login |

Pilot: The Time Traveler’s Wife

2022. 05. 19. 21:30 - Írta: Shyllard

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Bár a forrásul szolgáló könyvet nem olvastam, a 2009-es filmadaptációját kifejezetten élveztem, így visszafogott lelkesedéssel és érdeklődéssel vártam a sorozatot. A mostani HBO Max-os feldolgozás a készítői között Steven Moffat-ot is magáénak tudhatja, akivel tudom sokaknak már tele a hócipője, de a maga popcorn-os kategóriájában személy szerint a Doctor Who-t, a Sherlock-ot és még a Draculát is szórakoztatónak tartottam minden hibájukat figyelembe véve.

Mindennek fényében az HBO jóvoltából szolgáltatott screener-eknek nagy örömmel vetettem magam neki, hiszen Az időutazó feleségének már önmagában van egy olyan koncepciója, amivel még nem vagyunk túltelítve. Történetmesélési szerkezetéből fakadóan, pedig jócskán képes magát különválasztani Moffat többi hasonszőrű alkotásától, vagy csak a még mindig elég népszerű Outlander-től. A sorozat mostani premierjének fényében viszont csak a kezdésről fogok most írni, a végén, illetve itt-ot meg spoilermentesen kitérve arra, hogy mégis milyen élményre lehet számítani az évad hátralevő részében.

Az időutazó felesége középpontjában Claire Abshire (Rose Leslie) és Henry DeTamble (Theo James) kapcsolata áll, akik az utóbbi genetikai betegségének okán a megszokott kronológiai sorrenddel ellentétben az életük különböző szakaszain, szerelmük eltérő változataival ismerkedik meg, illetve szeretnek egymásba. Mivel a lány már nagyon fiatal korától kezdődően megismerkedik élete párjával, a férfi pedig csak későbbi szakaszában találkozik először Claire-rel, az elcsúszott ütemterv önmagában már elég bonyodalmat képes okozni.

Ami elsősorban mindenképpen a sorozatkészítők dicséretéül szolgál, hogy már rögtön a kezdésben, az alaphelyzet és a koncepció felvázolásával képesek az amúgy könnyűszerrel akár zavarossá is válható történetmesélést nagyon szórakoztatótan és követhetően megjeleníteni. Egy epizódon belül megismerkedünk Henry-hez hasonlóan Claire gyerek, fiatal felnőtt és idősebb énjével is, számos izgalmas és rejtélyes interakcióhoz jutva. A különböző életszakaszokban levő főszereplők okán sok esetben ismerős, de merőben eltérő változatait ismerhetjük meg hőseinknek, önmagában érdekes élményt nyújtva.

Nem lövök le túl nagy fordulatot, de Henry a kezdés játék idején belül nagyon hamar összefut saját magával is, ezáltal gyorsan el is legyezve a szokásos időutazós kérdések jelentős részét. Ez a sorozat nem a koncepció mikéntjével, filozófiájával és morális kérdéseivel van elsődlegesen elfoglalva, hanem a két hősünk kapcsolatával. Ennek köszönhetően, pedig az első rész egy rendkívül koncentrált, csupán Claire és Henry személyére fókuszáló alapozás lett, romantikus-vígjátékok kategóriáján belül meglehetősen szórakoztató élményt nyújtva. A gyors, tempós nyitány ügyesen feldobja az évad hátralevő részében várható legfőbb problémákat is, miközben egy egyedi, szerelmes-ismerkedős történetet is képes elmesélni a sajátos fordulataival.

Mindezt már a kezdeti percekben egy kettős narrációval támogatja meg, aminek bár nem lettem a rajongója, így a sorozat főbb kérdéseit az írók képesek voltak szintén gördülékenyen beilleszteni az alkotásba. Ahogy a legtöbb média kapcsán, itt is elég lusta megoldásnak tartom ezt az elemét az élménynek, de a már említett követhető történetmeséléshez mindenképpen sokban hozzájárult ez a fajta döntés. Miközben a sok előre vetítés feldob számos érdekes és izgalmas kérdést is a néző fejében.

A számomra klasszikus „párral összebújós” pilot, pedig alapvetően a kicsit nyálas, de mindenképpen szórakoztató romantikus stílusával volt képes a legjobban megnyerni. Az ismerkedés, illetve az ismert sorsok taglalása jól ki van dolgozva, s a szórakoztató elemei is egészen jól funkcionálnak a sorozatnak. Ezen a téren leginkább Henry remekel, akinek az önmagával való találkozásai a nyitányhoz hasonlóan a későbbiekben is egyúttal képes könnyű dramaturgiai mozgatórugóként és a legtöbb esetben működő humorforrásként is szolgálni.

S alapvetően a nyitányt legrövidebben úgy tudom leírni, hogy szórakoztató volt. Van itt rejtély, érdekes koncepció, amit jól kihasznál a történet, s központi problémáit is köré építi, miközben nem éppen az elgondolkodtatóbb, hanem az érzelmibb aspektusait taglalja az időutazásnak. S mindezt nem lekicsinylően jegyzem meg, ugyanis egy nagyon könnyen legördülő kezdést produkáltak a készítők véleményem szerint, melyben a két főszereplőre való fókusz egy percre sem vált unalmassá, köszönhetően a ténynek, hogy több változatukat ismerhettük már meg most is.

Legfőbb problémának a már említett narrációt tartottam, amely során a hőseink idősebb énjeinek eljátszása úgy fest mindkettő színész repertoárján kívül esett, s az e során elhangzott romantikusnak szánt mondatok is többször eredményeztek fáradt szemforgatást a részemről, mint megható momentumokat. Viszont ennek ellenére egyszerűen csak élvezetes volt a nyitány, a maga felületes, de jól és könnyen fogyasztható popcornos romantikus komédiás mivoltán belül.

S úgy érzem, a kezdés tökéletesen képes is volt felvázolni az évad várható stílusát és mikéntjét, így akit képes berántani az első részével a sorozat, azt nem hiszem, hogy későbbiekben könnyen elveszíti.

Megvannak a hibái, főleg az előbb említett néha nagyon mű szövegek kész garmadája, illetve a két színész néhány esetben jól érzékelhető korlátolt tehetsége, de mindezt bőven kompenzálja az alkotás tematikája és humora. Ami mellett a sejtelmes, sötétebb tónusú előre vetítése a várható eseményeknek sem teljesen alaptalan, adva elég izgalmat az elkövetkezendő 6 epizódra.

20 hozzászólás Ne habozz!

Roltii - 2022. 05. 20. 06:45

Láttam anno a filmet, olvastam a könyvet, most pedig megnéztem a pilotot: teljesen jó volt, sokszor mosolyogva néztem, részemről végig megvolt a feelgood faktor. Remélem tudják folytatni is így!
ui: Rose Leslie-t bírom, egész jó színésznő, de most valahogy “nagy”…vagy csak szerintem?

Alain Prosztó - 2022. 05. 20. 06:48

Én kifejezetten szeretem a filmet. A baj épp az, hogy ez a pilot semmivel se tudott többet (a gyengécske cliffhangert leszámítva, ami nudli), mint a film. Pláne úgy, hogy Rose Leslie még csak-csak megugrotta Rachel McAdams szintjét, de Theo James csúnyán elvérzett Eric Banával összevetve.

FP Jones - 2022. 05. 20. 07:04

én imádtam. nagyon jó volt a pilot

winnie - 2022. 05. 20. 07:22

(vicces, hogy pár héten belül ez a második sorozat, amikor egy időutazó egy számára idővel kulcsfigurává váló embernek annak gyerekkorában ad egy ajándékot.)

Scat - 2022. 05. 20. 07:34

Kiragadom a lényeget, de a screenerre rá kellett keresnem, hogy micsoda, és még így is csak sejtem. Búmer dolog, hogy nekem ez nem egyértelmű?

A sorozatba majd belenézek, ha az egész évad elérhető lesz. Ahhoz, hogy hetiben nézzek valamit, kiugrónak kell lennie, vagy kapásból őrülten kell, hogy érdekeljen. Ez nem ilyen.

winnie - 2022. 05. 20. 08:10

Scat: épp fordítva kéne, hogy legyen, pont most leveleztem necridussal arról, hogy 2004 körül, amikor megindult a sorozatboom, akkor folyton kerültek ki screenerek a netre (de filmek esetében az oscarjelöltek is kikerültek így). az elmúlt években pedig nem, szóval manapság nem is nagyon tudják a fiatalok, hogy milyen volt az, amikor premier előtt láthattunk sorozatos kópiákat kiszivárogni. (egyébként itt a blogon szerintem elég régóta használjuk az újságíróknak előzetesen kiküldött kópiákat, én is minden ilyen kritikámhoz odaírom évek óta, hogy ha premier előtt láthattuk valaminek több részét a csatornának köszönhetően. screenerek nélkül a kinti média nem tudna premier előtt kritikát írni )

Scat - 2022. 05. 20. 08:36

winnie: Igen, oda szoktad írni, hogy premier előtt láthattad, amit értek is, a screenert meg nem. Így megy ez.
De kösz az infót, ilyesmi jelentésre gyanakodtam.

Hozzáteszem 2004 körül még néhány évre volt tőlem az otthoni internet, az meg még inkább, hogy sorozatok (és kiszivárgott részek) keresésére használjam :)

Mkay - 2022. 05. 20. 11:45

Sokakkal ellentétben én imádtam a filmet és a 2 főszereplőt is! Sajnos a sorozat semmi pluszt vagy újat nem hoz, az embernek tényleg csak az jár végig az eszében, hogy “erre mi szükség volt?”. Rachel Mcadams és Eric Bana után a két főszereplő pedig annyira halovány itt mindenben (karizma, tehetség, a kémia teljes hiánya), hogy borzasztó nagy csalódás az egész… Maradok még 1-2 rész erejéig hátha kihoznak belőle valami újat, de egyenlőre nem látom létjogosultságát ennek a projektnek…

gta - 2022. 05. 20. 17:11

@Roltii
Rose – ‘olyan nagy’.. megérezted, hogy a személyisége megváltozott… oka 2021-ben szült… :) így szokott lenni

Amúgy engem egy kicsit fárasztott a sok ugrálás.. 6 részig azért kitartok, hátha vmi értelmes is kisül belöle.

Shannen - 2022. 05. 20. 18:05

Nem láttam a filmet és az ilyen nagyon romantikus sztorik ritkán szoktak lekötni, de Rose Leslie miatt adtam neki egy esélyt.
Nem bántam meg, teljesen nézhető, érdekes a történet, mosolygós egy-egy poén. És akkor itt jön a de: Theo James nagy miscasting lett. Még a fiatalabb verzióban elmegy, de az idősebb kraktertnél nem csak a smink miat lóg ki a lóláb. Kár, mert egy jó férfi főszereplővel jóval kiemelkedőbb is lehetett volna ez.
Rose Leslie itt is remek, csak hiányzik mellőle egy erős partner.
Ha nem megy el nagyon bugyuta irányba, akkor végig fogom nézni, mert amúgy leköt.

szk - 2022. 05. 20. 20:49

Nekem semmi bajom Theo James-szel. Szerintem igenis jó volt a két főszereplő közötti kémia. A filmet nem láttam, de az első rész eléggé bejött.

Nikolka - 2022. 05. 23. 15:16

Nem olvastam a könyvet, és a filmet sem láttam. Így teljesen szűz nézőként leülve tetszett az első 2 rész.
A hozzászólásokat előbb olvastam, így rosszabbat vártam Theo Jamestől. Magához képest nem is olyan rossz. De tényleg, én sem értem miért erőltetik őt ennyire?! Annyi tehetségesebb színész van.
Rose Leslie szuper, mint mindig.
Nagyon érdekesnek találom az időutazásnak ezt a fajta felvetését, hogy bármit teszel, a sorsot nem változtathatod meg. Nem sok időutazós dolgot láttam, de azokban mind az ellentéte volt ugye.

Holdraforgó - 2022. 05. 23. 18:57

A filmnek egyetlen szépséghibája volt, hogy nem volt elég ideje és ettől összecsapottság érzetet hagyott maga után bennem. A könyv nagyon közel áll a szívemhez, nagyon sokszor olvastam már és a mai napig szívesen veszem a kezembe, így nem tudom, hogy a könyvet nem ismerők számára milyen szájízt hagyott maga után a film. A sorozattól éppen azt remélem, azt várom, amit a filmtől nem kaptam meg, hogy hagyjon időt átélni és feldolgozni az eseményeket. Sok dramatikus, nehéz pillanata van az eseménysornak, amiket emészteni kell. A két színész a teljesen elmegy kategóriába esik, vannak jól elkapott pillanataik és a második részben Theo James is kezd ráérezni a szerepre, szerintem nem lesz baj a kettősükkel. Két rész után kimondott optimizmussal viseltetek a sorozattal szemben, reménykedem, hogy nem fog csalódást okozni.

Clarei - 2022. 05. 30. 11:59

Ez a 3. rész egyszerűen lenyűgöző volt. Nagyon nagyon tetszett (évekkel ezelőtt olvastam a könyvet, már nem emlékszem, hogy mennyire volt könyvhű)

Ennn - 2022. 06. 01. 01:16

Jesszusom ez a 3-ik rész mennyire jó volt. Elvből nem nézek semmit aminek nincs kint az egész èvada de ezt most hétről hétre nézem.
Nagyon szép az egész.
A filmet nagyon szerettem, de a sori szerintem jobb, mert időt ad az eseményeknek hogy kibontakozzanak, meg persze a szereplőknek is, már sokkal jobban értem a kettejük kapcsolatát.

ponyisland - 2022. 06. 06. 12:15

Szerettem a filmet, olvastam a könyvet, és én is azt éreztem, hogy minek kell ebből sorozat, ráadásul ezekkel a szereplőkkel, de be kell valljam, kellemesen csalódtam. Hétről hétre várom, és nagyon tetszik. Szórakoztató, plusz a 3. rész az tényleg remekül meg lett valósítva.

Az a bajom, hogy ha ilyen tempóban halad a történet, akkor 2 rész ahhoz kevés. Terveznek következő évadot is? Vagy összesen 6 rész alatt le akarják tudni az egészet?

Clarei - 2022. 06. 06. 13:16

Szerintem is kevés a maradék 2 rész, de nem terveznek újabb évadot (így tudom legalábbis. Ami nagyon érdekes lehet sokaknak, hogy az írnónő írt egy újabb könyvet, aminek SPOILER Alba a főszereplője, csak még nem adták ki).
Az elmúlt 5 napban újraolvastam a könyvet, és azért vannak nagy változtatások.

Újabb SPOILER:
– A könyvben nincs nemierőszak, tényleg Henryvel veszti el a szüzességét Clare. Szerintem a sorozat ebből a szempontból jobb lett

– A könyvben nincs leszbikus rész. Szerintem ez a sorozatba se kellett volna, nagyon nem

winnie - 2022. 06. 06. 16:05

_Terveznek_ további szezonokat. Korábban sem volt szó arról, hogy minisorozat lenne, de azóta készítői interjúban is meg lett erősítve a dolog.

ponyisland - 2022. 06. 06. 21:19

Ha terveznek, akkor oké, jobb, hogy nem kapkodják el, meg sűrítik bele 2 részbe azt, ami még csak most indul el igazán (a kapcsolatuk, házasságuk, és az azt követő problémák, élethelyzetek, Clare kapcsolata a családjával, Henry kapcsolata az apjával, etc.).

Nikolka - 2022. 06. 17. 07:30

Az 5.részre a kezdeti lelkesedésem teljesen elfogyott. Sőt, már inkább idegesít ez a sorozat. Ezt az egy részt már megnézem. De igazából egyik szereplő sem szimpatikus. Elvileg ez a sorozat az időutazó feleségéről szól. Akiről az ég világon semmit nem tudtunk meg, csak, hogy folyamatosan vinnyog egy pasinak, hogy változzon meg. És folyamatosan bárgyún mosolyog oda nem illő pillanatokban. (ezt nem is értem miért van.)
Sajnálom, mert az elején tényleg tetszett. De ez nem az én sorozatom lett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz