login |

Pilot: Obi-Wan Kenobi

2022. 05. 27. 15:50 - Írta: human

428 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mit csinált Obi-Wan a az eredeti és a prequel trilógiában történtek között a Tatooine-on? Henteskedett! Gyerekjátékokat terjesztett! Magányos volt? Na de erre hogy lehetne sorozatot építeni a Disney+-on? Nyilván sehogy, Luke sosem találkozhatott Obi-Wannal, szóval egy más kalandot kellett keresni az első rész végére.

Nem is csoda, hogy két epizódot kaptunk az Ewan McGregor visszatérésével forgatott sorozatból, hiszen be kellett mutatni ténylegesen mi lesz itt. Már persze a rajongók nosztalgikus simogatása mellett, mert az elengedhetetlen.

A történet tényleg az előzmény és az eredeti trilógia között játszódik, de Obi-Wan nem a trailerben látott távcsővel bámulja Luke felnövését, hanem a Jedikre vadászó inkvizítorok célkeresztjébe kerül. Ugye pár fiatal túlélte azt az order 66-ot, őket kutatják a fekete csuhás erőhasználók. Így kerülnek a Tatooine-ra is, de ott nem játszódhat Obi-Wan üldözése, hiszen annak nyoma lenne az eredeti trilógiában.

Egy fordulatot lelövök a premierből, mert tulajdonképpen az indítja be a cselekményt: valójában a kicsi Leia lesz a középpontban. Elsőre meglepődtem, amikor mutogatták a lányt, de utána már tényleg pofonegyszerű megoldásnak tűnt. Elrabolják a kislányt, és Obi-Want öreg barátja felkéri, hogy mentse meg őt. Így lesz 5 részes akció-kaland (már a második részben is sok a gyilkosság), és így illeszkedik a Star Wars-univerzumba a történet.

A megvalósítása teljesen az eddigi Star Wars sorozatos minőséget követi, viszont most hogy már nem újdonság a LED falas technológia, nem először látjuk, még jobban feltűnik milyen üres terekben sétálnak a karakterek. Hogy is mondjam, nincs köztük és a háttér között semmi átmenet, és mostanra már jobban szúrja a szemem. Tényleg nem keresem a hibát, meg nem is akkora gond nyilván, adjátok az ívet nyugodtan, de egyszerűen ott van.

A The Mandalorian közben is lehetett érezni, hogy “kis helyen” vannak sokszor, de a kisvárosi hangulatokba belefért, ahogy az Obi-Wab Kenobi premierjébe is, ellenben a második részt neon városa egyelőre túl nagy falatnak tűnik ehhez a VFX-megoldáshoz, bár tény, hogy így legalább a fények stimmelnek a karaktereken egy sima zöld háttérhez képest.

(Lehet kicsit szőrszálhasogatás, de ha a kemény fekete inkvizítor tud gondolatot olvasni a kezével, akkor miért nem használta már előtte is ezt, amikor még nem Obi Want keresték. És még több ilyen apróság feltűnt, de nyilván nem akarom a végtelenbe sorolni ezeket, nem végzetes problémákról van szó.)

Feltűnt a részek nézése közben, hogy kicsit csökkent már a lelkesedésem a Star Wars-dolgok iránt (meg úgy a folyamatosan mindenhonnan ömlő nosztalgiába kezdek belefáradni), bár az eredeti trilógia még most is simán lecsúszik általában karácsony környékén, de a sorozatok közül eddig csak a The Mandalorian kötött le igazán, főleg akkor amikor tartotta a western-szamuráj-sci-fi keverék hangulatot. Ez viszont más hova húz.

Akinek a prequel trilógia tetszett, azoknak ajánlott igazán, nem csak a főszereplő miatt, hanem az egész hangulatában azt idézte ez a két rész. Nekem olyan 6/10 a vége, amikor másodszor is felnőttektől futott el tipegve a kislány, miközben “cool” parkourt nyomott az erőhasználó inkvizítor, akkor már nem a nosztalgiától mosolyogtam.

428 hozzászólás Ne habozz!

Ayrons - 2022. 05. 27. 17:07

Ennyi alapján kenterbe veri a Mandoverset mondjuk Favreau nem tette magasra lécet. Ez se tökéletes, de nem olcsó nosztalgiaélősködés.

human - 2022. 05. 27. 17:09

hát mi? full régi karakterek, még darth vader is feltűnik majd benne valszeg.

Alain Prosztó - 2022. 05. 27. 17:10

A legnagyobb bajom az volt ezzel, hogy a sztoriban nagyon kevés a fantázia. A gonosz Flea elrabolja Baby Leiát, és meg kell menteni, miközben a genyók vadásznak az emberre? Hát oké.

Az se valami nyerő, hogy a helyszínek némelyike nagyon “leugrott” a képernyőről. Jó, nyilván nem lehetett kimenni a tunéziai sivatagba forgatni, mint ahogy az Ep. IV-et csinálták 1977-ben, de akkor is.

Olyan lesz ez, mint a Book of Boba. Az ember megnézi, vacsora mellé lecsúszik, de ennyi. De legalább csak minisorozat, szóval nem nyújtják el, mint a rágógumis rétestésztát.

Én szőrösszívűbb leszek, 5,5/10.

tk1 - 2022. 05. 27. 17:15

Hát ez rettentően bugyuta volt. Semmi mélysége nem volt a sztorinak, egy délutáni matiné színvonalát idézte a történetvezetés. Pedig volt muníció a megtört, hitehagyott Obi-Wanban, de a készítők láthatóan messzíről kerülték a valódi emberi drámát és egy vérbeli Disney-mesedélutánt hoztak össze.

A gyerek-casting pedig megint félrement, mint a legtöbb esetben. Én érzem kínosan magamat Ewan McGregor helyett is. Inkább ment volna még egyet motorozni Charley-val…

Tomassay - 2022. 05. 27. 20:14

Nekem tetszett. Vártam hogy a végén hozzák a trailerből a vader összerakós jelenetet, de a végén csak megleptek egy másikkal. Én várom már a harmadik részt. Egyelőre a legjobban várt sorozat volt erre az időszakra, és simán érte is a várakozást. Részemről 8/10, csak hogy én is pontozzak :)

Kissur - 2022. 05. 27. 20:45

Inkább ez, mint Boba vagy Manda.
A ledfalhoz meg annyit, hogy bennem is volt valami érzés, hogy valami nem stimmel, csak nem tudom mi. Már tudom.

Broski - 2022. 05. 27. 21:09

Én eléggé alapozásnak éreztem, hogy a maradék 4 rész megegyen kilóra.

Én sztem pont elég az emberi dráma, Ewan McGregor szanaszét játsza a szerepét, látszik a törés, a megfáradtság de ott lapul még mindig a Jedi mester és a Obi Wan sass :)

Kicsi Leia szuper casting, és tökre hozzá a Leia felnőttkori énjét, ezek a Skywalker kölykök mások mint a többi…Nem volt vele semmi gond.

Volt nosztalgia simi is de semmi on the nose.

Reva tényleg a leggyengébb pont, kicsit kevesebb pofázással és fitogtatással sokkal élvezhetőbb karakter lenne, de majd meglátjuk, érdekes lesz, hogy honnan tudja, hogy Vader Leia apja, remélem jobban fogjuk őt birni a végére.

8.5/10 a kezdés

Macska - 2022. 05. 27. 21:24

Én nagyon ritkán írok véleményt,de most kikivánkozik belölem.Nagy SW rajongó vagyok kb már 40 éve.Én ennyire nem vagyok szőrszálhasogató mint a legtöbb kommentelő.Egyszerűen jó újból bent lenni a réges-régen egy messzi galaxisban.Minden új “disney sorozat”-ban lehet hibát találni,kivesézni mi jó és mi nem.Egyszerűen csak élvezzétek.Űrhajók,fénykardok,lézerpisztolyok …..hangja.Egy SW rajongónak már ez is felborzolja az idegeit.A Clone Wars a kedvencem, meg Rebels, meg a Legos animációk, meg az új sorozatok……Az erő legyen mindannyiunkal.

Sunsky - 2022. 05. 27. 21:58

Szerintem is élvezni kell és kész. Miért nem használta korábban a gondolatolvasást? A kocsmánál felesleges volt, elég gyorsan rájöttek ki a Jedi,nem kellett nagy trükk hozzá, de hatásos volt.
Amikor legközelebb jöttek, akkor meg valószínű már tényleg senki nem tudta hova menekült. Owenen meg azért nem, mert az elmetrükkök csak a gyengeelméjüeken működnek a korábbi filmek szerint,ő pedig elég kemény csávónak tűnik. Vagy csak épp kifogyott a Forceból, mint a játékokban :)

A Tatooinon először nekem is kiszúrta a szemem a háttér, mikor Obi-Wan “lovagol”, de nem zavar, csak próbálom élvezni. Nagyon tetszett mikor Obi-Wan megtudta, hogy Vader életben van. Vagy mikor Leiat megmentette a zuhanástól. Már épp zavart, hogy miért ennyire töketlen és nagyon reméltem, hogy valami hasonló magyarázat lesz, elvágta magát az erőtől vagy hasonló. Nagyon várom a következő részeket.

Dregnarr1 - 2022. 05. 27. 22:34

Nekem nagyon tetszett az első rész.
Mandot meguntam 2. évad elején, Boba alapból nem érdekelt.. ez eddig nekem élvezetes.

human - 2022. 05. 27. 23:10

“Szerintem is élvezni kell és kész.”

ööö, ez kábé mindenre elmondható, nem? ez nem tűnik érvnek a sorozat mellett. mittomén, te nem nézed a Winning Time-ot, pedig csak élvezni kell és kész, miért nem nézed?

mmonitor - 2022. 05. 27. 23:22

Végre valami eredeti ötlet. A főhős depressziós, lemondott mindenről, bűntudata van és nagyon rá kell beszélni a feladatra és végül nagy nehezen mégis elvállalja, ilyen még nem volt a filmtörténelemben. kicsit sem unalmas és nagyon kiszámíthatatlan. Egy zs kategóriás videójátéknak jobb grafikája van.

Sunsky - 2022. 05. 27. 23:36

Mert nem érdekel a Winning Time :) Arra a részére gondoltam, hogy nem kell az ilyen apróságokban hibát keresni, hogy miért nem használta korábban a gondolatolvasást. Mert kapásból tudok rá 3 dolgot mondani. Csak épp nincs a szánkba rágva. Pl. mikor megnéztem a Ready Player One-t millió kérdés felmerült bennem, amikre a könyv kivétel nélkül logikus válasszal szolgált. Mindenre van válasz, csak épp a képernyőn ezt nem lehet elmagyarázni, mert túl szájbarágós lenne és unalmas.

Nem akarok érvelni mellette vagy ellene, mindenki eltudja dönteni, hogy tetszik e neki vagy nem. Csak mikor az Utolsó Jedikben úgy pusztították el az egyik csillagrombolót, hogy egy másik hajóval fenysebességgel kettészelték, sokan megkérdezték, hogy akkor miért nem állítják az összes hajót robotpilótára és csinálják ezt. Ezt Abrams elég izzadságszagúan a következő részben megválaszolta, hogy mert 1 a millióhoz az esélye, hogy sikerül.

Geza Kovacs - 2022. 05. 27. 23:45

Nagy nulla!

Sunsky - 2022. 05. 27. 23:52

Hogy csak egy példával szemléltessem, mondjuk könyvben így nézne ki:

…Reva odalépett Owen elé. Próbált a fejébe látni, ám a férfi tudta hogy ürítse ki az elméjét, így a nő nem tudta kiolvasni a gondolatait. Viszont van, ami ellen nem tud védekezni. Reva előkapta és aktiválta vörösen izzó fénykardját és Owen nyakához szegezte…

Sajnos vásznon nem lehet mindent átadni.

winnie - 2022. 05. 27. 23:53

sunsky: mindig rossz alapgondolat az, ha valaki hibakeresést feltételez. pont az a lényeg, amit írsz. mindenki csak élvezni akarja és kész. HA viszont nem élvezi, akkor egyrészt könnyebben feltűnnek neki hiányosságok, másrészt meg akarja indokolni, hogy miért nem tudta élvezni és kész. nem hiszem, hogy ezt túl kéne ragozni. ha volt életedben sorozat, ami nem tetszett neked, akkor annál is adja magát a kérdés, hogy miért nem élvezted és kész:) (ez is csak a korsó és a kút kérdése, nyilván lesz, aki örökre mindent élvezni fog, ami star wars, de lesz, akinél a sokadik kútramenésnél eltörik a korsó, és egy star wars sorozatot nem fog élvezni. és akkor majd jön egy kommentelő, aki jelzi, hogy ő bezzeg élvezi.)

mindenki leírja, hogy mit miért hogyan gondol, de ha már számon kérésre kerül sor, és van, akiben felmerül, hogy nem a sorozat a “hibás” abban, hogy nem tetszik valakinek, hanem az, akinek nem tetszik, akkor az rég rossz.

Malachi - 2022. 05. 28. 00:28

Képtelenek értelmesen hozzányúlni a régi karakterekhez. Ez, hát nem tudom mit mondjak. Kb. a Rebels szintjén van sőt, az első két évad szintjén. Az volt ennyire roppantul gyeekes. Obi-Wanon kívül egyetlen pozitívumot se tudok mondani. Semmit. Végignézem mert Star Wars, de ennél a két résznél bármelyik, tényleg bármelyik Mando vagy Boba Fett rész jobb volt.

A színészeket azért ki kell emelnem, annyira rosszak. Vicces az egész. Nevetséges. Fogták a legnagyobb volt nevet és… na jó, Obi-Want nem tudják elrontani. De szóval ezt mielőbb el kellene felejteni.

Nem is értem, hogy gondolták.

Yooha - 2022. 05. 28. 05:38

Nekem ez a LED fal nem tűnt fel.
Csak egy-két furcsaság:
Obi-Van nem tudja hogy Vader él? Én azt hittem, Vader a Birodalom arca, és mindenki ismeri.
Egy automata, személyzet nélküli teherhajón miért van légkör, víz, kaja, mosdó?

A kis Leia cuki, de kb. 6 évesnek néz ki, nem 10-nek.
Az Alderaaan meg gyönyörű, a fákat szépen meghagyták a tornyok között. Kár érte! :(
És tényleg, Flea volt benne! Ismerősnek tűnt, bár nem láttam róla képet vagy 20 éve.

gafz - 2022. 05. 28. 06:37

Teherhajóra kell a létfenntartás, nem minden rakomány viseli jól a vákumot.

Nem túl eredeti és nem túl izgalmas így nem tudja feledtetni a sok logikátlanságot. Prequel hangulata meglenne.

pluhi - 2022. 05. 28. 07:09

Én nem vártam ettől semmi extrát, de hogy ilyen sztori eljut a forgatásig az durva. Kedvenc részem Leia üldözése az erdőben. Ahogy próbálnak úgy tenni a szerencsétlenek, mintha futnának, de az istennek nem érnek utol egy kisgyereket. Aztán nem látja csaj, hogy előtte egy fa és nekiszalad. Óriási.

Ayrons - 2022. 05. 28. 08:43

human:
Itt érződik, hogy nem csak annyi célja van az alkotóknak: olcsó nosztalgia és fanservise dobálással eladjanak egy nulla sztorival rendelkező sorozatot. Itt nagyon is érződik, hogy a készítők el akarnak mesélni egy történet, ív van.
Mandonal semmi ilyen nincs, baby Yoda meg az olcsó Luke cameo majd jó lesz a népnek.

Ez se tökéletes, zene például botrány ( kivéve Williams taktusai), de ezerszer összerakotabbnak érződik, illetve sorozatnak, mint a Mandoverse.

Bazsi - 2022. 05. 28. 09:39

Teljesen jó volt ez a 2 rész arra, hogy felvezessék a maradékot. Nyílván majd Obi-Wan és Vader kapcsolata lesz a lényeg a továbbiakban, ez csak egy laza kis mellékszál volt, hogy Obi-Wan újra elkezdje használni az erőt és összekapja magát. Én várom a folytatást.

heidfeld - 2022. 05. 28. 09:49

SW-rajongóként szerettem volna élvezni, de aludnom kellett rá egyet..
Cukiság faktorra akartak nagyot húzni, de ez elégé félre ment. Cuki a kislány, meg jók a beszólások, de nehéz elhinni, hogy 10 éves. Üldözések kínosak.
Invizítorok háttérben tevékenykedő tagja érdekesebb volt, mint előtérbe tolt 3. Meg, mi ez a megszállottság?
Egy 60 percbe simán befért volna a 2 rész. Néhol időhúzó jelleg dominált. Humorosnak szánt, indiai “jedi” nem volt az.
Grafikába csúsztak be hibák.
Ewan Mcgregor játéka kifejezetten tetszett. Óriási, ahogy megtudta, Anakin él. Izgalmas, hogy többet tudjunk, sötét oldalra átállt jedikről!
Amikor használta az erejét… Igazi borzongás.
6/10
Remélem, csak alapoztak!!

davideo - 2022. 05. 28. 11:08

huh brutál pocsék a történetvezetés.

annyira gyerekes és nonszensz jelenetek követik egymást, hogy ha nem lenne ewan (aki egyébként, véleményem szerint egyáltalán nem sziporkázik a szerepben, annyira enervált fapofa-játéka van, mintha kínkeserves lenne jelen lennie, és nem, nem lehet ezt azzal lesöpörni, hogy hát bizony bizony ez az obi wan már egy öreg obi wan), inkább megvárnám míg lemegy az évad és skip-elve nézném végig.
elképesztően zs-kategóriás dumák, elképesztően következetlen akciójelenetek… a kislány futkorászása, a fénykard kiásásánál a vágás az azért tényleg röhej (khm egyik percben hallja hogy az ásó koppan valamin, következő másodpercben már a csupasz doboz, tisztán körbeásva látható, lol), önmagában az hogy logó fénykarddal az oldalán, csuhában, mindenféle álca nélkül mászkál egy utcai jelenetnél… atyaég, elképesztően bugyuta.
következetlen az egész, ismét a saját szabályait sem tartja be.
hát…. a sw-hűség miatt nézeti magát. ennyi pozitívuma van.

Llew - 2022. 05. 28. 11:21

Vártam, de a pilot után az Andor előzetes ígéretesebbnek tűnik.
McGregor továbbra is remek a szerepben, Alderaan szép volt, jó volt belőle kicsit többet látni, de ennyi.
Obi-Wan drámáját értem, meg kell az idő neki, de ez így nagyon lassú volt.
A Sithek végén Obi-Wan és Yoda kb. a legnagyobb titokban tűnt el. Ehhez lépest egy no name ikvizítor 10 éve előbbi megszállotja, mert csak. Honnan, miért? És mindeki a Tatooinon korzózik miatta, de még 10 évig békésen elremetéskedik ott. Az egész plot bántóan egyszerűnek tűnik.

Sunsky - 2022. 05. 28. 12:33

Llew
Szerintem nem Obi-Wan érdekli, hanem hogy imponáljon Vadernek. Vadert érdekli Obi-Wan.
Egyébként nem is miatta mentek a Tatooinra az inkvizítorok, hanem a másik Jedi miatt. Nem is tudják-tudták, hogy Obi-Wan ott van.

hahakocka - 2022. 05. 28. 13:08

Szinkronban maradt Anger Zsolt Obi Wanként mint régen ugye?

Amúgy hogy hogy megvan szinkronnal miközben nincs még Disney+ itthon :)

Llew - 2022. 05. 28. 13:10

Pont eleget tud Obi-Wanról. Sejtette, hogy ő a sivatagba menekült jedi, akit a másik keres. Tudja, hogy köze van Organához. Ennyi információval egy átlagos nyomozós sorozatban is elkapnák.
A 2. részben meg a mentőakció ötödik percében lebukik és ott hagy 3 tanút akik igazolják, hogy életben van. 10 év bujkálása kuka. Borzasztó következetlen az egész.
Ahogy fentebb írták ilyesmi a Rebels 20 perces gyerekeknek szánt sztorijaiba belefért, de itt nagyon béna.

zolkó - 2022. 05. 28. 13:14

Nem memorizáltam a szöveget, de mikor a Third Sister inkvizítor valami olyasmit mondott, hogy “We found a link between them in the library” azt így mégis hogy gondolták? Bail Organa és Obi-Wan is a legnagyobb titokban vitték a két gyermeket magukkal, pont azért, hogy se Palpatine, se Anakin/Vader ne tudja, hogy a gyerekek élnek. És addigra elvileg a Jedi templom is kongott az ürességtől, csak a jeladó amit hagytak küldte az üzenetet, hogy az életben maradt jedik ne térjenek vissza. Akkor mégis ki pötyögte volna be az adatokat a könyvtárba?

Ayrons - 2022. 05. 28. 13:15

Llew:

Legnagyobb titokban? Yoda látványos vereséget szenvedett, ami után Sidius a klónokat küldte a megtalálására. Kenobi meg legyőzte Vadert.
Sithek tudták, hogy élnek és keresték őket.

Llew - 2022. 05. 28. 13:36

Hát ez a második rész übergagyi volt. Én ezt félre is tettem. Majd meglátom mit írtok róla a végén.

Ayrons
Igen, és 10 éve látták őket utoljára. Azóta semmi nyomot nem adtak magukról. Obi-Wanról mégis még a menekülő jedik is tudják hol van, és véletlenül pont a Tatooinon keresik az inkvizítorok is. Meg 10 évig senkinek nem jutott eszébe Organán keresztül rátalálni.
Ezek alapján gyakorlatilag csoda, hogy még 10 évig senki nem talált rá, meg egyúttal Luke-ra.

Nekem az egész jedi-inkvizitor dolog kezelése is nagyon erőltetett.

Obi-Wan tud az inkvizitorokról, de Vaderről nem.
A csaj meg simán vágja Vader múltját? Ne már.

Illetve 10 évvel a purge után egy külső gyűrűs bolygó, eldugott kisvárosában is vágják az egész jedi-ikvizítor témát, mikor arra is kicsi volt az esély, hogy a jedik fénykorában találkoztak volna eggyel. 10 év múlva a TNH idejében meg már egy legenda, az egész jedi dolog.

Bővítik az univerzumot, de az istennek nem sikerül következetesnek lenni, válaszok helyett csak kérdések merülnek fel.

Deeroy - 2022. 05. 28. 13:45

A link betweem Obi-Wan és Bail Organa, ebb következik, hogy segítene a lányán, akiről gőzük sincs kicsoda.

winnie - 2022. 05. 28. 14:08

“Amúgy hogy hogy megvan szinkronnal miközben nincs még Disney+ itthon :)”

már több, mint 300 disney+-os tartalomhoz van szinkron és felirat – más országban van disney+, és ha elkészülnek, akkor felkerülnek, nem várják meg a magyar indulást: Amúgy hogy hogy megvan szinkronnal miközben nincs még Disney+ itthon :)

Húsleves Kocka - 2022. 05. 28. 15:28

Nekem fura volt mind a két rész, az a benyomásom, mintha a készítőknek az lett volna célja, hogy egyszerre lássuk Obi-Want ahogy nyűglődik és mi nézők is nyűglődjünk vele együtt.

Feltűnő volt, hogy a vége a munkának, elcsomagolom a husit, vonatozok az űrtevéhez jelenetet háromszor is beletették és ezt Obi-Wan 10 éve csinálja! :-(

A kislány nekem nem volt annyira cuki, egy elkényeztetett kölyök. Tiszta anyja ez a gyerek hatás. :-)

Az összkép amúgy szerintem jó. Nekem nézhető.

Sunsky - 2022. 05. 28. 16:22

“Ahogy fentebb írták ilyesmi a Rebels 20 perces gyerekeknek szánt sztorijaiba belefért, de itt nagyon béna.”

Mondjuk a Star Warsot mindig is gyerekeknek szánták, ők voltak a célközönség, ezt Lucas is nyíltan megmondta. Ewokok, Jar Jar, bb8, Grogu, stb.
Persze értem mit akarsz, tényleg jó lenne már valami komolyabban vehető cucc, mondjuk az Old Republicból.

gafz - 2022. 05. 28. 17:07

Esetleg az Andor-ban még lehet reménykedni.

Aki a Star Wars-on nőtt ki, lassan kiöregszik belőle, mert bár egyre több tartalomból áll az univerzum, komolyan vehető rész nincs túl sok benne, pedig nem lenne ördögől való, ha lenne benne mindenkinek emészthető darab .

Malachi - 2022. 05. 28. 17:34

Nemnem, itt nem az a gyerekes, hogy jawa meg ewok meg jarjar. Az a gyerekes, hogy 3 dörzsölt fejvadász úgy kergetőzik egy kislánnyal, hogy elesnek a saját lábukban meg nekiszaladnak egy fának. Hogy az egyetlen kiutat a lezárt városból, ami egy automata teherhajó fegyver nélkül nem fogja el a Birodalom. Hogy a gonoszok úgy torzsalkodnak, mint az ovisok. Annyira szájbaragós és tét nélküli az egész, mint amit tényleg a 10 éves korosztálynak szántak, mint a már emlegetett Rebelst meg a másikat aminek nem jut eszembe a címe. De egy Clone Wars, ami szintén animáció sokkal komolyabb volt ennél.

Nem bántam volna ezt amúgy, cuki kis törtenet a kislány Leiáról blabla, de itt úgy volt, hogy a megtört Obi-Wan lesz a középpontban, aki újra szembekerül Anakinnal meg a múltjával, meg a démonaival. Na ez a hangulat pont semennyire nincs jelen, mert attól, hogy Ewan McGregor elgyötörten néz a kamerába kétszer, az még nem lesz se komoly, se drámai.

Nem jó ez így sehogyse. A maradék 4 részben javíthatnak, de már most mondom, hogy ha Vadert is lehúzzák erre a nyálas szintre, nagyobb botrány lesz, mint Luke halála után.

Zach - 2022. 05. 28. 17:53

human: “Luke sosem találkozhatott Obi-Wannal”

Az Új reményből kiderült, hogy találkozott, csak ő Ben Kenobi néven ismeri.
Egyébként nekem a látvánnyal nem volt problémám (LED-fal).

Nem volt rossz ez a két epizód, de az elsőt kissé elnyújtották. Persze, meg kellett magyarázni, hogy Kenobi már régóta nem használja az erőt, meg a fénykardját. Az szerintem is gáz volt, hogy a karddal az oldalán hagyja el a Tatooint. Ráadásul az előzetesekben sok jelenetből láttunk részletet ebből a két epizódból, így nem volt annyira izgalmas.
Azt is kissé cikinek éreztem, hogy Revának több esze van, mint a Főinkvizítornak, aki inkább csak egy báb, mint valódi vezető. A kérdés, hogy Reva hogyan ússza meg a főnöke elleni merényletet. Nyilván Vadernek eredmények kellenek, ezért tovább hagyja majd nyomozni a Harmadik Nővért. Ráadásul Vader is öldöste azokat a tisztjeit A Birodalom visszavágban, akik nem mutattak fel számára elegendő sikert.
Valószínűleg a Főinkvizítor a 2. rész végén nem halt meg, hiszen később találkozunk vele a Lázadókban. Sokan kritizálták a külsejét, hogy nem úgy néz ki, mint ott. Azonban lehet, hogy itt még ő nem teljesen az a karakter, akit a rajzfilmsorozatban láttunk, hanem pont eme széria eseményeinek hatására válik azzá.
Ami Kenobit illeti, ugyebár húsz évig kell visszavonultan, bújkálva, a háttérből figyelve védenie Luke-ot, ami eléggé kifáraszthatja, ez itt is látszik. Talán emiatt hagyja, hogy az Új reményben Vader megölje. Mivel Luke felnőtt, már nincs szüksége az idős jedi védelmére, aki már nem tud, vagy nem is akar tovább rejtőzködni. Ami azután történik, azt pedig már ismerjük…

Energiavampir - 2022. 05. 28. 18:07

Szerintem jó volt, szórakoztató, és simán beszippant ez a világ, olyan mint a CGI meg trükkök minősége, itt nekem lényegtelen. Bármeddig elnézném a sorozatot, még így kicsit könnyedebbre véve is..

KiváncsiFáncsi2022 - 2022. 05. 28. 19:01

hááááááááááááááááááááááááááááááát

annyira nem vágott földhöz, sőt… az üldözős jelenetek gondolom azért lettek gyérebbek, mert a gyerekszereplő képességeihez mérték a dolgot

amúgy nekem nagyon nem jön be mini-leia, a game of thrones-os lyanna mormont-ra emlékeztet, mintha a kishuga lenne

és tényleg nagyon legegyszerűsített minden a történetben – az obi-wan körözős fotón már röhögtem, vader álma, hogy elkapják, de nem használják a fotóját, hogy megtalálják…

szegény ewan meg belefáradt eléggé a dologba, hozta a kötelezőt, de nekem ez nagyon élettelen volt

Akos - 2022. 05. 28. 19:37

A dizni folytatja a sikeres mítoszrombolást.
Leia aki 6évesnek tűnik pedig 10 elvileg…. már miért tudná hogy örökbefogadták?
Eleve az egész inkvizítór dolog egy hatalmas bullshit. 2 szith létezhet. Innentől fogva minden erőhasználó fenyegetés csak rájuk nézve.
Obi Wan tudta hogy Anakin nem halt meg. Yoda azt mondja el kell rejteni a 2 kicsit a Sith ek elől. Tudták mindketten hogy életben van.
A 3. nővér honnan tudná már ki Anakin Skywalker? Mindenki szerint meghalt. Vader igazi kilétéről nem tud senki.
Na meg ugye Vader monológja szerint is… nem találkozhattak ebben az időszakban.
Annyira erőltetett belemagyarázni.
Az egész olyan dedós, gyermeteg hangvételű ezidáig… persze nézem, meg igyekszek szórakozni rajt, de nem tudom nem észrevenni a sok szart benne. Számomra ezek a sorozatok a legendák, a kánon az a 6film még a dizni éra előtt és kész!

Miles Teg - 2022. 05. 28. 20:20

Nekem tetszett a történet felvezetése.

Azt hiszem minimális spoilereket fog tartalmazni az alábbi szösszenet.

Kenobi 10 év alatt megfásult, megtört, egyetlen fakó reménysugár maradt neki. Ingerszegény környezetben él, elzárva a külvilágtól megtagadva korábbi hitét, tudását, esetlegesen életben maradt ismerőseit.
Borzalmas élet lehet, és azt hiszem ez rá volt vésve az arcára.

Hogy Leia egy impulzív, nagy tárgyi tudású, intelligens, makacs, határozott – és mint ilyen gyakran idegesítő kislány? Abszolute. De nem ilyen volt felnőttként is?
Hogy megadták a karakternek a gyerekes menekülésre az időt? Azt hiszem Leia karaktere ezt azért megérdemelte.

Hogy nem volt tökéletes a cgi? Biztos nem volt az, ha ti mondjátok, nekem nem volt zavaró. Ennek a 24″fhd képminőségnek is lehet köze vs 4k).

Hogy a nővér ennyi mindent tudott egy eseményről mikor Kenobi és Leia kapcsolata 7 pecsétes titok volt? Ezt én sem értem, remélem a történet folytatásában kapunk erre magyarázatot.

Amíg meg jön a következő rész, betárazom a Monk 3. évadot :D

sevil - 2022. 05. 28. 21:28

1X01-1X02 remekül sikerült. Csak ajánlani tudom.

Akos - 2022. 05. 28. 21:36

Miles Teg:
nem tudott a nővér semmit Leiáról. Csak annyit tudott meg hogy Organa és Kenobi egykoron segítették egymást. Emiatt rabolta el Leiát hogy akkor biztos a család régi barátja, azaz Kenobi majd siet megmenteni a lányukat.

Darkman - 2022. 05. 28. 22:31

Azt a szintet hozta, amit vártam, eddig ez a Star Wars sorozat tudott lekötni a legjobban, de ez szerintem annak köszönhető, hogy egy ikonikus karakter van a főszerepben! Ez a két rész fevezetésnek tökéletes volt, remélem a maradék részekre jobban felpörögnek a dolgok.

Spoiler:

Pontosan úgy van ahogy Akos írja. A 3. Nővér pusztán csak azért használta csalinak Leilát, hogy ezzel Obi-Want előcsalja, az archív anyagokból meg azt tudta meg, hogy Bail Organával volt jó kapcsolatba Obi-Wan, fogalma sincs arról, hogy Leila valójában Anakin és Padmé lánya. Viszont arra már én is kíváncsi vagyok, hogy honnan tudja, hogy Anakin az Vader.

Biohazard - 2022. 05. 29. 00:45

Hátez..kiábrándító volt :(
A ‘történet’ összetettségét és ‘fordulatait’ kb egy random mesélő kalandja inspirálhatta. Ilyen házibarkács mini kaland, amit egy du. alatt le lehet játszani. SW matrica rajta van, de belülről teljesen üress az egész.. cuki kislányostól, rablósditól, gagyi inquisitor renddel együtt. Obi Wan meg kb a 93 éves Picard-ra emlékeztet. Eddig pont úgy sikerült nullázni a karaktert, ahogy vele megcsinálták. Mondanám, hogy nagyot csalódtam, de valójában nem vagyok meglepve hogy ezt sikerült összehozni :(

Acheron - 2022. 05. 29. 09:21

Bejött, és nagyon várom a folytatást. Hozzá teszem, nekem az előzmény trilógia volt a gyerekkori Star Wars, szóval emiatt persze különösen kedves volt/lesz újra látni pár régi szereplőt. És végre egy színészkedésre is képes ember van a középpontban Ewan személyében.
Persze, hogy ebben is van pár cselekménybéli hülyeség, de könnyebben elnézhetők. Nem kaparod le az arcod a gyökérségeken, mint a Mando-ban, vagy főleg a Boba-ban. Űristen a Boba, az mekkora egy csöves. Mondjuk az tetszett. :D
Ezek a led falas dolgok nekem nem voltak zavarók, nem is gondoltam rá.
Azt sajnálom, hogy csak 6 részes. Ebből végre szívesen néznék többet is.
Olvastam, hogy ugye kijött a Jedi Fallen Order második részének a teaser trailer-e. És az elvileg abban az időintervallumban játszódik majd, mint a sorozat. Nem hiszem, de érdekes lenne, ha bedurrantanának egy Obi-Wan, és Cal Kestis talit, még ha csak Easter Egg-ként is. :D

https://www.youtube.com/watch?v=W4-PYn83K6g

Hououin Kyouma - 2022. 05. 29. 11:10

Akos:

Hallhattuk a napi kötelező diznizést, olyan “kritikákra” hivatkozva, amik amúgy nem is úgy történtek a sorozatban, ahogy leírod…

Leia azért tudja hogy örökbe fogadták mert… Elmondták neki? Húú… Az eredeti trilógiában is tudta amúgy felnőttként.

Még mindig csak 2 sith létezik.

Honnan a frászból tudná Obi-Wan, hogy Anakon nem halt meg? Otthagyta szénné égni. Yoda pedig nem beszél 2 Sith-ről, max a magyar szinkronban, de az ne legyen hivatkozási alap.

Tarkin is tudta hogy ki volt Vader, az eredeti trilógiában is.

A 3. nővérről meg valszeg ki fog derülni, hogy honnan tudja.

Hausz - 2022. 05. 29. 11:23

Szeretném “csak élvezni és kész”, de amikor ez valamiért nem megy, akkor elkezdek rajta gondolkodni, hogy miért nem:

Például annak az embernek szeretnék a mélyen a szemébe nézni és a szakmai igényességéről egy hosszú és mély beszélgetést folytatni, úgy döntött, hogy jó ötlet a final cutban hagyni, hogy felnőtt embereknek komoly kihívást jelent utolérni egy 5 évesként totyogó kislányt, mert közben olyan komoly kihívást jelentő akadályokba küzdenek, mint pl. egy faág

Aztán pl a harmadik nővér csittifitti módon kitalálta, hogy Bail Organa és Obi-Wan jóban vannak / voltak. Na, hát akkor nem lett volna egyszerűbb direkt konfrontálódni Organaval evvől a baráti kapcsolatról? És akár direkt a gyerekével zsarolni információért? És / vagy a gyerek elrablása mellett megfigyelés alá helyezni Organát, hogy kikkel kommunikál, melyik bolygóra kezdeményez kimenő hívásokat a gyereke elrablátást követően?

Sunsky - 2022. 05. 29. 11:49

“Na, hát akkor nem lett volna egyszerűbb direkt konfrontálódni Organaval evvől a baráti kapcsolatról?”

Hát mondjuk ez nagyon nem így működik. (a való világban sem) Organa nagy hatalommal bíró ember, nem lehet csak úgy odamenni megfenyegetni, elrabolni, annak következménye van. Ha viszont pitiáner bűnözőket bérelsz fel (olyan lúzereket, mint a filmben), senki nem köti hozzád a szálakat, főleg amíg nincs bizonyíték.

Energiavampir - 2022. 05. 29. 11:52

Hausz:

nem nagyon érted az egészet az lejön :) már bocs.

én személy szerint láttam egy plázában hogy anyuka a 3-4 éves gyerekét nem érte utol a polcok közt, úgy kotort..ebbe belekötni :)
és 3. növér nagy ívben lecarja Bail Organát..meg a lányát..neki Obi van kell, meg az elismerés Vadertől..pont nem érdekli Bail meg a kapcsolatai

Llew - 2022. 05. 29. 12:06

Mindig öröm az ilyen “nagyon nem érted” + smileyval megerősített mindenki hülye csak én vagyok helikopter kommenteket olvasni “ellenérvként”, amikor valaki nem ért egyet az ember véleményével.

Hausz - 2022. 05. 29. 13:07

“Hát mondjuk ez nagyon nem így működik. (a való világban sem) Organa nagy hatalommal bíró ember, nem lehet csak úgy odamenni megfenyegetni, elrabolni, annak következménye van.”

Értem. Nos, örömmel veszem tudomásul, hogy ezek szerint nem volt semmiféle “pegasus-botrány” kishazánkban, és 2013-ban sem lett nemzetközi konfliktus abból, hogy kiderült, hogy az USA szolgálatai 10 éve lehallgatják a német kancellár telefonját. Ezek mind nem voltak, hiszen a való világban nem hallgatják le nagy hatalmú emberek kommunikációját.

És ugyanígy, ezek szerint a második világháborúban, 1944-ben a német SS nem rabolta el Horthy magyar kormányzó fiát azzal a céllal, hogy együttműködésre bírják, ez nem így működik a való világban.

Plusz – visszatérve a valóságból a SW univerzumba – abból is mekkora galaktikus botrány lett, amikor Darth Vader elfogta Leia-t az Új Remény elején.

@Energiavámpír

Hát köbö ez az érzésem volt: bújócskázás az áruházban, nem pedig emberrablási kísérlet…az meg csak véletlen, hogy már fent van a jelenet youtubeon Benny Hill zenével

Sunsky - 2022. 05. 29. 13:36

Pegasus botrány meg hasonló… Nézd meg inkább a második részt mégegyszer. A főinkvizitor még bele is áll Revaba, hogy hogyan volt képes elraboltatni egy birodalmi szenátor lányát, innentől szálljon ki a buliból.

“Plusz – visszatérve a valóságból a SW univerzumba – abból is mekkora galaktikus botrány lett, amikor Darth Vader elfogta Leia-t az Új Remény elején.”

Egyrészt akkor már megalakult a lázadás, Leiaék ellopták a Halálcsillag terveit. Másrészről Tarkin elpusztította az Alderaant, hogyan lett volna botrány belőle?

Hausz - 2022. 05. 29. 13:58

“A főinkvizitor még bele is áll Revaba, hogy hogyan volt képes elraboltatni egy birodalmi szenátor lányát, innentől szálljon ki a buliból.” – Igen, éppen ezzel van a bajom, hogy ez a viselkedés inkonzisztens avval, hogy van egy birodalom, amely mindennél jobban le akarja vadászni a jediket.

Tehát abból, hogy a birodalom fővárosában a jedi templomban lemészárolnak akár fiatal kisgyerekeket is, azt simán meglépik.

De az, hogy egy szenátor kommunikációját lehallgassák, vagy megszarolják NA azt aztán már nem, abból még akár botrány (miféle botrány?) is lehet. Úgyhogy ott húzzuk meg a határt

Sawyer - 2022. 05. 29. 14:03

A tegnapi hosszabb kommentemet elnyelte a rendszer, pedig semmi olyan nem volt benn, így most röviden: nem vártam sokat, nem is csalódtam, botrányosan béna volt és megint csak rombol a mítoszon, nem hozzáad.

Sunsky - 2022. 05. 29. 14:17

“De az, hogy egy szenátor kommunikációját lehallgassák, vagy megszarolják NA azt aztán már nem, abból még akár botrány (miféle botrány?) is lehet. Úgyhogy ott húzzuk meg a határt”

A jedik nem hódoltak be a birodalomnak. Bail Organa a Galaktikus Birodalom megalakulása után Palpatine oldalán állt. Ő egy birodalmi szenátor, vagyis egy oldalon áll hivatalosan az inkvizítorokkal.

jesustomer - 2022. 05. 29. 15:03

Nekem tetszett.
Igen, vannak benne buktatók és igen, nem ezek az elsők és egyetlenek az SW univerzumban, de én ezt most tudtam élvezni. Szerettem az előzménytrilógiát, a régit is, és úgy néz ki, hogy ez is bejött. A nagy következtetéseket a sorozat végén úgyis levonjuk.

Ayrons - 2022. 05. 29. 20:08

Hausz:

Új reményben Vader azt az utasítást adja, hogy a Tantive kalóztámadás áldozata lett és mindenki meghalt. Plusz a Halálcsillag bevetéséig a Szenátus megmaradt. Tarkin mondja, hogy miután elkészült a támaszpont, a Császár feloszlatta a Szenátust, mert már nincs rájuk szüksége a hatalom megtartásához.

Szóval nagyon is ügyelt a Birodalom arra, hogy ne haragitsa magára a Szenátust. Ez ugye a Halálcsillag után már nem működött. Rengeteg rendszer fel is lázadt.

gafz - 2022. 05. 29. 20:20

Első megtekintéskor még lekötött, mivel ismeretlen volt a történet.
Másodszora már annyira unalmas lett, hogy több részletben sikerült valahogy letolnom. Minden logikátlan, vagy újrahasznosított dolog elkezdett idegesíteni. Pl. mikor lemegy Rey napi rutinja átskinelve 3x… Vagy hogy a húst(?) csak úgy otthagyják az asztalon a sivatagban a műszak végén megromlani (mivel az esetleges váltásnak nincs nyoma) ill. a nehéz fizikai munka a hús lassított felvételszerű szeleteléséből áll.
Még reménykedem, hogy a többi részben normálisabb történések lesznek, mert ez csak a bevezető volt. De sajna eléggé reménykedtem abban, hogy a RO után lesz valami nekem való, így nagyot csalódtam benne.

Miles Teg - 2022. 05. 29. 21:13

@Akos: jogos, a Leia dolgra nem jól emlékeztem.
Hogy a nővér honnan tudja, hogy Anakin lett Vader?
Az én tippem Sidious. Még nem látom be, lenne e egyátalán más, aki egy inkvizítornak ilyesmit fel merne vetni. De majd tuti kiderül.

Quantumleap - 2022. 05. 29. 22:47

Annyira nem rossz.

Azt nem értettem, hogy ha az Obiéknak segítő fickó valójában nem is jedi, akkor hogyan volt képes az akaratával befolyásolni a vonal túlsó végén lévőt, hogy engedje át a nőt meg a gyereket? Vagy benéztem valamit?

Kaktusz - 2022. 05. 29. 22:53

Nekem nem volt vele gondom alapvetően.

Ami eléggé szúrta a szememet, hogy Leia kb 6 évesnek néz ki… nagyon jó a casting, dehát nagyon picike.

A másik dolog, ami idegesítő, hogy a sithek bosszúja úgy ért véget, hogy Yoda, Organa meg Obi-Wan megtárgyalják, hogy el kell rejteni a gyerekeket, hogy az apjuk ne érezze a jelenlétüket. Most akkor mitől akkora meglepetés, hogy Anakin életben van? Illetve honnan tudja egy kvázi közkatona, Reva, hogy Darth Vader = Anakin Skywalker? Ez azért minimum fura, főleg úgy, hogy előtte kivallatta Owen Skywalkert a Tatooine-on. Ha ennyire megszállottan keresi Obi-Want, és még az Organaval való kapcsolatáról is tud, pont az kerülte el a figyelmét, hogy a Tatooine-on él egy Skywalker család? :D

Quantumleap - 2022. 05. 29. 22:57

Kaktusz: Owennek Lars a vezetékneve. A feleségének is.

Energiavampir - 2022. 05. 29. 23:07

Pár ötlet a kérdésekre:

Honnan tudta a növér hogy Anakin Vader?
szerintem ez hírdetve is lehetett a császár által, hogy a nagy Jedi Sith lett és átállt..
Növér nem tudja Leia ki, csak Obinak akart vele csapdát állítani
Leia pici vagy nagyobb, nem mindegy? Szerintem jó a választás, és egész jól hozza már az arrogáns kis hercegnőt :)
Bail Organa egy ún. ellenzéki szenátor, és ugye egész bolygót képvisel, nem Palpatine embere
Obi meg darabol valamit, ami lehet hús, vagy csak növény vagy akármi is..lényegtelen, az a rész, Obi meghasonulásáról befásulásáról szól..Hogy már kiveszett belőle a szikra a remény, és szinte feladta korábbi önmagát, és nem arról hogy bálnahús az ott, vagy zergecar amit darabolnak, nem mindegy?
Valahogy úgy érzem mindenki valami világmegváltó szupersorozatot vár, ami milliárdokat ejt ámulatba, és olyan pluszokat tesz hozzá az SW világához, hogy sose térünk magunkhoz :) Hát ez kissé túlzó elvárás..:)

Llew - 2022. 05. 30. 00:31

Senki nem várt világmegvaltó szupersorozatot. Csupán annyi volt a talán jogos elvárás, hogy egy gigastúdió, a feltörekvő streaming szolgáltatására, a kb. legnagyobb múltú frachise egyik legismertebb, népszerű karakterére alapozva egy minőségi, jó sztorival rendelkező, érdekes sorozatot hoz össze. Ehhez képest eddig van egy közepes fanficcünk.

Sunsky - 2022. 05. 30. 02:03

“el kell rejteni a gyerekeket, hogy az apjuk ne érezze a jelenlétüket. Most akkor mitől akkora meglepetés, hogy Anakin életben van?”

Obi-Wan azt mondja a 3. rész végén hogy úgy kell elrejteni őket, hogy a Sithek ne érezzék a jelenlétüket. Yoda is tudja, hogy mindig 2 van. Attól, hogy úgy tudják Anakin meghalt, még találhat magának más tanítványt Sidius. Még a Legendákban sem tudta Obi-Wan hogy túlélte, ha jól emlékszem ott épp egy Tatooine-i kantinban halgatta a híreket a “Sötét Nagyúr” című könyvben mikor megtudta.

“Bail Organa egy ún. ellenzéki szenátor, és ugye egész bolygót képvisel, nem Palpatine embere”

Nagyjából. A Galaktikus Birodalom megalakulása után egy birodalmi szenátor, Palpatine emberének mutatja magát, de a háttérben azon dolgozott, hogy egy napon szembe forduljon vele. Ezért nem nézte jó szemmel az főinkvizitor, hogy Reva elraboltatja Leia-t.

katyvaszlipp - 2022. 05. 30. 03:35

©quantumleap:
“Azt nem értettem, hogy ha az Obiéknak segítő fickó valójában nem is jedi, akkor hogyan volt képes az akaratával befolyásolni a vonal túlsó végén lévőt, hogy engedje át a nőt meg a gyereket? Vagy benéztem valamit?”

Nem volt képes.
Megjátszották, egy beépített ember volt akivel beszélt.

Ayrons - 2022. 05. 30. 07:59

Hivatalosan Anakin Skywalker a Jedi Templom megvédése közben halt meg. A közvélemény nem tudja, hogy átállt.

Sidius, Yoda, Kenobi, Organa, Tarkin,Thrawn, Ahsoka és egy birodalmi tisz tudták eddig, ki volt Vader valójában. Utóbbit Vader meg is ölte, amikor rájött a titokra.

Sheev Palpatine - 2022. 05. 30. 08:37

“és olyan pluszokat tesz hozzá az SW világához, hogy sose térünk magunkhoz”

Mondjuk ezt már most megtette, tegyük hozzá :)

DJackson - 2022. 05. 30. 10:14

Nekem összességében tetszett, megvolt az SW hangulat is! Jó ötlet volt, hogy Leia és nem Luke köré építettek, így legalább megmagyaráztak honnét is ismeri őt az új reményben.
Ami viszont ordító hiba volt, hogy Obi-Wan már a Sithek Bosszújában tudta, hogy Anakin Lord Vader, mikor Sidious annak hívta őt a biztonsági hologram-on. Erre 10 éve egy Vader nevű, semmiből jött szardínia Sith terrorizálja a galaxist és komolyan nem rakja össze a képet?
Az szinte borítékolható, hogy az inkvizítorok tudták ki is valójában a főnökük, ha 10 éven át tanulmányozták és kutatták a volt mesterét, nagyobb erővel, mint Yodát.
Amúgy Obi-Wan azért nem ölte meg a 3 elrablót, mert egyrészt Jedi code: nem ölünk meg védtelent, másrészt a spice memória törlő hatással is bír.
Az őrizetlen, automata transport hajón szökés valóban kissé olcsó megoldás, bár egy ismeretlen város blokádja nem olyan egyszerű mutatvány, pláne nem egy órán belül. Arra sem számítottak, hogy Kenobi meg tudja szerezni a kódokat. Azt viszont biztos, hogy innentől Organa-n lesz a birodalom összes kémjének a szeme.

kpeter - 2022. 05. 30. 10:42

az eddigi két rész teljesen sablonos, sőt helyenként kifejezetten gyenge. Kedvenc részem: 10 éves 1 méter magas kislány a 20 centis lépteivel elfut 3 fejvadász elől, pedig 1,5 méter sugarú körben körbe van kerítve. Aztán full erőltetten esnek-kelnek, mintha a Reszkessetek betörők első részét néznénk, csak hogy főhösünk el tudjon menekülni előlük. Grand Inquisitor és “inasa” minden jelenete egy érfelvágással ér fel. A kosztüm és a smink nevetséges, nulla mimikával és színészi játékkal, full sablon párbeszédekkel, egy ripacskodás kb. az egész. Ez igaz Ruper Friendre is, és Fast and Furious Han-ra is. Kritikán aluli a produkciója mindkettőnek eddig. Ha eleve be se teszik ezt a két karaktert a sorozatba, semmiről nem maradtunk volna le, és nem rontja az összképet. Aztán a cgi, két lábon járó krokodilunk kb. annyira volt élethű (semennyire) mintha a sarki játékboltba leugrottam volna egy ötezressel, hogy adják már oda a legolcsóbb krokodilmaszkot. Az SW1 forgatásakor még megbocsátható lenne, de 2022-ben ilyet? Ezt is nyugodtan kihagyhatták volna belőle. Igazából azon agyaltam, ha én lennék a filmkészítő, mivel próbálnám meg menteni a menthetőt. Gondoltam, hogy majd valamelyik rész végére berakják Vader-t, hogy hörögjön párat, amitől az átlag SW fan majd úgyis fejvesztve fogja rohamozni a filmes oldalakat és nyomja majd a 9 és 10 pontos értékeléseket. Hát így legyen lottó ötösöm. Az első két rész nagyjából 10/6. A pozitívum annyi, ha levetkőzi a sorozat a kezdeti gyengeségeit, akkor még fog tudni fejlődni jócskán, mert potenciál az van benne.

Quantumleap - 2022. 05. 30. 11:39

Szerintetek amúgy várható egy Yoda meglátogatás a Dagobah-n?

AlfStokes - 2022. 05. 30. 12:53

Nem tudom, hogy tervben van-e ebbol tobb evad is, de ha igen, az talan magyarazatul szolgalhat, miert is casting-olnak egy 6 evest egy 10 eves szerepere. Nyilvan, aki nem latott meg 10 evest, annak ez fel sem tunik. :)

kpeter - 2022. 05. 30. 13:21

Abba már inkább bele se megyek, ha Obi Wan-t ki lehet ugrasztani a bokorból a kis Leia hercegnővel, akkor innentől kezdve maga az uralkodó, vagy Vader rabolná el és tartaná fogságba. Innentől számomra érthetetlen, hogy lesz a Zsivány Egyesre egy prominens politikai személyiség, aki az ellenállás élére tud állni. Hisz innentől kb. élete végéig megfigyelném, lehallgatnám, kémeket építenék a személyzetébe, vagy ahogy először írtam, simán bebörtönözném.

Gerion - 2022. 05. 30. 13:24

AlfStokes: Vivien Lyra Blair a héten lesz tíz éves. Vagyis a tavalyi forgatáson 9 volt. De tényleg elég kicsi a korához képest. Persze Carrie Fisher felnőttként volt 155 cm, gondolom ezért nem kerestek magasabb gyereket.

irgum76 - 2022. 05. 30. 14:21

csak én éreztem úgy, hogy a pilot azért lett 50 perc mert minden jelenetet kétszer raktak be?
szinte kockáról-kockára ugyanaz a szituáció egy kicsit átírva
és most nem a “húsüzemre” gondolok az jó volt, hogy többször bevágták

a CGI szép de tényleg nagyon látszik, hogy valami nem kóser vele ezek szerint a ledfal

a második részben meg a nyüzsgő városból kaptunk pár itt-ott lézengő emberkét elég kiábrándító volt

AlfStokes - 2022. 05. 30. 15:32

Gerion: sajnos lusta voltam hatterkeresest vegezni, igy kicsit benezes jellegu lett a megallapitasom :) Mentsegemre szoljon, hogy az en 10 evesem szelteben es hosszaban is szignifikansan nagyobb a Leiat alakito a kislanynal.

Energiavampir - 2022. 05. 30. 15:35

kpeter:

Csakhogy amit írsz az a 3. növér terve volt, még a társait se érdekelte igazán..Vader szintig fel se jut az ilyen elképzelés, és ne feledd Leia apja mögött akkor még egy egész bolygó állt, szenátori ranggal, és akkor még volt szerepe, hatalma a szenátusnak..így nehezen képzelhető el amit írsz. Arról nem beszélve, hogy az uralkodó mit foglalkozzon a dologgal? Erre vannak az Inkvizítorok, ezzel lettek megbízva, vadásszák le a maradék Jediket.

Ayrons - 2022. 05. 30. 16:56

Se Vader se Sidius nem tudták az Új remény végeig, hogy Anakin van gyermeke. Innentől kezdve pont letolják a kis Leiat.

Másik: Reva azért nem tájékoztat senkit, mert magának akarja a dicsőséget, így előre lépve a rangsorban.

winnie - 2022. 05. 30. 17:03

“ Nem tudom, hogy tervben van-e ebbol tobb evad ”

a sztori lezárt, egyelőre említés szintjén is csak annyi volt, hogy mcgregor mondta, hogy szívesen visszatérne.

UY Scuti - 2022. 05. 30. 17:07

“full erőltetten esnek-kelnek, mintha a Reszkessetek betörők első részét néznénk”

kpeter

Az viszont valami vígjátéknak volt meghírdetve. Ez gondolom nem, pedig itt tényleg annak tűnt.

Energiavampir - 2022. 05. 30. 17:10

” Nem tudom, hogy tervben van-e ebbol tobb evad ”

Szerintem először rengeteg SW sorozatot, ötletet dob be a Disney, és kell pár év mire eltisztul a kép, és melyik sorozat lesz nézett, kapós, és maradhat..szerintem jövőre is lesz vagy 2-3 hasonló bekezdés, aztán melyik marad, még rejtély :)

walaki - 2022. 05. 30. 19:32

Hát igen. Azt hiszem, nincs mit igazán hozzátenni az eddigi hozzászólásokhoz. Nosztalgiaélősködés, de szerencsére a nézhető fajtából.

Pont olyan, mint a húgymeleg sör: lehetne jobb is, de azért le fog csúszni.

Bartucz Attila - 2022. 05. 31. 21:57

üdv nem volt rossz az eleje kicsit vontatott de második felében már kicsit pörgöseb már 27-én láttam az amcsi oldalon

Axis - 2022. 05. 31. 23:05

” Viszont arra már én is kíváncsi vagyok, hogy honnan tudja, hogy Anakin az Vader.”

Nekem elég kézenfekvőnek tűnik, hogy valaha ő is tanítvány volt, aki a fleshback jelenetben is szerepelt akár. Így ismerhette Anakint, Obi-want, és több háttérinfója lehet, mint egy kívülállónak. Szerintem ezért van úgy ráizgulva Kenobira, talán mert neki egyedül kellett túlélnie, míg a mesterek eltűntek (azt nem tudja, miért).Vader megtalálta, de megkímélte, mert a hasznára lehetett az ereje. Valami ilyesmire tippelek.

AbyssR - 2022. 06. 01. 15:05

Értem én, hogy élvezni kell és kész. De nem megy :) 7 évesen moziban láttam az új reményt, s azóta imádom. A Birodalom visszavágot 11x láttam a Bartók moziban, délutánonként beszökve. Beleégett minden snittje a retinámba.

Számomra nem azt az érzést adja, inkább értek egyett Alain Prosztóval, hogy a sztori egysíkú, a látvány a mai technikát alapul véve karcolja a gagyit… nosztalgia-élősködésnek se mondanám, mert egyszerűen nem az. Bár az lenne :)

Jobb lett volna, ha nem Mekkgregor játsza Obit, mert olyan, mint ha – aktualitást alapul véve – Nadal játszana a Csabacsűdi tenisz SC alsósaival meccset. Rajta kívül a kaszting gyalázat. (Jó, szedjük még ki szegény Jimmy Smits-t is, ő már C ligás…).

Az első két rész számomra egy megfáradt próbálkozás, semmi több. Csak reménykedni tudok a továbbiakat tekintve.

Jesustomer - 2022. 06. 01. 15:23

Jéé, én bármi izgalmat a végére tippeltem, szóval most meglepett ez a harmadik rész.
Tényleg az eredeti részeket idézte az a bizonyos jelenet.

irgum76 - 2022. 06. 01. 15:45

1×03

na eddig kicsit gyatra volt
de ez a rész valami fenomenális agyf**sz
hú rendesen felidegesített ez a borzadály

Miles Teg - 2022. 06. 01. 16:10

s01e03: Azt hiszem ezt a 45 percet nehezen tudtam volna jobb szórakozással eltölteni. Nálam epicnek indult, legendary lett a végére.
A többit, ha már minimal spoiler belefér.

Sunsky - 2022. 06. 01. 16:18

Hú baszki, párszor befeszültem a székbe ez a rész közben. Nem mondom, hogy hibátlan volt, de ahhh, kegyetlen volt egy két jelenet.

Ayrons - 2022. 06. 01. 16:36

Borzalmas a rendezés.
Dráma helyett ez is olcsó nosztalgiaélősködésbe megy át. Pedig az elején reménykedtem. De a harmadik rész arcon csapott.

Ayrons - 2022. 06. 01. 16:46

Ja, a csata kvázi Trónok harca deresi ütközetben, semmit se látsz.
Ami működik Kenobi személyes belső drámája. CGI valami gyatra.

Daniel - 2022. 06. 01. 18:05

Egy igazi star wars rajongónak ez a sorozat nem tetszhet.

Sőt az igazi star wars rajongó még az eredeti trilógiat sem szereti.

Daniel - 2022. 06. 01. 18:05

Egy igazi star wars rajongónak ez a sorozat nem tetszhet.

Sőt az igazi star wars rajongó még az eredeti trilógiat sem szereti.

Tomi - 2022. 06. 01. 19:19

Darth Vader szinkron hangja tragikusan rossz… mi lett az eddigi hangjával.

irgum76 - 2022. 06. 01. 19:32

meghalt?

Yooha - 2022. 06. 01. 20:00

Darth Vadernek most is James Earl Jones a hangja? Én ugyanolyannak hallottam.

jesustomer - 2022. 06. 01. 20:41

Yooha: igen, ő volt.
Tomi: nem tudni, legalábbis wikin nincs kint.

Malachi - 2022. 06. 01. 21:19

Valaki meg tudja mondani, mit láttam?

Akos - 2022. 06. 01. 21:34

Nagyon gagyi, fan made színvonalú volt az összecsapás.
Még a fénykardot se lehetett komolyan venni, az a tipikus ledes fx játékkard volt, és brutál fényes. :D

Vader hangjai meghaltak már. Kránitz Lajos pl. de Hollósi Frigyes is meghalt már. Amúgy szerintem nem rossz ez a mostani hang sem.

irgum76 - 2022. 06. 01. 21:38

Malachi:

Benny Hill show-t :)

Catzor - 2022. 06. 01. 22:07

A harmadik rész után: szerintem egy kicsi, pár részes sorozat nem engedhetne meg magának ilyen minőséget és történetvezetést, ha meg olyan háttere van, mint a Star Warsnak, akkor meg főleg nem . . . 6 résznek a fele elment, és sehol semmi, nálam alig piszkálja alulról a közepest, pedig kritikailag nem teszem magasra a lécet… Még az a bizonyos order 66-es 30 másodperc volt eddig a legkomolyabban értékelhető dolog.

Itt most benne vagyunk nyakig a Star Wars beleiben, nincs mellébeszéd, a legsúlyosabb, legkomolyabb karakterek közül itt vannak ketten, Leiát nem említve, a fő történet körül ólálkodunk, és mintha nem tudnának ezzel mit kezdeni. Van egy olyan érzésem, hogy a korábbi próbálkozásoknak ( pl. Mando) pont ez a súly nélküliség tett jót, mellékvízen szépen nyújtották, amit tudtak, és egyáltalán nem rosszul.

Most már kíváncsi leszek, vajon ugyanez lesz-e a helyzet az Ahsoka sorozattal.

Ewan Mcgregor meg mintha nem működne, állandóan azt a “nem is itt vagyok, mit keresek én itt” tekintetet látom a szemében . . .

Malachi - 2022. 06. 01. 22:17

na jó, nincs véleményem. szóval nem írok sokat inkább, nem hiszem, hogy ennyiről egyáltalán lehet.

csak azt akartam mondani, hogy mikor Kenobi tábornok szórakozott a lézersorompóval, aztán biztos ami biztos jól szétlőtte majd nem ült járműbe, hanem csak átgyalogolt az oszlopok között, pedig egy lépéssel meg is kerülhette volna az egészet, akkor rájöttem, hogy Kathleen Kennedy ezzel a sorozattal bosszulja meg az elmúlt évek összes szitokáradatát, amit az interneten kapott. nincs más lehetőség. és végre felszabadultan tudtam kacagni ezen a sorozatnak csúfolt gegen.

hát vagy idomított csimpánzok írták az egészet, nem tudom. nem kifejezetten a sorompó miatt, hanem mert nincs történet, nincsenek karakterek, nincs izgalom, nincs… nincs semmi. nincs semmi. ez egy semmi.

Kenobi robot van, aki Kenobi szerű dolgokat csinál, de csak azt és semmi mást, Vader robot van, aki Vader szerű dolgokat csinál de csak azt és semmi mást, programozott robotok csinálnak programozott dolgokat, programozott hanglejtéssel, programozott arckifejezéssel, programozott díszletek között.

nem hiszem, hogy láttam valaha olyan sorozatot, ami egyszerre ennyire üres és mégis ennyire kiszámított, ennyire termék. na jó, hát erről akkor ennyit. mindegy.

Acheron - 2022. 06. 01. 23:30

Az a baj, hogy az első két rész okozta rózsaszín ködfelhő elpárolgott, az édes nosztalgiát pedig átváltotta a keserű igazság. :D
Nézve a harmadik részt komoly rádöbbenésre sarkalt. Ez a sori valójában tényleg nem jobb se a Mando-nál, se a Boba-nál. Ugyanolyan butyuta, és semmilyen. :D
Hiába Ewan, ha nincs rendes forgatókönyv. Komolyan ki lehetne vesézni, hogy mekkora faxságokat pakoltak egymás utánra, cselekmények címen, de túl késő van, és nincs hozzá kedvem sem. Ha belegondolok, hogy már le ment a fele. Uhhh…szomorú lettem. :(

Asd - 2022. 06. 02. 00:05

Összességében véve tényleg egy kalap szar az egész, de Ewan McGregor alakítása miatt én azt mondom mégis érdemes nézni. Rajta nem múlik semmi. Jobb lett volna ha csak ő van benne, én azt is elnézegetném ahogy üldögél a sivatagban és megküzd a magánnyal.

reatard - 2022. 06. 02. 10:08

Leszámolás a sódertelepen. Nagyon epic, ja nem.

Ez a rajongói youtube videók szintje, ahogy kinézett.

bebop - 2022. 06. 02. 10:58

Ez gyalázat volt, nincs jobb szó rá. Felfoghatatlan, de a Disneynek sikerült a másik klasszik hős karaktert is porig alázni, egy roggyant, szánalmas, gyáva, erő impotens nyugdíjas vergődését kell néznünk epizódok óta. Közben az egész sorozat színvonala egy tavalyi steven segal filmét éri el. Én soha nem láttam még ilyen rossz rendezést. Obi wan elfut Darth Vader elől? Tényleg? Ezt a cselekményt sikerült megírni? Futunk, menekülünk, verekedünk, futunk? Mindezt azt egyik legkirályabb valaha élt jedi lovagtól, ennyi telik? Letérdel és megalázkodik 3 rohamosztagos előtt? A készítők mi a f@szt képzelnek? Hogy lehet így hozzányúlni egy karakterhez? Buta, tehetségtelen, lusta bagázs. Kennedyvel az élen. Felháborító és gyalázat, hogy ez a sorozat ilyen formában egyáltalán elkészülhetett.

irgum76 - 2022. 06. 02. 11:13

“Letérdel és megalázkodik 3 rohamosztagos előtt?”

miután kiirtott egy fél osztagot :)

irgum76 - 2022. 06. 02. 11:22

más “fórumon” nézegetem a kommenteket és kb minden második hsz, hogy Vadernek milyen szar a szinkronhangja

ezek után amiket Bebop is jól összefoglalt ki a f… fenét érdekel, hogy milyen a hangja???

winnie - 2022. 06. 02. 11:29

” a Disneynek sikerült a másik klasszik hős karaktert is porig alázni, ”

annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy pont felelőst keres a komment, épp az ellenkezőjét éri el: felmenti a felelőst. tudom, hogy divatos utálni egy stúdiót, ami egy hatalmas behemót rengeteg alkalmazottal, de nem lehet egy entitásként kezelni. még csak arról sincs szó, hogy van a valaki nagyon felül, aki bizonyos dolgokat eldönt, hogy miképp kell “tönkretenni”. legalább egy ilyen oldalon legyünk “szakmaiak”:)

amellett, hogy nyilván mindenki odagondolja, hogy “porig alázni SZÁMOMRA” (mert ugye, ld. imdb: 10/10 – 37,9%, 9/10 – 26,0%, 8/10 – 12,9% vs 3/10 – 1,7%, 2/10 – 1,4%, 1/10 – 4,1% – a nézők továbbra is imádják), ami ugyebár me-problemre utal, a felelős a sorozat készítője. az író. illetve a showrunnernek számító házi rendező. még ha van egy kathleen kennedy vagy davi filoni, ezek mind olyan elemek, amikért az író felel elsősorban. Szóval lehet, hogy Joby Harold sara a dolog, lehet, hogy Debora Chow sara, de nagyon fura, hogy valaki ennyire fel akarja őt menteni és inkább mást dobálna sárral helyette.

(nyilván lehet azt mondani, hogy az említett kennedy mondjuk fogta a kezét, és amikor valami jót akart írni, akkor direkt mozgatni kezdte, hogy bénaság legyen az eredmény, de ha valamiért felelHET egy kathleen kennedy, akkor azért, hogy ennyire magas az Obi-Wan Kennedy epizódjainak a tetszési indexe, illetve, hogy rekordot döntött a sorozat nézettsége.)

(ez utóbbi kapcsán tegye mindenki szívére a kezét: ha pozícióban lenne és választani lehetne aközött, hogy nagyon sok embernek bejöjjön a produktum (és pár régi rajongót veszítsen), illetve közel sem legyen annyira hőn szeretett, de a régi rajongóknak töredékét se veszítse el, akkor nem lenne sok értelme nem az előbbit választani.)

Sheev Palpatine - 2022. 06. 02. 11:31

Bebop csak annyit foglalt össze, hogy neki köze nincs az emberi pszichológiához. Szerencsére az íróknak több van mint neki.

polovcev - 2022. 06. 02. 12:05

winnie: Szerintem ezek a számok nem bizonyítanak semmit. A szavazók többsége SW érdekelt és csak egy kisebbség olyan, akik számára az egész csak egy show. Ez persze igaz minden másik franchise számaira is. Egy Trekkie egészen más elképzelésekkel és elvárásokkal ül neki az új ST sorozatoknak, mint egy semleges arc.
Teljesen normális, az emberek többsége az érdeklödési körének megfelelően keres és talál terméket és ez már eleve befolyásolja a szavazata végkimenetelét.

Amúgy én sem értek egyet a folyamatos Kennedy gyalázással, a nő egy cég vezetője, az egyetlen motivációja, hogy fenntartsa az érdeklődést az SW iránt és növelje a bevételeket. Ezt pedig jól csinálja.

A rajongói morgások meg sokkal hitelesebbek lennének, ha valóban távol tartanák magukat az új sorozatoktól, filmektől. Ugyanakkor úgy is megnéznek mindent ami kijön, pörgetve ezzel a mókuskereket.

Persze én is nézem Kenobi mester csetléseit, lelkem rajta. :)

Malachi - 2022. 06. 02. 12:05

nem tudom elengedni – szóval én a Vader – Kenobi “párharcban” azt láttam, hogy próbálták megidézni valahogy az EP4 teljesen egyszerű párbaját, semmi flikkflakk, semmi ugráló Yoda, jön Vader mint egy elszabadult tehervonat, egy megáradt folyó és mindent elpusztít, ami az útjába kerül.

csak hát epic és félelmetes helyett valahogy teljesen súlytalan lett az egész. egyszerűen leesett állal nézem, hogy két ilyen karaktert hogy lehet ennyire vacakul összeereszteni azok után, ami a Mustafaron történt 10 éve. komolyan ennél az animációs Ahsoka-Vader párbaj is ezerszer jobb volt, de, de még az utolsó Kenobi- Darth Maul párbaj is, ami 5 másodperc. abban az 5 másodpercben több feszültség és érzés volt, mint ebben a buta kergetőzésben a meddőhányók között.

nem értem.

Malachi - 2022. 06. 02. 12:08

Winnie ez nem régi rajongó, új rajongó kérdés ez a harmadik rész. ajánlom, hogy nézz már bele mert ilyet szerintem nagyon régen láttál. na gumimacikkal csinálják meg ugyanezt, az is nagyon kevés lenne. nem egy Vaderrel meg egy Kenobival. annyira amatőr az egész, hogy az fáj.

bebop - 2022. 06. 02. 12:22

Nekem tök mindegy ki a felelős (a stúdió, a showrunner, az író, a rendező), nyilván nem egy darab emberről van szó és mindegy is számomra. Az, hogy valakinek tetszik ez a sorozat, oké. De, hogy alapvető elemeiben mennyire gyatra (rendezésben, dialógusokban, karakter bemutatásban, cselekményben, helyenként vágásban) amellett nem lehet elmenni.
Nekem tetszik az az ötlet, hogy Obi wan küzd a démonaival (lelkiismeretével), ezáltal kap egy, az előzményekhez kapcsolódó személyes drámát, a sorozat végén meg elnyer egy fajta relevációt (jó esetben), amiből aztán következhetnek az Új remény történései. Ami viszont itt történik, az a karakter alapvető jegyeinek teljes figyelmenkívül hagyása, teljes félreimplementálása a történetbe. Logikátlan, értelmezhetetlen, karakteridegen. Obi wan az összes eddigi SW epizódban bölcs, bátor, kompetens, kiemelkedő jedi lovag. Itt mindennek az ellentéte, pedig ezek a karakterének az alapelemei. Így nem lehet (nem lehetne szabad) sztorit írni, egy karakterhez nyúlni.
És még egyszer, nekem tök mindegy ki ezért a produkcióért a felelős, mert jelenleg a sajnálatomat fejezem ki, hogy ismét sikerült egy ilyen potens alapanyagból egy hatásvadász, inkonzisztens, buta történetet elmesélni. Temérdek egyéb hibával. Nekem nem élvezet a kárörvendés, tényleg elszomorít ez a produkció.

Ayrons - 2022. 06. 02. 12:41

Bebop és a többiek: az ugye meg van, hogy Kenobi saját magával küzd? A démonaival, a bukása súlyával. A tanítványa mindent elpusztított, amire felesküdnek. Luke közelébe pedig nem mehet.
Az a hős aki egykoron volt, az megszűnt létezni, elveszett.
A sorozat azt akarja bemutatni miképpen fog újra magára találni.

A gond nem az alapötlettel van, hanema megvalósítással.
Az tökre jó szituáció, hogy kapunk egy teljesen megtört Kenobit akinek újra magára kell találni. Csak a széria rendezése és technikai megvalósítása gyatra.

Aki a régi Kenobit keresi az menjen a Mustafarra, mert ott halt meg ő is. Most fog feltámadni.
Tudjátok van egy út, egy ív.

reatard - 2022. 06. 02. 13:18

@winnie az utolsó zárójelesre: ez hamis dilemma. Miért ne lehetne mindkettő? Attól mert sikeres, egyértelműen látszik már az első Mandalorian évad óta, hogy rengeteg területen lenne hova fejlődni, mégis látszólag még a szándék is hiányzik ahhoz, hogy kicsit is feljebb célozzanak a minőséggel.

reatard - 2022. 06. 02. 13:34

@Ayrons
Ez teljesen jogos, és boldogan néznék egy olyan sorozatot ami ezt bontja ki hatásosan, érzékenyen. De ez nem az a sorozat.
Ahogy írod a megvalósítás minden szinten gyatra, így pedig számomra értékelhetetlenné válik, nem tudok azzal mit kezdeni, hogy próbálom kitalálni mi is lehetett volna a cél ahelyett amit éppen látok.
A sztori ellentmondásairól nem is beszélve, ez még szépen elmesélve sem érne annyit, hogy miatta felrúgják a 77-es filmben elhangzottakat, ami akárhogy nézzük máig az origo. Ha nem tudják bemutatni ilyen ütközések nélkül, akkor inkább ne mutassák be sehogy.

yagami01 - 2022. 06. 02. 13:36

Plusz 10 éve nem használhatta az erejét, hogy ne találjanak rá. Valamit – gondolom én – ez is nyom a latba. :) Szerintem elég sokat. (engem is zavar, hogy gyenge, ugyanakkor talán érthető, hogy miért mutatják annak)

Malachi - 2022. 06. 02. 14:02

Ayrons – értem amit mondasz és én is (ahogy írtam egy hete kb.) pont ezt vártam a sorozattól, hogy bemutassa Obi-Wan küzdelmét a múltjával. de most tök őszintén, te eddig ebből mit láttál? mit láttál azon túl, hogy bevágnak a filmekből hangokat meg jeleneteket és Obi-Wan meg közben elgyötörten mered maga elé? legalább ez az egy vonatkozása lenne rendben a sok hülye gagyi mellett, de még ennyi sincs.

és az megvolt mindenkinek, hogy a valaha volt egyik legnagyobb jedi élő pajzsnak használ egy fegyvertelen civilt? azt a vakondfejű sofőrt. komolyan mondom nem normálisak az írók, vagy direkt akarják széttrollkodni az egészet, nem tudom eldönteni. de ilyen nincs.

direkt nem akarom azt, hogy szétcincálom az egészet és az élő fába is belekötök, csak hogy utálhassam, mert nagyon vártam és akartam szeretni. de ilyen alap dolgok, komolyan, ne már. nevetséges az egész.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 02. 14:31

És az miért probléma ha Obi-Wan nem önmaga, nem “jedis”, és ilyen megkérdőjelezhető dolgokat csinál a traumák után, amiket átélt? Most megy megint a rinyálás, mint Luke kapcsán anno (pedig itt még emészthetőbbnek kéne legyen ez, mert láttuk amit Obi-Wan átélt, Luke esetében meg off screen történt meg, utólag hozzáírva az új filmek által)

zolkó - 2022. 06. 02. 16:05

Nem olvastam át a kommenteket, szóval ha már volt ezekről szó, akkor bocsánat. Szóval a 3. részben Vader az erővel felemeli Kenobit, “kiveszi” a fénykardot a kezéből, de a tűzből nem tudja kiemelni, akár a droiddal együtt is? Oké, jár a taps a logikáért.
Másik dolog, az R2-val küldött üzenetből az jött le a New Hope-ban, hogy Leia még nem találkozott Kenobival (“Years ago you served my father in the clone wars…”), ehhez képest most együtt szöknek/szöktek. Kitörli valaki Leia emlékeit, vagy szimplán csak Kathleen Kennedyék nem vesznek tudomást ilyen apróságokról?

Quantumleap - 2022. 06. 02. 16:50

zolkó: Végülis rá lehet fogni, hogy akkor ott szituáció szempontjából fontosabb volt azt megemlíteni, hogy Obi együtt harcolt a nevelőapjával, mint azt, hogy gyerekként egyszer megmentette őt.

Engem az érdekelne, hogy ebből a depis, ideges Obiból miképp lesz majd az a mindig higgadt, Zen-mester szerű bölcs, akit Alec Guiness alakításában ismertünk meg? A hátralevő 3 epizódban láthatjuk majd a transzformációt? Vagy siker esetén egy következő szezonban?
Ami még nem fér a fejembe, a New Hope-ban, amikor Luke először kérdi Obi-Wan Kenobiról, azt feleli, hogy már az idejét sem tudja, mikor hallotta utoljára ezt a nevet. Nem is tudom, amit én kb. 10 éve hallottam utoljára, az igencsak beugrik idő szerint, ha valaki említi. A “Nem használtam ezt a nevet már a születésedkor sem.-dologgal kapcsolatban meg ugyebár már az ROTS bemutatójakor csóváltuk a fejünket.
Úgy tűnik, minél inkább próbálnak betömni plot hole-okat, annál több ellentmondás születik.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 02. 17:05

Quantumleap: Ez a szinkron hibája. Az eredeti szövegben csak simán annyit mond, hogy már régen hallotta (“long time”). A 10 év azért elég long time.

Ayrons - 2022. 06. 02. 17:32

Ahogy írtam a koncepció jó, a megvalósítás gyatra. Kezdve az akciókkal, az erőltetett mentsük meg a hercegnőt történettel. A CGI kimondottan amatőr.

Egyre jobban az-az érzésem, hogy ez is, mint a Boba egy film lett volna. Csak a Solo bukása miatt inkább letettek az önálló filmekről. Csak egyik alkotás sztorija se elegendő egy egész évadra.

Én valahogy úgy fogtam volna meg, hogy Kenobi a démonaivak küzd, depresszis, látomások, az Erőt se érzi már annyira, Qui-Gon se beszél hozzá. Jó kis lelki dráma és belső utazás, mint a Moonknight esetében. Pár részig ez. Mellette láthattuk volna az Inkvizítorok ahogy egymással harcolnak és vadásznak mellette a Jedikre.
Kenobi hibázott volna egyszer a depressziójában és emiatt az Inkvizítorok rátalálnak. Menekül Luke miatt. Felmossák a padlót vele. Vader is jön. A végén pedig Qui-Gon hangját meghallja, újra magára talál. Leveri Vadert és a csatlósokat. Reva átáll, de őt a Grand megöli egy párbajban. Kenobi a végén eljátssza a halálát, így senki se keresi vagy követi.
Vader a végén nem teljesen hiszi el, hogy mestere meghalt, ezért még kutat utána, de ugye senki se hisz neki. Ennyi.

bebop - 2022. 06. 02. 18:54

Ayrons: adnám

Zach - 2022. 06. 02. 19:05

Nyilván azért hat részes a sorozat, hogy Obi-Wan visszataláljon a régi önmagához. Mivel évekig nem használta az erőt, Vader meg igen, ezért tudja leiskolázni Kenobit.
A lassabban játszódó első két részhez képest itt beindulnak az események, bár szerintem inkább mozifilmet kellett volna ebből a sztoriból készíteni (akárcsak a Boba Fett könyvéből).
A szinkronnal az a gond, hogy Moser Károly volt Anakin Skywalker magyar hangja a Star Wars 2-3-ban, valószínűleg most is ő Vader hangja és nem Horányi László, aki a Zsivány Egyesben volt (a korábbi szinkronszínészek már meghaltak).
Egyébként érdekes, ahogyan az Új reményben balkezesek a rohamosztagosok, itt is az első négy katona, akivel találkoznak, a baloldalukon hordják a pisztolyukat és a következő csapatban is van balkezes…

Zach - 2022. 06. 02. 19:13

Még annyit, hogy a Lázadókban is Moser Károly volt Anakin és Horányi László pedig Vader hangja, ezt kellett volna itt is követni.

banana - 2022. 06. 02. 21:41

Ugyanúgy Horányi László itt is Vader hangja, mint a Zsivány Egyesben,

Quantumleap - 2022. 06. 02. 22:08

Zach: De ez az, hogy nem a régi önmagához kéne visszatalálnia, hanem ahhoz, akit a klasszikus trilógiában láthattunk. Azért az még előzménytrilógiás karaktertől is meglehetősen különbözik.

Ufó Pista - 2022. 06. 02. 23:03

Kicsit csalódás ez a sori a Mandalorianhez és a Boba Fetthez képest.
Kenobit eléggé eltolták az első 3 részben.
Nem hinném, hogy egy Jedi mester ilyen mentális problémákkal kellene kűzdjön, és cserbenhagyná Jedi társát is. Az inkvizitorok pedig eléggé paprikajancsiknak sikerültek, a 3-ik nővért kivéve.
Vader-t nagyjából rendesen megcsinálták.

Delfi - 2022. 06. 02. 23:32

@Zach: Értem, hogy nem használta az erőt évek óta, de attól az még nem múlik el. Annál szánalmasabb jelenet még nem volt a SW világában, mint ez.
Én épp átszenvedtem magam az első két rész bugyutaságán, azon, hogy mindenki-mindenkiről mindent tud, hogy a harmadrangú inkvizítor jedi mester és persze a főinkvizítor rosszabb nála, így simán megöli. Szerintem órákig lehetne sorolni, hogy mi a baj ezzel a sorozattal, de inkább csak annyit mondok, ez úgy szar, ahogy van. Három rész után nálam ez 3/10. Pedig azt hittem a Solonál nem lehet rosszabb filmet készíteni. :(

Sheev Palpatine - 2022. 06. 03. 00:14

“Nem hinném, hogy egy Jedi mester ilyen mentális problémákkal kellene kűzdjön, és cserbenhagyná Jedi társát is”

Ugyan miért ne küzdhetne egy Jedi mester mentális problémákkal? Ő is hús-vér ember, mint te vagy én, csak tudja használni az erőt. Itt valamiért nagyon túl van misztifikàlva ez a Jedi dolog, mintha azt várnánk el, hogy tökéletesek legyenek.

“Értem, hogy nem használta az erőt évek óta, de attól az még nem múlik el.”

Ugyan miért, mert te ezt így elképzelted? :D az író meg másképp, megvolt hozzá a szabadsága, és nem mond ellent semminek. Obi-Wan amúgy nem csak hogy nem használta az Erőt, hanem elvágta magát tőle. Ezt koncepciót Az utolsó Jedik hozta be a világba, később pedig a Fallen Orderben is előkerült.

Malachi - 2022. 06. 03. 00:51

hát, belemehetünk a részletekbe, de akkor jusson eszedbe, hogy Luke is elvágta magát az Erőtől, aztán rögtön húzott egy olyat, amit soha nem láttunk még. Force projectionre gondolok. pedig ő is eléggé szenvedett soksok éven át.

azért nem érdemes szerintem ebbe így belemenni, mert ha fél percig gondolkodsz, találsz ebben a sorozatban részenként nem tudom féltucat olyan ellentmondást, amit ugyan be lehet hozni a lore-ba, de nem úgy, hogy “oké, akkor eddig így volt, mostantól meg amúgy van mert csak” miután túlvagyunk 45 év Star Warson. vagyis hát oké így is lehet, csak akkor ez lesz belőle. egy zavaros, értelmetlen katyvasz, ami leköpi az eddig felépített világot.

és akkor még mindig csak ott tartunk, hogy alapvető, viszonylag jól, 9+2 nagyfilmen meg számtalan sorozatban, könyvben, képregényben felépített dolgot rúgnak fel csapkodó bolondok módjára és meg sem említettük a vállalhatatlan sztorit, “alakításokat” meg a rendezés totális hiányát.

engem inkább az foglalkoztat, hogy egy teljesen korrekt Mando meg egy oké elmegy Boba Fett, egy nagyon jól záródó Rebels és egy még jobban lezárt Clone Wars után hogy a halálba sikerült ezt a förmedvényt összehozni. eddig a tévés Star Warsban volt minden bizodalmam. mi történt? ki bólintott erre rá? ki felel ezért? ez a jövő? nagyon aggaszt az egész.

Quantumleap - 2022. 06. 03. 06:34

Malachi: Az sem mindegy, hogy egy újítást hova hoznak be. Mert a folytatás trilógiában ilyen szempontból például elmegy az, hogy az erőszellemek fizikai kontaktusra is képesek. Lehet azt mondani, hogy eddig nem voltak rá képesek a szellemek, de időközben megtanulták, és ez így elterjedt közöttük. Viszont a klasszikus trilógia elé behozni olyan dolgokat, amiket aztán érthetetlen, hogy az idő szerinti folytatásban miért nem láthatunk bizonyos helyzetekben, csakugyan egy katyvasz.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 03. 07:42

Malachi: Luke-nak nem az volt mondjuk az első megmozdulása az Erővel, amikor “visszakapcsolta” magát. Rossz az összehasonlítás

Quantumleap: mert mi is történt itt, amit később nem látunk viszont?

Quantumleap - 2022. 06. 03. 08:22

Sheev Palpatine:

Több dolog is van, de ezek igazából már az előzménytrilógiánál elkezdődtek.
Én most ugye Obi jellemét említettem, amihez képest itt még csak körvonalazódva sincs az, amit a klasszikus trilógiában láthattunk Alec Guiness által.
Meg a későbbiekben hogyhogy nem láttunk ilyesfajta bérenceket, mint Reva, de úgy általában véve női birodalmiakat sem?

Malachi - 2022. 06. 03. 09:42

Palpatine – egyelőre befejezem ezt a parttalan vitát, mert te eldöntötted, hogy ez így oké és nincs se kedvem, se időm erre. annyira nem is fontos. az tök jó, hogy neked tetszik, nekem nem is veled van bajom, hanem a sorozattal.

csak egyetlen szó: inkonzisztens. az egész. úgy, ahogy van. egy működő rendszerbe nem lehet így belehajigálni ennyire új dolgokat. csak egy kicsit kellett volna megerőltetniük magukat, hogy hihetőre írják az egészet, mert a szándék világos. de szinte látom magam előtt, hogy emberek ülnek körben és brainstormingolnak, hogy akkor legyen ez, oké, fú nagy ötlet, írd bele! ennyi lehetett az alkotó folyamat.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 03. 10:00

Quantumleap: nyilván a sorozat arról szól, hogyan válik Obi-Wan azzá a Benné, akit később látunk. Nem most kell olyannak lennie.

Látunk a későbbiekben inkvizitorokat, lásd Rebels, Fallen Order. Az Új remény idejére meghalnak mind, azért nem látjuk a filmekben. A nőkre nem tudok mit mondani.

Malachi: hát úgy nincs is értelme, hogy hozok cáfolatot, amire te meg leírod hogy akkor is inkonzisztens

Sawyer - 2022. 06. 03. 10:10

Nevetséges volt ez a rész is, és ezzel az ótvarul fényképezett sóderbányás bohóckodással megint romboltak egyet a régiek értékéből.

Quantumleap - 2022. 06. 03. 10:43

Sheev Palpatine:

Oké, később válik azzá. De ennek szerintem már kellene valami előjeleit látnunk. Az kevés, hogy a Tatuinon lakik. Hisz csak három epizód van hátra, és az sem biztos, hogy lesz következő évad.

Sunsky - 2022. 06. 03. 12:33

Nem űjkeletű dolog, hogy egy jedi elvágja magát az erőtől, de nem is Az utolsó Jedikben láttuk először. Egyébként lehet Luke képes volt kivetíteni magát, de bele is halt. Visszatérve, már a Jedi Knight: Jedi Outcast (2002) játékban Kyle Katarn ugyanígy elvágja magát az erőtől és nem tudja használni azt. Bár nem kánon már, de ugyanúgy pisztollyal futkozik és vissza kell mennie Luke Jedi akadémiájára és újból megtanulni a képességeit.

Az meg, hogy ki milyen gyorsan tanulja meg megint, egyénfüggő. Alapból nem minden Jedinek ugyanazok a képességei, vannak akik csak a gyógyításhoz értenek, de a Mester és tanítványa könyvben leírták,hogy Qui Gon pl. nem tud olvasni az emberekeben. Szóval ez a legkevesebb, hogy ki mire, miért képes.

Obi-Wan viselkedése:
Basszus, kiskorában elszakították a szüleitől, egész életét szó szerint a Jedi rendnek szentelte. Nem az a lázadó fajta volt, mint a mestere, már túlságosan is hitt az eszmékben, legjobb barátjára lelt Anakin személyében, majd egy napon az egész élete, amiben hitt, amiért harcolt, tönkrement. A “testvére” árulása miatt, aki utána ráadássul bement a Jedi templomba és lemészárolt, akit csak tudott. Ezek után hogy viselkedjen, mi maradt neki? A száműzetésbe vonulás egy sivatag bolygón..

Hogy Vader elengedte, hagyta kimenekíteni Obi-Want a 3. részben, az is teljesen rendben van, a lázadókban is mindig játszott az áldozataival, követette őket, neki nagyobb elégtétel volt érezni a félelmüket. Persze ez akkor van rendben csak, ha a maradék három rész ezt meg is mutatja.

A rendezés, vágás tényleg hagy kivetnivalót maga után, én sem értem pl Obi-Wan mkt szórakozik a lézerkapuval ahelyett, hogy megkerülné… Aztán meg tovább megy gyalog.. És sok ilyen apróság van, ebbe most nem megyek bele. Egyébként szerintem Reva Obi-Wan oldalán fog harcolni és szembeszáll Vaderrel.

Ayrons - 2022. 06. 03. 16:20

Nőket azért nem látsz a későbbiekben, mivel az eredeti-trilógiában az a séma működött, hogy a nők csak jók lehetnek. Így a gonosz Birodalom oldalán nem állhatott nő. Egyébként ez az előzménynél is kicsit tetten érhető, eredetileg Dooku és Maul helyett egy női Sith lett volna a tanítvány. De ezt elvetette Lucas.

Delfi - 2022. 06. 03. 18:52

@Sheev: Természetesen, bármilyen szart beleírhatnak, csak szar lesz a végeredmény.
Rendszeresen előjön viták közben, hogy egy fantasy vagy sci-fi világban miért kérjük számon a logikát vagy a szabályokat. Pedig attól, hogy valami sci-fi, még nem fér bele, hogy kétpercenként átírod őket, mert ahogy Malachi is írta, inkonzisztens lesz és idegesítő.
Obi-Wan sem az előzmény trilógiában, sem a Star Warsban nem ilyen volt. Nem tudom, hogy abban hány éves volt Luke, de nem hiszem, hogy 5-10 évnél több telne még el. Ehhez képest ott már senki sem emlékszik a jedikre, illetve Obi-Wan simán beveti az elmetrükköt a birodalmiakon a szerinted elvágott erőkapcsolatával. Amúgy a filmekben nincs ilyen ki-be kapcsolható erőhasználat, ez megint valami ostoba belemagyarázat. Ami szembemegy a Star Wars összes kijelentésével. És igazi marhaság ez a Leila szál is, amikor később Leila egy idegennek, az apja barátjának üzen. Az a kavicsbányás szar meg, hogy elkapod az egyik legnagyobb jedi mestert és az semmit sem tud kezdeni ezzel, az a szánalmas forgatókönyvírás citromdíjára teljes joggal pályázhat. A hatodik alabárdos szintű inkvizítor, aki elől el kell szaladni, mert jobb jedi mester, mint Obi-Wan? Aki kiszagolja a robotmühelyt, majd a rejteket is. Ja és légyszíves magyarázd el, hogy ha ő bement a rejtett alagútba, a segítő nő meg szembefutott vele, hogy került az alagút másik végére hamarabb, mint a kis Leila úgy, hogy senkivel sem találkozott? Ha pedig nem ment be, akkor honnan tudta, hogy hova vezet?

Sunsky - 2022. 06. 03. 19:43

Delfi: már a Legendákban is el tudta vágni magát egy Jedi az erőtől, Kyle Katarn. Vissza kellett mennie Luke akadémiájára újratanulni mindent. 20 éves történet.

Nem tűnt fel, hogy Reva nézegette a rajzokat? Valószínű, ő is ugyanúgy az ottani eltűnt gyerekek között volt, tehát jól ismerhette az egészet.
Ki jobb Jedi mester, mint Obi-Wan? Erőhasználók ezek, nem Jedik, főleg nem mesterek.

Delfi - 2022. 06. 03. 20:01

@Sunsky: Oké, elfogadom, bár marhaság. Szóval elvágta magát az erőtől, majd elkapja Leilát.
Ugye nem akarod azt mondani, hogy le volt rajzolva egy rejtekszoba és egy rejtekalagút Reva kedvéért? :D
Nevezhetjük másképp, de ettől még pont úgy csinálja a dolgokat, mint egy jedi. És kifejezetten zavaró volt nézni, hogy míg ő pörög-forog, ugrál kedvére, tárgyakat mozgat, addig Obi-Wan vánszorog és szerencsétlenkedik.

És még valami, itt úgy állítják be, mintha Vader valami fontos ember lenne, egy istentelen jó erőhasználó, miközben a Star Warsban Tarkin többször is leszólja a gyermeteg játékait és szemmel láthatóan felette áll.

Az egész katyvasz szerintem onnan indul, hogy Lucasban nem volt több, mint hogy összedobott egy sztorivázlatot a Star Wars címmel, majd amikor meglepetésre siker lett, elkezdett írókat vásárolni, hogy valahogy folytassák. Ezért nincs egy egységes váza, mint az Alapítványnak, a Gyűrűk urának, vagy a Trónok harcának.
Szerintem szimpla hazugság a 9 rész, amit utólag mesélt mindenkinek, azért nem volt kidolgozott történet vagy felépített karakter háttéranyag.

UY Scuti - 2022. 06. 03. 21:32

Csak ismételni tudom magam a fenti hozzászólások tükrében meg kifejezetten.
Egy másodosztályú, füstös, dohos talponálló egyik sarkában kitalált és ott helyben gyorsan meg is írt infantilis, logikai bukfencekkel megtűzdelt, szánalmas kabaré sorozat lett ez most. Semmi más.
Az alapmű becsülettel meggyallázva. Mi jön majd záróra után?

Sunsky - 2022. 06. 03. 21:41

Teljesen igaz az, hogy utólagosan lettek kitalálva bizonyos dolgok, sőt a legtöbb, de mostanra kialakult egy két dolog azért.
Obi-Wan nem reptet tárgyakat, nem tudja használni az erőt, elvágta magát tőle. Láttad milyen erőfeszítésébe telt megmenteni Leiát. Luke pl bele is halt a kivetülésébe. A gyerekek fogékonyak a dolgokra, könnyen tanulnak, nem véletlen már akkor elszakították őket a családjuktól. Gondolom a maradék 3 rész ezt mutatja be, hogy lesz Obi-Wan a régi. Biztos vagyok benne, hogy Qui Gon válaszol neki.
Egyébként sem mindenki ugyanúgy tudja használni az erőt. Valakinek látomásai vannak, valakik csupán gyógyítani tudnak, egyesek a sötét oldalt is tudják használni,míg mások képesek arra, hogy transz állapotban megkeressék a fel nem fedezett hiperűrvonalakat. Megvan mindenkinek a szerepe úgymond, az erő irányítja a dolgokat, teszi egyensúlyba a galaxist.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 04. 00:06

Delfi: Őszintén, nem tudom mennyire komolyan válaszoljak erre, mert annyi sebből vérzik, amit leírsz, hogy nehéz kicsit komolyan venni néha…

“Pedig attól, hogy valami sci-fi, még nem fér bele, hogy kétpercenként átírod őket, mert ahogy Malachi is írta, inkonzisztens lesz és idegesítő.”

Eddig a pillanatig még mindig senki nem tudott rámutatni semmilyen inkonzisztenciára…

“Obi-Wan sem az előzmény trilógiában, sem a Star Warsban nem ilyen volt.”

Erre csak annyit tudok mondani, hogy olvasd vissza, amit Sunsky írt. ->
Basszus, kiskorában elszakították a szüleitől, egész életét szó szerint a Jedi rendnek szentelte. Nem az a lázadó fajta volt, mint a mestere, már túlságosan is hitt az eszmékben, legjobb barátjára lelt Anakin személyében, majd egy napon az egész élete, amiben hitt, amiért harcolt, tönkrement. A “testvére” árulása miatt, aki utána ráadássul bement a Jedi templomba és lemészárolt, akit csak tudott. Ezek után hogy viselkedjen, mi maradt neki? A száműzetésbe vonulás egy sivatag bolygón..

“nem hiszem, hogy 5-10 évnél több telne még el.”

10 év telik el.

“Ehhez képest ott már senki sem emlékszik a jedikre”

Ja, annyira nem, hogy az “Az Erő legyen veled” mondást a Lázadók Szövetsége is használta az eredeti trilógiában. Nem tudom, honnan jött ez a senki nem emlékszik rájuk.

“illetve Obi-Wan simán beveti az elmetrükköt a birodalmiakon a szerinted elvágott erőkapcsolatával.”

Öööö… az ugye megvan, hogy Obi-Wan MOSTANÁIG vágta el magát az Erőtől? Tehát eddig a sorozatig. Azaz az Új reményben már rég nem ez a helyzet.

“Amúgy a filmekben nincs ilyen ki-be kapcsolható erőhasználat, ez megint valami ostoba belemagyarázat.”

Az Utolsó Jedikben jelent meg először a filmekben, amúgy meg ahogy írták is fentebb, a Jedi Academy-ben ugyanezt csinálta Kyle Katarn. És attól még, hogy te azt mondod, nem lesz se ostoba, se pedig inkonzisztens. Tessék rámutatni az inkonzisztenciára akkor! Sehol nem megy szembe a “Star Wars összes kijelentésével”.

“És igazi marhaság ez a Leila szál is, amikor később Leila egy idegennek, az apja barátjának üzen.”

Eredeti nyelven egyáltalán nem hangzik úgy az üzenet, mintha egy idegennek üzenne. A szinkronban valóban nagyon formálisra sikeredett, de az nem a film és a sorozat hibája. De ha már itt tartunk, Leia eléggé felvillanyozódik, amikor megtudja, hogy Ben is a Halálcsillagon van éppen.

“Az a kavicsbányás szar meg, hogy elkapod az egyik legnagyobb jedi mestert és az semmit sem tud kezdeni ezzel, az a szánalmas forgatókönyvírás citromdíjára teljes joggal pályázhat. A hatodik alabárdos szintű inkvizítor, aki elől el kell szaladni, mert jobb jedi mester, mint Obi-Wan? Aki kiszagolja a robotmühelyt, majd a rejteket is.”

Őszinte leszek, gőzöm sincs itt mit akartál mondani.

“Ja és légyszíves magyarázd el, hogy ha ő bement a rejtett alagútba, a segítő nő meg szembefutott vele, hogy került az alagút másik végére hamarabb, mint a kis Leila úgy, hogy senkivel sem találkozott? Ha pedig nem ment be, akkor honnan tudta, hogy hova vezet?”

Miért olyan elképzelhetetlen, hogy Reva ismeri a helyet, vagy hogy esetleg feltérképezte az Erővel? :D

“Oké, elfogadom, bár marhaság. Szóval elvágta magát az erőtől, majd elkapja Leilát.”

Öööö… itt most konkrétan nem értem mi bajod van? Az, hogy elvágta magát az Erőtől, az egy dolog. Miért jelentené ez azt, hogy soha a büdös életben akkor nem tudja használni az Erőt?

“És kifejezetten zavaró volt nézni, hogy míg ő pörög-forog, ugrál kedvére, tárgyakat mozgat, addig Obi-Wan vánszorog és szerencsétlenkedik.”

Pedig ez így logikus Obi-Wan jelenlegi állapotában, akár tetszik neked, akár nem. Ha a régi Obit akarod látni, akkor tedd be a lejátszóba a Sithek bosszúját vagy A klónok háborúját. Az az Obi ugyanis meghalt Mustafaron (ez nagyon tetszett Ayrons!)

“És még valami, itt úgy állítják be, mintha Vader valami fontos ember lenne, egy istentelen jó erőhasználó, miközben a Star Warsban Tarkin többször is leszólja a gyermeteg játékait és szemmel láthatóan felette áll.”

Te itt valamit nagyon keversz, mert Tarkin egyszer se szólta le, és amúgy már az eredeti trilógia is így állította be.

És végül, bár tudom, hogy ez nem igazán érv, de szerinted nem nevetséges az, hogy úgy adod elő magad, mintha te mindent is tudnál a Star Warsról, hogy eldöntsd, mi baromság, meg mi mond ellent mi mindennek, de közben még Leia nevét se bírod rendesen leírni? :D

zagloba - 2022. 06. 04. 01:10

@Delfi

“Az egész katyvasz szerintem onnan indul, hogy Lucasban nem volt több, mint hogy összedobott egy sztorivázlatot a Star Wars címmel, majd amikor meglepetésre siker lett, elkezdett írókat vásárolni, hogy valahogy folytassák.”

Meg kell mondjam, erős szavak, nagyon erős szavak.
Hűha…szóval szerinted így? Persze, jó ha az embernek van véleménye, de még jobb, ha előtte tájékozódik. Nem szabad ám így dobálózni az ex cathedra kijelentésekkel. Az rögtön látszik, hogy fogalmad nincs a Star Wars-ról. Szeretettel ajánlom figyelmedbe – a millió elérhető, írott és mozgóképes forrás mellett – Brian Jay Jones: George Lucas – Galaxisokon innen és túl c. kötetét.

Még valami: nem Leila. Leia.

Enzo - 2022. 06. 04. 01:43

1×01 (pótlás vasárnapról)

Pilotnak szerintem ez egész jól sikerült. Eddig ügyesen megoldották történetileg is, hogy ne kelljen a Tatuinon vekengeni (hálisten) és Luke-ra vigyázni messziről, hanem legyen valami egyéb megmentendő valaki – ugyan Obi-Wan belesétált ebbe a gyerekrablós csapdába, de valljuk be, nem nagyon kell aggódni se az ő, se Leia életéért.

Az Inkvizítorok eddig érdekes adalék, kicsit ilyen “jó zsaru-rossz zsaru” felállásban nyomják, és azt kell mondjam, hogy Moses Ingramre nem lehet panasz Third Sister szerepében, számomra tök hihetően hozza azt a kicsit pszichopata, önfejű vadászt, akit csak a feljebbvalója lenyűgözése érdekel, és ennek érdekében akár a társaival is konfrontálódik.
A másik nagyon jó karakter természetesen pici Leia, szakadtam a szövegein (bár ez ugye nagyrészt a forgatókönyvírók érdeme), hatalmas nagy csibész a kislány :D ja és a genyó jawa is szórakoztató volt :D

Az order 66 témájával engem mindig meg tudnak venni, úgyhogy emiatt most tetszett a kezdés – előtte meg kaptunk egy kis Obi-Wan + Anakin recap-et a rész legelején, amit nem teljesen tudtam értelmezni, hogy mégis kinek szólt. Létezik ember, aki elkezdené úgy ezt a sorozatot, hogy nem látta a Star Wars prequel filmeket? :O

Ja és muszáj megemlítenem egy nagy negatívumot is: Leia erdei üldözős jelenete annyira mindennél vállalhatatlanabbul gagyi lett, hogy arra nincsenek szavak. Egyszerűen méltatlan, tényleg csak a Benny Hill-zene hiányzott alóla, nem is értem, hogy gondolták… durván kilógott lefelé, na, remélem nem lesz több ilyen.

#hétidézetei:
“-When the time comes, he must be trained.
-Like you trained his father?” :D /Owen/

“-You thank your droids?
-It’s good manners.
-You don’t need manners when you’re talking to a lower life form.
-Then I guess I don’t need manners when I’m talking to you.” :DD /Leia/

1×02 (pótlás szerdáról)

Nemtom ti hogy vagytok vele, én Kumail Nanjianit egyszerűen nem tudom komolyan venni. Szerencsére most nem is kellett, mert csak kamu-Jedit játszott, aki a végére azért csak segített Obi-Wanéknak (gondolom mert rájött, hogy egy igazi Jedivel van dolga). Majdnem összejött egy Reva-Obi konfrontáció is, de végül ennek az elmaradásáért kárpótolt az a jelenet, amikor Obi-Wan megtudta, hogy Anakin él :O És persze a végén a baktában(?) lebegő Vader… nice! Persze, fanservice, de azért rohadtul oda volt téve, na.
Mondjuk így utólag a kommenteket olvasva tényleg furcsa, hogy Reva miért tudná Vader igazi nevét, vagy hogy a Rule of Two szabályának nem mondanak-e ellent az inkvizítorok (vagy ők nem számítanak Sithnek?), vagy épp hogy milyen archívumban találtak rá a Kenobi-Organa kapcsolatra, de ezek felett simán elsiklik az ember első nézésre.

Darabkák:
– Mintha ez egy visszatérő motívum lenne a Star Wars-sorozatokban: érzek némi Baby Yoda vibe-ot ebben a gyerekpesztrálós szálban :D
– Leia valahol érthető, hogy nem hisz neki (okosan nevelték a szülei, hogy ne bízzon idegenekben?), én Obi-Wan helyében már akkor toltam volna egy lebegtetés, amikor elfutott a kislány.
– Reva nem törődött bele abba, hogy “levették az ügyről” – hogy leszúrta a Főinkvizitort, nem semmi :O

#hétidézete:
“-Now, if anyone asks, we’re farmers from Tawl and you’re my daughter.
-Granddaughter, maybe.” :DD /Leia/

cardas - 2022. 06. 04. 04:25

Ez a “Kenobi nem használta az erőt már tíz éve” egyáltalán nem igaz, legalábbis a disney star wars lore szerint.
A disney anno nagy büszkén elindította ’15-ben a Star Wars képregényét. Abból kiderül, hogy a sorozat előtt 2 évvel Luke-t meg kellett mentenie Jabba néhány banditájától. Majd rá egy évre Owent kellett megmentenie egy vuki bérgyilkostól (aki a Book of Boba Fettben is szerepel) – Owen még le is zuhan dulakodás közben egy szikláról, mire Ben megtartja az erővel…
Ez a kánon jelenleg.

Eztán eltelik egy év/pár hónap, és már teljes depi, elásta a kardját, és hajlandó otthagyni Luke-t? – miközben alig két éve meg kellett mentenie az életét, ráadásul Luke többször megpróbált megszökni otthonról, hogy világot lásson?
A készítők a saját kánonjukat is semmibe veszik, szóval nem csodálkozom, ha a sorozat belső logikájával sem törődnek. (Inkvizítor néni csak úgy ott terem az alagút végén, Kenobi nem kerüli meg a lézerkorlátot…)

A készítők egyszerűen lusták, és szerintem nem is Kenobiról akartak mesélni, hanem az inkvizítorokról. Kénytelenek voltak valami nagy névhez társítani a projektjüket, anélkül nem bólintottak volna rá a fejesek, és ezért kapunk egy olyan Kenobit, aki nem is akar szerepelni a saját sorozatában. Mindenki csak unszolja, vonszolja magával, mindenki próbálja életben tartani a szerencsétlent, ő meg csak azt akarja, hogy hagyják békén.
De én végig nézem ezt a szenvedést, mert közben annyira vicces ilyen amatőr fanficen fogni a fejem. Mint egy baleset, amitől nem tudok elfordulni, látni kell ahogy megtörténik.

winnie - 2022. 06. 04. 07:53

“A készítők egyszerűen lusták, és szerintem nem is Kenobiról akartak mesélni, hanem az inkvizítorokról. Kénytelenek voltak valami nagy névhez társítani a projektjüket, anélkül nem bólintottak volna rá a fejesek, ”

nem változtat a lényegen, de a készítési folyamat nem így zajlott. mármint nem az van, hogy jön valaki, aki el akar adni egy ötletet, amit el kell fogadtatni. a stúdió fordul az írókhoz, hogy azt, amiről mesélni akarnak, hogy valósítanák meg.

ugye egyrészt volt egy terv Obi-Wan mozifilmre, amikor még egyéni filmeket terveztek, és mondhatni ez a sorozat abból lett, de nem a konkrét történetből.

mint a legtöbb ilyen nagy franchise projekt esetében az van, hogy egy elképzelésre gyűjtenek ötletet. itt vagy az “obi-wan sztori” volt ez, vagy pedig a történet egy konkrét pontját akarták prezentálni, ahova kifut az egész. szóval ez adott volt – mondjuk az, hogy az inkvizítorokról akarnak mesélni.

a lényeg, hogy ezt a homályos koncepciót kiadták ügynökségeknek, akik írókat bíztak meg, hogy álljanak elő konkrét, részletek pitch-csel, a Lucasfilm pedig meghallgatta mind a 10, 20, 30 írónak az elképzelését, majd ráböktek a legjobbra. Hossein Amini kapta a megbízást, megírta a sorozatot, és ugye ez volt az a megközelítés, amit lelőttek kreatív okokból (nem lett elég jó?). ekkor kellett a b-tervet előhúzni, és megvalósították Joby Harold elképzelését.

persze nyilván az, hogy a legjobb sztorit választják ki, nem jelenti azt, hogy a szkript vagy a rendezés jó lesz, de azt azért látni, hogy a Disney, ha nem elégedett a történettel, simán lelövi azt.

Llew - 2022. 06. 04. 11:41

winnie:
el se akarom képzelni milyen lehetett a lelőtt sztori, ha ez a “jó”, amit választottak helyette:

“Miután leszámol az ellenőrzőpont katonáival, Obi-Wan a térdig érő és könnyen megkerülhető lézer sorompóhoz rohan és megpróbálja hatástalanítani.”

Ezt szerintem még egy fanfilmből is kihúznák a haverok, nem hogy profi forgatókönyvírók.

Az alapötletet az önmarcangoló jedivel jó, de onnantól kezdve a forgatókönyv, a kivitelezés teljesen béna.

Lehet magyarázni a következetlenségeket, de attól még vannak.
Oké, Obi-Wan magába zuhant ez érthető is, és elfogadom, de ez az Erőtől elvágást egy huszonéves játékkal meg képregénnyel ne akarjuk már magyarázni.
Ráadásul nem 10 éve van, hogy olyan legyen mint a ANH-ban, hanem max öt, a Rebelses Maul párbajig. És ha itt három rész alatt a teljes letargiából, bénázásból laza zen mester lesz megint az szintén gáz.

Szintén üti a Rebelst, hogy a főinkvizítor az itteni tesze-tosza főnökhöz képest ott egy karakteres, veszélyes ellenfél. Ötödik ott a legbénább inkvizítor, itt meg játssza a keményet, hogy ő lesz főnök. A nevükön túl semmi hasonlóság a karakterek között. Ráadásul a főinkvizítor egy csettintésre eltűnt. Persze Reva ráfogta Obi-Wanra, de akkor vagy egyértelműsíteni kellett volna, hogy halott (ütve a Rebelst), vagy utalni rá, hogy bactában van, de nem tudják mi történt pontosan. Ez mondjuk lehetőséget adna rá, hogy Reva tette ne legyen következmények nélküli, kicsit tartson a felépüléstől.

Az meg hogy a nagy találkozást így sikerült megvalósítani az teljes tragédia.
Azzal, hogy Vader a putrisoron keménykedik azzal Kylo hisztis kamasz szintjére vitték le az ikonikus karaktert. De még az adott jelenetben is meglehetett volna csinálni tiszteletet parancsolóan, csak ahhoz nem ez az idétlen túlgesztikulálás kellett volna, meg embereket a földön rángatni.
Vader pont a csúcson van, de hol van ez az idétlen hadonászás a Rogue One végi hatékony mészárláshoz, vagy ahhoz képest, ahogy a Halálcsillagon egy intéssel helyreteszi az Erőt kigúnyoló birodalmi tisztet?

Sunsky - 2022. 06. 04. 15:01

“Azzal, hogy Vader a putrisoron keménykedik azzal Kylo hisztis kamasz szintjére vitték le az ikonikus karaktert.”

Ez van, amikor valaki nem érti mit lát. Pont ezért lett a Skywalker kora olyan, amilyen. Mert a rajongóknak szájába kell rágni mindent. Vader rohadtul nem keménykedik, hanem ezzel akarja kicsalni Obi-Want.

” Persze Reva ráfogta Obi-Wanra, de akkor vagy egyértelműsíteni kellett volna, hogy halott (ütve a Rebelst”

Szintén az előző példát tudom felhozni. Az ébredő erő után akkora rajongói nyomás volt a fejeseken, hogy pontosan ezért lett rossz az egész trilógia, mindent megakartak azonnal magyarázni a rajongóknak. Itt még van 3 rész, de neked most azonnal kellenek a válaszok. Ez egy 6 részesre tervezett sorozat, biztos vagyok benne, hogy életben van, majd visszatér és megküzd Revával.

“de ez az Erőtől elvágást egy huszonéves játékkal meg képregénnyel ne akarjuk már magyarázni.”

Na és miért nem? A legtöbb filmes karaktert a játékok és könyvek ihlették, voltak akiket egy az egyben onnan emeltek át. Azért mert ez neked nem jön be, azért ne ezzel magyarázzuk?

Llew - 2022. 06. 04. 15:02

Imádom ezt a fanboyos senki nem érti mit lát csak ti hozzáállást. Na pont ezért felesleges nektek bármit is írni, mert mindet megmagyaráztok, hogy miért illik tökéletesen a rendszerbe a legszarabb, legkilógóbb dolog is.

Llew - 2022. 06. 04. 15:06

“Na és miért nem? A legtöbb filmes karaktert a játékok és könyvek ihlették, voltak akiket egy az egyben onnan emeltek át. Azért mert ez neked nem jön be, azért ne ezzel magyarázzuk?”

Mert egy sorozatnak, filmnek önállóan kell megállni a lábán, nem csak a rajongók által ismert háttér kiegészítésekkel.

Sunsky - 2022. 06. 04. 15:43

Nem belemagyarázás, szerinted mégis miért ment a bolygóra Vader? A kutaszdroid előtte küldte el Obi-Wan arcát, hihetetlen tényleg.

“Mert egy sorozatnak, filmnek önállóan kell megállni a lábán, nem csak a rajongók által ismert háttér kiegészítésekkel.”

Már Az Utolsó Jedikben is elvágta magát Luke az erőtől, el is magyarázták, nem kell hozzá a játékokat alapul venned.

De egyébként a Star Wars jóval több, mint egy film, vagy sorozat, több mint 40 éve építik a galaxist. Ez erről szól. Nem is értem miért nézed, ha nem tetszik, nem kell tovább gyötörnöd magad, úgy néz ki ez nem neked szól, nincs ezzel semmi baj.

Llew - 2022. 06. 04. 15:50

A nem érted, illetve nem tudom miért nézed, ha nem tetszik az érvelésnek a legalja ám.

Ezt az Erő elvágást meg hagyjuk már. Főleg egy hárommal későbbi filmből vissza, bele magyarázva.
Ennek a sorozatnak max a Sithekkel és az Új reménnyel kellene összevágni, nem azzal, hogy milyen hülyeségeket találtak ki később.

Sunsky - 2022. 06. 04. 15:59

Miért a legalja? Én ha elkezdek egy sorozatot és nem tetszik, akkor egy két rész után abbahagyom, nem pedig fórumokon próbálom bizonygatni, hogy már pedig ez szar, ez így nem logikus, ennek nem így kell lennie, stb, csak azért, mert nekem az nem tetszik

Cal Kastis (Fallen Order), Kyle Katar (Jedi Knight), Luke. Kapásból 3, aki elvágta magát az erőtől. Nehogy már te mondd meg egy kitalált mesében, hogy mit lehet, mit nem, mikor világokat építettek fel rá.

“Ennek a sorozatnak max a Sithekkel és az Új reménnyel kellene összevágni, nem azzal, hogy milyen hülyeségeket találtak ki később.”

Igen, mert te ezeket láttad. Attól még létezik egy 8 évados Clone Wars sorozat és egy 4 évados lázadók sorozat is. Tipikusan az az ember vagy, aki ha szembe megy az autópályán, akkor a többieket szidja.

Sunsky - 2022. 06. 04. 16:06

Egy két javítás:

*Kyle Katarn, Cal Kestis
*7 évados Clone Wars sorozat

irgum76 - 2022. 06. 04. 16:18

ez az “elvágta magát a zerőtől”
elhangzott ebben a sorozatban?

és ez, hogy működik?
mert láthatóan használja az erőt néha napján

winnie - 2022. 06. 04. 16:25

sunsky: csak túl egyszerű érv, bárki bármikor be tudja dobni, akkor is, ha nincs mögötte gondolat.

Llew - 2022. 06. 04. 16:34

Azért a legalja, mert én – mások mellett – példákkal leírtam, hogy szerintünk miért gyenge a sorozat. Nem akarunk titeket meggyőzni, csak hangot adtunk a véleményünknek.

Ehhez képest te úgy kezeled ezt a sorozatot, mintha egy kifogástalan lenne, amibe nem lehet belekötni, mi meg azért tesszük, mert “nem értjük” mintha ez egy akadémiai disszertáció lenne, amihez előképzettség kell.
ÉS mindemellett erről igyekeztek meggyőzni mindenkit aki nem így látja.

Azzal semmi gond, hogy neked és másoknak ez maradéktalanul tetszik. Csak nem akarjátok meggyőzi arról azokat akik nem így látják, hogy ez egy tökéletes valami lenne.

Igen, mert te ezeket láttad. Attól még létezik egy 8 évados Clone Wars sorozat és egy 4 évados lázadók sorozat is. Tipikusan az az ember vagy, aki ha szembe megy az autópályán, akkor a többieket szidja.

Ha esetleg sikerülne elolvasni és értelmezni a kommenteket amikre reagálsz akkor az nagyban segítené hogy komolyan vehető legyen az érvelésed.
Láttam mind a kettőt. Sőt előbbit általánosságban nagyon szerettem is a hibái ellenére.
Utóbbit kevésbé, de az is kinőtte magát. És ha nem tűnt volna fel pont a Rebelsből hoztam fentebb példákat, amihez az itt látottak nem igazodnak kellően.

Senki nem beszélt itt erőelvágásról, csak ti magyarázzátok bele.
Obi-Wan egyszerűen rejtőzött, ami megköveteli, hogy ne használja azt a képességét, amiről egy jedi a legkönnyebben azonosítható. A pisztolyt is ezért használja, mert ha már harcolnia kell, akkor az kevésbé nyilvánvaló.

Llew - 2022. 06. 04. 16:35

Sunskynak ment persze, csak közben lett új komment

Sunsky - 2022. 06. 04. 16:40

Winnie: viszont az esetek nagy részében igaz. Ha három rész után nem jön be és még mindig nem tudunk elvonatkoztatni attól, hogy ez csak egy mese, akkor kár az időt szánni rá. Én tökéletesen megértem, ha valakinek nem jön be, én is látom a hibáit. De láttam a hibáit a régi trilógiának is,csak valamiért az sokaknak szent. Ha a sorozat vagy filmmel töltött idő nem arra megy el, hogy kicsit kizökkenj a hétköznapokból, kikapcsolódj, akkor tényleg hagyni kell a fenébe.

Sunsky - 2022. 06. 04. 16:47

Llew,

Nem igaz, amit írsz, egyszer nem írtam, hogy maradéktalanul tetszik, sőt, sem a rendezés, sem a vágás nem erőssége a sorozatnak. Leia üldözései, vagy Obi-Wan bohóckodása a kapuval gagyi, amatőr munka szerintem is. De ha azt akarják elmesélni, hogy Obi-Wan nem tudja használni az erőt, azt miért ne lehetne? Volt már rá példa. Lehet nem jutott elég vitaminhoz a szervezete és a vérében lecsökkent a midikloriánok száma (csak vicc), nem tudom, lehet csak egyszerűen azért döntött így, hogy az uralkodó még csak véletlenül se érezze az erőn keresztül. Majd vagy kiderül a maradék 3 részben, vagy nem.

Miles Teg - 2022. 06. 04. 21:18

Már bocsánat, de ez azért jóval több már, mint hangot adni a véleményeteknek. Tisztelet a kivételnek.

Az a poén, hogy minden esemény béli sirám simán tévedésen alapul, de a fentiek után én már nem fogok nektek magyarázkodni.
Mert megértettem, van aki azt élvezi, ha találhat egy hibát. Hajrá, toljátok, csak jelzem, ez már kicsit túlzás.

irgum76 - 2022. 06. 05. 00:53

“Mert megértettem, van aki azt élvezi, ha találhat egy hibát.”

ha egy hiba lenne bene szerintem senkinek semmi baja nem lenne

itt sokunk szerint annyi luk van mint egy tésztaszűrőn

de ha szerinted epik hát legyen

viszont a korábbi kérdésemre amit nem cseszkelődésnek szántam még nem válaszolt senki

hogy ez az erőtől elvágás hogy is működik

karit - 2022. 06. 05. 02:53

“Obi-Wan Kennedy”
Ez eddig a legtömörebb kritika, minden szavával egyetértek.

Műkedvelő szinten (se) ismerem a SW univerzumot, annyi rémlik, hogy a jediséghez rengeteg gyakorlás kell, így simán elhiszem, ha tíz év remetéskedés közben valaki berozsdásodik. Akár elvágta magát az Erőtől, akár nem.

Sőt, negyven fölött az agy bujkálás nélkül is hanyatlásba kezd, abszolút hiteles tehát, hogy épp a platón ülő maestro elszólása buktatja le saját magát és a védencét.
A helyében azért még megpróbálkoztam volna az “Ööö, nem ezt a hercegnőt keresik!” trükkel, de lássuk be, ilyen repetitív panelt arcpirító lett volna előhúzni.

(A lézersorompó nem-megkerülését viszont kár gyalázni: a hardver leírásában szerepel a két végén lévő infravörös lézerfüggöny, pont a lúzer megkerülők miatt, szóval hála az íróknak, hogy a főszereplő tudott erről, míg az érte szurkoló közönség nagy része nem.)

Miután a tehetséghiányt kizárták a sorozat szakértők, jó volna tudni, hogy az igénytelenségtől lesz ennyire együgyű egy-egy sorozat, vagy, mert attól félnek, hogy egy faéknél bonyolultabb történet túlterhelné az amerikai célcsoport szinapszisait.

Másfelől, az újkori SW sorozatok utáni szövegelős videókat látva – amikben Sir Arthur Favreau és a kerek asztal (nemjedi) lovagjai és lovaginái egymás vállát veregetik örömkönnyek közt ájuldozva a saját übermensch-ségüktől és Kennedy asszony félpályás kosaraitól – (érdekes mód közben egyszer sem mondják, hogy óvodásoknak csinálták volna, sőt): szóval, az a lehengerlő magabiztosság azt mutatja, hogy talán mégsem az ő készülékükben van a hiba, egyszerűen én lehetek indokolatlanul igényes kontentfogyasztó.

(Meg hálátlan is, hiszen ilyen ínséges-kovidos időben, a világ vége felé közeledve örülni kellene a rozsdás Obi-Wannak is, és persze külön köszönet a készítőknek, amiért a rengeteg elfoglaltsága ellenére meg tudták szerezni Hayden Christensent is – rossz nyelvek szerint csak azért, mert Rick Moranis nem vállalta).

Steve DragQueen - 2022. 06. 05. 09:43

Mi abban a ráció, hogy valaki, aki rejtőzködik, keresztnevet vált, de vezetéknevet nem? Hogyan nem hallott a galaxist keresztül-kasul beutazó Han Solo az erőről, amikor lázadó körökben kb mindenki így köszönti egymást? Hogyan nem hallott, ha minimum Luke fogantatásáig, vagyis alig húsz éve még a jedik tartották fent a galaxis rendjét? Ezek a következetlenségek már önmagában a legelső filmben fellelhetőek, és a folytatásokban behozott rokoni szálak csak még több fejvakarásra adnak okot. Mert mi abban a ráció, hogy épp a legközelebbi rokonainál rejtik el a gyereket, és miért csókolja szájon egyik a másikat, ha mindig is tudta, hogy testvérek? Aztán jöttek az előzmények, és kiderült, hogy Leia egy perccel sem töltött több időt az anyjával, mint Luke, és ekkor Obi-van még mindig Obi-van, pedig elmondása szerint már akkor sem használta ezt a nevet, amikor a világra jöttek. Ki lehet akadni a midikloriánokon is, de már az eredeti trilógiában elhangzik, hogy a Skywalker-családot átjárja az erő, vagyis nagyon is genetikus alapon működött ez már a kezdetektől. Aztán a sajátos fizikáról, az űrben terjedő hangról, arról hogy minden bolygón ugyanakkora a gravitáció, és mindnek ugyanolyan összetételű, belégzésre alkalmas légköre van, már felesleges is szólni. Egy szónak is száz a vége, a Star Wars a kezdet kezdetétől egy átgondolatlan, kidolgozatlan és bugyuta, de hangulatos gyerekmese volt, tulajdonképpen 3 filmre is kevés cselekménnyel, mert már a Jedi visszatér is félig rimék. Mivel meséről van szó, komolyan vehető vallási, ideológiai, politikai, gazdasági, társadalmi kérdésekkel nem foglalkozik, és persze a szexualitás is hiányzik belőle, akkor hát miről is kéne szólnia az n+1. folytatásnak? Mi várható el egy olyan történettől, amiben a rossz magára is mint a sötét oldal képviselőjére hivatkozik? Kb pont annyi, amennyit ez a sorozat, vagy a többi spin-off, vagy bármelyik folytatás szállítani tudott.

Quantumleap - 2022. 06. 05. 10:48

Steve DragQueen: Valamit mondasz. Ha azt nézzük, alapjában véve, gyakorlatilag az előzménytörténetek históriájában a Star Warshoz készültek a legbakisabbak, leginkább logikai bukfencekkel telítettek. Más esetekben, akár a mozis, akár a tévés berkeket nézzük, sokkal átgondoltabban készítik el a forgatókönyvet. Persze ott sem hibátlanul, csak sokkal átgondoltabban. Majdnem hibátlannak kb. csak a Better Call Saul-t tudom bekategorizálni, többek között azért csak majdnem, mert még hátravan egy fél évad.

kpeter - 2022. 06. 05. 12:05

Nem tudom ki az aki erre így megint rábólintott. Egy kisebb méretű tűz meggátolja Vader-t, hogy Obi Wan után menjen. Sem megkerülni, sem átugorni nem tudja a Sith nagyúr. Röhej. Mindezt úgy, hogy előtte 50 méterről odarepteti Obi Wan-t magához utána meg bambán egy helyben állva tétlenül nézi, ahogy a robot közelít Obi Wan-hoz és segít neki. Úgy tűnik egy kisebb lágncsóva már blokkolja a Sith erőt. Megtaláltuk az ellenszert ezek szerint :D :D :D Aztán mindezt csak úgy lazán elfogadva,beletörődve(?) fogja magát és megfordul. Már éppen hogy csak a Benny Hill Show zenéje hiányzott a jelenet alá, annyira szürreális volt az egész. Ugye pár napja nyilatkozta Hayden, hogy részéről nem múlik semmin, ha a Disney csinálna Vader sorozatot, ő benne lenne. Személy szerint inkább remélem, hogy nem lesz ilyen, mert kb. csak lerombolnák minden idők egyik legjobb filmes főgonoszát.

Steve DragQueen - 2022. 06. 05. 13:37

kpeter

“Egy kisebb méretű tűz meggátolja Vader-t, hogy Obi Wan után menjen.”

Csak szólok, hogy az új reményben Obi-van legyakása után egy becsukódó hangárajtó gátolta meg, hogy útját állja a menekülő brigádnak.
Hát a birodalom visszavágban mi gátolta meg, hogy az erővel elkapja a mélységbe zúgó Luke-ot?

irgum76 - 2022. 06. 05. 14:23

Steve DragQueen:

csak szólok, hogy itt kb fél perccel előtte egy kézmozdulattal kioltotta a tüzet

talán kiderül a maradék három részből miért hagyta futni (esetleg, hogy ő is szenvedjen) de ha tűz miatt akkor az nagy hülyeség

Steve DragQueen - 2022. 06. 05. 14:32

irgum76

A kommentem lényege, hogy a régi trilógia is tele volt hasonló következetlenségekkel, tehát ha emiatt a sorozat szar (nem vitatom, hogy az), akkor az eredeti filmeket sem tekinthetjük mesterműveknek.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 05. 15:04

kpeter

Azt nem gondolod, hogy Vader nem is akart utána menni? Mert mondjuk a jelenlegi formájában nem tartja volt mesterét méltó ellenfélnek?

Ayrons - 2022. 06. 05. 18:19

Miért nem vitte a kastélyába megkínozni? Mustafart tartják Vader miatt a Jedik halál bolygójának. Meghalni mennek oda Jedik. Kanant is oda akarta vinni a végén a Grand.

cseszlovák - 2022. 06. 05. 23:04

Szerintem a legjobb helyen teszem fel a költőinek tűnő – ám cseppet sem az! – kérdést. Ha 10 év telt el, hogy Obi-wan a Tattooine-ra ment, és kb. 10 éves Luke, akkor Leia Organa Skywalker miért csak 6?…… :(

Valamint hol van a dolgok kettős árnyéka?….

Sheev Palpatine - 2022. 06. 05. 23:27

A Leiát játszó gyermek tegnap lett 10 éves… szóval, miért is 6? :(

cseszlovák - 2022. 06. 05. 23:52

ránézésre, viselkedésében és a többi BIZTOS, hogy nem 10 éves! inkább néz ki 6-nak.
de látom már, tényleg tegnap lett 10, isten éltesse.
akkor a forgatáskor már 8 és fél is lehetett…

Llew - 2022. 06. 06. 07:35

Vader biztos azért nem ment Obi-Wan után mert kiélvezte, hogy hozzá hasonlóan szenvedett a tűzben.

Ja, hogy Kenobin sem a tűz után sem az előzménytrilógiában nem látszott egy árva égési seb sem, és az öregkort leszámítva teljesen úgy mozgott mint egy egészséges ember? Akkor a nagy analóg tüzes kínzás biztos csak nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott.

Quantumleap - 2022. 06. 06. 07:41

cseszlovák: Figyu, én most vagyok 40, de sokszor még mindig elkérik a személyimet, ha alkoholt vagy dohányterméket vásárolok. Ilyen dolog ez. :)

irgum76 - 2022. 06. 06. 07:52

Sheev Palpatine:

“Azt nem gondolod, hogy Vader nem is akart utána menni? Mert mondjuk a jelenlegi formájában nem tartja volt mesterét méltó ellenfélnek?”

szóval szerinted Vader a fair play díjra hajt?

heidfeld - 2022. 06. 06. 08:29

Szóval, valakit kutatva minden követ megmozgatok, hatalmas erőforrásokkal, tízezrekkel, majd találkozva vele, ennyit a beszélgetés…
Magára hagyok egy 20(8.5) évest, hogy ismeretlen környezetben találkozzon valakivel, akit soha nem látott.
Semmi közepén turisták bemondanak két random nevet, katonáknak rendben van:D
6/10-nél többet sehogy sem érdemel. De lehet, csak nosztalgia miatt.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 06. 08:56

“Ja, hogy Kenobin sem a tűz után sem az előzménytrilógiában nem látszott egy árva égési seb sem, és az öregkort leszámítva teljesen úgy mozgott mint egy egészséges ember?”

Már megint ott tartunk, hogy te elképzeltél valamit előre, és szerinted attól eltérni nem lehet, ha meg egy picit is nyitottabbak a téma felé az alkotók, mint te, akkor az már bűnrossz, és felborítja a kontinuitást. Max a te képzeleteddel borítja fel, amúgy mással nem. Egyszer sem láttuk ugyanis az öreg Obi-Wan karját, ami megégett, tehát miért is ne lehetne a ruha alatt sérülés?

Ezjolesz - 2022. 06. 06. 09:00

@Llew

Maximálisan egyetértek a fanboy viselkedéssel kapcsolatos kijelentéseddel.

Más észre sem veszik, hogy már ők is a probléma részei.

Llew - 2022. 06. 06. 14:28

Mert pl arccal esett a tűzbe, nem elsősorban a ruha által takart test sérült volna legjobban? Szerencse, hogy nem akarsz mindent megmagyarázni.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 06. 14:39

A karja égett meg, nem zavar?

Malachi - 2022. 06. 06. 15:59

hagyd Llew, megbactázták biztosan Kenobit, azért nem látszik rajta később sérülés.

amúgy is, csak csepp a tengerben ez a sok ordenáré hülyeség mellett. nem oszt, nem szoroz. ez a sorozat akkor is egy kupac lócitrom lenne, ha Kenobi rendesen összeég, vagy csak elsétál a sorompó mellett, vagy, vagy, vagy. el kell felejteni.

katyvaszlipp - 2022. 06. 06. 17:09

annyira megégett a karja, hogy ott minimum a fejének is meg kellett volna perzselődnie, a hajának pláne.
de gondolom az ERő, amitől elvágta magát (:DDD) megvédte.

Egyedüli értékelhető a sorozatban az a kis Leia minden másodperce (kivéve a burleszk menekülés), illetve Vader felvonulása az utcában.
Többi kuka.
Főleg Reva karaktere, mert a színésznő nem színészkedik, csak ripacskodik. Rettenet. Pedig a Queen’s Gambitban jó volt, itt nulla. Mint valami 2000-es évek eleji barátok közt karakter.

Miles Teg - 2022. 06. 06. 18:27

Leiát terelték, nem üldözték. Nem volt egy szükséges vagy jó jelenet, de azért nem ciki megérteni mi is történik, ha a végeredmény az, hogy körül van véve a célpont.

És még ez volt szerintem a legkisebb történet-kritikai tévedés.

A legnagyobb meg talán ez az erőtől elvágós magyarázat, de azért a sorompós picsogás sem semmi.

Komolyan mondom, irigylem a problémáitokat!

@Llew “Imádom ezt a fanboyos senki nem érti mit lát csak ti hozzáállást. Na pont ezért felesleges nektek bármit is írni, mert mindet megmagyaráztok, hogy miért illik tökéletesen a rendszerbe a legszarabb, legkilógóbb dolog is.”

Egyfelől ha érted, hogy felesleges, akkor miért kell beleállnod mindenkibe, miért kell számtalan hozzászólással bizonygatnod, hogy hülyék vagyunk, és csak te vagy itt a mozdony, senki más.
Másfelől meg tényleg nem érted, vagy nem akarod érteni.

Fanboy vagyok, vágyom az sw tartalmakat és meg tudom ítélni, hogy amit látok, az tetszik e nekem.

És ez tetszik. Remélem ez most neked nem fáj olyan nagyon, mint ahogy az sem, hogy az a sorozat nem neked lett célozva. Mert, gondolom, ez a lényeg.

És aki ezt konkrétan sz*rnak nevezi, annak mi lehet a véleménye egy török vagy brazil romantikus sorozatról, a hazaiakról nem is beszélve.

irgum76 - 2022. 06. 06. 18:54

harmadszorra te majd talán válaszolsz

“A legnagyobb meg talán ez az erőtől elvágós magyarázat”

mi az, hogy elvágta magát az erőtől?
mikor hangzott el ilyesmi ebben a sorozatban?
és hogy működik?
(mivel ha elvágta magát akkor az én értelmezésemben semmilyen szinten nem tudná használni az erőt amit mégis használ)

előre is köszönöm

Llew - 2022. 06. 06. 19:43

Miles Tag:
Zseniális, ahogy mindent megmagyarázol a hsz elején, majd azzal ütöd le a hsz-emet, hogy én minek állok bele abba, ami nem tetszik.

És képzeld, a sorozat nekem lett célozva, mint sorozat rajongónak, akit a SW is érdekel. Sőt a többieknek is, akik szintén kritikát és negativ véleményt mertek megfogalmazni, mert sajnos nem voltunk elégedettek a látottakkal

Az pedig nagyon szórakoztató, hogy a sorozat azért nem lehet szar, mert nem egy brazil vagy török szappanopera.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 06. 21:27

irgum:

https://starwars.fandom.com/wiki/Sever_Force

Olvasgass.

A sorozatban nem hangzik el, hogy ez történt, csak Obi-Wan állapotából elég nyilvánvaló

irgum76 - 2022. 06. 06. 21:40

Sheev Palpatine Köszönöm

Llew - 2022. 06. 06. 22:02

Ha az erőérzékenyek a midi-chlorianokon keresztül létesítenek kapcsolatot az Erővel, vagyis biológia úton működik, akkor hogyan lehet megszakítani? Illetve, ha visszacsinálható, akkor miben különbözik az Erő nem használásától?

irgum76 - 2022. 06. 06. 22:06

“erőérzékenyek a midi-chlorianokon keresztül létesítenek kapcsolatot az Erővel”

szerintem ezt a badarságot már elfelejtették
vagy legalábbis remélem…

karit - 2022. 06. 07. 01:39

Az “elfelejtették” a készítőkre értendő? Mert nézőként nehéz lenne, eléggé a szánkba rágták Qui-Gonék, hogy nyerő, ha valakinél magas. Miért akkora blama ez?
Nekem a koleszterinem magas, és nem vagyok érzékeny az Erőre. Oké, ez csak közvetett bizonyíték, de nem is cáfolja, hogy Anakin akár a sejtbeli csúcs midi-chl. szintje miatt (is) lehetett jó alapanyag.
Yoda vérképe nem maradt fent?

Ezjolesz - 2022. 06. 07. 09:18

@karit

Ezt a midi-chlorian baromságot már a fanboy kultúra sem tudta befogadni. Ezzel gyakorlatilag lerombolták a Erő misztikus mivoltát (lám, nem csak Disney értett a mítoszromboláshoz… :D ). Ezért a Baljós Árnyak után egyszer sem említik már sehol sem. Ez kb. annyit jelent, hogy nem elfelejtették hanem pontosan emlékeznek rá éppen ezért is nagy ívben kerülnek minden hasonló dolgot. És nagyon helyesen teszik.

bugyibuci - 2022. 06. 07. 16:01

Az a baj,hogy az egész sorozat túl erőltetett ötleten alapszik,érződik rajta a nyúzzunk le még egy bőrt a starwarsról elv.Legalább knzinsztens lenne a filmekben történtekkel,elhangzottakkal,de nem.Amikor már utólag kell belemagyarázni,hogy mit miért,megette a fene az egészet.Csak 2 dolog,ami a legjobban zavar:
1.”Tanítványodként hagytalak ott,s most én vagyok a mester”.Ez alapján elég erőltetett,hogy újra találkoznak az Új Remény előtt.Ráadásul,az,hogy Vader gyilkolássza a bennszülötteket,teljesen lealacsonyítja őt,azon kívűl,hogy húú de gonosz.Arra ott vannak az emberei,ha már mindenképp muszály a gonoszságot megmutatni.Tudjátok”egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk egy bizonyos szint alá”,”a sas nem kapkod legyek után”stb.
Bőven elég lett volna,ha Kenobi csak az inkvizítorokkal csap össze,ebben az állapotában még azok is túl erős ellenfelek lettek volna.És ebből következik a másik nagyobb probléma:
2.”Kényszerű remeteséged töltsd tanulással”.Erre inkább emberünknek abból áll az élete,hogy délelőtt húst szeletel,délután meg Luke-ot figyeli.És erre az a magyarázat,hogy elvágta magát az erőtől.Aha,és akkor így akarja megvédeni a gyerkőcöt bármilyen veszélytől.
A többi dolgot meg már felsoroltátok,nem ismételném.

Miles Teg - 2022. 06. 07. 18:17

@Llew: (Teg a nickem, nem Tag, köszönöm).

“Zseniális, ahogy mindent megmagyarázol a hsz elején, majd azzal ütöd le a hsz-emet, hogy én minek állok bele abba, ami nem tetszik.”
– itt nem tudom mi volt a célod. Nem magyaráztam meg mindent, egy dologra mutattam rá. És azt sem kérdeztem, hogy minek állsz bele abba, ami nem tetszik. Én azt kérdeztem, ha tudod, hogy reagál egy fanboy, akkor miért lepődsz meg, hogy úgy reagál, ahogy azt előre sejtetted?

“És képzeld, a sorozat nekem lett célozva, mint sorozat rajongónak, akit a SW is érdekel. Sőt a többieknek is, akik szintén kritikát és negativ véleményt mertek megfogalmazni, mert sajnos nem voltunk elégedettek a látottakkal”
– itt már csapattá kovácsoltad magatokat, mások nevében nyilatkozol. Ezzel én nem tudok mit kezdeni.

“Az pedig nagyon szórakoztató, hogy a sorozat azért nem lehet szar, mert nem egy brazil vagy török szappanopera.”

– érdekes értelmezés, ezzel megint nem tudok mit kezdeni. Számomra az említett sorozatok a legalja, ami szembe jöhet. És te ide sorolsz egy általam kedvelt sorozatot. Sakkmatt.
Kérlek nézd meg, mi is Hanlon borotvája, hadd ne mondjak többet.

walaki - 2022. 06. 07. 18:28

3. rész

Hát ezen nincs mit szépíteni, ez biza irtó gagyi volt… Pedig az elején még bizakodó voltam.

Az egyetlen jó pont, hogy a kicsi Leia tényleg adja az eredeti trilógiabelit.

SPOILER
És az mégis hogy, hogy Leia szalad az alagútban, már jó ideje, hatalmas előnye van, és mégis, a sokkal de sokkal később indult inkvizítor beelőzi – ugyanabban az alagútban! -, annélkül, hogy közben elhaladt volna mellette… Ez így ultaübermegagáz, na. A többi hülyeséget (akad bőven) már írtátok.

walaki - 2022. 06. 07. 18:37

Egyébként amikor ilyent látok, mindig eltöprengek: hogy lehet az, hogy amikor tervezték a sorozatot, senki, de senki nem kiáltott fel, hogy “gyerekek, ez így szar lesz”? Mármint nincs egyetlen értelmes ember sem a Disney-nél, aki felfogná, hogyha így lejáratják magukat azzal hosszútávon csak nézőket veszítenek? Azért ehhez nem kell atomfizikusnak lenni, hogy leessen..

winnie - 2022. 06. 07. 18:39

walaki: komolyan nekem égő ilyen trivialitásokat írni, de ha már kihívod a disney-nél dolgozókat a hóra, meg sem fordul a fejedben, hogy ők sokkal, de sokkal okosabbak nálad, vagy ha más nem, akkor sokkal, de sokkal jobban tudják, hogy mit akarnak, és azt, hogy azt miképp kell elérni? számomra döbbenetes, hogy nagyon ritka az olyan kritikus észrevétel, hogy “tudom, hogy ők ehhez sokkal jobban értenek, de nekem ez meg ez nem tetszett”, stb.

ennél már tényleg csak az lenne a durvább, ha azt gondolnád (csak remélni merem, hogy nincs így), hogy a minősített többségnek nem jöttek be eddig a részek.

viccen kívül, ez olyan, mintha valaki azt írná, hogy a jj abrams-féle star trek nem a legjobb dolog, ami a star trekkel valaha történt, hiszen soha nem látott népszerűséget ért el a franchise-nak, stb. nézőket veszíteni? amellett, hogy hosszabb távon mindenki nézőket veszít, nem pont azt látjuk, hogy sokan acsarkodnak, illetik (minden bizonnyal teljesen jogos) kritikával a sorozatot, de… nézik azt? és nézik majd a következőt is? hogy lehetne így nézőket veszíteni, miközben pedig csak dőlnek az új nézők. nem hiszem, hogy a disney-t érdekelné az, hogy (bármennyire is rosszul hangzik ez) kihalnak a régiek. főleg, hogy a régiek között van egy szűk réteg, akiktől nagy örömmel megszabadul a stúdió.

még egyszer: én nem azt “kérem számon”, hogy valakinek tetszik vagy nem, szerintem 20 éve nem láttam star warst, hanem akkor döbbenek meg, amikor valaki a sajátvéleményéből von le a tőle ezerféleképp különböző tömegek reakciója kapcsán bármit is. mégiscsak olyan világban élünk, ahol egy-két momentummal meg lehet nyerni valakit, pár random fan service elég ehhez.

irgum76 - 2022. 06. 07. 18:50

én egyébként most már örülök, hogy létrejött ez az epizód
rég volt ekkora élet a Coub-on mint a napokban :)

cardas - 2022. 06. 07. 18:55

Szóval a Tatuinon megjelenik egy rakás inkvizítor. Megfenyegetik Owent, megölnek egy menekülő jedit. És Ben mindezeket látva… otthagyja Luke-t? Remélve, hogy az inkvizítorok eltakarodtak, nem szedtek ki semmit a padavanból. Sure.

Reva megszervezi az emberrablást. Erre még a préda is hamarabb a bolygóra ér és megtalálja a csalit, mint ahogy a terv kieszelője odaérne? Sure.

Ben… jedinek öltözve megy titkos küldetésre, de szerencsére senkinek nem tűnik fel, hogy jedinek van öltözve.

Valaki hajlandó kiadni magát fake jedinek úgy, hogy közben jediket vadásznak az inkvizítorok.

Reva “menőn” parkourozni kezd, gondolnád, hogy ennek a csúcspontja az, hogy odaér a csatározáshoz, de nem, lekésik mindent. Szóval a parkourozás mutatása az csak a menőségéért volt mutatva.

Inkvizítorként képes gondolatokat kihúzni emberek fejéből? Persze.

Platschu - 2022. 06. 07. 23:14

Nekem az a furcsa, hogy itt is ráálltak a cukiskodó gyerek-apa kapcsolatra. Baby Groot bejött a népnek a Guardians of the Galaxy filmben, semmi baj, akkor behozták Grogut is a Mandalorian sorozatba a Disney háza táján belül. Most pedig Obi-van játszhat pótapát. Itt talán még indokolja is a történet, csak olyan ismétlődő érzetet kelt az egész felütés.

Visszahozzák Christian Haydent, de a maszkos hang is marad a klasszikus James Earl Jones? Ez is picit megalázó lehet színészként, de biztos kapott érte egy vagon pénzt. Így pedig kénytelenek stikában is mutogatni Vadert maszk nélkül, hogy láthassuk CH-t, ami kicsit rombolja a félelmetes karakter hírnevét.

jesustomer - 2022. 06. 07. 23:50

Elismerem a hibáit, nem konzekvens a történetben, és nekem is szemet szúrt pár bődületes hiba DE:
én ezek ellenére imádom. Végre nem egy borzalmas Solo, vagy az új trilógia, a hideg kirázna egy Rian trilógiától (adja isten, hogy nem lesz) és epémet veszteném egy esetleges Patty Jankins filmtől is.
Arra vártam 17 évet, hogy legyen egy NORMÁLIS színvonalú star wars.
Megkaptam? Igen.
Vannak benne hibák? Hát hogyne.
Hibátlan volt az előzmény trilógia? Isten ments!
Kb ugyanennyi hiba volt az előzményben is, bár ott azért Lucas tudta miből indul ki, itt ezt már nem látom de nagyon örülök, hogy ha ennek a sorozatnak a végére érek, akkor nyugodt szívvel nem nézem tovább az újabb filmeket/sorozatokat mert ezzel valszeg kerek lesz a Skywalker Saga.

Platschu: ha Hayden nem mutatta volna meg magát, akkor nem is érdekelt volna annyira. Várom, hogy milyen különböző vizíók fogják Kenobit kínozni amiben feltűnhet Hayden.

Malachi - 2022. 06. 08. 11:26

jesustomer – komolyan nem kötözködésből, nem azért járok ide, de nagyon érdekel a véleményed. szerinted, vagy hát neked mitől normálisabb színvonalú ez a sorozat, mint mondjuk a Solo, vagy bármi amit felsoroltál?

azért érdekel, mert én egyelőre egyetlen pozitívumot találtam ebben, az pedig Ewan McGregor úgy-ahogy. nem a karakter, mert azt egyelőre csúnyán elintézték, csak amit színészként próbál csinálni. ja, jó még a kis Leiát alakító kislány, nem tudom hogyan csinálták, de tök jól hozza a felnőttebb karakter jellegzetességeit. szóval előttük le a kalappal. de a többi, hát. izé.

na, szóval mesélj már.

Acheron - 2022. 06. 08. 12:13

04 – Én most már ki merem jelenteni, hogy a célközönség a 7-13 éves gyerekek. Menjenek már a fészkes fenébe de tényleg.

irgum76 - 2022. 06. 08. 13:06

1×04

kétszer néztem meg ezt a kemény 30 percet

két dolog most már biztos

1, Obi-Wan nem vágta el magát az erőtől sőt minden erejét összeszedi, hogy legyen ereje

2, Vader meg akarja ölni Obi-Want nem azért hagyta ott, hogy szenvedjen nem is azért mert azt hitte meghalt hanem csak úgy mert

Leián meg valószínűleg elme törlést fognak használni azért nem fog emlékezni Obira
azért így bánni egy hercegnővel még ezekben az időkben is cinkes (szerintem)

voltak vicces jelenetek

amikor a kémnő lecsapja a két rohamosztagost az valami szánalom volt ahogy kinézett

az ablak nem ott törik be ahol a leggyengébb pontja van
(jó meg lett jedizve de akkor is)

a harcnál meg nem úgy tűnt mintha Obi-Wan védené ki a lövéseket hanem inkább mintha a rohamosztagosok direkt a fénykardot célozták volna

ja a kriptával meg nem tudom mi céljuk volt de az is megmosolyogtató lett

összességében azért még így is értelmesebb volt ez a rész mint az előző

Sunsky - 2022. 06. 08. 13:18

Mivel Obi-Wan közepén tartja az erővel nyilván nem ott törik el.
Összességében jó rész volt, de még mindig nem értem Vader célját. Vagy a készítőkét. Ott volt az esély, hogy megölhesse, de nincs rá magyarázat miért nem tette a 3. rész végén… Nem csak a menekülés, már maga hogy nem égette tovább a tűzben érthetetlen. Miért oltotta el a tüzet? Aztán meg miért nem oltotta el mégegyszer…

Mindenesetre ha mégegyszer összefutnak elvárnék egy olyan mondatot Obi-Wantól, amit Vader is mondott, hogy addig kellett volna megölnöd, amíg volt rá esélyed.

gafz - 2022. 06. 08. 14:22

Ez a rész már hál’ Istennek elérte egy átlag Clone Wars epizód színvonalát.

irgum76 - 2022. 06. 08. 14:35

“Mivel Obi-Wan közepén tartja az erővel nyilván nem ott törik el.”

részletkérdés de a végén elhúzza az “erő nyalábot” vagy mit, hogy a rohamosztagosok nyakába folyjon a víz
ekkor az addig tartott repedezett ablaknak kéne betörnie

de végül is lényegtelen

cardas - 2022. 06. 08. 15:10

4…

Csak úgy odarepülnek az inkvizítorok bolygójára. És mikor a toronytól elrepülnek a végén, máris lemondón néznek utánuk, hogy “hát ennyi, megszöktek”. Miiiii? Semmi nem állomásozik a bolygó körül? Az toronyban nincs készenlétbe állítva egyetlen vadász, hajó sem?
Ennyire inkompetensnek lenni istenem. Csak úgy lehet életképesnek beállítani a hősöket, ha idiótákká tesszük az ellenfelet, mert nem tudunk kitalálni semmit, ha ügyesek a gonoszok? Írói válság.

A két rohamosztagos lefegyverzéséről ne is beszéljünk.
Reva megint durci murci és mérgelődik – ez nem megfélemlítő, nincs semmi komolyan vehető kisugárzása, és a tragikus múltjának emlegetése nem tud empátiát kicsalni; ahogy az a Wade sem a végén.

Sunsky - 2022. 06. 08. 16:23

Birodalmi hajóval repültek oda hiszen. Reva meg úgy intézte, hogy elmenjenek.

Malachi - 2022. 06. 08. 16:54

végre valami, ez így már tényleg elérte egy átlagos SW animáció szintjét. csak így tovább, akkor a végére akár 5 pont is lehet a 10-ből. a szokásos gyerekes marhaságok emlegetését hagyjuk is, nincs sportértéke.

nem kellett nagy jósnak lenni a bactázáshoz, a végére meg azt tippelem, hogy valami durva sokk éri Leiát és úgy törlődik az emlékezete. így a nyomkövetővel úgyis lesz majd egy komoly rajtaütés. gondoltam arra is, hogy szembe kerül Vaderrel, de szerintem azért megérezné Anakin, hogy a lánya van a közelében.

a lényeg annyi, hogy ebben a részben már nem volt annyi fejet a falba verős sületlenség, hogy ne tudtam volna élvezni egy kicsit végre a Star Warst. hurrá, hurrá.

Steve DragQueen - 2022. 06. 08. 18:57

Acheron:
“04 – Én most már ki merem jelenteni, hogy a célközönség a 7-13 éves gyerekek. Menjenek már a fészkes fenébe de tényleg.”

Milyen korosztály kéne legyen a célközönség? Úgy is kérdezhetném, mennyiben különbözött ez a mostani Leia-mentőakció az Egy új reményben látottól? Gondolok itt a komolyan vehetőségre.

Sunsky - 2022. 06. 08. 19:49

Felnőtt fejjel akik eddig nem nézték a Star Warst azok már nem is fogják. Persze a 7-13 évesek a célközönség, nekik lehet eladni a sok játékot, figurát, stb.. Őket lehet rajongóvá tenni. A plüss macikat (ewokokat) sem tudtuk komolyan venni az Endoron. Ez egy mese volt mindig,csak ma már sokan nem hisszük el.
Én élvezem a hibái ellenére.

Miles Teg - 2022. 06. 08. 20:01

@Acheron: nem hiszem, hogy statisztikai hiba volnék a majd ötvenemmel. Sőt azt sem hiszem, hogy ezt te eladnád egy mai 7-13 évesnek. Itt inkább azokat célozhatták, akik a 80′ években voltak ennyi idősek :)

Ez egy nagyon jó rész volt.
Jól rámutattak, Kenobi miért is gyengélkedik. Ez így nekem kerek lett. Mint egy élvonalbeli bokszoló, aki 10 év kihagyás után összeakad valakivel, akivel egy szinten volt, de a másiknak nem volt szünet. Azt hiszem kiderült miként és miért is lesz belőle a majdani “zen” mester.

Meg oké, én kipótlom magamnak a dolgokat. A két stormtrooper lefegyverzése nem lesz a mai nap legjobb közelharc jelenete, de ezt benyelem. Mert egyfelől elhiszem, hogy a karakternek képesnek kell lennie erre, másfelől meg nem bánom, hogy a szerepet nem egy újabb harcművész hölgy kapta.

A szabadítás jelenet más tészta. Világosan elmondták, miért működhet a terv. Volt rálátásuk a belső hálózatra, ráhatásuk a védelmi rendszerre. És volt aki alkalmasnak bizonyult a behatolásra, kiemelésre.
Lehet a védelmet akármeddig bonyolítani, amíg az előzők igazak, addig lesz megoldás, csak az is bonyolultabban. És ez szerintem nem az Ocean’s Kenobi egy epizódja.

Yooha - 2022. 06. 08. 21:01

Azért amikor Obi-Wan a malaclopó kabátban kisétált a landolópályára, ott felnevettem! Mesterterv, és majdnem működött is. :)

Sheev Palpatine - 2022. 06. 08. 23:18

“két dolog most már biztos

1, Obi-Wan nem vágta el magát az erőtől sőt minden erejét összeszedi, hogy legyen ereje”

Ez mitől olyan biztos? Az, hogy valaki elvágja magát az Erőtől, nem azt jelenti, hogy soha az életben nem tudja használni. Lásd Luke.

Vagy akkor te még mindig nem érted, hogy ez mit jelent. Obi-Wan a 2. rész óta használja az Erőt, addig vágta el csak magát tőle.

“ja a kriptával meg nem tudom mi céljuk volt de az is megmosolyogtató lett”

A folyosó a vallató terembe vezet. Na vajon mi lehet a célja akkor? :) Gondolom az áldozat megtörése

Sheev Palpatine - 2022. 06. 08. 23:21

“de szerintem azért megérezné Anakin, hogy a lánya van a közelében.”

Az Új reményben meg a Birodalom visszavágban is hogy megérezte… Ja várjunk csak, nem :D de gondolom ha itt sem érzi meg, az is a sorozat hibája lesz :)

Amúgy semmi szükség emléktörlésre

irgum76 - 2022. 06. 08. 23:45

“Vagy akkor te még mindig nem érted, hogy ez mit jelent.”
de, olvastam amit linkeltél

de ha elvágta volna magát az erőtől szerintem nem bosszankodna azon, hogy gyenge
max magát hibáztatná, hogy badarságot csináltam bazz

Malachi - 2022. 06. 09. 01:07

Yooha – azon én is röhögtem, meg a folyosón bújócskán, meg amikor a nő diszkréten elvitte a paraván mögé lefojtani a birodalmit, miközben a másik ott ült 3 méterre. de ezen a szinten ez már kb. tökmindegy.

my pal, Friendpatine, vagy izé my friend, Palpatine, ne fáraszd magad azzal, hogy nekem címzel bármit. az itteni produkciód alapján nyilván nem fogok a ki tudja, honnan előrántott, de halálbiztos tényként kezelt képzelgéseidre reagálni. búcsúzóul csak annyit, hogy autópálya, helikopter. szevasz.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 09. 07:47

Malachi: tehát te nyomhatod fullba a kretént (már bocsi de néha leírsz akkora ökörségeket, amik tényszerűen nem igazak), amire ha valaki hoz valami ellenreakciót, akkor az képzelgés, amit ki tudja honnan rántott elő :D

Mi abban a képzelgés, hogy Vader egyszer sem érezte meg Leiát a filmekben? :D ez TÉNY

Az egyetlen “képzelgés” a részemről az volt itt, hogy Obi-Wan elvágta magát az Erőtől, mivel ez nincs kimondva a sorozatban, csak az első 2 részből ez következik. Magát a fogalmat pedig korábbi Star Wars művekből szedtem.

walaki - 2022. 06. 09. 08:51

@winnie: “meg sem fordul a fejedben, hogy ők sokkal, de sokkal okosabbak nálad”

Látva ezt, bizony nem.

“vagy ha más nem, akkor sokkal, de sokkal jobban tudják, hogy mit akarnak, és azt, hogy azt miképp kell elérni?”

Ó, nagyon is tudom, mit akarnak: csakis pénzt, semmi mást. Eszük ágában sincs igényesen szórakoztatni, meg minőséget letenni az asztalra amíg ez is hoz valamennyi profitot. Rövid távon, legalábbis. Hosszú távon ugyanis ez a hozzáállás garantáltan buktához vezet.

“tudom, hogy ők ehhez sokkal jobban értenek, de nekem ez meg ez nem tetszett”

Ez nem tetszik / nem tetszik kérdés. Ez a sorozat sajnos gagyi, és ha nem lenne rajta SW plecsni, kutyát sem érdekelné.

walaki - 2022. 06. 09. 08:57

Csakhogy tényleg világos legyen, ha A beelőzi B-t egy zárt alagútban úgy, hogy közben nem halad el B mellett, az gagyi; tetszéstől, világtól, medikloriánoktól, készítőtől, stúdiótól, mindentől függetlenül.

Az ilyen húzás a ZS kategória legalja.

irgum76 - 2022. 06. 09. 09:43

ja igen:
“A folyosó a vallató terembe vezet. Na vajon mi lehet a célja akkor? :) Gondolom az áldozat megtörése”

lehet, hogy az áldozatok megrémülnek ettől a látványtól és nekem is nézőkén meg kellett volna döbbennem, hogy még gyerekeket is befalaztak
de nézőként inkább volt röhejes mint félelmetes
a Jégkorszakos jelenet ugrott be amikor mennek a barlangba és nézik a befagyott lényeket :)

Sunsky - 2022. 06. 09. 09:56

“Ez a sorozat sajnos gagyi, és ha nem lenne rajta SW plecsni, kutyát sem érdekelné.”

És mégis.. még ki sem jön az új rész, de már frissítgetitek a Disney honlapját vagy torrentoldalakat, hogy az elsők legyetek, megnézhessétek, feljöttök ide elmondani milyen szar, nézitek a kommenteket, majd jövő héten megint az elsők között nézitek meg…

De most komolyan, szar volt az 1-2, aztán a 3, aztán ez is, akkor mi késztet arra, hogy tovább nézzétek?

Deeroy - 2022. 06. 09. 10:09

Én pl szeretni akartam, meg igazából úgyis végignézem
De sajna televan annyira kínos jelenetekkel, hogy inkább elkezek bömböltetni egy BSW zenét mert az könnyebb kimagyarázni :D

irgum76 - 2022. 06. 09. 10:31

Sunsky:

én kíváncsi voltam a sorozatra
1-2 langyos víz de majd lehet beindul
aztán jött a 3. és az lesokkolt
persze, hogy vártam a 4.-et, hogy akkor most ebből mit hoznak ki
és mivel csak 6 rész az egész most már végig is nézem
de nem csak azért, hogy köpködhessem hanem továbbra is érdekel hogy fog ez kapcsolódni az eddigi filmekhez

Isaac - 2022. 06. 09. 10:40

Nem lepődnék meg,egy esetleges komolyabb siker esetén,ha lenne Vader spinoff is,amiben a force unleashed környéki (Vader ,mint jedivadász) napokat mutatná be.Színészileg ,úgy még a hangot sem te adsz a karakternek kicsit frusztráló lehet szerintem.Viszont egy saját sori,már motiváló lehetne.
Más, nekem fura csak ,hogy a volt aki szerint a rengeteg (ha jól láttam,volt több emelet) halott jedi és padawan,ahogy “konzerválva” voltak (mint a karbonit,csak ez átlátszó,mint a borostyán) megmosolyogtató???
Nálam pont azt érte el,hogy nagyon sajnáltam őket,akik az életükkel fizettek a hitükért :(
Obi-Wan végre kezdi ledobni a rozsdát,legalábbis mutatott olyat,amit már az előző részben vártam :D
Viszont már tudjuk honnan vette Vader a nyomkövetőt teszek a hajóra és elengedem ötletet :D Ami rögtön magyarázat is arra,hogy miért tudtak ilyen könnyen “elszökni”.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 09. 10:44

“Hosszú távon ugyanis ez a hozzáállás garantáltan buktához vezet”

Ezt hallgatjuk 2015 óta, és mégis, a Star Wars jelenleg népszerűbb mint valaha bármikor is. A számok nem hazudnak

winnie - 2022. 06. 09. 11:05

walaki: engedd el a témát, mert egy dolog, hogy valaki elvakult, de ostobaságokat, amik sértik az ember intelligenciáját ne írjunk. (tényleg tisztellek és a véleményedet is, de ha ez nem kölcsönös, akkor amit írok, az vagdalkozásnak fog tűnni, és igazából pont ez a “csak, amit én mondok” vitakultúra világít rá arra, hogy egyes szegmensekben a toxikusság mennyire eltorzítja az értékítéletet. arra gondolok, amikor az ember a saját, mikronnyi véleményéből konkrétan egy globális franchise sorsát dönti el a fejében.)

a lényeg, hogy a kommented alapján még sokkal okosabbnak tűnnek nálad, mint hittem:) ez nem azt jelenti, hogy nem vagy okos, csak arra célzok, hogy ők sokkal okosabbak. (más kérdés, hogy aki ennyire akarja szuggerálni, hogy valami nem jó, az nem túl racionális, mert ettől nem fog változni semmi. mondj valamit? én már évtizedek óta tudom, hogy nem jó a star wars. szuggerálom? nem. lehet, hogy okos vagyok?:)

és most nem sorolom, hiszen ahogy fölöttem írják, a siker hihetetlen magasságokba emelkedett, és nem csak azért, mert ennyi új nézőt elértek, hanem azért is, mert annyira okosak, hogy képesek azokkal is nézetni a sorozatot, akik nem szeretik. de attól, hogy neked nem tetszik, szerinted gagyi, pontosan tudjuk, hogy milyen sokan vannak, akik szerint az év egyik legjobbja, vagy csak szimplán nagyon jó. gyerekek, felnőttek, minden korosztályban.

tudom, hogy vannak, akik szerint akkor volt a legjobb a star wars, amikor semmi mozgókép nem készült hozzá, tudom, hogy pár “”””rajongó”””” azt imádta, amikor nem voltak sorozatok, és azt utálja tiszta szívből, hogy most van sok film és sok sorozat. és jön ennyi új, valódi rajongó, mert mellettük elhaladt a franchise, és a LucasFilm magasról tesz rájuk – azt hiszem, nem kell részletezni, hogy miért engedik el ezt a réteget kitörő örömmel. Nyilván a vereség rossz, én is utálom, amikor valami, amit szerettem régen, nem jön be, de tudni kell elviselni.

ja, és ami a legfontosabb, a delíriumhoz: ” csakis pénzt, semmi mást.” – azért legalább minimálisan gondolkodjunk…:( a sok-sok sorozat konkrétan semmi pénzt nem hoz, csak hihetetlen összeget visz el. vagy arra célzol, hogy az, hogy elkészül a Star Wars: Young Jedi Tales hirtelen hozni fog annyi felhasználót, hogy minden megtérül? Vagy, hogy az emberek, akik a Mandalorian vagy a Boba Fett miatt sem fizettek elő, most hirtelen a Skeleton Crew miatt jönni fognak?

winnie - 2022. 06. 09. 11:06

(a vége kapcsán: tényleg itt derül ki, hogy mennyire trollkommentelő valaki, legalábbis nagyon rosszul esik, hogy itt sulykoljuk évek óta, hogy mi a streaming modell lényege, erre képes valaki komolyan valaki olyat írni, hogy “pénz”… és ezen most nem csak azért döbbenek meg, mert nyilván a Disney+ masszívan veszteséges és az is marad jó ideig. A platformok nem “pénz” miatt csinálnak kontentet, illetve egyre több kontentet. ehh… ez nem tévés/reklámos modell, józan paraszti ész!

Malachi - 2022. 06. 09. 11:06

Sunsky: Nyilván végignézem, a bejelentés óta vártam, jobban mint bármit amit az utóbbi években kihoztak. Én régi eresztes vagyok, a 80-as években zúgtam bele ebbe a világba, Obi-Wan az egyik kedvenc karakterem. Nyilván hatalmasat csalódtam, mert az első három rész úgy, ahogy van egy hatalmas nulla. Nyilván le is írom, ha valami marhaságot húznak megint, ahogy azt is leírnám, ha jó lenne. Fórum, érted. Sorozatos.

Az Obi-Wan című sorozatból csináltak egy “újgonoszkarakter ft Obi-Wan” sorozatot gondolom azért, hogy élesben teszteljék elbírna-e még a frencsajz pár újabb spinoffot. Csak közben elfelejtették megírni a címszereplőt többek között. A pár bíztatóbb pillanat ellenére ez továbbra is egy lélektelen gagyi, amiről üvölt, hogy egy termék – nem vagyok annyira naiv, persze minden termék, ami dizni, csak most arra se vették a fáradságot, hogy megpróbálják ezt leplezni valamivel. Egy érdekes sztorival, pár jó karakterrel, jobb párbeszédekkel, hangulattal, akármivel.

Lehetett volna bennük annyi tisztelet a saját frencsajzuk egyik legikonikusabb neve iránt, hogy nem húzzák le erre a szintre. De egy ideje látható, hogy a dizni vagy gyűlöli a régi starwarst, vagy csak egyszerűen nem akar foglalkozni vele, annyira görcsösen a piacszerzésre koncentrál. Az új generációkat meg új, viszonylag ismeretlen karakterekkel lehet a legjobban megnyerni. Ez van. Amúgy nincs bajom az újakkal, ha azok jók.

Tökmindegy mi lesz a vége, ez az egész egy hatalmas elpuskázott lehetőség és őszintén meglep, hogy van bárki aki igazán szereti a Star Warst és nem érzi pofonnak ezt a sorozatot. Átlagos sorozatos szemmel nézve is iszonyatosan sablonos gagyi, de így, hogy Obi-Wan a címe egyenesen sértés.

irgum76 - 2022. 06. 09. 11:22

Isaac:

“Más, nekem fura csak ,hogy a volt aki szerint a rengeteg (ha jól láttam,volt több emelet) halott jedi és padawan,ahogy “konzerválva” voltak (mint a karbonit,csak ez átlátszó,mint a borostyán) megmosolyogtató???
Nálam pont azt érte el,hogy nagyon sajnáltam őket,akik az életükkel fizettek a hitükért :(”

akkor nálad működött a készítői szándék
nálam ez röhejes kategória volt tudod mint mikor egy horror filmet nézel és annyira gáz, hogy már nevetni kell rajta

meg is csináltam nem lesz a nap coubja de ennyit tudtam most kihozni belőle:
https://coub.com/view/332rum

winnie - 2022. 06. 09. 11:26

egyébként az a legdurvább, hogy van, aki feltételezi, hogy akik csinálják a sorozatot, a leokézó producerektől, az írón és a rendezőn át a vágóig, hogy azok nincsenek meggyőződve arról, hogy a lehető legjobb végeredményt teszik le az asztalra, olyat, ami mindenkinek maradéktalanul tetszeni fog. ez már önmagában teljesen abszurd.

És egyetértek Malachi-val. lehet, hogy kihagyott lehetőség ez a sorozat. azt is elfogadom, hogy sokak számára sértés. Abban viszont már kevésbé értek egyet, hogy “aki igazán szereti” az sw-t, az nem képes őszintén rajongani az Obi-Wanért. Hiszen pontosan tudjuk, hogy mindenkinek más számít. Walakinek az a fontos, hogy ki megy el az alagútban ki mellett. Meg lehet érteni – nála ez válóok, 1/10. Más meg arra sem emlékszik, hogy volt alagút, és egymás után sorolja azokat a momentumokat, amik 10/10-zzá tette számára a részt. Azt hittem, hogy a Marvel-filmekből már világossá vált, hogy egyes pozitív pillanatoknak sokkal nagyobb ereje van, mint azt sokan hinnék.

LoB - 2022. 06. 09. 11:34

Sunsky,
mert SW, mert Obi-Wan.
ennyi. szar. nagyon szar, de nézem, mert SW, mert Obi-Wan

irgum76 - 2022. 06. 09. 11:48

Winnie:

(a vége kapcsán: tényleg itt derül ki, hogy mennyire trollkommentelő valaki, legalábbis nagyon rosszul esik, hogy itt sulykoljuk évek óta, hogy mi a streaming modell lényege, erre képes valaki komolyan valaki olyat írni, hogy “pénz”… és ezen most nem csak azért döbbenek meg, mert nyilván a Disney+ masszívan veszteséges és az is marad jó ideig. A platformok nem “pénz” miatt csinálnak kontentet, illetve egyre több kontentet. ehh… ez nem tévés/reklámos modell, józan paraszti ész!

(nem akartam beleszólni kettőtök csatározásába
de szerintem azért mert valaki leírja a véleményét nem kéne trollnak nevezni elég sértő internetes körökben és itt szerintem egyáltalán nem helytálló)

“A platformok nem “pénz” miatt csinálnak kontentet, illetve egyre több kontentet. ehh… ez nem tévés/reklámos modell, józan paraszti ész!”

de ezért írtam
ha nem pénz motiválja a platformokat akkor mégis mi?
művészi önkifejezés?
bocs ez most tényleg trollkodásnak tűnhet de tényleg nem értelek

Sunsky - 2022. 06. 09. 12:47

Az alagútas témához:

most tényleg ilyenekben keresitek a hibát? Hogy hogy előzte meg? Nem is mutatták, hogy bement volna, csak benézett. Lehet rájött hol a vége és megkerülte az egészet. Tényleg mindent rágjanak a szánkba? Legyen már nektek is egy kis alkotói szabadságotok.
Sorompónál miért nem került Obi-Wan? Lehet előbb körbe akart nézni, majd visszamenni a járműért. Lehet azért, mert félt hátha ott aknák vannak.
Ez nem egy valós történet, hanem egy mese, amit megírtak nekünk. Régi filmekben elhittük ezeket.

Malachi - 2022. 06. 09. 12:47

Bocsánat előre is, hosszú lesz. Átgörgetni ér.

Winnie, nekem mindegy kinek mi fontos, soha nem zavart, ha valakinek más az ízlése.

Én azt akarom már az elejétől kinyögni, hogy csináltak egy sorozatot aminek az lett a címe, hogy Obi-Wan, lehetett tudni mikor játszódik, mi lesz kb. a történet, már a Vader zihálás is hallatszott az előzetesekben és még én is örültem neki akkor is, ha ezzel kb. keresztbe tesznek az EP4-nek úgy ahogy van – de mindegy, mert ki lehet magyarázni mindent, hát oké. Aztán pont semmi nem jött át Obi-Wan gyötrődéséből, tényleg mesésen gagyi hülyeségekkel sikerült megtömni az egészet, úgy rángatnak bele minden átmenet és magyarázat nélkül teljesen új dolgokat, mintha nem létezne semmi, ami eddig jedivé tette a jediket, Obi-Wanná Obi-Want.

Az alagút, a sorompó, minden amit itt felsoroltak az csak lazy writing vagy hogy mondjam, ki lehet magyarázni. Mert oké meglátta az alagutat az inkvizítor, bement egy szakaszon aztán valahogy kikövetkeztette, hogy hát ezek szökni akarnak, akkor csak az űrkikötőbe vezethet (bár vezethetett volna másik búvóhelyre is, vagy titkos űrkikötőbe, hiszen miért pont egy ismert helyen akarna szökni az, akit üldöznek na mindegy) visszasprintelt, speederre pattant és huss megelőzte körbe Leiát. Bár az szerintem hiba, hogy erre az égvilágon semmi nem utal, egy fél jelenet sem, szóval jöhetnek a felháborodott kommentok, hogy ez így vacak, az meg úgy rossz. A sorompó nem tudom, szerintem trollkodás. És a többi tucatnyi izé, ami már szerepelt itt, ezek idegesítő hülyeségek, de nekem nem ez az arcul csapás.

Hanem az, hogy belengették ezt a legendás karaktert és nem írták meg rendesen. Nem volt egy olyan rendező, aki elmondja, hogy ezt most így csináld, most ezt érzed, most ez van. Meg az, hogy ha figyeled a timeline-t és a többi kánon sztorit, egyszerűen nem jön ki az, hogy ő most ennyire megszűnt erőhasználónak lenni. Hogy civilt ránt maga elé élő pajzsnak, amit még Kanaan se csinált soha pedig ő tényleg rogue jedi volt. Hogy elásta a sugárpallosokat (haha) pedig a közelmúltban még harcolt velük. Hogy úgy akarja megvédeni Luke-ot, akire igazán mindent feltettek, (jó tudjuk, “van másik Skywal kerrr hörr, öee, nyekk”) hogy húst szeletel és eltemeti magában a tudását. Közben Yoda úgy engedte el, hogy tanuljon, fejlődjön. Az elején még hívogatta Qui-Gont, azt hittem azzal is lesz valami, mostanra elfelejtődött teljesen. (Bár még nem zártam ki, hogy visszahozzák valahogyan.) Szóval szerintem ez úgy általában véve objektíven is egy nagy pofon és igen pont azoknak, akik ismerik és szeretik a Star Warst. Pont azért, mert ismerik és úgy szerették meg, ahogyan felépítették, a saját szabályai szerint.

Át lehet írni ezeket a szabályokat bármikor, de akkor meg legalább csinálják ésszel. Tisztelettel? Mintha érdekelné őket. Ennyi szerintem.

A pénzhez nem tudok hozzászólni mert nem értem, mit akarsz mondani vele – természetes, hogy pénzt akarnak keresni akkor is, ha a streaming csak viszi. De azt te is tudod, hogy a dizni azért összességében szépen keres az egészen. Ha nem így lenne, nem csinálnák.

Malachi - 2022. 06. 09. 13:32

de azért az alagúthoz még hadd tegyem hozzá, hogy világítós gomb nyitotta a szupertitkos rejtekhelyen a még titkosabb alagút ajtaját, aztán később hogy csodálkozott volna az inkvizítor, ha az az átkozott alagút valahol menet közben többfelé ágazik és ő pont a rossz kijárathoz megy nagy trükkösen a speederrel, hm. csak azért nem írok száz röhögő szmájlit, mert kiszűrné a rendszer. de most képzeljétek el, hogy gurulok a nevetéstől.

ez mind olyan dolog, hogy bármilyen megerőltetés nélkül ki lehetett volna hagyni, logikusan megírni, ésszel megírni, és akkor feleannyian nem hüppögnének most, hogy nem jó a sorozat. de mondom, nekem nem ez a fő bajom. csak azért legyen már egy szint. de hát nincs.

Sunsky - 2022. 06. 09. 13:45

“ez mind olyan dolog, hogy bármilyen megerőltetés nélkül ki lehetett volna hagyni, logikusan megírni, ésszel megírni, és akkor feleannyian nem hüppögnének most, hogy nem jó a sorozat. de mondom, nekem nem ez a fő bajom. csak azért legyen már egy szint. de hát nincs”

Csakhogy az erőhasználók azért erőhasználók, mert ha megtanulják, akkor csukott szemmel is kitudják védeni mondjuk a lézerlövedékeket. Vagy számítógép segítsége nélkül felrobbantani a Halálcsillag egyetlen sebezhető pontját. Miért ne érezhette volna merre kell menni, esetleg megkerülni, gyorsabban odaérni. Vagy ahogy írták hova máshova vezetne az út, mint az űrkikötőbe, és alagút helyett csak simán odamenni egy járművel..

Malachi - 2022. 06. 09. 13:51

Sunsky – nem írták, hanem azt is én írtam. lehet, bármi lehet, talán kismadarak súgták meg merre megy Leia, vagy az Erő segített neki, de erre vannak remek filmes meg írói eszközök, hogy 5 másodperc alatt tisztázódjon és ne hagyjanak nyitva egy ilyen blőd kérdést.

ha azt látod a képen, hogy elindul befelé egy alagútba egy karakter, aztán a következőben ugyanaz a karakter az alagút másik végén az ellenkező irányból érkezik azt úgy hívják, hogy “continuty error” és hiba. és kizökkent. és persze, hogy utólag meg lehet magyarázni és talán nem is lesz hülyeség a magyarázat. de a sorozatban ettől még hiba és rossz.

Bikuci - 2022. 06. 09. 15:01

Szerintem nyugodtan fogadjátok el, hogy eme remek sorozatokat, nem kiváló írók írják. (Pláne nem olyanok, akik oda-vissza fújják a történetet.) Hollywood oligarcháit a pénzetek érdekli, és ha azt látják jön az erre is, lejjebb viszik a szintet, egész addig, amíg ellenállást nem tapasztalnak. Papíron drágák csak a sorozatok, az írók nem véletlenül sztrájkoltak nem is olyan rég. Ritkán fizetnek meg jó írót.

irgum76 - 2022. 06. 09. 15:08

azt néztétek, hogy az imdb szavazók szerint ez eddig a leggyengébb rész :)
https://www.imdb.com/title/tt8466564/episodes?season=1&ref_=tt_eps_sn_1

Steve DragQueen - 2022. 06. 09. 15:59

Bikuci

Egy kiváló író el sem vállalná egy Star Wars-epizód megírását, vagy ha mégis, akkor ugyanúgy belebukna, mint bárki, aki A Birodalom visszavág óta ilyen kísérletet tett. A Star Wars-filmek cselekménye ugyanarra az 1-2 sémára épül: vagy meg kell menteni valakit, vagy fel kell robbantani az aktuális tömegpusztító fegyvert. Másról nem tud szólni, mert semmi olyan témát nem érint, ami a valóságunkhoz kötődne. Mondhatni, nem szól semmiről, soha nem is szólt, azon túl, hogy jó vs rossz. Voltak kísérletek, Lucas konkrét antiszemitizmusa után Rian Johnsonnál is tetten érhető volt egy finomabb kapitalizmuskritika, állatvédelem, stb., de ezeket a film egyből ledobta magáról, annyira idegenül hatottak. A cselekményen túl érdemes a karakterek közti párbeszédekre is egy kis figyelmet fordítani. Ugyanez a mondanivaló-hiány tűnik ki belőlük. A legtöbb, amit a szereplők közölni tudnak egymással, hogy fúj birodalom. Továbbmegyek, nincsenek is karakterek. Vannak a régi filmek archetípusos alakjai, meg ezek újraírt, de ilyenformán már működésképtelen változatai. A valódi karakterek egyrészt jellemvonásokkal rendelkeznek (a jóság, meg a jediség, ami lényegében ugyanaz, csak a lehető legunalmasabb formában, az elég kevés), másrészt valamiféle motiváció sem ártana (azon túl, hogy legyőzni a rosszat), de ehhez meg egy összetett világ kéne, eszmékkel, vallásokkal (az üres jediségen kívül), gazdasággal, politikával, szexualitással. Mondjuk ha olyan lenne, mint a Dűne, amiből amúgy szintén nem lehet végtelen mennyiséget gyártani. Miért gondoljuk, hogy épp a sekélyes Star Warsból lehet?

Miles Teg - 2022. 06. 09. 16:06

@Malachi: ha feltételezed, hogy egy ilyen eseménynek nincs magyarázható kimenetele, az esetben láthatod hibának. Ha meg azt feltételezed, hogy létezik logikus magyarázat, akkor tovább lépsz ezen és nem zökkensz sehova(pl.: Riva kimegy az épületből, beugrik a hajójába és le-scanneli, merre mennek alagutak. Odaröpül a kijárathoz, és várja az érkezőket).

Ha mindent megmagyaráztak volna, amit itt kérdésként felvetettetek, akkor 100-200 perces epizódokat kellene megnézzünk.

@walaki: szerintem elég volna, ha a sok szöveg helyett tennél egy pontot, azt annyi. Szerintem már mindenki tudja (én a devses hsz-ok között tanultam meg), hogy ad egy az XY sorozat bizony rossz, ad kettő meg bárkinél okosabb vagy. De sajnos senkinél sem vagy boldogabb.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 09. 16:19

Lucas antiszemita? What? :D

Am én se vágom, miért kell elvárni valamitől, hogy mindent is a szánkba rágjon. Vagy ma már elvárás, hogy üresfejű, gondolkodni képtelen, vagy éppen csak nem akaró embereknek készüljön minden film és sorozat? Elég rossz, ha ebbe az irányba tart a világ

Malachi - 2022. 06. 09. 16:27

nem kellene 100 perces epizódokat nézned, mert ez pl. pont 5 másodperc, hogy “megy előre a járatban, megáll, elmélyülten koncentrál csukott szemmel, az arcán hirtelen felismerés látszik, megfordul és elsiet”.

ehelyett azt láttad, hogy bemegy, aztán egyszer csak ott van a kijáratnál. azt meg előre szerintem nem tudjuk, hogy ezek az inkvizítorok milyen képességeket tudnak használni, csak ha megmutatják. én eddig ebben a sorozatban biztosan nem láttam, hogy képes megérezni messziről valaki jelenlétét, nekem az is új volt, hogy a negyedik részben próbált Leiából infót kihúzni. olyat eddig csak sithek csináltak. de azt legalább megmutatták, hogy világos legyen.

nem én akarom megírni a forgatókönyvet, csak hirtelen ez jutott eszembe. nem is ezt vártam el, mindegy, nem vártam konkrétan semmit ennyire részletekbe menően. mondom, engem ezek a hibák sokkal kevésbé zavarnak, mint az a szellemiség, ami süt az egész munkából. csak nevetségesnek tartom, hogy ilyenek és ilyen sok. de már nem írom le századszorra, szerintem ennyiből mindenkinek világos már a véleményem. majd a végén még visszajövök, addig read only.

Malachi - 2022. 06. 09. 16:29

a személyeskedést viszont roppant gyorsan be kellene fejezni, mert ez már nem az első tőled Palpatine és egyáltalán senki nem adott rá okot semmivel. ha nem tudsz értelmesen hozzászólni, akkor hallgass. magadat járatod le a fogalmatlanságoddal.

Steve DragQueen - 2022. 06. 09. 17:11

Sheev Palpatine

Watto figurája erre enged következtetni, igen.

Azt mulatságosnak találom, hogy a nézőkön kéred számon azt a tendenciát, aminek amúgy a dögevő egér jó régóta tevékeny részese, félig-meddig alakítója :)
És ne tévedjünk, azért mert itt a cselekmény néhány kérdéses megoldása kellő erőfeszítés árán esetleg magyarázható, attól a sorozat még szar. Nem is lehet más, fentebb kifejtettem, miért. Az üresfejűség ez esetben ott jelenik meg, amikor trash helyett minőséget vár el az egyszeri néző, és nem érti miért nem kap, és nem érti huszadjára sem.

walaki - 2022. 06. 09. 17:12

@winnie: én tisztelem a véleményed, mert mindig megindoklod, mit miért gondolsz úgy, ahogy. Arra próbáltam csak rávilágítani, hogy itt most nem véleményről van szó. Az, hogy a föld lapos-e például, az nem vélemény kérdése, hiába próbálják páran annak beállítani. Ez a sorozat nem azért nem jó, mert nekem nem tetszik, hanem tőlem független objektív okok miatt nem jó.

“egyébként az a legdurvább, hogy van, aki feltételezi, hogy akik csinálják a sorozatot, a leokézó producerektől, az írón és a rendezőn át a vágóig, hogy azok nincsenek meggyőződve arról, hogy a lehető legjobb végeredményt teszik le az asztalra”

Abszurd azt feltételezni, hogy a világ legnagyobb szórakoztatóipari cégét a kreativitás és a minőség érdekli, és nem pedig a nézők megfejése.

Itt most nem egy feltörekvő stúdióról vagy újonnan felkapott brandről beszélünk, amik új nézőket akarnak behozni. Itt most a világ legeslegnagyobb szórakoztatóipari cégéről van szó, aki direkt pont azért vásárolta fel a világ egyik legismertebb márkáját, mert nem akar agyalni semmin, csak nyerészkedni meg mégegy és mégyegy bőrt lehúzni róla (sajnos).

A végeredmény legalábbis magáért beszél és ezt tükrözi. A Mandót még megvédtem, a Bobánál már erősen rezgett a léc, de itt sajnos nincs már mentség, ezt már tényleg csak Obi-Wan neve viszi, semmi más. SW logó nélkül ugyanez a sztori ugyanezzel a megvalósítással oltári nagy bukta lenne, ebben biztos vagyok. SW logóval meg felbőszíti a hardcore fanokat.

Húsleves Kocka - 2022. 06. 09. 17:39

Az SW soha nem volt hibamentes! A filmek egy részét többször újravágta Lucas, mert nem tetszett neki az eredmény.

A gond az, hogy túl sokat akar elmesélni a sorozat. Ha valami, akkor ez az, ami nagyon nem tetszik!

Itt van ez az Ankin/Vader és Obi-Wan, tanítvány és mester, “apa” és “fiú” veszekedés. De ugyanez a csata megy Reva és valamilyen szinten Vader között is. Aztán ott a Reva és a fivérei meg a nővérei közötti, ki a fater kedvence dolog. Leila és az örökbefogadott gyerek dilemmája. Ja Obi-Wan belső vívódásáról még nem is beszéltünk. Túl sok! Az utolsó elég lett volna.

Ettől függetlenül én elnézem.

walaki - 2022. 06. 09. 17:58

@Steve DragQueen: igazad van, de azért hadd védjem meg az SW-t, mert volt olyan iró, akinek sikerült. Ott van a Rouge One például (most tekintsünk el magától a filmtől, és hogy nekem tetszett-e vagy sem, szigorúan koncentráljunk az írói teljesítményre), aminek teljesen jó lett a sztorija: hiába előzmény és tudod, mi a vége, mégsem sejted, mi lesz a szereplőkkel, tökéletesen illeszkedik az SW eseményeibe, nem rúg fel semmit, stb., szóval meg lehet ezt jól is írni, van rá példa. (De tény, hogy a Disney-s SW-k mind azon véreznek el, ahogy Malachi írta, lazy writing, és semmi máson.)

Sunsky - 2022. 06. 09. 17:59

“nekem az is új volt, hogy a negyedik részben próbált Leiából infót kihúzni”

A második részben ugyanígy szedi ki az infót a kamu Jediből (hol van Obi-Wan), nem volt ez új.

Reva a negyedik részben azt is elmondja ismeri ezeket a hálózatokat (kettőt már találtak) , tudja hova vezetnek, mi a céljuk vele, persze tudja hogy kerüljön Leia elé.

Ilyen alapon az előző rész úgy ért véget, hogy Leia elkezd futni Reva elől, ebben a részben meg már vallatja, itt se rágták a szánkba, hogy elkapja.

“Star Wars-filmek cselekménye ugyanarra az 1-2 sémára épül: vagy meg kell menteni valakit, vagy fel kell robbantani az aktuális tömegpusztító fegyvert”

Mondjuk a prequel elég szépen belement a politikába és nagyon jól állt neki

Sheev Palpatine - 2022. 06. 09. 19:08

Malachi: az hogy te magadra vetted az üresfejűs megjegyzésemet, az nem az én hibám :) egyébként a modok majd törlik, ha valami szabályellenes.

Egyébként bocs, nehéz veled mit kezdeni, ha leírok tényeket, amire te csak annyit nírsz reagálni, hogy hát ezt előhúztam valahonnan.

“én eddig ebben a sorozatban biztosan nem láttam, hogy képes megérezni messziről valaki jelenlétét, nekem az is új volt, hogy a negyedik részben próbált Leiából infót kihúzni. olyat eddig csak sithek csináltak. de azt legalább megmutatták, hogy világos legyen”

Mindre láttunk már példát erőhasználóktól. Az részletkérdés, hogy valaki Sith, vagy valaki Inkvizitor, vagy éppen Ren lovag, ugyanúgy sötét oldali erőhasználók. Kylo Ren sem Sith, és képes volt erre, hogy mások fejéből szedjen ki gondolatokat.

Dragqueen: mert mi van Watto-val? Amúgy tudtad, hogy Lucas demokrata? (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy csak a republikánusok lehetnek antiszemiták)

walaki: A RO-ban is van lazy writing. Pl kilométerre Ersoék házától szállnak le Krennicék, így azoknak bőben van ideje menekülni :D vagy ott van C3PO és R2, akiknek rég a Tantive IV-en kéne lenniük amikor őket mutatják

Malachi - 2022. 06. 09. 19:50

(már nem vagyok itt, csak gyorsan) Sunsky – igen tényleg, volt már ilyen vallatás. a mondandóm lényegén nem változtat, hogy a második vagy a negyedik részben láttuk – mert láttuk. közölni akarták a nézővel, megmutatták. a távolbameredést meg nem láttuk. azt nem akarták közölni. vagy elfelejtették. vagy majd úgyis kitalálja mindenki magának. mondom. hiba.

ja meg Steve DragQueen, ha csak a két fontosabb animációra, plusz a Mandóra és a Boba Fett sorozatokra gondolunk, hát nyilván senki nem mondaná azt, hogy valami alapos, elmélyült, újszerű történettel bírnak. nem is állított ilyet senki (én tutira nem), hogy az hiányzik ebből a sorozatból. csak míg a négy felsorolt az működik és tud behozni új dolgokat úgy, hogy nem fogod a fejed közben, ez nem működik és közben fogod is a fejed.

én itt éltettem évek óta ezeket, hogy de jó, a rossz nagyfilmek után végre jöhet valami új aranykor a Star Warsban, láthatóan képesek úgy újítani rajta, hogy attól a régi mániákusok sem borulnak ki. erre itt van ez az Obi-Wan és most nem értem, mintha visszaléptek volna nullára, egyetlen erényt sem sikerült átmenteni a meglévőkből ebbe a sorozatba. mindegy, befejezem tényleg. majd meglátjuk, hogy az Andor, meg a többi hogy sikerül.

Miles Teg - 2022. 06. 09. 20:08

Megnéznék e egy random sorozatot, ami egy kiöregedett katonáról szól aki kiszabadít egy kislányt? Simán nem.

Csak ugye anno 9 évesen megnéztem egy filmet, ami arról szólt, hogy kiszabadítják a hercegnőt a gonosz karmaiból :) És mostanra már nem az a fanservice, hogy tessék, Rancor, hanem a temető, a birodalmi folyosók, ááá, majdnem minden.

Azért ilyen adalékkal lehet tényleg még a szokottnál is elfogultabb vagyok.

irgum76 - 2022. 06. 09. 20:15

bazz beírom a 4 betűs filmes oldal nevét benyeli a szűrő a kommentet… ehhhh

na akkor még egyszer:

szóval ez az kb rendben lévő epizód lett a leggyengébb pontozású a négy közül
előző majdnem másfél ponttal magasabb
7.8 vs 6.5

a lényeg, hogy Vader legyen a logika az másodlagos

Zach - 2022. 06. 10. 00:53

Most már egyértelműen látszik, hogy mozifilmet kellett volna készíteni ebből a sztoriból, nem sorozatot, annak túl rövid.
Ráadásul Kenobi másodszor lép bele Reva csapdájába (immár az Ösvény tagjaival együtt) …

gafz - 2022. 06. 10. 10:39

Szerény magánvélemény: a Disney elkezdte ontani ez egy kaptafára épülő SW középszert. Nagyon népszerű vele, mert az emberiség zöme középszerű. Animációs alkotásaikat én is csípem, mert ott nem zavaróak a gyermeki cselekedetek (bár a Clone Wars 7. évad Ashokás részeinél azt hittem kitépem a hajam). De az élőszereplős dolgaik zavarnak, mert ott többet várnék tőle. Az OT remake ST meg mondjuk kissé lehangolt. Az élő szereplős sorozatok meg szerény véleményem szerint élő szereplős animációs sorozatok lettek, ugyanazokkal az eszközökkel operálnak. Aki nem várt többet tőlük, mint egyszerű szórakozást és SW settinget azok elégedettek lehetnek velük. A RO mint háborús film kaptafára húzott SW egész jó lett, bár nem tudták kihagyni belőle a gyermeteg dolgokat. A Solo szerintem azért lett zakó, mert a régi rajongók (akik OTn nőttek fel) nagyon várt történetét túl PCn és gyermekien dolgozták fel. A Kenobi sorozat is imigyen állt be a sorba: 6 részes Clone Wars átívelő történetként jó lenne, nézik is sokan, én is, de aki többet várt, abban hagy egy nagy adag hiányérzetet.
Mellékesen régen a művészek a saját művészetüket adták, esetleg a mecénások (akik az átlagnál kulturáltabb emberek voltak) vágyait figyelembe vették, de nem erőszakolták meg a művészi vénáikat. Michelangelo is magát adta a Dávid szobrával, nem a közízlést szolgálta ki. Mára ez már változott, a közízlést kell kiszolgálni, mert abból van a nagy bevétel, lehet alkotni akármilyen örökbecsűt, az nem fogy elég bevételt hozni.

jesustomer - 2022. 06. 10. 21:52

Malachi:
Hát.. igazából teljesen igazad van. Elolvastam a kommenteket és hát tényleg az van, hogy ez nem az amit felépítettek, pedig azért az előzményt is szétszedték anno, de hát az ehhez képest mestermű.
Én azért kedveltem ezt a sorozatot mert khm NOSZTALGIA, és ezt így utólag bánom. Mert az egy dolog, hogy a nosztalgiára épít a Disney de a történetvezetés és az alapmű semmibe vevése nem a filmeket szeretőket szolgálják ki, hanem az elvetemült rajongókat.
17 éve láttam utoljára normális star wars filmet, és nekem a mando se jött be, ez is csak azért mert a régi szereplők voltak benne.
Fhu most nagyon le lettem hangolódva :(
Sajnálom, hogy ennyire félrement.

Enzo - 2022. 06. 10. 22:02

1×03 (pótlás hétfőről)

Hát vegyes érzéseim vannak.

Tetszett valamennyire a fénykard-párbaj, a transzporton a Luma/Leia elszólás (és megmagyarázása), meg ez a Freck nevű csillós szájú vakondizé is érdekes volt (amíg fel nem dobta őket). A párhuzam is bejött, hogy Vader meg akarja égetni Obi-Want a Mustafaron történtekért cserébe, de az valóban fura, hogy miért nem tudta kiemelni a tűz mögül utána…
Azt én sem értem, hogy miért nem kerülték meg a lézerkaput, illetve hogy Tala hogy jutott el a sóderes részre megmenteni Kenobit? Akkor annak az alagútnak több kijárata kell hogy legyen, de sehogy nem jön ki a matek, mert Reva már ott várta Leiát a kikötőnél (cliffhanger!), holott jóval később találta meg az alagutat… na mindegy, zavaros, nem tudjuk ki hogy közlekedett. (végülis senki nem állította, hogy Reva az alagútban ment!)

Darabkák:
– Vader kegyetlenkedése a főutcán szerintem is tényleg csak Obi-Wan kicsalására szolgált.
– Amúgy jól hallottam, hogy volt az epizódban egy Wilhelm scream? (amikor leesett az a rohamosztagos, amelyiket kettévágott a lézerkapu)
– Jé, Quinlan Vos említés!

1×04

Tala keményen nyomta a beépített ügynökösködést, még azt is bekamuzta, hogy beépült az Ösvényt használók közé, de azért a rohamosztagosok megszokott bénázása mellett most az is zavart, hogy itt mindenkinek borzasztó a hallása? A csaj egy full csöndes irányítóteremben suttog a kis adóvevőjébe, Obi-Want irányítva, és senkinek nem üti meg a fülét semmi? Na mindegy, végül sikerült kiszabadítani a hűséges Leiát – én simán azt hittem, hogy Obi hagyja kitörni az ablakot és kiúszik, de ehelyett Taláék megvárták, hogy utolsó pillanatban sikerüljön kirohannia. Apropó utsó pillanatos megmentések, nyilván a végén is ilyen klisésen jött az erősítés – a Wade nevű srác halálát nehéz így átérezni, hogy az epizód elején láttuk életünkben először a karaktert. Az egyetlen dolog, ami igazán meglepett a részben, az Reva mentsége a végén, hogy nyomkövetőt rakott Lolába, ez ügyes.

Darabkák:
– A Baljós árnyakban ugye láttuk, hogy a Jedik hosszan kibírják levegő nélkül a víz alatt, szerintem most Obi-Wan beúszása is egy finom visszautalás volt erre.
– A borostyán sírokat tartalmazó folyosó kifejezetten érdekes, arról szívesen megtudtam volna többet :O
– Lol, tök nem feltűnő hogy Kenobi egy kislánnyal a kabátja alatt sétál ki több száz ember között… :D

#hétidézete:
“Is this a staring contest?” :D /Leia/

Enzo - 2022. 06. 10. 23:13

Atyaég, ezt kihagytam, de mennyire gáz volt már, hogy a rohamosztagosok (full páncélban) összeesnek egy fejre mért közepes ütéstől :DD
https://9gag.com/gag/a0ZzzyO

Sheev Palpatine - 2022. 06. 11. 10:47

A rohamosztagos páncél totális alkalmatlansága 1977 óta tény mondjuk :D

irgum76 - 2022. 06. 11. 12:01

Enzo:

“Amúgy jól hallottam, hogy volt az epizódban egy Wilhelm scream?”

nem tudom mi az de én felnevettem rajta :)
https://coub.com/view/32xt3f

“A Baljós árnyakban ugye láttuk, hogy a Jedik hosszan kibírják levegő nélkül a víz alatt, szerintem most Obi-Wan beúszása is egy finom visszautalás volt erre.”

mindkétszer valami “búvárpipa” ketyere volt a szájukban

irgum76 - 2022. 06. 11. 12:02

Sheev Palpatine:

“A rohamosztagos páncél totális alkalmatlansága 1977 óta tény mondjuk :D”

ugye nem akarod megmagyarázni, hogy nem volt gáz

Enzo - 2022. 06. 11. 14:19

@Sheev Palpatine:
na jó, de na már, hogy tenyérrel fejbesomják és összeesik :D a másiknak meg megfogja az állrészét kb :D

@irgum76: nincs meg a Wilhelm scream? :O pedig nagyon híres: https://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_scream (jobban meghallgatva lehet ez nem az volt)
(a búvárpipás dolog jogos, elfelejtettem :D)

irgum76 - 2022. 06. 11. 14:24

Enzo:
nem ismertem
én a löróóóóóóój jenkinsz generációhoz tartozom :)

gafz - 2022. 06. 11. 15:14

A rohamosztagos páncél alkalmatlansága 1983 óta volt ismert, ahol kis macik ágacskákkal beverték.

walaki - 2022. 06. 11. 18:57

Eredeti trilógia, Új remény. Luke a halálcsillagon lelő egy rohamosztagost, mire a 7-8 éves fiam:
– Most meghalt? Nem védi meg a páncélja?
– Hát látod, nem.
– Akkor meg minek hordja…?
:D :D :D

4. rész

Hát igen, minden úgy van, ahogy írtátok. Enzo különösen szépen összefoglalta, szokásához híven, nincs is mit hozzátennem.

Azért azt a maradék pár részt már megnézem, de ez innen minden vitán felül guilty pleasure.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 11. 19:34

irgum: Nekem nem volt gáz, mert veled ellentétben én már rég elfogadtam magamban (vagy felismertem), hogy a SW ilyen a kezdetektől fogva, és kész. És nem várom el egyik új készülő produkciótól sem, hogy mentes legyen az ilyen gag-ektől.

irgum76 - 2022. 06. 11. 19:59

“gag”???

ez béna amatörizmus volt

katyvaszlipp - 2022. 06. 11. 21:58

Gag:DDDDD

én értem, ha fejbe vágnak egy bottal, éles tárggyal esetleg, vagy akármi, de itt megfogta a sisakot a csaj, és kb ennyi volt, esett össze:D

gagyi volt, hanyag rendezés megint, ahogy az összes részben.

Bikuci - 2022. 06. 11. 23:46

Valamikor érdemes lenne elfogadnunk, hogy rajongásunk tárgya gyermeki, és egyben gagyi is. El kell engedni…

Sheev Palpatine - 2022. 06. 12. 09:20

irgum: Hívhatjuk így is, de attól még be kéne látnod (meg másoknak is), hogy 1977 óta van tele béna amatörizmussal a SW

gafz - 2022. 06. 12. 10:20

Van egy réteg, ami szeretné, ha a “béna amatörizmus” mennyisége olyan mértékben csökkenne, (most nem a béna történettel is profi pénzszerzéssre gondolok) hogy a magával ragadó történet mellett észre sem venné az ember…

bvr - 2022. 06. 12. 12:54

winnie, ne vicceljünk már, persze hogy ez is a pénzről szól, ráadásul nagyon sokról. Attól mert nem annyira egyszerű hogy kockás papíron összeadogatni a mozijegybevételeket, vagy éppen hogy mennyi reklámudőt lehet értékesíteni, ez még befektetés. A vállalatértékelés pont ezzel foglalkozik. Az meg hogy pénzforgalmilag az első jópár évben az ilyen jellegű cégek veszteségesek, ez senki hozzáértőt nem érdekel, ettől még a vállalat értéke (amit nem meglepő módon ugynevezett pénzben szokás kifejezni) masszívan növekszik.A másik hogy ki hol mennyire “okos” (meg hogy ezt miben is mérnénk) az nem tudom de nem is igazán érdekes. Ami érdekes, hogy milyen döntéseket hoznak. És arra rengeteg példát látunk, amikor folyamatokat, hosszú távú projekteket rosszul menedzselnek Maradva a filmes területen, MCU versus DC. De hát még ennyire “messzire” sem kell mennünk, elég konkrétan a Disney-SW, nem viccből függesztették fel a filmes projekteket hanem mert a saját elvárásaikhoz képest bukó pályára vitték őket. Basszus a Solo (ami ha pont a két főszereplő sajnálatosan rossz castingjától eltekintünk, amúgy egy tök jó film lehetett volna) a SW szinten még az előtt megbukott hogy egyáltalán bemutatták volna (kb egyetértés van arról hogy a The Last Jedi miatt)  És hát ha minden igaz pont emiatt a bukó pálya miatt nem lett többek között az Obi-Wanból sem film hanem sorozat.

bvr - 2022. 06. 12. 12:55

Konkrétan a Kenobiról szólva, mostanra hoztam fel magam. Nem vártam sokat, de hát azt is alulmúlta. “Szép” teljesítmény…
Még az Andorra kíváncsi leszek, amúgy is abban láttam a legtöbb lehetőséget.

Catzor - 2022. 06. 12. 13:54

Érdekes olvasni a pro és kontra véleményeket.

Én úgy érzem, hogy – legalábbis nálam – egy felívelő, pozitív irány után mintha megint mellékvágányon (és még jó, ha nem vak) lenne a Csillagok Háborúja. A sequel trilógia khmmm “minősége” után mintha elindult volna valami, amely miatt úgy tűnt, jó dolgok születtek (Mandalorian, Clone Wars újraélesztése). De egy ideje már mintha újra lefelé haladna az egész. A Bobás sorozat elég közepes lett (szerintem nagy hit and miss volt, főleg, hogy a karakterét milyen szuperül hozták be a Mando sorozaton keresztül), nálam a Bad Batch se működött (CW folytatás feeling ide vagy oda), és eddig a Kenobi se . . . :(

Tudom, ez szubjektív vélemény, viszont az utóbbi háromról a neten is vegyes kritikákat olvastam (Boba, Kenobi, Bad Batch). Vajon mi történt? Csak személyes agymenés, de olyan látszatja van, hogy amíg a fősodor ámokfutása (fő filmek) és lebőgése mellett páran szépen ellézengtek volna, és a melléksodorban egész jó cuccokat csinálgattak (Favreau, Filoni, de pl. a Jedi Fallen Order játék is), amíg hagyták, aztán hogy azok sikeresek lettek, az éhes egér ráugrott ezekre, és most ezeket csócsálja . . . Ezek után sok bizodalmam nincs az új sorozatokban, bár az Andor trailere elég jól sikerült. Na majd meglátjuk, hátha.

winnie - 2022. 06. 12. 13:56

itt egy interjú a sorozat készítőjével, sokak nemeziséve, joby harolddal, ha imádja, ha utálja valaki a sorozatot, ezek tudnak szerintem legtöbbet hozzáadni: https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-features/obi-wan-kenobi-leia-disney-1235160356/ (nyilván az élőszavasak még inkább, mert abból látszik, hogy ki mennyire lelkes)

winnie - 2022. 06. 12. 14:01

“Ezek után sok bizodalmam nincs az új sorozatokban, bár az Andor trailere elég jól sikerült. Na majd meglátjuk, hátha.”

továbbra is nagyon fura, hogy bármennyire is egy égisz alatt, egy stúdióban készülnek a sorozatok, sokak számára az egyik ilyen kihatással lehet a másikra. nyilván a mando és a boba lehet is, de például egy obi-wan és andor nagyon más stílusban, nem csak a készítő személyét illetően. a disney bármennyire is tesz azért, hogy a sorozatok ne készítőiek, hanem produceriek legyenek, nem tudja elnyomni a sajáthangot, például azt, hogy az Andor egyik fő kreatívja Tony Gilroy. aki teljesen függetlenül dolgozott, a sorozat is másik földrészen forgott. ha az andor (vagy a skeleton crew) jó lesz, akkor nem azért lesz jó, mert mondjuk az obi-wan jó. ha rossz lesz, akkor meg nem azért lesz rossz, mert az obi-wan rossz. vagy a boba fett rossz.

úgy lenne a korrekt, ha az egy univerzumban tartozó sorozatok közül (star wars, marvel, dc, the walking dead) mindenki számára legyenek jobbak és rosszabbak, nem? nyilván az nem ideális, ha csak utóbbiak vannak, de itt döntheti el mindenki, hogy melyeket érdemes nézni, és melyeket passzolni.

bvr - 2022. 06. 12. 14:35

“továbbra is nagyon fura, hogy bármennyire is egy égisz alatt, egy stúdióban készülnek a sorozatok, sokak számára az egyik ilyen kihatással lehet a másikra.”

Ne hulyeskedjunk mar, pont az lenne a nagyon fura ha nem igy lenne, ha nem lenne ilyen tomeghatasa. Hiszen epp ebben all egy brand lenyege, ettol tud pusztan onmagaban ertekes lenni es rengeteget erni.

irgum76 - 2022. 06. 12. 14:46

úgy lenne a korrekt, ha az egy univerzumban tartozó sorozatok közül (star wars, marvel, dc, the walking dead)

de itt döntheti el mindenki, hogy melyeket érdemes nézni, és melyeket passzolni.

na igen de ha passzoltál egy Bobát három rész után akkor nem érted majd a Mandó felét

ha passzoltad a Wandát akkor lemaradsz a Dr. Strangel

és még lehetne sorolni kellemetlen, hogy néhány kevésbé tetsző filmet, sorozatot is kénytelen vagy megnézni csak azért, hogy képben maradj

mondjuk én szerencsés helyzetben vagyok mint mindenevő
de ha már walking dead a Feart és a kiscsávósat is elengedtem mert már csak untatott és idegesített egyszerre
így lemaradok egy csomó infóról pl a 3 körösökről

Catzor - 2022. 06. 12. 16:01

winnie
“továbbra is nagyon fura, hogy bármennyire is egy égisz alatt, egy stúdióban készülnek a sorozatok, sokak számára az egyik ilyen kihatással lehet a másikra. nyilván a mando és a boba lehet is, de például egy obi-wan és andor nagyon más stílusban, nem csak a készítő személyét illetően.”

Bizodalmam nincs, de nézni nézni fogom, legalább az elejét . . . másképpen nem tudnék véleményt mondani róla (és kívánom, hogy ne legyen annyira rossz, hogy otthagyjam, remélem, nem lesz ilyen). És ott van az Ahsoka is, amely meg a Rebels irányából (is) folytatás lesz, és a szereplők miatt ígéretesnek tűnik. A produceri és készítői hátteret pedig nem ismerem túl mélyen. De furcsa, hogy a jóféle Filoni – Clone Wars vonalból jött Bad Batch nem az igazi (pedig lényegében egy Clone Wars folytatásnak, 8. évadnak lehet nevezni). Ugyanígy a Favreau-féle Mandóból kiágazott Boba sem valami jó, és itt már két emberről, két műfajról, élőszereplőről meg animációról beszélünk, mindkettő jól sikerült előzménnyel. És itt van az ontopik Kenobi, akiből a Sithek bosszúja óta sokat haladtak. a Clone Wars sokat tett az ő meg Anakin finom kibontásáért és színezéséért. Ennek a sorozatnak ütnie, büntetnie kellene, mint annak a rendje, itt nem lenne szabad esélyt se kapnia a kudarcnak. Nem tudom, ki osztotta itt a lapokat az embereknek, de nem sikerült valami jól .

winnie - 2022. 06. 12. 16:52

bvr: félreértesz. félrérthető voltam. nem az emberekre való hatásra célzok, nem akarom megmondani ki mit gondoljan a termékről minek a hatására. sokak számára= sokan úgy gondolják.

azaz sokán gndolják azt, hogy ha rossz teszem azt az onbi wan, akkor az andor vagy a skeleton crew nem lehet jó. holott független a kettő. mások és máskor írják. máshol forgataják őket és egyszerre. más execek felügyelik őket. minden más. nem létezik közös stúdiós ernyő vagy fő exec, ami egy jó sorozatot le tud rontani a többi szintjére, hogy egyenletes nívó legyen. és nincs überproducer, aki egy szar sorozatot fel tud emelni a többi szintjére, ha azok mondjuk konstansan jók,

mégis egyre másra olvasni áttétesen, hogy ha joby harold sorozata szar, akkor tony gilroyé vagy leslye headlandé nem lehet jó.

vagy van olyan, aki az ahsoka, andor, acolyte és a skeleton crew közül őszintén hiszi, hogy nem lesz jó és rossz, hogy mind egy szint lesz?

winnie - 2022. 06. 12. 17:13

irgum76: WAT! most az személyeskedőnek hatna, ha azt írnám, hogy “lehet, hogy te nem értenéd”, de pontosan tudom, hogy értenéd, mert én nulla tudással értettem. az avengers 1 féltavja óta filmet csak a galaxis 1-et és a thor 3-at láttam, de a dr. strange 2 tenyleg érdekelt (tipre korábban egyik ottani főkarakter sem láttam filmben), pedig a wandát kivágtam 2,5 rész után. (meg az antmant akarom még megnézni, mert az szerintem bejöhet), sorozatoknál hawkeye + ms. marvel eddig, bár nemmtudom, azokhoz kell-e valami.

TUDOM jól, hogy van egyesekben ez a félelem, hogy nem értenének valamit, ami számomra döbbenets, hiszen pont arról szól a téve és a popcorn film, hogy sok mindent butítanak, pont ez a vád éri hollywoodot, itt is biztos írta már valaki. és ezzel szemben elég kontrasztos megállapítas az, hogy ezek olyan komoly összefügges rendszerrel bírnak, hogy egy intelligens felnőtt sem lenne képes kihagyásokkal követni. ilyet tudod, hogy ki ír? az, aki meg sem próbálta. tisztelet a kivételnek.

( de viccen kívül, folyton ebbe ütközöm bele, hogy én, aki csinálom ezt és tudom, hogy nincs ezzel gond, azt olvasok olyanoktól, akik nem csinálják, hogy ez lehetetlen. gondolj bele, hogy ezeknek a filmeknek és sorozatoknak a zöme nem hogy úgy készül, hogy ne kelljen mindent látni, hanem úgy, hogy egy 14 éves gyerek is képben maradjon, ha nem lát mindent. a fiamnak semmi gondja nincs azza, hogy valamit lát, valamit nem. ezért wtf, hogy valaki, aki sokkal “profibb” konkrétan tart ilyesmitől.).

igen, tudom, hogy a sok szájbarágás, brutál expozíció és visszautalás nem ugyanaz, mintha valaki átéli, de a 100%-os megértésnek nem a szórakozás mértekét cseppet sem csorbító 90%-os megértés az ellentése. ez csak hasszám, de ez azzal parallel, hogy gyerekkoromban is láttam és élveztem olyan filmeket, amiknek a maximális élvezetéhez nem volt meg bennem minden – nem egy előző film plotja, hanem mondjuk tudás, élettapasztalat. de nem zavart. ha úgyis imádtam xy filmet, akkor ugyanott vagyok, mintha felnőttként imádom.

ha valakit meg tényleg zavar bármilyen szinten, ha nincs 100%-ban képben, akkor 5 perc utánaolvasni. megeteheti. sajá döntés, ha nem teszi meg, de nem, nincs olyan, bármit is kénytelen valaki megnézni. akkor megette volna a fene. ha valakinek kialakították azt a fejében, hogy kénytelen, az más tészta.

(emlékszem, anno a monk úgy lett all time sorozatom, hogy sokáig nem is láttam az első évadot, nem egy all time top10-es sorozatpmbol 20+ részt nem láttam még -oké, ezek nem mcu-k, de manapság ilyet olvasva biztos lenne, aki a világból kirohanna:)

winnie - 2022. 06. 12. 17:30

(bár tényleg nem ez volt a mondandóm lényege feljebb, a válaszom ellenére én abszolút amellett vagyok, hogy mindenki úgy nézzen mindent, ahogy akar. junkie-ként tudom, hogy mi a kompletizmus, a neten való járatosként tudom, hogy sokak számára az az igazi, ha utólag videókat néz arról, hogy mondjuk milyen utalásokról maradt le. de az élni és élni hagyni elvbe az is beletartozik, hogy felhúzzam a szemöldökömet azon, ha azt hallom (nem kis túlzással), hogy “neked ezt tilos nézned, mert nem láttad X vagy Y-t”. ez tényleg csak akkor lenne hiteles, ha olyan mondaná, aki tudja, hogy milyen előtudás nélkül megnézni mondjuk a star wars 9-et.

(ha emlékszel, én elég gyakran írom kritikában vagy posztban, hogy kíváncsi lennék egy-egy sorozat esetében, hogy milyen előtudás nélkül, teljesen újoncként megélni. mert ez az, amit az ember, ha van előtudása, SOHA nem fog tudni megélni.)

irgum76 - 2022. 06. 12. 19:59

Winnie:

látom elég markáns véleményed van
gondolkoztam, hogy erre én most akkor mit reagáljak
de úgy gondolom nem az én tisztem erről téged meggyőzni
(úgy tűnik nem is lehet :) )

talán ha nincs éppen annyi poszt tedd ki a hét kérdésének, hogy pl.: “Lehet-e a Lostot a 4. évaddal kezdeni?”
vagy épp a TWD-et a World Beyond-al
a SW az epizód 9-el
stb…

gafz - 2022. 06. 13. 05:32

Szerintem az a fő baj, hogy ha a Disney éra alatt készült sorozatok hasonló okból nem tetszenek igazán, akkor már előítéletes az ember az új sorozatokkal is a showrunner-től függetlenül.
Sajna nekem az jön le, ha elég a bevétel, jó az úgy ahogy van, nem kell kockáztatni amiatt, hogy egy eddig csalódott célközönség is kapjon valami szépet. A RO felcsillantotta a reményt, de azóta semmi. Ha az Andor sem lesz normális, engem kiégettek.

winnie - 2022. 06. 13. 06:32

gafz: ebben lehet valami. ha kezd az ember trendszerűt felfedezni, akkor ott valóban lehet az ernyő (a disney) a ludas, és érthető, ha valaki már gyanakodva méregeti a többit.

winnie - 2022. 06. 13. 06:46

irgum76: ne törődj a vélemény fokával, nyugodtan “gyere nekem”, ha nem értesz egyet – ha baromságot beszélek, nyilván helyemre kell rakni.

a véleményem remélem, hogy mindig markáns, csak itt azért állok hozzá “keményebben”, mert tényleg nem értem, hogy miképp lehet BÁRMILYEN vita ennek kapcsán, hiszen adott az egyik oldal, aki azt mondja, hogy “A”, miközben nincs semmi tapasztalata – eddig ezzel semmi gond. viszont adott a másik oldal, amely azt mondja, hogy “nem A”, és ott van a tapasztalata. úgy érzem, hogy az a minimum, hogy utóbbi fele húzunk már csak a tapasztalatiság okán is. nyilván, ha olyan mondja, hogy “A”, aki tapasztalatra épít, az előtt meg kell hajolnom. de addig abszurdnak hangzik, hogy valamit, ami semmi gondot nem jelentett, más kétségbe von.

—-
és maradjunk a konkrétumoknál, mert nem mindegy, hogy egy random filmet nézel meg, vagy egy sorozatot kezdesz az ikszedik évaddal (ráadásul direkt ki is választasz egy olyan sorozatot, ami hírhedten összefügg). mondom ezt úgy, hogy szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy voltak sokan (a buta amerikaiak), akik konkrétan a lost – 4×01-et nézték meg elsőként a sorozatból. és szerintem senki nem gondolja, hogy mind egy szálig lemorzsolódtak. persze ez triviális, hiszen a sorozatokat mindig így csinálják, de ha még egy nem gyakorlott néző is megbirkózik a feladattal, egyszerűen abszurd feltételezés egy profitól, hogy azt mondja “nem, én kizárt, hogy nem tudnám követni!”.

“a SW az epizód 9-el”

ha azt nézed, az sw az epizód néggyel indult:)

de a kérdéses azért nem jó, mert megint az alapproblémát hozza elő: a sok választ, hogy “nem lehet a 4. évaddal kezdeni” – olyanoktól, akik nem a 4. évadtól kezdték. hát hol tudják ők? olyantól kell megkérdezni, akik a 4. évadtól kezdték. olyat kérdezz, aki a TWD World beyondot nézte elsőként. (annak a pilot kritikájánál például írom is, hogy nem kell hozzá előfeltétel, ráadásul a narráció tele van expozícióval.)

de egyébként pont azért, mivel ez a vita már 15 éve is jelen volt, direkt egy csomó sorozatba kezdtem bele “csak úgy”. hogy úgy tudjak érvelni az ügyben, hogy a tapasztalataimra mutatok. és érdekes volt látni, hogy hol tudok, és hol nem tudok csatlakozni. és általában a nem csatlakozásnál az volt a gond, hogy karakterek szintjén csúszott el a sorozat, nem a sztorin. mert nézem, és nem érdekelnek annyira a figurák. nem kötődöm hozzájuk. zömében értem, hogy mi és miért történik velük, de azt nem, hogy miért érdekeljen. és ez valid ok lehet, ez az, amiben sokat segítenek az előzmények.

irgum76 - 2022. 06. 13. 08:01

Winnie:

igazából rosszul tettem fel a kérdést
“Lehet-e a Lostot a 4. évaddal kezdeni?”

lehet persze, mért ne lehetne
a kérdés az, hogy érdemes-e

azért pont a Lost mert az elég provokatív, hogy felhívja az olvasók figyelmét
(egyébként a Lost-nál konkrétan én a végét fejjel lefelé néztem x évadig követtem (imádtam) aztán bejött a teleportálás az időutazás ott nem néztem tovább aztán évekkel később néztem meg a finálét és onnan vissza félé az évadokat)

a többit azért írtam mivel azokat te említetted

“nem csatlakozásnál az volt a gond, hogy karakterek szintjén csúszott el a sorozat, nem a sztorin. mert nézem, és nem érdekelnek annyira a figurák. nem kötődöm hozzájuk.”

na igen még az MCU-nál is elő jön az, hogy valaki meghal és te meg azt mondod Pffff teszek rá
és nem érted miért pityeregnek körülötted a moziteremben

“ne törődj a vélemény fokával, nyugodtan “gyere nekem”, ha nem értesz egyet – ha baromságot beszélek, nyilván helyemre kell rakni.”

fekete öves szájkaratés vagyok úgyhogy ezt a “vitát” folytathatnánk 20 oldalon keresztül akkor sem tudnánk egymást meggyőzni a SW fanok viszont agyf*%t kapnának tőlünk hogy miért offoljuk szét az Obi-Want

ezért javasoltam a hét kérdésének
komolyan írtam, hogy posztold ki nem cseszkölödésnek
téged is engem is érdekelne mások véleménye, szempontja

Malachi - 2022. 06. 13. 10:51

felőlem offoljátok, a sorozattal kapcsolatban egyelőre ez a legértelmesebb dolog, ami történt, hehe. szomi szmájli.

jesustomer - 2022. 06. 13. 10:58

Malachi:
Úristen ezen hangosan felröhögtem

walaki - 2022. 06. 13. 14:13

Szolgáltai közlemény… ekhm… magánvélemény következik. :-)

Gagyi-e a Star Wars?

Az eredeti trilógia az zseniális volt. Lucas nem engedett senkinek sem belepofázni, olyanra csinálta, amilyenre akarta, jó is lett. Hiába egyszerű és bugyuta a történet, mégis nagyon klappol és mindvégig odaszegez a képernyő elé.

Az előzménytrilógia se lett volna rossz, ha nem enged a hollywoodi trendeknek. Minden ami rossz benne, tipikus Hollywood: túltolt cgi, túlságosan összefonódó szálak, Jar-jar. Ha itt is legalább annyira erőszakos lett volna Lucas, mint korábban és nem enged a stúdió nyomásának, meg merem kozkáztatni, simán lehetne olyan jó, mint az eredeti trilógia.

Klónok háborúja: oké, kicsit rajzfilmesítették, fordulatokban is, de ettől függetlenül adja magát, elég jó az összkép.

Eddig tartott, amiben Lucas valamennyire közreműködött. Ami ezután jön, azok minősége köszönő viszonyban sincs az előbbiekkel: új trilógia, Mando, Boba, és most ez.

Szóval szerintem elég egyértelműen meg lehet húzni a határt, hol vált gagyivá az SW: amikor a stúdió beleszólt és amikortól kilóra megvették az összes jogot. Magyarán azóta gagyi, amióta nem Lucas írja.

Llew - 2022. 06. 13. 14:41

Malachi:
Valami hasonló jutott eszembe nekem is eszembe olvasaskor :D

winnie - 2022. 06. 14. 06:02

walaki: szerintem kevered a gagyit a “más”-sal, vagy azzal, hogy nem neked készül. azért ez nem ugyanaz, főleg azért nem jó ez a szó, hogy nekem a régi részek kinézetre őszintén gagyik tűnnek, és sztori szempontjából sem feltétlenül húhák, a mostani részek közül viszont vannak, amik sokkal profibbak (nem gagyibbak), mint megvalósításukat, mind témáikat tekintve. érted, fura egy komolyabb és sötétebb stílust gagyinak látni, és makettes harcokat nem. mármint, ha abból indulok ki, hogy a gagyi nem csak a “fúj, nekem ez nem jó”-t fedi le.

a másik, hogy a lucas dolog nekem fura. brutális túlmisztifikálást érzek – ami ő, az szuper, ami nem, az gagyi, ami ő, de nem annyira jó, akkor az is szuper lett volna, csak a stúdió tette bele a gagyit? ez így eléggé elfogult, főleg olyasvalaki kapcsán, akinek azért a filmes szerepvállalása nincs túltöltve full zseniális dolgokkal, hogy tényleg legyen alap ezt hinni, hogy ő a star warson kívül is hiperszuper. (plusz ugye már eleve a birodalmat és a jedit is mások (is) írták, hogy csak neki tulajdonítsuk a kreaditet. szerintem el kell választani azt, hogy valaki jó író és mondjuk jó fantáziával vagy ötletekkel rendelkezik.

irgum76 - 2022. 06. 14. 07:03

Walaki:

anno Lucas azt nyilatkozta az előzmény trilógiáról
hogy pont olyan lett ahogy azt ő 77-ben megálmodta
csak akkor még nem volt meg hozzá a technikai háttér

Hádész - 2022. 06. 14. 09:36

Tegnap egyben letudtam az eddigi négy részt. Engem lekötött, bár vannak hiányosságai, logikátlanságok. A látvány a legtöbbször rendben van, de egy-két jelenetnek elég “olcsó” hatása van a többihez képest, valahogy kizökkent. Például mikor Leiát üldözik az erdőben, vagy a kergetőzés a bányánál a kavics(?) kupacok között. Ben oson mindenfelé, aztán valahogy Vader mindig ott terem mellette, pedig úgy mutatták eddig minden filmben, hogy max lendületesebben gyalogol, de szaladni nem tud. A fénykardoknak meg akkora fénnyel világítottak, hogy kb teljesen elvakítaná azt, aki tartja.
Sztoriban hatalmas dolgok már nem fognak gondolom történni, hazakerül a gyerek, lesz még egy párbaj, illetve az inkvizítor vonalon kapunk pár konfliktust.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 14. 10:10

“Az eredeti trilógia az zseniális volt. Lucas nem engedett senkinek sem belepofázni, olyanra csinálta, amilyenre akarta, jó is lett.”

Ez így konkrétan tényszerűen nem igaz amúgy. Az eredeti trilógiának volt egy rakat társírója Lucas mellett, ráadásul 3-ból 2 filmet nem is ő rendezett. 10+ éve, amikor még nem lehetett normális hangnemben beszélni az előzménytrilógiáról, mert az tönkretette mindenki gyerekkorát, meg Lucas szembeköpte saját magát (igen, pont ugyanaz ment, mint most az új trilógiával, az aktuális SW-t mindig utálni kell a “fanoknak”), akkor pont abban volt egyetértés, hogy az eredeti trilógia azért jobb, mert Lucas nem egyedül, a saját feje után menve dolgozott rajta, hanem társírókkal és társrendezőkkel. Az előzménytrilógia párbeszédein pedig bizony látszik, hogy azokat egyedül Lucas írta, akit sosem tartottak egy jó forgatókönyvírónak.

“anno Lucas azt nyilatkozta az előzmény trilógiáról
hogy pont olyan lett ahogy azt ő 77-ben megálmodta”

Ezzel amúgy ütötted is az előző érved, miszerint az előzménytrilógiába már hagyta, hogy beleszóljanak :)

Sheev Palpatine - 2022. 06. 14. 10:13

Jaj sorry, az utolsót azt nem is te írtad :D

Sawyer - 2022. 06. 14. 11:13

Én konkrétan rühellem, mióta a disney kezében van, azt meg pláne nehéz megemészteni, hogy tucatszám dobálja ki a kánonból a minőségibbnél minőségibb könyveket, képregényeket, amik szépen bővítették az univerzumot. Az új remény sztorija sem egy nagy was ist das, a kulcs a megvalósításban van, és ehhez jó mentalitású emberek társultak az eredeti trilógia idején. Osztom a véleményt, hogy míg Lucas csinálta/felügyelte, milliószor élvezhetőbb volt és a nézése közben szinte alig volt olyan, hogy kizökkentem volna vagy elgondolkodtam valamin, hogy nem illik bele (a III-ban volt pár ilyen). Most meg ott tartunk, hogy minden adott, látványban szinte nincs lehetetlen, azonban nincs kreativitás. Nincs kreativitás, mellé pedig próbálnak megfelelni mindenféle trendnek. Mi úgy hívjuk, hogy „elmarvelesedett”. Vagy dedós, vagy logikátlan, vagy túl depis… a receptet már nem ismerik.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 14. 12:47

“Én konkrétan rühellem, mióta a disney kezében van, azt meg pláne nehéz megemészteni, hogy tucatszám dobálja ki a kánonból a minőségibbnél minőségibb könyveket, képregényeket, amik szépen bővítették az univerzumot.”

Ez a mondat ebben a formában nem igaz, több okból kifolyólag sem. Egyrészt úgy írod, mintha ez egy folytonos folyamat lenne, és időről időre kidobálnának a kánonból dolgokat, holott ilyesmi nem történik. Valójában csak annyi történt, hogy 2014-től kezdtek felépíteni egy kánont, a korábbi műveket a fontosabb mozgóképek kivételével pedig “Legendák” címszóval illették és gyűjtötték csokorba.

Másrészt azok a művek, amik ma a Legendák halmazban vannak, soha nem is voltak a kánon részei, mert nem is létezett kánon Lucas idejében, valamint ő sem ismerte el sohase ezeket a történet részének. Ha nála marad a franchise és az ő draftja alapján készül az új trilógia, ugyanúgy ment volna a levesbe a Thrawn trilógia pl.

Lucasról meg még annyit, hogy az idő mindent megszépít. Ott voltam, emlékszem még mikor ő volt az antikrisztus azok szemében, akik ma visszasírják.

heidfeld - 2022. 06. 14. 18:26

Soha nem hittem volna, hogy több napig nem nézek meg friss, élőszereplős SW-t.
Elég gyenge a rendezés
Csak én nem láttam, mi volt a 2. azonosítással?
Nyugodtan ki lehet menni pisilni, kóláért, csinálni egy szendvicset..
Lehet, kiöregedtem, de pár egyéb gond is lehet.

Malachi - 2022. 06. 14. 22:30

walaki – ezt nem nagyon jól tudod. vagy hát nagyon nem jól. Lucas a prequeleket csinálta olyanra, amilyenre kb. ő akarta, olyanok is lettek. de legalább filmek, sztorival, egységesek, rendben vannak. az EP3 szerintem jó is lett tényleg.

az EP4-6 az sok ember munkájától lett olyan, amilyen. írók, rendezők, az EP4-et szó szerint a felesége rakta össze a vágószobában a ma ismert formára, mert eredetileg (állítólag) egy érthetetlen katyvasz volt. Lucas megérzett valamit, összerakott valami régi, létező mondákból, történetekből, lefektette egy világ alapjait és akkor úttörő effekteket használt. ennyi nagyjából az érdeme, ami azért nem kevés persze, de szerintem inkább jó helyen volt jó időben.

amit a dizni csinál a Star Warsszal az egész más, az a fókuszcsoportokról szól, a divatos társadalmi vonulatokról szól, a piacról, a bevételről, a kisebbségek megfelelő képviseletéről – de főleg csak azért, hogy legyenek ilyen token minorityk, akiket azonnal fel lehet tartani pajzsnak minden újabb fiaskó után, de néha már előtte is. az egész felhozatalból egyedül az animációkban lehetett érezni valami őszinte, rajongói kreativitást, nem is véletlen, hogy mikor Filonit áthozták, hogy akkor csinálja a Mandót, az olyan is lett.

ezt a szánalmat meg egy olyan ember írta, aki saját bevallása szerint nem vágta, hogy akkor Obi-Wan tudhatja-e, hogy Vader kicsoda, meg hogy él-e egyáltalán, és ezt hogyan lehetne elhelyezni a sztoriban. június 2. cikk a “The Wrap” írja, aki akarja keresse vissza. csak valahogy az maradt ki neki, hogy ugye Obi-Wan az EP3 végén a könyvtárban felvételről végignézi, hogy Palpatine sith nagyúrrá avatja Anakint és elhangzik a Lord Vader név is. folytassam még? ugye nem kell.

ebbe egy kicsit Winnie is belefutott, amikor arról írt milyen tudású emberek írják ezeket a sztorikat. hát, ilyen tudásúak. gyász.

irgum76 - 2022. 06. 15. 10:41

1×05

hát ez érdekes, izgalmas színes, szagos stb epizód volt
de dögöljek meg ha értem a sztori logikáját…

majd Palpatine elmagyarázza mit is láttunk :)

Ayrons - 2022. 06. 15. 11:59

Ebben az egészben csak azok a jelenetek érnek valamit, ahol Kenobi saját magával küzd. És visszaemlékezések vannak.

jesustomer - 2022. 06. 15. 13:00

Rendesen jó kitöltőepizód volt, vagyis csak azok a jelenetek voltak jók ahol ketten voltak.
És azért az, hogy nem ölte meg a csajt, csak belevágta a fénykardot.. ja és ettől nem halt meg, hát… miközben ebbe Qui-Gon belehalt de ő a rage miatt nem halt meg.
Na ne röhögtessetek. Vader meg kitér minden csapás elől? Uhh genyó, ez azért fájt. Vagy ha ilyen jó Vader akkor később hogy sebzi meg Ashoka vagy Luke?
Áááááá.
Viszont tényleg kibsztt jó volt a training, oké, hogy nem fiatalították meg, engem az nem zavart és nagyon jó volt újra látni.
Na de ennyi volt a jó.

irgum76 - 2022. 06. 15. 14:10

na csak, hogy tisztázzuk a dolgokat

1×05 GIGA SPOILER

szóval van egy kislány aki nagy nehezen átvészeli Anakin mészárlását
és elhatározza, hogy bosszút áll a már Vaderkén funkcionáló sith lordon (hogy a két nevet, hogy köti össze számomra rejtély)
ezért inkvizítornak áll és jediket kínoz, öl a célból, hogy Vader közelébe férkőzzön majd valahogy végezzen vele
(de fogalma nincs róla hogy)

Vader erről a szándékáról és múltjáról végig tudott mégis rábízza Obi-Wan felkutatását

szóval valahogy nekem nem jön ki a matek…

EpicZurg - 2022. 06. 15. 14:46

A második rész után elengedtem a tévhitet, hogy ez valami jó dolog lesz, viszont minden rész alul tudja múlni az azt megelőzőt.
Már nem csak a Star Wars egészéhez viszonyítva blőd a történet, hanem a saját maga által felállított új szabályokat is semmibe veszi. Hogy lehet valami ennyire inkonzisztens? Hemzseg a hibáktól. Nem is térnék ki részletezve, szinte az egész 5. rész cselekménye abból áll, hogy egy karakter valami butaságot csinál ezzel kialakítva egy helyzetet.
Nehéz megemészteni, hogy ez ilyen lett és még nehéz megérteni, hogy ezt komolyan gondolták.

Ayrons - 2022. 06. 15. 14:55

Papíron ez vélhetőleg jól mutatott, hogy Vader a végén azt mondja: hehe végig előtted jártam, bitch.
Csak a megvalósítás lett pocsék.

zolkó - 2022. 06. 15. 16:54

1×05
Jaj. A tréning jelenetek tényleg jók voltak, de ezen a nem repültök ti sehova mutatványon kiégtem. Tudom, hogy simán képes rá, nem az a része, de ahogy az kinézett, az konkrétan borzalmas megvalósítás. És a “tudtam ám” dolog is…. Pffff. Na mindegy, jövő héten vége.

irgum76 - 2022. 06. 15. 17:09

Zolkó:

“de ezen a nem repültök ti sehova mutatványon kiégtem.”

nekem tetszett a mutatvány nem éreztem gaggyernek

viszont azt nem tudom hol bujkált a másik hajó
miből gondolták, hogy az elsőt szétkapja Vader
miért gondolták, hogy a másodikra meg majd azt mondja, hogy “na jó mára eleget gyaktam hagyom a picsbe elrepülni őket…”

Acheron - 2022. 06. 15. 17:31

Azért az komoly mikor 5 percenkét megállítom, hogy üvöltözzek a képernyővel fájdalmamban. Tényleg sikerül minden résszel alább adni. De most már csak kibírom az utolsót.
Két pozitív: Amikor visszaemlékezett. Bár már ott is azon kaptam magam, hogy belekötök, mert a halálos fénykarddal gyakorolnak? Egy rossz mozdulat, és rip. De mindegy. Nem akadtam volna fenn ilyesmin, csak mostanra már annyira felcsexett a sori, hogy nem bírom megállni.
A másik, mikor Vader megállítja az éppen felszálló hajót. Az olyan Rogue One-os jelenetet, nyers erőt sugárzott magából, az tetszett. Amit persze megint csak tönkre kellett vágni, az utána következő jelenettel.

Annyi mindent szét lehetne ezen a részen is cincálni, hogy csak nah. De nem megyek bele.

katyvaszlipp - 2022. 06. 15. 17:41

azért az epic volt ahogy elkapta a hajót, majd szét is cincálta:D

felvetődik a kérdés, hogy a RO-ban miért nem folyamodott ehhez az eszközhöz a végén. (tudom miért nem, mert úgy kezdődik az ANH, hogy üldözik azt a hajót…ez a hátulütője a fordított történetmesélésnek.)
nekem a Force unleashed ugrott be, tényleg epic volt.

külön tetszett, hogy nem degradálták azzal Vader karakterét, hogy Reva mondjuk megsebezte volna, vagy ilyenek…szépen félkézzel elfenekelte ezt a förmedvény karaktert, ahogy kell.
mondjuk adta volna a végén magát egy Dooku grófhoz hasonló kivégzés, két kard a kézben, térdelt is a csaj…persze kell még a sztori, gondolom megy a Tatuinra Lukért, ahol majd Obi-Wan végzi be a csajt.

Acheron - 2022. 06. 15. 18:54

@katyvaszlipp: Igen először a Starkiller példát kezdtem el írni, aztán eszembe jutott a Csillagrombolós jelenet, hogy az még durvább volt ennél, sokkal. :D
A másik a két fénykardos jelenet. Dettó Dooku jutott eszembe nekem is. Még mondtam is magamban, hogy ugyanazt eljátssza vele is? Kivéve a kéz levágós előzmény nélkül. :D

Sheev Palpatine - 2022. 06. 15. 21:20

Hát valahogy sejtettem, hogy feljövök ide, itt mindenki bele fog kötni mindenbe is, miközben én mikor felálltam a résztől, nyugtáztam, hogy k*rvajó volt, és hogy utoljára a Mandalorian-on szórakoztam ennyire jól… és a Star Wars fórumokon is mindenki imádja. Ennél jobban nem is lehetett volna felavatni a Disney+ előfizetésemet.

“majd Palpatine elmagyarázza mit is láttunk”

Mert mit kell ezen magyarázni? :D egyszerű, mint a faék, mint bármelyik másik SW történet, és azokban is “annyi mindent szét lehet cincálni” (csak ti nem teszitek meg…). Az nem az én bajom, hogy itt sokak elméjében a korábbiak doktori disszertációt megszégyenítő logikával bírnak…

Ezt az egyet fogom, csak, mert ez igazán szemet szúrt:

“És azért az, hogy nem ölte meg a csajt, csak belevágta a fénykardot.. ja és ettől nem halt meg, hát… miközben ebbe Qui-Gon belehalt de ő a rage miatt nem halt meg.”

Csak szólok, hogy ennél durvább sérülést is éltek már túl a Star Wars-ban, ráadásul nem is a Disney égisze alatt, hanem még Lucas idejében… (Darth Maul megvan még?)

Llew - 2022. 06. 15. 22:01

Egészen szórakoztató csak a kommenteket olvasni.

Ayrons - 2022. 06. 15. 22:13

Ez mennyivel jobban működött volna filmben. Hiába sorozat, semmit nem fejtenek ki, nincsen fejlődés, nincsenek normálisan elmesélve a karakterek.
Tegyük már egy Stranger Things mellé, elvérzik a Kenobi.
A komplett Mandoverse és ez is nosztalgiaélősködés. De ez kell a nézőknek.

Ayrons - 2022. 06. 15. 22:14

Még annyit, ha akarnak egy Vader sorozatot akkor jó lenne minél előbb. Az öreg 90 felett, és ha neki annyi, akkor Vadernek is.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 15. 22:20

“Tegyük már egy Stranger Things mellé, elvérzik a Kenobi”

Tegyél már egy Toyotát egy Ferrari mellé, nyilván elvérzik a Toyota.

Azért jó volna ha a saját ligájában hasonlítgatnánk egymáshoz a sorozatokat.

Llew - 2022. 06. 15. 22:26

Sheev:
Ez mit jelent? Milyen saját ligában? Most akkor ez mégsem egy szuper sorozat?
A Disney húzóneve, egy 40 éves franchise egyik legismertebb és legkedveltebb karakterére épített sorozat beismerten egy középszer, ami elvérzik egy pár éves sorozat mellett? Mert a fentivel kb ezt mondod.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 15. 22:47

Saját ligájában mondjuk akkor lenne, ha a többi SW sorozathoz lenne hasonlítva.

A SW filmeket sem hasonlítjuk soha komolyabb, Oscar-esélyes filmekhez. Nem egy liga a kettő. A SW popcornmozi, ami elsősorban gyerekeknek készül. Leülsz, és élvezed. Ennél soha nem volt több. Az Obi-Wan is ez a kategória. A Stranger Things meg nagyon nem, már ott sem stimmel, hogy az kicsit idősebb közönségnek készül. Meg még sok minden másban sem.

Llew - 2022. 06. 15. 22:58

Hát ez hülyeség. A Clone Wars, meg a Rebels, ami elsősorban gyerekeknek készült, de óriási naivitás azt gondolni, hogy az Obi-Wan gyerekeknek, nem pedig szélesebb közönségnek lett szánva.

A saját liga sem azt jelenti, hogy SW sorozat csak a saját univerzumában játszódóval hasonlítható össze.

polovcev - 2022. 06. 15. 23:22

Ez a Stranger Things hasonlat kicsit furcsa. Én azt ott kaszáltam el, amikor tizenéves gyerekek játszottak fogócskát képzett szovjet katonákkal. Az első évad remek volt, de mára nem más, mint infantilis ökörködés.

Plusz ugyanúgy a nosztalgiára építve adta el magát, mint az SW sorozatok, csak éppen a megcélzott közönség volt más.

irgum76 - 2022. 06. 16. 06:49

“és a Star Wars fórumokon is mindenki imádja.”

úgy tűnik a Star Wars fanoknak minden mindegy csak gyakjon benne Vader…

Akos - 2022. 06. 16. 07:20

Fuu de gagyi volt te jó ég!
Vader Luke ellen dobozokat hajigált és eléggé kellett koncentrálnia hozzá. Luke le is tudja lökni őt a párbaj közbe, meg a vállát megsebzi. Egy kezdő Luke! Yoda is csak szépen megfontoltan emel fel egy x szárnyút. Itt meg elkap egy pillanat alatt egy hatalmas hajót XD hagyjuk már!
Meg ha az ellenfél fénykardját meg lehet állítani az erővel, akkor miért nem történt ez meg soha eddig? Vader fele ilyen erős se volt soha, sőt mióta cyborg lett gyengébb mint emberi mivoltában volt, ez a Szithek bosszúja regényváltozatába is ki van emelve. Brutál gagyi volt az egész jelenet. Undorító lett ez a sorozat.

Dave - 2022. 06. 16. 08:42

Ez az egész évad kezd egy heist movie hoz hasonlítani. Ki kit ver át, döf hátba. Riva miért lett életben hagyva? Csali nem lehet, vader nem tudhatja, hogy Leianak van egy testvére az a Jedi visszatérben lepi meg.

irgum76 - 2022. 06. 16. 09:19

“Riva miért lett életben hagyva?”

mert kifordult belekkel meglátta, hogy “nini ott valami csillog” így megtudta, hogy van egy fiú is

lehet badarság és már megmagyarázták ezt korábban csak nem emlékszem de lehet Vader így tudja meg, hogy Luke a fia habár akkor meg elég gáz apa ha csak 10 évvel később veszi fel a kapcsolatot

irgum76 - 2022. 06. 16. 09:22

“Meg ha az ellenfél fénykardját meg lehet állítani az erővel, akkor miért nem történt ez meg soha eddig?”

ezt nem érzem bakinak hiszen a fénykard is csak egy tárgy nem a sugarat hanem a markolatot vagy épp az azt forgató illetőt manipulálja az erővel

bugyibuci - 2022. 06. 16. 09:41

@Sheev
Csak szólok, hogy ennél durvább sérülést is éltek már túl a Star Wars-ban, ráadásul nem is a Disney égisze alatt, hanem még Lucas idejében… (Darth Maul megvan még?)

Speciel ez volt a legnagyobb baromság a Star Wars történetében,amit a rajongók nyomására elkövethettek.

Ayrons - 2022. 06. 16. 10:11

Azt pletykálják, hogy Reva kap önálló sorozatok. Lehet ezért maradt életben.

Malachi - 2022. 06. 16. 12:04

“Azt pletykálják, hogy Reva kap önálló sorozatok. Lehet ezért maradt életben.”

mikor is tippeltem ezt? másfél hete, kettő? hehe. persze ki tudja, de remélem világos, hogy nem “a kákán is csomót” miatt írtam, hogy ez a címe ellenére nem igazán Obi-Wan sorozata, hanem más karakterek bevezetése.

legalábbis úgy tűnik. de annyi furaságot csináltak már ebben a sorozatban, hogy igazából fogalmam sincs mit akarnak egyáltalán.

Sawyer - 2022. 06. 16. 13:39

Komoly pénzeket spórolna a birodalom, ha a rohamosztagosokat kiképzés és testpáncél nélkül küldené szolgálatba, mert a kettő közül egyik sem ér semmit. Célozni nem tudnak, ezt eddig is tudtuk, de azért két méterről nem eltalálni ennyi célpontot… A páncélra valaki rálehel és csuklik össze ájulva a katona, a nőt meg páncél nélkül gyomorba trafálják és vígan elvan percekig, meg ez az inkvizítor csaj is simán túléli a gyomrosokat. Ebben a világban a nők hasi felépítése valami egész más lehet.
Tele volt blődséggel ez a rész is, úgy látszik, tud még mélyebbre süllyedni a sorozat.
Anakin jeleneteinél a hideg kirázott, de inkább a színész láttán, a kiképzés szintén ostobaság volt az éles fegyverekkel, és itt vált egyértelművé, hogy hiába hoznak vissza kiváló színészeket, ha az írók inkompetensek. Fájdalom hallgatni a dialógusokat, de a kedvencem az inkvizítor csaj volt, aki ÜVÖLTVE próbálta lemerényelni Vadert. Az ő szála és Vader eddigi tudása is hagy kérdéseket, de már nem érdemes ilyenekben logikát keresni.
És akkor miért nézem a sorozatot? Mert csak 6 részes, és ahogy a boba fett esetében, még most is van heti 40 percem fejcsóválva röhögni :D

Key - 2022. 06. 16. 14:32

A gyakorláshoz:

A sorozatban ugyan nem hangzik el, de a fénykardoknak van pengeerő-szabályzója és pengehossz-szabályzója is. Ezeket az opciókat már elég régóta kitalálták az SW univerzumban. A Rebels sorozatban is van olyan rész, amikor Ezra gyakorol Kanan kardjával, előtte beállítja a testméretéhez a penge hosszát.
Nyilván gyakorlás alatt nem megölni akarja senki a másikat.

irgum76 - 2022. 06. 16. 14:37

nekem is van pár kedvenc:

az oldalra nyíló kapun miért van két fül amire reteszként gerendát rakhatnak?
hát, hogy vasgerendákat hegesszenek rájuk amit majd a megfelelő pillanatban az inkvizítor lány ketté vághat

ha már a kapu elkezdik lőni
erre random statiszta “gond van nehézfegyverrel támadják a kaput”
Obi-Wan “bocs de telefonom van”
kém nő Obi-Wannak “figyu ebben az epizódban megmördelek elmondanék neked egy monológot előtte”
Obi-Wan “persze nyugi mond csak ráérek”

közben ugye 5 perce lövik a kaput az inkvizítor csajnak eszébe nem jut, hogy megpróbálja fénykardal kivágni csak ordibál, hogy “tűz!”

oké kapu kinyílik ott a csapat ellenálló az addig oly hatástalannak bizonyult nehéz lézerrel egy lövés és mindenkinek annyi de inkább rohanjuk le őket

közben Leia nagy szemfülesen észreveszi, hogy dik pirosan világít a robotom eddig kék volt jé itt egy jeladó rajta amit az álcázás nagymestere rábuherált

ja igen a lesből támadás toljuk ki jó hangosan a fénykardot majd próbáljuk meg fejbe kólintani vele Vadert nem ám egyből úgy tartjuk, hogy az “kinyitásnál” döfje át a maradék testét

aszem ennyi a többit már korábban írtam
bár újranézve biztos talál az ember még benne pár gyöngyszemet

Sawyer - 2022. 06. 16. 14:58

A gyakorlásnál nem a penge hosszán van a hangsúly, mert nyilván úgy kell beállítani, ahogy egy valódi harcban használják, hanem az erősségén. Bár most visszanéztem, azért nem vették olyan komolyra a figurát, főleg olyan szögekben hadonásztak, hogy ha nem védi ki, akkor sem sebzi a másikat. Inkább kardióztak a srácok.

PretzelZaba - 2022. 06. 16. 16:41

Ez valami paródia, de annak is szar.

“Már nagyon ki kellene nyitni a hangárt, mert az utolsó percek vannak hátra! Jó, kinyílt! Akkor kezdhetjük a beszállást!”

“Tényleg feláldoznád a bent lévőket? Igaz, egy perce nyírtad ki a felüket, de tényleg beáldoznád a másik felét?”

“Kinyírok mindenkit gránáttal, de előbb jól felmutatom, hogy lássák és legyen idejük elfutni!”

“Álljunk fel csatarendben és mind lőjük az ajtót, amihez van nálam egy fénykard, amivel két másodperc alatt ki tudom ám vágni!”

…de ennek minden másodperce ilyen bugyuta fos.

Key - 2022. 06. 16. 17:07

Tudom, hogy jelen esetben nem a penge hosszán van a hangsúly, csak gyorsan felidéztem egy jelenetet amikor már láthattuk korábban, hogy a kardnak vannak ilyen jellegű funkciói is. Ergó, a gyakorlás jelenetnél akár le is lehettek “tompìtva” a kardok pengéi.

Persze ez valószínűleg utólagos belemagyarázás, de azért jó érzés a tudat, hogy speciel a training jelenetre van ésszerű magyarázat azon túl, hogy úgysem tesznek kárt egymásban, mert csak.

Energiavampir - 2022. 06. 16. 17:40

Nekem valahogy a sok jogosan említett dolgok mellett a méretekkel van gondom…egy egész bolygón vannak
30-an? 100-an? valahogy kis méretekben gondolkodnak..Mindig csak pár tucat ember jelenik meg..
De sok itt a jogos kritika..első 3 rész még valahogy elment, egész jó irányt vettek fel, ötletes volt hogy Leia kalandok lesznek, és nem Luke homokozását kell nézni naphosszat. De ez a 4-5. rész, ez nagyon silányra sikeredett, olyan elképesztő bakikkal, és logikátlanságokkal..tényleg zavaró. Remélem a vége kicsit jobb lesz

Miles Teg - 2022. 06. 16. 19:23

Borzasztóan rossz rész volt, mert a megtámadott hangárajtó mellett balra lenn a sarokban az a kis izébigyó az szerintem nem oda való volt és rossz színre is lett festve.

Hihetetlen, hogy egy ilyen hatalmas cég képtelen az ilyen rendkívül fontos részletekre figyelni, amit minden asztalos rögvest kiszúr.

Vagy ne mutatta volna a kamera!

Szerintem sokkal jobb volna, ha nem is volna ez a sorozat, mert mit képzelnek, hogy nem veszik figyelembe az összes néző valamennyi igényét.

Persze a fanok biztosan élvezték az első perctől az utolsóig, amit mondjuk nehezen tettek volna meg, ha nem volna ez a sorozat.

De kit érdekel az a pár száz-millió rajongó, akik nem értik, hogy a rosszul festett izébigyók rombolják a Föld jövőjét és csökkentik a Nap élettartamát is.

irgum76 - 2022. 06. 16. 19:45

“mert a megtámadott hangárajtó mellett balra lenn a sarokban az a kis izébigyó az szerintem nem oda való volt és rossz színre is lett festve.”

igen ezt észrevettem én is csak elfelejtettem mondani ;)

de félre a tréfát nem azért fikázzuk vagy legalább is én nem azért fikázom mert fúj szar star wars
én szerettem volna szeretni de ennyi badarság mellett nem lehet szemet hunyni mondván, hogy ez csak popcorn
meg, hogy kapcsold ki az agyadat aszt bambuld

aki ennyi hiba mellett tudja élvezni az már tényleg fanatic

Zach - 2022. 06. 16. 20:48

irgum76: “lehet Vader így tudja meg, hogy Luke a fia”.
A Birodalom visszavágban, amikor Vader Palpatine-nal beszél (akit itt még csak hologram formájában látunk), az Uralkodó elmondja neki, hogy Anakin Skywalkernek van egy fia, Luke Skywalker, aki elpusztította a Halálcsillagot.
Vader fel teszi a kérdést: “Lehetséges?” A Császár azt válaszolja: “Nézz magadba és lásd meg” vagy valami hasonlót. Tehát ekkor tudja meg Vader, hogy van egy fia. Honnan tud Luke-ról Palpatine? Lehet, hogy elfogott lázadóktól vagy esetleg Luke híressé vált (elsősorban lázadó körökben) a Halálcsillag elpusztítása miatt.

bugyibuci: “(Darth Maul megvan még?) Speciel ez volt a legnagyobb baromság a Star Wars történetében,amit a rajongók nyomására elkövethettek.”
Az a helyzet, hogy (kevés szövege ellenére is) Darth Maul volt az előzménytrilógia legmarkánsabb gonosz karaktere. Nyilván Lucas is érezte, hogy van még kraft a karakterben, ezért hozta vissza. Na, meg a Disney is, de az már egy másik történet.

1×05: Legalább végre azt megtudtuk, miért szerződtették Hayden Christensent. Azt viszont nem értettem, miért gondolja Reva, hogy képes megölni Vadert, amikor a sith nagyúr jóval erősebb nála (amit korábban már demonstrált). Kicsit arra emlékeztetett ez, mint amikor Nebula akarta megölni Thanost a Bosszúállók: Végtelen Háborúban. Leia meg elég könnyen megtalálja a jeladót (igaz, már későn).
Ami a SW színvonalát illeti, sajnos a Disney tömeggyártásban akarja nyomni a franchise-t és ennek vegyes eredményei vannak. A Zsivány Egyes és a Lázadók sikeresek lettek, a Mando is népszerű, nekem a The Bad Batch is bejött. A filmek többsége, a Boba Fett és ez a sorozat meg inkább a Disney sötét oldalát erősíti.
Ami a negatívumokat illeti, Dancsó Péter (még régebben) egyszer azt mondta, hogy akik az előzmény trilógia hibáit kritizálják, azok szó nélkül elmennek az eredeti trilógia ordenáré blődségei mellett. Szerintem ugyanez igaz a többire is. Minél többet tudunk meg a messzi-messzi galaxisról, annál több hibát is fogunk benne találni. Persze ez nem mentség, a Miki egeres cégnek át kellene gondolnia, mit és hogyan tesz.
Szóval jön a befejező rész, reméljük az javít majd valamennyit a sorozat színvonalán.

Miles Teg - 2022. 06. 16. 23:19

Képzeld el, jön egy sorozat, kedvenc színésznőddel. Meg egy kedvelt stílus is, milyen jó már, nem? Lesz valamilyen a sorozat, de az ember a prekoncepciók miatt feljebb értékeli. Nem azt mondom, hogy sérül a kritikai érzék, inkább te a fentiek miatt jobban élvezel momentumokat, mint akinek csak egy átlagos színésznő. Gondolom.

Aztán nekem meg jön valami, aminek nincs eleme, ami ne lenne nosztalgikus. Rohadt nehéz lenne nem kedvelnem.
Főleg, hogy több fenti kérdésre korábban valahonnan már kaptam választ. Vagy tudom, hogy ez nem egy végtelen költségvetésű sorozat.
Néhány tartalmat kizárva tizenéves koromtól mindent olvastam meg láttam ami sw. Persze közben felnőtt lettem, meg nem is hülyültem meg, hogy mindent megnézzek.
Az a lényeg, hogy ez a Star Wars, nincs másik adó átkapcsolni ezért ezt élvezem amíg tudom.

És úgy vagyok, az ember beül a kocsmába, felugrik a csapata győzelmekor és akkor tudatosul, hogy a többiek az ellenfélnek szurkoltak. Persze, mivel erre minden héten rácsodálkozok, a meghibásodás nálam lehet.

Bikuci - 2022. 06. 17. 08:19

Én még mindig azt mondom függetlenül attól, hogy ritkán írok ide (viszont követem a kommenteket), hogy kár bosszankodni egy sorozaton. El kell engedni! Gyerekként megszerettük, követtük a történetet, de ezt akkor is gyerekeknek írták, és most is. Tehát aki gyerekszemmel tudja nézni, annak tetszik, aki meg felnőtt, annak tovább kell állni.

Key - 2022. 06. 17. 08:35

Vader képregényben tudja meg, hogy Luke a fia.
Egészen pontosan a 2015-ben indult Star Wars és Darth Vader című képregény-szériákban van erről szó. Mindkét sorozat befejeződött azóta és az Új remény – A Birodalom visszavág filmek közötti űrt hivatottak betölteni.

Röviden annyi az ide vonatkozó rész, hogy Vader keresteti a Halálcsillagot elpusztító pilótát. Boba Fett rátalál Luke-ra, össze is akaszkodnak, de a lényeg, hogy a fejvadász megtudja a fiú nevét. Később, mikor erről referál a nagyúrnak, elmondja, hogy a fiúnak sikerült megszöknie előle, de a nevét tudja: Skywalker. Ekkor realizálódik Vader-ben, hogy a fiú az ő fia.
Ez időben nem sokkal az Új remény film után történik. Ez a hivatalos kánon.

Ayrons - 2022. 06. 17. 09:55

Később az egész galaxis megtudja.

irgum76 - 2022. 06. 17. 11:16

Kösz mindkettőtöknek

bár akkor a két verzió üti egymást
lehet behoznak egy harmadikat :)

Gábor - 2022. 06. 18. 00:07

Star Wars a Hortobágyon…

Isaac - 2022. 06. 18. 17:15

Amúgy akinek az erő ilyen fokú vagy jellegű használata újdonságnak számít (a másik csapását szimplán erővel megállítani) annak ajánlom a klónok sorozat legelső részét,ahol Yoda ugyanezt teszi Ventress-el. Ehhez kb annyi kell sokkal erősebb legyen vagy jártasabb az erő használatában. A leszedem a hajót jelenetet ,pedig a force unleashed játékban már megcsodálhattuk, szintúgy azt is mennyire látványos,mikor a sötétben csak a csapás idejére villan fel a fénykard (persze ezek sw játékok és ha önmagamtól nyúlom le a jelenetet ,akkor az nem plágium) .
Én már rájöttem csak élvezni akarom és mindegy másnak tetszik e, én hetente várom az új részt.

Oszi - 2022. 06. 18. 19:45

A sorozat szinkronrendezője és hangmernoke Kranitz Lajos András, vagoja pedig Kranitz Bence gondolom a legendás szinkronhang Kránitz Lajos fiai. Érdekes trivia!

Zach - 2022. 06. 18. 22:06

Key és irgum76: itt van A Birodalom visszavág eredeti jelenete:

https://www.youtube.com/watch?v=rKtciRCVpFE

Itt pedig a 2011-es bővített változat:

https://www.youtube.com/watch?v=JaBlw1gNWdg

Az eredetiben Luke-ot Skywalker fiának nevezi Palpatine, a 2011-es verzióban pedig Anakin Skywalker utódjának is. Ez még jóval 2015 előtt volt.

Enzo - 2022. 06. 19. 01:12

1×05 (pótlás péntekről)

Hmm, hát nézés közben azt éreztem, hogy “na ez végre egy jobban sikerült rész volt”, mert tetszett a csavar Reva sztorijában (annak külön örülök, hogy nem hagyták a homályba veszni a kérdést, hogy miért tudja Vader igazi nevét) meg a további események is, de jobban megnézve azért valóban csak nem sikerül elszakadni a blődségektől.
Már az egész tervet nem értettem, hogy például Vaderék miért nem őriztették a hangár kijáratát (ami konkrétan arra szolgál, hogy űrhajók menjenek ki rajta) – ennyire biztos voltak benne, hogy senki nem állítja vissza a szabotázst? Ha már szabotázs: az nem semmi nyomkövető, amivel még távolról irányítani is lehetett Lolát, és még ha kamera is volt rajta, egy random távoli bolygó kapurendszerének vezérlését Reva csak úgy simán meghackeli, persze … mint ahogy Leiát is beküldik és egyből tudja, mit kell csinálni. -.- Azon már tényleg csak röhögni tudtam, hogy Lola a jeladó leszedése után a pirosan világításból átváltott kékbe, hát hogy lehet ennyire szájbarágni valamit :DD

Vadertől baromi badass jelenet volt, hogy puszta kézzel lehúzta a hajót (kicsit talán túlságosan is OP), de jól átverték a második hajóval, viszont hogy azt miért nem rángatta vissza, hát azt ne kérdezzétek (és az első egyébként robotpilótával ment?). Aztán jött Reva konfrontálódni, és… őszintén szólva nem tudom, mire számított. Persze, az is sántít, hogyha Vader tudott a tervéről, akkor egész eddig engedte elmenni, de ezzel legalább konzisztens az, hogy a párbajban is megalázta: gyakorlatilag “alamizsnaként” visszadobta neki a fénykard egyik felét, hogy “na gyere kislányom, úgyse tudsz legyőzni”. Én is vártam egy Dooku-s kétpengés kivégzési módot, ehelyett hasbaszúrta, és ha ezt a Nővér valahogy túléli, na az jó nagy marhaság lesz. (A flashbackjének szemszögéből amúgy meg úgy nézett ki, mintha Anakin anno gyerekként is leszúrta volna őt, lehet már immunis erre? :D) (Tala legalább kapott egy szép hősi halált, hasonló sebesülés után.)

Ja és még a rész végéhez: attól miért kéne aggódni, hogy Reva meglátta Bail üzenetét? A csajnak leginkább meg kéne halnia – de ha nem, akkor se árulná be Vadernek. Mást meg a birodalmiak közül nem hinném, hogy odaküldenek (takarítóbrigádot pl.), aki ha megszerzi az eszközt, az Owen-ék és Luke veszélybe kerülését okozhatná.

Darabkák:
– Anakin flashbacknek persze örültem – érdekes, hogy nem fiatalítottak Christensenen semmit digitálisan, meg az is, hogy csak úgy bármi felvezetés nélkül bedobták a rész elején.
– Milyen érdekes, hogy az elesett Jedik fénykardjai (meg köpenyei) csak úgy ott vannak hagyva a hangár szélén free for all, oszt’ jóvan :D
– Először le se esett, de a (szintén leszúrt) Főinkvizítor mégis él, már meg se lepődünk. Ebben az univerzumban a hasbaszúrás az olyan, mint a nátha?

Sheev Palpatine - 2022. 06. 19. 07:45

A főinkvizítor a pauan fajba tartozik, nekik 2 gyomruk van. Az egyik lett csak átbökve gondolom, ha nagyon biológiailag akarjuk megmagyarázni. De kaphatott haskibernetikát is, mint a Fennec :)

irgum76 - 2022. 06. 19. 10:25

“Először le se esett, de a (szintén leszúrt) Főinkvizítor mégis él, már meg se lepődünk. Ebben az univerzumban a hasbaszúrás az olyan, mint a nátha?”

ez jó szöveg :D
nekem le sem esett, hogy életben van

“pauan fajba tartozik, nekik 2 gyomruk van.”

ha egy tehenet szúrnak gyomron fénykardal akkor az még háromnegyed részben működőképes?

katyvaszlipp - 2022. 06. 19. 11:30

Ne legyünk unfairek, néha halálos tud lenni egy gyomor döfés, szegény Qui-Gont elvitte hamar:D
10ből egyszer halálos tud lenni.

Van aki kétszer is túléli, lásd Reva…:D

Zach - 2022. 06. 19. 14:42

Enzo és irgum76: Mivel az évekkel később játszódó Lázadókban a Főinkvizítor életben van, ezért várható volt, hogy ebben a sorozatban még visszatér.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 19. 19:30

irgum: Ez azért rossz hasonlat, mert míg a szarvasmarha gyomrainak a funkciói egymást egészítik ki, addig a pauanoké egymástól valamennyire függetlenül működik

Enzo - 2022. 06. 19. 23:33

@Sheev:
ah, ezt a kétgyomros dolgot nem tudtam, köszi! (azért eshetne szó a sorozatban is róla, just sayin’)
(meg amúgy tényleg, Fennec is a hasi sérültek közé tartozott, jogos párhuzam!)

@Zach: ah, oké, Rebelst nem néztem

Ayrons - 2022. 06. 20. 11:16

A Sötét Oldal természetes ellenes képeségekkel ruházza fel a használóit. A gyűlölet, a harag, a sötétség segít nekik túl élni sok mindent.
Lásd: Maul, akit ketté vágtak, de a Sötét Oldalnak köszönhetően túl élte. Vagy Vader is, ő is túl élte a lávás kalandot.
Jedik nem képesek erre.

Energiavampir - 2022. 06. 20. 12:40

Ayrons:

Szerintem ez beleerőltetés, képességek egyén és tehetség függők, nem oldaltól..
Maul ne hozd fel, a legbődületesebb ostobaság amit valaha is beleraktak SW univerzumba

Ayrons - 2022. 06. 20. 13:10

A képességek oldal függők.
Villámot Jedi nem fog szórni, mert ahhoz az Erő Sötét Oldala ereje kell. Sith nem lesz szellem, mert ahhoz a Világos Oldal tudása kell.

irgum76 - 2022. 06. 20. 13:29

“Villámot Jedi nem fog szórni” Anakin?
(jó nem pont villámot de használta a sötét oldalt)

anno szerepjátékban úgy volt (ha jól emlékszem), hogy bárki használhat bármit csak ha egy jedi gyakran használja a sötét oldal trükkjeit akkor előbb-utóbb beszippantja a sötét oldal

Sheev Palpatine - 2022. 06. 20. 14:56

A sötét oldali képességekhez haragra és gyűlöletre van szükség, a Jedik számára ezek ugye tiltottak. Szóval nem fognak tudni ilyet használni

Anakin, sőt még Luke is egyébként fojtogatott Jediként másokat, de az tulajdonképpen sima telekinézis csak, nem kifejezetten sötét oldali képesség.

Ayrons - 2022. 06. 20. 15:01

Nem beszélve arról, hogy mikor Anakin ezt használta, akkor kimondottan haragos és dühös volt. Kenobi figyelmeztette is, hogy ők Jedik, ilyet nem tesznek.
Luke pedig a dühe segítségével verte le az apját. Haragjában pedig majdnem végzett is vele. De észbe kapott és rájött arra, hogy ezen az úton haladva pont olyanná válik mint az apja.

Energiavampir - 2022. 06. 20. 15:22

Ugyan..Yoda is szórt villámot, Doku ra küldte vissza
szerintem ez nem oldal függő..egyszerüen csak így lett a gonosz és a jó elválasztva..

Ayrons - 2022. 06. 20. 15:39

Yoda visszaverte nem használta. Ő csak fekfogta és átalakította az energiát, olyanná ami nem veszélyes.

Energiavampir - 2022. 06. 20. 18:26

Ayrons:

“nem veszélyes”..hogyne csiklandozni akarta Dokut…most viccelsz ugye?

Sheev Palpatine - 2022. 06. 20. 21:00

Ebergiavampir: tökmindegy, hogy veszélyes-e vagy sem. Yoda nem szórt villámokat, legfeljebb visszaverte azokat

katyvaszlipp - 2022. 06. 20. 22:12

Mondjuk Maul visszahozatala rendben volt, nagyot ment a karakter a Rebelsben, és a CW 7. évadban.

Ez a hasbaszúrás viszont egy inkonzisztes dolog, lehet ezt magyarázni, de vicc.
Főleg egy ilyen pitiáner Reva esetében, akit félkézzel szégyenített meg Vader.
Majd ő biztos kétszer túlél egy ilyet, hát persze, hihető.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 20. 23:54

katyvaszlipp: Tehát a kettévágás rendben van, de egy hasbaszúrás nincs :D hát neked se kell a szomszédba menni a kettős mércéért :D

katyvaszlipp - 2022. 06. 21. 07:27

Benyelte a kommentem.
Szóval nem a halálból visszahozás volt rendben nála sem, hanem maga a karakter nagyon jó volt utána a clone wars 7.évadában meg a Rebelsben is.
Tehát maga a karakter volt rendben.

Zach - 2022. 06. 21. 23:57

@katyvaszlipp: Maul a CW 4. évadában jelenik meg először újra (bár már a harmadikban is megemlítik), nem a hetedikben. Maul egyébként a zabrak nevű faj tagja, akik egy ilyen súlyos sérülést is képes túlélni. Elvégre valahogy meg kellett magyarázni, miért is van életben.
A lényeg, ha valakit látszólag megölnek a SW-ban, az nem biztos, hogy tényleg meg is hal (úgy tűnik, vannak szívós figurák) …

katyvaszlipp - 2022. 06. 22. 11:59

Tudom hogy mikor jelent meg, de nem is erről írtam.
Csak arról hogy a 7. Èvadban nagyot ment, nálam ott tetőzött be a karakter.

winnie - 2022. 06. 22. 12:01

belenéztem a hatodik részben, mert kíváncsi voltam az írógárdára, mert egy dolog a készítő, de az egész sorozatot mégiscsak 6-8 ember írta, és láttam, hogy azért elég komoly, oscar-pozitív bagázst szedtek össze, ld. andrew stanton, tom mccarthy, stephen daldry – a jelek szerint itt is azért ráfekszik a nagyobb nevekre a disney, mint a marvel esetében. (az érdekes volt, hogy a finálét író stuart beattie eléggé filmes guy.)

Asd - 2022. 06. 22. 12:24

Ez a végső párbaj azért rendben volt látványban, logikát azt ne keressünk benne. :D

hahakocka - 2022. 06. 22. 12:49

A vége után azt kell mondanom sajnos ez is felesleges volt és sokszor nagyon gagyi. Ez főleg a forgatókönyvírók és a rendezőnő hibája, no és a fénykardpárbajok is elég gyengék lettek sokszor még az új trilógiában is több erő :D volt benne vagy legalábbis valamilyen koreográfia. Itt azt éreztem hogy szeretnék az előzmény trilógiát visszahozni de a két szék közé estek s valami sete-suta éppen amit gondolunk lett belőle és a fénykardok is nagyon fényesek itt a filmekhez képest túl műviek. Ott sokkal valóságosabbnak érződtek. A vége leggalább szebb s érzelmesebb volt és voltak kis cameok igaz megint csak 1-2 perces cameok megint így szarták le az akár fontosabb karaktereket…..
Hayden se volt oly sokat a soriban kb 5-10 perc? :D Ha jól tudom Vaderként se mindig ő volt benne.
Sajnálatos idénre maradt a GOT és a GYU előzmény sorik esetleges meglepetése. Az új orkos képek végre egész jók és maszkosak maradtak mint régen! A GOT előzetes is biztató volt bár csak teaser.

Malachi - 2022. 06. 22. 12:55

majd plz engedjétek ki. minden alkalommal nyöszörögni fogok, amikor beragad a komment a teljesen értelmetlen és átláthatatlan rendszeretek miatt. :D

Ayrons - 2022. 06. 22. 13:54

Hiába Oscar-pozitiv írók, ha az egész széria alul van írva.

punyapapa - 2022. 06. 22. 14:31

Nekem az egész sorozat jobban tetszett, mint a Mandalorian. Bár nem hibátlan az tény.
A 6. rész kapcsán kis spoilerek
Normálisan lezárták a történetet, a kelleténél több cameo nem volt benne. Ami negatívum, a várt párbaj.
Alapvetően tetszett, de közel sem volt olyan epikus, mint amit igértek. A Sithek bosszújában, bár a film pocsék de a a fináléban nagyon is átérezhetőek voltak a tétek.
Itt semmi tétet nem éreztem.
De egy lehetséges 2. évadot boldogan néznék.

winnie - 2022. 06. 22. 14:32

Ayrons: én csak tényeket írok le és informáltam, mert eddig csak azt tudtam, ki a készítő, de most belenéztem a sorozatba, mert az írók névsora mindig érdekelni szokott, és ha nem nézek valamit, akkor ezekről lemaradok, szóval az mindenképp pozitívum, hogy a disney itt sem spórolt, ahogy például az Andor esetében sem (ld. Tony Gilroy), vagy a Boba Fettnél (ld. Rodriguez), vagy ugye a Mandalorian 3. évadnál (Fumuyiwa). Mind filmes, elismert arcok. Akik vagy teljesítenek vagy nem.

az, hogy kinek mi a véleménye (nekem nincs), az más. tudom jól, hogy ilyenkor általában az ember egymaga úgy véli, hogy ő tudja, mi a dörgés, az a pár száz ember, aki dolgozik a sorozaton, meg nem ért hozzá – én is sokszor írtam véleményt, amiből ez jöhetett le, még ha nem is akartam ilyesmire célozni. nyilván, ha minden néző mellett lenne egy író, akkor a kérdései és a kétségei zömében választ kapnának, talán megnyugtatót, de egy írónak épp ezért az a feladata, hogy ne szoruljon a néző ilyen mankóra.

de ettől még, ahogy írtam, a sorozat végeredménye, az, hogy mi hogy csapódik le, az nem feltétlenül a papírra vetett szavakon múlik. (és abban is egyetérthetünk, hogy nekünk fogalmunk sincs az írásról, főleg a sorozatírásról – kivéve akkor, ha van valaki közöttünk, aki foglalkozik ilyesmivel.)

winnie - 2022. 06. 22. 14:34

“majd plz engedjétek ki. minden alkalommal nyöszörögni fogok, amikor beragad a komment a teljesen értelmetlen és átláthatatlan rendszeretek miatt.”

napi 1-2-szer mindig engedünk ki, de aki nyöszörög, az hamarabb is kimehet, ha észrevesszük, de épp ezért a híreknél vagy levélben érdemes.

de.

már írtam neked, hogy a rendszer abszolút értelmes és átlátható. nem neked kell átlátni, hanem nekünk. értelmes, mert hihetetlen jól kiszűri azokat a kommenteket, amiket ki kell, rengeteg munkát spórolva meg nekünk. ha arra célzol, hogy ha tudnád, hogy miért kapott el, és erre odafigyelnél, akkor pont a lényeg vészne el, hiszen azt akarjuk, hogy elkapódjanak a kommentek.

a falspozitív sajnos kivédhetetlen, az ellen nem lehet mit tenni.

DJackson - 2022. 06. 22. 14:35

Az utolsó részre azt hiszem biztonsággal kijelenthetjük, hogy meglett minden idők leg illogikusabb sorozata.

winnie - 2022. 06. 22. 14:37

(nem tudom, a rész milyen lett, de amikor néztem a stáblistát és láttam az utolsó jelenetet, akkor rögtön megnéztem, hogy vajon-e a rész kapja-e a legmagasabb pontszámot az imdb-n. nyilván a mostani érték még csökkenthet, de délelőtt ez vezetett:)

Malachi - 2022. 06. 22. 14:40

Emberek, az első csillagromboló, amin nincsenek TIE-fighterek! Vagy nem tudom, miért nem ment Vader egy kis hajóval meg egy csapat TIE-fighterrel Obi-Wan után amíg a csillagromboló levadássza a lázadók első írmagját. De mindegy most már, vége van.

Az első 15 percen kívül ez a rész kb. rendben volt szerintem.

A párbaj igazán epicre sikerült, sok tisztelgés volt benne korábbi párbajok iránt, meg egy az egyben visszahozták az előző részből azt a flashback párbajt is. Sok mozdulatot belőle. A repedt sisakot nem tudták kihagyni, gondolom Anakinnak beüt a PTSD pár évvel később, mikor Ashoka ugyanígy csapja meg.

Megvolt a nagy találkozó is végre a régi mesterrel!

A maradékban szerintem nem volt égbekiáltó hülyeség, azt meg sajnos kénytelenek leszünk elfogadni, hogy az EP4-ben Leia üzenete most már mindig zavaros lesz. (Úgy tudom apámmal harcolt a Klón háborúkban, stb. annál azért most már van konkrétabb emléke róla főleg, hogy ajándékot is kapott tőle, de eh.)

Összességében nagyon nagy kár érte. Az utolsó rész köszörült egy kicsit a csorbán. Hihetetlen, hogy a zene milyen sokat dobott rajta. Na mindegy, gyorsan el kell ezt felejteni. Azért lemondani nem fogom a diznipluszt miatta.

Ayrons - 2022. 06. 22. 14:54

winnie: mindig érdeke megvizsgálni egy-egy író útját (szerintem). Mit miért kapott, hogyan hozott össze. Chris Terrio például Oscart kapott az Argora, de a Skywalker kora már gyalázat lett tőle.

Sunsky - 2022. 06. 22. 15:02

Nem úgy tudom, hanem “ön apám oldalán harcolt a háborúban”.

A zene tényleg dobott rajta, egyszer kétszer a korábbi részekben is elhangozhattak volna a régi dallamok.

Jó rész volt, így már van értelme miért engedte el Vader is Obi-Want a 3. rész végén,képtelenek megölni egymást.

Acheron - 2022. 06. 22. 15:03

:-/

Túl vagyunk rajta.

Malachi - 2022. 06. 22. 15:11

tudod, hogy nagyon bírom a blogot és a gazdákat is, de ezt sose fogom megszokni. csináljatok már egy whitelistet akkor, amiről az első igazi ocsmánykodás után örökre törlődik az ember, vagy valami. :)

na de nem offolok tovább. köszi!

Malachi - 2022. 06. 22. 15:13

Sunsky – igazad van, úgy pontos. lusta voltam visszakeresni. fejből nem megy, csak a Macskafogó, haha.

irgum76 - 2022. 06. 22. 18:02

szerintem ezt a sorozatot csak egy kis érdekes szösszenetnek szánták
egy kis semmiség ami nem kavar bele egyáltalán a fősztoriba
hát ez ebben a formában nem sikerült

EpicZurg - 2022. 06. 22. 18:25

@irgum76
Ahhoz hogy logikailag működjön a sorozat újra kellene forgatni az eredeti trilógiát. Olyan szinten borítja fel a lore-t, amit – ideális esetben – nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kár volt érte, McGregor és Chriatensen is sokkal jobb minőséget érdemelt volna.

Sunsky - 2022. 06. 22. 18:44

“Ahhoz hogy logikailag működjön a sorozat újra kellene forgatni az eredeti trilógiát. Olyan szinten borítja fel a lore-t, amit – ideális esetben – nem lehet figyelmen kívül hagyni.”

Vagy innentől behozni a multiverzumot és forgatni tovább Haydennel és Ewan McGregor pár nagyköltségvetésű filmet. Ha már annyi mindenkinek szent az eredeti trilógia,akkor hagyják meg különálló filmekként és akkor nem lesz ellentmondás. Nem ez a sorozat, már a prequel logikailag felborította az egészet. Mondjuk nekem tetszik,én nem akadok fenn apróságokon.

Kempesbaba - 2022. 06. 22. 19:18

E miatt a hatodik rész miatt hajlamos vagyok sok mindent megbocsájtani a szériának, de ha összességében nézzük, nem volt jobb ez a sorozat egy gyenge közepesnél.
Erősen hullámzó-sokszor botrányosan rossz- szkript, láthatóan koncepciótlan rendezés (Deborah Chow egész egyszerűen nem tud akciójelenetet rendezni), de ami így a sorozatot befejezve nagyon szemet szúró, az Reva karakterének feleslegessége. Minden cselekedetét, minden jelenetét megoldhatták volna a főinkvizítorral, vagy némelyiket akár magával Vader-rel, így elkerülhető lett volna a Tatuini kínos sötétben kergetőzés is, aminek nem látok több értelmét, minthogy akartak adni egy kis képernyő időt a köjök Luke-nak is. Pedig dramaturgiailag bőven elég lett volna a rész végi találkozása is Ben-nel.
Hallani pletykákat a második évadról, de ezek után én azt mondom, hogy felesleges lenne. Igaz ez a feleslegesség eddig sem befolyásolta mikiegéréket…

laca - 2022. 06. 22. 19:23

akinek felesleges, nem fogja nézni, de ha elegendő az igény rá, csináljanak csak!

irgum76 - 2022. 06. 22. 19:32

“akartak adni egy kis képernyő időt a köjök Luke-nak is.”

ne mond, hogy nem rágtad le mind a tíz körmöd azon, hogy meghalt-e vagy sem :)

Kempesbaba - 2022. 06. 22. 19:34

irgum76: :D

irgum76 - 2022. 06. 22. 20:28

A New Hope director’s cut

https://coub.com/view/33cep4

bvr - 2022. 06. 22. 20:39

hát ez sajnos egy rémesen bugyuta sorozat volt, sikerult alulmulnia a Boba Fettet is… de nagyon orulok hogy ezt legalabb egy ugynevezett “Oscar-pozitiv” iroi gardaval sikerult osszehozni… Gondolom a Disneynek mindig vannak belso meroszamai amiket monitoroz es amik alapjan visszacsatol, namost ha ezek alapjan ez nem bukas akkor sajnos kar is a jovoben minosegi Star Wars tartalmat varni, persze lutri alapon akar egyszer-egyszer valami sikerulhet miert-ne alapon de szamitani azt kar ra hiszen nyugodtan kiindulhatnak ebbol hogy amugy boven eleg sok nezonek ennyi is eleg Star Wars plecsnivel, tobb nem kell.

Catzor - 2022. 06. 22. 20:51

Érdekes volt látni az animált Rebels-es sisaklevágós jelenetet élőszereplősben. Ugyanígy érdekes volt látni a szikladobálást is, amit már Satele Shan elsütött egyszer az egyik játék egyik trailer videójában (a Kotor idejében játszódó mmo-ban).

A közös az a kettő fentiben, hogy szvsz mindkettő a maga helyén úgy egy nagyságrenddel epicebb volt, mert volt töltete és súlya. (ami a játéknál külön poén, mert kb. egy story trailernek felel meg, még intro se).

“Acheron – 2022. 06. 22. 15:03

:-/

Túl vagyunk rajta.”

Ez nagyon találó, és sajnos igaz :S

yagami01 - 2022. 06. 22. 20:56

Szerintem ez az utolsó rész nagyon jó lett:D Nekem tetszett.

Miles Teg - 2022. 06. 22. 21:37

Return of the jedi. Meglett a Hello there is! Kár, hogy vége. Jöhet Ahsoka >

Tibo - 2022. 06. 23. 04:51

Bocsánat előre is, ha valakit megbántok. De Semmi értelme apróságokon rágódni illetve apróságokba bele kötni. Azért is írom, mert például ez a sorompós is, hogy miért nem kerüli csak úgy meg Obi-Wan. Tegyük fel meglehet kerülni minden következmény nélkül és meg is teszi Obi-Wan vagy bármelyik karakter a sorozatban. Akkor meg arról szólnának a sorompós hozászolások, hogy akkor miért is van a sorompó ha csak úgy ki lehet kerülni. Azaz mi értelme akkor. Ez egy olyan bolygó, amit a Birodalom ellenőrzése alatt tart és a sorompónak funkciója van.

Az erőtől való elszakadás, valóban nem új keretű a Star Warsban és én is jó párszor játszottam a Jedi Knight 2-vel is. De ott van a Boba Fett sorozat, a Sallack gyomrából való kijutás, szabadulása Bobának az például a 1995-ben kiadott Történetek a Jabba palotájából regényből emelték át a Boba sorozatba.
Szóval aki minden apróaágon fenn akad inkább írja meg a saját Kenobi sorozatát.

Az első rész elején az összefoglaló az előzmény trilógiából és a 66-os parancs Padawanok szemszögéből bemutatása jó ötlet volt. Obi-Wan életének a bemutatásával sem volt gond szerintem. Az hogy Leia elrablásával csalták el Tatuinról az is elfogadható és jó ötlet (még akkor is ha lehetett volna jobb okot találni rá). Azon sem kéne kiakadni hogy az Új Reményben miért pont ilyen hivatalosan kellett az üzenetet átadnia hologram formájában. Az meg hogy korábbról már ismerték egymást Obi-Wannal az már lehetet sejteni az Új reményben mikor Luke mondja hogy Ben Kenobi is itt van, egyből lehetett látni a reakciából, hogy ismerik egymást.
Reva esete és a Főinkvizitor esete is olyan hogy senki ne várja már el hogy az első rész minden kérdést megválaszol, mert akkor mi értelme lenne a sorozatoknak. Az 5. rész megadta a választ mindkettő esetében. Hogy Vader nem tudta kiemelni az erő segítségével Obi-Want a tűzből, nem is akarta, Obi-Wan próbált kikúszni és ezt vette észre Vader és az erő segítségével ismét a tűzbe helyezte Obi-Want, mert még nem érte el azt a hatást amit szeretett volna.
A 4. részben a Backtatartályos részt lehetett volna jobban kibontani, hogy milyen vívódásokon mennek át Obi-Wan és Vader. A Flashbackek is jók voltak, és Anakin és Obi-Wan közti gyakorlós párbaj rávilágított itt még van egy legalább egy olyan gyenge pontja Vadernek, amit ki használhat és ki is használ Obi-Wan és ezáltal nem sérült (meg a két párbajuk miatt sem) az a találkozás az Új reményben amit akkor láthatunk és a mondat sem sérült megmaradt a lényege hogy Tanítványodként hagytalak el, de most én vagyok a mestered. A lezárás is jó lett, kerek egész. És megágyazott több szálon az Új reményben történteknek is. Összeségében nekem tetszett. Az epizodok hossza lehetett volna egységesebbek, mondjunk mindegyik rész 50 percek vagy a körüli.

lacika - 2022. 06. 23. 11:30

Én szeretnék látni egy olyan második évadot ami a Clone Wars idején játszódik. Cyborg Vader előtti Anakin és Obi-Wan kalandozás, amolyan élőszereplős Clone Wars évad.

Sawyer - 2022. 06. 23. 14:40

Ugyanolyan logikátlan és gagyi volt, mint az egész eddigi évad, ami csak rombolt és nem hozzáadott az univerzumhoz. Qui-Gonn visszatérését nagyon régóta vártam, de ez így nevetséges volt :D
Érdemes lenne összeszedni a sorozat hülyeségeit, egyértelmű, hogy egy állatorvosi ló.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 23. 14:56

Sawyer: oké, de akkor szedd össze légyszi mondjuk Lucas 6 SW filmjének a hülyeségeit is :D aztán meglátjuk melyikben van a legtöbb (kb ugyanannyi van mindegyikben)

Sawyer - 2022. 06. 24. 07:54

Sheev Palpatine: van, de ennyi és ennyire szembetűnő nincs.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 24. 09:57

Sawyer: pedig van, számold meg egyszer :D

irgum76 - 2022. 06. 24. 10:20

“oké, de akkor szedd össze légyszi mondjuk Lucas 6 SW filmjének a hülyeségeit is :D”

elég csak az epizód egyet megszámolni tele van az is badarsággal

de ne azt vegyük alapul hanem az eredeti trilógiát

Golyo - 2022. 06. 24. 10:42

Csillagrombolóval próbálnak elkapni egy jóval kisebb hajót (talán korvett, nem tudom biztosan). Majd Kenobi erről a kisebb hajóról meglép, és dönteni kell, hogy melyiket követik? Nincs azon a csillagrombolón még rengeteg TIE-vadász satöbbi? Minden részben volt több hasonló mérhetetlen ostobaság, és most lelkendezni kéne, hogy a filmsorozat 9. részénél azért jobb lett?

Sheev Palpatine - 2022. 06. 24. 13:09

irgum76:
Éppenséggel az is tele van.
– a rohamosztagosok nem tudnak célozni
– Obi-Wan szerint mégis ilyen pontosan csak ők tudnak lőni
– miért van egy szellőzőnyílás a halálcsillagon, ami egyenesen a reaktorhoz vezet? (Köszi Disney, hogy 40 év után befedted ezt a plotholet, most már tényleg “hibátlan” az eredeti trilógia :) )
– miért nem küldenek ki több TIE vadászt a yavini csatában a Halálcsillagról, ahol amúgy 10 ezrével állnak ezek rendelkezésre?
– mi értelme végigrepülni a meridián árkon keresztül a szellőzőnyílásig, miközben egyből a nyílás fölé is lehetett volna repülni (amit tudnak hol van, hiszen megvannak a tervrajzok)
– miért tud Luke egyáltalán X-szárnyút vezetni?
– miért úgy tért ki a Halálcsillag a hiperűrből, hogy még meg is kelljen kerülni a gázóriást, ahhoz, hogy szét tudják lőni a lázadó bázist (értékes időt hagyva a lázadóknak ezzel a támadásra)

Ez csak az Új remény volt és fejből, meg se kellett néznem a filmet hozzá.

No, kb ilyen szirsz*rokba köttök bele ti is a sorozat kapcsán.

irgum76 - 2022. 06. 24. 13:24

Sheev Palpatine:

amiket írsz az csak szőrszál hasogatás
nem hasonlítható az Obi-Wan blődségeihez

egyedül ez volt cinkes:

“miért van egy szellőzőnyílás a halálcsillagon, ami egyenesen a reaktorhoz vezet?”
de mint írtad 40 év ide vagy oda de lett rá belemagyarázat

Sheev Palpatine - 2022. 06. 24. 15:46

Hogy egy klasszikust idézzek: “nem, nem más! csak te gondolod, hogy más!” :D

Llew - 2022. 06. 24. 17:40

Tehát a sorozat azert van tele plot holeokkal, béna megvalosítással, logikatlan történeti lepesekkel, mert az eredeti trilógiaban is voltak hibák?
Zseniális érveles.
Egyébkent senki nem várta, hogy hibátlan legyen, ahogy azt sem mondta senki, hogy a filmek hibátlanok.

Sheev Palpatine - 2022. 06. 24. 21:46

Llew: Arra akaetam rávilágítani, hogy be kellene fejezni azt, hogy “bezzeg az eredeti trilógia”, meg “bezzeg Lucas”.

Vagy ha most ennyire kritikusan álltok minden SW tartalomhoz, akkor illene a régiekhez is. De valahogy azok hibáiról sose beszél senki.

Azt valóban nem mondta senki, hogy hibátlanok, de azt, hogy nincs bennük ennyi hiba, igen. Az meg szimplán marhaság.

Llew - 2022. 06. 24. 23:31

Az nem zavar, hogy itt most ez a sorozat a téma es nem az eredeti trilógia?

Vagy ezt csak akkor lehet kritizalni ha egyúttal az ember ír egy 10 oldalas kritikát is az eredeti trilógiárol,amit minden kommenthez becsatol?

Egyéb feltètel nincs? Esetleg egy 30 pontos kerdőív a harmadrangú mellekszereplők cipőméretéről, amit hibátlanra kell tudni hogy hozzászólhassunk a témahoz?

Sheev Palpatine - 2022. 06. 24. 23:55

Tudod Llew, az a baj, hogy én jól ismerem a swsaga.hu-s előéleted és jól tudom, hogy melyik filmről mit gondolsz. Tökéletesen megtestesíted azt a fajta SW rajongót, aki a Lucasi filmeket kevésbé (vagy egyáltalán nem) kritikusan szemléli, de közben meg minden Disney-féle SW produktumot szénné gyaláz, belekötve minden olyan jellegű szirsz*rba, ami amúgy az imádott SW filmjeiben is benne van.

Csak tudnám, hogy ti, akik így tesztek, hogy a csudába lett belőletek SW rajongó úgy, hogy a mai mércétekkel az összes SW film amúgy egy hulladék, mint ez a sorozat. Meg még sorolhatnék pár jelzőt, amit ráaggattatok.

Llew - 2022. 06. 25. 09:09

Marha nagy leleplezés tőled, mivel ugyan azt a nicket hasznalom itt is. En is tudom, hogy te onnan vagy.

Milyen előéletem van? Hogy ott is mertem kritikusabb lenni, mint a többség? Vagy hogy azért hagytam ott az oldalt, mert ugyan az ment mint amit itt csinaltok, hogy teljesen mindegy valaki mit hoz fel megmagyarázzátok, és ezt meguntam?

Sifur - 2022. 06. 25. 10:59

Ez egy iparos, meguszos gyerekeknek, vagy gyerek lelkű rajongóknak szól.
Ha kaja hasonlatot akarok mondani, ismét egy Big Mac menüt kaptunk, ehető, tucat, laktat de egy idő után unalmas.
Hol van a Michelin csillag? Értem én hogy a Disney pénz gyár, de nem lehetne 1x végre valami minőséget is kiadni? Miért kell elbaszni a 3. film legepikusabb csata befejezését ezzel a sorozattal? Vader értem én hogy a Nagyúr csicskája, de itt rá is erősítenek, bár volt azért bad ass jelenete is, összeségében egy gagyi buta főgonosz, és nem sötét nagyúr volt…
Marvel részleg is önti ránk a tucat tartalmát, de azért Netflixre csak adott pár jó sorozatot, nem akarnak legalább egy ilyen Star Wars sorozatot is? Főleg hogy a Disney+on jelenleg nincs semmi húzó cím amit minden ismerősöm nézne, pedig a SWból is lehetne szerintem…
Többet vártam, a 2 Big Mac sorozat után jó lett volna legalább egy jó rizottót enni, de talán a következő…

Sheev Palpatine - 2022. 06. 25. 15:52

“Vagy hogy azért hagytam ott az oldalt, mert ugyan az ment mint amit itt csinaltok, hogy teljesen mindegy valaki mit hoz fel megmagyarázzátok, és ezt meguntam?”

Már bocs, de szerinted hogyan kellene egy fórumnak működnie, ha nem így? :D ha érvelsz valami mellett vagy ellen, és azzal valaki nem fog egyetérteni, akkor egy fórumon az a természetes, hogy bizony ellenérveket fognak felhozni.

Amúgy nem “leleplezni” akartalak, csak a jelenségre hívtam fel a figyelmet, hogy vannak itt többen akik valamiért a Lucas éra termékeit kevésbé kritikusan (vagy kritika nélkül) szemlélik, a Disney-fél SW-t meg kritikusan, szőrszálhasogatva.

“Csak tudnám, hogy ti, akik így tesztek, hogy a csudába lett belőletek SW rajongó úgy, hogy a mai mércétekkel az összes SW film amúgy egy hulladék, mint ez a sorozat. Meg még sorolhatnék pár jelzőt, amit ráaggattatok.” – Erre pedig valszeg hiába várok választ

“Hol van a Michelin csillag?”

Azt ne a Star Warson keresd, mert sose volt rajta.

irgum76 - 2022. 06. 25. 16:28

“Csak tudnám, hogy ti, akik így tesztek, hogy a csudába lett belőletek SW rajongó úgy, hogy a mai mércétekkel az összes SW film amúgy egy hulladék, mint ez a sorozat. Meg még sorolhatnék pár jelzőt, amit ráaggattatok.” – Erre pedig valszeg hiába várok választ

kinek céloztad?

én pl nem vagyok star wars fan
nem is fikázok mindent ami dizni
pl nekem jobban tetszett az új széria mint a Lucas féle előzmény
(nem volt magasan a léc)

walaki - 2022. 06. 25. 21:41

@winnie: “a másik, hogy a lucas dolog nekem fura. brutális túlmisztifikálást érzek – ami ő, az szuper, ami nem, az gagyi, ami ő, de nem annyira jó, akkor az is szuper lett volna, csak a stúdió tette bele a gagyit?”

Igen. A csetlő-botló “segédek”, mint Jar-jar tipikusan a kor hollywoodjának termékei.

De a lényeg az, hogy amíg egy ember fejéből pattantak ki az ötletek, addig egyértelműen volt az egészben kohézió. Amikor egy csapat egymással nem feltétlenül egyetértő író veszi át, akkor elkezd a dolog szétcincálódni, lóttek az egységességnek.

“ez így eléggé elfogult, főleg olyasvalaki kapcsán, akinek azért a filmes szerepvállalása nincs túltöltve full zseniális dolgokkal, hogy tényleg legyen alap ezt hinni, hogy ő a star warson kívül is hiperszuper.”

Azért én tudnék még mondani pár alkotását, ami letarolta a pop-kultúrát… Ott van Indiana Jones, hogy csak egyet említsek. (Azt mondjuk nem tudom, mennyire volt benne Spielberg bácsi keze, mert ő aztán tényleg nagyágyú).

“szerintem el kell választani azt, hogy valaki jó író és mondjuk jó fantáziával vagy ötletekkel rendelkezik.”

Ez teljesen jogos, igazad van. Módosítanám is, amit mondtam, “írjáról” arra, hogy “amióta nem Lucas az ötletgazda”, vagy valami hasonló. Magyarán nem ő az SW Goerge R.R. Martin-ja (a GoT-nál is pontosan ugyanezek a bajok jelentkeztek, miután az eredeti ötletgazda “kiszállt”, vagy hát nem volt képes lépést tartani a sorozattal, és kutyaütők (fontos, hogy többesszám) vették át a stafétabotot).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz