login |

Pilot: Irma Vep

2022. 06. 09. 15:50 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A sorozat, amiről szinte semmit nem lehet írni, hiszen a kezdése behatárolhatatlan. Az HBO egy kultfilm (kérdőjel) újragondolásával jelentkezett, amibe Alicia Vikander mellett még pénzt is öntöttek, elnézve a helyszíneket és a rengeteg statisztát. A végeredmény (ami itthon az HBO Max-ra rögtön szinkronnal jött!) pedig a premier alapján nyilván nem eldönthető, de vajon ki marad a folytatásra? Egyáltalán ki néz bele? Mondjuk filmbuziknak ajánlott, de az más téma.

A történet leegyszerűsítve egy színésznő új munkájáról szól. Épp valami globális blockbuster reklámkampányával végzett, és az “1 nekik (stúdióknak), 1 magadnak”-elvet vallva szeretetprojektet vállal el: a feminista Irma Vep (vamp példakép) alakítását egy francia némafilmes sorozat, a Vámpírok remake-jében. Igen, ez a sorozat egy film remake-je kvázi (újra és továbbgondolása), amiben egy remake-et forgatnak. Meg biztos van még valami meta szint, ami most nem ugrik be.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy az első fél órában tulajdonképpen egy sztár unalmas mindennapjait követjük, mintha Scarlett Johansson reklámozná az új Marvelfilmet szerte a világon. Interjúk, fotózás, díszbemutató, ilyesmi. Közben pedig elmegy a készülő sorozat forgatására is, ahol találkozik a rendezővel. Aztán van ruhapróba. Mindemellett elkezdik alapozni a forgatás körüli feszültségeket is.

A felvezetés után kezd kirajzolódni a hatalomról és kapcsolati dinamikáról szól része is az Irma Vepnek, elnézve a főszereplőnő kapcsolatát a szerelmével, vagy épp a szerepével, és így kvázi a hatalmával intimitást kicsikarni akaró színészt, esetleg a nagyon furcsa rendezőt, aki korábban már meg akarta ölni az egyik vele dolgozó színészt. Mi lesz itt? Gondolom, nem véletlen az említett témák mellett, hogy a Vámpírok főszereplőnője feminista példakép volt a sorozat világában.

– So, how’s it been goin’ so far, are you happy?
– Mira, I have some bad news for you. I’m never happy. I tried happiness, but it’s just not for me.

Az biztos, hogy nagyon visszafogott az egész sorozat, olyan természetesen merül bele a témáiba, de ez ránézésre lassúságként is bőven lecsapódhat, mert a felszíne nem annyira csillogó, mint aminek egy Entourage mutatta be például a filmes világot. Igen, az előzetest és a rövid leírást látva később elborultabb lesz, mivel Alicia Vikander karaktere a szerepébe fogja magát képzelni, és a rendező gyógyszerezését sem véletlenül emlegethették ennyiszer.

Ami viszont egyértelmű, hogy gyönyörű, nagyon szépek a helyszínek, sok a statiszta, szóval nulla “covid sorozat” érzés van benne. Na meg filmbuziként nekem tetszett ahogy a filmes és sorozatos világot bemutatta, gondolom még így is idealizált, de olyan… tényleges munkának tűnt, amit láttunk. Bár vannak benne sztárallűrök, de nem végtelen túlzások. Egyelőre.

Sima 8/10 a kezdés nekem valahogy, és nyilván nem akarok senkit lebeszélni, de azért óvatosan.

5 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2022. 06. 09. 16:32

Az elborultságból ott azért már kaptunk egy kis ízelítőt, mikor magára ölti a jelmezt, és elmegy bankkártyát lopni.

Én még legalább egy részre tutira maradok, meglátjuk, mi lesz belőle.

FP Jones - 2022. 06. 09. 19:48

25 percet bírtam.. kösz, nem.

Shannen - 2022. 06. 12. 12:15

Ez nagyon… furcsa volt. Nem mondom, hogy meg vagyok győződve arról, hogy végig fogom nézni, de az se lepne meg, ha 2-3 rész után elkapna. Egyelőre annyi biztos, hogy Alicia Vikander abszolút magával ragadó, és ez a filmes világ van annyira érdekes számomra, hogy még adjak neki egy-két résznyi esélyt.

k.dave - 2022. 07. 08. 16:44

Kár, hogy semmilyen érdeklődés nem alakult ki itt a kommentszekcióban. Nem váltja meg a világot, de egy üdítően niche sorozat, ami mégis kellően szórakoztató és minőségi, mind technikailag, mind színészileg. Vikander nagyon jó, de legalább annyira kedvelem a rendezőt is. Szuper látni, hogy van pénz ilyen alkotásokra. Különösen ajánlott mindenkinek, aki szeret betekinteni a forgatási kulisszák mögé.

Miss B - 2022. 07. 11. 09:40

Szeretem az ilyeneket, le is daráltam hétvégén. Számomra mindig érdekes belelátni kicsit a filmkészítési folymaatokba, és Vikander nekem kimaradt eddig, csak az Ex Machinában láttam, de itt nagyon tetszik a karakter személyiség kontraszt ezzel a nagyon kislányos külsővel. Az is tetszett, h Assayaz reflektál saját életére, meg a régi Irma Vepre. Játékos, és fun kis sorozat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz