login |

Survivor: vége a 42. évadnak

2022. 05. 29. 15:50 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2021/22 finálék, kritika, reality,

So close.

(Aki be akar szállni a jelen még mindig egyik legjobb sorozatába, reality-jébe, stratégiai játékába, az itt talál tippeket, melyik évaddal érdemes kezdeni – a legjobbak tényleg zseniális élményt jelentenek. De amondó vagyok, hogy az idei szezon is kifejezetten jó kiinduló pont, illetve nagyon ajánlom a 2022-es, az új számítás szerint 4. Australian Survivor-évadot – egyelőre elmondások alapján csak, de azok eléggé egybehangzóak voltak! Ezekkel át lehet vészelni a nyarat, én pedig ismét megfogadom, hogy ledarálom az 1. és a 2. szezont, amiket még mindig nem láttam. Ha lennének itthon streamingen…)

Na, megvoltunk, ahogy írtam az utolsó pillanatban kikerült kritikámban, már csak azért is jó finálé elé nézhettünk, mert elég kiszámíthatatlannak tűnt a top3 kiléte (ez persze nem akadályozott meg abban, hogy pár hete “megjósoljam” a döntőt!), és a legjobb 5-öt nézve azt sem lehetett nagyon kitalálni, ki fog nyerni. Persze ahogy egyre kevesebben lettek a játékosok, úgy állt be a fókusz egy, max két személyre.

A jó zárás persze nem jelenti azt, hogy érdekes is volt mindenkinek, hiszen simán el tudom képzelni, hogy volt, akit a döntők személye hidegen hagyott, bár szerintem idén nem lehet azt mondani, hogy csupa érdemtelen játékos került volna leginkább a tűz közelébe. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Maryanne nyert, az előző szezonhoz képest ez a siker is elég sima lett, 7-1-0, ami talán arra fogja késztetni a készítőket, hogy változtassanak?

Mármint nyilván top2-nél is hasonló lett volna a végeredmény, ráadásul itt kiderült, hogy közel sem volt előre lefutott a dolog, valóban számított az, hogy a végén mi hangzott el, de ettől még igaz, hogy a 30. évad óta csak egyszer fordult elő, hogy a 3. helyezett is kapott szavazatot – és akkor is csak egyet és az S30-ban is egyet. Szóval abban szerintem egyet lehet érteni, hogy annak nincs sok haszna, hogy egy utánfutót lássunk a döntőben.

Más kérdés, hogy egyrészt mi lenne a megoldás? Van-e megoldás? Kell-e megoldás? Hiszen a kettes döntő esetében még rosszabb lenne, ha valaki utánfutóval érkezne, mert akkor az a kevés bizonytalanság is odavészne. Másrészt idén ugye az a pikáns helyzet állt elő, hogy senki nem vitte be az utánfutót (alias Romeo-t) a döntőbe, hanem ő saját erejéből jutott be. (Még akkor is, ha a többiek bénázása kellett ehhez.) Lehet, hogy fals a logikám, de ez azt jelentené, hogy az utánfutó az új erős játékos?

Csak hirtelen az az abszurd megközelítés jutott eszembe, hogy talán egy erős játékosnak akkor lenne komolyabb esélye, ha az utánfutókat kiszavazza, és arra kényszeríti a többieket, hogy őt vigyék a döntőbe, vagy legalábbis ugyanannyi esélye legyen, mint a vetélytársainak, mert Romeo-nak a legvégén már nem kellett sokat tennie a top3-ért. Persze a nagy kérdés, hogy a játék közben érdemes-e a top3-ba kerülésre játszani, mert csak a siker számít, akkor ismét az erős játékosokra kell utazni.

Ugyancsak a játék jellegéből adódik az, hogy nem túl szorosak a döntők, az elmúlt években mindig elég sima volt a szavazás, hol van az, amikor pár éve konkrétan döntetlen lett? Persze ez ellen nem lehet mit tenni, “tetszettek volna nem kiesni” mondhatnák a döntősök, és tényleg az ember szíve szakadt meg, amikor egymás után Omar, Lindsay és Jonathan búcsúzott – megint csak: Jonathan magának köszönhetően (duplán, ráadásul, hiszen nem csak a tűznél, hanem a védettség játéknál is elég nagyot bakizott), és Lindsay is előnnyel bukott (az interjújából kiderült, hogy többek között azért, mert nem vette észre, hogy két oldalas a puzzle).

Szóval mindegy, ez csak némi bosszankodás, gondolom más nemzeteknél is hasonló a helyzet, hol összejön a szoros végeredmény, hol pedig nem.

A mostani zárásról először az jutott eszembe, hogy hosszú volt. Pedig a készítők el is vágták a tengés-lengés egy részét azzal, hogy rögtön challenge-re kapcsoltak mindenféle felvezetés nélkül, és Lindsay kiszavazásánál sem tököltek sokat a scrambling-gel, mert elég egyértelműnek tetszett a dolog (én azért reménykedtem!), mind ő, mind pedig Jonathan elég bosszantó módon esett ki – előbbi egy puzzledarabbal (az előnye miatt még nagyobb pacsi jár Mike-nak – azért már nem, hogy 40 percig gondolkozott azon, hogy a Pigelsen vajon milyen szót fed), utóbbi pedig egy kihagyással. Ha Lindsay bejut a 4-be, akkor szerintem a papírforma mellette szólt volna az utolsó challenge-nél, azt tipikusan rászabták (és akkor (talán?) nincs sok kétség a döntőben), nem nagyon tudom elképzelni, hogy Jonathan-hez hasonlóan csődöt mondott volna a koncentrációja. (Jut eszembe, azért Romeo kiesése sem sokon múlott.)

Ennyi. A reuniont még nem láttam, de az S43 előzetese persze megvolt. Azt nyilván sajnáltam, hogy Lindsay kiesett, de a döntősöket figyelembe véve Maryanne sikerének örültem (főleg azért, mert teljesen outsiderként indult, mind játékosként, mind ahogy elmondta, IRL is annak érezte magát, és mindig jó érzés számomra, amikor valaki ekkora hátrányt dolgoz le) és megérdemeltnek is tartottam annak köszönhetően, amit az utolsó két részben letett az asztalra. Romeo nyilván nem volt tényező, Mike-ot pedig közel sem éreztem nagy spílernek, még akkor sem, ha social szempontból erős volt, szerintem ő inkább csak elhitte magáról, hogy jó.

Még két dolog: bántjuk a sok puzzle-t, de egy valami pozitívat azért mondanék, mert már többször eszembe jutott, hogy a kirakók dizájnja azért érdemel egy pacsit. Van, hogy a stílus, van, hogy a kinézet, van, hogy a nehézségi fok szuper. A másik meg… világos sárga és sötét sárga színek? Ennyire nem volt a választék?

Ja, és ez volt az idézetem pár hete, amit említettem fent. Még szerencse, hogy azóta Maryanne azért tett is valamit a végső sikeréért.

ergó akár egy Mike/Romeo/Maryanne döntő is összejöhetne

15 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2022. 05. 30. 00:56

Az elején még szurkoltam, örültem hogy Lindsay találta meg az előnyt, bosszankodtam, hogy egy puzzledarabbal kapott ki. Aztán kiesett, és még volt hátra vagy másfél óra, akkor gondoltam, hogy ez nagyon hosszú délután lesz:) Egyáltalán nem izgatott már, hogy ki nyer, egyiküket sem bírtam egy cseppet sem, bár a challenge még lekötött, utána az 1 óra dumálás alatt már csak az tartott ébren, hogy röhögtem Torin, hogy milyen fejeket vág:) Haláli a csaj, tiszta Kaley Cuoco, kedves CBS, nyomjátok be gyorsan egy sitcomba!:)

Azért az meglepő volt, hogy a nagy challenge menő meg tűzgyújtó mester Jonathan most pont kihagyott mindkét versenyen és így esett ki, pedig ismerve a top 4 felépítését, hogy két lehetőség is van nyerni, szinte biztosra vettem, hogy ha valaki, akkor ő ott lesz a végén. A hármas döntőket én sem szeretem, az változtatott volna azért, ha van még egy challenge, azt Mike vagy Romeo nyeri és egymást viszik tovább, bár akkor meg valószínűleg sok-0-ra Mike nyert volna.

Löfli - 2022. 05. 30. 09:31

biztos én vagyok a vak, de engem eléggé meglepett, hogy Maryanne nyert :) simán azt hittem, hogy Mike behúzza, bár tény, hogy sokkal erősebb FTC-je volt a lánynak. csóri Omar és Lindsay :(

Gumbo - 2022. 05. 31. 08:49

Én örülnék, ha ezt a tűzgyújtást a top4nél megszüntetnék. Nem tetszik, hogy hiába akarnák mind a 3an kiejteni a 4.iket ő még visszamászhat. Mint pl Ben a S35-ben.

Meg ez az újfajta jury kérdezés se tetszik.

Régenmindenjobbvolt

winnie - 2022. 05. 31. 11:31

az a baj, hogy a tűzgyújtás nálam már elért abba a fázisba, hogy beletörődtem, pedig nagyon utáltam, amikor bevezették. most sem szeretem, de már úgy érzem, hogy nem nagyon reménykedhetünk.

Thomas - 2022. 05. 31. 14:03

Jaja, én is beletörődtem már a tűzgyújtásba, pedig persze nem kéne. Hoz egy plusz izgalmi faktort, amit Jeff láthatóan imád, szóval nem számítok rá, hogy egyhamar változna. Mint ahogy abba is bele kell törődni, hogy egyre inkább a hosszas dumálásra van kihegyezve a finálé, de ezzel konkrétan sokat spórolhatnak, hogy nincs élő közvetítés és showműsor a végén. Viszont így bőven elég lenne 2 óra rá.

Enzo - 2022. 06. 01. 14:02

42×13-vége (pótlás vasárnapról)

Elfogadhatóan zárult egy átlagnál jobb évad. Menjünk sorban!

Top 5:
Yay, Lindsay találta meg a final advantage clue-t, tetszett hogy pont a kamerának nyilatkozott, amikor észrevette, hogy minek van lábujj alakja :D az immunity challenge (végre!) egészen újszerű volt, komoly rewarddal, de sajna nem bizonyult elégnek Linds előnye, 1 darabon múlott a győzelem :( innentől kb egyértelművé vált, hogy a lány megy haza, hiába ígérte meg Mike az idolját neki is (meg Maryanne-nek is, meg Jonathannak is)… Maryanne-tól nem igazán értettem, hogy ő miért akarná ennyire megmenteni Lindsayt, de persze tetszett volna… ehelyett Mike kijátszotta Maryanne-re az idolját, Lindsay búcsúzott, Romeo meg bemutatta a fake idolt, mert miért ne, lol :D (először amikor mondta, csodálkoztam h bekamuzott egyet, de aztán megmutatta, hogy csinált is)

Top 4:
Ezt a golyócsúszdás-elkapós játékot mindig bírom, final challenge-nek megfelelő. Tetszett, hogy elmondták a nevét (simmotion) meg az eredetét is, egyszer már nagyon szívesen kipróbálnám. Olyat viszont még tényleg nem láttunk, hogy valaki 1 golyónál kiessen, de Mike-nak most sikerült :D
Pont gondolkodtam, hogy ez az a fajta challenge, amit igazából akár Romeo is simán megnyerhet… és így is lett, ami nem várt izgalmakat generált a döntéshez, mert amúgy szerintem bárki nyeri, nyilván Romeot vitte volna döntőbe.
– Maryanne (és maga Mike is) meg volt győződve arról, hogy Mike a legveszélyesebb – nekem ez nem tűnt ennyire egyértelműnek, legalábbis Maryanne kedvelhetősége és Jonathan challenge beast-sége miatt minimum megkérdőjelezhető.
– A tribalon a fejek, amikor meglátják Romeo védettségét! Epic :D
– Mike ugye tűzoltó, emiatt vicces a firemaking challenge, ezt ki is hangsúlyozták… és végül nem csak oltásban jeleskedett, bye-bye Jonathan.

Döntő:
– Micsoda előzetes zsűri interjúk, ilyeneket még egyik évadban sem vágtak be, ha jól emlékszem :O
– Heh, valóban 1-1-1 játékos döntőzik minden kezdeti törzsből, menő!
A final tribal szerintem tartalmasra sikerült. Mike-kal sokat veszekedtek (felkérdezték, hogy ha ennyire az őszinte játékstílusra épít, akkor maga szerint úgy játszott-e, és csak később a “strategy” szekcióban látta be, hogy “na jó, legtöbbször nem” :D), Maryanne pedig szépen összefoglalta a saját érveit, és remek időzítéssel a senkinek el nem mondott idolját is előhúzta, ez ügyes taktika volt! (Meg az is tetszett, hogy felhozta a majdnem idolkijátszást Lindsayre, mint saját lehetséges hibapont, ahol végül jól döntött.)
Ezek után a játékosok azon lepődhettek meg, hogy helyben történik a felolvasás, a végeredményben viszont számomra nem sok meglepetés volt, nagyon érződött, hogy Maryanne fogja nyerni.

Aftershow:
– Ezt is lezavarták ott helyben, ami miatt megint nem láttuk a merge előtt kiesetteket – ezért továbbra is kár :(
– Apropó korai kiesők, a Maryanne-Zach crush-ból nem lett valami? Igazán rákérdezhettek volna :P
– Omar állatos hasonlatain jót röhögtem, az evolúciós szövege már a final tribalon is remekre sikerült.

Szóval na, ez egy jó szezon volt összességében. Részben talán azért is, mert azokat a csavarokat, amik nem arattak tetszést, már az előző évadban lefitymálhattuk, most másodszorra kevésbé kellett rajtuk megütközni. De egyébként is, a cast szerintem remek lett, lehetett szurkolni jó sokáig olyan rendkívül szimpatikus arcoknak, mint Omar vagy Lindsay (sajnos nem elég sokáig), a még újabb twistek között is akadt jó (háromrészes amulett), és még egy “hall of fame”-gyanús blindside-ot is összehoztak a 42×11-ben Drea kiejtésével.

@posztreakció:
jó kérdés hogy hogyan lehetne izgalmasabbá tenni a döntőket, ritka hogy egy viszonylag ugyanannyira esélyes játékos nyerje meg az utolsó immunityt, mint aki a tűzgyújtással kerül be, és még a zsűri kérdései után is szoros legyen a verseny… a top2 szerintem se megoldás, úgyhogy max reménykedni lehet, hogy egy s36-szerű szitu kialakul :)

@Thomas:
– Tori tényleg tud jó arcokat vágni, elnézném én is valami műsorban még :D
– A tűzgyújtással én is úgy vagyok, hogy beletörődtem, még néha izgulni is tudok rajta. Nemtom mi lenne az igazán jó megoldás, esetleg valami olyan, ahol szintén 2 ember küzd, de a 2 bejutó is segítheti egyiket-másikat (és akkor párbaj meg szavazás-szerű része is megmarad). Tudjátok, mint amikor két törzs küzd, és kókuszokat kell dobálni a másiknak a kosarába, amit valaki ellentart, és így egyre nehezebb dolga van, na valami ehhez hasonlót.

Raisen89 - 2022. 06. 01. 20:59

Az egyik leggagyibb szereposztás volt ez, amit itt láttam – pedig láttam az összes eddigi évadot. plusz Ausztrálból is már párat. Rettenetes volt. Sehol egy kiemelkedő szereplő, egy stratéga, semmi. :(

winnie - 2022. 06. 02. 05:29

szerintem szereposztásilag (akár karakterek, akár játékstílus szempontjából) kifejezetten jó volt. karakterek szempontjából mindenképp, tele volt olyanokkal, akikre rá lehet mondani, hogy karakteres, még egy Romeo is különálló figura. nyilván spílerség szempontjából már jóval szubjektívebb a dolog.

Diapolo - 2022. 06. 02. 16:14

Én is eljutottam a fináléig. Nehéz évad volt számomra, de ezt az utóbbiakon érzem már. Jonathan volt nálam a favorit, de hát, mint erősember, tudtam, hogy aligha nyer. Az persze meglepett, hogy kétszer is ilyen látványosan elhasalt a célegyenesben, pedig szerintem, ha legyőzi Mike-ot, akkor be is húzta volna, annyira komoly target volt végig.

Omar búcsújában biztos voltam, biztos voltam benne, hogy kigolyózzák, mert senki sem hagyhatta volna, hogy Lindsey és Omar is ott legyen a top3-ban, és Lindsey a fizikai képességei miatt nehezebb target volt, mint Omar. Persze, nem bántam, hogy Lindsey búcsúzott, engem kifejezetten idegesített mindvégig.

Csak itt jön a de! és ez szerintem fontos kérdés: élvezetes-e az a játék, ahol folyamatosan a jobbakat, taktikázósokat próbáljuk kirakni és sikerül, a végén pedig 3 közepes játékos marad? Mert az évad jó volt, de a finálé érdektelenségbe fulladt, mert 3 középszerű játékos jutott a döntőbe, akiknek kb. azt kellett a taktikájukon megmagyarázni, hogy hát azért vagyunk itt, mert az erősek leölték egymást, mi meg nem voltunk leég jó prédák, nem kellettünk senkinek…

Nagyon hosszú volt ez az utolsó rész, ez a final tribal pedig nekem nem tetszik, nagyon egyhangú, ráadásul bazi nehéz megmagyarázni, megvédeni egy taktikát, ha nem vagy erős, nem vagy esélyes, csak “utánfutóként” jutsz a döntőbe, hiszen akkor végig a túlélésért és az újabb napért hajtasz, nem az immunitykért.

Azért Tori vagy Chanelle miatt kibírható volt ez a hosszú talking session is…

Thomas - 2022. 06. 03. 14:02

Enzo:

“az immunity challenge (végre!) egészen újszerű volt”

Pedig ez is volt már többször! Lehet, hogy nem pont ugyanezekkel a “minifeladatokkal”, de hasonló. És hát még ha kicsit el is üt a megszokott egyenes vonalú versenyektől, a vége ennek is puzzle:)

De amúgy ez egy jó challenge, nincs vele bajom, mint ahogy a golyócsúszdás is klassz. Én tutira már 2 golyónál belezavarodnék abba:) De mint láttuk, egynél is el lehet rontani.

“Nemtom mi lenne az igazán jó megoldás, esetleg valami olyan, ahol szintén 2 ember küzd, de a 2 bejutó is segítheti egyiket-másikat”

Abban is lehetne érdekesség. De igazából nem kéne semmi ilyesmi, régen olyan tökéletes volt, amikor a top 4-ben simán szavaztak és mégsem lett sokszor döntetlen, a top 3-ban meg a challenge győztese választotta ki a másik döntőst.

Diapolo:
“Nagyon hosszú volt ez az utolsó rész, ez a final tribal pedig nekem nem tetszik, nagyon egyhangú”

Pont ezt érzem én is, régen sokkal változatosabb volt az élő reunionnal, mert lehet, hogy a sok felkonf, meg a zenekar, a nézők mutatása, miniinterjúk, meg a bejátszások csak időhúzás volt, mégis színesebb, jobban leköti a figyelmet, mint ez a leülünk és 1 órán keresztül beszélgetünk. Meg voltak még egyéb apróságok, amik színesítették, a kiesettek fáklyájának meggyújtása, a tükör és mérleg, stb. Mára minden sallangot levágtak, száraz “stúdióbeszélgetés” jellege lett az egésznek, persze csak idézőjelben, mert még mindig a helyszínen vannak.

De nem is csak a szerkesztéssel meg a játékmenettel van bajom, a casting is szörnyű lett. Régen azért rámentek az eyecandyre, mert mégis csak egy trópusi szigeten bikiniben lófrálnak a lányok, akkor már legyen némi látnivaló a táj mellett is:) Mára ez teljesen átfordult, a csapat fele túlsúlyos, a másik fele átlagos kinézetű, ha van is 1 vagy 2 tetszetősebb hölgyemény, az általában gyorsan kiesik, aztán meg már minek töltsem vele az időt? Baromi kíváncsi lennék, hogy ez miért alakult így. Nézzetek bele mondjuk a 20×04-be (sarkítás, mert all-star, de azért jól látszik, hogy olyan vonalon válogattak főként, hogy kiket szeret a kamera:), meg egy friss részbe, hogy ég és föld a különbség. És hát a következő évad előzetese sem győzött meg, hogy bármi is változna:)

winnie - 2022. 06. 06. 20:24

” Baromi kíváncsi lennék, hogy ez miért alakult így. ”

most nézi a feleségem az új ausztrál 3. évadot, azaz nem az ideit, hanem az előző – az elég kemény ilyen szempontból, de szerintem ez az, aminél elismerés illeti a készítőket. mármint, hogy megtehetnék, hogy mesterségesen eyecandyra gyúrva menne a casting, de _általában_ tapsolni szoktak a népek, amikor nem élnek a “szégyentelen” nézettségfelhajtó húzásokkal. mármint arra célzok, hogy amikor a csatornák azt mondják, hogy nem minden a pénz. ez pozitív, ha a profitközpontúság negatívnak tekinthető.

én úgy vagyok vele, hogy persze, jó lenne egy full modell cast, de ennyi személyes preferenciavesztést lazán elviselek, főleg akkor, ha ennek az az ára, hogy jobb karakterek jönnek.

Enzo - 2022. 06. 07. 00:33

@Thomas:
lehet hogy volt már ez az immunity, de ezek szerint nem elégszer, hogy eszembe jusson :D

a régi reunion sokkal jobb volt, pedig azzal együtt ugye még hosszabb a finálé, de valahogy hangulatilag is jobban tetszett, igen (a tükörről meg a rite of passage-ről nem is beszélve, valóban…)

eyecandy szempontból, háát, megértem ha nem csak külsőségek alapján választanak, pedig nem vetem meg a szemrevaló csajokat a műsorban, de inkább legyen egy remek karakter aki kevésbé jól néz ki :D plusz ez inkább az előző évadban volt zavaró, most azért annyira nem sikerült rosszul a helyzet.

asdbsd - 2022. 06. 07. 12:26

@winnie, melyik ausztral evadot ajanlod? A 2021-es brains v brawn-t vagy a 2022-es blood v water-t?

Egyebkent mi a megneztuk a South Africa s08-at az elozo ket US evad kozott es nagyon bejott!

Raisen - 2022. 06. 17. 22:48

youtube-n nemrég láttam egy Top 10 Bombshell Eliminations in Survivor videót, épp erről szól, lessétek meg. Amúgy igen, régebben sok eyecandy csaj volt, mostanra ez elillant sajnos :( pedig anno a csajok vs pasik évadban volt egy Chelsea, Parvati szintén szemrevaló, Brenda Lowe (21+26.évad) nagyon aranyos volt (kár, hogy a terhessége miatt 1x nem jöhetett még vissza), Natalie Tenerelli a 22.évadból és így tovább…. hiányoznak az ilyen aranyos csajok.

Honnan szerzitek be a korábbi AU, US, SA évadokat? pirate…. oldalon sok esetben már nincsen seed. :(

asdbsd - 2022. 06. 19. 11:36

@Raisen a SA s08-hez Reddit-en talaltam linket anno, szerintem a SA evadok ott meglesznek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz