login |

The Flight Attendant: vége a 2. évadnak

2022. 05. 31. 21:30 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Alig pár napja már volt egy évadközi írásunk az A légikísérő második szezonjáról, ami beszédes, mert egy nyolc epizódos évadnál ritkán állunk meg a közepén helyzetjelentésre. Inkább akkor szokott előfordulni, ha az évadnyitóhoz képest nagy a mélyrepülés vagy éppen annyira kimagasló a minőség, hogy muszáj ismét kihangsúlyozni.

Jelen esetben az utóbbiról van szó, ugyanis nem tudtam megállni, hogy ne zengjek ódákat Kaley Cuoco eszméletlen játékáról és dinamikájáról a színésztársaival. Még jókor kaptunk észbe azzal a kritikával, ugyanis pont utána gyengült annyira a sztori, hogy már ne tudjak elmenni mellette szó nélkül.

A tovább mögött kifejtem spoileresen.Most nem fogok annyit Cuoco játékáról mesélni (érdemes azt az előző kritikát hozzá elolvasni, ott nem voltam szűkszavú vele kapcsolatban), éppen azért, mert míg az 2×06-ig (addig látott epizódokból készült az évadközi írás) inkább az ő remekelése volt a hangsúlyos, addig a maradék két részben sűrítették a történetet, ami nagy hiba volt.

Olyan érzésem van, mintha végig képben lettek volna azzal, hogy a sztori nem a legerősebb, viszont Cuoco elviszi a legtöbb részt a hátán, ezért amíg lehetett Cassie karakterét mozgatni minimális történetbeli előrehaladással, addig a színésznő tehetségére alapoztak, viszont amikor már a szálakat ideje volt elvarrni, akkor gyorsan lerendezték őket.

Ehelyett a kiegyensúlyozatlanság helyett lehetett volna a kettőt együtt, vegyítve bedobni, talán a sztori gyengesége nem lett volna ennyire feltűnő. Mert az, ahogy az utolsó két epizódban lezavartak mindent, az felnyitotta a szemem azzal kapcsolatban, hogy az előtte lévő események sem voltak igazán ütősek.

Az imposztor megjelenésével azt gondolhattuk az elején, hogy Cassie majd folyamatosan menekülhet és bujkálhat, hiszen mindenki a nyomában lesz, de kapott egy globális védőhálót, aminek következtében senki nem akarta őt konstans elfogni, mindenki hamar elfogadta, hogy nem ő a tettes, ezért nem is volt igazán súlya ennek a szálnak.

Pedig ütős lett volna, ha elkezdtek volna valóban a főhősre gyanakodni és még akár legjobb barátai is kételkedtek volna abban, hogy a korábban történtek után mentálisan teljesen rendben van Cassie és ártatlan. De sajnos ilyen irányokba már nem mentünk, ehelyett egy sokkal egyszerűbb, gyengébb vonalat választottak.

Ebben Cassie új barátja az, aki parókában járja a világot és bűncselekményeket követett el, de amint ezt megtudtuk, hamar főbe lőtte magát, majd a CIA fejéről derült ki, hogy ő az, aki uszította ezen tettekreplottwist, két új karakterünk van, mindkettő rosszfiú. A nőt egyébként Cassie azt hittem, komolyabb harc folyamán fogja legyőzni, nem egy egyszerű gombnyomás és asztalkerülés lesz a győztes lépés kettejük igen rövid és unalmas sakkjátszmájában.

Ezek után előrukkoltak a főhősnő egy másik barátjával, akit az évadban végig lerázott, amikor kereste. Róla derült ki, hogy az első szezon Feliks-ébe, Sokolov gyilkosába szeretett bele és az ő manipulatív viselkedése miatt szeretné Cassie-t elsöpörni az útból. Mindezt nagyjából 20 percben kaptuk meg, amivel még nem is lenne baj, csak eléggé kilógott. Elég lett volna az imposztor szálat megerősíteni és a fanatikus sztorit egy esetleges negyedik évadban ellőni.

Emellett Megan története se volt túl erős, legalábbis onnantól, hogy visszatért az országba és különváltak Cassie-vel. Itt sem éreztem igazán a tétet, bár a tanúvédelmi programra nem számítottam, de az már pont a lezárása volt, előtte nem igazán volt itt sem igazi üldözés, inkább csak bujkálás. A bűnöző-házaspár pedig nemcsak kevés kapoccsal rendelkezett a főszálhoz, de még hamar fel is szívódott.

Sajnálom, hogy ennyire nem tudták érdekessé alakítani az eseményeket, hogy amint kevesebb szerepet kapott Cuoco játéka, egyből nehezebbé vált az epizódokon való jó szórakozás. Azért remélem, kapunk újabb évado(ka)t, még ha gyanúsan sorozatzárós is volt a finálé. Kaley és a többiek lenyűgözőek, csak a nagy csavarokon és az arányokon kellene többet javítani, de még így is az évad háromnegyede kimagaslóan jó lett.

UPDATE: Pont a kritika kerülése előtt pár perccel hozta le odakint a sajtó Kaley Cuoco nyilatkozatát, hogy jó eséllyel ez volt az utolsó szezon: “We did two — we should probably be done. I think I’ve been outnumbered with that thought; there’s definitely interest in doing a third season. I think for me, at this moment, the plane has landed.” Az HBO Max hivatalosan még nem döntött a sorozat sorsáról.

2 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2022. 05. 31. 22:50

Azzal maximálisan egyetértek, hogy Cuoco elképesztő tour de force teljesítményt nyomott, öröm volt nézni minden pillanatát.

Az is igaz, hogy a sztori elég gyengécske volt, főleg, hogy a fent is emlegetett mellékvágányok mindvégig azok maradtak és nem adtak ki egy egészet. Viszont itt jár a pacsi a készítőknek és Cuoco-nak, hogy az állandó pörgéssel és humorral sikerült elkendőzniük a gyengeségeket és azok tényleg csak a végén kerültek iagzán elő, bár akkor látványosan.
A Meghan szálat abszolút nem értettem, a Feliks-rajongó teljesen wtf volt így bedobva (bár építgették, hogy nem 100-as a csaj), az, hogy ki az imposztor és, hogy a CIA főnök is ludas szerintem már az elejétől egyértelmű volt.

Amit viszont kifejezetten élveztem, az Cassie és a CIA-s/légiutaskísérős munkatársa (akinek sehogyse jut most eszembe a neve) közti dinamika.

Alapvetően szívesen nézném tovább, de az is biztos, hogy nem lenne egyszerű Cassie-t továbbra is hasonlóan eszeveszett szituációkba írni úgy, hogy ne legyen repetitív a dolog.

Mom - 2022. 06. 01. 09:36

Az akció része kuka. A csavarok gyengék, túlnyújtottak, feleslegesek voltak, és nem is voltak rendesen megalapozva sem ahhoz, hogy valóságosnak tűnjenek, sem ahhoz, hogy igazán üssenek. A karakterek egy része pedig teljesen felesleges volt. A tesó, most semmit nem tett hozzá, Meghan szála, a családjával együtt csak felesleges kitérő volt, és csak érintőlegesen hatott a többire. Az anya-szál jó lehetett volna, ha ennél több szerepet kap, de így -bár a színészi alakítás remek volt-, bennem inkább csak hiányérzetet okozott. A bérgyilkos házaspár továbbra sem tudom, milyen célt töltött be. Több új “barátot” meg csak azért dobtak be, hogy ne egyetlen ellenség legyen… Miközben azok, akikről nem derült ki, hogy ellenség, nem is tett hozzá semmit. Az új barát féltávnál eltűnt a képből, míg a handler kizárólag a red herring szerepét töltötte be. A szponzor volt az egyetlen, akinél nem volt csavar, de eközben többször aktív részese volt Cassie fejlődésének.

Amiért viszont mégsem tudok haragudni a fentiek miatt, az a színészi alakítás. Ahogy ugyanis felettem is írták, az olyan erős, hogy simán elviszi a hátán, és mire kibuknak a hiányosságok, már vége is az évadnak. Sajnálom, ha nem nézhetem tovább Cassie fejlődését, de az akció része csakugyan kifulladt, tehát egy harmadik évadra valami más katalizátort kellene találni a jellemfejlődés és szembenézés triggerelésére.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz