login |

Derry Girls: a 3. évad

2022. 06. 02. 15:50 - Írta: Shyllard

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Kellett egy bő három évet várni az észak-írországi lányok visszatérésére, de végül csak megérkeztek. S bár konkrét előzményekkel kapcsolatban már csak halovány emlékeim voltak (a Netflixen mindenki frissítheti a tudását), az előző két szezon mindenképpen rendkívül pozitív benyomást hagyott bennem. Ennek fényében, pedig a zárás véleményem szerint képes volt tartani a megszokott szintet, illetve néhány ponton még emelni is rajta.

Nyilván nem váltotta meg a sorozat a világot, de szórakoztatás terén még mindig iszonyat jól volt képes működni. Nem volt olyan epizód, amely során legalább egyszer ne nevettem volna fel hangosan, miközben a komolyabb momentumoktól sem riadtak vissza a készítők. Szerencsére tudták, hogy ez a vége, így elég kerek lett a történet, bár nem csodálkoznék, ha majd a jövőben egyszer-kétszer hosszabb tévéfilm formájában visszatérnének a lányok, vagyis inkább mostanra már fiatal felnőttek.

Persze az idő előre haladtával a mozgalmas történelmi háttér csitulna, de a karakterek maguk vannak annyira szerethetők és szórakoztatók, hogy szerintem mostanra már egy egyszerű hétköznapi komédia formájában is képesek lennének működni. Erin (Saoirse-Monica Jackson) elképesztően eltorzult arcai, Orla (Louisa Harland) varázsvilágban való létezése, Clare (Nicola Coughlan) karót nyelt magatartása, Michelle (Jamie-Lee O’Donnell) obszcenitása és James (Dylan Llewellyn) viszonylag átlagos, de szerencsétlen viselkedése egytől-egyig hiányozni fognak, legfőképpen a remek csapatdinamika miatt.

A mellékszereplők terén sem lehetett okunk sok panaszra, hiszen Joe (Ian McElhinney) és Gerry (Tommy Tiernan) dinamikája még mindig fantasztikusan kifogyhatatlan forrásai az após vicceknek, míg Mary (Tara Lynne O’Neill) kapott egy egész jó karakterívet is ezúttal, kicsit pozitív irányba eltolva a szereplőt. Michael nővér (Siobhán McSweeney) már-már mesébe illő megjelenítése, pedig Joe-hoz és Michelle-hez hasonlóan továbbra is képes volt szállítani az igazi Derry Girls-ös beszólogatós humort minden epizódban.

Csapatunknak, legfőképpen akaratos és sok esetben modortalan viselkedése miatt sosem sikerült a mostani évadban sem elérniük a céljukat, míg a végére azért csak kaptak Észak-Írországhoz hasonlóan (legalábbis a sorozat szempontjából) egy egész reményteli jövőképet. Mint minden jó komédiában, a Derry Girls-ből sem hiányzott sosem az egy-kettő komolyabb mozzanat, amit még mindig a leginkább a történelmi háttérrel iktattak be a készítők. A záró, egészen hosszú epizód kis időugrással képes volt párhuzamot állítani egy jelentős szavazás és a lányok felnőtté válása között, ami érzelmi szinten remekül tudott működni.

A kis Derry-béli közösség sorsának bemutatása, pedig azért is volt annyira szívmelengető, mert bár sok esetben csak egysoros humorforrásokként ismertük meg a legtöbb mellékszereplőt, a karakterek interakciói által mégis sikerült egy érezhető közösséget felvázolniuk a készítőknek. A vendégszereplők között, pedig volt egy elég meglepő megjelenés is, aki kiválóan képes volt beilleszkedni a közösségbe, s már a jelenlétével is emelni minden jelenetet, amelynek részese lehetett.

Végső soron, pedig ennyire komédia központú sorozatoknál nekem mindig nehéz bármi másról is írni. Igen, ahogy írtam baromi vicces volt a Derry Girls továbbra is, s a kulturális és történelmi háttér, pedig még mindig tudott olyan körítéssel szolgálni, amely képes kiemelni stílustársai közül. Akiket eddig képes volt megnevettetni a sorozat a maga szókimondó otromba humorával az most sem csalódhatott, bár az erre nem vevők kétlem, hogy eljutottak a harmadik évadig.

Amit még kiemelnék az a remek zeneválasztás, ami nem emlékszem, hogy korábbi évadokban is ilyen mértékben jelen lett volna, de ezúttal a bömbölő korabeli, mára már klasszikussá váló dallamok mindegyike telitalálatnak bizonyultak. Az utolsó előtti részben még egy Fatboy Slim-koncert is a történések középpontjába tudott kerülni, ami mindezt még fokozta is, folyamatosan tolva a jobbnál-jobb számokat.

Zárásként még le akartam írni melyek voltak a kedvenc epizódjaim, de végig nézve őket, csak annyit tudok írni, hogy mindegyik. Mind a 7 rész képes volt olyan történetet és pillanatokat szállítani, amik emlékezetesnek bizonyultak, s bár voltak apróbb mélypontjai az évadnak, a minőség egy epizód erejéig sem tudott számomra csökkenni. Ennél nagyobb dicséretet meg szerintem egy sorozat sem kaphat, s szebb elbúcsúzást senki sem kívánhatna a Derry-ben élő lányoknak.

5 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2022. 06. 02. 16:03

mikor indult a sorozat, egybol elkaszaltam, nem fogott meg. par hete adtam neki egy masodik eselyt (amit gyakorlatilag soha semminek) es lement 3 nap alatt a 3 evad, szoval erdemes volt, de az utolso adag nem volt az igazi.

a szulos flashback epizod az egesz mindenseg melypontja, ok egyebkent is sokszor unalmas sztorikat kaptak es joe is halalra idegesitett, az a nehany jopofa megnyilvanulasa 3 evad alatt nem ert annyit, hogy minden epizodba beleronditson. legalabb a pap ficko csak neha tunt fel hasonlo szerepkort betoltve. a tobbieket birtam, michael nover egyertelmu kedvenc.

es barmennyire is jok voltak a zenek, zavaro volt (minden evadban), hogy minden jelenet ele bevagtak 5 masodpercet valami random korabeli slagerbol. ez mondjuk valami angol nepszokas, letudjak a soundtracket egy best of 80s/90s cd-vel.

hasonlo temaban egyebkent erdemes a son of a critch-et megnezni, igazabol ugyanez, csak fiuval es kanadaban, de ugyanugy ir katolikus csalad/iskola/jopofa noverek, eletrajzi ihletes, minden.

Rocko - 2022. 06. 02. 17:31

köszi az emlékeztetőt!

Dohi: sokkal átérezhetőbb a dolog, ha az ember ismeri az ír kultúrát, történelmet.

Dohi - 2022. 06. 02. 17:52

a big picture meg a finale vege nyilvan, de nem szukseges az elvezethez, nem az huzta lejjebb az utolso evadot nalam.

heidfeld - 2022. 06. 02. 18:57

Háborúval kapcsolatos + melóm, sok időmet elveszi, pedig szeretnék beszámolni, több sorozatról is.
Derry Girls a szívem csücske.
Annyira érzelmesre sikerült a 3. szezon, hogy tényleg nehéz szavakat találni. rengeteg szenvedést okozott a több évtizedes, véres szembenállás, így tényleg öröm volt nézni, békésebb jövő felőli lépéseket.
Élet-emberek vannak a konfliktusok-háborúk helyszínén is. Gyerekek, családok, idősek.
Óriási nosztalgia is a sorozat, hiszen a ’90-es években voltam iskolás, először szerelmes..
Zenékből is pár ucat a CD-s polcomon volt. Sokat is tettek a sorozathoz, és nem csak azért, mert legalább 10, minimum 40 ország, Top 5 listáján tanyázott hetekig.
Kicsit bántam, hogy utolsó etapban 5 másodpercekre vágták be őket.
Kifejetetten humoros volt a család! Percre sem untam őket. As visszapillantó rész sokat tett hozzá, és pár dolgot el is magyarázott. A fiatal Aunt Sarah! Ahogy nézett..
Egyik leghumorosabb rész is az elszabadult jegesmedve volt. Amit Granda Joe, meg a többiek leműveltek..Szakadtunk a nevetéstől. Szegényt, hogy féltették a pogányoktól:D
3 nagy kedvencem:
Dennis – Paull Mellon. Kereskedelmi szakközépbe jártam.
No, amit ő leművelt, azt NEM EHET!:D:D
Nyíltan, vevők szemébe mondani a lenéző véleményünk, meg az ócska bóvlikat árulni.. Oké, potyogtak a könnyeink.
Ciaran, a fotós.
Ahogy elment munkaruhában!! a családhoz:D Jamie Beamish óriási! Egyre több szériában játszik, Billy, a kölyök. Pont héten pótolom.
Erin-t kedvelem a legjobban. Az első szezon teljesen őrült verzióját.Másodikban jócskán vett vissza belőle Lisa, ami talán a széria egyetlen hibája. Harmadikban, már meg-megvillant, de igen sokan megjegyezték a fórumokon, hogy nem a Derry-akcentussal beszél.
Nos, láttam másban, és ha hadar – ami egyik legviccesebb dolog – akkor előjön, és mehet rá a felirat, hogy legalább az angolok megértsék…
Óriási volt Colm bácsi, ahogy leszerelte a “nyugdíjas akcióhőst”:D
Jenny-ből kaphattunk volna többet! Barátnőjét – Aisling – Becky Hendersson alakítja. Ma láttam róla egy új képet. Kifejezetten csinos.
Lehetne sorolni, és pont ez is az ereje, hogy a mellék-mellékszereplőkön is jól lehet szórakozni.
Ami a jövőt illeti, minden Lisa McGee-n, és a sorozat rendezőjén múlik. Közösen dolgoznak az új ötleteken. Jó 10 évet is simán ugorhatnak az időben.Csatorna teljesen mellettük áll, bár vannak tervek az eladására, de óriási felháborodást váltott ki az ötlet.
Hogy a lányokat mennyit láthatjuk, az egyéb munkáiktól is függ. Clare kapcsán, némileg most is korlátozva voltak.
Nagyon nehéz, hogy melyik a kedvenc epizódom.
Toto kutya, és a Szent “csodája”, Elszabadult jegesmedve, vagy amit Clare és az apja, felvonuláson.
8.5/10

len90 - 2022. 06. 02. 23:24

Az első évadot imádtam, erős 8/10, többször újranézős. És nem, a soundtrack nem csak a 3. évadra lett erős, már az első évadban is nagyon sokat tett hozzá a feelinghez…

A második évad (főleg az után, hogy mennyire várós volt) csalódás lett. Árnyéka az elsőnek, igazából 1 epizód sem maradt meg bennem annyira, mint az első évad ikonikus részei (pilot, a feltámadt kutya, ukrán cserediák, wee-little lesbian). Talán 5/10.

A harmadik évaddal ezért már szkeptikusabb voltam, reméltem, hogy közelebb lesz minőségben az első évadhoz, mint a másodikhoz, de megállt valahol félúton olyan 6.5/10 környékén. Érdekes számomra a flashback epizód volt a legélvezetesebb, amúgy is imádtam mind Mary, mind Sarah karakterét, így jó volt, hogy engedték őket is kicsit rivaldafényben lenni. Egyébként a flashback epizód mellett a másik kedvenc sztorim is hozzájuk köthető, amikor a vonaton próbálják kitalálni, hogy ki az a nő, aki annyira megörült nekik. Érdekes, hogy az épp-csak-hogy belebegtetett Erin-James szerelmi szálat (ami elég random volt amúgy) olyan gyorsan ejtették is, ahogy behozták, azt hittem, hogy a flash forward special részben ehhez még visszatérnek, de ott sem kapott igazán szerepet ez a szál…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz