login |

Snowpiercer: kezdett a 3. évad – írta Enzo

2022. 06. 03. 20:00 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Disclaimer: igen, tudom, hogy már be is fejeződött, de kicsit elhavazódtam a posztírással, és már nem tudtam egész évadosra átalakítani – így az első három részből tartalmaz spoilereket, hozzászólásban természetesen ki lehet beszélni a többit is, de lehetőleg epizódmegjelöléssel, hogy ne rontsuk el mások szórakozását.

Tovább zakatol az apokaliptikus, fagyott világban végtelen körpályáján a Hótörő, immáron harmadik évada (és a negyedik is be van rendelve), az alkotók pedig tovább csavarják a történetszálakat hol életszerűbb, hol kevésbé hihető fordulatokkal. Itt már rég nem a vonat eleje és vége közti társadalmi ellentét a fő konfliktusforrás, mint amit a film boncolgat – viszont a vonat irányításával járó hatalom mindig is túlságosan csábító pozíció lesz ahhoz, hogy az azt birtokló személy vagy csapat belekényelmesedhessen.

Eddig mindkét évad végén komoly game changer dolgok történtek, úgyhogy most is volt miért várni az új szezont, még ha az előző etapnak talán pont a vége sántított is egy kicsit. Továbbra is tartom, hogy egy-két konkrét húzástól eltekintve a Snowpiercer nem guilty pleasure, hanem egy saját jogán teljesen élvezhető, kompetens és minőségi sorozat, ami egy remek világot épített ki a vonaton belül, és ezt a környezetet látványos keretek közt, néhol egészen elismerésre méltó színészi játékkal megtámogatva mutatja be.

“I’ve come to think this train demands a lie.”

Hogy az emberiség utolsó(?) menedékeként szolgáló monstrumon most épp milyen érdekek mozgatják a szálakat, arról spoileresen a tovább mögött esik szó.

A második évad végén ott hagytuk abba, hogy Laytonék a fagytűrő képességgel felruházott Josie segítségével sikeresen végrehajtottak egy szeparatista akciót (értsd: lerobbantották a vonat elejét), túszul ejtve a Wilford varázsa alá került Audrey-t, és a Melanie áldozatos munkájával megkapott klímamodell melegebb pontjait keresve elindultak világ körüli útjukra. 6 hónap telt el az évadzáró eseményei óta, a Hótörő maradékával összekapcsolt Nagy Aliz (Big Alice) pedig továbbra is Wilford uralma alatt áll, akinek feltett szándéka megtalálni hőseinket.

A most éppen 1023 kocsiból álló “nagyvonat” aktuális helyzetét a nyitányban remekül fel is skiccelték a különböző vagonokon végigszaladó kicsi Winnie segítségével: nincsenek társadalmi kasztok, mindenki teszi a dolgát, a földalatti ellenállás pedig természetesen titokban szervezkedik, Ruth vezetésével. A Vendéglátás volt főnöke az akváriumos incidens nyomán befagyott első osztályon talál menedéket Pike közreműködésével, akinek pedig végig kell néznie néhány ellenálló társának nyilvános megszégyenítését, amit egy forró fürdő miatt kapnak.

A “kisvonaton” Layton csapatának az élhető helyek utáni egyre reménytelenebbnek tűnő kutatás és a mozdony változatos működési problémái mellett olyan gondokkal is meg kell birkózniuk, mint például egy zendülési kísérlet, hiszen mint kiderült, nem csak Audrey szeretne visszajutni Wilfordhoz, hanem Martin is. És hogy ki az a Martin? Ő a “hú bakker, az nem túl életszerű, hogy csak a főhősök voltak a lerobbantott néhány kocsiban” céllal beleírt karakter. Ja meg persze a sebhelyes arcú verőleány, Sykes is ott van velük, bár ő meglepően kooperatívan állt hozzá a dolgokhoz. (side note: csípem, hogy a nagy meleg miatt végre lengén öltözik a társaság ;))

Az évad egyik fő motívuma már az első részben megjelenik, amikor is az ideális klíma keresése közben egy ismeretlen túlélőre bukkannak, és Layton becipeli magával a földalatti bázisról az Asha névre hallgató nőt (Archie Panjabi esküszöm fiatalabbnak néz ki, mint eddig). A titokzatos új szereplő reményt adhat, és ez kelleni is fog, mert az utolsó helyszínre (Afrika szarva) csak a két vonattal együttesen juthatnak el, ráadásul Wilfordtól még vissza is kell foglalni a szerelvényt.

A visszafoglaláshoz nem várt módon érkezett segítség: Wilfordék egy EMP-generátort próbálgattak, hogy majd azt vetik be a Hótörő ellen, ám az ellenállás megneszelte, és klisés utolsó pillanatos meghackelés helyett egyszerűen kihajították a vonat hátulján, hogy ott lépjen működésbe. Ehhez ugyan az kellett, hogy Ruth önfeláldozóan megadja magát, ugyanakkor az elektromágneses impulzus segítségével Laytonék be tudták mérni a nagy vonatot, és éppen időben érkeztek, így Ruth karlefagyasztása helyett háború került terítékre.

A harmadik epizódos visszafoglalási tervnek egy sínekkel behálózott rendezőpályaudvar biztosította a helyszínt. Wilford pillanatnyi előnyt szerzett Laytonék utolsó vagonjának megszigonyozásával (következmény: mínusz 4 kocsi, mert csak ott lehetett lekapcsolni), azonban Pike a szilveszteri tűzijátékkal elárulta a vonat helyzetét, így lehetőség adódott némi nyílt túsztárgyalásra a hágó tetején, Big Alice útját elzárva. Wilford megbizonyosodott arról, hogy Audrey jól van (csodálom, hogy a nő nem kezdett el titkokat kifecsegni), de ez csak elterelés volt, hiszen ezalatt Josie és Layton átszöktek a Hótörőre.

Na és itt jött több nehezen hihető húzás is. Az egyik, hogy az eddig félelemből húzódozó Javi első szóra segít Bennek bejuttatni Laytonékat (mintha valami alvósejt lenne, akit spanyolul aktiválnak), a másik pedig hogy Wilford leverése után is túlzottan elhamarkodottan történtek a dolgok: ahogy anno kicsit hirtelennek éreztem a Wilford oldalára állást, úgy most Layton hatalomátvételének híre is meglepően egyöntetűnek tűnő pozitív reakciókat váltott ki az emberekből… vagy csak mindenki titkon az Ellenállást favorizálta?

Apropó pálfordulás, nem mehetek el szó nélkül az egyik kedvenc karakterem, LJ, és az őt megformáló Annalise Basso játéka mellett. A második évadban méltatlanul partvonalra szorult karakter úgy néz ki, hogy most egy komolyabb szálat kapott: Osweilerrel annyira összemelegedtek, hogy az egykori csendőr meg is kérte a kezét. “Oz” jutalma egy nagyon furcsa tökszorongatós jelenet Wilforddal, egy áramszünettel tarkított esküvő (ekkor történt az EMP-generátor kidobása), és egyre erősödő morális dilemmák.

Amikor Kevin vezetésével az Ellenállás elfogott tagjait kínozták, akkor ugyanis azért már Oz barátunkban is felébredt némi öntudat, hogy ő nem ilyen lovat akart, és mi lesz, ha Wilford mégsem győztesen kerül ki a csatából. Nos, ezt nagyon hamar meg is tudta: Layton bejelentése után LJ azonnal oldalt váltott és leölte Kevint egy hámozókéssel. Mindkettejük testbeszéde és arcjátéka zseniális volt ezekben a jelenetekben, főleg a késelés után a “b**meg, egy pszichopatát vettem feleségül” nézés :D

Szóval, Wilford dutyiban, a Hótörő rákapcsolódott a nagy vonatra, azaz minden visszaállt a rendes kerékvágásba… vagyis majdnem minden. Strong Boy belehalt a kínzásba (nyelvlefagyasztás, uhhh…), és Till-t is kellemetlen meglepetés érte, amikor Roche-t és családját szedték ki a Tepsiből, főnöke felesége ugyanis időközben szintén elhunyt.:( Javi viszont – mint ugye kiderült – túlélte az előző évad végi kutyatámadást, aminek egyfelől örülök (bár ez egy megtört Javi, nem az a karakter, akit megkedvelhettünk), másfelől valamennyire logikus is, mivelhogy Alex dezertált, és Wilford sem dúskált a Mérnökökben.

És ha már függőben hagyott sorsú karakterek, Melanie sorsáról is csak offscreen értesültünk, és van egy olyan rossz előérzetem, hogy ez a visszatérését vetíti előre az évad során. Na nem mintha bármi bajom lenne Mel karakterével, csak annyira szép lezárást kapott a klímaadatok önfeláldozó megmentésével, ami egy jó kiszállópont lett volna neki – ehelyett simán elképzelhető, hogy valami mágikus úton-módon mégiscsak túlélte.

Az úticél tehát adott, ám Layton jólelkű vezetőként a demokráciára bízta a döntést, amivel nem is lenne baj, viszont a kívánt (és végül megszavazott) végeredményt egy újabb masszív hazugsággal támogatta meg. Azon kívül, hogy a pálya minősége arrafelé a legrosszabb, nem teljesen értem, hogy miért kellett Ashát Új Édenből valónak bekamuzni az emberek meggyőzéséhez, ha az alternatíva a továbbra is körbe-körbe zakatolás? Ez egy túl ingatag terv, és amúgy is, mit keresett volna Asha máshol, ha egy élhető helyről jött – vagy ha Layton is ott találta meg, akkor miért nem ő maga számol be a Paradicsomról? Az addig rendben van, hogy Layton hallucinációira nem lehet alapozni, még akkor sem, ha pont azt a szokotrai sárkányfát haluzza, ami azon a környéken honos (ez a famotívum egyébként a részben megújult főcímbe is belekerült), de egyébként is a vonaton töltené mindenki a napokat és próbálnának túlélni, akkor miért ne lehetne céllal tenni mindezt?

Szóval itt tartunk most, képes volt ismét megújulni a sorozat, ám egy olyan cél felé haladunk, aminek az elérése kvázi ellehetetleníti az alapkoncepciót: ha ugyanis tényleg sikerül egy élhető szegletet találni, akkor nincs szükség az örök Mozdonyra, hogy a fagyott világon körbe-körbe robogva szolgáltasson életet az emberiség megmaradt részének. Ebből (és a 4.évad berendeléséből) sejthető, hogy a cél felé vezető út nem lesz olyan egyszerű

Még pár apróságot kiemelnék, amiket nem tudtam egyik gondolatmenetre sem felfűzni:

  • tetszett, hogy egy ilyen apokaliptikus világban, amikor tudásra van szükség, az emberek visszatérnek a jó öreg nyomtatott könyvekhez, ahogy annak lennie kell (Layton és a sárkányfa)
  • vágás szempontjából kiemelném azt a jelenetet az első epizódból, mikor a megbüntetett ellenállókra ráloccsantanak egy vödör szart -> snitt -> Wilford eszi a luxuskaját :D
  • illetve hogy Headwoodék injekciózzák Zarah születendő gyerekét (pontosabban csak a nő, mert a doktor házaspár férfitagja is offscreen kiírásra került)

Ennyit tehát az első három részről, a továbbiakban folytassuk a diskurzust a kommentekben, desszert gyanánt pedig hoztam még néhány vicces idézetet a poszt végére:

“- Zarah, go see the Cakemaker.
– You put the Cakemaker in Compost.
– Then get him out. We’re getting married.” /Wilford/

“She waited eight years outside. Can’t very well kill her on day two.” /Sykes/

“- Hands behind your back.
– Ooh, handcuffs. I knew you had a kink.” :D /Audrey/

5 hozzászólás Ne habozz!

Enzo - 2022. 06. 04. 01:54

Köszi a kirakást!
Akkor rögtön be is dobom a következő részhez tartozó kommentet :)

3×04 (pótlás)

Bakker, ez a rész arról szólt, hogy mindenki hallucinál :D De tényleg.
– Alexandra Melt haluzta folyamatosan, és a múltjának egy sötét része is visszaköszönt, amikor kiderült, hogy a pályán előttük levő akadály nem csak Big Alice régebbi vagonjai, odaerősítve, hanem benne egy csomó megfagyott hulla, Wilford ritkításának áldozatai :O
– Wilford szintén képzeletbeli Melanie-vel beszélgetett, hát a narrációnál végülis jobb megoldás.
– Javi az őt megtámadó kutyát haluzta, szegény :(
– És még Ashának is bevillantak valami képek – akartam is mondani, hogy az nem lesz jó ötlet, ha leissza magát, pedig előtte milyen jól felkészítették az Új Éden-es kérdésekre való válaszolásra :)

Roche ugyan nem hallucinált, pedig amennyit piált a felesége elvesztése miatti bánatában, nem lepődtem volna meg. Ehelyett ügyes csellel elcsórt némi hozzávalót az orvosiból, és lejegelte Wilfordot, pont amikor szükség lett volna a tudására. Szerencsére Alexandra mágikusan megtalálta, hogy hol a dugulás a csőben (jó, a jégvirág-mintázattal valamennyire megmagyarázták) és így sikerült továbbhaladni.

Darabkák:
– Most épp 1029 kocsiból áll a vonat, bírom hogy így követik mindig a főcím felvezetésében :)
– Nafene, megtudtuk, hogy a két ausztrál meghalt offscreen influenzában :( hát legalább kaptunk róluk infót, ez is valami.
– Jé, Ruth kibontott hajjal, így se nagyon láttuk eddig :O Sőt még egy randi is összejött neki, ami Pike-nál az ágyban folytatódott, nice!
– Layton felkérdezte Mrs.Headwoodot Zarah babájának az injekciózásával kapcsolatban, és hozzá hasonlóan a nézők is meglepődhettek, amikor kiderült, hogy Zarah döntése alapján lesz hidegellenálló a gyerek :O (enyhe irónia, hogy így kicsit olyan, mintha Josie várna babát és amaz örökölte volna a képességet :D)

#hétidézete:
“-Three RFBs. Are you planning to spend the night here?
-You’re always trying to bond with me. I’d figured I’d give you a chance.” :D /Ben&Alexandra/

remi - 2022. 06. 04. 09:59

Ez az évad annyira gyengusz lett, hogy sztem a 4.-re már be se nevezek. Bár az évad végi dupla cliffhanger alapján alighanem reboot lesz a 4. évad.
Igazából ebben az évadban csak Wilford karakter-színész párosa volt rendben, illetve a kis vörös színésznő (Annalise Basso) irtó jól húz a pszichopata szerepében, de ő meg inkább második vonal. Mel-t is hiába hozták vissza, már nem igazi. A kék egyenruhában az állandó kavarásokkal volt az igazi, bár Jennifer Connely van azért annyira jó, hogy a újított karaktert is lehozta egész jól. Kár érte, lett volna még ebben ennél több potenciál.
Azt mondjuk nem gondoltam, hogy meglépik az eredeti film zárójelenetét kvázi évadzárónak.

winnie - 2022. 06. 04. 11:50

a 4. évadnak már más lesz a showrunnerje, szóval érdemes lehet esélyt adni, hátha változik sok minden. meg majd érkezik Clark Gregg.

Enzo - 2022. 06. 11. 20:46

3×05 (pótlás)

Ennek a résznek Zarah szülése állt a középpontjában, de hogy ne legyen ilyen egyszerű (lol), titokzatos gyújtogatásokkal (és flashforwardos epizódkezdéssel) is megspékelték – a névjavaslatos fáért kár, elég aranyos ötlet volt. Persze a Farok hagyományaival szembement, hiszen ott a babák a születéskor legközelebb levő városról kapták a nevüket, így például kicsiWinnie igazi neve is Winnipeg. Na szóval, az egész vonat felbolydult a hírre, imádtam a két dokinő közti dinamikát meg LJ-ék “bébilottós” jelenetét a bárban :D És végül sikerült is a szülés, pedig aggódtam a komplikációk miatt. Viszont ne már, hogy Pike robbantott, ezt nehéz elhinni….

Annak örülök, hogy nem maradnak el a visszacsatolások régen látott szereplőkre, most például Sykes-t azzal kapcsolatban láttuk, hogy Ben rá és Javira bízott valami mezőgazdasági feladatot (ja mert Sykes is kutyaharapás-túlélő, bonding, terápiás jelleggel, ééértem), Audrey pedig… hát, ő részeg. :D Nagyon bírom, ahogy néha ráizgul Tillre, és a zenélős-éneklős epizódzárása is remek lett. Ben meg munkát adott Josienak is, itt azonnal láttam jönni némi bimbózó románcot, és némi lelkizés után (ami kellett, Bennek korábban kb nem volt ilyen jelenete) meg is kaptuk az összemelegedést… amit én őszintén szólva nem raktam volna rögtön ugyanebbe részbe, kicsit túl gyorsnak hatott így. Apropó Josie, neki meg a fájdalomérzékelésével van valami gebasz, a hidegellenállós módosításai miatt…

#hétidézetei:
“-I’m having a baby, not a heart attack.
-Yeah, I got the heart attack part covered.” :D /Layton/

“Aren’t you supposed to be panicking and making things worse for Zarah?” :D /Alexandra/

“-One fire, it’s a statement. We get another, it’s a campaign. Then it’s about shaking people’s faith.
-Yeah, but in what? New Eden or me?
-It’s adorable you think there’s a difference.” :D /Till/

meg kicsiWinnie “Baby time! Baby time” kiabálása is vééégtelenül cuki volt :3

3×06 (pótlás múlt vasárnapról)

Hát Pike nem sokáig tudta titokban tartani az előző részes tetteit… Layton helyében mondjuk nem pont akkor kezdtem volna sokat sejtetően ránézni, mert belemondani a telefonba, hogy “itt van”, amikor a saját gyerekemet fogja épp a kezében… na de végül Liana babának nem lett baja.
Pike motivációját nem teljesen értem, ez kicsit olyan nekem, mintha azután, hogy Ruth oldalán harcoltak az ellenséggel, ami Laytonék visszatértével megszűnt, most nincs ellenségkép, és ezért keresni kellett egyet, megtámogatva Layton megvádolásával, hogy elfeledte a Farokban töltött múltját. És Pike-ot pont erre a hagyománytiszteletére építve sikerült előcsalni, hogy Old Ivan módszere szerint lerendezzék a nézeteltérést, ami egyébként ügyes húzás.
A vita felvezetése baromi hangulatos lett, magával a szócsatával viszont nem jutottak sokra, csak odáig, hogy Pike késpárbajt akart, különben elmondja mindenkinek az Új-Éden kamut. (Itt egyébként csodálkoztam, mert úgy emlékeztem, hogy Pike nem most az Ashával való kis beszélgetése során értesült erről, hanem ő benne volt abban a szűk “vezetőségben”, akik tudtak a dologról.) És mivel főszereplőt nem ölünk meg, senki nem csodálkozhat a végeredményen (Layton leszúrta Pike-ot), maximum azon, hogy ő maga is elájult, amikor a tradíció szerint mellette kellett maradnia éjszakára…

A kisebb szálakon az a motívum dominált, hogy “valaki bejuttat valakit valakihez”, hiszen Alexandra Roche lányával barátkozott össze (nagy nehezen) és intézett neki egy találkozást az apjával, LJ pedig Audrey-nek segített Wilfordot látogatni a könyvtárban – hát rendesen megváltozott az öreg hozzáállása. Az meg a legszürreálisabb jelenet volt, hogy a bejuttatásért cserébe Audrey konkrétan Folger apuci műszemét adta oda LJ-nek, amit a csaj vidáman elszopogatott – what the actual fuck :O (ja és ne feledjük, hogy kiskorában ugye ő maga szúrta ki az apja egyik szemét, így igazán beteg a történet…)

Darabkák:
– Na, nem volt elég két résszel ezelőtt a sok képzelgés, most meg Pike haluzik, remek…
– Mit gondolkodtam, hogy hogy hívják azt a Tailee csajt, aki anno beépült meg most is segít nekik… Astrid, azaz!
– Pont írtam fentebb, hogy örülök, hogy a sorozat nem feledkezik el a karaktereiről, viszont néha mégis, és Miles eltűnéséért járt is a feketepont… most meg simán visszahozták, mintha mi se történt volna -.- (ja és osztályelső mérnök amúgy)

Enzo - 2022. 08. 07. 00:57

3×07 (pótlás)

Úgyis olyan rég volt hallucináció, most majdnem egy teljes részt kaptunk belőle, ahogy a haldokló Layton egy ilyen “mexikói színezésű”, latin tematikájú Snowpierceren találja magát. Nagyon furcsa volt mindenkit más szerepben látni: Ruth, Javi és a panamakalapos Wilford mint ellenállók, LJ határőr, Zarah térképész, Pike meg pap :D
A “2.szintű” álom (Ashával a bunkerben) elvezetett egy komoly csavarhoz: Layton csak egy szekrényben lógó naptáron látta a fát, amire az egész Új Éden dolog épül, hoppá… :O
És közben Wilford könyvtáras kutatása során meg egy másik csavart sejtett meg, mégpedig hogy Melanie él – ami egy marseille-i váltó jelzéséből erős következtetés szerintem.

Darabkák:
– Ruth látomásos verziója volt talán a legkülönösebb, Alexandra meg ezzel a frizurával kifejezetten dögös.
– Till Audrey segítségét kéri kint, hátha valahogy “be tud jutni” Layton tudatába
– Amikor megláttam a “tailboss”-t, tudtam hogy ő Liana felnőtt verziója :D

3×08 (pótlás)

Sok fontos dologba belekaptak, emiatt néhány jelenet úgy tűnhetett, hogy kilóg a főszálból, de alapvetően rendben volt a rész.
A Mel miatt tett kitérő meghozta a heti problémát egy kis mérgesgáz képében, és ez végül egy meglepően a semmiből előrántott önfeláldozásban csúcsosodott ki Asha részéről – hát szerintem fel tudott volna mászni, pláne hogy addigra beindult a kiszellőztetés… de nem. RIP.

Az epizód több szálon visszatérő motívuma a terápia volt: az újból csendőrfőnökké(?) avanzsálódott Roche a lányával találta meg a közös hangot egy kicsit cringe-nek induló, de kifejezetten aranyos táncolós jelenetben; Javi-t Sykes segíti a kutyafóbiával (höhö, Jupiterápia); de leginkább a vészhelyzet miatt egy kabinban ragadó Till-Audrey páros szálán jött be igazán ez a vonal. Audrey bevetette különleges képességeit, Mickey Sumner nagyot játszott a lelke mélyére történő utazás során, aztán hogy történt-e ennél több is ezzel a valószerűtlen párossal, az majd kiderül.

Darabkák:
– Egész jól elmagyarázták, hogy Mel hogyan lehet mozgásban, csak a létfenntartó rendszerek hiányát nem tudom, hogy oldotta meg :D
– LJ nem tud leállni a szürreális jelenetekkel: bemegy Mrs.Headwoodhoz, az meg lenyúz a lábából egy kicsit, WTF :D
– Apropó, ki lehet a kezelés alatt álló beteg a dokinőnél?
– Na elvileg megvan Mel… vagyis legalább a járműve – funfact: kb. Magyarországról jött a jel a térkép alapján :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz