login |

We Own This City: vége a sorozatnak

2022. 06. 02. 21:20 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Az HBO sorozatának, a Miénk a városnak a tekintetében azt hiszem, lehetek konkrét a bejegyzés címében, hiszen egy valós esetet dolgoz fel, és mindent el is mondott róla, amit akart. Nem várható hirtelen berendelés.

Egy megdöbbentő történet kerekedett, ami azt bizonyította, hogy bár más problémákkal, de azért nem sok minden változott a fikciósabb, mégis bőven realista The Wire (itthon: A drót) óta Baltimore-ban, sőt, csak rosszabbodott a helyzet inkább. Azért ezt emlegetem, hiszen a készítő David Simon és George Pelecanos páros összeköti őket, már persze a városon kívül. Rendben, Pelecanos készítői kreditet nem kapott a The Wire-ön, de dolgozott rajta bőven.

Az alapokat már írtam a pilotkritikánál, szóval csak nagyon röviden: egy fegyver és kábítószer osztag visszaéléseinek a felderítéséről szól, a bizonyítékokat ismerve el is beszélve és játszva azt a néző számára. Nem Shield szinten voltak rosszak, viszont az, hogy megtörtént eseményről van szó, bizony a “sima” bűneiknek (rablás, drogkereskedelem, ártatlanokra bizonyítékok erőltetése) is erősebb súlyt adott.

Az tény, hogy a The Wire is rétegsorozat volt anno, amikor még éhínség volt a minőségi drámákban, hát még most milyen lenne. Vagyis most a We Own This City bemutatta, mert az az igazság, hogy alig láttam róla odakinn is cikkeket. Pedig rohadt jó a sorozat, csak hát a pepecselős, nem annyira drámai, inkább dokumentarista stílusa, szóval érdeklődve lehet nézni, ahogy az apró nyomokból kibontakozik az osztag elleni nyomozás. A zsánerét pedig bonyolítja, hogy itt ugye a karakterek is adottak, nem lehetett senkihez költeni, emiatt még szárazabb a végeredmény, mint mondjuk a The Wire.

A témája viszont iszonyat kemény, mivel a rendőrséget átszövő korrupció intézményességét pont a dokumentarista stílussal teljesen átadja. Tudjátok, hiába 1-2 “bad apple”, valójában a jó zsaruk egy része is szemet huny, főleg ha szerinte apróságról van szó. A rendőri gépezetnek működni kell, mivel a politikusoknak (legalább látszat)eredmények kellenek, és valójában a küldetéstudatos rendőröknek is. A hatalmas rendszerszintű problémákat, mint a rendőrreform, pedig mindenki tologatja maga előtt, és inkább cserélgetik a rendőrfőkapitányt, mint hogy hozzányúljanak.

Ami számomra kicsit meglepetés volt, pedig adja magát, hogy a rendőri túlkapások miképp építették le az állampolgárok bizalmát is. Alig találnak esküdteket, akik hisznek a rendőrségnek bizonyítékok vagy tanúvallomások kérdésében, már ha egyáltalán az ügyész tárgyalásig viszi az ügyet. De az utcákon rend van, hiszen mindenféle indokkal ki vannak pucolva minden este (hmm, ez ismerős)…, aztán másnap szinte mindenki ki is engednek, mivel a vád ellenük lófasz lábakon áll.

Nagyon pesszimista kép Baltimore rendfenntartásáról, valami eszméletlen alakításokkal. Jon Bernthal valami zseni benne, bár nem színészisten, ellenben tökéletes casting a szerepre. És igazából mindenkire ezt mondhatom, élnek a képernyőn, a karakterükben. Még Treat Williams is meglepett kiábrándult ex-zsaruként.

Nem mindenkinek a kenyere a végeredmény, aláírom, de nagyon örülök, hogy ez elkészült. David Simon ismét minőségit tett az asztalra.

13 hozzászólás Ne habozz!

doodle001 - 2022. 06. 03. 00:56

Nem csalodtam David Simon-ban. Szeretem benne,hogy ragaszkodik bizonyos szineszekhez vagyis vannak benne ismeros szineszek az elozo sorozataibol (foleg ugye a drotbol) Delaney Williams fogyott sokat. :)
Nekem nagyon bejon a dokumentarista stilus, bar a 6 resz kicsit keveslem.
Amugy ez most trend, hogy egyre rovidebbek a sorozatok? Anno 12-13 resz volt egy-egy evad. Aztan 10 lett a “divat” egy jo darabig. Ma mar rengeteg a 8 epizod, ez meg mar csak hat ugye.

RolandB - 2022. 06. 03. 01:03

Lehet tudni, hogyan vannak a hűvösön? Megtértek, vagy bandákba verődtek? Akár az is érdekes lehet, hogyan birkózik meg a börtönintézmény a rendőr/bűnöző benti létezésével.

human - 2022. 06. 03. 02:51

RolandB: szerintem igaz történetként az már nem érdekes annyira.

winnie - 2022. 06. 03. 05:02

” Amugy ez most trend, hogy egyre rovidebbek a sorozatok? Anno 12-13 resz volt egy-egy evad. Aztan 10 lett a “divat” egy jo darabig. Ma mar rengeteg a 8 epizod, ez meg mar csak hat ugye.”

mint ahogy nagyon sok 3-4 vagy 16 vagy 22 epizódos évad is van. nincsenek trendek, minden eset egyedi, mindenki tudja, hogy mit mennyi idő alatt akar elmesélni.

Shyllard - 2022. 06. 03. 08:35

Alapból szeretem ezt a témát, szóval nekem nagyon élvezetes volt, pláne hogy időugrásokkal, meg folyamatos karakterek központban lévő karakterek cserélgetésével bőven képesek voltak tartani az izgalmakat. Szerintem a leginkább eltántorító lehet, hogy legtöbb esetben minden karakter egy eszmét jelenített meg szövegében, s kevésbé egy konkrét személyt. Kvázi mindenki monologizált, ami nekem működött, de tudom nem mindenkinek jön be az ilyesmi. Jon Bernthal meg nagyon jó karakterszínész szerintem és figyelembe véve eddigi pályafutását azért hatalmas fejlődés látható rajta.

Kicsit off, de hazai ismerős reláció: Azért szerintem mi jobb helyzetben vagyunk, akárcsak belegondolva a hajléktalan törvénybe, aminek betartatása szerencsére azért sem valósul meg túl erősen, mert maguk a rendőrök nagy része sem igyekszik ezen rugózni (már az elvárt papírmunka sem éri meg sokaknál).

spedway - 2022. 06. 03. 11:23

OFF
Nagyon szemezek a sorozattal csak nem tudtam eldönteni, szinkronnal vagy eredeti nyelven nézzem. Mindkettőnek megvan az előnye, talán mivel ilyen rövid, inkább felirattal nézem majd. Csak még mindig bennem van a régi reflex, hogy a szinkronnal elveszik az eredeti hangulatból egy pici.

Grizon - 2022. 06. 03. 13:03

Már csak valami normális felirat kéne, hogy készüljön hozzá, mert a google fordítós szörnyű, ilyen szövevényes, sokrétű, sok karakterrel dolgozó sorozatot nem lehet vele nézni. A szinkron meg…áhh, próbáltam, de Bernthal zseniálisan játszik a hangjával, a szinkronban meg persze semmi nem jön át ebből, meg különben is…szóval remélem valaki majd lefordítja, mert ha nem, akkor ez a Simon dráma nekem ki fog maradni :(

winnie - 2022. 06. 03. 21:07

“Már csak valami normális felirat kéne, ho”

írtuk a hírekben, csak human nem akarta beleírni a posztba, illetve lehet, hogy le sem tesztelte, de jeleztem neki, hogy elvileg cserélve lett a felirat.

remi - 2022. 06. 04. 09:51

Ez be van készítve nekem is későbbiekre, csak azért tologatom mert az eddigiekből nem tudom eldönteni, hogy menyire valós meg mennyire “defund the police”. Csak akkor érdekel igazán ha nagyjából valós, valóságtorzító ideológia-bekeverésekkel már nem.

romanista - 2022. 06. 04. 12:17

Ez jó volt, bár van némi fenntartásom.
Nem lennék rendőr Baltimore-ban, sem máshol az USA-ban. Amikkel és akikkel (a sok alja drogos és díler, erőszakoló, fegyveres rabló, stb. nagyrészt nem jól szituált fehér Johnokról beszélünk ugyebár…) naponta meg kell bírkózzanak abból nem lehet jól kijönni, vagy így vagy úgy, de bedarál a rendszer…

Shyllard - 2022. 06. 05. 06:14

remi: Anno John Oliver csinált egy részt a defundingot is érintve. Lehet első körben érdemes megnézned. https://youtu.be/Wf4cea5oObY
Szerintem azért is érdemes belenézni, mert tök jól össze szokták szedni a dolgokat, rájuk azért meg nehéz ráhúzni bármi “világtorzító ideológiát”, mert tényekkel dolgoznak, meg sosem tapasztaltam, hogy bármi radikális Ideológiákkal megegyező elveket közvetítettek volna.

feleki - 2022. 06. 05. 07:01

Az a durva, hogy nagyon sokan vannak, akik nem is tájékozódnak, hogy mire utal az, hogy defund the police. Tök magától értetődő az egész, de csak azért, mert mondjuk az mond ilyet, aki, sokan felháborodnak, pedig nincs min. Lásd a fenti példát, amikor valaki már azért retteg, mert olyat mondanak, ami felkavarhatja. Ez az, ami érthetetlen. Hogy emberek konkrétan félnek nézőpontoktól vagy nekik nem tetsző események tálalásától. Mert félnek, hogy a csőlátásuk tágításra kerül, vagy csak annyira el vannak a saját ideológiabuborékjukból való kilépésből, ahol 24/7 simogató dolgok érik csak őket, amik alapjan lehet bólogatni és hergelődni. Én komolyan nem értem azokat, akik mások véleményétől rettegnek. Ha az ember biztos a dolgában vagy a hitében, akkor az nem fog megváltozni, nyugi. Szerintem érdekes elolvasni, hogy mire alapoznak azok, akik mondjuk az amerikai fegyvertartás mellett érvelnek. Attól meg nem fogjuk azt gondolni, hogy teljesen fals az egész, ha meghallgatjuk.

human - 2022. 06. 09. 16:08

“Azért szerintem mi jobb helyzetben vagyunk, akárcsak belegondolva a hajléktalan törvénybe”

igen, arra utaltam

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz