login |

Stranger Things: vége a 4. évad első felének

2022. 06. 03. 15:50 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: kritika,

How do you expect to stop the devil if you don’t believe he’s real?

Na, hát megvagyunk az évad első felével – fura így ezt leírni, hiszen a mostani 7 rész mellé már csak két epizód maradt, de azok is felérnek hat normál hosszúságú résszel, szóval nincs semmi gond, minden csak szemantika. Persze nem azt mondom, hogy korai 5. szezon is lehetne a júliusban érkező folytatás, hanem inkább, hogy akár három felé is szedhették volna a szezont, ha mondjuk a szerintem is nagyon jól sikerült 6×04-nél is tartanak egy pihenőt. De ez a jó a teljes évados premierben: mindenki akkor tart pihenőt, amikor akar. Volt, akinek (megint csak) egy napos élettartama volt a Stranger Things-nek, más pedig még bőven az évadban van.

A 4. évados kezdésről írt posztnál bőven lehet véleményeket olvasni a teljes szezonról, most kivételesen nem fogom áthozni a finálés poszt alá, de azért természetesen én is kifejtem a véleményemet. Ami nem meglepő módon pozitív, továbbra is nagyon jó nézni a sorozatot, és ezt még akkor is tartom, hogy ha analitikusan közelíteném meg a véleményezést, akkor azért bőven mutatnék benne ki egyenetlenségeket. De persze ezek személyre szabott dolgok, hiszen nekem például az első részek tetszettek a legjobban, és a félévad-finálé legkevésbé, miközben elnézve az IMDb-s osztályzatokat, az ottani tömeg pont ellenkezőképp gondolta.

Ez egyébként jó hír annak, akit az első (két) rész életképei, karakterizálásai láttán a hideg rázott, hiszen a rövid építkezés után elég hamar a zsáner adta keretek közé vezetik a sorozatot, kaptunk bőven tekinetikus ‘elevenkedést’ és az eddigieknél jóval horrorosabb vonalat is, aminek én személy szerint nagyon örültem, hiszen nem elég, hogy a 80-as években voltam gyerek, de az itt megidézett Rémálom az Elm utcában volt annak idején 9-10 évesen az első horrorom, és remek érzés volt ismerősnek tetsző pillanatokat látni. (Álmomban sem gondoltam, hogy a Stranger Things kvázi slasher-be vált át azzal, hogy kezdetben minden részben végez valakivel a rejtélyes főgonosz.)

Ahogy írtam a kezdés után, ez a szezon eléggé széttagolt volt (jár a pacsi, hogy nem árultak zsákbamacskát, már a plakátok is elég beszédesek voltak), ami kapcsán kijelenthetem, hogy sokkal, de sokkal jobban szeretem, amikor egy nagy történet van, keresztül kasul huzigált cselekményszálakkal. Nyilván az íróknak ezerszer könnyebb több, rövidebb sztoriszálat szőni, s ezt a mostanság nagyon divatos történetmesélési stílust próbálta kimaxolni a 4. évad is.

Ha valami miatt húzom a számat az S4A kapcsán, akkor az, hogy míg egy szál maradéktalanul bejött és lekötött (Hawkins), és a többség bőven elszórakoztatott (Will-ék, Joyce-ék és még a tényleg teljesen külön futó Hopper), addig Eleven vonala abszolút untatott. Maga a kreatív döntés tetszett, hogy tovább építették a mitológiát, hogy visszamentek a múltba, nagyon jól tették, az nem az ő hibájuk, hogy járulékos veszteség lettem, mert az intézetes vonal, az orrvérzés és a dobálózás, Dr. Brenner mind-mind hidegen hagynak. És az ugyancsak első osztályú húzás, hogy mind Hopper, mind Eleven szála ugyanúgy bele van/lett illesztve a fősztoriba, nem csak lóg a levegőben, mindkettő valóban a “csak a Stranger Things-ben”-vonalat képviselte.

És többek között ezért is ilyen sikeres sorozat a Stranger Things, mert a készítői nagyon jók a fan service-ben anélkül (és ezt biztos, hogy lesznek, akik vitatni fogják), hogy kilógna a lóláb, hogy az erőltetett lenne. Az S4 első felének legkellemesebb meglepetései között mindenképp kiemelt helyen szerepelnek az előző szezonokra való visszautalások, és a sztorielemként beillesztett korábbi szereplők. Azért meg külön jár az elismerés, hogy megtartották a szokást és sikerült a főgonoszt egy szerepjátékos lényről elkeresztelni – mindig lenyűgöz, hogy milyen észrevétlenül veszik át ezeket az abszurd neveket.

Összességében nem okozott csalódást a szezon, élveztem, de egy valamire nem lennék képes: sorrendbe állítani az eddigi évadokat. Mert mindig azt érzem, hogy az aktuális etap a legjobb. Kíváncsi vagyok, hogy július elsején is így fogom gondolni-e. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Szóval az idei főgonoszunk Vecna volt, aki kapcsán nagyjából mindennel elégedett voltam. Ez a horroros múltamnak is köszönhető, hiszen imádom azokat a történeteket, amik a kötelező ijesztgetések és vérengzések mellett rejtéllyel is szolgálnak, amikhez a kulcs természetesen a múltban rejtőzik – ezeket a múltbeli vonalak, az ott rejlő motivációk az átívelős krimi-könyvadaptációkban is a kedvenceim.

(Nyilván egy efféle sorozatban maga a rejtély, ha elkezd gondolkodni egy kicsit is a megoldáson az ember (nem szabad), akkor nem nagy talány, hiszen ha valakinek a kiléte nem ismert, akkor az új karakterek között kizárásos alapon hamar rá lehet lelni a titok nyitjára, itt ráadásul megint csak azok jártak legjobban, akik nem annyira fanatikusak, hogy törődjenek a stáblistával. Nekem másodjára vagy harmadjára már szöget ütött a fejembe, hogy ki az a Friendly Orderly, akit az állandó szereplők között írnak a végén – szerencsére nem a csavart lőttem le magamnak, de mivel nem emlékeztem rá (szenilitás?), muszáj volt utánanéznem, hogy kire céloznak, így kiderült, hogy nem fogják elengedni az Eleven-vonalat.)

Ahogy írtam, engem sajnos Eleven szála, az “összeesküvés”, illetve az ellen-összeesküvés nem nagyon mozgatott meg, de tetszett, hogy a készítők úgy vették el a (valljuk meg) kicsit túl erős (OP) karakter képességeit, hogy közben mégis meghagyták neki – ez is tipikusan a fan service okos használata. Az pedig, mint írtam fent, végképp imponáló volt ahogy a folyamat közben nem csak a múltat bővítették, hanem a Vecna sztori eredetét is behozták nekünk. Mesteri volt, le a kalappal.

Will-ék  és Joyce-ék szálát a humor és a karakterek éltették, de persze azért necces szituációknak sem voltak híján, azonban ezek egyike sem tette volna annyira élvezetessé a félévadot, ahhoz, hogy tényleg ennyire jó legyem, kellett a Hawkins-vonal a többi gyerekkel. Meg a szülőkkel. Meg a városlakókkal. Meg a rendőrökkel. Meg az új karakterekkel. Meg Vecnával. Ráadásul ez az a szál, ahol a legnagyobb a tét, hiszen míg a többieket igazából nem kell félteni, Hawkins-ban bárkinek baja eshet.

Ja, és még valami: szokás szerint számomra sokat adtak a szezonhoz az új karakterek. (A régiekről most nem írok, egy-két kivétellel (szegény Will menthetetlen) mind nagyszerűek.) Tudom, hogy vannak, akik a második, vagy a harmadik, vagy esetleg a mostani negyedik évadban behozott újoncokkal nem voltak kibékülve, de nekem megint bejött szinte mindenki, tetszik, ahogy egyre jobban elburjánzik a szereplőgárda, többek között egyébként ezért is dolgoznak inkább több kisebb szállal, mint egy naggyal. Sokkal könnyebben megoldható a logisztikai probléma.

(Nem tudom, hogy karakterek vagy színészválasztás kapcsán, de valamihez tényleg nagyon értenek a Duffer-testvérek, mert nekem a Stranger Things-ra korábban is jellemző volt, hogy teljesen mellékes figurák emlékezetessé váltak, elég csak Barb-ra vagy Dustinék tanárára gondolni, és az idén is visszatérő bajszos rendőr (az utolsó részekben a nevét is említették) is ez a kategória, kábé minden képernyőn töltött pillanata nagyon szórakoztató, akkor is, ha nem szólal meg.)

Ja, röviden a finálé. Tudom, hogy nem ez a szezon vége és, hogy a Netflix döntése volt a szétszedés, de ettől még egy kicsit jobban lezárt félévadot vártam, ez csak sima félbe hagyás lett így. Persze a Nagy Leleplezésre sor került, megkaptunk egy Nagy Választ, de a többi szál (Hopper, Nancy) a levegőben lóg még mindig. Ezekkel persze nem lett volna gondom. A rész azért nem jött be, mert konkrétan az első harmadában (felében?) szinte semmi érdemleges nem történt. Mármint a plot lépegetett előre, de nem volt sem nosztalgiafaktor, sem jópofa karakterizálás, mint az első részben, csak kötelező köröket tudtak le, nem is emlékszem, hogy mikor untam ennyire utoljára Stranger Things-et. Nyilván a rész második fele (vagy harmadik harmada) már sokkal jobb lett, de ilyenkor, ha osztályoznom kéne, sokakkal szemben nem tudnék 10/10-ezni, ahhoz túl sokat nyom a latban a rész eleje. A legjobb sorozatepizódok legyenek konstans zseniálisak, ne csak azért maradjanak meg bennem, mert a befejezéseket odatették. Épp ezért örülök, hogy a pilotokon kívül nem is szoktam osztályozni.

De nincs harag, messze vagyok attól, hogy kiszálljak, még mindig nagyon szeretem nézni a sorozatot, simán az egyik legjobb jelenleg futó, még az is lehet, hogy az év végi top10-emben is ott lesz, de persze az újoncokkal sosem egyszerű felvenni a lépést.

ui: ja, a zene! Mármint nem az énekes, hanem a szerzett, a szintetizátoros. Az nagyon, nagyon sokat ad, még mindig nagyon bejön.

36 hozzászólás Ne habozz!

Nemkati néni - 2022. 06. 03. 16:39

1. Féltem a hosszú részektől, de minek, minden másodpercét élveztem.
2. Wheeler anyu alig kapott jelenetet, szeretem őt nézni, olyan bájos. Miért vetette el vajon magát azzal az elhízott pojácával?
3. Nekem is feltűnt, de a többi nézőnek is a nagy retcon: Elfi alig tudott az első szezonban beszélni, a bázison pedig, fiatalabb korában egész jól kommunikál. Vajon sokkot kapott a leszámolás után?
4. Esküszöm, hogy általában 5-ből 3x-4x kitalálom meg a legcsavarosabb sztorik véget is, de ezt a végső plot twistet nem láttam jönni.
5. Vajon mennyi évet kell várni a következő szezonra? Remélem, jön jövőre.

Nemkati néni - 2022. 06. 03. 16:41

Szinte soha nem nézek újra egy sorozatot, mert időpocsékolásnak tartom, legfeljebb egy-két ikonikus jelenetet játszik le megint, de ezt most július 1-ig ismét ledarálom.

Gandalf - 2022. 06. 03. 16:59

Nemkati néni 3. pontjához:
Szerintem ez szándékos retcon, mert az idősebb Eleven szemével éljük át a korábbi eseményeket. Nyilván ott és akkor nem volt ilyen kifinomult a kommunikációja, de amikor felidézi az emlékeket, akkor jelenkori önmaga fogalmazza meg a korábbi érzéseit.

denimatyi - 2022. 06. 03. 17:18

Meglepően jó volt, tényleg összekapták magukat 2 gyengébb évad után (mondjuk nálam továbbra is az első évad a legjobb)

Amit egyedül negatívumként fel tudnék hozni, hogy a Will, Mike, Jonathan szál szerintem tök felesleges, és Lucas se nagyon hiányozna, ha nem lenne. Nyilván szerepelniük kell, hisz első évados főszereplők, de láthatóan nem nagyon tudnak velük mit kezdeni az írók.

Ayrons - 2022. 06. 03. 17:23

2. Wheeler anyu alig kapott jelenetet, szeretem őt nézni, olyan bájos. Miért vetette el vajon magát azzal az elhízott pojácával?

Vagy első vagy a harmadik évadban elmondta az anyuka, hogy a megélhetés miatt ment hozzá. Választhatta volna a szerelmet is, de akkor sosem lett volna háza, kocsija, szép ruhái.

kulup - 2022. 06. 03. 17:31

így fogom gondolni-e
így fogom-e gondolni

Skate - 2022. 06. 03. 18:00

Vághatták volna feszesebbre az évadot, mivel a hosszú epizódokat nem éreztem indokoltnak. Már a 2-3. rész környékén kitaláltam a nagy csavart és működött. Az odáig vezető út lehetett volna tempósabb.

winnie - 2022. 06. 03. 18:09

“Vághatták volna feszesebbre az évadot, mivel a hosszú epizódokat nem éreztem indokoltnak”

nem tudom, hogy ez milyen bontásban érződik inkább. ha valaki darál és a szezon egybe folyik, vagy akkor, ha részenként nézi, és egy rész nem ér véget elég gyorsan. vagy ettől független vajon?

a fenti kérdés független attól, hogy a részek hosszúsága nekem egy pillanatig sem volt téma, főleg azért, amit írtam, hogy szerettem nézni, felőlem hosszabb is lehetett volna. ami lényeges, hogy amit unalmasnak véltem, az nem olyan volt, ami lehetett volna rövidebb is, tehát nem a játékidő függvénye, egyszerűen csak bizonyos dolgok kevésbé érdekelnek. nyilván sok jelenetet lehetett volna vágni vagy rövidebbre venni, ha mesterséges határok közé szorítják a részeket, de nekem erre az lenne a reakcióm, hogy “miért?”:) tuti, hogy sajnáltam volna, amit nem látok, de persze nem hiányzott volna, ha nincs, mert nem tudok róla.

serra - 2022. 06. 03. 18:21

“Ez egyébként jó hír annak, akit az első (két) rész életképei, karakterizálásai láttán a hideg rázott”
Ha hiszed ha nem, Winnie ez a mondat vesz rá most arra, hogy adjak neki még egy esélyt. Hihetetlen kapkodós volt az első rész, és több mint 3/4-e teljesen érdektelen picsogás. A második rész valamivel jobb volt, de még mindig nem látom hogy miért élteti (majdnem) mindenki. Mondom ezt úgy, hogy az első 3 évad nagyon tetszett.

dexike3 - 2022. 06. 03. 19:51

külön pacsi a Carrie utalásokért.

abba - 2022. 06. 03. 20:13

Nagyon casual ST néző vagyok, néha a karakterek nevén is gondolkoznom kell egy-egy évad előtt, de ha elkezdem, mindig élvezem, talán ebben rejlik a varázsa.

Az évad első négy része majdhogynem tökéletes, le a kalappal azért, hogy Will Byerst számomra ennyire megnyerő karakterré tegyék, tulajdonképpen ő és az ő érzelmi válsága érdekelt a legjobban, kicsit csalódtam is, mikor ezt az évad második felében letették – de remélem, lesz itt még erről szól júliusban és az utolsó évadban is.

Az, hogy ennyi kis szál van, számomra nagyon szétszedte az évadot. Sosem voltam binge-watcher, mindig 3-4 nap, mire megnézek egy ilyen hosszúságú évadot, és itt most nagyon éreztem, hogy egy-egy ebéd vagy esti epizódnézéskor igazából 10 percenként simán abba lehet hagyni és másnap folytatni, mivel teljesen szétvágták a sztorit, alig halad valami előre.
Az orosz-szál sajnos nagyon untatott – Hopper minden karizmáját elveszíti ebben a közegben, plusz mindig csak a szememet forgatom ezeken az orosz őrökön, akik folyékonyan beszélnek angolul. Hát persze.
Sajnos hasonlóan unalmas volt számomra Eleven szála is.

Tényleg leginkább a többi szereplő közötti dinamika, a Mike-Will kapcsolat és a nagy 80-as évekbeli sátánista pánikra való reflektálás kötött le, valamint Sadie Sink idén is remekelt, a Running Up That Hillt napok óta nem tudom kiverni a fejemből.

Várom az évad végét!

Marla - 2022. 06. 03. 20:46

Szuper volt visszatérni a Stranger Things világába, élveztem minden részt.

Engem is a Hawkins-szál kötött le a legjobban. Will-ék még úgy ahogy elmentek, orosz vonal nálam, jaj legyünk már túl rajta érzés, Eleven és Papa újra egyesülése, hú de nem akartam, hogy már megint ide kanyarodjunk, de ahogy felbukkant Egyes, a probléma megoldódott, teljesen lekötött az a szál is.

Will amúgy szerelmes Mike-ba? Ezt akarják kihozni a szenvedéséből? Mindenesetre nagyon fura, mert mikor az volt Will baja, hogy kezd mindenki felnőni, ő meg magára marad, az úgy érthető volt, meg ugye ott az Upside down is bezavart nála. De most kicsit fura irányba viszik ezt.

Fénypontok: a hangulat, a visszautalások az előző évadokra, Max (juj de jó volt az ő része), Steve, Dustin kedvencek még mindig. A többiekkel is elvagyok, új karakterek is bejöttek.

Persze fun service a látogatás Dustin csajánál, de az a kaotikus ház a millió gyerekkel, szuper vicces volt.

Lehetne már július! Szerintem valakit beáldozunk az Upside down-ban, nem hal meg, de mondjuk ott kell maradnia. Nem hiszem, hogy Vecna-szálát már most megoldjuk. Inkább összeáll valami még nagyobb az utolsó évadra.

Marla - 2022. 06. 03. 20:49

Jaj még egy fénypont, mikor pofán b@szta a csajt Eleven, hát azt már annyira vártam.

Harmon - 2022. 06. 03. 20:59

A Rémálom az Elm utcában fílingért külön pacsi, azért meg pláne, hogy Robert Englundot (Freddy Krueger) is láthattuk az egyik részben.

Jencike05 - 2022. 06. 03. 21:24

Harmon
Basszus most hogy így mondod, azért volt olyan ismerős :O azon gondolkoztam, hogy milyen ismerős Victor

a_n_d_r_e_w - 2022. 06. 03. 22:55

A 11 vonal szerintem szornyu. Eleg kinos volt nezni is, illetve most nem vagyok teljesen tisztaban, hogy retroactively probaljak mosdatni 11t (az elso eveadban a szokesenel nem is volt o annyira kegyetlen, hanem az 1 volt) vagy ez ket kulon dolog, ezert ezt nem nekik rovom fel, hanem magamnak, de az hogy a (fel)evadzaroban kell egy vagy negyedoras narralt exposition resz csak azert hogy helyrekeruljenek a dolgok amiket elotte vagy 6 oran keresztul probaltak felvezetni, az szerintem nagyon ocska tortenetmeseles, ennel azert joval tobbet vartam.

NOl - 2022. 06. 04. 01:45

Nem értem a hullaásós sztorit én sem, miért nem hagyták az ügynököt az út közepén, hogy átvegye a rendszer és kaphasson rendes temetést? Lehet volt családja meg kitudja.

Meg hogy Eddie miért bújkált végig.
Onnantól hogy megtalálták a srácok és elmondták mi a szitu, nyilvánvaló kellett volna lennie Eddie számára hogy ha letartóztatásba kerül, de a gyilkosságok folytatódnak, akkor az segíti az ártatlanságának bizonyítását. Ül egy kicsit előzetes letartóztatásban, kap enni, aztán majd jönnek az ügynökök és helyreteszik a várost és az ő státuszát, ahogy eddig is tették. Ellenben nem értem, miért hiszik azt, hogy Vecna megtalálásával majd valahogy tisztázzák Eddie helyzetét.

winnie - 2022. 06. 04. 05:14

“kell egy vagy negyedoras narralt exposition resz ”

ezen én is nagyot néztem. mármint tetszett az, amit mondott/láttunk és ez tompította a hatást, de nem hittem a szememnek, hogy tényleg a “gyertek nézők, üljetek körém, akkor most elmesélem nektek bele a kamerába a háttértörténetemet” megközelítést alkalmazták. még akkor is, ha tényleg el kellett (el kellett?) mesélnie ezt a karakternek eleven előtt.

zolij - 2022. 06. 04. 10:50

a_n_d_r_e_w: az utolsó részben történtek 1979-ben zajlanak, Eleven szökése meg 1983-ban, szóval nincs itt semmiféle mosdatás.

tüske - 2022. 06. 04. 10:53

Hosszú expozíció Egy előadásában: nekem nagyon bejött, ahogy elmesélte a sztorit, és ez azért sokkal több volt, mint szövegelés: azok a jelenetek vágás és rendezés szempontjából is elég jók, ahogy összekötik a 2-3 szálat. Az ilyenekért érdemes nézni egy sorozatot :).

Horror: @winnie, 9-10 évesen Rémálom? Az kicsit erős :), én tizenvalahány évesen láttam a Kedvencek temetőjét, és teljesen kiakadtam tőle. Most meg a leghorrorisztikusabb jelenet Hopper lába volt, ahhoz képest minden más csak aranyos :D.

zolij - 2022. 06. 04. 11:05

NOl: miért feltételezel tinédzserek részéről logikus gondolkodást, amikor arra sokszor még felnőtt emberek sem képesek?

winnie - 2022. 06. 04. 12:39

tüske: szép álmaim voltak utána, igazából én sem tudom az okokat, de a videótékás pár 9-10 éves gyereknek lazán odaadta a kazettát, a szülőknek meg fogalma sem volt róla. én tuti nem mutattam volna meg a gyerekeimnek abban a korban, de még talán most sem, mázli, hogy én teljesen jól kezeltem az effélét.

LaCRossE - 2022. 06. 04. 13:35

Én a négy vonalból sajnos hármat iszonyatosan untam, és egyedül a Hawkins vonal jött be, szóval nem vagyok túlzottan elégedett az évaddal eddig.

irgum76 - 2022. 06. 04. 16:54

“leghorrorisztikusabb jelenet Hopper lába volt”

azt én mondjuk nem nagyon értem, hogy törött bokáról miért egyszerűbb levenni a bilincset

nekem volt eltörve akkora volt a lábfejem mint egy görögdinnye
6 hét fekvőgipsz 3 hónap rendes szó szerint lábfejtől tökig ért

Pipacs - 2022. 06. 04. 17:12

Sokkal jobban átgondolt és összetett sztori, mint a 3. évados, emiatt jobban is bejött. Számomra a nyers erőszak mennyisége és töménysége kissé azért zavaró, ez eddig nem volt ennyire szembeötlő. Winnievel tökéletesen egyet értek, El szála halálosan unalmas volt, sokkal jobban elhúzták, mint amennyire indokolt lett volna. Mindazonáltal a szálak a végére szépen összeértek, így a koncepciót azért értettem mögötte.
Spoilerek:
A Steiner Kristóf hasonmás srácról azért hamar leesett, hogy ő az 1-es, de a végén a csattanóra azért nem annyira gondoltam. Eleven első kapunyitásának magyarázata egész jól fel volt építve, még a hosszú és unalmas felvezetés ellenére is.
A ‘80-as évek fíling még mindig bejön, a zenék zseniálisak, a ruhák is telitalálatosak, az internetes rész meg, na az volt a csúcs…:) A hekker kiscsaj családja meg hihetetlenül feldobta azt a kis epizódot. :D A pandémia “poén”, az otthonról dolgozásról is vicces volt szerintem.
Ami baromság: Hopper hogy a tökömbe tudott rommá zúzott lábbal így szaladgálni össze-vissza? 11-et hogy tudták a rendőrök minden gyám és ügyvéd nélkül kihallgatni? És ha ennyire keresik a lányt, akkor minden előzmény nélkül megy a kommandó és szitává lövik a házat, ahol esetleg bujkál? Tiszta hülyeség.
Összességében persze nem csalódtam, várom a végkifejletet. :)

Acheron - 2022. 06. 04. 21:51

A Duffer tesók még mindig értik a dolgukat. :D
Továbbra is hangulatos az egész, és élvezet nézni. Olyan mintha egy csendes tagja lennél ennek a baráti társaságnak aki végig követi őket a kalandokban. A kor hangulata, a szereplők dinamikája, a párbeszédek továbbra is működnek. Kifejezetten jólesett az is, hogy hosszabbak lettek a részek, egyáltalán nem éreztem őket. Persze így van ez, ha az ember jól mulat. :D
Várós az utolsó kettő. És remélhetőleg a kövi évadra sem kell majd olyan sokat várni.

Acheron - 2022. 06. 04. 21:56

“azt én mondjuk nem nagyon értem, hogy törött bokáról miért egyszerűbb levenni a bilincset”

Ezen én is látványosan értetlenkedtem, mármint akkora hülyeség volt. Az logikát értem, csak nincs értelme. xD
Pláne, hogy senki nem fog utána a fagyos téli időben mezítláb ugrabugrálni, meg szaladni, ha ilyen történik vele. Annyi baj legyen, pár perccel utána már csak röhögtem rajta. :D

Acheron - 2022. 06. 04. 22:00

Ugye jól láttam, hogy Charlize Theron is cameo-zott egyet, egy másik részben, talán az elején, vagy csak behaluztam? :D

Acheron - 2022. 06. 05. 10:01

Jah, nem összekevertem, a The Boys-ban cameo-zott Charlize. Najó most már befogom. :D

Mycrobi - 2022. 06. 07. 14:18

Nekem tetszett, nem bántam az el időzést és az eredet sztori is adta, oké néha kicsit tinglitangli volt. Tetszett Will általi önrefelexió: summa, plusz ennek így semmi értelme. :D Aztán csak megkaptuk.

SPOILER:
Ami nagy con: Hopper lábtördelése. Tört már több féleképpen a lábam és lehet bármilyen atom csávó azokon a lábakon nem hogy kocogni futni, de járni sem tudott volna. Ráadásul mivel a fészerbe ment még lánccal rohadt felesleges volt a fészerben simán vághatta volna törés nélkül és akkor nem lett volna kimerülve annyira. Azt a csonkolást túlélni nem élné pár nap múlva. Arra haragszom.

asdasd - 2022. 06. 09. 10:16

nem lehet, hogy nem a labat tortek el, hanem a lakatot (vagy mit) a lancon? ugyanis volt egy jelenet, ahol azt ellenoriztek az orok, ami utan Hopper fejet mutatva, megkonnyebbult. a laba pedig nyilvan csak azert sebes, mert romma csapkodtak korulotte a bilincset.

Spoby - 2022. 06. 10. 19:56

Szuper volt a vége, ahogy összeállt a 3 in 1 azonosság. Folytatást várom. Észrevette más is a hasonlóságot a Lost-os évadkezdős karakterbemutatós montázzsal?

Sawyer - 2022. 06. 14. 10:26

A harmadik évad után én többet vártam tőle, nagyon hosszúak és elnyújtottak voltak a részek, többnyire unalmasak is. Az előző évadban az a hatalmas pókszörny konkrétan megsemmisítette a plázát, ami alatt egy több kilométeres orosz bázis lapult, ezek kapcsán azért van hiányérzet rendesen a magyarázattal. Hoppert is sikerült az oroszoknak kényelmesen elvinniük, miközben a kormány emberei megszállták a helyszínt, de fogjuk rá, hogy volt valami titkos alagútjuk.
Mint az eddigi évadokban, az eleje bejött, imádom a sorozat hangulatát, a szereplők közti kapcsolatok bemutatását, a rejtély felvezetését. Az első évad mellett ez volt a leghorrorisztikusabb, Vecna a vízióival befosatós volt, de miután megszólalt és többször megjelent, elvesztette ezt a hatását (még így is jobb, mint a húsevőnövény-fejű demagorgonok…).
Forgatás szempontjából biztos praktikus volt a pandémia alatt, de a szálak szétszedése nem tetszett, nem is csúszott olyan dinamikusan az évad, mint a korábbiak.
Eleven iskolai bullyingja szívszorító volt, rendesen szurkoltam, hogy intézze el a szemétládákat, ám azt nehéz elhinni, hogy 86-ban bármilyen szülő vagy gyám értesítése/felügyelete nélkül a rendőrök elviszik a gyereket, kihallgatják, majd szállítják is el intézetbe. Az ezt követő laboros-visszaemlékezős részek számomra unalmasak voltak, a mészárlás is hidegen hagyott, ezeket a végén a csattanó valamelyest kompenzálta. Vecna fiatal énjét egy idő után ki lehetett találni, de a kiskorit jól összevágták Victor, alias Freddy Krueger meséjében (bár a félévadzáróban adták csak hozzá a snitteket, amikből gyanítani lehetett, az eredetiben maximum az ájulása volt gyanús).
A sivatagi show és a hawkinsi srácok egyaránt nem voltak jók csapatban, mentek, összefoglalták, hogy épp hova mennek vagy mi történt fél órája, poénkodtak párat, aztán mentek és mentek. A karakterek önmagukban nem tudtak érvényesülni, túl sok már a karakter, vagy le kéne venni párról a plot armort és ritkítani, vagy visszahozni a karaktercentrikus megközelítést, mert ahogy Millie Bobby Brown is nyilatkozta, úgy járnak, mint a GoT.
Eddie az évad egyik legjobb karaktere, a színész marha jól alakít, de Billy is nagyon hiányzik.
Tökös karakterként most a sportolók vannak jelen, akiknek a bosszúhadjárata és a nagyvezér diadalittas előadásai néhol megmosolyogtatóak. Velük kapcsolatban azt nem értem, hogy a vezető látta a tónál a kokeró halálát, és oké, hogy feltüzeli a lakókat, de MIÉRT NEM TUDJA ELMONDANI, PONTOSAN MIT LÁTOTT?! Lakosként ilyen helyzetben, ha már jön a sátánnal, biztos, hogy részletesen kifaggatnám, mielőtt lincselni megyek, vagy a helyében részletezném az élményt.
Hopperből és a ruszki börtönből sokat nem tudtak kihozni, az összecsapás a demagorgonnal konkrétan gagyi volt, és a felmentősereg is percre pontosan akkor érkezett, hát persze.
Murray és Joyce kalandja volt az évad legélvezetesebb szála, mindhárom karakter remekül működött.
Az Upside Downról remélem, hogy most már többet meg fogunk tudni, mert tök jó, hogy van meg sötét, de 4 évad alatt alig magyaráztak róla el valamit.
Egyébként a szemüveges srác, asszem Fred, akit másodiknak ölt meg Vecna, tök hasonlít a Lostból a fiatalkori Benre.

Tomifinn - 2022. 06. 17. 11:03

Ünneprontó leszek, erre az évadra (de lehet már az előzőre is) semmi szükség nem lett volna.

Az első részben 20 perc alatt 5 nagy régi sláger csendül fel, már azt hittem epét hányok, na nem azért, mert nem szeretném ezeket a zenéket, de annyira önismétlő és annyira semmit nem ad már hozzá a “hangulathoz”, nagyon olcsó behúzásnak érzem, hogy attól csinálunk 80-as évek hangulatot, hogy egymásra pakolunk régi zenéket meg a fényelésen mókolunk. Ez az első évadban jó feeling volt, a második évadban segített visszahúzni a sorozatba, de azóta már csak üres önismétlésnek és olcsó húzásnak vélem.

A történet nagyon nem tud lekötni ráadásul túl sok szálra szétment a sztori, egyik sem tudott igazán behúzni.

A horrorosabb vonalat bevallom én nem szeretem, de ez szubjektív, nekem nem hiányzott még több kifacsart láb/kar, vérző szem, amióta élőben láttam egy hasonló horrorsérülést inkább hányingerem támad ezektől, mintsem élvezem, de mondom, ez szubjektív.

Az első évad klasszikus, a második évad jó, de azóta nálam csak önmagát rombolja le a sorozat, anno egy jó alapötlet és az 5-6 alap főszereplő közös sztorija miatt volt ez jó, ezekből mostanra semmi nem maradt.

irgum - 2022. 06. 17. 13:19

Nem hiszem, hogy azzal ünnepet rontanál, ha úgy érzed, hogy nem volt szükséged az évadra, ezért is fura, hogy nézed. A jelek szerint nagyon sokaknak szüksége volt a szezonra, nem csoda, hogy ők nézik. (Mármint nyilván azt nézel, amit akarsz, csak fura a gondolatmenet, hogy nem kell neked a sorozatot, majd nem magadat hibáztatod, hogy nézed, hanem a sorozatot, mert van.) Ha azt írnád, hogy rossz, akkor oké, de hogy nincs szükség rá? Minden arra utal, hogy nagy szükség volt rá.

Bevallom, azonban a zenékkel nem értek egyet, bár lehet, hogy neked frissebbek az emlékeid. Sok sorozat tele van zenékkel, de itt tényleg annyi minden volt az első percekben? Volt egy szám, aminek jelentősége lesz később, ez igaz, meg lehet, hogy más is (mert az egyik főszereplő walkmanezik), de a Kaliforniás dalon kívül (mert hogy Kaliforniában vannak – ez azért belefér, nem), más is volt. Lehet, de nem tűnt fel. Meg a sorozat nem is szorul ilyesmire szerintem.

irgum76 - 2022. 06. 17. 13:46

szia irgum te meg ki vagy???

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz