login |

Pilot: The Essex Serpent

2022. 05. 20. 15:50 - Írta: Shyllard

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az Apple Tv+ lassan már megbízható módon egy újabb lassan építkező könyvadaptációval örvendeztette meg az arra vevőket, méghozzá ismételten csak lenyűgöző szereposztással.

Az essexi kígyó a 19. századi angliai Essex megyéjében játszódó történet középpontjában a frissen megözvegyült Cora Seaborne (Claire Danes) áll, aki a mocsaras vidékre a címben emlegetett szörnyeteg megkeresése érdekében érkezik. Itt ismerkedik meg többek között a helyi pappal, Will Ransome-mal (Tom Hiddleston) is, akivel a trailer alapján a későbbiekben nem csak egyszerű baráti kapcsolat fogja összekötni.

S ahhoz képest, hogy 6 részes az évad, a dupla premierrel nem érzem azt, hogy túlságosan beindították volna a készítők a történetet. Természetesen komolyabb, érzelmesebb drámáknál sokszor szükséges a lassú építkezés, viszont itt például van nem csak egy szál, amelyre a megadott figyelem mennyisége számomra egyelőre kifejezetten indokolatlan.

Ilyen a Fear the Walking Dead-es Frank Dillane által játszott Luke Garrett karaktere is, aki bár élvezetes interakciókat nyújt főhősnőnkkel, a szokásos red herring-es kérőnél számomra eddig nem nagyon képes többet nyújtani. Ennek ellenére az ő, amúgy érdekes, de fő történésekhez eddig csak csekély mértékben kapcsolódó műtéti kalandozásai valahogy nagyon nem tudnak beilleni a többi cselekménybe. Van egy kellemes The Knick-es felütése a karakterének (főleg a periódus okán is), viszont egyelőre nem látom miképpen lesz képes érdemben is hozzájárulni az Essex-ben játszódó eseményekhez.

Hiszen az enyhe testhorroros hangulat nem csak nála, hanem a főszereplőink kapcsán is jelen van, még ha az utóbbiak esetében sokkal visszafogottabb módon is. A térséget érintő rejtély, eltűnés nem sok izgalmat képes nyújtani, ugyanis az első képkockákban rögtön megfejtést kapunk sok kérdésre, csupán a miértek keringenek legfőképpen most a fejemben. No meg, hogy a sokat emlegetett szörnyeteg valóban létezik-e. S jelenleg ezt is érzem leginkább problémájának a sorozatnak, vagyis hogy nem igazán tudom megfogni miről is szól.

A beígért romantikus szál még nem indult be, a központi kígyó létezése megkérdőjelezhető, csupán a tömeghisztéria különböző árnyalatai vannak leghatározottabb módon ábrázolva. Viszont ezen utóbbi téren elég nyögvenyelősnek érzem a sorozatot, olyan ügyetlen és hirtelen módon dobnak be egy-egy pánikot keltő elkiabálást, vagy sokakat is érintő félrevezetéseket. Ami leginkább képes volt megfogni az előbbiek fényében így csupán a széria hangulata, ami minden ellenérzésem ellenére képes volt annyira görgetni maga előtt a történéseket, hogy nagyon gyorsan lecsúszott a két epizód.

A mocsaras, vidéki Essex ködös, szürke színei ötvözve a 19. század öltözeteivel, szokásaival, tévhiteivel és társadalmával képes olyan magával ragadó sötét, borongós, gótikus aláfestést adni minden eseménynek, hogy jól esett szimplán nézni az alkotást. Emellett a két főszereplőnknek is remek a játéka, ami engem leginkább Claire Danes esetében lepett meg, akinek nem vagyok túlzottan nagy rajongója. Viszont a sokrétegű hősnőjét képes annyira árnyaltan megjeleníteni, hogy lehetetlen nem együtt érezni vele.

Esetében csupán a karakter megírásával érzek apróbb ballépéseket, ugyanis Cora-nak több olyan megmozdulása, megszólalása is volt, amit személy szerint inkább éreztem modernnek, mint periódushoz illeszkedőnek. Olyan mértékben progresszív a főszereplőnk, hogy az eddig ismertetett múltjával valahogy sehogy sem képes egy karakterívet leírni, azt az érzést keltve bennem, hogy a sorozat történései előtt nem is létezett a karakter (avagy nem gondolom jól kidolgozottnak a szereplőt). Viszont az őt játszó Danes ennek ellenére képes olyan alakítást nyújtani, hogy Cora megírásában fellelhető hiányosságokat csak apró hibáknak, mintsem a sorozat hatalmas kárára váló betegségeknek érezzem.

S hozzá hasonlóan a többi színészre sem lehet semmi panaszunk, legfőképpen Tom Hiddleston-ra, aki szokás szerint remekel a maga sajátos stílusával. Van egy olyan fajta nyugodt méltósága, aminek köszönhetően főszereplő párjával szemben tökéletesen képes beilleszkedni a 19. század időszakába. A közte és Cora között alakulgató néhol ellenséges, ámde alapvetően mégis barátságos és sok esetben professzionális kapcsolat van olyan sokrétű, hogy egyelőre a már említett hangulat mellett érdekes volt nézni kettejük interakcióit is.

S, ahogy esetükben, a sorozat egészére is leginkább azt tudom mondani, hogy jó nézni. Maga az alapfelütés nem túl izgalmas; a központi rejtély kérdéses, hogy mennyire lesz fontos; a becsepegtetett társadalomkritikai elemek, pedig rendkívül ügyetlenül vannak beillesztve a történések sodrába. Luke Garrett karaktere nincs egyedül abban, hogy egyelőre a fő történésekhez szinte egyáltalán nem is kapcsolódó jelenetek kész sorát kapja, alapvetően zavarodottságot eredményezve bennem.

Hiszen annak ellenére, hogy szokás szerint remekül van fényképezve a sorozat, a díszletek, környezet és a ruházatok kiválóak, illetve a színészi alakítások is közel hibátlanok, nehéz most belőni mi is Az essexi kígyó, illetve mely szálak azok, amelyeknek a végére rendesen be is fognak érni a gyümölcsei. Én biztos ki fogok tartani a végéig, viszont egyelőre nem tudnám könnyű szívvel tudnám ajánlani bárkinek ezt a sorozatot. Miközben az említett problémák jelentős része orvosolható, addig ugyanúgy rosszul is elsülhet mindez, s Cora megírása bőven képes adni annyi aggodalomra okot, hogy ne érezzem biztosra mégis mennyire leszek elégedett a 6. rész után.

Ugyanis a történetet egyszerűen gyengének érzem, a legizgalmasabb elemeit pedig már sokszor láthattuk sokféleképpen, s talán jobban is. Remélhetőleg a bemutatásra váró romantika képes lesz annyira feldobni a sorozatot, hogy értelmet tudjon adni majd az amúgy kellemes aláfestésű, ámde céltalannak ható alapfelütésnek. Addig meg, a hozzám hasonló kosztümös dráma rajongók az egyedüliek, akik szerintem képesek bármi értéket is lelni Az essexi kígyóban.

6 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2022. 05. 20. 16:30

Vessetek meg, de én ezt untam, a második epizódnál abbahagytam. Nem baj az, ha lassan építkezik egy ilyen sorozat, de ez már _túl_ lassú volt nekem, plusz a relytéjesdi se annyira az én műfajom.

winnie - 2022. 05. 20. 17:13

ha ez a helyzet, akkor kell valami kapaszkodó. ugye vagy a rejtély, vagy a karakterek, vagy a dinamika közöttük, ezek nélkül nem nagyon megy, ha jó a színészi játék vagy a látvány.

Shannen - 2022. 05. 20. 18:11

Engem szinte egyáltalán nem érdekel a rejtély, a hangulat, a színészek és a társadalmi korrajz bőven megvett.

Nyilván AppleTV+ szóval a minőség adott, gyönyörűek a képek is, ez a borongós, ködös, lápos-mocsaras táj és hangulat remekül átjön. Mindemellett ami igazán izgalmas az tényleg a társadalmi elvárások, konvenciók, babonák és ezzel szemben a 19.századi tudományos élet ütköztetése. Kíváncsi vagyok mire fog kifutni ez az egész.

winnie - 2022. 05. 20. 18:30

egy kis díszlettúra: https://www.youtube.com/watch?v=DQoPmDvCZ7w

benn jeff, a mellékszereplő (hiddleston nagy király!) és a fénykép háttér.

Divide - 2022. 05. 20. 20:44

Olvastam a könyvet, és pontosan afféle regénynek tartottam, amit kvázi képtelenség képernyőre vinni, mert a valódi értékei azok a transzportálhatatlan finomságok, amik csak papíron működnek. Óhatatlanul “le fog lógni” a sorozatról pár szál, bár érezhetően próbálták szorosabbra szőni a történetet. Az lesz itt a kérdés, hogy ezek mennyire feszítik szét a kereteket, illetve hogy mennyit és milyen irányba tekertek a sztorin (ha tekertek). Egy rész után szorosan könyvhűnek érződik, de még messze a vége, ugye.
Ami tetszett: a köd, a nyomasztás, a furcsa kisfiú, a kígyószimbólumok a főhőseink nyakán (Will zöld sála, hehe).
Ami nem tetszett: Danes kicsit túlkoros, béna volt a műsírása a templomban, ill. a hőszerelmes doktor olyan meleg vájbot áraszt, hogy kb. tizenhétszer erősebb kémiát észlelek a haverja és közte, mint bármely női szereplő vonatkozásában, szóval ez vagy egy trendi csavar lesz majd, vagy miscastnak kell nyilvánítanom Voldemortot. :-)

wreckitralph87 - 2022. 06. 05. 20:04

Szerintem kár volt az, hogy a pap lánya volt az első áldozata a kígyónak, míg a könyvben ez a lány él addig, amíg Cora Willékhez ér. Miért?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz