login |

Naomi: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2022. 06. 09. 20:00 - Írta: Necridus

Szólj hozzá | kategória: 2021/22 finálék, kritika,

Miután az eredeti terveitől eltért az Arrowverse és elkaszálta a WonderGirl, a The Green Arrow and The Canaries és a Painkiller DC sorozatokat, a Naomi maradt az egyetlen, ami el is készült a Superman & Lois mellett. Idén ismét nagy változásokat hozott a csatorna, hiszen a Legends of Tomorrow és a Batwoman is véget ért, és friss a hír, hogy ez a sorozat sem folytatódik, így marad a The Flash, a S&L és az igazán az univerzumhoz még nem igazán kapcsolódó Stargirl.

Igazából érthető is a sorozat sikertelensége, mert erősen középszer. Vannak azért pozitívumai, ugyanakkor annyira egyik sem kimagasló, hogy azt tudjam mondani, hogy ez a sorozat kötelező darab. Sőt, azoknak, akik csak szórakozás céljából néznek sorozatot (és a produkciós része a sorozatos világnak nem annyira érdekli), kerek perec ki is mondhatjuk, hogy ne pazarolja az idejét a Naomira.

Azért kezdeném spoilerek nélkül a tovább mögött a pozitívumokkal, hátha azok, akik bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy elkezdjék, még betérnek azon sorokra is.

Naomiról ugye a pilotban kiderült, hogy több, mint egyszerű tinédzser. Nemcsak arról van szó, hogy Superman-fanatikus, adoptálták szülei és folyamatosan költözködnie kell, hanem arról, szuperképességei vannak, hiszen egy másik bolygóról származik. Mindemellett elkezdik felépíteni a baráti társaságát, bemutatni a (volt) szerelmét, legjobb barátait és mindannyiuk közti dinamikát. Eközben azonban Naomi nem válik egy délután alatta város védelmezőjévé, sőt, eleinte az erejével sem tud igazán mit kezdeni.

A pilotban ez is volt a kedvencem: nem rohan bele a heti esetekbe az egy délután alatt megszületett szuperhőssel (ahogy azt univerzumos társai sokan megtették), hanem az egész évadon keresztül a főszál az, hogy Naomi próbálja megtalálni, ki is ő valójában, honnan származik, kik a szülei, mire is képes és miért kellett elhagynia otthonát. Eközben konfrontálódik barátaival, feltételezett ellenfelekkel és szüleivel is, ahogy sorban derülnek ki a titkok.

Ezzel pedig igyekeztek a fikciónak olyan reális elemeket adni, amikkel a nézők jobban tudnak azonosulni. Persze az űrlénységben nehezen, de a zavarodott, önmagát kereső tiniben sokkal könnyebben látja meg a néző önmagát, mint a nappal iskolás, este bűnüldöző, képességeit rögtön magabiztosan használó szuperhősben. Ezzel a döntéssel sokkal könnyebben rá tudtak feküdni ezen lelkivilág bemutatására, Naomi érzéseinek részletesebb kidolgozására.

Mindemellett elmondható a Naomiról, hogy a címszereplő megformálójával abszolút elégedettek lehetünk, Kaci Walfall hamar felvette a központi karakter szerepét, képes volt a jeleneteit olyan magabiztossággal és sokszínűségre törekvő játékkal megtölteni, hogy el tudja vinni a hátán a sorozatot.

Színésztársai közt pedig azért vannak, akik inkább csak megfelelőek, de ez legtöbbször a karakterek kidolgozottságának is köszönhető. A legjobb barát Annabelle összes jelenetét imádtam, ahogy a szókimondó, eközben a csapatban szinte anyaszerepet betöltő karakter folyamatosan dobálta az egysorosait, vágta az arcokat és popkult utalásokat tett. Ugyanakkor az exbarát annyira semmilyen lett, hogy nehezen tudtam megszeretni a karakterét, hiába kapott nagyobb szerepet az évadban. Mindenesetre a tinik Scooby Doo-s kalandjai jópofák voltak.

– Plus, we already have codenames. I’m Aragorn, obviously, Smokey the Bear. Zatana. Ted Lasso. You’re going to love it. Doja Cat!
– NO!
– – –
– Ted Lasso, Aragorn, what’s your status?
– Alpha team is inside the wire.
– Wait. The wire. The Wire? Did you finally watch the show?

Még egy nagy pozitívumként mindenképp azt emelném ki, hogy a CW-s büdzséhez képest a special effectekkel az esetek 95 százalékában elégedettek lehetünk. Hirtelen azt tudom ellenpéldának kiemelni, amikor karaktereket reptettek, azok igen amatőr jelenetek voltak. Ezeket leszámítva viszont mind Naomi képességei, mind portálok és földönkívüli növények teljesen megfelelően lettek ábrázolva.

Csöpögtettem már negatívumokat, de a legnagyobbat a végére tartogattam: a lassított tempó az elején jónak tűnt, azonban olyan erősen behúzták időközben a féket, hogy nyugodtan kijelenthető, hogy jó pár epizódig konkrétan nem történ semmi. A főszál is döcögött, a szerelmi szál addigra abszolút kifulladt, a barátokkal való jelenetek sem voltak túl tartalmasak.

A 13 epizódnak így jelentős része kb. kuka, ami nagy kár, mert az alapjai tényleg jók voltak a sorozatnak. Az országos csatornákon ez elég idegen lenne, de el tudom képzelni, hogy a Disney+ Marvel-sorozataihoz hasonló terjedelemben sokkal működőképesebb lett volna. Nem gondoltam volna, hogy 13 epizódban is tudnak ennyire fókuszálatlan, döcögős sztorit hozni. Ráadásul a szerelmi szállal persze igyekeztek oktatni, de közben az arra fókuszáló epizódok mindig jelentős minőségi csökkenést mutattak.

Arról nem is beszélve, hogy így Naomi erejének fejlődését se sikerült igazán helyén kezelni. Ritkán jött elő egy idő után, akkor is úgy, mintha már jó ideje tudná, hogy kell azt használni és kiismerte volna teljes mértékben. Pedig ez egyáltalán nem így van, csak néhány hét telt el az évad alatt, a gyakorlásokból pedig keveset láttunk, így eléggé hiteltelenné váltak azok a jelenetek, amikor új képességekkel nem bénázott.

Lett volna még mit tanulnia a sorozatnak, de az már pozitívum, hogy elindult az univerzum a Superman & Lois irányába, ami egyfajta etalonná vált az univerzumban rövid időn belül – persze nem az egyetlenné, hiszen más stílus is működik, ahogy azt a LoT bizonyította. Vagyis, működött…

Cliffhangert kaptunk, nem is kicsit, így a folytatást megkövetelné a történet, de ez az abszolút kihagyható kategóriába került évad után nem csoda, hogy ezt már nem fogja megélni a széria. Ha kicsit gyorsítana a tempón, több történést kapnánk egy-egy epizódban, akkor mondjuk tudnék élvezni egy esetleges folytatást. Nem kell rögtön Naominak “kifejlett szuperhőssé” válnia, de azért ennyire unalmasba sem kéne átcsapni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz