login |

Russian Doll: vége a 2. évadnak

2022. 05. 30. 15:50 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Az a helyzet, hogy az első képen ott van minden arról, ami miatt végignéztem a Végtelen matrjoska második évadját. Nem csak említve vagyunk, hanem a történet részei! A minőségről árulkodó is egyben, hogy enélkül bizony kinyomtam volna 2 rész után.

A történet az első évados “halál = újraindul a loop” időutazás helyett inkább azt választotta, hogy bizonyos metróval mindkét főbb szereplő vissza tudott menni a saját felmenőinek múltjába, konkrétan az anyjuk testébe. Így természetesen az ő szemükkel is láthatták a világot, a kontextust, amiben a döntéseiket hozták.

Vajon érdemes harcolni a múlt ellen? Ez lehetne akár a fő kérdés is a részek során, mivel a Nadia teljesen ebbe veti magát, hogy na majd most jó irányba befolyásol dolgokat, pedig ami megtörtént azon már túl vagyunk, csak a ránk tett hatása az, amit esetleg befolyásolhatunk.

Ami viszont biztos, hogy hazánk, vagyis hát Budapest nem kicsit volt jelen, hiszen Nadia családjában bizony előfordul a magyar vér, így a II. világháborúban ellopott vagyona, az öröksége után ered, hogy ennek kapcsán szépen lassan kibontakozzon egy a saját érzelmi problémákkal teli múltjának feloldozása.

Igen, nem meglepő módon az anyába való “visszautazás” az anyák feltételezett bűnei mögötti háttér megismerésében nagy segítség, és így végül elvezethet akár ezek elfogadásához is. Mindkét karakternél, de nyilván Nadia-t téve a középpontba azért. Értelmet nyer a Végtelen matrjoska cím ismét, hiszen felfedezi a sok réteget maga… vagy giccsesebben fogalmazva a szíve körül.

Viszont sajnos nem lett erős az évad. Nyilván remek volt rendes “hollywoodi” (nyilván nálunk forgott) sorozatban magyar szövegeket hallani, a nyugatit keletinek látni (költői túlzás), nem pedig (csak) Berlinnek. De maguk a részek erőteljes mellékutakon kanyarogtak.

Hét rész, és ritkán sütök sorozatra ilyet, de ebben csak egy filmnyi volt, nem pedig majdnem kettő. Az érzelmi csúcspontja rohadt erős, mehet a Shine On You Crazy Diamond, viszont előtte bőven botladozott, és tulajdonképpen le sem fektetett egyértelmű szabályokat, amiket felrúghatott, csak rángatta a történetet ahogy tetszett neki.

Csalódás lett a vége, amin az sem segített, hogy Natasha Lyonne alakítása kapcsán most esett le a fő inspiráció.

8 hozzászólás Ne habozz!

Malachi - 2022. 05. 30. 19:06

nem tetszett. :( hatalmas bánat, mert ugye évek óta vártam a folytatást. mikor kiderült a magyar szál nagyon vigyorogtam, de a harmadik résztől már irtóra idegesített a fura karattyolás és az utolsó rész tiszta felüdülés volt, mikor végre visszatért a saját idejébe.

nem lepne meg, ha ez lenne a lezárás, nincs ebben már több szufla úgy tűnik. sajnálom, kár érte, de az első évad az örök marad.

Critica007 - 2022. 05. 30. 20:07

Egyben lecsúszott a 2. évad is, és mivel teljesen más stílust képvisel, mint az első évad, nekem kifejezetten tetszett. Komoly témákat feszegetett, erős erkölcsi kérdéseket tett fel, amikre nehéz vagy szinte lehetetlen válaszolni.

Bízom benne, hogy lesz 3. évad!

Shannen - 2022. 05. 30. 20:50

Sajnos én sem tudtam úgy csápolni, mint az első évadnál. Engem ez a magyar vonal nagyon kizökkentett, az ismerős arcok és helyszínek túlságosan elterelték a lényegről a figyelmemet. A két szál párhuzamos futtatása pedig abszolút nem működött, mert a berlines részek nagyon nem tudtak szervesen illeszkedni a fő sztoriba.
Egynek jó volt, de nagyon nem hozta azt az élményt, mint az első évad.

Ytsz - 2022. 05. 30. 21:53

Az első évadot végignéztem, kereknek, lezártnak gondoltam. Itt a magyar szál és az első rész érdekességei miatt adtam még esélyt, de három rész után abbahagytam, valószínűleg nem is fogom befejezni. Teljes csalódás.

Vödör - 2022. 05. 30. 23:00

Szerintem Natasha Lyonne inspirációja inkább Fran Lebowitz volt, végig ő jutott eszembe róla:

https://www.youtube.com/watch?v=MClMxqD-HNA

winnie - 2022. 05. 31. 04:41

Diceman + “Szerintem Natasha Lyonne inspirációja inkább Fran Lebowitz volt”

igazából bármelyik, “tipikus” New Jersey-s figurára lehet asszociálni róla. (nem néztem utána, hogy volt-e konkrét, de a Jersey-jellegzetességek egyértelműek, és aki Jersey-figurát játszik, vagy aki eleve New Jersey-ből való, ld. Diceman és Lebowitz, az jó eséllyel hasonlítani fog.) Vagy csak nem értek hozzá, de nekem ez jött le.

Vödör - 2022. 06. 01. 11:37

Winnie, igen, ahogy irtad ADC-t rogton beugrott az a jellegzetes felemelt allal foghegyrol odamondogatas az akcentussal, az is megejelnik az alakitasban :)

human - 2022. 06. 01. 15:34

Vödör: igazad van, az is, sőt, gondolom akkor jobban az hiszen nőnek női mintakép, de nekem nagyon dice ugrott be a poénok előadásából, gondolom recency bias :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz