, hogy ezt nem nekem találták ki. És nem azért, mert tinikről szólt vagy ilyesmi, hiszen első nekifutásra lelkes voltam, és én még a sokak által a földig lehordott, ugyancsak Netflix-es The I-Land-et is tovább tudtam nézni, de sajnos erről a sorozatról nagyon lerítt, hogy a sejtelmesen és sokat sejtetőn hallgatós, nem sokat mondós úton akar végigmenni, ami egy ideje már nem érdekel, ha nincs megtámogatva valami mással, mint mondjuk a már említett The Wilds.

Ez nekem sajnos kevés volt,Nem is tudom, hogy 2 vagy 3 részig jutottam el, de még mindig ott tartottunk, hogy egyrészt nem tudunk semmit (ami mondom, nem kardinális bűn), másrészt pedig minden jelentőset, ami történt, össze lehet foglalni pár tőmondatban. És a pilot után behozott újabb érdektelen szereplők és erőltetett konfliktusok, valamint a szigetes szál mellett futtatott szárazföldi vonal csak megerősített abban, hogy az ilyesmire kár időt pocsékolnom. Még akkor is, ha elkerülhetetlen, hogy viszonylag hamar történjen valami “nagy dolog”.

A Netflixes, teljes évados modellben pedig az a legjobb, hogy az ember egy gombnyomással megbizonyosodhat arról, hogy jól döntött-e, szóval kíváncsiságból én is belepillantottam, hogy hova futtatják ki a szezont, és bevallom, hogy örültem a döntésnek, hogy kiszálltam. Biztos vagyok abban, hogy bőven lesznek, akikre nagyobb hatást gyakorol a sorozat (főleg az egy- vagy kétdélutános darásokra, szerintem úgy érdemes fogyasztani a Welcome To Eden-t), kíváncsi vagyok, ők mit mondanak a szezonról.

7 hozzászólás Ne habozz!

Meli - 2022. 05. 13. 20:48

Végignéztem.
Bár nincs 2. évadról még hivatalos kommunikáció, az utolsó rész alapján egyértelmű, hogy többre készülnek.
Összességében azt gondolom, hogy nagyon kevés volt ez a 8 rész ahhoz, hogy ténylegesen bármit megtudjunk, nagyon sok mindenbe bele akartak nyúlni, és ugye általában minél több mindenhez próbálunk egyszerre nyúlni, annál kevésbé sikerül. Túl sok emberrel kell foglalkozni egyszerre és nehezen bír el vele a sorozat ilyen kis terjedelemben.
Nagyon érintőlegesek a háttértörténetek, így a motivációk sem tiszták. Azoknak érthető(bb), akik valaha voltak már bármilyen hierarchia alapján működő közösség tagjai, vagy láttak már szektát belülről.
Összességében viszont szeretném látni kibontakozni az emberi történeteket is, mert ha az ember ott ragad egy szigeten egy rakás fura szektás arc között, akkor az elegendő témát ad ahhoz, hogy már a személyiségét ne nagyon legyen idő portrézni. Nagyon igyekeztek a pszichológusok is, de sok szempontból nem pontos szerintem a viselkedések és a reakciók alapján.
Különösen érdekel Bel és Nico története és hát nyilván a befejezés alapján az is, hogy valójában mi a hétszentség folyik a spirinyáladzós szekta hátterében :)

Csillagvadasz2 - 2022. 05. 14. 17:07

“Még akkor is, ha elkerülhetetlen, hogy viszonylag hamar történjen valami “nagy dolog”.”
Valahogy sikerült elkerülni az egész évadban hogy “nagy dolog” történjen. Nem jutottunk sehova az évad végére. Annyira próbálták titkolni a szekta motivációját/mibenlétét, hogy elfelejtettek bármi érdekeset írni az évadba. Másrészt a vezetők minden mondatának facebook-bölcsesség feelingje volt.
SPOILER
Bizonyos szempontból egyedülálló ez a sorozat, mert én olyat még nem láttam, hogy két szereplő is mozdulatlanul várta a kivégzését, holott; 1) nem akartak meghalni 2) nem fogta le senki őket 3) a gyilkos fegyver hatótávolsága 10cm volt. Volt egy harmadik hasonló eset, de ott a szereplő bocsánatot kért, ezért megkegyelmeztek neki. Felfoghatatlan…
SPOILER VÉGE
Nem bánom hogy végignéztem, mert amennyire rossz volt, annyira jó volt utána kibeszélni a hibáit. Igazi katsztrófaturistának érzem magam. :)

Mersby - 2022. 05. 14. 19:30

Akkor már inkább a the wilds?

sabres139 - 2022. 05. 19. 17:52

Az első 3 rész olyan volt, hogy végig gondolkodtam a kaszán. Úgy voltam vele, hogy a negyediket megnézem még, aztán eldöntöm, van e értelme a másik négynek. Végül végignéztem és nem bántam meg, a második fele sztem jó volt.

Csillagvadasz2

Na nekem is az volt az a pont, ahol majdnem suhant a kasza, amikor a lázadó csávó a hajón szépen hagyta, hogy kinyírják.

Aldo - 2022. 05. 24. 22:59

Először azt hittem, hogy ez is valami levadászós, túlélőszigetes sorozat lesz.
Az rendben van, hogy a készítők kb. három évadra terveznek és nem lőhetik el az összes puskaport az első évadban, de minta kétségbeesetten ügyeltek volna, hogy semmit se mondjanak el, mert az első három epizódban sehová sem haladnak. A negyediktől kezd el lassan beindulni, így érthető, hogy valakinek nincs kedve és türelme 2,5 órát kivárni, hogy legyen valami. Sajnos sok karakter eléggé egydimenziós.

Tetszett, hogy a végefelé azért kirajzolódott, hogy a fene nagy “boldog család” közel sem annyira egységes és vannak ellenállók, akik megpróbálnak valahogy kijutni innen. Egyik karaktertől sem másztam a falra, ami megint csak pozitív.

SPOILER

Ami viszont kiábrándító, hogy úgy látszik a szigeten mindenki hülye. A kellemetlenkedőket ilyen “Nem vénnek való vidék” stílusban nyírják ki légnyomásos szögbelövővel.
Ha engem kivisznek a szakadék szélére és egy ilyen szarral közelítene a fejem felé, nem állok egy helyben, hanem minimum lelököm a csajt a faxomba a szakadékba.

A végén behozott űrös szálat sem tudom hová tenni. Ha még a földönkívülieket is behozzák, nem tudom mit csinálok.

SPOILER VÉGE

Mivel nem kaszáltam pár rész után és végig néztem, így nem tartottam annyira borzalmasnak. Az elején sok az üres járat, így érzek némi időpocsékolást, hogy akár több minden is beleférhetett volna a játékidőbe.
Nem nézhetetlenül rossz, de nem ez lesz az év sorozata. Ha valaki kihagyja, nem sokat veszít.
A 2. évadba azért belenézek. Ha berendelik.

winnie - 2022. 05. 25. 05:54

elvileg berendelték! a nézettség alapján is nagyon jól szerepel, a 2. hétre a globális adatai remekül megugrottak.

zlcsik - 2022. 06. 10. 00:16

Hát, érdekes egy sorozat. A tini szereplők mindegyike síkhülye, a rendőrségnek nem tűnik fel, hogy folyamatosan tűnnek el ugyanazon a napon a fiatalok, akik tényleg hősiesen várják a saját kivégzésüket egy biciklipumpával.

A végén az az űrszál az pont akkorát ütött, mintha kiderült volna, hogy ők valójában emberbőrbe bújt tücskök, vagy éppen az egész csak egy casting volt az Exatlonra. Szóval nagy a katyvasz, de végignéztem, gondolom, ez is volt a cél.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz