login |

New Amsterdam: vége a 4. évadnak

2022. 06. 01. 21:34 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: 2021/22 finálék, kritika,

Amikor anno berendeltek egyszerre három évadot az NBC kórházas sorozatából, akkor magabiztosan dőlhettünk hátra, hogy Goodwin doktor és csapata még jó ideig velünk lesz, hiszen a triplaberendelés nem épp hétköznapi. Akkor azonban nem tudhattuk, hogy az lesz a sorozat utolsó berendelése is, ugyanis az ötödik (rövidebb) szezon lesz az utolsó. És lehet, hogy jobb is?

Én szeretném szeretni a sorozatot, de egyre könnyebben fogom azt mondani, hogy a finálénál nem leszek szomorú, még ha még most is élvezem a sorozatot, tehát közel sem rettenetes – bár láttunk olyat is, hogy valami elviselhetetlen volt, aztán az utolsó évadban király lett. Már a negyedik szezon is elég kettősen kezdett, sejthettük volna, hogy ennyire hullámzó minőségű évad elé nézünk.

A tovább mögött beszéljünk is spoileresen a New Amsterdam: Vészhelyzet New Yorkban utolsó előtti szezonjáról.

Azt szerettem meg a sorozatban az elején (úgy, hogy egyébként abszolút ellenemre vannak a kórházas szériák), hogy a nehéz helyzetekben is tud reménnyel teli lenni és iszonyat jól megalapozták a karaktereiket. Ezek mostanra azonban meggyengültek, a pozitivizmus ritkábban jött elő, de a nagyobb probléma, hogy nem igazán lehet a karaktereivel mit kezdeni.

A legnagyobb probléma Helennel van, aki Londonba költözött, hogy családja közelében legyen, de családja nem igazán keresi a társaságát és folyamatosan boldogtalan helyzetekbe kerül emiatt. Elképzelni nem tudnám, hogy az első évadok Helenje ilyen problémákba ütközne. Ő egy sokkal erősebb személy ahhoz, hogy ilyen helyzetbe kergesse magát. Max-szel mondjuk eszméletlen jó páros, de ez az egész London-szál abszolút visszásra sikeredett.

Helenből ráadásul kiveszett a híres doki szerep, őt az elején rögtön Dr. Helenként ismertük meg, a tévés személyiségként, amiből egyszerűen semmit nem látni, de már jóformán annak se lehetünk szemtanúi, hogy munkáját végzi. Valahogy Max szándékosan messze lakni akaró barátnőjévé süllyesztették a karakterét, aki érdekesebbé vált, amikor megsérült és nem tudott beszélni, de azt persze feloldották két epizód alatt.

Az évadzáró utolsó perceit is ő rontotta el leginkább, amikor Max megszervezte az esküvőjüket, ott várt az oltárnál, de Helen csak Londonból felhívta sírva, majd egy “I’m Sorry Max, I can’t” után lerakta. Ne már, ez annyira gyenge cliffhanger. Ha ilyet lép, miért nem mondja legalább meg neki, hogy miért, miért kell számunkra ennyire mesterkélt viselkedést bedobni? Lehet, hogy az édesanyja elhunyt, nem tudni, de akkor elmondhatta volna ezt. Vagy ha nem akar hozzámenni, akkor azt. Bármi többet mondhatott volna annál, hogy “I can’t”.

Sajnos Iggy is egyre gyengébb karakterré válik. Egyre kevesebb ügyet kap és részről-részre nagyobb a kérdőjel a fejemben, mégis mit szeretnének vele bemutatni. Azt, hogy önbizalomhiányos? Hogy bántalmazó kapcsolatban él a férjével, akit eddig egy rettentően támogató embernek ismertünk meg? Hogy neki is vannak hibái és képes lenne megcsalni férjét? A plátói vonzódást egy random pasival és önmagában a srácot nem sem tudtam hova tenni, de Iggy karakterét sem.

Ez a látszólag átgondolatlan írás és tengés-lengés lepte be még Floyd-ot is, aki néha a nyitott házasokhoz verődött, néha a kórházi problémákkal foglalkozott, néha apját kereste, de az ő sztorija se érződött koherensnek és … érdekesnek. Az ő szálai valahogy sosem voltak túl izgalmasak, és ahogy Helen tévés oldala, úgy neki is elveszett egy része az írószobában: Bloom-mal a pilotban viszonyuk volt, és azóta sincs ennek semmi nyoma.

A már említett Bloomnak (akinek megformálója több hetet töltött májusban Budapesten) már logikusabban építették fel a történetét, bár az meg igen görcsössé vált, amint kiderült, hogy kenőpénze segítségével kapott állást a szerelme és szakítottak, majd ismét egymásra találtak, hogy aztán a következő epizódban megint különváljanak útjaik.

A végére pedig Max maradt, akinek története még több igényességet kapott az íróktól, ahogy igyekeztek a segítségnyújtó, végletekig az igazság mellett kiálló énjét megtartani egy számára új világban Londonban, valamint a Veronica Fuentes-szel való háborúban is. Bármennyire is sejthető volt, hogy Veronicát el fogják üldözni (Max mondjuk nem vette vissza a kórház vezetését), azért örülök, hogy behozták és egy kicsit felborították a status quo-t.

Ő ugyanis az, akit minden pillanatban igazán lehetett gyűlölni, amiért egészen más értékrendet képviselve tette egyre elviselhetetlenebbé a kórházat. Az igazság és segítségnyújtás helyett a gazdasági szempontokat helyezte előtérbe, az ellene lázadók (a titkos szerveződés a hűtőkamráknál igazán szívmelengető szál volt!) pedig sorban félresodorta, míg végül fellázadt ellene az összes olyan dolgozó, akikre sosem gondolt: takarítók, szerelők, biztonsági őrök és egyéb, nem orvosi munkát végző dolgozók.

Nagy remény viszont karakterek terén Dr. Elizabeth Wilder, a hallássérült doktor, aki Max csapatába remekül beleillik, hiszen ő is mindig segíteni szeretne mindenkinek akár elrejtve saját fájdalmait. Az évad felében jelen volt, végig remekelt, úgyhogy nem is baj, hogy az utolsó szezonra állandó szereplővé válik. Végre egyre több a karakterek közt az interakció, amihez ő is hozzájárul.

Az évadzáróból nemcsak azt emelném ki, hogy a hurrikán miatt mindenki ismét bizonyította hősiességét (Helent leszámítva…), hanem azt, ahogy behozták Bloomék szálán a szexkereskedelembe kényszerített hölgyet, akit kreatívan kimenekítettek és fogvatartóját csapdába csalták. Nem volt világmegváltó szál, de talán a legérdekesebb volt a zárásban. A többiek szála ennél bőven kiszámíthatóbb volt.

Remélem, az utolsó szezonra összekapják magukat, működőbb és logikusabb történeteket kapnak a karakterek és ismét szerethetővé teszik őket. Na meg azt, hogyha el akarnak lőni természeti katasztrófákat vagy nagyobb baleseteket, azt nem csak évadnyitó és -záró epizódokban lövik el, mert nagyon átlátszó csali mindkét esetben! Bár ha így tesznek, akkor is már csak két lehetőségük van.

Azért még bőven nézhető a sorozat és vannak igen jó csavarok és szívmelengető pillanatok, de olyan változásokon ment keresztül, amik miatt könnyebb lesz jövőre búcsúzni tőle.

1 hozzászólás Ne habozz!

Bálint - 2022. 06. 03. 08:47

hát a covid sajnos megette ezt a sorozatot. Igyekeztek helytállni az írók, egész tisztességgel kezelték, de átlagos sorozatok is belebuktak, egy kórházasnak nem sok esélye volt. Utána mintha föladták volna, csomó karakteridegen történetszál, és valahogy egyre butább az egész, Maxen kívül senki sem igazán szerethető már. Van egy-egy jó “heti eset”, de ez nem viszi el a sorozatot sajnos. Végignézem én is, de nem fogom sajnálni, hogy vége.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz