login |

Bullsh*t: The Game Show

2022. 05. 15. 15:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, vetélkedő,

Pár hete az Is It Cake? kapcsán nem csak arról írtam, hogy a game show-k és a reality-k közötti határ némiképp elmosódni látszik, hanem arról is, hogy milyen fura, hogy egy olyan totálisan tévés műfaj, mint “műveltségi” vetélkedő megjelenik a Netflix-en. És nem csak úgy, hogy a Jeopardy! vagy az amerikai Wheel of Fortune random szezonjai felkerülnek itthonra is (bárcsak több hasonló lenne! el nem tudom képzelni, hogy drágák lennének…), hanem saját gyártások révén is.

Most komolyan, szokott valaki hazai vetélkedőt darálni? Mostanában több remek angol tévés játékról írtunk, és ott olvastam, hogy azok remek darák, de nekem nem nagyon jutott eszembe hazai játékokat felvenni, majd tömbösítve nézni. És ugye többek között ez az az aspektus, ami furává teszi a Netflix-en a vetélkedőket. Az Így is nyerhetsz egymillió dollárt április végi premier volt, és rögtön felkerült belőle a teljes szezon, mind a 8 rész. Akkor lehet darálni?

Fura látni, hogy miközben egy The Circle vagy Too Hot To Handle esetében “csak” 100 ezer dollárt nyer a győztes (akitől tudást nem, ellenben teljes évadon át tartó képernyős jelenlétet megkívánnak), ez már legalább a második olyan játék (az Awake: The Million Dollar Game is ilyen volt), ahol egymilliót is lehet nyerni. Ami persze jó figyelemfelhívó, a néző szeret nagy sikereket és bukásokat látni, ráadásul, mint látható, ennek a címében is (bár csak a magyarban) ki lett emelve a nagy összeg.

De a játék, akárcsak az említett Awake, nem a nagy nyereménye miatt érdekes, illetőleg tanulságos. A Netflix ugyanis elhatározta, hogy nem akar klón tudásalapú vetélkedőket csinálni, hanem inkább csavarokra épít klasszikus formulákat. Az Awake-ben például az Egy perc és nyersz! (A Minute To Win It) mintájára kellett fizikai feladatokat végrehajtani 24 órás ébrenlét után. A Bullsh*t-ben pedig mindössze 10 kérdésre kell feleletválasztós formában válaszolni egyre növekvő pénzdíjakért. És, hogy mi a csavar? Még csak igazat sem kell mondani!

Igen, a játék a bullshitelésről szól. Ez jól hangzik, de köré fel kellett húzni egy keretet, hogy az működőképes legyen – és ez csak nagyjából sikerült. Ugyanis a lényeg az, hogy miután az adott kérdésre felel a játékos, majd meg is indokolja, hogy miért ezt válaszolta (itt jön be a meggyőző kamuzás lehetősége), három másik játékosnak meg kell mondania, hogy helyes-e az általa választott válasz vagy kamu. Ha helyes a válasz, jöhet a következő kérdés. Ha kamu, akkor pedig… ugyancsak jöhet a következő kérdés, ha a trióból legalább egy valaki úgy gondolta, hogy a játékos igazat mondott. Tehát vagy tudni kell, vagy meggyőzően kamuzni. Ha valaki nem tudja a választ és mindhárman rájönnek, hogy kamuzott, akkor kiesik, és hazaviszi az addigi összegét, ha azt bebiztosította.

Persze arra ennyi alapján nem lenne biztosíték, hogy a három “ellenfél” ne nyomjon mindig kamut és ne ejtse ki a delikvenst, épp ezért számukra is van tét. Ugyanis minden (fő) játékos után közülük kerül ki az új fő játékos, de erre elvileg csak két esélyt kapnak erre a hármak. És nyilván az lesz a következő játékos, aki legtöbbször jól mondta meg, hogy a fő játékos igazat mond vagy kamuzik. (Persze így is “kicselezhető” a játék, legalábbis az egymilliós kérdésnél meg lehet nyeretni a fő játékossal a nagy pénzt szándékos “elhiszem” válasszal, főleg, ha valaki mondjuk már biztosan tudja, hogy játszani fog vagy nem fog, de ennyi talán belefér.)

Manapság a rejtélyfaktor a The Masked Singer-nek és klónjainak köszönhetően elég komolyat megy a tévéképernyőn, és rém fura arra lenne rejtélyként utalni, hogy vajon egy kérdésre adott válasz helyes, de annak felfedése, hogy mások szerint kamu vagy sem, tényleg érdekes lehet, bár lehet, hogy a műsorvezető, Howie Mandel metódusai erre némiképp átlátszóak. Ő egyébként természetesen felel a humorért és a könnyedségért, de igazából a legtöbb játékosnak nem kell a plusz löket, továbbra is úgy látom, hogy Amerikában rém jól tudnak castingolni nagyon élő, nagyon szórakoztató figurákat játékosként. Én itthon már vagy egy tucat vetélkedőbe el tudtam adni magam a castingosoknak más, képernyő-kompatibilis emberként, de itt tuti, hogy nem sikerülne.

Lehet, hogy a viszonylag egyszerű koncepcióhoz képest kissé bonyolult a szabályrendszer, de érdekes látni, hogy a közel sem könnyű (ez szándékos, nem baj, ha a többség nem tudja a választ egy kérdésre) kérdésekre miket improvizálnak a játékosok, hogy mennyire meggyőzőek, és így a képernyő előtti játék is kap egy plusz réteget, hiszen nekünk sem csak a kérdésre kell válaszolni, hanem arra is, hogy a játékos indoklása jó-e.

Tényleg érdekes kérdés, hogy az ember délutáni napi időtöltésként kezel-e egy Netflix-vetélkedőt, vagy gyorsan a végére akar érni (én nem vagyok ilyen, de tudom, hogy sokan igen), mint a sorozatszezonok esetében, vagy csak random előránt egy részt és megnézi, vagy esetleg nem is törődik a teljesen mesterséges epizódhatárokkal, és amikor alkalma nyílik rá, megnéz belőle pár percet vagy pár kérdést, mert itt nem kell hangulatba ringatózni. Amennyire fura itt a műfaj, annyira sokféleképp lehet fogyasztani. Remélem, hogy lesz a játékoknak jövője, mert alapjába véve a Bullsh*t nem volt rossz,  bár kár, hogy nem magyar szinkronnal érkezett, mert ez megint egy olyan játék, amit remekül lehet gyerekekkel nézni, hiszen míg egy műveltségi darabban nem tudnak tevékenyen részt venni a potenciális tudásdeficit miatt, itt csak a “kamu vagy nem kamu?”-kérdés mentén kell tippelniük.

Ja, ha valaki a nyeremény miatt nézné: igen, lesz, aki elviszi az egymillió dollárt.

6 hozzászólás Ne habozz!

laciszabi - 2022. 05. 15. 19:57

Első rész alapján nagyon tetszik.
Nem egyszerű kitalálni, h kamuzik-e a főjátékos.
Pörgős a játék, jó a casting, és a műsorvezető.
Szóval remélem lesz folytatása, mert nagyon bejön.

dragon1986 - 2022. 05. 15. 20:18

Az nyerte az egy milliót aki legszimpatikusabb volt a számomra :)

De hogy valaki ne tudja mi az a darwin díj 😅 és azt hitte a játékos kamuzott.

GipszJakab - 2022. 05. 16. 13:50

Addig néztem amikor valaki azt mondta, a Jupiter 4 fényévre van és egyik játekos sem tudta, hogy ez mekkora butaság. Egyértelmű lett, itt senki nem tud semmit, csak néha ráhibáznak.

DARX - 2022. 05. 16. 15:25

Szerintem nagyon szórakoztató műsor volt! Ami talán nem működött, hogy valószínűleg elég sokszor fordult elő, hogy a játékosok csak ráhibáztak a jó válaszra, majd mondtak valami teljesen összeszedetlen bullshitet a választ illetően, ami persze a végén igaznak bizonyult, mert maga a válaszjelölés helyes volt. Szóval ez kicsit megölte szerintem a ‘bullshit e vagy sem’ koncepciót, de ettől még jó volt nézni. (Plusz ahogy winnie is írta, ha valaki tényleg nagyon lemaradt a tippeléssel, annak gyakorlatilag már mindegy volt, hogy mit nyom, szóval akár segíthette is a játékost.)

Zoli - 2022. 05. 16. 16:19

Egyet értek DARX-szal. Nekem is az hiányzott, hogy kiderüljön, attól függeltenül, hogy eltalálta a helyes választ, a játékos kamuzott-e vagy sem.

Illetve én azt sem értettem, hogy mi alapján cserélik le a “bírókat”. Volt aki csak egy kört játszott, de volt aki hármat.

Ettől függetlenül nekem nagyon bejött. Jó a műsorvezető. Jó a kémia a játékosok között. Vicces, szórakoztató, tanulságos. Nem így terveztük, de pár nap alatt ledaráltuk, mert nehéz volt abbahagyni.

dragon1986 - 2022. 05. 16. 17:49

Zoli accuracy

gondolom aki jól tippelt az maradt tovább akinek meg szinte 0 volt annak mindegy hogy marad-e nem fog bekerülni a hot seat-re

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz