login |

Love, Death + Robots: a “3. évad”

2022. 05. 22. 21:30 - Írta: human

35 hozzászólás | kategória: animáció, antológia, kritika,

Magára talált a Netflix animációs antológiája? Már ha lehet ilyesmit mondani a helyzetre, mert igazából a 2. évad is csak néhol döcögött, de most mintha visszataláltak volna az első lendületéhez, ahhoz ami elkapta a nézőket, és ami miatt sokan már péntek este lenyomták a most érkezett 9 részt.

Talán a kezdése volt most a legrosszabb. Hiába aranyosak az emberiség végét kutató robotok, akik visszatértek, de most valahogy nagyon semmilyenek voltak. Viszont utána indult a bang bang, hiszen jött egy tengeri kaland David Finchertől, ez a legerősebb morális témákkal bírt (és undorítóan véres volt), amit rögtön egy verselős érdekes koncepció követett gyönyörű vizuális világgal.

Nem fogom felsorolni az összes részt, de érdekes és ötletes módon folytatódott az idei adag. Bár akadtak hasonló részek, két katonai osztagot is követtünk például, de valahogy mindig volt benne valami plusz. És a tavaly hiányolt punk rock ismét felütötte fejét néhol benne.

A befejezés pedig *chefs kiss*, gondolom, megosztó lesz, hiszen a Jibaro-t ugyanaz készítette, aki a The Witness-t az első évadból (amit anno kiemeltem kedvencemnek), és egy vizuális kakofónia volt, amiben mégis akadt rendszer. Meg üzenet is, de nyilván ezt az összes részre értve is: azért 10 percekben nehéz nagyobb mélységet adni, inkább csak rövid impulzusokra elég.

A végére nekem teljesen az jutott eszembe (lehet ismét), hogy miért nem csinálnak ilyesmi felnőtt animációs filmeket? Annyira nem lenne kereslet? Nyilván 1-1 rövidfilmet olcsóbb és könnyebb összehozni, mint másfél órányi anyagot, de olyan érdekes lenne, ha valaki jobban próbálkozna ilyesmivel. Most már felnőtt egy réteg többek között animén, akik tudják, hogy nem minden animáció gyerekmese.

Természetesen a szokásos kérdés: nektek melyik volt a kedvenc rész idén? Emlékeztetőnek itt vannak a címek.

35 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2022. 05. 20. 19:46

nekem nagyon bejött ez a (fél)széria
mindegyikben találtam valamit ami tetszett
egyedül a hajós volt ami nem jött annyira be
de a többi szuper

Trallala - 2022. 05. 20. 21:54

Minden rész nagyszerű volt és nagyon minőségi.

asd - 2022. 05. 21. 10:15

Én eddig három részt láttam, mindegyik gyenge/közepes volt. Nagyon messze van ez már minőségben az első évadtól.

Janika - 2022. 05. 21. 10:32

Jó lett ez a 3.évad.
Jibarótól konkrétan még a hideg ráz annyira jó lett.Tudtam hogy mi a sztori az előzetese infok alapján,de ahogy ez meglett valósítva az valami elkepesztő!
Mini holtak éjszakáján jókat röhögtem az nagyon fun rész lett 😃

Kifli69 - 2022. 05. 22. 12:35

Zseniális volt mind a 9 epizód. Nem volt egy gyenge darab sem (számomra). A mini zombis részt szinte végig röhögtem, a Jibaro valami elképesztően szép lett (közben az járt a fejemben: “nesze neked Avatar”, fotorealisztikus ábrázolás), a “Bad travellling” talán a legerősebb alkotás.

josé - 2022. 05. 22. 21:58

Egyértelműen Fincher rendezése a legjobb,és szépen illeszkedik a filmes életművébe. Remélem dolgozik még a későbbiekben is a sorozatban. Mármint rendezőként is.

Asd - 2022. 05. 22. 22:26

Gyenge lett sajnos, egy-két jó rész volt csak, nekem a patkányos tetszett a legjobban.

Mersby - 2022. 05. 22. 22:47

Jó volt, jobb mint a 2. évad (vagyis az első fele)
Érdekes egyébként, az oké hogy kettészedték, de direkt így? Sokkal akciódúsabb és erősebb volt egy két rész kivételével mint a tavalyi etap.

Egyetértek az írással, nekem is a witness tetszett a legjobban az első évadban. És az ilyen jellegű animációs filmek ötletét is támogatom. Bár jobban belegondolva, lehet jobb másfél óra alatt sok ütős rövid rész mint egy rész másfél órában.

Edete - 2022. 05. 22. 22:52

“Talán a kezdése volt a legrosszabb. Hiába aranyosak az emberiség végét kutató robotok, akik visszatértek, de most valahogy nagyon semmilyenek voltak. ”

Ízlések és pofonok, de nekem messze az volt a kedvencem. Aki szerette az első részét, annak ez is be fog jönni.

Jó volt még a 3. és a 7. rész.

A legerősebb rész nyilván a 2. volt, de nem az én világom.

Jó évad lett, jobb mint a 2. volt, de Zima Blue féle csodát nem kaptam.

Dohi - 2022. 05. 22. 22:52

nekem is a patkanyos maradt meg, illetve talan a swarm es a pulse. az utolso meg a hajos volt a melypont, a tobbi eleg semmilyen.

zolij - 2022. 05. 23. 00:19

Az előző robotos jobb volt, de egyedül az Io-s rész nem tetszett. A zombis ezerszer látott történet volt, de a stílusa adta, a többi rész pedig önmagában is bejött.

Kor1 - 2022. 05. 23. 01:05

Valamikor a nyolcvanas évek derekán olvastam a Rajt, ami a 80-as évek elején íródott. Isaac Asimov által válogatott korabeli sci-fi novellák jelentek meg magyarul azt hiszem Kuczka Péter – Galaktika szerkesztésében. Már akkor is kellően undorító volt, sokáig nem eresztett. kisfilm meg sem közelíti, de nem rossz és kellemes meglepetés volt.

bvr - 2022. 05. 23. 03:33

szuper évad volt, kb mindegyik tetszett.
Amin kicsit meglepődtem hogy azért elég sokszor voltak elég expliciten véres sőt jópárszor kimondottan gore jelenetek. De nem gond, ez most ilyen évad volt.
Kár hogy még aznap ledaráltam az összeset, most lehet megint egy-két évet várni a (remélem) következőre :)

copass - 2022. 05. 23. 08:37

jibaro magasan kiemelkedett a mezőnyből minden téren számomra.
mini dead is jó volt.

gabro - 2022. 05. 23. 08:39

A hajós tetszett, bár már akkor sejtettem, hogy mi lesz, amikor megállapodott a szörnnyel. A robotokon végig vigyorogtam, jók voltak a kikacsintások (személyes kedvenc). A rajhoz, meg a jupiteres részhez valószínűleg megfelelő hangulat kellene, így darálva sok fontos részlet kimaradt. Újra kéne nézni. Összességében jó volt ez, várom a folytatást.

Skate - 2022. 05. 23. 09:12

Nekem nagyon semmilyen volt ez az etap. Egy-egy történetet meg szinte elvágtak a végén. Ez se javított a kilenc rész megítélésén. Legjobban The Very Pulse of the Machine tetszett. Legalább volt mélysége a történetnek. Kill Team Kill végére nagyon hiányzott egy csatanó, emlékezetes maradjon. Jibaro megvalósítása mellett elfért volna valami markánsabb mondandó, míg a The Witness nagy hatással volt rám, ez teljesen hidegen hagyott. Inkább hiányérzetem van ezzel a felvonással, ami nálam eléggé rombolja az összképet. 6,5/10, realizálni akarom.

Shyllard - 2022. 05. 23. 09:25

Nagyon élvezetes volt, Jibaro nekem is nagyom bejött, tök egyedi volt, meg persze David Fincher-es is iszonyat ütött. Még a mini zombis is vicces volt, meg alapvetően szinte mind, egy-két kivétellel ütött. A Mason’s Rats megírásában meg Joe Abercrombie is közrejátszott, ami meg is látszott. Remélem jön majd még évad.

zotyorage - 2022. 05. 23. 09:53

Nem itt volt a korábbi évadoknál, hogy mindenkinek más sorrendben adta az epizódokat? Ez már nincs?

AuroraBorealis - 2022. 05. 23. 10:11

@Kor1
Nem tudod esetleg, hogy melyik Galaktika-kiadásban volt a novella? Bújom a moly.hu-t, de nem bukkanok rá…

Csigusz - 2022. 05. 23. 10:51

Még csak kb az évad felén vagyok túl (sosem sorrendben nézem, hanem ami érdekel), de meglep, hogy a hajós sztorit mennyire húzza mindenki, nekem borzasztóan tetszett. (Kb elmenne egy Dishonored-kisfilmnek is)

A Jibaro pedig valóban egy ‘alkotás’ lett, nem szimpla animáció, és igen, tudom, hogy minden pontja okkal olyan amilyen, mert ez volt a “vízió”, de az, hogy a color grading kb mp-ként változott az nagyon zavaró volt.

Dohi - 2022. 05. 23. 12:38

auroraborealis: a galaktika bibliografia hasznosabb, a moly nekem tul ‘modern’ es atlathatatlan ilyesmire.

Swarm, F&SF Apr 1982
“A Raj”, Homályos zóna, szerk. Szentmihályi Szabó Péter, World SF, 1988, ford. Morvay Nagy Péter

szoval nem galaktika, hanem egy masik antologia.

AuroraBorealis - 2022. 05. 23. 12:49

@Dohi

Úúú, ezer köszi!

bbbence - 2022. 05. 23. 17:10

az a bajom, hogy megint láttuk mire képesek a stúdiók, fantasztikus vizuális megoldások, de ez a 10-20 perc édeskevés, sajnos pont emiatt hasalt el nálam ez epizódok többsége. ami műkdött a már említett witness-nél, vagy legyen a zimablue vagy a good hunting, az itt nem volt elég. Talán egy újrázás segít majd a megítélésükön, de egyelőre felejthető volt nekem az évad, akárcsak a második.

Sheen - 2022. 05. 23. 17:13

A jibarot VR sisakkal néztem meg, mert hálistennek az eltakart mindent. Ez a kamera rángatásos lsd túladagolt stroboszkóp villódzás van akinek tetszett? Mondjuk nekem az első évad szégyenfoltja is a whitness volt, ugyanettől a rendezőtől. Valaki valahol Darren Aronofsky Fountain című filmjéhez hasonlította. Nagy itt a szellemi züllés.

spamdog - 2022. 05. 23. 17:49

Nekem pont a 3 robot és a Patkányos volt a két kedvencem.
Egyébként a sorozat most már csak DEATH + ROBOTS címen futhatna. Nem az utolsó részben sem volt szerelem, de ha te úgy gondolod, akkor mélyen nézz magadba mert az egy kizsákmányoló kapcsolat volt.

DJackson - 2022. 05. 23. 21:12

Jó lett! Részletesebben az 1 napja benyelt kommentemben @winnie

walaki - 2022. 05. 24. 22:35

Csak ismételni tudom @human-t, szerintem is nagyon magára talált a sorozat, nekem is az első évadot idézte meg. Minden rész nagyon jó, még azok is, amik kicsit gyengébbecskére sikerültek, messze verik a második évad bármelyik részét! Az egyetlen egy baja, hogy rövid. Nagyon rövid.

Az utolsóban számomra az volt az igazán döbbenet, (bár a leláncolt Prometheus idegen is adta), hogy mennyire élethű az egész. Ez a deepfake minőség jóformán teljesen megkülönbözhetetlen már egy élőszereplős filmtől (ellentétben mondjuk A raj-al, ami szintén minőségi, de azért egyértelmű, hogy CGI). “Fantasztikus, hol tart ma már a tudomány!”

Számomra a mélypont egyébként a robotmedvés volt. Elment az is, de sem stílusban, sem mondanivalóban nem ütött egyáltalán.

Abszolút kedvenc pedig minden vitán felül a Mason’s Rats!

EpicZurg - 2022. 05. 25. 02:51

“A végére nekem teljesen az jutott eszembe (lehet ismét), hogy miért nem csinálnak ilyesmi felnőtt animációs filmeket? Annyira nem lenne kereslet?”

Ezt sosem fogom megérteni. Tökéletes megoldás lenne a játékfeldolgozásokra, maradhatna az eredeti mocap/va színész, mégis az igényes egészestés animáció elérhetne a széles közönséghez.

winnie - 2022. 05. 25. 05:53

EpicZurg: szerintem a tapasztalati úton erre mutatnak a jelek, hogy nem lenne akkora igény. illetve helyesbítek, általánosságra lehet, hogy nem lenne a műfajra, de egy-egy adott IP-vel talán működne.

nem tudom. félre ne érts, nem akarok magamból kiindulni, annak nincs értelme, szóval nem az az érvem, hogy engem egy cseppet sem érdekelne, és itt akár azt is mondhatnám, hogy bár elkezdtem nézni, és láttam már pár epizódot, de ez a sorozat sem érdekelt igazán soha. és lehet, hogy nem csak én vagyok így vele. bármennyire is úgy tűnik ugyanis, hogy egy bizonyos réteget megfog a felnőtt animáció, ez továbbra is csak egy “réteg”.

a világon semmit sem bizonyít, de a globális számok múlt hétről a Netflixen:

1 The Lincoln Lawyer: Season 1 108,090,000
3 The Boss Baby: Back in the Crib: Season 1 6,520,000
4 The Circle: Season 4 15,440,000
6 Love, Death & Robots: Volume 3 14,420,000
8 Workin’ Moms: Season 6 12,740,000
9 Savage Beauty: Season 1 11,390,000

nyilván a Robotsnak egyelőre csak 3 napja van, lesz ez még jobb is és jóval kevesebb perc, mint a pár másik sorozat (az első csak viszonyítási alap, de a többi sem 8*40 perc, hanem 13*24, 4*50, 13*20, 4*50), de azért látszik, hogy közel sem kiemelkedő. jó érv lehet persze, hogy boss baby filmek vannak, és az sem emelkedik még ki.

de, ha már játékidő, akkor össze lehet vetni filmekkel, pl. a múlt heti premier Toscanával a netflixe (14M) és a Perfect Pairinggel (33M), ami azért beszédes.

EpicZurg - 2022. 05. 25. 13:56

Winnie: egész biztos vagyok benne, hogy a felnőtt animáció kevesebb ember mozgat meg, mint egy live action. Emiatt tartom fontosnak, hogy IP-hez legyen kapcsolva. A LD&R pont annak a rétegnek szól, aki szeretne valami különlegesebb animációt látni, de nincs brandhez kötve, Fincher fémjelzi az egész projektet, tehát vagy minimális tudásra, vagy a műfaj kedvelésére van szükség.

A legutolsó animációs feature, ami eszembe jut a TinTin volt, ami sajnos nem igazolta a hozzá fűzött reményeket, ellenben mai napig megállja a helyét. Azóta a technika marha sokat fejlődött, sokkal kisebb pénzből el lehet érni hasonló minőséget.
És itt lenne szerepe az IP-knek. Egy videojáték esetében adott a rajongóbázis, nincsenek fizikai/vizuális megkötések, az író akkorát gondol amekkorát csak akar, ez eredeti színészek eljátszhatják a karakterüket és mégis elér egy szélesebb közönséghez. Az Uncharted-et nézve végig erre gondoltam, de kb az összes játékadaptációra érvényesíthető ez. Vagy olyan címekre, mint a Star Wars, Lord of the Rings, amiből már anime is készült, egy nyugati stílusú animációnak is lehet létjogosultsága.
Persze lehet nem látok túl a buborékon, mindenesetre a Spider-verse filmek itt lesznek a hozzám hasonló igényűeknek.

EpicZurg - 2022. 05. 25. 13:58

*TinTin esetében produceri elvárásokra, anyagi sikerre gondolok és minőségileg állja meg a helyét. /utóbbi nyilván szubjektív

walaki - 2022. 05. 25. 22:06

“A végére nekem teljesen az jutott eszembe (lehet ismét), hogy miért nem csinálnak ilyesmi felnőtt animációs filmeket? Annyira nem lenne kereslet?”

Szerintem ezzel a sorozattal pont annak ágyaz meg a Netflix, hogy kipuhatolja, melyik CGI lenne alkalmas egész estés filmek, ami még a nézőknek is bejön.

Szerintem az, hogy ilyen animációs rövidfilmeket már be is mutatnak, pont azt vetíti előre, hogy hamarosan az egészestés filmeket is előszereplős helyett ilyen technológiával fogják gyártani. SZVSZ.

Ahogy fejlődik a CGI, nemsokára sokkal olcsóbb lesz kirendelelni a helyszíneket meg szereplőket, mint színészgázsit fizetni meg az egész stábot felszerelésestül utaztatni a világ végére. Ez csupán idő kérdése, mikor következik be.

Zorba the Geek - 2022. 05. 26. 14:40

Hát, ízlések és pofonok, de nekem pont hogy megint az első rész tetszett a legjobban, csakúgy mint az előző szezonban.

A szerző az a John Scalzi, aki a Vének Háborúja regénysorozatot is jegyzi, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. A novellái is nagyon jók – mint a mellékelt ábra mutatja.

Malachi - 2022. 05. 30. 11:20

Vetekszik az első évaddal, sőt talán abból a szempontból jobb is, hogy mivel kevesebb epizódból áll, nincs üresjárat. Nem éreztem minőségbeli ingadozást, a saját műfajában az összes rész nagyon jó. Amit az utolsóval (a táncos vízilánylény) letettek, az pedig minden szempontból messze kiemelkedik úgy általában a teljes tévés/sorozazos/antológiás felhozatalból.

Most akkor megint egy gyengébb eresztés jön? Mert ugye lesz folytatás? Ugye?

Ezjolesz - 2022. 06. 02. 08:41

@EpicZurg

Az író már régen nem gondol akkorát amekkorát akar már a videójáték iparban sem. A kreativitás hiánya ott még hamarabb észrevehető volt a nagy franchise-ok megjelenésével ami nem sokkal később utolérte a film/sorozatgyártást is. Ha minél szélesebb közönség számára akarsz elfogadhatóvá tenni valamit akkor az mindig az írói kreativitás rovására megy mert a menedzsment keretek közé szorítja őket. A technika hiába van meg ha felülről az öltönyösök akik csak a fejőstehenet látják a termékben (szívük joga, nem mindenki tölti az idejét képzelt világokban való kalandozásokkal) és nem pedig kreatív lehetőségeket.

Más:
Nekem a 2. évad is bejött szóval nálam eddig nem volt minőségbeli romlás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz