login |

Pilot-mustra: Night Sky – 1×01

2022. 05. 25. 15:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ó, így kell pilotot csinálni! Mármint szerkezetileg értem, hiszen az Amazon Prime Video-n pénteken, teljes évados premierként (magyar felirattal) bemutatott, és rögtön a toplista 1. helyére beálló Éjszakai ég szépen felépítette magát 50 perc alatt, hogy az utolsó pillanatokban elkezdje a sorozatot. Mert ember legyen a talpán, aki, ha végignézi az első részt, nem fogja elindítani a másodikat.

Mindez persze, ahogy azt már nagyon sokszor leírtuk, azzal is jár, hogy az 1×01-ből a világon szinte semmit nem lehet következtetni a folytatásra, lövésem sincs, hogy merre fog elindulni a sorozatot, hogy milyen témákat fog boncolgatni…, illetve végülis, ha a kezdés tartalmaz ráutalásokat, akkor azért sejthetjük, legalábbis nem hiszem, hogy véletlen, hogy két öregember szerepel ebben a scifis történetben.

NIGHT SKY – 1×01 – 6/10

Kezdeném rögtön az értékeléssel, vagy legalábbis a “mentegetőzéssel”, bár nem annak szánom, viszont tényleg nem akarom, hogy bárki is lemondjon a sorozatról csak azért, mert meglát egy hatos számot. Nem a szám a lényeg. Tény, hogy az értékelés annak szól, hogy az első részt mennyire élveztem, hogy az mennyire kötött le, de itt a folytatás ígérete azért nem keveset nyom a latba. Hiába volt ugyanis nagyon jó a pilot szerkezete, hiába ismerem el, hogy így kellett kezdeni ezt a sorozatot, hiába volt mélysége (a maga módján), ettől még csak a veterán színészek. J.K. Simmons és Sissy Spacek rántották ki nekem a közepesből a kezdeti érdeklődés után méla unalomba fúló nyitányt.

Mindennek pedig az az oka, hogy másképp nem is nagyon lehetett megközelíteni a betegeskedő (“szenilisedő”) házaspár történetét. A képsorokat az elmúlás közelségének érzete lengi be, a képi világ és a zene végtelenül melankolikus hangulatot áraszt, a történet minden porcikájából árad a pörgés ellentéte, a történet kapcsán pedig tényleg csak annyi derül ki, hogy a két főhős fészerében van egy kapu, egy átjáró egy… másik világba. Minden jel szerint egy másik bolygóra.

Hőseink évtizedek óta járnak át (850+! alkalommal), azonban nem azért, hogy felfedezzék a terepet vagy más ember bőrébe bújva harcoljanak, hanem egyszerűen csak gyönyörködnek a látványban, nézik a csillagokat meg az “űrtájat”, merengenek. Nem tudjuk, hogy mi az eredete az átjárónak (talán ők sem, de ez majd kiderül talán), a jelek szerint nem nagyon keresik azt sem, hogy mi fán terem ez a másik világ, pedig a szobából, ahol üldögélnek, még egy ajtó is nyílik. Amit azonban sosem nyitottak ki.

Mivel a házaspár egészségi állapota azért mégiscsak romlik, ezért az unokájuk azon győzködi őket, hogy otthonba kéne menniük (de akkor ugye nem látnák többet “a csillagokat”, azaz az éjszakai égboltot), és némi rezonációt még az jelent a sztoriban, hogy az újdonsült szomszéd kíváncsiságát mintha felkeltették volna az öregek éjszakai sétáikkal.

Már ennyi alapján is érezhető volt, hogy konkrét készítői vízió van a sorozat mögött, és érdekes lesz majd ennek a mélyére hatolni, felfedezni, hogy a karakterdráma, a személyes, családi vonalak, valamint a scifis jelleg között mik lesznek az arányok, melyik egészíti ki a másikat, illetve ad hátteret a fő történetnek.

Bármennyire is tény, hogy nem mozgatott meg a kezdés, abszolút kíváncsi vagyok a folytatásra, és szerintem az is előnyt jelent, hogy már tudom, hogy mire számíthatok, így ha megfelelő hangulatba ringatom magam, akkor, ha marad is a stílus, szerintem jobban be fog jönni.. Még azt is megkockáztatom, hogy a pilot második nézésre jobban tetszene.

De. Akár tetszik az embernek a start, akár nem, minden a második résszel dől el, legalábbis erre mutatnak a jelek. A pilot végi történések hatására ugyanis itt veheti fel a fő csapásvonalát a Night Sky. Tudom, hogy ezzel most a fenti sorok értelmét is anullálom, de ha megnéztem volna az 1×02-t, akkor sem lőném el, hogy mire megy ki a játék, szóval ember legyen a talpán, aki egy pilotkritika alapján el tudja dönteni, hogy érdemes-e esélyt adni a Prime Video újoncának. Éppen ezért van egy jó befejező mondatom: “Érdemes bepróbálni.”

Azonban mindenképp meg kell adni a módját. Elég jól darálhatónak érződik az első szezon, viszont, ahogy írtam, ha az ember háttérzajokkal, vagy melléktevékenységként nézi, mondjuk a rejtélyfaktorért, akkor biztos, hogy nem fogja elérni a kívánt hatást. Az efféle mélyebb élmények partner nézőt kívánnak.

13 hozzászólás Ne habozz!

Sparks - 2022. 05. 22. 14:39

Nekem ez lement darában, csak azért 2 nap alatt, mert koraeste kezdtünk neki. Baromi lassú a sorozat és a sci-fi rész is eléggé karcsú az idő nagy részében, de valamiért baromira tetszett. Mondjuk inkább, hogy családi dráma/sci-fi 80/20 arányban. Az utolsó rész vége felé néztem az órám, hogy még ne legyen vége… A befejezés kifejezetten tetszett, lehet folytatni, mert lenne még mit kifejteni, de nagyjából körvonalazódott, hogy miről is szólt a történet. Erős 8/10 nálam, sokkal jobb lett, mint a kert végi lukas sztori, aminek se füle se farka nem lett a végére.

Annatar - 2022. 05. 25. 17:06

Én is végignéztem, és nagyon tetszett. Jók a színészek, jó a hangulata.

winnie - 2022. 05. 25. 19:33

1×02: ó, erre nem számítottam, kicsit kijjebb tárult a világ. jó kis rész volt.

BettyBoop - 2022. 05. 25. 23:03

Gyenge sorozat, nagyjából, mint a másik öregemberes az Outer Range.
A szereplők gyakran érthetetlenül viselkednek, nem úgy reagálnak ahogy az elvárható.
A történet felütése még érdekes is lenne, de a folytatás sablonos, ötlettelen.
Kár érte.

Tibertus - 2022. 05. 26. 11:16

Remek sorozat volt. Végre, nem az eszement marhulások, bár Byron karakterén még lehetett volna dolgozni, nagyon idegesítő, kíváncsi vagyok, mi lesz vele.
A kameramozgás remek, a hangulat jó, a színészi játék jó, bár néhol megbicsaklik, néhol értetlneül hallgatom a párbeszédeket, hogy egy ilyen helyzetben biztosan nem így történne, stb., de ennek ellenére érdekel a folytatás és ha kívánhaték valamit: öreg koromra szeretnék így megöregedni valakivel. Férfi létemre mondom!

Ufó Pista - 2022. 06. 01. 15:43

Nagyon kellemes meglepetés volt a sorozat, életszerű volt az idős pár kapcsolatának ábrázolása is.
Nem voltak benne nagy akciók, és a sci-fit is csak szinte súrolta, de a dráma oldala a jó színészi alakításokkal elvitte a hátán az egészet.
Némi Stargate feelingje is volt, és nem csak a kapucímek rúnáinak ábrázolásával.
Szóval ami az Outer Range-nek nem sikerült, az itt szerintem öszejött, remélem lesz folytatás.

ayren - 2022. 06. 03. 11:31

Nekem is bejött, csak ne utálnám annyira a cliffhangerre végződő évadokat ,az elvarratlan szálakat! Lehet, hogy részben pont a lassúsága fogott meg, nem kell, hogy mindig minden pörögjön.

Scat - 2022. 06. 08. 08:43

Még van vissza nekem kettő rész, de az utolsó mondatod telitalálat volt, winnie. Partnernek kell lenni a témához.

El is gondolkodtam rajta, hogy mondjuk 8-10 évvel ezelőtt nekem ez tetszett volna-e? Szerintem nem, mert a Hátrahagyottaknál sem tudtam túllépni azon, hogy a rejtélyről semmit sem tudunk meg.

Viszont mostanra ez már nem is igazán érdekel. A karakterdráma nagyon jól működik, ami pedig külön tetszik, hogy az idős főszereplők miatt újfajta drámát ismerhetek meg.

Nyilván rengeteg sorozat lehet, ami ilyesmi témával foglalkozik, sőt, lehet láttam is ilyet, csak már nem ugrik be. Emiatt nekem nagy élmény ezt a keserédes drámát látni, ami egyszerre szól az elmúlásról, hisz körülöttük szépen lassan minden régi, megszokott dolog eltűnik, illetve a megújulásról, ahogyan újra értelmet találnak az életükben azzal, hogy a fiataloknak segíthetnek. Nagyon tetszik.

Egyébként hat rész után is tartok még attól, hogy Byron megkeveri a szart, ami konfliktusnak jó lenne, de olyan illúzióromboló volna, hogy egy ilyen drámába belekerül egy genyó karakter. Remélem nem lesz igazam.

Scat - 2022. 06. 12. 22:13

No, lement a hetedik rész, és Byron helyett most már ezt az inkvizíciós szál az, ami bosszant.

Sejtem én, hogy ez azért kell bele, hogy előre mozgassa Jude-ot, aki főszereplő(?). Vagy legalábbis elég fontos karakter.

Viszont őszinte leszek, én azt is olyan szívesen tudnám nézni, hogy az öregek, Jude, Denise meg Byron is egymást segítik lelkileg. Egyszerűen ez tök jól áll a sorozatnak, se nem szirupos, se nem kioktató.

Bár Denise-nek az a mondata, hogy “azért nem szeretsz, mert fekete vagyok?” kiváltott belőlem egy, na bazmeget, de szerencsére a mama korrektül elmagyarázta, hogy az élet nem ilyen kétbites módon működik, mint ahogy azt manapság sokan hiszik a kissebségből.

Scat - 2022. 06. 12. 22:15

*kisebbség

Bocsi, de nem hagyhattam ezt megjegyzés nélkül, olyan blőd egy hiba, csak szerkeszteni meg nem tudom :)

winnie - 2022. 06. 13. 06:55

Scat: “mint ahogy azt manapság sokan hiszik a kissebségből.”

nyilván egyetértek, de. az mindig sántít, amikor valaki kívülről meg akarja mondani, hogy más mit érez, vagy mit kéne éreznie. mert ugyan mire alapozna? tapasztalatra biztos nem. arra pedig nem érdemes, hogy “ha én abban a helyzetben lennék, nem gondolnék rá”, mert teljesen más gondolkodásmódunk lenne. ezt úgy értem, hogy én is sokszor felkapom a fejem ilyesmire, hogy “WAT??”, de utána nem annyira hessintek, hogy “bullshit”, hanem megpróbálok belegondolni, utánamenni, hogy vajon mi a gyökere mindennek.

itt szerintem teljesen valid volt, hogy az ember _végső kétségbeesésében_ ebben keresi a magyarázatot. (Azt például nem hiszem, nagy rejtély lenne, hogy ezt a mondatot olyan írta bele – vagy a színész, vagy egy író -, aki konkrétan tapasztalt hasonló érzést, lehet, hogy fel is tette IRL a kérdést – és nem azért, mert előítéletes. Mert más nem írta volna bele, csak az, aki tudja, hogy felmerülhet az emberben.) azzal ugyanis tisztában van ő is, mi is, hogy vannak, akik őt az életében azért nem szeretik, vagy legalábbis azért állnak másképp hozzá, mert más színű. ez gondolom, nem vita tárgya. és ha már a neki eszébe jutó racionális okok nem jöhetnek szóba az anya esetében, hogy miért nem szereti őt, akkor nem tehet mást, mint ez esetben is erre gondol. erre gondol. nem vádol, de megkérdezi, hogy esetleg ez az ok? (nem hiszem, hogy ne lenne fehér család amerikában, akik gyerekük nem fehér gyerekére kicsit másképp néznének)

szóval, hiába érzed, sőt, tudod, hogy az élet nem kétbites, mert neked sokbites a tapasztalatod. ha valaki azt hiszi, hogy kétbites, akkor az lehet, hogy azért van, mert egész életében kétbitesen tapasztalja meg a dolgokat. és ilyenkor szerintem elegánsabb nem “vádolni”, hogy hülyeségeket beszél, hanem az okokat megérteni, hogy miért gondolja így. ennek lehet az oka az illető, de lehet az oka a környezete is.

maga a téma szerintem mindenképp érdekes, és hiába van sokaknak gondolata róla, a többség csak az egyik oldalt tudja személyesen megtapasztalni – sőt, aki nem amerikai, az közvetve sem tud személyes tapasztalatot szerezni. és ilyenkor a másik oldal kapcsán a másik oldalhoz kell nyíltan közelíteni. és ez mindkét oldalra igaz.

Scat - 2022. 06. 13. 09:33

Én (ezúttal) nem a társadalomra akartam kivetíteni a dolgot, hanem a sorozatokra és azok íróira. Ahogy említetted, valószínűleg olyasvalaki írta ezt bele a forgatókönyvbe, aki tapasztalt ilyet.

Viszont ide szerintem nem passzolt bele. Ha Denise szerint Irene nem szereti a feketéket, akkor ezt jó későn jutott eszébe kimutatni, hisz már a fia mellől elzavarhatta volna a nőt vagy ágálhatott volna ellene. De a visszaemlékezésekben láthattuk, hogy ez egyáltalán nem volt így, sőt.

Szerintem ez következetlenül lett beleerőltetve, mert akinek ráhatása volt a szövegre, annak volt egy (vagy több) rossz élménye. Csakhogy ennek nem kellene idetartoznia. Szerintem.

Dohi - 2022. 07. 05. 02:54

oregesen indult, de pont az tetszett benne es erdekelt, mi lesz, szokas szerint semmit nem tudtam rola, csak hogy valami sci-fi. a 2. resszel meg mar nagyreszt el is vesztett. ez is 2 oras film 8 oraig nyujtva csomo folosleges karakterrel. az meg csak az en vaskalapossagom, hogy angol nyelvu sorozatot nem kene nem angol jelenetekkel telepakolni.

neztem/tekertem tovabb, meg mindig erdekelt a micsoda es a hogyan, a flashbackeknek is volt letjogosultsaga es nem vittek oket tulzasba (azt hittem, legalabb a jatekido fele a fiatalkorukrol szol majd, szerencsere nem), de osszessegeben megis gyengebb volt mint nem ebben a formaban. es az osszes cliffhanger kozul konkretan tovabbra is csak az oregek szala erdekel, a tobbiek sorsa abszolut nem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz