login |

Better Call Saul: vége a 6. évad első felének

2022. 05. 26. 21:30 - Írta: Shyllard

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Leköszönt július 11-ig a sorozat záró évadja, hogy aztán majd még egy utolsó nagy hajrában megtolja a maradék hat epizódot. A mostani etap remek nyitását követően engem egy csepp csalódás sem tudott érni, hiszen szépen szétosztották a készítők a főbb, eddig felvezetett dramaturgiai pontjait a szériának, folyamatosan mozgatva az izgalmakat egyik fontosabb történetből a másikba.

Jimmy kicsit háttérbe szorult mindenki mellett erre a 7 részre, de attól még továbbra is voltak fényes, még ha csak főleg könnyed pillanatai. Mellette Kim sokkal nagyobb teret kapott, hiszen a mostani epizódok egyik fő szála a Howard ellen folytatott „hadjárat” értelme főleg az ő karakterén keresztül volt képes igazán értelmet nyerni. A HHM mostani vezetője, pedig számomra meglepően sok remek pillanatot kapott, megadva a színésznek és az általa alakított szerepnek is a régóta kijáró árnyaltságát.

Nacho epikus és elképesztően költői módon szerepelt, s rajta keresztül Mike-nak is jutott egy remekül kidolgozott vissza-(vagyis kronológiailag előre-) kacsintást Breaking Bad-es történésekre. Gus egyre közelebb került az anyasorozatos megjelenéséhez és jeleneteket uraló jelenlétéhez, miközben Lalo Jimmy-hez hasonlóan szintén némiképp partvonalra került, s a férfi csak lassan mozgott az évad második felében várható lezárásához.

A megvalósítás minősége továbbra is maradt a csúcson, s leginkább elöljáróban tényleg csak Jimmy és Lalo csökkentett szerepét tudom felróni amolyan „negatívumként” a mostani etapnál. Míg előbbi nem maradt ki a történések oroszlánrészéről, most csak közvetve vett részt az események jelentős szeletében, a rá váró igazán fontos történéseket vélhetőleg bölcsen az évad hátra levő részére hagyták a készítők.

Lalo mostani 7 részes útja az, amivel nem vagyok teljesen megelégedve, mert az előző évadzárást követően kicsit erőltetettnek érzem a jelenlétét. Enyhén mondvacsinált konfliktusforrásnak tartom, aki fenomenális és karakterisztikus jelenléte okán szinte biztos módon nem számíthat semmi jóra sem. Így viszont élét is vesztette számomra a gengszter. Viszont nézni a képernyőn még mindig nagyon izgalmas, szóval valami még van benne, amit a 7. rész utolsó pillanatai is bebizonyítottak. Viszont erről és egyebekről már csak spoileresen folytatom a tovább mögött.

Első körben ki kell emelnem, hogy Patrick Fabian mennyire kiválóan teljesített most. A sokszor funkcionális Howard apróbb humorforrásból és egyes események gépezetének a fogaskerekéből végre valahára egy komplex karakterré tudta kinőni magát, ami a színésznek is adott bőven lehetőséget bizonyítani. S bizonyított is, hiszen a cserkészfiú még ha csak alig-alig, de képes volt megmutatni, hogy a kivasalt öltöny bizony repedezik is néhol, miközben a bukását követni egyszerre volt humoros, elégedettséggel eltöltő, illetve szomorú is.

Tagadhatatlan, hogy egy kiváltságos és arrogáns ügyvéd a férfi, de a sorozat futása alatt jó párszor képes volt megmutatni, hogy nem egy romlott szívű gazemberről van szó esetében. Bűnei sem olyan borzalmasak, hogy megérdemeltnek tarthatnánk a végső sorsát, s épp ezért is volt annyira érdekes az ő története. Ritkán van ilyen, de nem teljesen vagyok biztos miként is érzek vele kapcsolatban, mert annyira nem egyoldalúak a Jimmy és Kim ellen tett vétkei, viszont mégiscsak hőseinkről van szó utóbbiak esetében.

Másik karakterünk, akitől, pedig szintén örökre elbúcsúztunk, az Nacho volt, akinél még a 2. epizódnál nem lehetett teljesen tudni mire is lehet számítani. Sokfelé vihették volna a karaktert (akár még egy újabb spinoffba is), de végül egy kifejezetten költői lezárást és hátborzongató utolsó monológot kapott. Hiába sikerült kiszabadulnia a tényleges fogságából, apján keresztül nem volt menekvése, s szerintem ennél méltóbb elköszönést nem is kaphatott volna.

Az, hogy képes volt még az utolsó pillanatban is bemutatni nem csak Salamancáéknak, de Gus-éknak is, nagy elégedettséggel töltött el. Nem hiszem, hogy jobban megírhatták volna a végét, még ha a saját maga fejbe lövése sokak számára nem is tűnhet annyira ésszerű döntésnek. A sorozat világán belül, illetve a karakter útját eddig figyelembe véve, viszont számomra már szinte elkerülhetetlennek látszik ez a vég, s bármi más csak tovább húzott volna fölöslegesen egy amúgy teljesen kiégett szereplőt.

Amit, ahogy említettem enyhén éreztem Lalo-n, akiben most nagyon nem vagyok képes túl sok pozitívumot bele látni. A színész remek, illetve amiket tesz, az is érdekes, viszont mégis annyira nem érzem már helyét így az utolsó évadban. Tudjuk, hogy Saul-ra még sok minden vár, tudjuk, hogy Gus és Mike vesztét sem képes okozni, no meg a mosoda is fennmarad még egy jó ideig. Egyedül Kim-re nézve jelent némi veszélyt, viszont esetében egyelőre nem érzem azt, hogy pont egy gengszternek kéne leszámolnia vele.

Hiszen Kim személyes bosszúhadjárata beteljesült, innentől, pedig bár vitatható morálisan merrefelé is jutott el végül a karakter, mégis egy alapvetően jószívű és jóindulatú személyről van szó. Tudom ez nem a biztonsági játékos sorozat, de ha anno Skyler viszonylag képes volt megúszni mindent, miért pont a sorozat univerzumának egyik legjobb figurájának, s mindenképpen legjobb női szereplőjének kéne pórul járnia? Vicces, de még az utolsó pillanatokban, Lalo megjelenésekkor is, látva Kim reakcióját, egyik első dolog, ami eszembe jutott, hogy „Basszus Skyler, nem tudtál volna legalább minimálisan ennyire támogató lenni?”.

Miközben esetében szó sincs arról, hogy egy magát mások alá helyező karakterről van szó, hiszen indokai, motivációi és alapvető jellege annyira jól ki lett dolgozva az elmúlt évadokban, hogy szerintem nem sokan mernék rá azt mondani, hogy csak egy Jimmy tetteit igenlő nőről van szó. Amihez persze ismételten kiemelem, hozzájárul Rhea Seehorn teljesítménye is nagy mértékben, akinek remélem, minden díj is jár ezt az évadot követően.

Mindemellett a Jimmy-vel közös tervét is izgalmas volt nézni, hiszen a pontos részleteket végig képesek voltak a készítők elrejteni, miközben mindig kaptunk pont annyi nyomot, hogy ki lehessen találni mégis mire megy ki a játék. Pont elég mellé lépés, illetve tökéletesen véghez vitt mozzanat is volt, amely két elemet kiváló heist-filmeket is meghazudtoló módon voltak képesek a készítők egyensúlyozni.

Hogy aztán az utolsó epizódban, elképesztően izgalmas módon összeérjen minden szál, elvezetve Howard bukásához, majd halálához is Lalo keze által. Amely cliffhanger ismerős helyzetbe tudta hozni főszereplőinket is, csupán a régebben meglévő biztonsági háló nélkül. Július 11-ig, pedig tűkön ülve várhatjuk miként is fogják tudni megoldani hőseink ezt a helyzetet, s vajon mi is lesz legfőképpen Kim sorsa ezen eseményeket követve.

Viszont ezt a mostani 7 epizódot látva szerintem mostanra nem sok rajongónak lehetnek kételyei. Van tapasztalatuk Gilligan-éknek a lezárásokban, de most mintha még az eddig bemutatottakhoz viszonyítva is elképesztően az elemükben lennének. S én nagyon kíváncsian várom miként is fog lezárulni Saul mostani, illetve remélhetőleg a Breaking Bad-et követő története is.

28 hozzászólás Ne habozz!

AlfStokes - 2022. 05. 24. 09:42

Szerintem nagyon jo volt.
Erdekes modon nekem semmi bajom nem volt a lassusaggal, semmivel nem ereztem vontatottabbnak vagy erdektelenebbnek, mint a korabbi evadokat (amit nemreg ujraneztem). Korabban is voltak a sorozatra jellemzo aprolekos, elsore ertelmetlennek tuno, de megis lenyeges tortenesek, szerintem pont ezek adjak ennek a sorozatnak a kulonlegesseget. Meg a remek szineszi jatek, vagy a mar-mar muveszi fenykepezes, na meg a zsenialis forgatokonyv. Sajnalom, hogy mar csak par resz van belole.

Peterdi - 2022. 05. 24. 12:56

Nos, az S06E07 után azt mondom, én már sok mindent láttam a Gilligan-univerzumban, de ekkora (és ennyire random) cliffhangerre abszolút nem számítottam.

SASI - 2022. 05. 24. 17:01

Teljesen le vagyok sokkolva a félévad záró után. Nem emlékszem cliffhanger mikor ütött meg ennél jobban, ha egyáltalán volt olyan. Ami történt az önmagában semmi extra, más sorozatban is megtörtént már, de itt ahogy megtörtént, ahogyan előtte fel lett vezetve, hát, bakker…

v0m1t - 2022. 05. 24. 17:04

neeeee és most lesz a szünet :(

Taylor - 2022. 05. 24. 20:06

Asszem ez részben válasz Kim, Howard és Lalo sorsára is.

Jó kis végső jelenet volt, csak Jimmy volt a 4esből aki BB-s karakter.

Howardot sajnáltam, nagyon Hank érzésem volt.

Kimnél meg picit Scylar jutott eszembe, valamint kijózanító lesz számára a történés.

Lalo meg biztosan ott lesz a háttérben a BB alatt is. Bár ha ez így van, nem értem Jimmy miért megy be olyan könnyen a konspirálásba Waltékkal.

Legyen már július. :)

Versatile - 2022. 05. 24. 20:49

@Taylor

Gus a BB negyedik évadában közli Hectorral a kis mexikói kirándulásukat követően, hogy rajta kívül az összes Salamanca meghalt, így Lalo halála nagyjából borítékolható (szerencsére, mondom ezt még hangsúlyosabban a félévadzárót követően). Bízom benne, hogy fájdalmas és látványos lesz.

Ezt a zárást szerintem senki nem láthatta jönni, talán ez volt az első olyan rész az egész sorozatban idáig, ami úgy gyomron tudott vágni, mint anno a BB záróetapja (még Nacho halála sem volt ennyire megrázó).

Összességében részemről egy majdnem tökéletes epizód, és a jelek szerint egy elég intenzív és kiszámíthatatlan végjáték előfutára.

Szerencsénk van, hogy júliusban folytatódik, a BB nézőknek anno majdnem egy teljes évet kellett várni, miután Hank megtalálta a könyvet… :D

főnixsanyi - 2022. 05. 25. 10:51

Főhősünk látszólag megoldhatatlan szituációba kerül két ellensége között, nagy szerencséjére egyik kinyírja a másikat és fellélegezhet. Ez a fordulat ugyan már sok sorozatból ismerős, de mivel jó volt a felvezetés, ütött. Patrick Fabian rendesen megizzasztotta magát a végére.

Az én tippjeim: Az HHM bosszúhadjárat lezárva, Kim sokkot kapott/halálfélelme lesz, Jimmy nehezen, de elengedi és hívják a porszívós embert. Akit látni már nem fogunk, de a hangja megoldható. Lalo megzsarolja Jimmyéket, vagy tálcán kínáljátok nekem Gust, vagy meghaltok és akkor jöhet egy nagy leszámolás a sivatagban, amiből Lalo nyilván szarul jön ki.

Napersze mindig meg tudtak lepni a készítők, remélem valami csavarosabb dolog lesz. Ááááá jólius de messze van.

Tomifinn - 2022. 05. 25. 22:08

Az az utolso 5 perc te joeeeeeeg…

Na ez Breaking Bad zaroevad feeling volt, ezt a fajta feszultseget egyedul Gilligan kepes hozni…

Nagyon hianyzott mar, bevallom nalam a BCS mindig is amolyan BB “light” volt, sosem tudtam annyira elvezni, kevesebb akcio, lassabb sztori, stb.

De ez most odavagott, ez talan az all time legjobb BCS resz eddig.

Howard szivatasan nagyon rohogtem, aztan a vegen a gyomrom osszeszorult az izgalomtol, amikor Jimmy arca hirtelen megvaltozik…

Az elso 10/10 BCS resz nalam.

Légtornász - 2022. 05. 25. 22:12

S06E07: Senki sem számít a spanyol inkvizícióra! :)

Tomiika - 2022. 05. 25. 23:34

Vegyes érzéseim vannak.
Így visszagondolva jobban megmaradtak emlékek, részek a Breaking Badből (pedig már hány éve…) mint a BCS-ból, viszont az elejét leszámítva végig jól szórakoztam az utóbbin és elkapott a hangulat, Jimmy/Saul de talán inkább a drog-csapat története.
Nagy BB-fanként vártam az új sorozatot és szerintem bőven hozta, hozza a kiemelkedő színvonalat. Tudtak annyi új és érdekes szereplőt behozni és a meglévőkkel jól bánni, hogy pariban érzem a 2 sorozatot, persze máson van a hangsúly, de minőségesés nincs.
Nekem a záró éved is nagyon tetszik, élvezem minen pillanatát (lehet befolyásolja a tény, hogy ez az utolsó évad), igalmasan bánik mindkét fő szállal.
Így a végére inkább drukkoltam Howardnak hogy derítse ki, mi megy a háttérben és legyen ez Kim eltünésének oka, de lehet még sem í]y lesz ;) ;) kicsit olyan érzésem volt mint sok egyéb sorozatban, hogy a főszereplő már-már mindent tud előre (pl Howard fogad detektívet), viszont ahogy történtek a dolgok, még csavar egyet a dolgon.
Várom a végét, biztos remek lesz és ha vége, jöhet ismét a BB :)

the_daver - 2022. 05. 26. 21:45

Kicsit sajnálom, hogy ez az amúgy jó írás csak a dramaturgiára szoritkozik, miközben a BCS az egyik legszebb példája annak, hogy tévében is milyen csodásan lehet rendezni. Nincs elvesztegetett beállítás, nincs odavetett, B-jelenet, minden a helyén, minden mozdulatnak súlya van. Csodálatos rendezés és fényképezés.

clegane - 2022. 05. 26. 21:50

mondjuk sztem az 5.-6. epizód összesen kb egy fél másik epizóddal ért fel tartalmilag, de sebaj.

azt nem sikerült sajnos máig megértenem, hogy miért szadizták annyit szegény Howardot, kár hogy nem mondták el neki a végén. valaki?

Nacho volt a legjobb, hiányzik!

the_daver - 2022. 05. 26. 21:52

@clegane Elég egyértelmű volt a prank végén, erre izgulnak fel, Howardot azért pécézték ki, mert volt pár vitás ügyük, de főleg mert tudják róla, hogy túl úriember, hogy visszaüssön.

jános - 2022. 05. 26. 21:54

egyértelmü volt h előbb utóbb belekeverik és a kartel elteszi láb alól.

Shyllard - 2022. 05. 26. 22:26

@clegane és @the_daver

Szerintem nem ennyire egyszerű, ez a videó egész elgondolkodtató ezen a téren: https://www.youtube.com/watch?v=cZE4mnuwoNs

juhaszvik - 2022. 05. 27. 08:29

Nem olvastam se a kritikát, se a kommenteket (bocsi), de itt biztosan tud valaki nekem válaszolni egy (minden bizonnyal h*lye) kérdésre: utoléri valamikor a sorozat a BB-t, esetleg le is hagyja? Annyit áradozást hallottam erről a sorozatról, de az előzmény (utózmány?) során már megismert infók miatt nem tudtam rávenni magam, hogy belenézzek.

Shyllard - 2022. 05. 27. 08:39

juhaszvik: egyelőre még nem érte utol. Évadzáró után érdemes rákérdezned megint :) amúgy első pár évadja baromi lassú volt, de szerintem kevés sorozatnál éri meg annyira kitartani, mint itt (mert eleje sem rossz, csak lassú)

béla - 2022. 05. 27. 23:42

Magyar szinkron készül hozzá vajon?

winnie - 2022. 05. 28. 07:16

Persze. Legalábbis az eddigiekhez is készült, így minden bizonnyal ehhez is fog.

Alex - 2022. 05. 28. 11:23

juhaszvik: Utoléri, nem éri. Itt szerintem nem ez a kérdés.
Leülök elé és otthon érzem magam.
Ugyanaz a stílus, minőség és feeling, mint a BB.
UTÁNOZHATATLAN.

manhunt - 2022. 05. 28. 15:52

Hozta a szokásos színvonalat a sorozat.
Lalo jól kijátszotta Gusékat, feltételezem hogy alapesetben figyelte valaki Jimmy házát (mint az előző évad végén) de a telefonhívást követően mindenkit visszahívott Mike.
Én arra gondoltam,hogy Howard öngyilkos lesz, vagy simán lecsövesedik a sorozat végére. Az utolsó percekre azt hittem tettlegesség lesz, de Howard megőrizte hidegvérét.
Az utolsó pillanatában érezte hogy baj van, és ahelyett hogy menekült volna, próbált valami megoldást találni arra, hogy Saul és Jimmy jól jöjjön ki a helyzetből.
Kim szerintem vagy felszívódik, új életet kezd máshol, vagy pedig a BB eseményei során háttérben ott van és igazítja Sault. Meghalni nem hiszem hogy fog.

Remélem a következő részben tudunk valamit Generől is.

manhunt - 2022. 05. 28. 15:53

Jól összekutyultam véleményem, Saul és Kimet akartam írni bocsi :D

Snoopyzit30 - 2022. 05. 28. 22:47

Remek cliff volt, már nagyon hiányzott az ilyen. Vágni lehet a feszültséget, erre Jimmy és Kim arckifejezése mindent elárul. Szegény Howard, ez tényleg a rosszkor rossz helyen.
Csak ismételni tudom magam. A BCS akkora kedvet csinál most egy BB darához, hogy a finálé után már nézem is tovább.

béla - 2022. 05. 29. 16:50

@winnie
Nekem jó eredetiben is, de anyukám is már nagyon nézné :D
Nem értem erről miért nem raknak ki premier dátumot sehova.

disfear - 2022. 05. 30. 03:10

Előre leszögezném, hogy amikor ment a Breaking Bad eszméletlenül imádtam, egyenesen odáig voltam ahogy az alapvetően fekete komédia kezdetű szituációból lett egy alvilági királydráma.

De most vessetek a bármi elé, a Better Call Saul óta -ez erősen szubjektív tényleg hangsúlyozom – visszanézve pár BB részt -előbbi szinte néha egy Better Call Saul világában játszódó, humoros fan-sorozatnak tűnik.

Azt hiszem ezt nevezik úgy, hogy megugrotta a lécet.

Lengyel2 - 2022. 05. 30. 12:09

Hát, nem tudom. Nekem Kim jobban tetszett akkor, amikor még rendszeresen kiakadt azon, hogy Jimmy milyen stikliket csinál, és mindig rezgett a léc, és feszültség volt, hogy szakít-e vele emiatt. Most nekem ő out-of-character, hogy ez a kettőjük közötti feszkó nincs.

Én az évadok során annyira megkedveltem Nacho-t, hogy a halála óta nekem már nem is annyira nézős, mint mikor még élt.

A 6. részben az állatorvosnál belengettek egy kis fekete noteszt, ami rejtjelesen tele van az alvilági kapcsolataival. Ugye az állatorvos egy “fixer” – Mike is tőle kért mindig melót, ha extra pénzt akart keresni. Saul pedig állatira rákívánt arra a noteszre, és hogy milyen szuper meló fixernek lenni, passzív jövedelem folyamatosan csak azáltal, hogy tudod, kit kell hívni milyen munkára. Az állatorvos mondja is, hogy egy napon majd eladja a noteszét. Vajon ebből az lesz, hogy Saul ellopja / megveszi / kizsarolja belőle a noteszt – végülis a BB-ben Saul már fixerként (is) dolgozik, megoldó embereket talál a White házaspár problémáira.

D. - 2022. 06. 09. 08:32

Wow. Zseniális évadközepi záró. Nálam már átvette a Breaking Bad helyét.

Szerintem az is lehet, Kimre akarják majd fogni Howardot. Lalo magával ragadja Kimet, és vele zsarolja Jimmyt, hogy valljon Kim ellen. Elmeséli az egész sztorit a bíróságon, Howard neve tisztázásra kerül, Kim pedig a kartellnek fog dolgozni.
Legyen már július!

ötös műhold - 2022. 06. 12. 16:05

A Breaking Bad-ről azt gondolom, hogy minden idők egyik, ha nem a legjobb sorozata. Emiatt is, erről a Saulosról azt gondoltam még látatlanban, hogy semmiképpen nem lehet olyan jó. Ez -immár látottan – be is igazolódott. Bár az 5 évadtól kedve jobb mint az elején, erről nem a Saul-féle szál tehet (a többi ügyvédel együtt), hanem egyedül csak a gengszterek miatt érdemes nézni. Ha ők nincsenek, most már ott tartok, hogy átpörgetem az ügyvédek unalmas, érdektelen, nem mellesleg, kurvára hiteltelen, manipulációit. Mert ki a fene csinál olyat, mint amiket ez a Saul, és nője csinál az amúgy régi, és jó ismerős, volt ügyvédkollégájukkal? Noooormális? Mármint a sorozat írója (nyilván), nem a színéz -aki csak eljátssza a hülyeséget. Szóval, ezek a pitiáner, és szerházi marhaságok már teljesen lerontják a sorozatot. Persze -ezzel összefüggésben – az is baj, hogy míg a BB-ben volt egy szereplő (a fő), aki tényleg a hátán vitte el az egészet, és bármilyen negatív szereplő is volt, vagy akart lenni, de a fene tudja, nekem nem volt negatív szereplő, hanem éppenséggel szerethető volt, és szorítottam neki. Na, itt ilyen nincs, itt éppen a főszereplő és a nője a legellenszenvesebb szereplők, egy csepp szimpátiám nincs irántuk. Nagy kár, hogy a gengszterek nem nyírták ki őket mindjárt az elején, és akkor lehetett volna belőle… illetve sajnos ugye nem lehetett volna, hiszen a BB-egyik fontos szereplője éppen az ügyvéd. Ebben a sorozatban a gengszter-mellékszereplők némelyike sokkal érdekesebb, sőt pozitívabb, vagy legalábbis szimpetikusabb karakter mint maga a főszereplő (és nője). Ez szerintem óriási melléfogás a sorozat íróitól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz