login |

Survivor – 42×11: New High

2022. 05. 18. 21:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

I can’t wait.

Shame, hogy csak most írok kutyafuttában a részről, pedig aznap néztem, és ami még fontosabb, a tavalyi 41×10 után idén is befigyelt egy 10/10-es epizód. Az idei újévi fogadalmam pedig az lesz, hogy visszaállok arra, hogy a heti reality-jeim írásai prioritást élvezzenek, ami kemény lesz, mert ősztől, ahogy ma kiderült, a Survivor és a The Amazing Race egy napon lesz (tudom, tudom, utóbbi fináléjáról is még lógok kritikával, de már nem sokáig!). Innen szép nyerni.

Szerintem nem nehéz kitalálni, hogy miért jött be annyira a rész, pont azért, amit a múlt héten is írtam, az hogy ennyire érzelmileg is érintett voltam benne. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Drea esett ki.

You always swap.

Hát, basszus, hogy a közepébe vágjak, mi volt már?! Ketten versenyeztek az élet-halál challenge-ben, amiről kiderült, hogy az előző évados, “aki elsőnek száll ki, az “33%”, hogy kiesik” csavar előzménye. Ketten. És… teljesen jogosan? Nagyon jól vissza lehet fejteni ezt a döntést, és itt bizony Lindsay annak az áldozata volt, hogy mindenki azt mondta, hogy inkább szavazzanak rá, mert nyerni úgysem fog. Nem csak Jonathan, de pont az előző részben bizonyító Lindsay miatt. Aki biztos lehetett abban, hogy elsőként tuti, hogy nem fog kiesni a játékból. Csak arra nem gondolt, hogy mi lesz, ha csak ketten versenyeznek.

Ez a taktikai vagy ki tudja, milyen döntés, illetve Lindsay “hibája” (kell az idézőjel, mert ha bejut a döntőbe, akkor lehet, hogy ezzel nyeri az egymillió dollárt) miatt a rész már eleve a csúcson kezdődött, és hozott egy brutálisan feszült párbajt, amit Jonathan nyert. És így, hogy mint írtam, öreg koromra megint elkezdtem komolyabban szurkolni egy Survivor-évadban, én is elég komolyan együtt éltem az egésszel, hát még a következményekkel. (És még Lindsay-háttértörténetet is kaptunk, hát, mit ne mondjak, nem lepődtem meg.)

Annak ellenére, hogy mindenki tudta, vagy legalábbis tudni vélte, hogy Lindsay fog kiesni, szerencsére azért volt bőven scrambling a tribal előtt, köttettek a szövetségek (előtte volt még Mike The Orchestrator is!!!), és megint ide-oda billent a mérleg nyelve, amibe ráadásul Drea is beledobott egy jó nagy adag kakit azzal, hogy elárulta Omar-nek, hogy van az a kérdezős előnye, amit már tavaly is sikerült a játékosnak eltékozolnia (tudom, hogy a profik tudják, hogy ki volt, de én még a nevekre sem emlékszem az S41-ből, és igazán arra sem, hogy a fent linkelt 10/10-es rész miért is volt 10/10), Omar pedig élt az információval, és elkérte Mike idolját, így Drea vonulhatott a vesztőhelyre, aki nyilván érezte, hogy gondok lehetnek, de még a dupla szavazat sem segített rajta.

Ettől még persze nem voltam biztos abban, hogy őt fogják kiszavazni, de a tribal megint az arcokról szólt, amikor Lindsay megúszta a dolgot, majd pedig Drea luftot rúgott. És ez az, tényleg ez az egyetlen aspektus, ami miatt az előnyförgeteget nem tudom 100%-osan bántani. Mert a sok morgás mellett, ha minden összejön, akkor képes ilyen epizódokat is produkálni. Mesterséges? Igen…? Igen. De akkor is. Mennyire ég és föld lett volna a különbség végkimenetel tekintetében, ha Lindsay koponyát nyit! Nem azért, mert sajnáltam volna, ha kiesik, hanem mert ennyi minden pluszt hozott az, hogy nem esett ki.

Ha már az előző résznél is azt írtam, hogy az évadok tekintetében a mostani elég jó összesített helyezésre ácsingózik, akkor most mit írjak? Nyilván ezután még lehet lejtmenet, és Lindsay (aki Drea kiesésével most kapott egy előnyt!) meg Jonathan konstans veszélyben lesz, ergó akár egy Mike/Romeo/Maryanne döntő is összejöhetne (bár nem tudom elképzelni, hogy Omar-t kiszavazzák)

ui: Most örülök, hogy kivételesen nem tévén néztem ezt a részt, mert akkor, ha megállítottam volna, lehet, hogy meglátom, hogy mennyi van a részből, és akkor ugye nem lett volna izgalom Lindsay doboznyitogatásánál.

ui2: Drea azért csapott egy legendás búcsút.

4 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2022. 05. 19. 01:00

42×11 (pótlás múlt csütörtökről)

Ez az egyik legjobb Survivor-epizód volt, amit valaha láttam, nem véletlenül jelöltük többen is a “hét epizódja” rovatban. Na de menjünk sorjában :)

Az elején a kajakérdés okozott konfliktusokat: egyrészt Romeo-t szidták, hogy nem csinál semmit, csak kajál (vicces volt, hogy be is vágták alá, ahogy ezt csinálja), másrészt ugye mindenki éhezik, de Jonathan feltűnően bunkó lett ettől – ez egyébként egy érdekes aspektus (merge után főleg), hogy nem megfelelő tápérték-bevitellel pont a “challenge beast”-ségét veszíti el egy ilyen kaliberű játékos. Romeo és Maryanne kivételével a többiek látszólag alakítottak egy “final five”-ot, de valszeg ez inkább csak Drea megnyugtatására szolgált.

Immunity: Do or die, az első kieső megszívja!
Ez a csavar annyira nem volt a kedvencem az előző évadban őszintén szólva. És úgy éreztem, hogy most se lesz az, amikor kiderült, hogy csak ketten vállalják be így a kihívást: Lindsay és Jonathan – az erőember meg is nyerte. Jó kérdés, hogy mi történik akkor, ha csak 1 játékos akar játszani? (Valszeg automatikusan védett lesz és nincs szerencsejáték?)

Na és jött az ismeretlen DoD-kimenetel miatt furcsán megcsavart feltételes szervezkedés a tribal előtt, ahol gyakorlatilag Maryanne-en és Omaron kívül mindenkinek a neve felmerült. Drea nyilván azt remélte az amulett miatt, hogy Lindsay nem marad benn, na de természetesen ugyanemiatt Lindsay-nek meg jó oka volt Dreára szavazni.
Utána azon röhögtem, hogy mivel kialakult egy kényelmes Romeo/Drea szavazat, Omar megint megkavarta, hihetetlen hogy sose bír belenyugodni az adott tervbe… ha így játszik akkor, amikor mások vannak veszélyben, mit fog csinálni, ha egyszer az ő neve is felmerül? El se tudom képzelni :D
Mondjuk arra jó volt ez a felvetés, hogy (látszólag) cserébe Drea elmondta neki a Knowledge is Power meglétét… és itt jött az évad abszolút eddigi legzseniálisabb ötlete Lindsay-től: szóljanak Mike-nak a KiP-ről, hogy annak kivédése érdekében adja oda nekik az idolját, és akkor még mindig ki lehet szavazni akár őt is, de Dreát is, aki meg hatástalanul fogja ellőni a KiP-et a tribalon. Wooow! :O Konkrétan megtapsoltam, bakker, 10/10 gameplay!
…és be is jött! Tényleg megcsinálták, imádtam! :D (Azt külön, hogy flashback formájában mutatták be, hogy szóltak Mike-nak :)) 5:3-mal bye-bye Drea és a (már nem annyira) sok előnye.

Még ezen kívül is rengeteg remek momentum történt a tanácson: a beszélgetés a bólintásokról és egyéb nonverbális jelzésekről; Dreának az “I observe…” szövege; _mindenki_ arckifejezése, amikor Mike “no”-t válaszolt a kérdésre; és persze a kiszavazott búcsúja, aminél aranyosabbat és pozitívabb hangulatút szerintem soha nem láttam a műsorban: Drea mindenkitől külön személyre szabottan elköszönt, visszarohant még egyszer, ő maga mondta ki a “tribe has spoken-t”… kész, egyszerűen végtelenül cuki volt az egész :))

Do or D…arabkák:
– Hú de örültem, hogy Lindsay bennmaradt, továbbra is nagy kedvencem, és persze így létrejöhetett az utána következő őrület (@poszt: ugyee??) :)
– Jó a statisztika: eddig 2/2 KiP besült (előző évad, 41×07) és 2/2 “Do or die”-ozó túlélte :D
– Jeffnek tudnia kell, hogy a Do or Die-nál melyik dobozban mi van, mert az nem történhet meg, hogy a flame-et nyitja ki, miután a játékos választott egyet.

Thomas - 2022. 05. 19. 16:25

“aki elsőnek száll ki, az “33%”, hogy kiesik” csavar”

Még ha csak 33% lenne, akkor sokkal pozitívabban állnék hozzá én is, de két koponya van a háromból! Tehát csak dupla annyi esély van a kedvező kimenetelre, mint a shot in the darknál? Mert ott 16,6% az esély, szóval valószínűleg így van. Mégis itt eddig mindkét alkalommal sikerült a bentmaradást kihúzni, ott meg még egyszer sem jött ki:) Hát szóval szar lett volna, ha a másik kedvencem is egy ilyen hülyeség miatt esik ki, de így meg tényleg remek rész volt, mert nagyon élveztem az előnyhalmozó Drea tehetetlenségét:) Ugye-ugye, mégis jobb lett volna, amire én gondoltam, múltkor elvenni Maryanne idolját, azt kijátszani, akkor most még meglett volna a sajátja. Így jár, aki az érzelmeit a játék elé helyezi. Persze az is nagy hiba volt, hogy elmondta az előnyét Omarnak, mert még a neve is knowledge is power, és így pont arról mondott le.

“Lindsay (aki Dera kiesésével most kapott egy előnyt!)”
Sőt, idolt, mert már Hai is kiesett.

“tudom, hogy a profik tudják, hogy ki volt, de én még a nevekre sem emlékszem az S41-ből, és igazán arra sem, hogy a fent linkelt 10/10-es rész miért is volt 10/10”

Ugye? Én is teljesen így vagyok vele! Régen mindent számon tartottam, most meg ha azt mondanák, hogy soroljam fel az előző 3 évad győztesét, szerintem 1 nevet nem tudnék megnevezni (most fél perc gondolkodás után totális homály, már arra sem emlékszem, hogy a 40-est ki nyerte, nem Parv vagy bárki, aki kicsit is érdekelt, az tuti:) De akkor még esemény volt a Survivor az első 20 évad környékén, izgultam hétről-hétre a kedvenceimért, most meg már kiesnek az elején, aztán onnantól már csak letudom a részeket, megvonom a vállam, aztán oké.

“egyrészt Romeo-t szidták, hogy nem csinál semmit, csak kajál (vicces volt, hogy be is vágták alá, ahogy ezt csinálja)”
Juj, ez borzasztó gusztustalan volt, ahogy ott ült, néha kézzel belenyúlt a kajájukba és lenyalta az ujjáról:) Jonathant meg valahol megértem, van az úgy, amikor annyira elfárad az ember, hogy már normálisan válaszolni sincs ereje, itt gondolom a nem megfelelő táplálkozás még súlyosbítja is a helyzetet nála.

“Jó kérdés, hogy mi történik akkor, ha csak 1 játékos akar játszani? (Valszeg automatikusan védett lesz és nincs szerencsejáték?)”
Na igen, ez bennem is felmerült, hogy ilyenkor az egyetlen résztvevő csak simán megkapja-e a védettséget vagy neki kell szerencsejátékozni. De egyelőre ezt még nem fedték fel.

Enzo - 2022. 05. 19. 20:36

@Thomas:
– Lol, bele se gondoltam a matekba, hogy itt 2x annyi esély van csak, mint a kockázásánál – csak annyi a különbség, hogy az tudatos döntés, a Do or Die-t meg azért kapod, mert elsőnek estél ki :)
– Amúgy én se értettem, hogy Drea miért mondta el a KiP-et Omarnak, nem tűnt úgy eddig, hogy annyira jóban lettek volna.
– Régi évadok: hát nekem is meg kellett néznem a konkrét résznél a kommentemet :D az előző évad nyertesét tudom, a 40-est talán Tony nyerte(?), aztán előtte meg kicsit összefolynak, mert nem annyira tudok a számokhoz történéseket rendelni :) és ez egyre rosszabb lesz, de nem feltétlenül a minőség miatt, hanem egyre több évadot kéne fejben tartani…
– Az elég nagy szívás lenne, ha valaki egyedül játszani akarva nem védettséget kapna, hanem ilyen kicseszést :D

@winnie:
– Akkor most tényleg egyszerre fog menni a Survivor meg a TAR ősztől? Ne már… :O
– Apropó TAR, igen, a bennem élő kompletista félve kérdezi, hogy mikor várható esetleg a finálé posztja? (Survivor évad után?) Törölném már szívesen az epizódot meg a txt-t a gépről :P

Thomas - 2022. 05. 20. 13:13

Tényleg durva lesz így egyszerre a kettő, jó hogy nem teszik át még a Big Brothert is őszre:) De szerintem én a TAR-t meghagyom szokás szerint januárra, amikor eléggé holtszezon van a nézős realityjeim tekintetében. Vagy lehet, hogy inkább most a Survivort, a TAR-t már jobban szeretem, talán jobb azt hetiben kibeszélni:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz