login |

Pilot-mustra: The Lincoln Lawyer – 1×01

2022. 05. 26. 15:50 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az országos sorozatok ereje? Bevallom, nem hittem volna, hogy ekkorát fog menni a Netflix-en Az igazság ára, amit eredetileg a CBS-re fejlesztettek, azonban 2020-ban a leforgatott pilotot passzolta a csatorna. Azonban az A+E Studios nem adta fel, és végül sikerült a streaming platformnak eladnia, s bár a vírus miatt (meg azért, mert eléggé átalakították) az 1. évad elég komoly késéseket szenvedett, de pár napja megérkezett, és bekerült a Netflix-en a 100 milliósok klubjába, azaz a heti nézési időt tekintve globálisan 100 milliónál több óra megtekintést produkált, ami az idei újoncok közül csak 3 másik sorozatnak (All of Us Are Dead, Vikings: Valhalla, Inventing Anna) jött össze, a visszatérők közül pedig a Bridgerton S2-nek és az Ozark S4B-nek.

A sorozat címe ismerős lehet sokaknak: a filmesek egy Matthew McConaughey-film kapcsán turkálhatnak az emlékeikben (onnan a magyar cím is), a könyvesek pedig azért csaphatnak a levegőbe, mert Michael Connelly-adaptációról van szó, az író pedig már jó ideje van napirenden a Bosch kapcsán. Sőt! Plot-twist, hogy a Lincolnos ügyvéd, alias Mickey Haller konkrétan Bosch féltestvére és a könyves univerzumban egymás sztorijaiban is feltűnik a két karakter – konkrétan a Bosch: Legacy-ben adaptált történetben is szerepel Haller, és ebben a sztoriban, ami A hazugság csapdájában (The Brass Verdict) könyv alapján készült, kiemelt szereplő Bosch. Mármint a könyvben. A sorozatok egyike sem crossoverezik. Sajnos.

THE LINCOLN LAWYER – 1×01 – 7/10

Az igazság áráról mindent elmond az első mondatom, ezt lehet akár pozitív, akár negatív kritikának is tekinteni, szerintem ez alapján sokan el tudják dönteni, hogy érdemes-e bepróbálniuk ezt a(z ismét divatba jött (ld. Big Little Lies, Big Sky, Big Shot, Goliath, Mr. Mercedes, Nine Perfect Strangers, The Undoing, Anatomy of a Scandal) David E. Kelley által adaptált jogi krimit, ami alapvetően természetesen átívelős, de jó érzés volt látni, hogy az első részekben epizodikus jegyeket is felvonultatott, bár sajnos (másoknak: szerencsére) ezek igen hamar elenyésztek.

Annak ellenére, hogy a szezon fejlesztése már nem az ő nevéhez fűződik, a The Lincoln Lawyer-ben a jogi vonalnak köszönhetően megtaláltam azt a David E. Kelley-t, aki pár évtizede nagy kedvencem lett a The Practice (és utána a Boston Legal), valamint az Ally McBeal kapcsán. Persze inkább csak stílus tekintetében, mintsem a párbeszédekben vagy monológokban, de ez is elég volt ahhoz, hogy a viszonylag közömbös bepróbálás után (nem különösebben érdekelt a sorozat, de ez nem akadálya annak, hogy esélyt kapjon) leragadtam mellette és pár nap alatt meg is néztem – majd jön a finálés írás is pár napon belül.

A készítők remek “motort” választottak a sorozatnak azzal, hogy a második Mickey Haller-könyvet adaptálták, ugyanis a történet egy ügyvéd megölésével kezd, aki a függőségéből felépülő és ismét komolyabban munkába álló ügyvédre hagyja a praxisát. Arra az ügyvédre, aki azért fut Lincolnos ügyvéd néven, mert az irodában való tétlen ücsörgés helyett sokkal szívesebben ül a kocsijában, ott ugyanis hatékonyabban gondolkodik, meg aztán, ha kell, találkozókat is lehet szervezni a hátsó ülésre. (Ejj, ha én is képes lennék autóban olvasni…!)

A megörökölt praxis sok ügyet, ügyfelet jelent Haller számára. Van köztük egy elég komoly is, egy valódi bálna, egy, a felesége megölésével gyanúsított videójáték-fejlesztő, aki hatalmas, kvázi életmentő összeget fizet a védelméért, azonban az ügyvédnek muszáj a többieket is képviselnie, a piti bűnözőket, esetleg apróbb kihágásokat vétőket, és az esetek közti egyensúlyozás az első pár résznek nagyon hektikus tempót, kellemes káoszt kölcsönöz, miközben remekül bemutatja Haller-t, az ügyvédet, hogy milyen fifikás és mennyire elkötelezett.

Haller magánéletileg elég érdekes helyzetben van, hiszen a munkáját második felesége (Becki Newton) segíti, de az első felesége (Neve Campbell) is elég komolyan jelen van a magánéletében (frissen mentek szét, plusz közös gyerekük van) és a szakmai életében (ügyészként dolgozik) – jó országos sorozat mintájára nincs is sokkal több állandó szereplő, még Haller nyomozója, valamint a sofőrje kapott kiemelt szerepet.

Még egyszer aláhúznám: a The Lincoln Lawyer pont olyan sorozat, amilyenre annak idején országos csatornán számíthattunk. És ízig-vérig jogi krimi, azaz kapunk bőven irodában való jogi okoskodást, aktákban való turkálást, nyomozgatást, kikérdezéseket, ügyfelekkel való küszködést ás tárgyalótermezést – utóbbit nem csak a kisebb ügyek kapcsán, hanem sokkal jobban kifejetve az átívelő esetnél, melyet az esküdtválasztástól az ítélethirdetésig végig kísérhetünk.

Annak ellenére, hogy szerintem a világon semmi különleges nem volt a The Lincoln Lawyer kezdésében, abszolút bejött. Lehet, hogy azért, mert gördülékenyen volt megírva és pörgött, de lehet, hogy csak azért, mert egyszerűen szimpatikus volt a szereplőgárda. Néha már ennyi is elég, hogy érdekeljen.

Amikor pedig a kezdeti érdeklődésemet elnyerte a sorozat, akkor jött a tartalmi oldal, ami kapcsán nincs (illetve nem volt) sok kétségem afelől, hogy mondjuk a fő eset csak egy random epizodikus ügy széthúzása lesz teljes évadra, de szerencsére ez azért kapott érdekes leágazásokat, az pedig mindig is nagy kedvencem szokott lenni, amikor pár jelenetes random ügyeket bedobnak a sztoriba (mint anno a How To Get Away with Murder-ben), főleg, ha azoknak még úgyis hasznát veszik, hogy Haller védenceit később visszahozzák, hogy itt-ott segítsék az ügyvédet. (De sajnáltam, hogy a Person of Interest-ben ezt a vonalat nem nagyon használták ki.)

Ja, és persze ne feledjük a Bosch-os párhuzamot sem. Igaz, hogy nem egyezik a készítői gárda, sem a platform, és még csak nem is szerepel a nyomozó, de ettől még Michael Connelly konstans a két sorozatnál, és a ráérős stílus, az időnkénti melankólia, a Los Angeles-i helyszín, az egymás mellett futó esetek mindkettőben jelen vannak. Sőt, ennek sorozatnak a főhőse is fenn lakik a Hollywood Hills-en.

Alapból azt mondanám, hogy a műfaj kedvelőinek kötelező Az igazság ára. Nem feltétlenül azért, mert kiemelkedő, de nagyon korrekt, vállalható darab. Viszont elnézve a sorozat globális sikerét (és azt, hogy itthon is már majdnem két hete első helyen áll a toplistán), azt kell feltételeznem, hogy az átlagnéző is elégedetten fogja szemlélni, ha a karakterek megnyerik őt. (A főhőst alakító Manuel Garcia-Rulfo-t szoknom kellett, de pár rész után nem volt gond, a többiek pedig telitalálatok. Campbell a Scream óta több évtizedes favoritom, Newton minden jelenetet feldob, ahogy sugárzik, de Angus Sampson és Jazz Raycole is teljesen jó.)

ui: A CBS-es pilotból pár szereplő visszatért, de ott a főszereplő Logan Marshall-Green lett volna, Lorna karakterét pedig Kiele Sanchez kapta. Ezek után érdekes belegondolni.

ui2: Ebben a sorozatban is jelen van a képhomályosítós, számomra tényleg semmit nem adó effekt. Bár ez leginkább a vágóképeken érhető tetten, ahol az fókuszba helyezéssel jelzik, hogy melyik helyszín belsőjét fogjuk kapni.

13 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2022. 05. 26. 16:24

Érdekelt volna, terveztem belenézni, de nem tudtam, hogy David E. Kelley… Az utóbbi időben totálisan érdektelenek a sorozatai, nagyon egykaptafára megy, így azért csúszik hátra a listán jócskán akkor. :/

winnie - 2022. 05. 26. 17:20

ha ez jelent valamit, david e kelley itt nem tenyezo abbol a szempontbol, hogy o a cbs-re keszitette a sorozatot, tippre epizodikus(abb) darabkent. a showrunner, ted humphries, a mostani keszito lett volna mar akkor is, aki itt developed by kreditet kapott, mivel a david e kelley-s orszagos tervbol megcsinalta ezt a streamingeset, ahol 10 reszben adaptalnak egy konyvet. szoval kelley-tol indult a dolog, megvan a created by kreditje, de a sorozat egesze mar nem az o munkaja.

Ena - 2022. 05. 26. 17:26

Maggie (Neve Campbell) az első feleség, Lorna a második, nem?

winnie - 2022. 05. 26. 17:53

francba! valamiért az maradt meg bennem, hogy említették, hogy tévedés volt a házasságuk lornával, és akkor leírtam fiatalkorinak, meg hogy maggie-vel akar összejönni, de igen, már csak a ciscós vonal miatt is persze. szerintem attól a ponttól kezdve elfelejtettem, hogy az elején kiírták…

köszi.

heidfeld - 2022. 05. 26. 17:55

@Ena: Úgy ahogy írod.
Nagyon érezhető, hogy országos-jellegű. Jobbak közül, szerencsére!
Erős a casting. Érdekes a koncepciója. Ügyvédes sorozatokból sem sok akad, pláne nem ennyi a tárgyalóban.
Egyedül a nyomozóval nem igazán sikerült megbarátkoznom. Szinkronról mentem is..
Érdekesség, hogy a sofőrt alakító színésznő volt, akit az “Életem Értelmei” első szezon felénél? lecseréltek.
Nagyon sajnálom, hogy nem egy világban mozognak Bosch kuzinnal! Jó lett volna látni, milyen a kapcsolatuk!
Jóval dinamikusabb lett az első évad, mint a Bosch. De ott mások az erősségek.
7.5/10

Diapolo - 2022. 05. 26. 18:06

Köszi Winnie, így akkor érthető, és újraértékelem a dolgot :)

Marla - 2022. 05. 26. 18:33

Én is így kezdtem neki, nem igazán érdekelt, de hát jogi tematika, nézzünk bele. A filmet is szerettem.

Aztán nézette magát, tényleg nagyon gördülékeny volt. Los Angeles-i helyszínekkel mondjuk engem félig megvettek azonnal.

Casting remekül sikerült, Manuel Garcia-Rulfo-t nem ismertem, de itt megszerettem. Élvezet volt hallgatni, ahogy előjött a spanyol akcentusa, ha indulatosabban beszélt.

Érződött, hogy országosnak készült, de abból a jobb fajta volt.

Pr13m - 2022. 05. 26. 18:52

A filmet szerettem, de úgy éreztem, hogy sorozatként jobb lesz majd. És úgy is lett. Az eleje nagyon kellemes volt, igazi feelgood, de aztán valahogy nekem nagyon leült. A karakterek totál légiesek voltak, cliffhangerek egyáltalán nem voltak, és már csak azért néztem meg a végét, mert rövid a sori. Én nagyon szeretem a jogászos/ügyvédes sorikat, de ez nekem sajna a végére egy 6/10 lett csak.

bvr - 2022. 05. 27. 04:55

Az első másfél rész alapján, nekem tetszik! :) Az ügyek sem rosszak, és egyelőre tetszenek a karakterek és a castingjaik is.
(és hú de jó hogy nem Logan Marshall Green lett. Nincs vele amúgy bajom (és a Quarryban kedveltem) de ide nálam nem passzolt volna. A mostani főszereplő nálam teljesen rendben)
Ja, és én örülök hogy nincs Bosch crossover, abból az első két évadot láttam (meg majd tervezem folytatni) de azért elég más a hangulata, és ez a mostani jobban tetszik (van súlya, de azért ebben van egy kis könnyedség is)

PS: amúgy winnie ezt a felsorolást a posztban nem értettem: “ezt a(z ismét divatba jött, ld. Big Little Lies, Big Sky, Goliath, Mr. Mercedes, Nine Perfect Strangers, The Undoing, Anatomy of a Scandal”, (azokat hagytam itt amiket láttam) mert ott valahogy a mondat is mintha nem lenne befejezve , de amúgy se áll nekem össze ez a lista, amiből ráadásul a Big Sky az őrületesen kilóg lefele (gyorsan el is kaszáltam, és anno ahogy olvastam nagyon helyesen. Mondjuk az tényleg országos is volt, de ereje az nem igazán)

winnie - 2022. 05. 27. 05:02

a zárójel hiányzik az elejéről, de persze lehetett volna a név után is. “az ismét divatba jött david e. kelly (filmográfia)

kisanna - 2022. 05. 27. 08:58

nekem nagyon bejött, pörgős, szexi, friss.

bvr - 2022. 05. 27. 11:48

winnie: ja okés, így akkor már világos :) Szóval David E. Kelly. Én hacsak mint most fel nem hívják rá a figyelmemet, ritkán figyelek fel a készítőkre (meg ahogy írni szoktátok, ez amúgy is bonyolut, most végignézegettem akkor hogy ezeknél általában creator és/vagy writer kreditje van, persze ennyiből én nem tudok megítélni mennyire fajsúlyos szerepben a teljes stábot illetően, de gondolom eléggé, hiszen azért emelted ki)
Azta, mindenesetre nem gondoltam volna hogy ennek a sok (és szerintem azért elég különböző hangvételű) sorozatnak van egy ilyen összekapcsoló embere.

Fegyula - 2022. 05. 27. 16:03

Semmi különleges, hátra lehet dőlni, talán még az sem gond, ha egy kicsit belealszol.
Néha kellenek az ilyen “normál” sorozatok is, nem mindig kell megváltatni a világot, vagy rettegésbe tartani a nézőt.
Nem vártam tőle sokat, de amit kaptam, az nézhető volt és remélem lesznek további évadok is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz